Kazah leletek Esztergomban
Kultúra
2011. jún. 10.

<p>A kazahsztáni Selyemút mentén folytatott kazah-magyar ástatások előzetes eredményeit bemutató tablókiállítás nyílt az esztergomi vármúzeumban.</p>

A kiállításon három évnyi kutatómunka eredményei láthatók Tölebi várának ásatásáról - mondta el a kutatás vezetője, Mordovin Maxim, az ELTE BTK Régészettudományi Intézetének munkatársa.

A magyar régészek kazah meghívásra érkeztek a területre, a kazahok a sírokat, a magyarok a településeket kutatták, a Selyemút mellett öt helyszínt mértek fel.

Az ásatást a legkisebb helyszínen, az eddig még nem kutatott Tölebi várában kezdték meg. A várban mázas, feliratos edényeket, üvegpoharakat találtak, és feltárták, hogy a helyszínen több vallás élt együtt. Találtak arab feliratos cseréptöredékeket és keresztény csontamulettet is, pedig 4-5000 kilométerre volt a legközelebbi keresztény vallású helyszín.

A magyar kutatók a vár feltárása után Timur Lenk kínai határvárát szándékoznak feltárni, mely 8-9 hektáros területével különösen gazdag leletanyagot ígér.

(forrás)