NIF: nagyberuházás keretében fejlesztik az elővárosi esztergomi vasútvonalat
Gazdaság
2011. nov. 10.

<p><span id="ctl05_lbLead"> Nagyberuházás keretében fejlesztik az elővárosi esztergomi vasútvonalat - közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) csütörtökön az MTI-vel.</span></p>

A beruházás során 29 kilométeren újítják fel a vasúti pályát, 34 váltót cserélnek le, 2 közúti felüljárót és 2 közúti aluljárót, valamint egy gyalogos felüljárót építenek. A megállóhelyeknél, illetve állomásoknál több mint 15 ezer négyzetméteren építenek peronokat. Hat helyszínen - Óbuda, Üröm, Solymár, Solymár-Pemü, Mátyás Király út, Pilisvörösvár - 778 P+R parkolóhelyet építenek ki.
A közlemény szerint az Óbuda és Piliscsaba közötti vonalszakaszon új elektronikus biztosítóberendezést telepítenek négy állomáson és egy forgalmi kitérőn.
A Budapest-Esztergom vasútvonal forgalma elővárosi jellegű, csak elvétve fordulnak elő tehervonatok. A reggeli és délutáni csúcsidőszak kivételével a vonatok óránként követik egymást. A reggeli iskola- és munkakezdésre érkező járatok a jelenlegi kapacitás mellett a lehető legsűrűbben, 30 percenként követik egymást. A vonalon jelenleg 53 vonat közlekedik naponta. Az átépítéssel a menetidő jelentősen lecsökken, és a korszerűbb pálya révén a zajterhelés is jelentősen mérséklődik. A felújítás következtében a csúcsidőben a jelenlegi 30 perces követési ütem 15 perces lesz az egész vonalszakaszon.
A beruházás csatlakozik az esztergomi vonal komplex fejlesztéséhez, aminek tárgyában korábban két közbeszerzést már kiírt a NIF Zrt.

(forrás)