"Hol a boldogság mostanában?"

"Hol a boldogság mostanában?"

2011. 09. 23.

Kedveseim!

Divatos lett manapság az a kifejezés, hogy "ÉLETMINŐSÉG".

Úgy gondolom, ez így önmagában az ember számára, mint "lelkes lény"-nek, a az élete teljességéhez nem elég.

Sokkal jobban fontosabb talán számára a BOLDOGSÁG, mint életérzés megélése.

De rögtön fel is vetődik a kérdés: MI A BOLDOGSÁG?

A címadó Petőfi versrészlet ugyan nem egészen erről szól, de a lényege mégiscsak az, MI A BOLDOGSÁG A MA EMBERE SZÁMÁRA MOSTANÁBAN?

De felidézhetjük azt is, mi volt a régmúlt idők emberének, s miért nem jó az a MA emberének?

Ti hogy vélekedtek erről?

 

 

2020. 07. 10.

Hát én elhiszem, hogy roppant kellemetlen lehet valakinek magát TÁRGYNAK érezni, mert mint "nemzet színésze közkincsként" szinte már-már tárggyá válnak, de hát valamit valamiért...
Különben is úgy tudom, nem kötelező semmit elfogadni. Sem díjat, sem titulust.

Banderas meg túl van tárgyalva...
Sokkal jobban szeretem pl. Morgan Freeaman-t, pedig róla sok minden elmondható, de az, hogy szép lenne, az aligha... Viszont fantasztikus jó filmszínész!:)))
Ha az ő nevét látom a stábban, ha csak tehetem, megnézem azt a filmet, mert az ő neve garancia, hogy jól fogom érezni magam.
Egyfajta nyugalom száll rám az ő nézése közben... Hogy ez miért van így, fogalmam sincs!????...

Hollywood nagy öregjei fiatalon - Világsztár | Femina
Morga Freeman fiatalon és idősen

Bevallom, fiatalon nem láttam tőle semmit...
https://femina.hu/vilagsztar/hollywood-nagy-oregei-fiatalon/


2020. 07. 10.

Hát Banderas simán elmehetne olasznak is, az biztos. Én bizony néztem pár olyan filmet, amiről csak azt tudtam, hogy ő játszik benne, és ez adott indíttatást. Akárcsak a rendezők közül Bondarcsuk, Fellini, vagy éppen Jancsó... Mert ha ők rendeznek valamit, azt meg kell nézni, legfeljebb ugye nem tetszik. Jut eszembe, a múltkor megnéztem a "Csendes Don" című filmet. Amerikai, ami már nem igér jót, de volt ott Bondarcsuk neve. Hát a film rossz volt, mert éppen az nem jött elő, ami a regény lényege, és a Bondarcsuk név volt a megtévesztés, mert a nagy rendező valamelyik gyermeke volt az egyik szereplő, csak hát ugye a név nagy betűs volt, a szerep meg apróbetűs... Visszatérve Banderasra, nekem azért néha már kicsit sok a macsósága (tudom, hogy a szerep az, de akkor is). Eléggé kezdik (már nem is kezdik) beskatulyázni. 

Ami meg a színészeket illeti, hát istenkém, ők is emberek... Ilyenek is, meg olyanok is. A díjakat (legalábbis a nemzet színésze elismerést) meg a művészetük alapján kapják.

2020. 07. 09.

"Csak érdekes volt, hogy a "spanyolok" nem szimpatikusak, kivéve Banderas, aki, nagy meglepetésedre jól tud énekelni."

Ácsi, bácsi! 
Kedves Dmolnár! Ez így nem igaz!
Bármennyire érdekes Neked, de nálam Banderas NEM KIVÉVE /ennek olyan Gyevi bírós szaga van!:(((/, olyannyira nem, hogy bevallom "férfiasan", nem is tudtam, hogy spanyol! Vagyis annyira nem érdekelt a manus, hogy én bizony a macsós kinézete és megnyilvánulásai miatt olasznak hittem, ha valahol véletlenül belebotlottam egy filmben a tv-ben, csak a mindentudó guglin tudtam meg, hogy spanyol. Lehet ezért (is) akár lebutázni engem, hogy nem tartoztam azok közé, akik MIATTA néztek meg egy filmet, de én inkább finomabban "tájékozatlanságnak" nevezem az ilyesmit, bár ettől még a tévedés az tévedés marad...
Nos, engem az lepett meg, hogy Banderas nem egyszerűen JÓL TUD énekelni, hanem birtokában van az OLASZ "BEL CANTO", azaz "szép ének" nevű 17-18. századi énekstílusnak, ami nem piskóta! Azt bizony tanulni kellett, s kell ma is, ha valaki ezt akarja alkalmazni a fellépései során.
Sok született olasznak sincs ez az előadásmód a birtokában, bármennyire is tudjuk, hogy az olasz csizmán született embereknek kedvezőbb a hangszálainak a működéséhez a levegő hygrométeres (%-os páratartalom) összetétele, mint pl. itt nálunk ez a száraz "kontinentális éghajlat", ami meg minden, csak nem ideális.

A művészek magánélete engem sem érdekel, kivéve, ha befolyásolja a művészi teljesítményét, mert sajnos, ilyen gyakran előfordul nagy hírességeinknél is (pl. a közismert öngyilkosságok...).
A politikai hovatartozásuk sem érdekel, kivéve, ha az ún. "köpönyegforgatás tényét" tapasztaljuk nála. 
Ilyenről itt a közelmúltban lezajlott "gengszterváltás" alatt (ahogy sokan nevezik az utóbbi 30 évet) legalább két színészünkről megtapasztalhattuk, már amiről tudunk. 
De lehetnek többen is, akikről nem tudjuk.

Szerintem a művészeink a nép KÖZKINCSE, ezért is kapták a "NEMZET SZÍNÉSZE" elismeréseket, ezért aztán jobban tennék, ha nem nyilatkozgatnának meg azokban a témákban, amik az emberekben ellentetszést válthat ki. 
EZ - igenis kötelességük.

Paudits-csal szerintem meg az volt a gond, hogy képtelen volt magát menedzselni... Ha valaki ilyen málé, az fogadjon fel egy szakembert, aki futtatja... Ennyi!

2020. 07. 08.

Marasztal a halál... Csak érdekes volt, hogy a "spanyolok" nem szimpatikusak, kivéve Banderas, aki, nagy meglepetésedre jól tud énekelni. Amúgy egyben egyetértünk, abban, amit én úgy szoktam kifejezni (másutt olvastam), hogy "azért mert nem vagyok tyúk, attól még érzem, hogy a tojás büdös". 

No, de félre a tréfával, a dolog úgy áll, hogy engem egy művész teljesítménye érdekel és nem a magánélete. Se a politikai hovatartozása, sőt, még a nemzetisége sem. Mert egész egyszerűen nem számít, miközben nézem a szerepben. Lehet felőlem olyan baloldali, hogy a hátára van tetoválva Marx és Engels, ha pocsék a szerepeiben, és lehet olyan, mint Sinkovits, aki csodálatos volt a szerepeiben. Persze, ha az illető túllihegi a saját személyes dolgait, az gusztustalan, de ennyi. Paudits csodálatos volt, hogy közben a magánéletében olyan lüke, hát istenem, az ő baja volt...

2020. 07. 07.

Na most aztán - ha eddig nem! - végképpen nem értek valamit!
És pedig AZT, hogy MIÉRT marasztalsz el engem olyanért, amihez a szakmámból kifolyólag jobban értek, mint más szakterületekhez?! 
A francba!
Nem vagyok sem filmes, sem irodalmár, sem a dráma szakértője, ezért ezen  területen CSAK a beleérzéseim alapján ítélek meg valakit, vagy valamit... Ha valamiről van véleményem, el is mondom, ha a szakértők máskép vélekednek róla, akkor is! Szerintem MINDENKI véleménye számít, így az enyém is! - gondolom én...
"Nem kell mindig kaviár!" - szólt egy tv sorozat címében a mondás...

DE!
Mivel zenész vagyok - bár nem operaénekes szakon -, tudom értékelni azt a valakit, akinek nem az a szakterülete, amelyben éppen megmutatja magát, és mégis kiválót nyújt belőle.

Igaz, a hozzászólók nem mind vélekednek pozitívan Banderas teljesítményéről, de én úgy gondolom, az ilyen hozzászólásokban van egy nagy adag irígység, vagy magamutogatás (és pedig: lám, lám, ÉN észrevettem, hogy nem tökéletes a produkciója, akkor meg MIT KERES EZ ITT?! - gondolja a rosszindulatú kritizáló...).

Kedves Dmolnár!
Sok színészt nem ismerhet az ember, még a felkapott hírességeket sem!... Mert MÁS dolga is van, mint a tv előtt ülni, pl. azért, hogy vadásszon a HIBÁKRA!
Banderas számomra egy volt a média sok felkapott fimszínésze közül, akik "elviszik a hátukon" az akár egy átlagos, netalán egy silányocska témájú filmet is, olyan valaki, akinek a nevére bemegy a közönség a moziba... És a kezdéseknél a vászonra az Ő nevük kerül előre még akkor is, ha nem főszereplők, de ott vannak a stábban.
Nekem egyáltalán nem AZÉRT tetszett meg Banderas, hogy jól énekelt, csak felkaptam erre a váratlan dologra a fejem, ugyanis ezzel IGENCSAK meglepett... Nem néztem ki belőle.

Ott van pl. John Travolta... 
Nagyszerűen táncolt fiatalon, igaz?! (Grease)
Mindenki emiatt rajongott érte...
Grease's 'You're The One That I Want' gets a heavy metal dub | Gigwise

Aztán lett egy hatalmas nagy csönd körülötte, sokan azt gondolták róla, hogy ENNYI VOLT, finis!

Míglen ki nem derült róla, hogy nemcsak táncolni, macsóskodni, nőket bolondítani tud, hanem kiváló drámai színészség is rejtőzik a tehetségei tárházában.
Ebből a kényszer "hullámvölgyből egy csapásra újra az élre, a keresett világsztárok közé került a Ponyvaregényben nyújtott kiváló alakításával. Oscar-díjra már kétszer nevezték, legutóbb az említett Quentin Tarantino-féle Ponyvaregényért, a drogos bérgyilkos félig komoly, félig komikus megformálásáért. Golden Globe-díjra pedig négyszer jelölték és ötödszörre a Szóljatok a köpcösnek című filmben játszott szerepéért meg is kapta a rangos kitüntetést." (Port.hu)

Nekem bizony EZ IS meglepi volt!...

Vannak az előadóművészek között szép számmal, akik taszítanak, bármily tehetségesek, jó előadók is, de egyszerűen FIZIKAI undorom van tőlük. Van köztük férfi is, nő is. Feláll a nevük hallatán is a karomon a szőr, és miatta nem nézek meg filmeket... Nem akarok a látása, hallása miatt végig szenvedni 1-2 órát!

Nem kötelező, hogy mindenki tetszen az embernek, aki másoknak kedvenc.
Ilyenen a párommal is vitatkozni szoktunk, mert a másik félnek érthetetlen az unszimpátia, amit érzünk olyan valaki iránt, aki neki kedvenc. Neveket inkább nem is említek, mert nem akarok fölösleges konfliktust senkivel ilyen butaság miatt. De az érzéseiről senki nem tehet... És így van ez a tetszés-nem tetszés sok minden mással is. 

Azt szoktam mondani erre:
Azért van annyi féle ételíz, szín, illat, ruhafazon, különféle művészi műfaj, stílusirányzat (pl. a zenében), stb., hogy mindenki megtalálja a neki tetszőt.
Emiatt a más ízlésűeket szerintem elmarasztalni botorság.

Te mondád egykor: Ízléseken nem vitatkozunk.
Helyes a bőgés, oroszlán!;o)

2020. 07. 06.

Püfff... Na te is... Szóval Banderas akkor tetszett meg, mikor énekelt. Addig bezzeg nem... Nos ezek szerint van egy varászlat, ami téged egy színész hívévá tesz, mégpedig az, hogy énekeljen szépen... Akkor lehet bármilyen... :0))

2020. 07. 06.

Ez elsősorban azért van, mert a mezőgazdaságban se kell már annyi emberi erő, mint régebben. Nincs szinte egyáltalán kézi munka. Éppen most olvastam, hogy a Bosch cég elkezdett dolgozni egy StartUp céggel (azaz most alakult céggel) egy gyümölcsszedő roboton. Még ahol valamilyen formában megmaradt is a téesz és fizet a tagoknak a földjükért bérleti díjat, a fiatalok akkor se találnak ott munkát.

2020. 07. 06.

A könyv is olyan, mint a bor. Ahogy öregszik, úgy lesz egyre értékesebb. Ezen nincs mit csodálni. 

A helyesírási hibák megjelenése pedig a modern szövegszerkezstők miatt van, ami azt jelenti, hogy igazából nincs korrektor, legfeljebb csak névleg. Pedig kéne, mert az automata helyesírás ellenőrző se tud mindent, amit meg egy közepes műveltségű ember, simán felismer. 

De én nem az elütésekről írok, hanem a helytelen szóhasználatról. 

2020. 07. 05.

Kedves Jadzia!

Az igazság az, hogy én általában nem kedvelem a túl nagy hírességeket, valahogy nem tudom elhinni, hogy a népszerűségük őszinte, igaz, s nem a médiások által üzleti érdekből felfújt hamisság...
Banderas-szal is sokáig így voltam. Aztán ahogy idősödött, változott a véleményem, mert láttam, spanyol létére (tudod, írtam már, hogy a múltja miatt nem igazán kedvelem ezt a népet):
S mikor meghallottam, s megláttam Banderastól az egyik kedvenc Webber Musycal-emet énekelni, elcsodálkoztam!
Hogy valaki filmszínészként képes ennyire elsajátítani az olasz "ben canto" énekstílust, ez meglepett. (Figyeljétek csak meg a szájmozgását ének közben!) Ráadásul ő sikeresen ötvözte a technikailag tökéletes, a dallam érzéki varázsát felidéző előadást a drámai kifejezés kihagyása nélkül. Ez manapság ritka.

Tény, ami tény: Én ekkor kezdtem felfigyelni rá.
Nem érdekelt, hogy néz ki, hogy milyen csinos, és jóképű, hanem csak az, hogyan alakítja a szerepeit.
Sajnos, sok filmjét nem láttam, de megpróbálom "levadászni" őket, pl. a Philadelphiát.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Antonio_Banderas


2020. 07. 05.

Kedves Dmolnár!

"... halálra idegesítenek (bosszantanak) a teljesen helytelen, vagy az alkalomhoz nem illő szavak mostanság. Példának okáért valaki "örömet okoz" mondja a színész műsorvezető, no meg a politikus és a riporter. Én meg nézek, hülyék ezek? Örömet szerzünk, és bajt okozunk. Nem tanultak ezek magyarul?" - írod.

Hogy Neked mennyire igazad van!
Én is azt tapasztalom, hogy rengeteg az újabb kiadású könyvekben is a HIBA!
Nem csak a helyesírási (pl. elválasztások), hanem a betűcsere, vagy betűhiány!
Jó, jó, velünk is előfordul, hogy a hozzászólásainkban vannak ilyen hibák, de valahogy szerintem ez nagyságrendileg NEM UGYANAZ a mérce, mint egy kiadó által drágán kibocsájtott könyv hibája és a Te klavis elütésed...

Visszaemlékeztem a régebbi könyveimre, van még olyan, XVIII. századi kiadású is néhány a volt családi könyvtárból nekem jutók közül, amelyeknek a lapjai még ódon illatúak, a "c" betűk "cz"-nek vannak írva, sőt, még törékeny a papírjuk, (nem ajánlott "szamárfülezni", mert letörik), nos EZEK között még véletlenül sem akadnak ilyen hibák.
Pedig a mai könyvek árai vérforralóan magasak, és az antikvár példányok különösen érthetetlenül magasak!:(((
Ugyanis előszeretettel veszek zenei szakkönyvet antikvár példányban, mert - sajnos! - szinte még érintetlenül újak, de ezek legalább lényegesen olcsóbbak, mint az újak közötti ugyanolyan (Pándi Mariann sorozata, Operák könyve, stb.) példányok.
Viszont egy 90 előtti, az már bizony szemérmetlenül drága: Világirodalom remekei, Kincses könyvek, delfin, albatross, stb.
Ki érti ezt? Én nem!:(((

jadzia

2020. 07. 04.

Kezdő orvosként 2800 Ft kiemelt fizetést kaptam mint körzeti orvos a kórháziak sokkal kevesebbet.Erre jött még az ügyeleti díj de 3500 Ft nál több nem jött össze. Lassan emelkedett azt tudom a faluban, ahol kezdtem a jó munkások az építőipari szakmunkások ezerszer többet kerestek nálam,  a TSZ tagoknak meg volt nagy háztáji ,tavasszal a málnaszedés ősszel a burgonyaszedés a kasszát megdobta minden családban. Vagyis érdemes volt dolgozni ,hajtani ,szépen gyarapodtak a családok Ma már ez nincs így, a TSZ ek felszámolásával  vidéken csaknme minden megszűnt, a régen takaros gazdag porták elárvultak a fiatalok  elmentek, idősekkel ,kisnyugdíjasokkal vannak tele  ahajdan volt szép települések

jadzia

2020. 07. 04.

Banderas azon kívül hpgy jóképű férfi nagyszerű színész Nekem a Philadelphia című filmben tűnt fel ahol az AIDS es Tom Hanks szerelmét játszotta

után sok sok nagyzserű film következttt

https://www.youtube.com/watch?v=8ncjGq9fm_E  

https://www.youtube.com/watch?v=znbe4taBExs

https://www.youtube.com/watch?v=6lAKlYTQVKY

https://www.youtube.com/watch?v=EolQSTTTpI4

2020. 07. 02.

Én kezdő mérnökként 2500 forintos fizetéssel kezdtem. Bizony, jó időbe telt, mire felment hatezerre. Volt egy ismerősöm a gyárban, aki a beszabályozóknál dolgozott, ő viszont azt mondta (akkor), leteszek az asszonynak hatvanezret az asztalra és a többivel hagyjon békén. No erre igaz, köpni nyelni nem tudtam... Jut eszembe, halálra idegesítenek (bosszantanak) a teljesen helytelen, vagy az alkalomhoz nem illő szavak mostanság. Példának okáért valaki "örömet okoz" mondja a színész műsorvezető, no meg a politikus és a riporter. Én meg nézek, hülyék ezek? Örömet szerzünk, és bajt okozunk. Nem tanultak ezek magyarul?

2020. 07. 01.

Valóban más értéke volt akkoriban a pénznek. Édesanyám 50 ft-ért varrt egy szoknyát.
Édesapám nem tudom, mennyi illetményt kapott a járási főrevizorságért, de azt tudom, mikor már Debrecenben laktunk (a bátyám egyetemre, én zeneművészetire jártam), akkor éveken át ugyanannyi keresetről kaptunk igazolást, ha jól emlékszem, 1700 ft-ról a 60-as években.
Mikor kezdő tanár lettem, 1200 ft-om volt.

Banderas magánéletét nem ismerem, sőt, nekem eleinte nem is tetszett, Alain Delon volt nálam az etalon, illetve Gérard Philipe:

Gérard Philipe - AnthroScape

2020. 07. 01.

Legalábbis a fimjeiben. Hogy azután az életben is az e... Ki tudja. 

2020. 07. 01.

Igen, igen, ez az a vers... Mifelénk is forgalomban volt. Amúgy azért az az ötven forint nem annyit ért, mint ma. Ha jól emlékszem, édesanyám fizetése, mint kezdő pedagógus, 350 forint volt. Ahhoz képest az ötven forint, nem kis összeg, ahhoz képest meg végképp nem, hogy mondjuk előtte öt-tíz évvel az ilyen nem is volt...

2020. 06. 30.

Asztaaaaaa!
Hogy Te milyen jó EMBER (régen csak a férfi számított annak!) ismerő vagy!

Számomra manapság a macsóság megtestesítője a sztárok közül Antonio Banderas:
Antonio Banderas | Színész, Híresség, Hírességek

2020. 06. 30.

Najóvannna, legyen! Ehen van-e:

Japán meg kínai,
Elmentek fingani.
Japánnak sikerült,
Kínai elterült.

Japánnak mondjátok,
fejfámra írjátok:
Itt nyugszik kínai,
aki nem tudott fingani!

/Forrás: Gyermek csúfolódók, mondókák oldala - ez télleg eléggé vulgáris oldal!!!:(((/

Sajnálom, de a férjem nagyapja valóban egy ritkán előforduló eset volt az orvostudományban, ugyanis tényleg bélcsavarodásban hunyt el, amit egy makacs, többszörös szélgörcs okozott!:(((
Szegény férjemnek ez nagy veszteség volt, mert az öreg nevelte, s így árvaságra jutott, csak az 50 ft (!) családipótlékból nevelte tovább a nagyanyja a ceglédi tanyavilágban, no meg a kis konyhakert terméséből... Nem tanulhatott szakmát se, pedig kitűnő tanuló volt, és autószerelő szeretett volna lenni.


2020. 06. 30.

A gyógyszerek be nem szedése (bocs, hogy közbekotyogok) és a kezelés visszautasítása nem lustaság kérdése. De bezzeg macsóságé. Úgy bizony! "Nehogy már férfi létemre doktorhoz szaladgáljak, meg tömjem magamba a sok bigyót!". Ajvé, de még mennyire (ál) férfias magatartás.