"Hol a boldogság mostanában?"

"Hol a boldogság mostanában?"

2011.09.23. 2:41

Kedveseim!

Divatos lett manapság az a kifejezés, hogy "ÉLETMINŐSÉG".

Úgy gondolom, ez így önmagában az ember számára, mint "lelkes lény"-nek, a az élete teljességéhez nem elég.

Sokkal jobban fontosabb talán számára a BOLDOGSÁG, mint életérzés megélése.

De rögtön fel is vetődik a kérdés: MI A BOLDOGSÁG?

A címadó Petőfi versrészlet ugyan nem egészen erről szól, de a lényege mégiscsak az, MI A BOLDOGSÁG A MA EMBERE SZÁMÁRA MOSTANÁBAN?

De felidézhetjük azt is, mi volt a régmúlt idők emberének, s miért nem jó az a MA emberének?

Ti hogy vélekedtek erről?

 

 

2019.11.04. 23:24

Hát a kvantummechanika - szerencsére! - még nem kötelező tananyag az iskolai fizikatanításban, és hol voltak még ezek akkor, mikor én reálgimibe jártam?!
Csoda, hogy egyáltalán tudunk róluk, ha nem is tudjuk, valójában milyenek, hogyan viselkednek, milyen törvényszerűségeik vannak.

Én viszont a napokban egy érdekességet olvastam, lehet, hogy csak mende-monda, de azt olvastam "A lehetetlen fizikájában", a Mesterséges Intelligenciával kapcsolatban, hogy a II. világháború idején híressé vált brit matematikus: ALAN TURING volt, aki a számítógépes forradalom alapjait lerakta.
Sajnos ahelyett, hogy hősként ünnepelték volna a II. világháborúban kucsfontosságú felfedezése miatt, mellyekkel megfejtette a nácik titkos üzeneteit, "mássága" miatt a halálba kergették:
1954-ben öngyilkos lett, megevett egy ciánnal átitatott almát!:(((
Ezért tiszteletére a MACINTOSH számítógép logójául az ALMÁT választották, melyből egy darabot kiharaptak:
Képtalálat a következőre: „mac laptop”

Nekem mindig tetszett ez a logó, de nem tudtam, miért éppen erre a különös formájú almára esett az Apple Corpration választása.
Szerintem a történet nagyonis hihető...

 

2019.11.04. 17:28

Hogy őszinte legyek nem tudom, hogy jót írtál e, vagy nem... Mert nem értek a kvantumokhoz, amik olyan izék... Olyan részecskék, amik valójában mégsem azok... Nekem kínai, de majd egyszer (nem ma) nekiesek még egyszer...

2019.10.26. 0:12

Biztos, hogy vannak, példának okáért a bátyám, csak ő olyan magas röptűen tud magyarázni, hogy nem értek belőle egy kukkot sem!
Ő meg azt nem érti, mit lehet ezen nem érteni?!
Nos, én úgy gondolom, eleve a kérdést tesszük fel rosszul. Azaz már a kérdésünkben benne van, hogy baromira nem értjük, hiába is fogja magyarázni, mert sok alapvető dologgal nem vagyunk tisztában, ami a megértéshez szükségeltetik!:((

A wikin van egy aránylag közérthető mondat, talán ebbe kellene belekapaszkodnunk:
"kvantummechanika a fizika azon ága, amelyik a nanoszkopikus méreteknél történő jelenségeket vizsgálja; így az elemi részecskék viselkedését vagy például az olyan alacsony hőmérsékletű makrojelenségeket, mint a szuperfolyékonyság és a szupravezetés. A név abból a megfigyelésből származik, hogy bizonyos fizikai tulajdonságok egységi mennyiségenként (latin: kvantum), nem pedig folyamatos (analóg) módon változnak.

Tehát én úgy értelmezem, hogy a kvantum a fizikai tulajdonságok bizonyos EGYSÉGNYI MENNYISÉGE (bizonyos szükségletek szerinti mennyiségű halmazok), melyek ugrásszerűen (szakaszosan?) változnak, nem pedig folyamatosan... Tehát vannak különböző hézagok (kisebb-nagyobb),  melyek megbontják a folytonosságot, és "véletlenszerűek", azaz előre kiszámíthatatlanok, azaz esetlegesek.
De lehet, hogy nem jól gondolom...


"A hidrogénatom elektronjainak hullámfüggvényei az energia lefelé növekszik: n=1,2,3,…, a perdület jobb felé növekszik: s, p, d,… . A világosabb részeken nagyobb az előfordulás valószínűsége. A perdület és az energia kvantált, csak diszkrét értékeket vehet fel."

Valószínűleg talán előre kiszámíthatatlan fizikai események fognak majd bekövetkezni...
De ezt csak én gondolom teoretikusan (feltételesen)...

/Bocs, ha butaságot írtam! :(((/


2019.10.25. 17:04

Nekem az a nagy bajom, hogy nekem nem elég a leíró matematika (nem mintha értenék belőle valamit is), de nekem fel kell(lene) fognom a dolog lényegét, a "hogy is van ez?" kérdésre a választ. És ezt nem kapom meg, az istennek se, de szerintem senki nem tudja igazán. Ott szaladgálunk körülötte, sejtjük, hogy mi az, de nem tudjuk igazából... Persze, lehet, hogy rosszul tudom, és vannak akik értik és tudják is...  

2019.10.24. 23:18

Épp hajnalban olvastam "A lehetetlen fizikája" c. Kaku könyvből a kvantummechanikáról.
Ez sajnos, nekem kicsit nehezen érthető. A párom hajógépészmérnök, és azt mondta, bizony, ez még neki is nehéz dió...
Mindenesetre fantasztikus, mikbe bele tudnak látni a tökéletesedő mikroszkópjaikkal a tudós fizikusok!...

Igaz, már nagyon rég volt, évekkel ezelőtt, mikor a bátyámtól azt hallottam, hogy a fény kvantumokban terjed.
Naná, hogy lilám se volt, mi az a kvantum (kis energia halmazok, asszem). Csak kiderül, ha tovább olvasom a könyvet.
Képtalálat a következőre: „kvantummechanika”
Igazán apró "semmiség", hát neeeeem?! :DDD


2019.10.24. 16:38

Az adóhivatal az egyik oldal, a másik az, hogy fizetni kell érte. Valószínűleg az adóhivatal a fontpsabb. No de, hogy felvidítsalak, a Google bejelentette, hogy sikeresen létrehoztak egy kvantum processzort, és az ebből épített számítógép egy bonyolult matematikai műveletet két és fél másodperc alatt végzett el, ami a mostani szuperszámítgépeknek két és fél évébe került (az IBM cáfolta, azt mondta csak két és fél napig... :0)) A forrás a Nature magazin, illetve a HVG.

2019.10.22. 20:00

HÁT PERSZE HOGY MEGÉLNE!

Tudod, hogyan? Olyan ÚJ energia féleséggel, amiről ma még csak fogalmunk sincs, hogyan lesz majd lehetséges működtetni! :)))

Tudod, engem tényleg sok minden érdekel, de csak úgy, hogy csak néznem kelljen, és ne nekem bajolni vele...
Igaz, így voltam a fénymásolóval, a számítógéppel, és a mobiltelefonnal is, amíg "ki voltam szolgálva" igazgatóként.
De aztán egyszer csak eljött az az idő, hogy "magad uram, ha szolgád nincsen"! Csak ráfanyalodtam, hogy megtanuljam kezelni, ha nem akarok hoppon maadni.
Azonban nem szeretnék már semminek a függője se lenni, mint a mai fiatalok, hogy az egyik ismerős is elúsztatta a klotyiba a drága mobilját, mert még oda is magával vitte!:DDD

Persze nem tudom biztosan, hogy így van-e, de szerintem az okos telefon sem tud többet, mint ez a laptop, csak annyival másabb, hogy magaddal viheted akárhová.
Viszont nekem elég itthon használni az internetet, máshová már nemigen járok, legfeljebb a postára, vagy vásárolni. Ott meg nem akarok internetezni, kártyával egyenlítem ki a fizetendő összegeket.
A laptopon is szoktam internetes webáruházban könyvet vásárolni, de ott csak úgy, hogy akkor fizetek kp-el, amikor kihozzák. A világhálón keresztül nem akarok fizetni semmit, ne kelljen megadnom a folyószámlám számát, mert nem bízom a világhálóban. Ezért maradok a készpénzes fizetésnél, ha hozza a futár a könyveket. 
A párom a nagy (125 cm átmérő) tv-t is a mobilján vette, és fizette. Én nem vagyok ilyen "vakmerő" bizalommal. Boltokban viszont szeretem a kártyás vásárlást, mert nem kell számon tartanom, hogy elég lesz-e a nálam lévő pénz?...
Viszont azokat a maszek zöldséges boltosokat nem szeretem, ahol csak készpénzt fogadnak el. Mindig arra gondolok, hogy csalni akarnak az adóbevalláskor, ezért nem akarják a terminált megvenni, amivel a kártyámat lehúznák.

És van még egy dolog, ami nem tetszik, naggggyon nem tetszik: MÉG ÉLETEMBEN NEM KAPTAM SZÁMLÁT A FODRÁSZOMTÓL, és rá se merek kérdezni, miért nem ad sose számlát?!
Megnézhetném magam, azt hiszem, mert olyan lenne a hajam, mint Belzebúbé:
Képtalálat a következőre: „belzebúb”

2019.10.22. 17:38

Gondolom, csak megélne. Mert amíg nem volt, akkor is megélt. Amúgy nem tudom, miért idegenkedsz ezektől a dolgoktól. Te magad mondod, hogy az életed végéig tanulni fogsz, hát tanuld meg ezt is. Csak ne legyél a rabja...

2019.10.22. 15:02

Na hát ez az!
Hat éve kaptam, s a franc se tudja, hová tűnt a használati utasítás, és eddig, míg szolgáltatót nem váltottunk, halvány lilám se volt arról, hogy ez a készülék mást is tud, mint a régi.
Nekem pont elég volt az a többlet, hogy hordozható, és ott lehet az ágyam mellett, ha alszom, és nem kell kimásznom a nagyszobába, ha cseng.
Erre most meg kiderül, hogy olyan okos, de olyan... hogy a guta üt meg tőle...

A világért nem vennék olyan kínyes-fínyes okos mobiltelefont, mint a páromé... Ő is sokára tanulta meg kezelni az övét, de szerencséje, hogy a munkatársai 20-30 körüli fiatalemberek, és azok segítenek neki. Nemcsak netezik, hanem azzal rendel pl. ebédet, és azzal is fizeti ki. Na, én ilyent SOHA nem fogok csinálni, mert nem köll ilyen kütyü! Jók nekem ezek a gombosok.
Külön tartót vett hozzá, töltőket, asszem, kétfélét is egy nagyobb feketét, meg egy kisebb fehéret...
Annyi piroslámpájú elosztó van már a lakásban, hogy csak na! Engem nem érdekel, de valamelyik töltő, vagy mobil folyton "szopáson" van... Nem is tudom, mi lenne elektromosság nélkül a mai emberiséggel?!
 

2019.10.21. 17:23

Na az baj. A harci idegesség nem segít, ellenben a használati utasítás igen... Ilyenkor elő kell halászni, és  a sokadik alkalommal már nem kell... :0)

2019.10.11. 0:01

Tényleg!
Már e pár év alatt úgy megszoktam, hogy nem is érzek különbséget az XP-hez képest!...
Nem is értem, mit variálnak folyton?!
Én inkább azt veszem észre, hogy a weboldalak is módosulnak. Hol így, hol úgy kell feltenni képet, linket...
Jó neked, hogy szereted az újat. Na persze, mert ráérzel, mi változott, és nem bénázod el, mint én. Tegnap is majd gutaütést kaptam a vonalas telefontól amiatt a pirosan villogó kis boríték miatt. Most se tudom, végül mit nyomtam meg, hogy eltűnt!:((
Le kellett volna írnom, mikor mire kikkelek, de rámjött a harctéri idegesség!!!:(((

2019.10.10. 20:38

Ahhoz képest, hogy a 8.1 kifejezetten rossz a 10-hez képest... :0)  De hát amit az ember megszokott, azt nehezen cseréli le, engem kivéve, mert engem vonz az újdonság. 

2019.10.10. 1:09

Igen, olyan görgős volt. A zeneiskola gazdaságisának a gépe volt. Nekem itthon még nem volt semmilyen. Aztán ajánlották a kollégák, ha nincs helyem asztali gépnek, vegyek laptopot, az egy széken is elfér. Most is itt van egy széken, szemben a tv-vel. Ez már a harmadik. A klavija már kopogat, mert sokszor nem ír betűt, lehet, én vagyok a hibás, mert "agyonverem" őket, ugyanis mindig zongorázok rajtuk, azaz túl nagyon ütöm.
Mert ugyebár a zongora kalapácsos hangszer, azt ütni kell, meg a régi írógépet is kellett.

De még az egérről:
Aztán megláttam a barátnőmnél (Borsika, volt zongoratanár kollégámnál, aki sajnos nemrég elhunyt!), hogy pirosan világít az egere alja, és könnyebben tudtam vele bánni, mint az iskolaiakkal. Mondta Borsika, hogy azért, mert digitális, optikai(?) egér, és  vegyünk olyat, mert nem is drága, de könnyebb vele dolgozni. Azonnal vetettem kettőt a gépekhez a zeneiskolába. Nekem is ilyen van az asztali gépemhez, de nem használom, mert az még XP-s, és nem jó már semmire... Félre van téve egerestől, LCD monitorostól, klaviatúrástól a hatalmas tv mögé van dugva.
Ezen a laptopon 8.1-es operációs rendszer van, asszem, már mondtam, hogy nem akartak 10-est adni, mondván, az nagyon más, mint az XP volt, megütne vele a guta! :DDD

Így is gutaütést kapok a hordozható vonalas telefontól!:(( Megint villogott a piros kis boríték, mikor hazajöttem a fogorvostól, azt se tudom, mit nyomtam meg végül, hogy eltűnjön!:(((

2019.10.09. 20:14

Hát mert majdnem úgy néz ki, mint egy egér... Legalábbis az első példányok. Ha a tied ugrált, akkor az még a golyós verzió lehetett, ami, ha kicsit elkoszolódott, vagy zsírosabb lett, akkor bizony hajlamos volt ugrálni. A maiak (lézeres és optikai) már nem ugrálnak, az istennek se... 

Kiejteni pedig mindenki máshogy ejti. Angol név külonben és érintő párnát jelent szó szerinti fordításban. Amúgy kiejtés szerint "tacspad" a leggyakoribb. 

2019.10.09. 0:56

Én meg az egértől kaptam hülyét! Állandóan összevissza ugrált a monitoron a kurzor, csak oda nem akart menni, ahová én akartam. Nagy sokára aztán csak megtanultam kezelni, de a laptopon lévő hogyishívjákot (?... télleg nem tudtam a szaknevét!) jobban szeretem. Azzal semmi gondom. Finoman kell vele bánni, ez a nyitja.
Képtalálat a következőre: „laptop egere”

Szóval Touchpad? Hogy kell kiejteni?
Mert ha francia lenne (azt tanultam), akkor tuspad-nak. Jelentése - a kardvívást is alapul véve - Touché= Találat, azaz magyarul inkább érintőlap.
Én eddig csak így hívtam: a laptop egere.

Ez a döggencs komolyan azt hiszi, hogy valóban egér, ami nem az?! :DD

Képtalálat a következőre: „a számítógép egere és a macska”


Tényleg! Te tudod, honnan ered ez az "egér" kifejezés erre a mütyürre?

2019.10.08. 17:41

Én kedvelem az egeret.. A touchpad is jó, de össze nem lehet hasonlítani az egérrel

2019.10.08. 14:37

Vannak olyan volt érettségiző osztályosok is, akik minden évben összejönnek, és beszámolnak róla, mi történt velük az előző egy évben. Persze gondolom, nem tud mindenki mindig eljönni, de a többség ott van.
Így különösen könnyű követni, ki mennyire változik meg.
Ami nekem mindig szemet szúr, az, hogy akik aktívan sportoltak fiatalon, majd a korosodással erről lemondanak, akkor igen hirtelen válnak "tonnabébikké". Különösen így van ez az élsportolók esetében.

Sajnos, az emberi személyes kapcsolatok vallják kárát a mai digitalizációra épülő világnak. Manapság az emberek nem elefántcsont toronyba zárkóznak, mint régen főleg a művészettel foglalkozók, hanem a különféle digitális eszközeik rabjai lesznek. A tömegközlekedési eszközökön is egyebet se látni, mint hogy minden utas a mobilja képernyőjére mered, azt "simogatja" az ujjaival, és a külvilágból mit se lát!
Mikor bejöttek a laptopok, sok asztali számítógépes vett hozzá külön egeret, mert képtelen volt kezelni a laptop beépített egerét, pedig mondtam, hogy minek venni? Hisz ezeké az érintős lapoké a jövő! De sokan elutasítják még ma is. Pedig igazam lett. Hol van pl. a tablettek egere?! ;o)
Hát nem jobb így? Egy kütyüvel kevesebb!:)))


2019.10.04. 16:38

Hát bizony ez megesik. A 16-18 évesen "bombázó" lányok, bizony igencsak el tudnak hízni, és  a kutya se nagyon ismerne rájuk. A fiúk is képesek rá, szó se róla. Amúgy nekünk már megvolt 45 éves is, de akár hiszed, akár nem, de mindenkire rá lehetett ismerni, és egx-két kivétellel őrizték az eredeti alakjukat. Én mondjuk annyira nem..

2019.10.03. 22:44

Hát igen, azokat a lányokat tekintik csininek a fiúk, akik ott gömbölyűk, ahol kell.
Szegény kislányomat még 16 évesen is elől deszka, hátul lécnek csúfolták!:(((
Most meg mesélte, hogy a 30 éves érettségi találkozójukon az ún. "menő srácok" legtöbbje rémesen néz ki: kopaszok, sörhasuk van. őszes szakálluk... A bombázó csajok meg dagadtak, vaskos bokával, nagy fenékkel.
Hát igen. Csak ő volt olyan vékony 2 gyerek megszülése után is. Nagyanyámat örökölte.
Remélem, hosszú élet terén is majd, mert 88 évesen hunyt el.
Szép asszony volt, a hugi örökölte. Viszont sajnos nem volt jó anya. Elvált, és mikor édesapám apját behívták az első világháborúban a frontra, nem engedte meg se nézni a fiát!:(((


2019.10.03. 17:18

Hát ugye, csak úgy mondom, de divat ide, divat oda, de a fiúk is azokat a lányokat kedvelik, akiken "van mit fogni". Úgy általában persze. Mert van aki meg nem ezt kedveli, hála az egeknek...  De nem a szikárság miatt szigorúak, vagy vénlányok, hanem fordítva, azért szikár, mert alapból olyan a természete. És rettentően vigyáz magára.. Kivéve, ha a szikárság genetikus örökség, mert akkor azzal nem tud mit kezdeni.

A lányodnak meg nem attól lesz csontritkulása, hogy vékonyabb alkat, mint te... Hanem a helytelen táplálkozástól...