Fejtörő 68.
2011. 08. 26. 10:10

Lassan a végéhez közeledik a  fejtörő-re keresztelt helytörténeti játék , mely még a múlt év májusában indult.
Minden héten felkerült egy kép, mely a városunkban található egyik köztéri szobor fejét ábrázolja bízva abban, hogy lesznek akik választ adnak arra, hogy hol  található, sőt esetleg a kép alapján megpróbálják majd felkutatni.

ÍFejtörő 68.

A megfejtéseket (lehetőség szerint utcanév, pontos helymeghatározás, stb.) a korábbi „kereszt-rejtvényhez" hasonlóan most sem hozzászólás formájában várnám (ne rontsuk el mások játékörömét), hanem a szeretgomon keresztül az esztergom-anno.hu-nak küldve, névvel (nick-kel) ellátva.

(Ennek egyik lehetséges módja, hogy  a „Fejtörő X” fősor(cím) alatt kék színben megjelenő „esztergom-anno.hu” –ra kattintva, a jobb oldalon megjelenő „ Esztergom-Anno” kép alatti menüsorban az „üzenetküldés” menüpontot választjuk ki.)

Megfejtés:

A múlt heti feladvány a Szentháromság szoborcsoport a Széchenyi téren, mely 1900-ban készült, Kiss György alkotása. A szoborcsoport elődjét a város állíttatta az 1710. évi pestisjárvány elkerüléséért. Az eredeti emlékmű kisebb volt, és az évtizedek jelentősen megrongálták, emiatt cserélték le a jelenlegi alkotásra. Az eredeti szoborcsoport elemei ma is láthatók a városban, a levéldíszes oszlop a Szent Anna-templom oldalán található, Szent Rozália szobra pedig a belvárosi templom oldalán kapott helyet. A Szentháromság szobor anyaga fehér mészkő. A lépcsőkkel kiemelt oltár-emlékművet három magyar szent, Szent István, Szent László és Szent Erzsébet szobra veszi körül. A szentek szobrai a háromszögletű talpazat csúcsain lévő posztamenseken állnak. A szoborcsoport talapzatát bronz domborművek díszítik, melyek Vajk koronázását, Pázmány Péter esztergomi érsek prédikációját és a magyar szentek Oltáriszentség előtti hódolatát ábrázolják. E felett három oszloppal közrefogott baldachinban a Magyarok Nagyasszonya áll, ölében a gyermek Jézus, kétoldalt Szent Rókus és Szent Sebestyén szobra. A baldachin tetején, mint trónon az Atya, a Fiú és a Szentlélek ábrázolása látható. (Forrás: Wikipedia) /Ötvennyolcas/

Megfejtés képekben:

1. kép

2. kép

3. kép

4. kép

5. kép

6. kép

7. kép

8. kép

9. kép

10. kép

11. kép

12. kép

13. kép

14. kép

15. kép

Eddigiek

Térképen

GPS-koordináták:

É 47°47´29.92´´
K
18°44´23.13´´

A múlt heti feladvány helyes megfejtői:

Ötvennyolcas

Anyu54

Összesítve:

Anyu54 (67)

Ötvennyolcas (67)

Lacikabácsika (58)

Gerdy (3)

Light of Reason (1)

Akincilar (7)

Egoaron (2)

Gigi (13)

Béka (1)

Noémi (1)

Btatar (2)

Zsike (6)

LázárE. (2)

Az e heti feladvány képe

Fotó: Márkus Péter

A megfejtések beküldési határideje: augusztus 31.

Jövő héten jön a megfejtés és az új kép…

www.esztergom-anno.hu

Sárosi Attila

Még nincsenek kommentek :(