Vége a dalnak, nem lesz Esztergomban Alkotmánybíróság

Vége a dalnak, nem lesz Esztergomban Alkotmánybíróság

2011. 11. 14. 10:50

A héten egy Esztergom számára fontos szavazásra kerül sor a Parlamentben, a Fidesz elveszi Esztergomtól az Alkotmánybíróságot, a testület székhelye Budapestre kerül. A döntés természetesen csak elvi, hiszen az AB két évtizede a fővárosban működik, sosem foglalta el a neki ígért Sándor-palotát.

Esztergom a rendszerváltáskor lett az újonnan alakult Alkotmánybíróság székhelye egy pillanatnyi hangulati döntés következtében. Ez volt hivatott oldani az ország Budapest-centrikusságát, és kompenzálni az ősi királyi székhelyt az előző rendszerben ért hátrányos megkülönböztetésért. Húsz év hosszú idő, ha igazán komoly szándék állt volna az idehozatal mögött, biztos sikerült volna. Most bekövetkezik, ami eddigis borítékolható volt valódi erőfeszítések hiányában: A székhely ezentúl  Budapest lesz, így szüntetik meg a törvénysértő állapotot. Most már biztos, hogy nem kerül ide a szakapparátus, könyvtár az AB összes pozitív hozadékával és presztízsével együtt.

 

Érdemes lesz követni, hogy Meggyes Tamás, Esztergom országgyűlési képviselője hogy szavaz a kérdésben, illetve, hogy bead-e módosító indítványt az ügyben.

http://www.parlament.hu/irom39/04424/04424.pdf

 

Európában nem ritka, hogy az Alkotmánybíróság nem a fővárosban található, ezzel is jelképezve annak függetlenségét. Ilyen például a német Karlsruhe, vagy 2005 óta az orosz Szentpétervár. Amikor Moszkvából kötözött a testület, az orosz fél még Magyarországon is érdeklődött, hogy működik nálunk az, hogy nem a fővárosban székel az Alkotmánybíróság. Hát így.

2011. 11. 17. 18:17

Meggyes? Csak a szülővárosába helyeztette át az AB-t. Semmi extra :)

2011. 11. 17. 18:10

Ugyanolyan báb ő ott a parlamentben, mint ahogy a tízek az ő bábjai itthon.

2011. 11. 17. 16:33

Meggyes szégyelheti magát,a saját városa ellen szavazott!

Mit keres ez még Esztergomban?

2011. 11. 17. 12:03

Most lepődjünk meg?

2011. 11. 15. 23:33

Király

2011. 11. 15. 22:56

bazsi,tompi! 3 millió 1 mió - ÁFA-ért leszedem az alkotmánybíróságos feliratokat! sőt, ha megkapom a megbízást ingyen eltávolítom az egyetemváros táblákat is.

A "gyermekek városa" maradhat, mert ti a testületiken mindig sértődött hisztis gyerekként viselkedtek, szerintem azok is vagytok.

2011. 11. 15. 12:57

Morgan neked nagyon rossz gyerekkorod lehetett.......!

2011. 11. 15. 10:21

Az hogy az AB. székhelye Budapestre változik, szerintem a legkisebb problémája Esztergomnak, eddig sem tartottam semmire, mivel oda széleskörűen beadványt lehetett adni ez igaz,(jövöre már ez sem lehetséges) de nem volt semmiféle épeszű határidő arra, hogy azt napirendre tűzzék, ill. döntést hozzanak, ezt Meggyes tudta, és vissza is élt a helyzettel.

Ami Esztergomot érinti: Meggyes vezette önkormányzat 45/2003 (X. 22) rendeletének a 48/2007(VI.28) rendelettel módosított 9§(1) és (4) bekezdései megsemmisítésére irányuló indítvány mely 2008 júl.22.-én érkezett az AB.-hoz és azt 930/H/2008 ügyszámon iktatták, nos ebben a mai napig döntés nincs,( ez az elhíresült "fűnyíró" törvény) és ott ahol többszáz négyzetméteres felületeket kell nyírni ez jelentős költség az ott élőknek, miközben a közterületek karbantartása Önkormányzati feladat.

Tudatosan hoztak helyi rendelettel olyan törvényt mely nem egyezik a magasabb jogszabállyal, a Kom. Megyei  Közig. Hivatal erre levélben felhívta a Polgm. és a Testület figyelét, határidőt adva változtatásra, melyet Meggyes nem hajtott végre,(közben eltellt egy év, és a Kom. M. Kőzig Hivatal adta be az AB-hoz) és a továbbiakban is erre játszanak, ld. törvénytelen testületi hozott határozatuk mely szintén AB. döntésre vár.Ld. Kálmán Sándor nyilatkozata a témát illetően.

Néhány hónappal ezelőtt arra való hivatkozással, hogy mintegy 1500 ügy van, az AB-n ami nincs elbírálva, megemelték az AB. létszámát hithű elkötelezettekkel (Balsait tartom leginkább annak, ez teljesen nyilvánvaló) most pedig januártól a korábban beadványok túlnyomó részét eltörlik, feldolgozás helyett, mi meg vágathatjuk a füvet saját költségünkre.

 

 

 

2011. 11. 14. 23:50

Morgan egyvalamiben téved: nem fogják lefelezni a nyugdíjakat. Elinflálják. A megtakarításokkal együtt.

Egyszerűbb, könnyebb, egy picikét sunyibb megoldás.

De ez itt tényleg offtopik.

2011. 11. 14. 19:33

Igazad van! Foglalkozzunk a "témával"!

 

Ha belegondolok, amikor Dr Nemes Tamás országgyűlési képviselő ezt a javaslatott tette, és valami lelkesedésből az országgyűlés megszavazta, már akkor tudható volt hogy nem lesz belőle semmi. Arra is emlékszem, amikor a megalakult alkotmánybíróság elnöke, Sólyom L. kijelentette, nem megyünk LE Esztergomba, mert nincs meg az infrastruktúra.

Én azóta is káromkodok, mert: Budapestről FEL kell jönni Esztergomba, ezt illenék tudni Sólyom úrnak is. (persze tudom, hogy ez a LE, egy freudi elszólás, le vidékre) A másik, amikor egy ici pici kiskereskedő csak úgy maradhatott nyitva amikor kötelezték a pénztárgép használatára a papír nyugta helyett, ha jó drága pénzért megvette a pénztárgépet. Namármost szerencsétlen hiába mondta volna, hogy nem vezeti be, mert "nincs meg a kellő infrastruktúrája" akkor zárjon be, volt a válasz. Ez persze az alkotmánybíróságra nem vonatkozott. Nekik a több milliárdos költségvetésükből nem futotta a váltásra. Szerintem egyszerűen büdös volt nekik naponta autózni egy-egy órát, és ELSZABOTÁLTÁK a törvény végrehajtását! Mindezt a törvénytelenséget, az alkotmánybíróság hajtotta végre. Megint bebizonyítva, "amit szabad Jupiternek.............."

2011. 11. 14. 19:30

Akkor lehet nekiállni felújítani, oszt úgy visszaadni a Sándor palotát. Úgysem ártana egy képtár bővítés a városnak.

2011. 11. 14. 19:26

Az új törvény megszavazva, az Ogy. elnöke aláírására vár

http://www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_irom.irom_adat?p_ckl=39&p_izon=4424&P_stilus=nyito.css

2011. 11. 14. 19:01

Egyébként meg az alkotmánybíróság az összes beosztottjával le van .... a!!!   Hála isten, hogy nem jönnek ide, úgyis van elég seggnyaló a városban! Lehet moderálni, én nem vagyok annyira figyelmes mint percjelző!

2011. 11. 14. 17:39

Kedves Morgan!

Ön szerint nem kellene az összes nyugdíjast rögtön a Taigetoszról ledobni?

Adja Isten, hogy maga is megérje ezt a kort! / Bár nem érdemli meg /

2011. 11. 14. 15:35

Az AB székhely csak egy parányi epizód. Ez az igen nagy Budapest központúság már nagyon régi dolog. Jó példa most már az Egyház is. A Bazilika az ország legnagyobb temploma körül mára, hatalmas épület és egyházi intézmény együttes alakult ki, egy szinte egybefüggő területen, had ne soroljam. Mindszenty-t még innen hurcolták el, utódai az óta már elhúztak Budapestre.

Ugyanakkor Esztergom már jó ideje egy állandó süllyedésben van szinte minden területen. Elég csak más településekkel összehasonlítani, közállapotokat, pénzügyi helyzetét, városközpontot, egészségügyet, okmányirodát, közszolgáltatásokat, akármit, miközben a város páratlan adottságokkal rendelkezik, hiába.

2011. 11. 14. 15:18

Hurrá!

Az esztergomi Ab-nek fenntartott épületében lehet háborús filmet forgatni ha addig össze nem dől.

2011. 11. 14. 14:49

Emberek !

Már bocsánat de ki nem „szaharja” le azt, hogy Esztergomban van az Alkotmány Bíróság vagy sem  - Übü király után szabadon ..

Nem az lenne a fontos, hogy egy élhető, barátságos városban éljünk ?

Ahol jó kimenni az utcára – barátságosak az emberek .

Ahol a napi élethez biztosítva vannak a szolgáltatások .

Azt gondolom, hogy az esztergomiaknak kell jól érezni magukat  Esztergomban !

Nem a Kecskemétieknek , nem a külhonból érkezőknek kell fejleszteni a várost, hanem azoknak akik itt élnek.

Mert pénz az lenne rá, csak normálisan kellett volna gazdálkodni az előző Meggyes féle városvezetésnek

Ezért elég volt azokból az idiótákból – lásd Meggyes – akik  megalománián ötleteket akartak megvalósítani, hogy nevüket az utókor számára megőrizzék. Sikerült is csak negatív előjellel.

Budapest pedig elég közel van. Így ami nincs Esztergomban azt könnyű elérni.

Legyen az kultúra, szórakozás, vásárlás,  bármi …  – nyugodt, békés, tiszta kisvárost akarok ahol jó élni !

No lehet vitatkozni …

2011. 11. 14. 14:07

Vannak (és lesznek is még) ennek a városnak, ill. lakóinak ennél nagyobb problémái is...