Közel 1 milliárd 600 millió a kifizetetlen folyószámlahitelünk - Steindl Balázs csak ködösít (válasz a fidesz-frakció vádaskodásaira a közleményben tett kijelentések tételes cáfolatával)

Közel 1 milliárd 600 millió a kifizetetlen folyószámlahitelünk - Steindl Balázs csak ködösít (válasz a fidesz-frakció vádaskodásaira a közleményben tett kijelentések tételes cáfolatával)

2011. 09. 22. 14:45

Közel 1 milliárd 400 millió forint van a város folyószámlájánállítja Steindl Balázs közleményében, de emellett az az igazság, hogy jelenleg közel 1 milliárd 600 millió forint folyószámla-hitele is van a városnak, a többi egyszerű matematika.

Tétényi Éva mégis azzal riogatja az önkormányzati intézmények dolgozóit, hogy októberben már nem kapnak fizetést. - Steindl Balázs, a Pénzügyi Bizottság elnökeként úgy tesz, mintha nem tudná, hogy ha nincs a költségvetésben elkülönítve keret az intézményeknek, akkor nem utalhatóak a bérek, ha van rá fedezet, ha nincs. Tehát a bérek kifizetéséhez mindenképpen szükséges a testület döntése, amit eddig két alkalommal nem volt hajlandó megtenni a Meggyes-csoport.

A polgármester- asszony továbbá augusztus 1-e óta nem nyújtotta be azt a kamattámogatási igénylést sem a Belügyminisztériumhoz, amelynek köszönhetően az Önkormányzat több 100 millió forint támogatáshoz juthatna – állítja Steindl Balázs. Azt azonban elfelejti a frakcióvezető, hogy a kamattámogatás is HITEL, amelyhez ugyancsak testületi döntés szükséges, hiszen jelenleg a polgármester egyetlen forintról sem dönthet egy személyben. Kérdés, hogy ha ez ennyire fontos, vajon miért nem kezdeményezte a pénzügyi bizottság elnöke ennek tárgyalását a legutóbbi testületi üléseken? Mindezek ellenére hogyan lehetséges az, hogy a pénzügyi biztos 2011. augusztus 16-án kezdeményezte ezt az igénylést az Önkormányzat nevében, holott az adósságrendezés jogerősen 2011. július 29-én lezárult, tehát az önkormányzattal semmiféle jogviszonyban nem állt és felhatalmazást nem kapott? Kik működtek közre ebben az akcióban, ha a polgármester erről csak most szerzett tudomást? Vajon milyen politikai céljai lehetnek a frakciónak, hogy a polgármester háta mögött tárgyalva próbálnak „ügyeket” kreálni ellene?


Az 1,324 milliárdból 1 milliárd 64 millió forintot kell kifizetnie a városnak az adósságok törlesztésére a bíróság által jóváhagyott egyezség alapján, így még mindig marad 260 millió a számlán, amelyből ki lehet fizetni az önkormányzati dolgozók bérét is. A dolgozók ennek tükrében csak akkor nem kapnak fizetést, ha Tétényi újabb törvénysértéssel nem írja alá az utalást – állítja Steindl Balázs közleményében, ugyanakkor a biztonságos működéshez márciusig havonta 120 millió forintot (azaz 600 millió forintot) kell elkülöníteni a bérekre, és akkor még nem számoltunk semmilyen dologi kiadással, kötelező feladatellátással. Nem csak az adósságrendezés alatt, hanem azután is első a bérek kifizetése és a kötelező feladatellátás, minden más kifizetés csak ezután következhet.


A költségvetést valóban módosítani kell, azonban erre is azért van szükség, mert a polgármester-asszony fegyelmi vétséget elkövetve, törvénytelenül nem tartotta be a válságköltségvetést – írja a Fidesz-frakció vezetője. A válságköltségvetés elfogadásakor a képviselő-testület több törvényt és jogszabályt sértett meg azzal, hogy a kötelező feladatokon kívül például forrást biztosított az Élményfürdőnek, vagy a magánvádas perekre. Ezzel szemben egyetlen forintot sem szavazott meg a frakció például a biztonságos közúti közlekedésre, azaz az útkátyúzásra, vagy játszótereink rendben tartására. A reorganizációs tervet pedig közjogilag érvénytelenül alkotta meg a Meggyes-csoport, amelyről csak idő kérdése, hogy az Alkotmánybíróság kimondja annak törvénytelenségét. Ennek felelőssége kizárólag a testületet, azon belül a 2/3-os erőfölényben lévő frakciót terheli.


Emlékeztetnénk, hogy nem véletlenül tiltakozott és könyörgött a frakció a csődeljárás elindítása ellen. Miután polgármester asszony törvénytelen módon mégis elindította a csődeljárást - úgy hogy a városnak meg volt a számláján a pénz a külsős hitelezők kifizetésére - számolnia kellett volna annak következményeivel, de ő tisztán politikai célból indította el az eljárást. – Gyenge és az esztergomiak számára unalomig ismert téveszme Steindl Balázs érve. Az adósságrendezési eljárást (és nem csődeljárást) ugyanis a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság indította el, mivel az 1996. évi XXV. törvény ezt kötelezővé tette a polgármestereknek akkor is, ha a testület ezt nem szavazza meg. Az eljárás a törvény betartása miatt indulhatott el és le is zárult. A folyamat során kiderült, hogy a lejárt tartozások meghaladják a 4 milliárd forintot, a hosszú lejáratú hitelek pedig a 20 milliárdot. Egy adósságrendezési eljárástól nem lesz több, vagy kevesebb pénze egy önkormányzatnak, maximum mindenki tisztába kerülhetett a tényleges adatokkal, melyet az előző vezetés nagy előszeretettel kozmetikázott a nyilvánosság előtt.

 

Majd azok után, hogy Esztergom városát teljesen tönkretette a csődeljárásával, a Fidesz frakciótól várja a megoldást, pedig az hetek óta ott van a kezében. A polgármester asszony ugyanis nem nyújtotta be azt a kamattámogatási kérelmet sem – pedig ez kizárólag az ő joga - a Belügyminisztériumhoz, amelynek köszönhetően az Önkormányzat több 100 millió forint támogatáshoz juthatna. Nyilván könnyebb és politikai szempontból nagyobb érdek fűzi ahhoz, hogy a fidesz-frakcióra tolja a felelősséget - állítja a közlemény. Az adósságrendezési eljárás segít a bajba jutott településeknek a hitelek, adósságok visszafizetésében, hogy jobb feltételekkel, és a teljesítőképességüknek megfelelően történjenek a kifizetések. Az egyezségek teljesítéséhez a képviselők név szerinti szavazással úgy döntöttek, hogy nem kérnek pénzügyi tervet. A kamattámogatás ugyancsak hitel, ami nem oldja meg a helyzetet, hiszen a hiányzó összeg 1 milliárd körüli. A Fidesz frakció hozta eddig is a döntéseket, tehát a teljes felelősség is őket terheli. A vagyonfelosztás előtt biztos, ami biztos a Fidesz frakció a Strigonium-hoz 680 millióért ingatlant tesz át, melynek „valószínűleg jó gazdája” lesz, hiszen ott ül a felügyelő bizottságban Meggyes Tamás és Steindl Balázs is.

 

A képviselők továbbá azt is kérték a múlt heti testületi ülésen, hogy két fordulóban tárgyalja a képviselő testület a válságköltségvetést, de polgármester asszony törvénytelen módon nem engedte ezt az ügyrendi javaslatot megszavaztatni, nyílván azért, mert tudta, hogy e hét csütörtökre törvénytelen módon nem hívja össze a képviselő testület munkaterv szerinti ülését, a heti programját nézve fontosabb neki egy tévés szereplés, mint a város, és lakosságának problémája.2011. szeptember 27. keddre rendkívüli testületi ülést hívott össze a polgármester egyetlen napirendi ponttal, a válságköltségvetés tárgyalásával. A tv-s szereplés pedig nem más, mint Esztergom-kertvárosban egy élő adás, amelyben az aktuális városi problémákról és az illegális hulladéklerakók kérdéséről lesz szó.


A pénzügyi biztos munkájával kapcsolatban kifogással élt a város polgármestere a Komárom-Esztergom Megyei Bíróságnál. Ennek ellenére a frakció és a bankok egy éves szerződést kívánnak kötni a biztossal saját munkájának ellenőrzésére, valamint a közjogilag érvénytelen reorganizáció végrehajtásának figyelemmel kísérésére 500 ezer forint + ÁFA/hó megbízási díjért.


Esztergom, 2011. szeptember 22.                                                    Tétényi Éva

2011. 09. 24. 13:05

darabka!

Ne hergeld magad, ez a 10(11) féreg nem ér annyit!  1644-ben a polgárháborúban Oliver Cromwellnek volt egy nagy mondása: " Bízzál Istenben és tartsd szárazom a puskaport!"

Üdv: Birtokos

2011. 09. 24. 9:59

kipontozó!

Kijelentem neked,hogy soha nem iszom alkoholt és jól ki vagyok pihenve.Fájdalmam csak Esztergom városának helyzete.Itt nőttem fel ,bár vidékről jártam be.Iskoláimat ott végeztem és büszke vagyok arra,hogy mindig jó tanáraim voltak.Esztergomba sportoltam és fiatalként ott nyertem meg az első bajnokságomat.Bszke vagyok a kis városba lévő egyesületre és annak ma már elhunyt edzőjére.Ezen város tett emberré !!!! Ezért KIJELETEM A PONZTOZÓNAK !!! nem vagyok ittas ---CSAK A SZÍVEMNEK GYÖNYÖRŰ VÁROSÁÉRT AGGODÓ EMBER!!!Kijeletem az előző beirások nem provorációk,hanem az elkeseredés hangjai!!!!!----LEHET KIPONTOZNI!!!----

2011. 09. 23. 20:09

E DICSŐ fidesses bandát tisztelni kell!!!!!!!!! Akkor nem lesznk moderálva.Sok sikert e dicső csapatnak és tapossátok tovább Esztergom városát Balázska.Dicsőség néktek,dicsősség!!!!!!!!!

2011. 09. 23. 16:54

Csak két dolgot említenék a választások előtti 2010-ről:

1. az egyetemnek egy kanyi vasat nem fizetett a város. Miért? Miért nem tudta ezt senki?

2. a máltai játszóteret adományokkal kell menteni, mert a város a rá eső 3 Mio Ft-ot nem tudja fizetni. De 2010-ben sem fizette!!!! Miért nem tudta ezt se a város?

Ez még a választások ELŐTT volt. Akkor ezt nem lehet Tétényivel indokolni!

A helyi fideszesek hazudnak!

2011. 09. 23. 15:07

A testületi űléseken ez a tíz képviselő?, viselkedése szánalmas érdekhajhász bandának néz ki.A nekik szurkoló meg úgy is őrájuk fog szavazni.Nem utólag kell zsörtölődni,hanem minden választópolgár --aki eddig azért nem ment szavazni,mert úgy is az lesz amit ők akarnak-- leadná a voksát,nem ez a eredmény lenne.

2011. 09. 23. 14:13

Nem mindenki tudja, hogy 2010-ben már csak kizárólag faktorlás útján fizettek mindenkinek. A faktorálás gyakorlatilag hitel, általában 90 napra, amelyet a határidő lejártakor autómatikusan leemelnek a számláról. Most akkor hol volt pénz kifizetni a számlákat? Hazudni lehet azoknak akik nem akarják látni az igazságot. Azt nem értem, hogy miért nem cáfolják, hogy nem volt pénz 2010-ben.

2011. 09. 22. 22:22

Természetesen:  "óóóóóó a törvénytelenül elindított csődeljárás miatt..... "   Nyelvöltés

2011. 09. 22. 22:17

Azért, hogy kicsit elé menjünk dolgoknak, két közelmultból való dolgot szeretnék meg említeni. Az elmúlt hétvégén itt járt Németországból a kolping delegáció, és ott elhangzott egy beszélgetés. Kérdés, mért nem mondotok le? Mimket törvényesen választottak, és a város érdekében dolgozunk. De sok adósságot csináltatok! Mit érdekel az téged, hol leszel te már 20 év múlva. Különben is az a lényeg, amikor mi irányítottunk a városban minden jó volt. De tönkre tettétek a várost. Kit érdekel, a lényeg, hogy akkor jó volt. Ezt már én teszem hozzá, nekik most is jó mert a sápot le szedik. Szintén ez a rendezvény, a híres hideg konyhásunk adott két ebédet, az egyik gulyás volt, a másik paprikás csirke. Az árai viszont nem a büfé árakat verték, a két ebédért fejenként 3000 ftot kért és kapott a kolpingos gazdától. Viszont a kolpingban érdekeltek tudnának erről a vendégfogadásról többet mesélni, érdemes volna őket meg kérdezni, például arról, hogyan lettek kiosztva a hozott ajándékok. Azért ezek komoly érték rendek.

2011. 09. 22. 21:38

A FIDESZ frakció folyton csak azt szajkózza:  az elmúlt évi választások után volt pénz a számlák kifizetésére.

Kérdezem én: akkor /ebben az időpontban/  miért nem lettek kifizetve az intézmények több milliós számlái?

Csak egy péda: pld.: Hungast. 2010. október 3-a előtt már több hónapja nem egyenlítették ki követelésüket.

Sorolhatnám ... októberben volt olyan tartozás, melyet márciusban számláztak ki Sírós

Csak a tisztánlátás miatt írtam!

2011. 09. 22. 17:14

Azért ez az ügyes pénzügyes biztos lassan hagyói mélységekig süllyed. Vagy csak nekem tűnik úgy, hogy korrupt nem tárgyilagos "szakértő"?

2011. 09. 22. 16:47

Stein dl Balázs.Neked már az anyád se fog hinni.Hazug banda vagytok a dron főnököddel együtt.LE VELETEK,menjetek magatoktól és ferrek lesztek,.......

2011. 09. 22. 15:57

folyt.

birkák

Tisztelet a kívételnek!

2011. 09. 22. 15:48

Az a legnagyobb bajom ezekkel a cáfolatokkal, hogy jellegüknél fogva mindig UTÓLAG jönnek, s bármennyire is profi módon megírtak, részletesek, az emberek többségében sajnos a faRKció süketelése marad meg. Arról nem is beszélve, hányan értik meg pl. az itt leírtakat... (Senkit sem akarok ezzel megbántani, de "ezek", ill. a Fityisz a tömegekre akarnak hatni, azok pedig...)