Az országos közmunkaprogram Esztergomban
Környezetünk
2011. dec. 8.

<p>Az <a href="http://index.hu/belfold/2011/12/08/az_unortodoxia_betort_a_szelektiv_hulladekgyujtesbe/">index.hu</a> és a <a href="http://vastagbor.blog.hu/2011/12/08/az_orszagos_kozmunkaprogram_esztergomban">Vastagbőr</a> blog is megemlékezett a mai napon az Eszköz Kft nagyszerű találmányáról, mely szerint a szelektíven gyűjtött hulladékot a cég először összekeveri, majd később pedig kézi erővel közmunkásokkal szétválogatja.</p>

Radikálisan magyaros észjárásról tett tanúbizonyságot az Esztergomi Köztisztasági Kft. A cég meghallotta a kormány szavát, miszerint a válságból a munka a kivezető út, így bravúros húzással és még annál is bravúrosabb indoklással bevezette a deszelektív hulladékgyűjtést a városban.

Hogy miről beszélünk? A kft. tájékoztató levélben fordult a város lakosságához, amelyben közölték, hogy december 1-től "költséghatékonysági okokból" a szelektált papír- és műanyaghulladékot deszelektálják, azaz összeöntve, együttesen szállítják el. -írja az index.hu.

"A kétféle hulladékot egyszerre, ugyanazon autóba ürítik a kft. munkatársai. Szétválogatásuk az esztergom-kertvárosi hulladékkezelő telepen, utólag történik [...] kézi erővel" - derül ki a levélből. A kézi erőt, megint csak a nemzeti együttműködés szellemében a közmunkások adják, akikből több százezerre lenne szükség kormányunk szerint.

A vastagbor.blog.hu emlékeztet az Eszköz Kft. 2008. márciusi közleményére, amelyben nem kevesebbet írnak, mint:

A szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban időnként országosan és helyi szinten egyaránt felreppennek különböző hírek arról, hogy egyes cégek a gyűjtés után a telepeken összeöntik a lakosság által különválogatott hulladékot. Ezeket a híreket nem érdemes alapul venni, hiszen semmilyen logika nem indokolja, hogy a komoly beruházást egy ilyen fázissal tegye tönkre akármilyen cég. A szelektív gyűjtőedényekhez külön gyűjtőjáratot üzemeltet az Eszköz Kft. is, ami jelentős költség-ráfordítással jár, így nem érné meg a végén összeönteni és a többi hulladék közé keverni azt, amit a lakosság előtte különválogatott. A szelektíven begyűjtött hulladék ráadásul értékesíthető, így annak újbóli összekeverése veszteséget okozna a vállalatnak és a városnak. A környezetvédelmi célok mellett ezért is érdemes arra ösztönözni mindenkit, hogy vegyék minél többen igénybe ezt a hulladékgyűjtési lehetőséget.

A slusszpoént azonban az index-ről idézném ide a végére:

Lapunknak mindene az együttműködés és akár fél karunkat is felajánlanánk a kilábaláshoz. De még ennél is hasznosabb lehet pár ötlet. A jövőben az önkormányzatok kátyúsító brigádokat alkalmazhatnának, akik munkájukkal megteremtenék a kátyútlanító brigádok alkalmazásának feltételeit. Továbbá közmunkásként foglalkoztathatnák a jellemzően munkanélküli, deprivált grafitiseket is, akik értelmetlen rongálás helyett a jövőben értékteremtő termelő munkával tölthetnék idejüket, mely megtermelt értékeket aztán újabb közmunkások takaríthatnák el.

Személyes vélerményem pedig a következő: köszönjük meg most az Eszköznek, hogy újra öregbítették Esztergom hírét! Ez az igazi városimázs! Lassan felkerülhetne a város kapuiban felállított üdvözlőtáblákra az okafogyott "Gyermekek városa, Fürdőváros, Egyetemváros" feliratok helyett az "Esztergom a hülyeség városa" felirat!

(forrás)