XIV. Jazztergom Fesztivál
2011. 07. 04. 20:00
2011. 07. 09. 20:30

Esztergom

Július 4., hétfő 20.00 – helyszín: Wilkinson Pub

Kovács Linda Duó

Közreműködnek: Kovács Linda – ének
Orbán György – bőgő

E szokatlan és egyben rendkívül izgalmas felállású duó mindkét zenész számára a legörömtelibb önkifejezési formában való megvalósításra ad lehetőséget a hagyományos jazz és a szabad improvizáció mezsgyéjén mozgó kamaramuzsika keretein belül.

Július 5., kedd 20.00 – helyszín: Wilkinson Pub

Petruska András – akusztikus gitár, ének

Petruska András a tavalyi XIII. Jazztergom rendezvénysorozaton mutatkozott be először Esztergomban. Mostani szereplésének pedig azaz apropója, hogy tavalyi fellépése olyan közönségsikert aratott, hogy a szervezőknek már számolniuk kellett újbóli felléptetésével. Egyszemélyes megjelenése teljes értékű „zenekarosdi” hatást vált ki, mivel előadása és játékmódja a hallgatóban a teljes zenekari hangszerelés benyomását kelti. Szerzeményei a jazzből, az amerikai folklórból, a kortárs underground (jazz – pop) zenéből táplálkozik sajátos és magával ragadó előadásmóddal párosítva.

Július 6., szerda 20.00 – helyszín: Wilkinson Pub

Tenderfoot Blues Unit

Közreműködnek: Megyeri Dániel – ének
Horváth Ádám – elektromos gitár
Horváth Bálint – elektromos gitár

A tagok saját zenei formációjukat a „végletek zenekaraként” is szokták emlegetni 4 fős illetve 6 fős felállásban. Jelenleg trióban mutatkoznak be és az általuk hőn szeretett tősgyökeres „fekete műfaj” (blues) egyedi fűszerrel kevert feldolgozásait mutatják be a közönségnek. 2007-ben a Veszprémi Utcazene Fesztivál dobogós közönségdíjasai lettek, míg a 2008-as Fringe Fesztiválon a zsűri „Fringe díjban” részesítette őket, 2009-ben pedig ugyanott Szakmai Díjjal jutalmazták teljesítményüket.

Július 7., csütörtök 20.00 – helyszín: Wilkinson Pub

Csemer & Sebestyén Duó

Közreműködnek: Csemer Boglárka – ének
Sebestyén Áron – elektromos zongora

E duó 2008-ban debütált az esztergomi közönség előtt. Azóta sok-sok fellépéssel a hátuk mögött mára már egy kiérlelt előadásmóddal folytatják „zenei utazásukat” a klasszikusoktól napjaink pop zenééig. Most a francia sanzon sokrétű és árnyalt zenei világából adnak ízelítőt, amelyből természetesen a jazz-es előadásmód is kihallatszik, s mindezt néhány örökzöld standard-el is kiegészítik.

Július 8., péntek 20.00 – helyszín: Wilkinson Pub

Ürmös Duó

Közreműködnek: Ürmös Dániel – elektromos zongora
Szabó Sándor – basszusgitár, ének

Ürmös Dániel 1986-ban végzett a jazz tanszakon, ahol tanára Szakcsi Lakatos Béla volt. Első zenei formációjában együtt játszott Egri Jánossal, Balázs Elemérrel és Torma Rudolffal, majd Gadó Gáborral dolgozott együtt. Ezt követően 1989-1993 között Svájcban játszott különböző szórakoztató zenei központokban és klubokban. Hazajövetele után 2-3 fős együttesével jazz klubokban és megélhetését segítő igényes szalonzenét játszott, miközben 1995-1996-ban Deák Bill Gyula együttesének is tagja volt. 2005-2006-ban az USA-ban játszott jazzt és szalonzenét. 2007 óta többnyire barátjával, Szabó Sándor basszusgitárossal játszik együtt. Példaképei és egyben játékstílusára is hatottak: Szakcsi Lakatos Béla, Keith Jarrett, Chick Corea. Saját zongorajátékát mint „dallamosabb, motivikusabb improvizáció” határozza meg, valamint sajátos hozzáéneklésével teszi egyedibbé. Műsorukon standardokon kívül néhány saját szerzemény is szerepel.

Július 9., szombat Zárógála – helyszín: Rugby Club Hotel - Szabadtéri színpad

19.30 Schreck Trió

Közreműködnek: Schreck Ferenc – pozan
Orbán György – bőgő
Mohay András – dob

Schreck Ferenc 1995-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti főiskola jazz-harsona szakán.A Budapest Jazz Orchestra alapító tagja és a harsonaszekció vezetője. 1993-2003 között a Magyar Rádió Tánczenekarának, a Stúdió 11-nek a tagja. 1997-ben "az év jazz szólistája" címet kapja a Magyar Rádiótól. Jelentős külföldi zenei eseményeken dolgozott az EBU Big band-al Stockholmban és Montrealban. Állandó tagja az Oláh Kálmán Szextett, Juhász Gábor Quintet, Szalóki Ági, CubaRitmo együtteseknek. Számos hazai pop, rock és külföldi jazz formációban hallhatjuk koncerten és lemezen egyaránt.
A székesfehérvári Kodolányi János Főiskola a Dr.Lauschmann Gyula Szakközépiskola, valamint a csepeli Egressy Béni Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-harsona tanára.

A zenekar másik két tagja Orbán György, aki 2003-ban harmadik díjat nyert a Magyar Rádió által meghirdetett jazz-bőgő versenyen, számos fontos nemzetközi fesztiválon is fellépett már. Mohay András 2003-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-dob szakán. Generációjának egyik legkiemelkedőbb dobosa, számtalan formációban játszott és játszik, jelenleg tagja a Modern Art Orchestrának is.

Az Trió 2010-ben alakult, elsősorban jazz standard-eket dolgoznak fel egy-két saját kompozíció kíséretében, a mainstream jazz-re építve stílusukat.
A zenekarvezetőt a formáció létrehozására Hal Crook kiváló amerikai harsonás hasonló felállású zenekara inspirálta, valamint a két fantasztikus zenésztársa, Orbán és Mohay kreatív, zenei játéka.

20.30. Sound Gixer

Közreműködnek: Bér Zsolt – trombita
Bótyik Attila – gitár, vokál
Bordás Zoltán – dob
Doszpoth Péter – trombita
Hamza Gábor – ének
Huszár Péter – harsona
Jáger Zoltán – ütősök
Neichl Norbert – szaxofon, vokál
Ocskay Gyula – billentyű, vokál
Zdosek Ádám – basszusgitár

Esztergom legaktívabb jazz együttese, a fúziós jazz szûkebb pátriánk letéteményese immáron 23.éve. Mégpedig minden gikszer nélkül. Az ünnepi hangulatú koncert így nemcsak a zenészek és a közönség találkozását, de egyfajta, jó értelembe vett nosztalgiázást is jelent majd. Ocskay Gyula kedvenc zenekara sokak örömére ezen a nyáron is megszólaltatja a Jazztergomon a nagy slágereket. És az sem mellékes, hogy ez a muzsika is kiválóan alkalmas a bulizásra, tehát jazz-funk és jazz-rock fanok elõre!

 

Kedvcsináló a facebook-on:

2011-ben a Jazztergom Fesztivál még mindig él. Hol bőségben, hol szűkösségben, de élteti és hirdeti valamikori alapítóinak eszméjét és a jazz iránti mérhetetlen szeretetét. Most éppen mini állapotában kínálja a közönségnek programját, de „zenei élni akarásának” folytonossága töretlen. Ez 2010 óta kifejezetten a valamikori alapítók, a Jazztergomot szeretők és a Hungária Jazz Alapítványnak köszönhető. A tavalyi elképzelést szeretnénk továbbvinni most is: társadalmi, zenei, szervezési és a jazzbe vetett hitünk szerinti összefogással minden elérhető. S e mellett - mint ahogyan ezt a tavalyi is bizonyította - az Esztergomban található kis klubok, kávézók, pubok és egyéb kulturális intézmények és külső „közéleti helyszínek” nagyon alkalmasak ezen eseménysorozat működési rendszeréhez.

Továbbra is kiemelten szeretnénk a fiatal ének – és zenei tehetségeket bemutatni szinte „testközeli” állapotban és hangzással: így a magyarországi jazz tanszakok (budapesti és székesfehérvári), a Kőbányai Zenei Stúdió jelenlegi és volt növendékeit – gyakorló zenészként és énekesként már – természetesen tanáraikkal való kontaktusban is, akik egyben a magyarországi jazz-élet kiválóságai. Az idei programsorozat költségvetési és technikai okok miatt két helyszínen, de kiemelt szervezéssel a Wilkinson Pub-ban, illetve a zárógála a Rugby Club Hotel szabadtéri színpadán lesz. Az izgalmas programokhoz kívánunk kellemes és önfeledt zenei estéket minden koncertlátogató számára!