Szmogriadó!
Környezetünk
2011. nov. 17.

<p>A mai napon, 2011. november 17-én az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi Vízügyi Főfelügyelőség jelezte az Önkormányzat felé, hogy az Esztergom területén mért PM10 aerosol koncentráció meghaladta a riasztási küszöbértéket.</p>

A veszélyeztetettek - légúti betegségben szenvedők, az idősek és a gyermekek - az elkövetkező napokban, ameddig a határértéket meghaladó mértékű légszennyezés fennáll, lehetőleg kerüljék a szabadban való tartózkodást, illetve a szellőztetést!

 

A riasztási küszöbérték a légszennyezettség azon szintje, amelynek rövid idejű túllépése is veszélyeztetheti az emberi egészséget, és amelynél azonnali beavatkozást kell tenni. Elérése és túllépése forgalomkorlátozással járó intézkedéseket jelentő, riasztási fokozatú szmoghelyzetet eredményez.

 

A szállópor egészségügyi hatásai: A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozás mértékét befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel és a toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat (pl. fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak, és elősegítik ezek bejutását a szervezetbe.

 

Veszélyeztetettek a légúti betegségben illetve keringési betegségben szenvedők, idősek és a gyermekek. Javasoljuk, hogy ők kerüljék a szabadban való tartózkodást, aktív testmozgást, illetve a szellőztetést. A légszennyezettség további romlását elkerülendő kérjük, kerüljék a személygépjárművek (főként diesel üzeműek) használatát, utazzanak tömegközlekedéssel vagy gyalogosan.

 

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy csak a kereskedelmi forgalomban kapható tüzelőanyagot használják fel fűtőanyagként, lehetőség szerint kerüljék a fával és szénnel való tüzelést és függesszék fel a porkibocsátással járó tevékenységeket.


Az avar és kerti hulladék égetése a riasztás ideje alatt tilos!

 

 

Esztergom, 2011. november 17.

 

Tétényi Éva polgármester

(forrás)