Rendkívüli ülést hívott össze a polgármester Esztergomban
Közélet
2011. nov. 22.

<p><span id="ctl05_lbLead"> </span></p>
<p>(MTI) - Tétényi Éva, Esztergom független polgármester rendkívüli képviselő-testületi ülést hívott össze kedd délután három órára a válságköltségvetés módosítására - közölte az MTI-vel a városháza sajtóreferense.</p>

MEGHÍVÓ

Esztergom Város Önkormányzata Képviselő-testületének rendkívüli ülését 2011. november 22-én (kedden) 15 órára a Városháza nagytermébe a következő napirendi pont tárgyalására összehívom:

*Javaslat a 2011. évi önkormányzati válságköltségvetésről és a válságköltségvetés végrehajtásának szabályairól szóló 1/2011. (I.21.) önkormányzati rendelet módosítására

Előterjesztő: Tétényi Éva polgármester

Esztergom, 2011. november 22.

Tétényi Éva s.k.

polgármester

Váczy-H. István tájékoztatása szerint a délelőtti értekezleten a városi intézmények igazgatói megerősítették a polgármester korábbi információit; 17 intézményben elfogyott a költségvetési keret, nemcsak a közétkeztetés, hanem a fűtés és a világítás is veszélybe került, sőt egyes intézményekben már vezetékes telefonszolgáltatás sincs.
Szerdán felfüggesztik a közétkeztetést az önkormányzat adósságai miatt az összes városi gyermekintézményben és a szociális központban, csak a Vaszary Kolos Kórházban nem - közölte hétfőn a HunGast Esztergom Kft. ügyvezetője az MTI-vel, és hozzátette, 27 millió forintot kellene azonnal átutalnia az önkormányzatnak.
Korábban a közvilágítást végző Tivi Kft. szólította fel teljesítésre a városházát: 19 millió forint azonnali átutalását kérte, azzal, hogy ellenkező esetben megkezdi a közvilágítás kikapcsolását.
A HunGast ügyvezetője Herczeg Csaba és a Tivi Kft. vezetője, Drága Bálint az MTI kérdésére kedden egybehangzóan úgy nyilatkozott, hogy ha az önkormányzat ma dönt a nekik járó pénz átutalásáról, folyamatos marad az étkeztetés és a világítás.
A legutóbbi testületi ülésen, pénteken a polgármester és a Fidesz-frakció vezetője, Steindl Balázs közösen olyan költségvetési módosítást terjesztett elő, amely alapján kifizették volna a két cégnek járó összeget.
A frakcióvezető az ülésen gyermeke betegsége miatt nem vehetett részt, a testület fideszes tagjai pedig párttársuk, Meggyes Tamás előző polgármester indítványát szavazták meg, amely mindkét cégnek csak 10-10 millió forintot biztosított - emlékeztetett a polgármester.
A pénteki ülésen elhangzott, hogy az adósságrendezés alatt álló önkormányzat a HunGastnak 100 millió forintot meghaladó összeggel tartozik, a közvilágítást végző Tivi Kft.-nek pedig 150 millióval, és a lejárt adósság túlnyomó része az előző polgármester hivatali idejében keletkezett.
A Fidesz-KDNP esztergomi szervezete az MTI-hez hétfő este eljuttatott közleményében kijelentette: "Tétényi Éva sem az adósságrendezési eljárás záró egyezségében szereplő összeget, melyet szeptember 30-áig kellett volna rendeznie, sem az elmúlt pénteki testületi határozatok szerinti összeget nem utalta át a Tivi Kft-nek és a HunGast Kft-nek".
Steindl Balázs frakcióvezető közölte; "az önkormányzati törvény semmilyen mérlegelési lehetőséget nem biztosít a képviselő-testület határozataival kapcsolatban a polgármesternek. Tétényi Éva folytatva sorozatos törvénysértéseit, és ismét figyelmen kívül hagyva az esztergomi családok érdekeit fordított hátat a törvénynek".
A polgármester ugyanakkor azt mondta, hogy a testület el sem fogadhatta volna a 10-10 millió forint átcsoportosításáról szóló előterjesztést, mert a közétkeztetésre szánt összegeket az egyes intézmények költségvetési sorába kellett volna beállítani.

(forrás)