MSZP: nem az államosítás a megoldás Esztergomban
Közélet
2011. nov. 28.

<p>(MTI) Az MSZP szerint nem egyes városi intézmények államosítása, hanem a képviselő-testület feloszlatása és új önkormányzati választás kiírása jelenthet megoldást Esztergom problémáira.</p>

Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes, a szocialisták Komárom-Esztergom megyei elnöke hétfőn sajtótájékoztatón elmondta: véleményük szerint az esztergomi képviselő-testület működése alkotmánysértő, ezért a kormánynak kezdeményeznie kellene a feloszlatását, az Országgyűlésnek pedig meg kellene szavaznia az indítványt. Hozzátette, az MSZP erre vonatkozó beadványt fog előterjeszteni.

Az MSZP-s képviselő szerint a kormánytöbbség mára felismerte, hogy a város működése lehetetlenné vált, erre azonban rossz választ adott, amikor a képviselő-testület feloszlatása helyett néhány intézmény államosítását javasolta.

Kiemelte, hogy a pénteken Czunyiné Bertalan Judit, Navracsics Tibor és Szabó Erika által benyújtott törvényjavaslatot hétfőn új változatban terjesztették be fideszes képviselők, és annak indoklásából már kimaradt, hogy az esztergomi képviselő-testület működése törvénysértő és alkotmányellenes. Ez azért fontos különbség, mert e megfogalmazás alapján a városi képviselő-testületet fel kellene oszlatni - tette hozzá.

Megjegyezte, kimaradt végül a tervezetből az is, hogy az állam átvállalja Esztergom adósságának azon részét, amely az átadott intézményekhez kapcsolódik.

Lukács Zoltán úgy értékelt, hogy a fideszes többség Esztergomot 2010 előtt adósságcsapdába taszította és tönkretette, most pedig megakadályozza a város a normális működés helyreállítását célzó, Tétényi Éva független polgármester által javasolt intézkedéseket. Szerinte így világossá vált, hogy a jelenlegi képviselő-testülettel ezt a feladatot nem lehet végrehajtani, és új választásra van szükség.

Esztergom ügye előzőleg a pártelnök Mesterházy Attila sajtótájékoztatóján is szóba került. Újságírói kérdésre válaszolva ő azt mondta: a fideszes képviselőknek le kellene mondaniuk mandátumukról, illetve fel kellene oszlatniuk a testületet ahelyett, hogy tovább akadályozzák a város normális működtetését. Szavai szerint egy új választáson az esztergomiak eldönthetnék, hogy a Meggyes Tamás korábbi fideszes polgármester által képviselt "anarchikus, káoszteremtő" politikával értenek egyet, vagy azzal a megközelítéssel, amit Tétényi Éva és a mögötte állók vallanak.

(forrás)