Meggyes felrúgta az egyezséget - mégis jöhet az elsötétítés?
Közélet
2011. nov. 18.

<p>A mai testületi ülésen Meggyes Tamás helyben rögtönzött módosító indítványával 10-10 millió forintra csökkentette a TIVI-nek és a Hungastnak a költségvetésből kifizethető összegeket, melyek a cégek felé fennálló tartozás töredékére nyújtanak csak fedezetet. Emiatt mindkét cég a szolgáltatás szüneteltetésére készülhet.</p>

A mai testületi ülésre a Fidesz frakció részéről Steindl Balázs és Tétényi Éva között létrejött megegyezés alapján olyan határozati javaslat készült, mely mindkét cég számára a teljes tartozás összegének kifizetését engedélyezte volna. A határozat elfogadása okafogyottá tette volna a város elsötétítésével, illetve az intézmények közétkeztetésének leállásával fenyegető hitelezők akcióját a szolgáltatások szüneteltetésére.

A határozat elfogadását azonban Meggyes Tamás megakadályozta. Kálmán Sándor egy olyan módosító indítványt olvasott fel, mely  nem módosított semmit (a teljes összegek szerepeltek benne). Ezt észlelvén Meggyes Tamás aktivizálta magát, Kálmán felé kommunikálva a tévedést, aki ekkor újra felolvasta az indítványt, lényegesen lecsökkentve a kifizethető összegek nagyságát.

A frakció végül ezt a módosított határozatot fogadta el, felrúgva a Steindl által kötött előzetes megállapodást a hitelezők felé történő teljes elszámolásról.

Csak reménykehetünk benne, hogy a TIVI Kft. első körben nem a teljes várost, csupán a megállapodás felrúgását megszavazó képviselőket fogja büntetni a lakókörzetük elsötétítésével, illetve a Hungast is csupán a képviselők és rokonaik gyermekeinek ebédadagját nem fogja kiszállítani a város iskoláiba.

 

Az MTI híre:

 

A testület a közétkeztetési cégnek a kért 27 millió helyett szintén 10 milliót biztosított.    Tétényi Éva független polgármester előzőleg figyelmeztette a képviselőket: a múlt héten ő és Steindl Balázs, a Fidesz helyi frakcióvezetője is úgy egyezett meg a közvilágítást végző Tivi Kft.-vel és a közétkeztetést biztosító Hungast céggel, hogy azok megkapják a kért összegeket.

A testület megkezdte volna a jelen nem lévő Steindl Balázs fideszes frakcióvezető, a pénzügyi bizottság elnöke előterjesztésének a tárgyalását - ebben a kért összegek átcsoportosítása szerepelt -, amikor Meggyes Tamás (Fidesz-KDNP) képviselő, volt polgármester a saját aláírásával beterjesztett egy módosító indítványt, amelyben azt kérte: mind a Tivi Kft.-nek, mind a Hungastnak csak tíz-tíz millió forintot utaljanak.

A javaslatot a testület a fideszes képviselők szavazatával elfogadta, majd Meggyes Tamás elhagyta a termet, s ezután a folyosón több percig tartó hangos szóváltásba keveredett a tevékenységét kritizáló emberekkel.

Tétényi Éva a szavazás után úgy fogalmazott: "megfogadtam, hogy nem fűzök kommentárt a döntéseikhez, de egy város szenved önöktől". Felhívta a fideszes képviselőket, hogy készítsenek pénzügyi tervet, mert  - mint mondta - a meglévő összegből nem lehet mindenkinek az igényét az elfogadott adósságrendezés szerint kielégíteni.

Zoltai Dániel fideszes képviselő "marketingpolitizálásnak" nevezte a polgármester tevékenységét. Hozzátette, a polgármesternek azzal kellene foglalkoznia, hogy a hitelezőknek kifizesse az adósságrendezés során megítélt pénzt. Azt mondta, hogy Tétényi Éva a jogszabályokat megsértve elkülönített számlán tart például 50 millió forint adóbevételt, amely így nem kamatozik a városnak.

A Tivi Kft. ügyvezetője, Drága Bálint azt közölte: hétfőig gondolkodik a lépéseiken. "Az is lehet, hogy csontsötétre lekapcsolom a várost, ha nem látok más megoldást" - fogalmazott. Elmondta, hogy vasárnap lejár a következő számla, így már 150 millió a város adóssága, ami veszélyezteti a 300 családnak megélhetést nyújtó cég működését. A lejárt adósság túlnyomó része Meggyes Tamás polgármestersége alatt keletkezett - tette hozzá.

A Hungast vezetője, Herczeg Csaba elmondta, közölték az önkormányzattal, hogy ha keddig nem kapják meg a nekik járó 27 millió forintot, akkor szerdán már nem szállítanak ételt az iskolákba. Felhívásukra a polgármester és a fideszes frakcióvezető is biztosította őket arról, hogy pénteken döntenek az összegről.

"Ez a tízmillió semmire sem elég. Vállalkozásunknak az adósságrendezés miatt 100 millió forintja ragadt bent az önkormányzatnál, így minden egyes számlára szükségünk van" - jelentette ki az ügyvezető.

A képviselő-testület fideszes tagjai a pénteki ülésen leszavazták Stámusz Andrea (Jobbik) indítványát; ő azt szerette volna elérni, hogy ügyrendi szavazással ne lehessen lezárni egy vitát, csak akkor, ha a szólásra jelentkező képviselők legalább egyszer hozzászóltak. A képviselő az előterjesztéséhez mellékelte a megyei kormányhivatal álláspontját, amelyben azt írták: "a szervezeti és működési szabályzat megfelelő alkalmazását az Ön által készített módosító javaslat elősegíti".

(forrás)