Jogtalanul zsebre vágott 4 millió – Meggyes Tamás adja vissza a mandátumát
Közélet
2011. nov. 8.

<p>Meggyes Tamás most már hivatalosan is összeférhetetlenné vált, hiszen törvénysértő módon önkormányzati tulajdonú cégben vállalt felügyelő bizottsági tagságot. Az LMP felszólítja a Fidesz esztergomi képviselőjét, hogy mandátumáról haladéktalanul mondjon le és a jogtalanul felvett pénzt adja vissza az esztergomiaknak. A párt a Mentelmi és összeférhetetlenségi bizottsághoz fordul.</p>

A képviselők jogállásáról szóló törvény egyértelműen fogalmaz az országgyűlési képviselők összeférhetetlenségével kapcsolatban: képviselő önkormányzati tulajdonú cégben nem lehet felügyelő bizottsági tag. Ehhez képest Meggyes Tamás 2011. május 2. óta lát el ilyen tisztséget a száz százalékosan önkormányzati tulajdonú Strigonium Számviteli és Gazdasági Tanácsadó Zrt.-ben.

Mivel Meggyes immár második mandátumát tölti a parlamentben, ezért kizárt, hogy ne ismerje a saját jogállását szabályozó törvény összeférhetetlenségre vonatkozó passzusait. Amennyiben mégsem rendelkezik ezzel a tudással, akkor ezért alkalmatlan képviselői mandátumára; ha pedig tudatosan szegte meg a törvényt, akkor pedig azért, mert amit tett, az betegesen cinikus. Az LMP az összeférhetetlenség megállapítása érdekében a Mentelmi és összeférhetetlenségi bizottsághoz fordul.

Felszólítjuk Meggyes Tamást, hogy országgyűlési mandátumáról azonnal mondjon le, és az összeférhetetlenségi ok keletkezése óta zsebre vágott több mint 4 millió forint jogtalanul felvett képviselői juttatását fordítsa Esztergom adósságállományának csökkentésére. Emellett haladéktalanul hozza nyilvánosságra, hogy a számláit éppen az ő hibái miatt fizetni képtelen városának mennyibe került ez az illegálisan betöltött poszt.

Az LMP egyúttal felszólítja a Fidesz frakcióvezetőjét, hogy a törékeny kétharmadot ne próbálják olyan képviselőkkel fenntartani, akik a saját magukra vonatkozó törvényeket is gátlástalanul megszegik. Meggyes Tamásnak most már tényleg mennie kell. Lázár Jánosnak és Orbán Viktornak pedig meg kell végre értenie, hogy egy országnak van elege a meggyes tamásokból.

Budapest, 2011. november 8.

 

 

Szilágyi Péter

országgyűlési képviselő, a Mentelmi és összeférhetetlenségi bizottság tagja

Falusi Norbert

az Országos Választmány önkormányzati ügyvivője

 

 

1990. évi LV. törvény
az országgyűlési képviselők jogállásáról
http://net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc.cgi?docid=99000055.tv


13. § Országgyűlési képviselő nem lehet:
d) önkormányzat teljes vagy többségi tulajdoni részesedésével működő gazdasági társaság vezető tisztségviselője, igazgatótanácsának, igazgatóságának vagy vezető testületének, felügyelő bizottságának tagja, valamint a társasággal munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló más jogviszonyban álló vezetője (vezérigazgatója);

20. § (1) Az országgyűlési képviselő a mandátuma érvényességének megállapításától vagy az összeférhetetlen helyzet keletkezésétől, illetve annak a képviselő tudomására jutásától, az Országgyűlés elnöke és alelnöke az e tisztségbe való megválasztásától számított harminc napon belül köteles a vele szemben fennálló összeférhetetlenségi okot megszüntetni, illetve megszüntetését kezdeményezni. Ennek megtörténtéig a képviselői megbízatásából eredő jogait nem gyakorolhatja és javadalmazásra sem jogosult.

(2) Ha a képviselő az (1) bekezdésben írt kötelezettségének nem tesz eleget, bármely képviselő indítványára az Országgyűlés - a Mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság véleményének kikérése után - tizenöt napon belül határoz az összeférhetetlenség kimondásáról.

 

Alkotmány:

 

20/A. § (1) Az országgyűlési képviselő megbízatása megszűnik:

c) az összeférhetetlenség kimondásával,

(forrás)