Vége a dalnak, nem lesz Esztergomban Alkotmánybíróság
Közélet
2011. nov. 14.

<p>A héten egy Esztergom számára fontos szavazásra kerül sor a Parlamentben, a Fidesz elveszi Esztergomtól az Alkotmánybíróságot, a testület székhelye Budapestre kerül. A döntés természetesen csak elvi, hiszen az AB két évtizede a fővárosban működik, sosem foglalta el a neki ígért Sándor-palotát.</p>

Esztergom a rendszerváltáskor lett az újonnan alakult Alkotmánybíróság székhelye egy pillanatnyi hangulati döntés következtében. Ez volt hivatott oldani az ország Budapest-centrikusságát, és kompenzálni az ősi királyi székhelyt az előző rendszerben ért hátrányos megkülönböztetésért. Húsz év hosszú idő, ha igazán komoly szándék állt volna az idehozatal mögött, biztos sikerült volna. Most bekövetkezik, ami eddigis borítékolható volt valódi erőfeszítések hiányában: A székhely ezentúl  Budapest lesz, így szüntetik meg a törvénysértő állapotot. Most már biztos, hogy nem kerül ide a szakapparátus, könyvtár az AB összes pozitív hozadékával és presztízsével együtt.

 

Érdemes lesz követni, hogy Meggyes Tamás, Esztergom országgyűlési képviselője hogy szavaz a kérdésben, illetve, hogy bead-e módosító indítványt az ügyben.

http://www.parlament.hu/irom39/04424/04424.pdf

 

Európában nem ritka, hogy az Alkotmánybíróság nem a fővárosban található, ezzel is jelképezve annak függetlenségét. Ilyen például a német Karlsruhe, vagy 2005 óta az orosz Szentpétervár. Amikor Moszkvából kötözött a testület, az orosz fél még Magyarországon is érdeklődött, hogy működik nálunk az, hogy nem a fővárosban székel az Alkotmánybíróság. Hát így.

(forrás)