’56-os Szövetség Esztergomi Szervezete: "Szégyen, hogy a polgármesterasszony ilyet mondott."

’56-os Szövetség Esztergomi Szervezete: "Szégyen, hogy a polgármesterasszony ilyet mondott."

2011. 11. 16. 12:15

Az ’56-os Szövetség Esztergomi Szervezete és tagjai, az 1956 Magyar Nemzetőrség Komárom-Esztergom Megyei Parancsnoka és tagságának tiltakozása Esztergom polgármestere, Tétényi Éva 2011. október 23-án, az ünnepi testületi ülésen elmondott beszéde miatt.

Tétényi Éva, Esztergom polgármestere azt mondta: „Mivel Esztergomban az 1956-os ünnepség és ennek a megemlékezése a Sötétkapunál történik október 26-án, mégis fontosnak tartotta a Képviselőtestület, hogy ünnepi ülésén megemlékezzenek erről”.

- így tehát megemlékeznek. Teljesen értelmetlen, érthetetlen és értelmezhetetlen, magyartalan mondat. A polgármesterasszony azt mondja: „1956 mindenki ünnepe, ezt nem lehet semelyik oldalnak sem kisajátítani, hiszen annak idején az emberek valami olyanért áldozták az életüket, vagy gondolták azt, hogy bármi történhet amiért …….amiben hittek.”

- e szerint („mindenki ünnepe”) a magyar szabadságharcosoknak ez azért ünnepe, mert egy rövid időre elérték Magyarország szabadságát az embereket ölő kommunista diktatúra és az azt kiszolgáló nemzetgyűlölő szolgáival szemben. A nemzetáruló kommunista karhatalmistáknak meg azért ünnepük, mert ezt a forradalmat idegen, szovjet katonai segítséggel, magyar áldozatok vére árán leverték? A polgármesterasszony azt mondja: „1956-ban azok az emberek, akik hittek abban, hogy bármilyen rendszerben is élnek, egyetlen feladatuk van, hogy az életüket úgy éljék le, hogy mindenki számára igazságos legyen és gyermekeiknek egy szebb jövőt hagyjanak hátra. Ez az az üzenet, amire most felhívnám a figyelmet. Esztergomban az utóbbi időben nem számít már az, hogy ki milyen párthoz tartozik, mi az, amit előtte gondolt, vagy mi az, ami a múltban történt. Egyetlen egy dologra kell koncentrálni és ennek az évnek ez az üzenete, történt bármi, nekünk a jövőt kell építeni.”

- Szerintünk nagyon nem mindegy, hogy kivel együtt építi az ember a jövőjét. Sem akkor nem volt mindegy és ma sem az. Mert voltak nemzetünknek ellenségei, árulói és gyilkosai, akik más jövőt képzeltek el nekünk. Voltak félrevezetett emberek is, akik tévhitükben cselekedtek a magyar nemzet ellen. Ezt így ki kell mondani, nem pedig meghamisítani és összemosni mindent. Mindennek van következménye. Te is felelős vagy azért, amit tettél, vagy amit elmulasztottál. Felelősség nélkül nem tehetsz meg semmit. Csak kerülgetni, elhallgatni vagy meghamisítani a múltat, attól még a bűnösök bűnösök maradnak. Cinkosaikká pedig azok válnak, akik ezt még a jelenben is megteszik. A polgármesterasszony azt mondja: „Az a nagy lelkesedés, ami eltöltötte az embereket, hogy végre kezükbe vehetik a sorsukat, megbicsaklott valami olyasmin, amin azóta is vitatkoznak a történészek: provokáció volt, ellenforradalom, forradalom, szabadságharc? Hiszen történt valami nagyon szörnyű és sajnálatos dolog, erőszakossá vált a mozgalom, és erőszakossá váltak az események.”

- Szóval: a lelkes, szabadságra törekvő magyar emberek és nemzetáruló karhatalmisták egyaránt nem tudták – sajnálatos módon -erőszak nélkül kezükbe venni sorsuk irányítását? A forradalom provokáció volt az oroszok és a nemzetáruló, gyilkos kommunisták ellen? Vagy ellenforradalom volt az embereket pusztító marxizmus-leninizmussal szemben? És ez mind önmagában – sajnálatos módon – erőszakossá vált? Jól értjük, amiről Esztergom első embere az ’56-os emlékülésen beszél?

 

Szégyen, hogy a polgármesterasszony ilyet mondott.

 

Mi itt a provokáció és ki itt a provokátor?

Ki ölte a magyar embereket?

Ki nem akarta elfogadni Magyarország békés önállóságát, semlegességét?

Kik miatt kellett százezreknek elhagyni az országot?

Ki vezetett félre embereket, szakított szét családokat?

Ki hívott idegen hadsereget a szabadságharc leverésére?

Ki hazudott szabadságról és egyenlőségről?

Ki az, aki idegen érdekeket szolgálva áruló volt?

Ki az, aki elsőként lőtt a békés, tüntető tömegbe?

Ki az, aki mindezt elnézte és semmit nem tett?

Kik küldtek emberek százait börtönbe és a bitófák alá?

És kik azok, akik mindezekkel szemben megvédték - polgármesterasszony szerint sajnálatos módon erőszakosan - a magyar nemzetet?

Azt, hogy 1956-ban mi történt, a történészek lényegében feldolgozták. A polgármesterasszony kérdései éppen ezért teljesen anakronisztikusak. Itt és most ezek már nem kérdések. Ezt azoknak is meg kell tanulniuk, akik valamiért ezt nem akarják tudomásul venni. Egy új korszak kezdődött 1990-ben a diktatúra után. Az ’56-os magyar szabadságharcosok azok, akik a gyilkoló kommunista karhatalommal és az orosz megtorlással szembeszálltak nemzetünk szabadságáért. Mindannyiunk életéért harcoltak. Hősök és példák. A forradalom az igazságról és a szabadságról szólt. Aki még ennyit sem képes megérteni, az ne tűzze ki az ’56-os jelvényt! Tudják meg azok is, akik a másik oldalon harcoltak, hogy létezünk és mindig el fogjuk mondani az igazságot ’56-ról. Lássa ezt az is, aki még ma is félremagyarázásokkal, a valóságot tagadó álkérdésekkel operál egy ünnepi megemlékezésen.

Igaz volt ez akkor is és most is, hogy:” A világot nem azok fogják megsemmisíteni, akik gonoszat tesznek, hanem azok, akik csak nézik, de nem tesznek semmit ellene.” (A. Einstein) Mi minden ’56-os megemlékezésen, rendezvényen ott voltunk és ott is leszünk. Ha meghívnak minket, ha nem, akkor is. Nekünk ott a helyünk a lyukas zászlóval és a helyünkön is fogunk maradni. Mert múlt nélkül nincs jelen és nincs jövő.

 

Az ’56-os Szövetség Esztergomi Szervezete és tagjai, az 1956 Magyar Nemzetőrség Komárom-Esztergom Megyei Parancsnoka

2011. 11. 18. 11:45

Voltak az előző évszázadban izmusok, amikor a hatalom birtokosai brutálisan viselkedtek. Mind a kettő kegyetlen volt és embertelen.

A totalitárius rendszerek ellen mindenkinek joga van tiltakozni. Nem csak Weldin Józsefnek.

Ha 56 a diktatúra elleni forradalom volt, akkor minden demokratikus érzelmű embernek joga van a forradalomra

(a fülkeforradalomra talán nem) méltó módon megemlékezni. Ebben Tétényi Évának igaza van.

2011. 11. 17. 14:11

Tisztelt Weldin Úr! Ez nem volt úriemberhez és 56'-os megemlékezéshez méltó írás, pláne, hogy pontosan tudom-tudjuk, miért most és így. Ha már a kertvárosi polgárőrség elvileg politikamentes szervezet - és erre figyelmeztette is egynémely kollégáját, magának is illene úgy viselkednie, és nem teljesíteni megrendeléseket. (vagy ha  mégis, akkor legalább a titoktartásra kötelezzenek mindenkit, aki tudott róla) Javaslom, hogy a következő testületi ülésen  - egy év után végre - üljön át Ivanov Mihály mögül pl. Stámusz Andrea mögé - és akkor nem fog így kilógni a lóláb. És mivel eddig is sokan tudták, hogy kétkulacsos játékot űz, azzal számolhat, hogy elvtelen írása miatt jóval kevesebben fogják az amúgy rendes és becsületes  szervezetként dolgozó kertvárosi polgárőröket támogatni. Ez nem volt korrekt azokkal az 56'-os szabadságharcosokkal szemben sem, akiket most méltatlanul rántott le az esztergomi mocsárba. El lehet vitatkozni Tétényi szövegén, lehet kritizálni, lehet kérdezni, de az írása tisztán a helyi politikai erők egy csoportjának az érdekeit próbálja kiszolgálni, plána így, hogy 3 héttel az esemény után riadt meg. Mi van? Tán csúszik az internet kertvárosban?

2011. 11. 17. 11:34

Ha nem tévedek az aláíró egy bizonyos W. J. lenne. Sajnos az igazi 56-os hősök többségében már nincsenek közöttünk.  Sokat itt Esztergomban is csak hírből ismerik a történteket, azok többsége akik az esztergomi 56-os szövetségben ill. nemzetőrségben vannak még nem is éltek 1956-ban.

 

2011. 11. 17. 9:32

Ez a levél is bizonyítja, hogy mekkora felelősségük van a szemtanuknak, a túlélőknek.Nagyon sokáig győzködtem ismerősömet, hogy irja le az Esztergomban történteket amit nekünk elmesélt, de nem tette meg és meghalt.Úgy emlékszem azt mesélte, hogy a busz ami a Sötétkapu felé ment  magyarokkal volt tele, de a laktanyában is magyarok voltak, így nem értem hogy jönnek ide az oroszok.

2011. 11. 17. 9:14

A zavarosban  halászni  ugy látszik  az "56.os szövetség "is tud, de értelmezni  egy  elhanzott  jó indúlatú mondatot ! az már nem megy.

2011. 11. 16. 20:55

Világosan látszik, ezek ide járnak a szeretgomra Tétényit kritizáló ötletekért, hozzátesznek még néhány hazugságot, meg pocskondiázást. Árulkodó, ahogy időnként még hivatkoznak is és dörgölődznek az itt megjelent Tétényi kritikát írókhoz. Csakhogy azok legalább hiteles emberek konkrétumai, ez itt meg egy zagyvalék. Jó sokáig tartott amíg Bejó cikke után kínkeservesen kiizzadták. Speciel ezért hagytam fel jókorán Tétényi nyilvános kritizálásával, mert tudtam, hogy ez lesz. Legyilkolt rokonom neve ott az emléktáblán, rokonságunk évtizedekig emlegette, ebben nőttünk fel, most meg ezek akarják nekünk megmondani a tutit. Na, ez a szégyen, komolytalan, izzadságszagú, kár a gőzért.

2011. 11. 16. 18:42

Amikor már nem volt mitől tartani, mindenki piszkos nagy partizán lett. Na, most ez történik a Nemzetőrökkel is. Kemények mint a szamurájsz....

Szinte rárobbannak az írásokra - több napos morfondírozást követően ...:-))))

 

2011. 11. 16. 16:47

56-ról egy ismerősöm mesélte a saját élményét aki itt a közelben egy községben lakott és akkor 10 éves,ötödik osztályos volt.

Október 23-án egy idős hölgy kopogott be az ablakukon és ébresztette őket azzal,hogy forradalom tört ki Budapesten,édesapja nem volt otthon mert éjszakás műszakon volt a bányában.

A kislány másnap iskolába ment ahol az igazgató hittanórára kötelezte azokat akik nem voltak előtte hittanosok.Szégyelte magát mert nem tudott imádkozni ezért az osztálytársai kinevették.Mély nyomokat hagyott benne.

Felnőtt korára ez az iskola igazgató a dorogi járási hivatal művelődési osztályának vezetője lett és egyben MSZMP tag is,többször találkozott vele de ő úgy tett mintha semmi sem történt volna.

Később a Zrínyi iskola igazgatója lett nyugdíjazásáig.

2011. 11. 16. 16:15

Azért az a magyei parancsnok névvel válalja le azt amit le ír. Ahogy Géza és én is merem adni a nevemet a hozzászólásokhoz. Arra is kíváncsi lennék, a sok helyi "56" között hányan vannak olyan idősek akik 20 év körüliek voltak 56 ban, és meg értették miről szólt a történet. Én ismerek olyan embert itt a városban, aki ott volt a sötétkapunál, de nem veri a mellét, hogy én vagyok a nagy hős. Sajnos azt kell látni, hogy ahogy megyünk előre az időben, nem hogy fogynának a tanuk de egyre szaporodnak. Olyan ez mint a II. világháborúután a partizánok. Most biztosan sokan nem értenek valem egyett, de nem érdekel.

2011. 11. 16. 15:56

Semmi sértő nem volt a beszédben de aki áthallást keres az talál.

2011. 11. 16. 15:01

" Az ’56-os Szövetség Esztergomi Szervezete és tagjai, az 1956 Magyar Nemzetőrség Komárom-Esztergom Megyei Parancsnoka "

.. elgurult a Cavinton ?

Esetleg most jutottatok el orvoshoz ?

Vagy Meggyesnek ennyi idő kellett a cikk megírásához - megíratásához ( ez inkább lenne a jó válasz )


2011. 11. 16. 14:41

Ez már sok. Ezt a levelet nem az 56-os szervezetek írták. Politikai okok miatt megírták nekik, ők meg aláírták. Igaz, kedves Welding úr? :)

2011. 11. 16. 14:33

Mindig csak a sebeket nyaldossátok! Ez nem vezet sehová. Ez az egyszerűbb, és kényelmesebb. Történészekre azok hivatkoznak, akinek nincs szellemiségük. Keréssétek csak továbbra is a jobboldaltól a baloldalig az elbújt bűnösöket. Nem erre van szükség Esztergomban. Kritizálni, köpködni a legkönnyebb, tenni valamit kényelmetlenebb.

2011. 11. 16. 13:27

Ma november 16 van. Eddig egyeztettek, mit mondjanak? Vagy mostanra kapták meg az ukázt? Eszembe jut a Brian élete film ....

2011. 11. 16. 13:20

Három hétig gondolkodtak, hogy tiltakozzanak-e?

2011. 11. 16. 13:18

A szövegértés tényleg fontos.....

A kérdések jogosak, és úgy tűnik, a kérdező tudja is a választ. Nevezze már meg a "kik"-et!

A Terror házában - nem Esztergomban - nincsenek felsorolva ezek a személyek? Nekem úgy tűnt, elég sokan ott díszelegnek a falakon.

 

Szóval: ma, 2011-ben kik azok a "kik"? Maradtak talán még elvarratlan MSZMP-s emberek (kommmmmmmmunisták), akik ma ishatalmon vannak és mentik a szűrüket? Vagy mi van?

 

Sajnos nem értem, mi az a "hozzászólás".