"Hol a boldogság mostanában?"

"Hol a boldogság mostanában?"

2011.09.23. 2:41

Kedveseim!

Divatos lett manapság az a kifejezés, hogy "ÉLETMINŐSÉG".

Úgy gondolom, ez így önmagában az ember számára, mint "lelkes lény"-nek, a az élete teljességéhez nem elég.

Sokkal jobban fontosabb talán számára a BOLDOGSÁG, mint életérzés megélése.

De rögtön fel is vetődik a kérdés: MI A BOLDOGSÁG?

A címadó Petőfi versrészlet ugyan nem egészen erről szól, de a lényege mégiscsak az, MI A BOLDOGSÁG A MA EMBERE SZÁMÁRA MOSTANÁBAN?

De felidézhetjük azt is, mi volt a régmúlt idők emberének, s miért nem jó az a MA emberének?

Ti hogy vélekedtek erről?

 

 

2019.11.09. 17:39

Hát merem remélni, hogy nem fogok begolyózni, vagy ha mégis, az biztos nem ettől lesz, hanem egyéb stresszes eseménytől, van elég sok más stresszelést okozó történés a mai világban társadamilag is, és egyéni személyként is...

Amúgy csak ismételni tudom magamat, hogy bár engem minden érdekel, de ez nem jelenti azt, hogy el is hiszem, amit megpróbálnak megmagyarázni így vagy úgy, sőt, még ábrándozási szinten sem hiszem. Bár sokan álmodozónak hisznek, néha úgy is viselkedem, de az igazság az, hogy szeretek KÉT LÁBBAL állni a földön, és leginkább a REÁLIS dolgokban hiszek, s nem kenyerem az absztrakció...
Persze eljátszani egy-egy gondolattal lehet, elvonatkoztatni is, de TUDOM, hogy az élet nem fikció, hanem bizony, bizony, a valóságban nagyonis a 2x2 józansága hull rám (miként Radnóti írta a "Levél a hitveshez" c. versében.

Egyedül a FÉNYSEBESSÉGET tekintem makacsul gyorsíthatónak, nem tudnám megmagyarázni, miért, de jóval a Kaku könyv olvasása előtt sem hittem, s nem is fogom soha elhinni, hogy nem lehet gyorsabb. MIÉRT NE LEHETNE?!... A kérdés szerintem is csak az, MIKOR GYŐZHETŐ LE?!... Százezer, vagy egymillió év múlva?... De nem vagyok képes hinni abban, hogy soha sem lesz magasabb az értéke... Hisz a 300 000 km is CSAK egy kerekített szám: Pontos értéke 299 792 458 m/s minden vonatkoztatási rendszerben - állítják az okosok.
Na és ha kerekítek, MÁR magasabb! 
A Pí-vel való számolás se pontos! SOHASE pontos, mindig van valamennyi hibalehetőség, ami elég lehet ahhoz, hogy KÁOSZT okozzon!!!:((( (Pillangó-hatás...)

Ki meri állítani, hogy NEM így van?!:P
Ha van mégis valaki, az minden bizonnyal TÉVED!

Kapcsolódó kép


2019.11.08. 20:09

Tudod ezt én is láttam valamikor (ha igaz), de ettől sajnos nincs még nagyobb sebesség, mint a fénysebesség, és nincs teleportáció sem. Én már nem tudom mikor, de pont a kvantummechanikával kapcsolatban olvastam, hogy egy mákszemnyi eltérés nincs a kibővített relativitáselmélettől... Bár tudom, az amatőrök a kvantunok párosítását és az azonnali hatásokat a fénysebességnél gyorsabbnak hiszik, de nem... De olvasgass buzgón, és ábrándozz nyugodtan. Ebből még senkinek kára nem lett (hacsak oda nem jutott, hogy begolyózott).

2019.11.08. 19:13

Bocsi, most egy FRISS élménnyel gazdagodtam, melyet feltétlenül meg kell osztanom Veled:
Véletlenül láttam meg egy vidi címét a Youtube "National Geographic" csatornáján, s úgy gondolom, ha Te még nem láttad, talán érdekelhet. 
Még én, a laikus is megértettem, amit magyaráznak a kvantummechanika működési jelenségeiről, híres fizikusok meglátásairól ezzel kapcsolatban, pl. Einstein hitetlenkedő hezitálásairól, ugyanis a kezdeti elutasítás csak nem hagyta nyugodni, ezért tovább vizsgálódott, de hibát észlelt a feltevéseiben, azonban nem tudta, mi lehet az?...
A film 45 perces, érdemes rászánni az időt.
Mégegyszer megnézem majd, de most meg kell emésztenem...
A film elején mindjárt egy meghökkentő tulajdonságára mutattak rá a kvantumrészecskéknek, melyek valójában hullámok, és bár hasonló a keringési működési elvük a Naprendszerünkéhöz, de van egy lényeges különbség a keringésükben, és ez a KVANTUMUGRÁS! Azaz az egyik pályáról átmenet nélkül ugranak át a másikra, mintha a Föld hirtelen átugrana pl. a Jupiter keringési pályjára.
És bizony, hogy szóba került egy szintén fontos fizikai törvény, s ez a fénysebességnél is gyorsabb sebesség, mégpedig a TELEPORTÁCIÓ kapcsán. Én ezen vitáztam össze a párommal, szerinte lehetetlen átlépni, mert az végsebesség, szerintem meg igenis át lehet, mert olyan, hogy végsebesség, az én egyszerű, "gyakorlatias" gondolkodásom szerint NINCS!
A mindig van több, mindig van jobb, mindig van más választási lehetőség mintájára...

A végén Steven Weinberg Nobel díjas amerikai fizikus vonja le a végkövetkeztetést:
"Aki megérti a kvantummechanikát, az egészen másként látja a világot."

Szóval ha nem láttad még, érdemes rászánni az időt, sok tanulság van benne, és érthető a magyarázat, valamint igen szemléletesek az illusztrációk, felhozott példák is.
Itt a link:  
https://www.youtube.com/watch?v=Ec4t-a1XHEI
Kvantummechanika

Képtalálat a következőre: „https://www.youtube.com/watch?v=Ec4t-a1XHEI”


2019.11.07. 20:43

Bezony ez van, és ezen segít, ha az ember gyorsan tud olvasni. Nem győzök eleget örülni annak, hogy gyorsan olvasok, igaz rengeteget olvastam mindig, de ez valószínűleg nem lett volna elég, hanem kellett hozzá valamiféle adottság...  Igazából én a számológépeket nem tekintem a számítógépek elődeinek, bár a zsebszámoló gépek már azon az elméleti alapon működtek (mármint az elektronikus fajták), de azért messze voltak attól, amit ma számítógépnek lehet nevezni...

2019.11.07. 19:13

Természetesen tudtam Neumann János magyar szármasú matematikusról, hisz nélküle nem, vagy csak jóval később alkothatták volna meg a Fat Man-t..., az atombombát:
Képtalálat a következőre: „fat man bomb”

Azonban legnagyobb sajnálatomra be kell valljam, nekem eddig az "almás" Alan Turing matematikust sem volt szerencsém ismerni, csak Kaku könyvéből. Bár biztos szó volt róla a "Láncreakció" c. atombomba történetéről írt könyvben is, de valószínűleg átsiklottam felette. De az is lehet, van könyv, sőt biztos van! - a számítógép keletkezésének történetéről is, és abban biztos szó volt Turingról. Na és rendkívül röstellem, de Charles Babbage  sem ismerős nekem!
Így kicsit utána néztem, ki is ő valójában, s miket köszönhet neki az emberiség?
Íme:
CharlesBabbage.jpg

Charles Babbage (1791-1871) angol matemtikus, korai számítógép tudós:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Charles_Babbage
Húúúúú, nem semmi, amiken életében dolgozott. Itt az egyik gépe:
Kapcsolódó kép

Sajnos, igazán alkalmazhatót egyet sem sikerült készítenie az akkori technológiai lehetőségek miatt, kár!:(((
Pedig közülük igen sok meghökkentően hasonlít a mai számítógépek működési elvere.
 
Hát nem is tudom, mennyi mindent el kéne még olvasnom, mielőtt eltávozom a nagy SEMMIBE!:(((

Kár, hogy nem tudok gyorsan olvasni, na és nem is tudhatok minden kiadványról, csak ami itt-ott a kezembe akad, hogy ez is létezik, meg az is... Általában ezen könyvek hátsó lapjain vannak könyvajánlatok a tudomány világából.
Aztán ugye ott van a tv-ben a Spektrum, a National Geographic, amelyeket szintén szeretek nézni.

És hát az ember lányának más dolga is van, kötelezettségei, még ha már nyugdíjas, a háztartást akkor is vezetni kell...
Enni kell, tiszta ruha kell, na és a lakással is kell törődni!
EZ VAN!:(((


2019.11.05. 17:21

Hihetőnek hihető, de azért ne feledkezzünk meg az elődökről, például Neumann Jánosról, aki a valódi számítástechnika úttörője volt, valamint Babbage, aki az első számítógépet (méghozzá mechanikusat) tervezte meg.

2019.11.04. 23:24

Hát a kvantummechanika - szerencsére! - még nem kötelező tananyag az iskolai fizikatanításban, és hol voltak még ezek akkor, mikor én reálgimibe jártam?!
Csoda, hogy egyáltalán tudunk róluk, ha nem is tudjuk, valójában milyenek, hogyan viselkednek, milyen törvényszerűségeik vannak.

Én viszont a napokban egy érdekességet olvastam, lehet, hogy csak mende-monda, de azt olvastam "A lehetetlen fizikájában", a Mesterséges Intelligenciával kapcsolatban, hogy a II. világháború idején híressé vált brit matematikus: ALAN TURING volt, aki a számítógépes forradalom alapjait lerakta.
Sajnos ahelyett, hogy hősként ünnepelték volna a II. világháborúban kucsfontosságú felfedezése miatt, mellyekkel megfejtette a nácik titkos üzeneteit, "mássága" miatt a halálba kergették:
1954-ben öngyilkos lett, megevett egy ciánnal átitatott almát!:(((
Ezért tiszteletére a MACINTOSH számítógép logójául az ALMÁT választották, melyből egy darabot kiharaptak:
Képtalálat a következőre: „mac laptop”

Nekem mindig tetszett ez a logó, de nem tudtam, miért éppen erre a különös formájú almára esett az Apple Corpration választása.
Szerintem a történet nagyonis hihető...

 

2019.11.04. 17:28

Hogy őszinte legyek nem tudom, hogy jót írtál e, vagy nem... Mert nem értek a kvantumokhoz, amik olyan izék... Olyan részecskék, amik valójában mégsem azok... Nekem kínai, de majd egyszer (nem ma) nekiesek még egyszer...

2019.10.26. 0:12

Biztos, hogy vannak, példának okáért a bátyám, csak ő olyan magas röptűen tud magyarázni, hogy nem értek belőle egy kukkot sem!
Ő meg azt nem érti, mit lehet ezen nem érteni?!
Nos, én úgy gondolom, eleve a kérdést tesszük fel rosszul. Azaz már a kérdésünkben benne van, hogy baromira nem értjük, hiába is fogja magyarázni, mert sok alapvető dologgal nem vagyunk tisztában, ami a megértéshez szükségeltetik!:((

A wikin van egy aránylag közérthető mondat, talán ebbe kellene belekapaszkodnunk:
"kvantummechanika a fizika azon ága, amelyik a nanoszkopikus méreteknél történő jelenségeket vizsgálja; így az elemi részecskék viselkedését vagy például az olyan alacsony hőmérsékletű makrojelenségeket, mint a szuperfolyékonyság és a szupravezetés. A név abból a megfigyelésből származik, hogy bizonyos fizikai tulajdonságok egységi mennyiségenként (latin: kvantum), nem pedig folyamatos (analóg) módon változnak.

Tehát én úgy értelmezem, hogy a kvantum a fizikai tulajdonságok bizonyos EGYSÉGNYI MENNYISÉGE (bizonyos szükségletek szerinti mennyiségű halmazok), melyek ugrásszerűen (szakaszosan?) változnak, nem pedig folyamatosan... Tehát vannak különböző hézagok (kisebb-nagyobb),  melyek megbontják a folytonosságot, és "véletlenszerűek", azaz előre kiszámíthatatlanok, azaz esetlegesek.
De lehet, hogy nem jól gondolom...


"A hidrogénatom elektronjainak hullámfüggvényei az energia lefelé növekszik: n=1,2,3,…, a perdület jobb felé növekszik: s, p, d,… . A világosabb részeken nagyobb az előfordulás valószínűsége. A perdület és az energia kvantált, csak diszkrét értékeket vehet fel."

Valószínűleg talán előre kiszámíthatatlan fizikai események fognak majd bekövetkezni...
De ezt csak én gondolom teoretikusan (feltételesen)...

/Bocs, ha butaságot írtam! :(((/


2019.10.25. 17:04

Nekem az a nagy bajom, hogy nekem nem elég a leíró matematika (nem mintha értenék belőle valamit is), de nekem fel kell(lene) fognom a dolog lényegét, a "hogy is van ez?" kérdésre a választ. És ezt nem kapom meg, az istennek se, de szerintem senki nem tudja igazán. Ott szaladgálunk körülötte, sejtjük, hogy mi az, de nem tudjuk igazából... Persze, lehet, hogy rosszul tudom, és vannak akik értik és tudják is...  

2019.10.24. 23:18

Épp hajnalban olvastam "A lehetetlen fizikája" c. Kaku könyvből a kvantummechanikáról.
Ez sajnos, nekem kicsit nehezen érthető. A párom hajógépészmérnök, és azt mondta, bizony, ez még neki is nehéz dió...
Mindenesetre fantasztikus, mikbe bele tudnak látni a tökéletesedő mikroszkópjaikkal a tudós fizikusok!...

Igaz, már nagyon rég volt, évekkel ezelőtt, mikor a bátyámtól azt hallottam, hogy a fény kvantumokban terjed.
Naná, hogy lilám se volt, mi az a kvantum (kis energia halmazok, asszem). Csak kiderül, ha tovább olvasom a könyvet.
Képtalálat a következőre: „kvantummechanika”
Igazán apró "semmiség", hát neeeeem?! :DDD


2019.10.24. 16:38

Az adóhivatal az egyik oldal, a másik az, hogy fizetni kell érte. Valószínűleg az adóhivatal a fontpsabb. No de, hogy felvidítsalak, a Google bejelentette, hogy sikeresen létrehoztak egy kvantum processzort, és az ebből épített számítógép egy bonyolult matematikai műveletet két és fél másodperc alatt végzett el, ami a mostani szuperszámítgépeknek két és fél évébe került (az IBM cáfolta, azt mondta csak két és fél napig... :0)) A forrás a Nature magazin, illetve a HVG.

2019.10.22. 20:00

HÁT PERSZE HOGY MEGÉLNE!

Tudod, hogyan? Olyan ÚJ energia féleséggel, amiről ma még csak fogalmunk sincs, hogyan lesz majd lehetséges működtetni! :)))

Tudod, engem tényleg sok minden érdekel, de csak úgy, hogy csak néznem kelljen, és ne nekem bajolni vele...
Igaz, így voltam a fénymásolóval, a számítógéppel, és a mobiltelefonnal is, amíg "ki voltam szolgálva" igazgatóként.
De aztán egyszer csak eljött az az idő, hogy "magad uram, ha szolgád nincsen"! Csak ráfanyalodtam, hogy megtanuljam kezelni, ha nem akarok hoppon maadni.
Azonban nem szeretnék már semminek a függője se lenni, mint a mai fiatalok, hogy az egyik ismerős is elúsztatta a klotyiba a drága mobilját, mert még oda is magával vitte!:DDD

Persze nem tudom biztosan, hogy így van-e, de szerintem az okos telefon sem tud többet, mint ez a laptop, csak annyival másabb, hogy magaddal viheted akárhová.
Viszont nekem elég itthon használni az internetet, máshová már nemigen járok, legfeljebb a postára, vagy vásárolni. Ott meg nem akarok internetezni, kártyával egyenlítem ki a fizetendő összegeket.
A laptopon is szoktam internetes webáruházban könyvet vásárolni, de ott csak úgy, hogy akkor fizetek kp-el, amikor kihozzák. A világhálón keresztül nem akarok fizetni semmit, ne kelljen megadnom a folyószámlám számát, mert nem bízom a világhálóban. Ezért maradok a készpénzes fizetésnél, ha hozza a futár a könyveket. 
A párom a nagy (125 cm átmérő) tv-t is a mobilján vette, és fizette. Én nem vagyok ilyen "vakmerő" bizalommal. Boltokban viszont szeretem a kártyás vásárlást, mert nem kell számon tartanom, hogy elég lesz-e a nálam lévő pénz?...
Viszont azokat a maszek zöldséges boltosokat nem szeretem, ahol csak készpénzt fogadnak el. Mindig arra gondolok, hogy csalni akarnak az adóbevalláskor, ezért nem akarják a terminált megvenni, amivel a kártyámat lehúznák.

És van még egy dolog, ami nem tetszik, naggggyon nem tetszik: MÉG ÉLETEMBEN NEM KAPTAM SZÁMLÁT A FODRÁSZOMTÓL, és rá se merek kérdezni, miért nem ad sose számlát?!
Megnézhetném magam, azt hiszem, mert olyan lenne a hajam, mint Belzebúbé:
Képtalálat a következőre: „belzebúb”

2019.10.22. 17:38

Gondolom, csak megélne. Mert amíg nem volt, akkor is megélt. Amúgy nem tudom, miért idegenkedsz ezektől a dolgoktól. Te magad mondod, hogy az életed végéig tanulni fogsz, hát tanuld meg ezt is. Csak ne legyél a rabja...

2019.10.22. 15:02

Na hát ez az!
Hat éve kaptam, s a franc se tudja, hová tűnt a használati utasítás, és eddig, míg szolgáltatót nem váltottunk, halvány lilám se volt arról, hogy ez a készülék mást is tud, mint a régi.
Nekem pont elég volt az a többlet, hogy hordozható, és ott lehet az ágyam mellett, ha alszom, és nem kell kimásznom a nagyszobába, ha cseng.
Erre most meg kiderül, hogy olyan okos, de olyan... hogy a guta üt meg tőle...

A világért nem vennék olyan kínyes-fínyes okos mobiltelefont, mint a páromé... Ő is sokára tanulta meg kezelni az övét, de szerencséje, hogy a munkatársai 20-30 körüli fiatalemberek, és azok segítenek neki. Nemcsak netezik, hanem azzal rendel pl. ebédet, és azzal is fizeti ki. Na, én ilyent SOHA nem fogok csinálni, mert nem köll ilyen kütyü! Jók nekem ezek a gombosok.
Külön tartót vett hozzá, töltőket, asszem, kétfélét is egy nagyobb feketét, meg egy kisebb fehéret...
Annyi piroslámpájú elosztó van már a lakásban, hogy csak na! Engem nem érdekel, de valamelyik töltő, vagy mobil folyton "szopáson" van... Nem is tudom, mi lenne elektromosság nélkül a mai emberiséggel?!
 

2019.10.21. 17:23

Na az baj. A harci idegesség nem segít, ellenben a használati utasítás igen... Ilyenkor elő kell halászni, és  a sokadik alkalommal már nem kell... :0)

2019.10.11. 0:01

Tényleg!
Már e pár év alatt úgy megszoktam, hogy nem is érzek különbséget az XP-hez képest!...
Nem is értem, mit variálnak folyton?!
Én inkább azt veszem észre, hogy a weboldalak is módosulnak. Hol így, hol úgy kell feltenni képet, linket...
Jó neked, hogy szereted az újat. Na persze, mert ráérzel, mi változott, és nem bénázod el, mint én. Tegnap is majd gutaütést kaptam a vonalas telefontól amiatt a pirosan villogó kis boríték miatt. Most se tudom, végül mit nyomtam meg, hogy eltűnt!:((
Le kellett volna írnom, mikor mire kikkelek, de rámjött a harctéri idegesség!!!:(((

2019.10.10. 20:38

Ahhoz képest, hogy a 8.1 kifejezetten rossz a 10-hez képest... :0)  De hát amit az ember megszokott, azt nehezen cseréli le, engem kivéve, mert engem vonz az újdonság. 

2019.10.10. 1:09

Igen, olyan görgős volt. A zeneiskola gazdaságisának a gépe volt. Nekem itthon még nem volt semmilyen. Aztán ajánlották a kollégák, ha nincs helyem asztali gépnek, vegyek laptopot, az egy széken is elfér. Most is itt van egy széken, szemben a tv-vel. Ez már a harmadik. A klavija már kopogat, mert sokszor nem ír betűt, lehet, én vagyok a hibás, mert "agyonverem" őket, ugyanis mindig zongorázok rajtuk, azaz túl nagyon ütöm.
Mert ugyebár a zongora kalapácsos hangszer, azt ütni kell, meg a régi írógépet is kellett.

De még az egérről:
Aztán megláttam a barátnőmnél (Borsika, volt zongoratanár kollégámnál, aki sajnos nemrég elhunyt!), hogy pirosan világít az egere alja, és könnyebben tudtam vele bánni, mint az iskolaiakkal. Mondta Borsika, hogy azért, mert digitális, optikai(?) egér, és  vegyünk olyat, mert nem is drága, de könnyebb vele dolgozni. Azonnal vetettem kettőt a gépekhez a zeneiskolába. Nekem is ilyen van az asztali gépemhez, de nem használom, mert az még XP-s, és nem jó már semmire... Félre van téve egerestől, LCD monitorostól, klaviatúrástól a hatalmas tv mögé van dugva.
Ezen a laptopon 8.1-es operációs rendszer van, asszem, már mondtam, hogy nem akartak 10-est adni, mondván, az nagyon más, mint az XP volt, megütne vele a guta! :DDD

Így is gutaütést kapok a hordozható vonalas telefontól!:(( Megint villogott a piros kis boríték, mikor hazajöttem a fogorvostól, azt se tudom, mit nyomtam meg végül, hogy eltűnjön!:(((

2019.10.09. 20:14

Hát mert majdnem úgy néz ki, mint egy egér... Legalábbis az első példányok. Ha a tied ugrált, akkor az még a golyós verzió lehetett, ami, ha kicsit elkoszolódott, vagy zsírosabb lett, akkor bizony hajlamos volt ugrálni. A maiak (lézeres és optikai) már nem ugrálnak, az istennek se... 

Kiejteni pedig mindenki máshogy ejti. Angol név külonben és érintő párnát jelent szó szerinti fordításban. Amúgy kiejtés szerint "tacspad" a leggyakoribb.