"Hol a boldogság mostanában?"

"Hol a boldogság mostanában?"

2011.09.23. 2:41

Kedveseim!

Divatos lett manapság az a kifejezés, hogy "ÉLETMINŐSÉG".

Úgy gondolom, ez így önmagában az ember számára, mint "lelkes lény"-nek, a az élete teljességéhez nem elég.

Sokkal jobban fontosabb talán számára a BOLDOGSÁG, mint életérzés megélése.

De rögtön fel is vetődik a kérdés: MI A BOLDOGSÁG?

A címadó Petőfi versrészlet ugyan nem egészen erről szól, de a lényege mégiscsak az, MI A BOLDOGSÁG A MA EMBERE SZÁMÁRA MOSTANÁBAN?

De felidézhetjük azt is, mi volt a régmúlt idők emberének, s miért nem jó az a MA emberének?

Ti hogy vélekedtek erről?

 

 

2020.05.29. 12:07

Valóban, sok időnek kell elmúlnia, mire sikerül meghonosítani a demokrácia fejlettebb szintjét (vagy inkább alapjait?). 

 

2020.05.28. 23:55

Ezért mondom én mindig, hogy nagyfokú generációváltás szükséges ahhoz, hogy pozitív változások álljanak be. Pl. meggyőződésem, hogy a MI korosztályunknak ki kell ahhoz halni, hogy ez végbe tudjon menni... Valamennyire tudunk változni, de teljesen SOHA!:(((
Szerintem legalábbis, mert ilyen az ember... Sokat nyom a latban az ifjúkora!
Engem is sokszor szoktak megrögzött komenyistának titulálni, pedig hol vagyok én - zenészként főleg! - a komenyisa embertípust jellemző tulajdonságoktól?! Hisz nekem egyre megy, ki magyar, orosz, netán szovjet-orosz, vagy német, francia, esetleg Hitler kedvence (Wagner!) az a muzsikus!... Sőt, most már hozzá kell vegyem az angol és az amerikai zenét is! Ugyanis ha jól megvizsgáljuk, Anglia bizony a klasszikus zene terén nem éppen jeleskedett, ezért is tréfálkoztunk mi zenészek egymás közt, hogy a legnagyobb ANGOL zeneszerző Georg Friedrich Händel!:DDD
A lényeg: legyen JÓ az az alkotás!:)))

Én az életművük szerint ítélem meg a zeneművészeket, zeneszerzőket, na és a társművészetek művelőit is /festők, szobrászok, táncművészek/, és AZT VALLOM, hogy sem a művészeknek, sem a sportolóknak, sem a színészeknek, de a vallások képviselőinek sem volna szabad politizálni, de legalábbis nem tenni le a voksát egyik irányzat mellett sem, mert minden művészeti irányzat, vagy sportrajongók, illetve a színészeket kedvelő emberek sokan vannak a jobb- és a baloldali emberek között is! Szerintem igazán helytelen, ha még ez is megosztja az emberiséget! 

Befejezésül a mai beírásaimra egy, ebben a pillanatban felfedezett modern (XX. századi) zongoradarabot hoztam.
EGYSZERŰEN FENOMENÁLIS DARAB! Hangzásilag és technikailag is!!!!:)))
https://www.youtube.com/watch?v=Fr1arghfQsE&list=TLPQMjgwNTIwMjAmPQlDNl_x0w&index=27
Pierre Boulez - Incises (1994-es változat)
pf: Florent Boffard @Beurs van Berlage, Amsterdam, 21/06/1996 *The performer plays '93 version(work in progress, playtime of original source is about 6 minutes). I cut this source to fit '94 version.

2020.05.28. 11:41

Azért, mert az alapfokú ismereteket se tanították meg. Igaz, mentségül legyen mondva, de a marxi közgazdaságtan az istennek se egyezett a "szocializmus" közgazdaságtanával, no pláne nem társadalom szervezésével. Én is tanultam szocialista közgazdaságtant, és meg kell mondjam, a szőr felállt a hátamon, annyi sületlenség volt belesűrítve. És persze, dehogy volt ismeretlen a csőd, csak nem úgy hívták, hanem másnak, mondjuk átszervezésnek. Mert mindig "megmentették" a céget, azaz konzerválták a rosszat. Persze a társaság nagyja azért szavazott a rendszerváltásra, mert kánaánt akart (nem kapott), én meg azért, mert láttam, hogy a "létező szocializmus" egész egyszerűen működésképtelen abban a formában. Úgyhogy nekem álmaim nem voltak, csak a rideg tények.

A fiatalságról pedig. Csak nem azt gondolod, hogy úgy kéne éljenek, hogy "majd az unokáinknak jó legyen" (ami persze nem jött be a nagyszüleinknek, meg a szüleinknek sem)? És ugyan miért ne élhetnének ők jobban? Ha máshol nyílik erre lehetőség, hát máshol. Miért kéne itthon tűrni a diktatúrát, a pofátlan hazugságokat, a nyíltszíni rablást? Mi azért tűrjük, mert már nehezen mozdulnánk (így szocializálódtunk), no de ők?

2020.05.28. 0:09

Nem tudom, miért lenne szégyene az oktatásnak a közgazdaságtan, hiszen a főiskolán a legnehezebb tantárgynak tartottam a logika és a didaktika mellett. Nem is voltam jeles belőle!
Azt az átlagember szerintem nem egy könnyen fogja fel, mi benne a lényeg!:(((
Továbbá annyit mantrázták a Kossuth Tudományegyetem marxista tanárai a szoc. rendszer előnyeit a nyugati kapitalizmussal szemben, hogy elhittük, valóban ITT mi vagyunk a "legvidámabb barakk", és azért van a drótkerítés, ahogy Hofi mondá: a túloldalon lévő kapitalista bajok (pl. a munkások kizsákmányolása) ne tudjanak beszivárogni hozzánk. Azt állították, a szocializmusban ISMERETLEN fogalom a CSŐD, itt olyan nem lehetséges!!!
Így aztán mikor itt is kezdődtek látszani a bajok, nem hittünk a szemünknek!
S nem csoda, hogy leszavatuk  90-ben a szocikat, mert úgy éreztük, becsaptak bennünket!

A fiatalságról meg megvan a véleményem!
Ők a könnyebb utat választják, lefalcolnak gazdagabb országokba, s eszük ágában sincs a hazához hűnek lenni, illetve akik azoknak mondják magukat, azok meg a ló másik oldalára estek, s ismét náci elveket vallanak, ami bizony nem használ Magyarország hírének!
Tisztelet a sajnos nagyon kevés kivételnek!

2020.05.27. 11:49

Tudod a magyar oktatás máig ható szégyene, hogy nem tudta elmagyarázni az ebereknek a közgazdaságtan alapjait. Persze nem csak az oktatásé, hanem a politikai vezetésé is, mert ugye ha ez a rendszer (értsd alatta a "épülő szocializmust") minden rendszer legjobbika, akkor ugye az abban élők élnek a legszabadabban és a legjobb módban (életminőség). De hát nem így lett és így az oktatás hatékonysága közelítőleg a nullával volt arányos. Ettől persze, akinek volt esze, az tudta, nagy bajok jönnek majd (nem dicsekvés nélkül, de én tudtam) és nem érte váratlanul a dolog. 

Ami a fiatalságot illeti, az bizony már egy egészen más tészta, mert ők már más környezetben nőttek fel (bár részben még a régi hatások alatt) és így egészen másként reagálnak mindenre. Ez viszont az, amiről szinte semmit nem tudok, de ha kell, ők bizony a lábukkal szavaznak, vagy ha úgy látják, akkor képesek határozottan fellépni (lásd: internet adó).

2020.05.26. 14:14

Honnan a fittyfiringős fityfenébe tudta volna a magyar átlagpolgár, hogy az Ő igénye TÚLZOTT ELVÁRÁS?!
 Nem, ő azt tartotta TERMÉSZETESNEK, hogy minden azonnal meg fogja illetni, amit a nyugati kapitalista országokban tapasztalt (ha véletlenül a szociban kijutott oda...), hisz EZÉRT szavazott rá, mi másért?!
Mert:
Tudod, mi, háborús gyerekek egész életünben azt hallottuk: CSAK EZT BÍRJUK MÉG KI, AZTÁN MINDEN JÓ LESZ!
Hát NEM LETT!:(((

Ezért aztán nem csoda, hogy jött a nagy csalódás, és állandóan leváltottuk azokat a pártokat, akiket a nyakunkra ültettünk 4 évente. És akik nem váltották be az ígéreteiket, a hozzájuk fűzött reményeinket! Mert mi sosem valami MELLETT, hanem valami ELLEN szavaztunk a 20 év alatt, ha nem vetted volna észre! Csak az utóbbi 10 évben van az, hogy félrevezették a zembereket, és elhitették velük, amit mantráztak nekik fentről...
(Pl. a szószékről...)
Olyan okos ideológiára nem tanított bennünket senki, amit egy magyar paraszt is tudott régóta:
"Előbb ólat, aztán malacot!"
Ne feledkezzünk meg az azóta lezajlott "generáció-váltásról" sem, azaz a szavazati joggal rendelkező emberek összetételének változásáról. lásd: fiatalodás...


2020.05.25. 12:51

Túlzott elvárások? Hát nézzük csak. Miféle túlzó elvárás volt a rendszerváltás idején: Itt is kapitalizmus lesz és hipp és hopp megvalósul a szociális piacgazdaság, azaz mindenkinek lesz munkája, csak sokkal jobban megfizetve és lesz autó, telefon, üdülés, stb. Ez valóban tulzó várakozás volt, mert nem vetett számot a tényekkel, hogy ehhez semmi sincs meg, se korszerű ipar, se korszerű tudás, se korszerű szerkezet, se tőke. 

MI volt a másik túlzó elvárás? Az, hogy ez "csak úgy" jön, és az állam majd megoldja. Hát nem, sajnos az állam nem oldja meg, nem is oldhatta meg, ezt ki kell izzadni és szenvedni.

Viszont amiben semmi nem volt, sem várakozás, sem remény, se semmi, az a társadalmi szerkezetnek az a különös része, hogy a vélemények lehetnek különbözőek. Ne már, hogy ne lehessen cigányozni, buzizni... Nehogy már a nyomorult egyenlő jogokkal rendelkezzen. Ez is egy ma élő örökség, a rasszizmus, a homofóbia, és társai. Ez is túl gyorsan zuhant rá a népre, és nem a saját küzdelmei alapján, hanem tálcán nyújtva. No ettől is besokaltak sokan. 

2020.05.23. 6:07

Én úgy gondolom (s ez nem jelenti azt, hogy így is van!...), hogy a HIRTELEN ránk törő pozitív élethelyzetekkel általában nem igazán, vagy csak nehezen tudunk mit kezdeni... 
Mert miért is?
Talán azért, mert működnek bennünk az "elvárások", azaz a túlzott elvárások, mert az ember úgy érzi, sajnos, RÖVID az élete ahhoz, hogy kivárja az eredményt. Hogy beérjen az a bizonyos "polgári demokratikus gondolkodásmód", ami bizony nem jön rögtön, és főleg nem jön magától, nekünk magunknak is változni kellene hozzá.
Azonban!
Tudván tudjuk, a gyors technikai fejlődéssel ellentétben az emberi ideológia csak LASSAN változik.
Mi meg azt szeretnénk, ha MOST RÖGTÖN olyan fejlettségi szintre kerüljünk (anyagi körülmények terén főleg!), mint azok az előttünk példaképként álló államok vannak, amelyeknél ez MÁR működik, azaz természetes.
Mi meg sajnos ennyi megpróbáltatás után azonnali eredményekre vágyunk.

Úgy gondolom, nem lehet ezért az embereket hibáztatni, hiszen ezek természetes igények! Inkább okosan kellene terelgetni őket a magasabb szintű anyagi körülményeket élvező államokban már természetesnek számító gondolkodásmód felé.
Továbbá szerintem csakis az intelligens emberi réteg példamutatásával lehetne a többieket is felemelni.
Sajnos nem tudom jobban elmagyarázni, csak egyfajta eszmefuttatást tudtam hozni. Mert más az elméleti segítség, és más a gyakorlat!
Ide bizony nem elég a "Senkit nem hagyunk az út szélén" kijelentés.
Nemcsak mondani kell, hanem CSELEKEDNI is!

"Ne azt nézzék, mit mondok, hanem hogy mit teszek!" - mondá egyszer valaki...

De éppen ez az, amibe bizony HIBA csúszott ezidáig, nem is kicsi!!!:(((
Így aztán a BOLDOGSÁG még várat magára, nem is keveset!:(((

2020.05.22. 12:17

Elsősorban megfelelő környezet (gazdasági), másodsorban idő, harmadrészben kellő energia, erő és tapasztalat. Egyik nélkül sem tud kialakulni a demokratikus gondolkodás, ami védetté, vagy majdnem védetté tesz a szélsőségekkel szemben. A hirtelen jött demokráciával a nép nem tud mit kezdeni, ha mondjuk még félig feudális társadalomban élt (a volt szocializmus itthon erősen hordozott feudális jegyeket, akárcsak amai rendszer). A demokráciának akkor vannak esélyei, ha kialakult már egy, a saját érdekeit érvényesíteni és védeni képes réteg, a polgárság. Persze itt most a polgári demokráciáról beszélünk. Amíg ez nincs meg, és nem lehet percek alatt létrehozni, addig állandóan fennáll a veszély, hogy visszasüpped a társadalom a régibe, mert az "jobb volt" (pedig nem, és ha kitekint, tudja, hogy ott jobb, ahol már van demokrácia). 

2020.05.22. 1:50

Húúú, ez nagyon lényegre törő írás volt, gratula!:)))
Sajnos, az ember már kis korban hajlamos a másikra hárítani a hibát.
A testvérek is egymásra fogják, ha valami csínyt követnek el. Talán ez egyfajta védekező álláspont, ami eredendően bennünk van, hogy önmagunkat védjük.
Demokrata csak a józanul, és bölcsen gondolkodó ember tud lenni.
Ahogy írtad:
"egy demokrata nem akar hibáztatni senki mást, csak aki valóban hibázott, nem akar diktálni, még kevésbé erőszakkal, és legfőképp nem akar állandóan "harcolni". A demokrata a minél nagyobb helyi önállóság és az egyéni önállóság híve, a demokrata nem akarja a népet a saját elképzelése szerint "boldogítani"

Ezzel az állandó HARCOLÁSSAL egy bizonyos személy már az agyamra megy!!! Sokakat bemószerolt már ezzel, fehasználva az emberek ellenérzetét más népek (zsidók, cigányok), más helyzetben lévő emberek (gazdagabbak, vagy pl. a vélt több szabadsággal rendelkező pedagógusok), néprétegek, nemzetiségek  iránt. De a felismerése annak, hogy ez csak trükk, nem könnyű dolog!
Ehhez fel kellene nőni! Azaz felismerni, hogy ÚGY NEM LEHET, ha folyton mást hibáztatunk, nem lépünk fel a gyűlöletet keltés ellen azok iránt, akikkel BÉKÉBEN kellene együtt élni. Hagyjuk, hogy erőszakkal kényszerítsék bele az embereket abba a helyzetbe, ami nem nekik lesz jó (csak még nem tudják!), hanem a hatalmon lévőknek.
Úgy tűnik, a demokrata polgárság kialakulásához IDŐ kell, sok-sok idő, és bizonyos műveltségi szint, de mindenekelőtt intelligencia, amely gyakran nem is kötődik a műveltségi szinthez.

2020.05.21. 11:25

Nos az emberek itt (de másutt is) vevők az "egyszerű megoldásokra" és a mások hibáztatására. Akár egyénileg (csak gondolj vissza, pályfutásod, avagy életed során, hány "mások miatt" szenvedő emberrel találkoztál). Ez az egyik oldal. A másik még rosszabb, mert igény van a keménykezű, határozott vezetőre, aki majd megmondja, kit és miért kell utálni és mit is kell tenni (lehetőleg másokat károsítva), hogy győzzünk a "harcban". (Ha ismerős a stílus az ötvenes évek elejéből, akkor az nem véletlen, ott is így ment a műsor, csak a máz változott)

Ezzel szemben egy liberális, vagy egész egyszerűen csak egy demokrata nem akar hibáztatni senki mást, csak aki valóban hibázott, nem akar diktálni, még kevésbé erőszakkal, és legfőképp nem akar állandóan "harcolni". A demokrata a minél nagyobb helyi önállóság és az egyéni önállóság híve, a demokrata nem akarja a népet a saját elképzelése szerint "boldogítani"

Így ennek a kettőnek a párbaja az elsőnek kedvez egy olyan országban, ahol még nem alakult ki a demokrata polgárság. Ez van, szeretni nem kell, de számolni kell vele.

2020.05.20. 17:01

Persze hogy nem!
Biztos vagyok benne, hogy József Attila se úgy gondolta... 
Sajnos, K. Kovács Marika írása nagyon jellemző a jelenlegi viselkedésére a ellenzéknek!:(((
Igaza van: ÍGY NEM LEHET pozitív változást elérni, észre kéne már venni, hogy lóhalálában rohan az ország a szakadék felé...

Nem is értem, hogy nem látják ezt az emberek, s még mindig "oda" szavaznak, azzal szimpatizálnak, amivel nagyon nem kéne!!!

2020.05.19. 11:57

Hát azért ostoba inkább nem... :0)

2020.05.18. 22:58

Jól látod!
Valahogy valóban úgy van, ahogy K. Kovács Marika is írta a blogjában:
https://kapcsolat.hu/blog/olv-szerkeszto/35525-k-kovacs-marika-igy-nem-lehet

Teljesen igaza van, ÍGY NEM LEHET!!!:(((

Amit én írtam be József Attila árvizes képpel illusztrált "Légy ostoba" c. versét, görbe tükörnek szántam, ugyanis kapóra jött, hogy éppen HOBO József Attila verseinek zenés feldolgozásait hallgattam:
https://www.youtube.com/watch?v=MwekXItHWN4
HOBO - József Attila: Légy ostoba

2020.05.18. 11:16

Nem igazán. Csak éppen már a fanatikus MSZP tagok is elmaradtak, ahogy látom. Gyanítom azért, amit írtam már többször is (az Amőbának is ez volt a halála). Mert miről lehet ott írni? Ha egy MSZP-s cikket raknak be, akkor buzgón lehet helyeselni, ha meg fidesz híreket, akkor lehet anyázni. Esetleg szűk körben egymás haját tépni. De ettől semmi sem változik, mert az MSZP vezető körei (se azelőtt, most meg pláne) nem olvassák ezeket és nem is reagálnak. Igaz, ami igaz, fáradtságos lenne néha odaírni és ne adja az isten figyelemmel kisérni a vitákat. Hova lenne a világ? Mikor éppen újjá kell születni (úgy huszadszor lassan) és erősen törni a fejeket, hogy lehetne kilépni az elszigeteltségből. 

jadzia

2020.05.16. 12:23

Igazatok van régebben én is aktív kapcsolat tag voltam most is regisztrált vagyok de nem sűrűn szólok hozzá.Bizony Hodfény kaptam hideget meleget Szanyi védése miatt rokonoknak hívtak és cikiztek és sok jobb oldali tag piszkált Munka rendelés után mivel ez nem szórakoztat nincs rá zsüksgéem így hagytam.Ezek szerint  a helyezt mit sem változott.

2020.05.15. 14:52

Ez a tom, mint említettem volt, egy barom (már bocsánat a barmoktól). Viszont jelentheted a modiknál, ha ugyan olvassák a leveleket. Oszt akkor kizárják... De úgy látom erősen uralják a területet adamikkal (igérem most megint hónapokig arra se nézek). Jó kis MSZP fórum... Én édes jó istenkém..

2020.05.14. 15:57

Igazad van, sikerült engem is elijeszteni, legfeljebb néha olvasni megyek majd ezután oda, mert én azokat az oldalakat nem ismerem, hol, s mivégre vannak, ahonnan betesznek a kapcsolatra cikkeket.

Nos, azok szoktak írásra ingerelni, de az véletlenül se jutott eszembe, hogy egy MSZP-s portálon majd börtönnel fog valaki megfenyegetni!:(((
Hát EZEKBŐL az alakokból NEM KÉREK!:(((


2020.05.14. 12:10

A cél más. A cél az, hogy vitára ingereljen. Csak hát ez nem nagyon sikerül, mert jó páran undorral elfordultak, másokat meg kizártak. Pedig lehetne jó fórumot csinálni, csak éppen aktivizáni kéne a tagokat és vitára serkentő cikkeket, vagy témákat kéne feldobni. Azzal ugyan nem sokra megy senki, ha a bárhol elérhető cikkeket kéne kommentelni, mert majd kommenteli ott, ha akarja. De nincs elképzelés, amit meg lehetne vitatni, nincs párt jelenlét (mert én nem láttam eddig senkit, aki érdemben válaszolt volna akármire, tán Szanyi volt anno az egyetlen, de azóta nulla, zéró). Ez van és csodálkoznak, hogy nem megy a vonat...

2020.05.13. 16:38

Fene tudja, miért, de nekem is volt egy olyan érzésem már a múltkorjában is, hogy ez a két személy tulajdonképpen EGY és ugyanaz a valaki, ráadásul erősen TROLL-szaga van!:(((
Vajon a portál gazdái miért engedik, hogy összeszennyezzék az oldalukat az ütődött szövegeikkel, s belekössenek az élő fába is?!? 
Igazán nem értem!!!
Miért jó az egy portál tulajdonosnak, hogy elüldözzék a normális beírókat?..
Bár... Ha az a cél, hogy szűnjön meg a portál, akkor értem.