Kazah leletek Esztergomban

Kazah leletek Esztergomban

2011. 06. 10. 12:00

A kazahsztáni Selyemút mentén folytatott kazah-magyar ástatások előzetes eredményeit bemutató tablókiállítás nyílt az esztergomi vármúzeumban.

A kiállításon három évnyi kutatómunka eredményei láthatók Tölebi várának ásatásáról - mondta el a kutatás vezetője, Mordovin Maxim, az ELTE BTK Régészettudományi Intézetének munkatársa.

A magyar régészek kazah meghívásra érkeztek a területre, a kazahok a sírokat, a magyarok a településeket kutatták, a Selyemút mellett öt helyszínt mértek fel.

Az ásatást a legkisebb helyszínen, az eddig még nem kutatott Tölebi várában kezdték meg. A várban mázas, feliratos edényeket, üvegpoharakat találtak, és feltárták, hogy a helyszínen több vallás élt együtt. Találtak arab feliratos cseréptöredékeket és keresztény csontamulettet is, pedig 4-5000 kilométerre volt a legközelebbi keresztény vallású helyszín.

A magyar kutatók a vár feltárása után Timur Lenk kínai határvárát szándékoznak feltárni, mely 8-9 hektáros területével különösen gazdag leletanyagot ígér.

2011. 06. 15. 9:59

A kazak régészek felfedeztek egy aranyba öltöztetett ősi szkíta vezető sírját, akit Naphercegnek neveztek el. A különleges lelet a fővárostól, Asztanától keletre fekvő Karaganda régióban bukkant elő.

 

http://www.jobbikit.hu/szk%C3%ADta-napherceg

 

2011. 06. 15. 1:33

Kedves drkotász!

142791-hez:

Ha olvastad volna az ÉRTÉK topicot, ott tavaly hosszan írtam a PÜNKÖSDI ÜNNEPEKRŐL, a hozzá fűződő népszokásokról is. Most CSAK egy szép énekkari prodiukciót tettem be, minek ismételjem folyton önmagamat?

Ha nem láttad volna, ITT VAN:

http://www.youtube.com/watch?v=SrfTRbaTr_I&feature =related
Kodály Zoltán: Pünkösdölő

Előadja a Kodály Zoltán Gyermekkórus 2008 júliusában Grazban a kórusolimpián szcenikus folklór kategóriában. A koreográfiát Benkéné Speck Julianna készítette. Szólót énekel Szilfai Angelika, vezényel Juhászné Zsákai Katalin

 

AMÚGY MEG A KULTÚRA EGYETEMES, és csak az IDŐ az, ami eldönti, mi maradandó, mi nem...

Így miért ne lenne fontos a selyemút feltárása???!!!

Az egész EMBERISÉG öröksége Téged hidegen hagy?

 

2011. 06. 13. 21:33

egy-egy negatív komment nem téríti el az értékrendjétől, ami az én szememben egyértelműen balliberális a jobbikos cikkek ellenére is..

Áruld már el, hogy mi a francot jelent az, hogy balliberális. Gondolom az MSZP-SZDSZ koalíció idején jelentett kormánykoalíciós szimpatizáns jelzőt, de olyan koalíció már lassan 3 éve nincs, tehát 3 éve értelmetlen ez a szóösszetétel is. Én meg elég régóta nem szavaztam ezen koalíció egyik tagjára sem. Az SZDSZ meg meg is szűnt, lassan reméljük az MSZP is eltűnik a süllyesztőben. A "ballib" milliárdosai már úgyis nagyrészt átmentették magukat a Fidesz mögé.

Figyelmedbe ajánlom azt a szolid tényt, hogy a Szeretgom éppen a "balliberális" kötődésű egominfó ellensúlyozására jött létre 2006-ban, konkrétan engem ki is tiltottak onnan. Csak aztán betámadott Meggyes, mi védekeztünk, azóta is védekezünk.

Időközben kiderült, hogy a Fidesz a jobbos gúnya alatt ugyanolyan baloldali attitűdökkel bír, mint az MSZP "nagyágyúi": van itt államosítástól kezdve minden jó, ami a Kádár rendszer restaurálásához kell (oké, Orbán rendszernek fogja hívni a történelem, legalábbis Viktorunk nagyon erre gyúr - más kérdés, hogy ha nem vigyáz, akkor nem Kádárhoz, hanem Rákosihoz fogják hasonlítani). Szóval teljes a zavar: a "ballibeket" leváltotta a "balnemzeti", a konzervatív gondolkodású, kapitalista attitűdű kevesek pedig csak lesünk, hogy hová fajul mindez. Szolgalelkű nímandokból nincs hiány, a káderlapok megvannak, a haladásnak csak a betonfal szabhat gátat, ami szembejön, és amit úgy hívnak: valóság.

2011. 06. 13. 21:16

Ez nagyban rontja a portál megítélését.

Az még jobban rontaná, ha mindenféle ukmukfuk bemondásra nekiállnánk cenzorkodni és gondolatrendőrséget játszani. Politikai véleményeket mondanak az emberek, politikusokról, aholis a mérce jóval magasabb - de gondolom minden egyes megszólított politikus örül neki, hogy az adott egyén inkább az interneten huszárkodik, és nem az ajtaját döngeti, meg a kötelet hurkolja a háza előtt a lámpavasra. Kellenek a szelepek, amiken a gőz távozik, máskülönben a lámpavasos verzió valóra válásának sokkal nagyobb a valószínűsége.

A kommentelő aki SS-ezik, meg aki fenyeget, az számomra nem elfogadható

Rendben van, ha csinálsz egy kotászgomot, ott kitilthatod.

hiteltelen kommentelő. Ez nagyban rontja a portál megítélését.

Ha ez így van, akkor így van, és akkor ebből főzünk. De a portál által megcélzott réteg (a gondolkodó esztergomiak) szerintem ennél azért kicsit mélyebbre látnak, és a portál megítélésénél nem azt veszik figyelembe, hogy valamelyik eldugott kis hírecske harminchetedik hozzászólásánál valaki valami csúnyát írt. Sőt, szerintem a kommenteket csak kevesek olvassák (vesd össze: a vélemény olyan, mint a segglyuk: midenkinek van, de csak az igazán perverzek kiváncsiak a másikéra). Igaz nem nagyon végeztünk erre vonatkozó méréseket.

2011. 06. 13. 18:36
A hiteles megszólalók mellett azonban túl sok itt az indulat, a hirtelenség, a gyűlölet, és az ebből következő hiteltelen kommentelő. Ez nagyban rontja a portál megítélését.

Ezt talán nem kellene feszegetni !

A szeretgomon összesen nem szerepelt annyiszor a "meggyestakarodj" mint a Híg-lap kommentjeiben egy cikknél a "Tétényi takarodj" "Tétényi húzzon el" !

Ha itt valakit elönt az indulat, annak igen komoly oka van.

Még valami: itt van egy bizonyos szintű moderálás, az alapelveit minden felhasználó elolvashatja.

Ezeket az alapelveket nehogy cenzúrának titulálják egyesek !!!

2011. 06. 13. 17:52

Felmérted már, hogy miért van annyi indulat, hirtelenség és gyűlölet?

2011. 06. 13. 17:26

Ez egy jól összefoglalt válasz volt János. Úgyhogy én is egy kicsit summázok.

1. A fekete-fehér hasonlat számomra elfogadható és jó érv:

2. Én nem kérem számon a szubjektivitást, hanem tényként leszögeztem, amit Te megerősítettél. Köszönöm. A válaszod ezen része is elfogadható.

3. A kommentelő aki SS-ezik, meg aki fenyeget, az számomra nem elfogadható, és szerintem az itt kommentelők jórésze számára sem, elhatárolódást várnék az ilyen esetekben.

4. Sok hiteles és gyakran megszólaló... ahogy az fel lett mérve... Ez is Igaz a szeretgomra. A hiteles megszólalók mellett azonban túl sok itt az indulat, a hirtelenség, a gyűlölet, és az ebből következő hiteltelen kommentelő. Ez nagyban rontja a portál megítélését.

5. Jó a csoportdinamikája ennek a portálnak, s valóban egy-egy negatív komment nem téríti el az értékrendjétől, ami az én szememben egyértelműen balliberális a jobbikos cikkek ellenére is.. S ez sem baj.

5. Egy pünkösdi cikk hiányt egy súlycsoportba helyezn egy fenyegetővel, vagy egy SS-ezővel, komoly súlyozás beli hiányosságra utal. ( Ez csak az eke mellől fogadható el Kacsintás)

 

 

2011. 06. 13. 12:30

Az egyik úgy, hogy sajtóhelyreigazításra kötelezett

OMG, a sajtóhelyreigazításra kötelezés nem szubjektivitást mutat. A szubjektivitás abban merül ki, hogy a szürkére azt mondod: sötétszürke, ha a feketékhez húzol, és világoszürke, ha a fehérekhez. A sajtóhelyreigazítások viszont azt mutatják, hogy az adott lap konkrétan hazudik, a fehérre mondja, hogy fekete, a feketére, hogy fehér. Tucatnyi sajtóhelyreigazítás - állandó hazudozás. Az állandó hazudozást nem szubjektivitásnak hívják, hanem gazemberségnek.

 

A másik: kommentelőkön mióta szokás szubjektivitást számonkérni? Remélem, hogy mezőgazdász vagy, nem humán végzettségű, ekkora bakit csak az eke mellől megszólalva nézhetünk el neked. A cikkek olyanok, amilyenek - nyilván egy portál, amire a Jobbik, meg a KDNP, meg az LMP is írni tud, meg amire bárki beküldhet bármit másfajta módon lesz szubjektív vagy objektív - de nem is ez a mérce ebben az esetben, hanem valami egészen más: a hitelesség. Hiteles egy közösségi hírportálon csak az egyén lehet. Sok hiteles és gyakran megszólaló egyén együttesen tesz hitelessé egy közösségi oldalt. Kitta Gergőék anno jól mérték ezt fel.

A kommentelő, aki ss-ezikm vagy másokat fenyeget magát hitelteleníti. De ugyanezt teszi az a kommentelő is, aki beleköt abba, hogy miért nincs pünkösdi cikk. Hálistennek a csoportdinamika olyan ezen a portálon, hogy egy-egy egyéni hiteltelenség nem húzza maga után a portál hitelességét.

Na most a hídlap és a hitelesség témakörébe pedig inkább ne menjünk bele.

Iridium

2011. 06. 13. 12:28

"Továbbra is fenntartom, hogy két szubjektív lap."

Nem, nem. A Hídlap "lap", mert újság (fizetett újságírókkal) s annak van egy online felülete is. A szeretgom egy közösségi portál, csak online felülettel, szerkesztők, újságírók nélkül. Mondhatni olyan, mint az iwiw vagy a facebook, egy kisebb, szorosabb helyi közösségre specializálva.

Namost a Hídlapnál evidens, hogy rendszeresen cikkeznek, húsvét vagy pünkösd vagy akármi idején ezekről, mivel az újságíróik ezért kapják a fizetésüket. Ellenben itt se húsvétkor se máskor nincsenek fizetett újságírók, nincsenek kötelezettségek se, bárki, bármikor feltehet egy cikket, ha bizonyos kritériumoknak megfelel a cikk. Ezért van, hogy néha akár napokig nincs új cikk, mivel itt nem hajt a tatár senkit, és senki nem kap fizut az írásaiért. Ezt tessék megérteni.

2011. 06. 13. 12:16

Igaz, meg kell dícsérnem a Hídlapot: egy kommentelőjüket feljelentettem, kiadták az IP címét, az alapján a rendőrség megtalálta az előfizetőt, és bár még folyik a nyomozás, de remélhetőleg már nem sokáig.

2011. 06. 13. 12:15

Továbbra is fenntartom, hogy két szubjektív lap. Az egyik úgy, hogy sajtóhelyreigazításra kötelezett, a másik úgy szubjektív, hogy pl. szó nélkül - vagyis hallgatólagosan belegyezve nem kimoderálva -  személyeket fenyegető kommenteket, vagy a kormányzó pártot FideSS-ként leíró kommenteket enged... Szubjektív. Én meg ezt nem tudom etalonnak állítani. De olvasásra ajánlom mindenkinek mindekettőt, hogy jobban el tudjon igazodni.

2011. 06. 13. 12:12

Értékrend különbségeket? Kotász, te nagyon furcsán elmélkedsz. Más külöbséget nem véltél felfedezni? Nehéz lenne kimondanod, hogy ez egy hiteles közösségi portál, míg a Hídlap egy befolyás alatt álló szócső?

Igen, azt írtam, hogy hiteles közösségi portál. Rágódj rajta!

2011. 06. 13. 11:58

Addig jó, amíg ezek a fiúk a pünkösdről írnak, ott  - abban a cikkben talán nem hazudnak. Ideje lenne átnevezni a Hídlapot valami mássá: az a tucatnyi elbukott sajtóhelyreigazítási per, amin a lap túl van nagyon kellemetlen emlék sokunknak. Azt a lapot felhozni etalonként, amelyik hazudik valakiről, majd jogerősen sajtóhelyreigazításra kötelezik, amit nem hoz le, de már a bírósági ítélet utána újra és újra megjelentetni ugyanazt a hazugságot - hát ehhez is kell egyfajta pofa kedves kotász. Ez a kis "közjáték" hány millió forintba fog kerülni a Hídlapnak?

 

Tavaly volt egy felhasználó, aki küldött be pünkösdi hírt, idén úgy tűnik jobb dolga is volt:

http://www.szeretgom.hu/content/62621-punkosdvasarnap-az-esztergomi-bazilikaban

2011. 06. 13. 11:58

Bocs a W-ért, helyesen Villy.

2011. 06. 13. 11:55

" olvass Hídlapot " Köszönöm az ajánlatot Willy. Én is ajánlom mindenkinek azzal, hogy olvassa el a szeretgomot és a hídlapot is. Két szubjektív portál elolvasásásval kialakíthatja saját képét... És nem állítottam szembe semmit semmivel. Arra talán felhívtam a figyelmet, hogy az egyik portálon megemlékeznek Pünkösdről a másikon nem, hanem a főhelyen a Kazah leletek vannak. Nem lebecsülve ez utóbbinak tájékoztató értékét, bemutatva azonban az értékrend különbségeket is.

2011. 06. 13. 10:51

Szerintem akkor te magad megoldottad a problémádat, olvass Hídlapot! Ők fizetett újságírók, akiknek úgymond evidens, hogy illik ilyen cikket írni egyházi ünnepekkor. Ez meg egy közösségi portál, ahova az olvasók (pl te) tölthetik fel a tartalmat. Ettől eltekintve jó lenne, ha nem pont egy Vármúzeumos kiállítást állítanál szembe a Pünkösddel. A Hídlapodon pl nem látom, hogy írnának a kiállításról, mégsem teszek szemrehányást, hogy esztergomi újság miért nem csinál egy kis felhajtást egy esztergomi múzeum kiállításának. Neked meg amúgyis az a nagy bajod, hogy a Szeretgom nem egyenlő Hídlap, ez meg csak újabb konfliktus keresése a részedről.

2011. 06. 13. 10:10

Mivel nem tudom kinek "vállalható" cikket kéne írnom (nekem vagy a szeretgomnak) mert a kettő értékrendje között különbséget vélek felfedezni nem fognék tollat. De rögtön ajánlok hármat azoknak akik fogékonyak a keresztény értékrendre.

http://www.hidlap.hu/news/view/a-kozos-hit-a-kozos-nyelvunk (MKPK sajtószolgálat)

http://www.hidlap.hu/news/view/mindannyiukat-eltoltotte-a-szentlelek

http://www.hidlap.hu/news/view/a-kereszteny-egyhaz-szuletese (Varga Péter Dénes)

További békés napot a fentiek szellemében.

2011. 06. 13. 8:02

a szerkesztőkbe még nem ivódott be,

- Mármint a Szentlélek ereje, ....?

Kedves kotorász, mert dr az bizton nem lehetsz írásaidat figyelve. Öröm azonban lehetne Neked, mert ha érdeklődsz, az annak a jele, hogy szólongat a Lélek Téged, bensőd ajtaján kopogtat, tán zörget! De Te messzebbre akarsz látni önmagadnál, (lehetőleg mások dolgaiba), ezért nem hallod meg, mi a Te feladatod.

A másik eset talán az lehet, mint a nagy Fecónál megesik: buzgóságában Ő gyakran bérmálkozik.....

2011. 06. 13. 1:38

Húsvétkor is elmondtuk, hogy nosza kotász, írjál, küldd be, kirakjuk. Facebook-on találtál pünkösdi cikket?

2011. 06. 12. 22:32

Fogtad, hogy ezen a lapon nincs szerkesztőség? Írj egy vállalható cikket, küldd be!