Vasárnap Dzurinda-Martonyi találkozó Párkányban

Vasárnap Dzurinda-Martonyi találkozó Párkányban

2011. 10. 07. 12:30

Vasárnap Párkányban találkozik a magyar és a szlovák külügyminiszter, hogy együtt emlékezzenek meg a felújított Mária Valéria híd átadásának 10. évfordulójáról. Martonyi János és Mikuláš Dzurinda a híd közepén, a magyar-szlovák határon találkoznak.

Mária Valéria

Ezt követően megnyitják és megtekintik a Danubius Fluvius Pictorum című kiállítást, amelyet az egykori Mária Valéria hídról, Párkányról és Esztergomról, s természetesen a Dunáról készült régi képekből rendeztek össze - közölte az MTI pozsonyi tudósítójával Ľuboš Schwarzbacher külügyminisztériumi szóvivő.
Tájékoztatása szerint a szlovák és a magyar diplomácia vezetőjét ezután fogadják a párkányi polgármesteri hivatalban. Martonyi és Dzurinda a tervek szerint a polgármesteri hivatal előtti téren beszédet mondanak, majd rövid sajtóértekezlet következik. A hivatalos program utolsó pontjaként a miniszterek ellátogatnak a nagy hagyományú Simon-Júda napi vásárba, amelyet az idén immár 465. alkalommal tartanak Párkányban. A Duna menti városban a török hódoltság kezdete óta tartanak vásárokat, a Simon-Júda napit először 1546-ban rendezték meg.
Az Esztergomot és Párkányt összekötő Mária Valéria hidat 1895. szeptember 28-án avatták fel. Nevét a híd Mária Valériáról, I. Ferenc József és Erzsébet királyné gyermekéről kapta. Akkor még mindkét város Magyarországhoz tartozott.
Párkány az első világháború után 1918-ban az újonnan megalakult Csehszlovákiához került, s határváros lett, akárcsak Esztergom. A II. világháború végén a szovjetek elől visszavonuló németek a hidat felrobbantották. Évtizedeken keresztül ez volt az egyetlen Duna híd, amely nem lett felújítva. A szlovák nacionalisták gyakran nyíltan hangoztatták: a Mária Valéria hidat nem szabad felújítani, mert állítólag megkönnyítené a magyar hadsereg átkelését Szlovákiába.
A híd újjáépítéséről 1999 szeptemberében írt alá magyar-szlovák egyezményt az Orbán Viktor vezette magyar és a Mikulás Dzurinda vezette szlovák kormány. A munkálatok befejeződése után, 2001. október 11-én avatták fel a hidat a két miniszterelnök, valamint az újjáépítést összesen 10 millió euróval támogató Európai Unió magas rangú képviselőjének a jelenlétében.
A Mária Valéria hídon kívül a Duna szlovák-magyar szakaszán, amely egyben országhatár is még további két híd van: a Medve-Vámosszabadi és a komáromi Erzsébet híd. Az előbbi 1942-ben, míg az utóbbi 1892-ben készült.
Párkány és Esztergom önkormányzatai egyaránt azt hangoztatják, hogy a felújított Mária Valéria híd újra összekötötte a két várost, s nagy hasznára van a környék lakóinak a határ mindkét oldalán.

 

MTI Pozsony

Iridium

2011. 10. 11. 20:29

Az említett riport itt érhető el.

2011. 10. 09. 16:55

Milliárdokról beszéltek sörözés közben Martonyiék-fotógaléria

http://www.hirado.hu/Hirek/2011/10/09/14/Milliardokrol_beszeltek_sorozes_kozben_Martonyiek__fotogaleria.aspx

A híd szlovák felénél végetér?

Úgy tudtam eddig,hogy Esztergomig ér a másik fele.

Martonyi urat úgy látszik a saját országának Esztergom városa nem érdekli.

Miért nem csodálkozom rajta?

2011. 10. 09. 14:28

Ezek szerint, már nem csak a történelmet hamisítják, hamen a földrajzot is. Nagyon érdekes egy olyan híd, amelyiknek csak egy végpontja létezik. Vagy még azt tudom el képzelni, hogy Esztergom megszünt létezni, és ezt a várost is Párkánynak hívják. De van még egy verzióm, a fülkeforradalmas hatalom, megtiltotta a külügyminiszterének azt, hogy ezen a hídon az országba jöjjön. Erre az ünnepségre a polgármester asszonyunkat meg sem hívták, ezt Oravecz úrról nem tudom feltételezni, csak valami felső utasítás alapján lehetett ezt megtenni. Azért ez a beképzelt, arogáns elit mit megnem enged magának. A választások előtt, nem volt szó eggyes emberek kiközösítéséről, nem erre kapták a felhatalmazást. Nagyon lejáratták megint az országot, így akarnak nekünk csak jót tenni.

2011. 10. 09. 12:09

Ma reggel érdekes riport volt a "királyi" rádióban a Vasárnapi Újság  műsorában a hídünnepről. A műsorvezető és a riporter a világért sem beszélt volna Esztergomról, következetesen a párkányi hídról beszéltek. Az egyik riportalany, egy párkányi képviselő (sajnos a nevére nem emlékszem) kétszer megemlítette ugyan Esztergomot, de az egész riportból nem igazán derült ki, hogy  Mária Valéria hídnak köze van Esztergomhoz is!

Már nem igazán érdekel a politika, de az felháborító, hogy ekkora cenzúra működjön Esztergommal kapcsolatban!!!

2011. 10. 08. 8:01
Senkivel.

2011. 10. 07. 22:42

Szeretne, vagy nem szeretne, utasítást kapott, hogy nem.................................

2011. 10. 07. 13:15

A kérdés inkább az, átjönnek-e a hídon? Nem a város szégyene, hogy csak a Duna túlpartján tudják méltóléppen megünnepelni a híd újjáépítését. Egy "magyar" külügyminiszternek kutya kötelessége (lenne) a híd másik oldalán honfitársaival is találkozni.

2011. 10. 07. 12:46

Martonyi János Esztergomban kivel szeretne találkozni?