Párkány magyar helységnévtáblát kapott

Párkány magyar helységnévtáblát kapott

2011.08.19. 14:19

A szlovákiai kisebbségi nyelvtörvény 2012 júniusáig ad haladékot a szlovákiai önkormányzatoknak a magyar helységnévtáblák kifüggesztésére, de Párkányban ezt nem várták meg, és a város felügyelete alatt álló útszakaszokon kifüggesztették a magyar nyelvű táblákat.

Párkány magyar tábla

A szlovákiai nyelvtörvény életbe lépésével hatályát vesztő 1994-es táblatörvény értelmében eddig több tucat magyarlakta település (például Párkány, Diószeg, Ógyalla, Gúta) nem helyezhetett ki magyar helységnévtáblát. Az ok az volt, hogy ezek a települések szlovák nevüket szlovák történelmi személyiségekről kapták.

A július elsején hatályba lépett kisebbségi nyelvtörvény szerint ezek a települések is kihelyezhetnek magyar helységnévtáblákat. Így történt ez most Párkány esetében is, amely szlovák nevét L'udovit Štúr XIX. századi szlovák politikusról kapta.

2011.08.23. 19:08

Szerintem ez, ez a 2011. évi augusztus 20-i ünnepség volt a legjobb az országban!

Lehet, hogy nem volt csillogó-villogó.

Lehet, hogy nem volt elég drága, de mi akkor is nagyon, nagyon, nagyon jól éreztük magunkat.

Köszönjük, köszönjük, köszönjük!

Köszönjük mindenkinek!

Idézet Nagyikától: “Fijam, nem az a jó, ami drága, hanem az a jó, ami jó.”

2011.08.23. 10:24

A tüzijátékot, nem Párkány adta nekünk, hanem az a civil összefogágás hozta össze

Velem együtt sokan tévesen tudták. Ne szerénykedjenek! Igenis tudják meg a lakosok, kik azok, akik mindig ott vannak a vártán!

2011.08.22. 15:44

Kedves esztergomi!

Amit a helységnév tábla ügyében leírtál, az nagyon szép és jó. De az írásodban van egy félre informáltság, és ez elsősorban nem a te bűnöd, hanem a mienk akik eddig szerényen a háttérben voltunk. A tüzijátékot, nem Párkány adta nekünk, hanem az a civil összefogágás hozta össze amelyiknek köszönhető a Szent István napi ünnepség sorozat, az Erzsébet parkban. Pontosan, a Haladó Esztergomért Egyesület, a Civilhetes, és nem utolsó sorban az ALSÓHÁZ tagjai. Névszerint ketten, Silyéné Grim Erika, és Weiszné Bádi Krisztina, ők voltak azok akik összeszedték a pénzt a tüzijátékra, köszönet nekik, és mindenkinek aki valamivel kivette részét ebből a munkából. Úgy érzem nem hiába dolgoztunk egy fillér támogatás nélkül sikerült a város lekóinak ünnepséget összehozni. Ez nem volt olyan csillogó villogó sok pénzt felemésztő mint a tavalyi, de a két jó szomszédi város polgármestere ott volt a parkban péntek este.

2011.08.21. 17:50

Vidéki rokonok vendégeskedtek nálunk. Lementünk az Erzsébet parkba, hátha szűkös keretek között, de sikerült valami egyszerű programmal ünnepélyessé tenni aug., 20-át. Jó volt látni a sok együtt ünneplő embert, a csinos, mosolygós polgármesterasszonyt. A rokonok csak a tömeget, a kirakodóvásárt, a fellépő előadókat látták-hallották. Mi, esztergomiak azonban a rengeteg munkát és a mögötte  lévő embereket is. Minden szervezőnek, dolgozónak köszönöm, hogy sikerült ilyen tömeget megmozgatniuk és több napos ünnepet levezényeltek szinte a semmiből.

A tűzijátékot több ezer esztergomi és nem esztergomi felnőtt, gyerek tapssal köszönte meg a párkányiaknak. Ez már csak hab volt a tortán. Köszönöm.

2011.08.20. 0:08

Én valamikor régen azt hallottam, egy idegenvezetőtől Szlovákiában, hogy a nevezett ( azt hiszem katona volt ) akiről átkeresztelték Párkányt, semmiféle formában nem kötődött a városhoz -talán nem is járt ott- csak a szoc. időkben, volt egy olyan elképzelés, hogy a szlovák történelemben korábban jelentős szerepet játszó személyekről várost kell  kell elnevezni, ezért változtattak, próbálkoztak a rendszerváltás után valamikor a városnévnév visszaállításával,  de nem jártak sikerrel, részletesen nem ismerem, hogy  miért, de ez a lényege.Ettől függetlenül, minden tiszteletem a párkányi Polgármester, és Képviselő Testületé, ebben a témában, ill. abban, hogy  ma, a mi ünnepükünkön Ők rendeztek, nekünk tüzijátékot, látványosan kiálltak mellettünk, és a Polgármesterünk mellett, nagyon szép gesztus volt, köszönjük, a Fidesz pedig tanulhatna belőle, az együttműködést illetően, de ez sajnos reménytelen kívánság véleményem szerint, ki kell várni, míg elsöpri őket a népharag.