Birkózó Világbajnokság - Lévai Zoltán az EB után a Világbajnokságon is bronzérmet nyert
Sport
2011. szept. 1.

<p>Tavaly Szingapúrban, az Ifjúsági Olimpia megrendezésével döntés született arról, hogy a 16-17 éves korosztálynak tizenkét év után újra világbajnokságot rendeznek évente. Az első kadet (15-16-17 éves) világbajnokságnak hazánk, Szombathely városa adott otthont.</p>

Komárom-Esztergom megye birkózói közül három kötöttfogású birkózó is kiharcolta a válogatottságot, így a részvétel jogát, ahol súlycsoportonként egy ember indulhatott nemzetenként. A válogatottság értékét az is megnöveli, hogy mindhárman 15 évesek, tehát egy vagy két évvel fiatalabbak, mint a mezőny nagy része.

Papp Bertalan /Dorogi NC-Tokod/ birkózója 58 kg-ban indult és egy japán versenyző ellen lépett szőnyegre. Kifejezetten bíztató volt a mérkőzés képe, de az érettebb japán versenyző jött le győztesen a szőnyegről. Mivel a japán a következő mérkőzésén kikapott, így Papp Bertalan a 15. helyen zárta a versenyt.

 

 

 

 

A 15 éves Torba Erik /Dorogi NC-Tokod/ versenyzője 50 kg-ban indult. Igen érett birkózást tanúsítva, legyőzött egy moldáv ellenfelet, majd a toronymagasan esélyes orosz versenyzőt győzte le három menetes mérkőzésen. Sajnos a negyeddöntő 15 perc múlva újra szőnyegre szólította Eriket, ahol a több időt pihenhető iráni várta. Így bár kiegyenlített küzdelemben, a magyar fiú kikapott. Torba Erik ezzel az előkelő 7. helyen zárta a Világbajnokságot.

 

 

 

Lévai Zoltán /Dorog NC-Esztergom/ 46 kg-ban először egy kirgiz versenyzőt, a tavalyi Ázsia-bajnokság ezüstérmesét győzte le, majd egy kazah versenyzőt vert meg. Mindkét mérkőzés hatalmas csatára késztette az ellenfeleinéll két évvel fiatalabb Zoltánt, de nem volt megállás. A sors úgy hozta, hogy csak két mérkőzésnyi időt pihenhetett (10-15 perc), és világbajnoki elődöntőt kellett birkóznia azzal az örmény versenyzővel, akitől kikapott az Európa-bajnokságon és, aki ezüstérmet szerzett. A kiegyenlített, szoros mérkőzésen szinte csak hajszálnyi dolgok hiányoztak a csodához, a Világbajnoki döntőhöz. Azzal, hogy végül vesztesen hagyta el a szőnyeget, a kisdöntőbe kényszerült, ahol a bronzéremért harcolhatott. A szó valós értelmében harcolhatott, mert az ellenfél mexikói volt, és mint tudjuk a küzdősportokban a mexikóiak akár az „életüket” is áldozzák a győzelemért, de a magyar virtus és a képzett technikai tudás felülemelkedett, így a magyar birkózó az Európa-bajnokság után duplázni tudott és itt is bronzérmet nyert.

 

Az edző és egyben édesapa, Lévai Zoltán reményteljesen tekinthet a jövőbe, mert a három fiatal tanítvány a közel és távoli jövőben nagy sikerre hivatott.

Az olimpiai sportágak, mint a birkózás is, hihetetlen népszerűek, és óriási versengés jellemzi őket. Mint mondta: „ A Világbajnokság mérce és egyben visszaigazolás is arra, hogy az eddig elvégzett munka és annak iránya megfeleő-e.”

 

A magyar csapat 10 szabadfogású versenyzője közül a legjobb eredményt Kiss Marcel érte el, aki a 100 kg-os súlycsoportban az 5. helyet szerezte meg.

Női birkózásban szintén 10 súlycsoportban avattak világbajnokot, ahol a legnehezebb kategóriában a 70 kg-os súlycsoportban magyar lánynak, Németh Zsanettnek (70 kg) szólhatott a Himnusz, mert megszerezte az első magyar női birkózó világbajnoki címet.

Szabó Eliána (60 kg) és Galambos Ramóna (56 kg) az 5. helyen zárt, Dénes Mercédesz (49 kg) pedig 7. lett.

 

A kötöttfogású fiúknál Lévai Zoltán (46 kg) bronzérme mellett még két ezüstérmet zsebelt be a csapat Daher Michel (63 kg) és Török Zsolt (85 kg) bravúros küzdelmeinek köszönhetően.

 

Összességében a magyar csapat kiválóan teljesített, és bizonyította, hogy a magyar birkózásnak az utánpótlásban is a világ-elitben van a helye.

 

id.Lévai Zoltán (edző), Lévai Zoltán (EB, VB 3.), Bacsa Ferenc (utánpótlás vezető)

 

Teljes eredménylista

(forrás)