Fejtörő 56.
Helytörténet
2011. jún. 2.

<p><span style="font-family: Times New Roman; font-size: small;" _mce_style="font-family: Times New Roman; font-size: small;">Egy éve új városismereti játék indult&nbsp; <strong><em>fejtörő</em></strong> néven.<br /> Minden héten felkerül egy kép, mely a városunkban található egyik szobor fejét ábrázolja bízva abban, hogy lesznek akik választ adnak arra, hogy hol&nbsp; található, sőt esetleg a kép alapján megpróbálják majd felkutatni.</span></p>

A megfejtéseket (lehetőség szerint utcanév, pontos helymeghatározás, stb.) a korábbi „kereszt-rejtvényhez" hasonlóan most sem hozzászólás formájában várnám (ne rontsuk el mások játékörömét), hanem a szeretgomon keresztül az esztergom-anno.hu-nak küldve, névvel (nick-kel) ellátva.

(Ennek egyik lehetséges módja, hogy  a „Fejtörő X” fősor(cím) alatt kék színben megjelenő „esztergom-anno.hu” –ra kattintva, a jobb oldalon megjelenő „ Esztergom-Anno” kép alatti menüsorban az „üzenetküldés” menüpontot választjuk ki.)

Megfejtés:

Bízvást kijelenthetjük, hogy a múlt heti feladványunk egy Magyarországon feltehetően egyedülálló köztéri szobor illetve posztamens, az Irinyi utca sarkán 1983-ban felállított, Vörös Béla szobrászművész által megmintázott Haldokló fiú című, bronzból kivitelezett, kőtalapzatra helyezett alkotás. Az izgalmas, háromszögalapú hasábba foglalt kompozíció, a féltérdre ereszkedő, két kezével a földre támaszkodó meztelen fiúalak szobra az 1920-as évek közepe óta Párizsban, illetve Franciaországban dolgozó művész egyetlen, közösségi térben elhelyezett magyarországi alkotásaként valósult meg, és különös módon - városi köztéren - síremlék gyanánt. Az 1922-ben készült, 130 centiméter magas szobor gipszváltozata a hetvenes évek második felében került az esztergomi Balassa Bálint Múzeumba, követve annak a műegyüttesnek az útját, amelyet a művész 1974-ben ajándékozott szülővárosa gyűjteményének: a háromszázhat kisplasztika - bronz-, elefántcsont-, vas- és műanyagszobor, plakett és érem -, valamint festmény és grafika mellett a Haldokló fiú is a múzeumi kollekciót gyarapította. 1977-ben a gipszet bronzba öntötték és felmerült a mű közösségi térben való elhelyezésének gondolata is, de a szoborállítás ügye a művész haláláig egyre csak halasztódott. Vörös Béla 1983. február 5-én Párizsban elhunyt, és végakaratának megfelelően hamvait Magyarországra hozták és május 19-én helyezték el a Haldokló fiú talapzatában. Így született meg Esztergom különös köztéri síremléke.(Ötvennyolcas)


Megfejtés képekben:

1.kép

2. kép

3. kép

4. kép

Eddigiek


Térképen


GPS-koordináták:

É 47°47´34.04´´
K 18°44´43.75´´

A múlt heti feladvány helyes megfejtői:

Ötvennyolcas

Anyu54

Gigi

Összesítve:

Anyu54 (55)

Ötvennyolcas (55)

Lacikabácsika (50)

Gerdy (3)

Light of Reason (1)

Akincilar (7)

Egoaron (2)

Gigi (13)

Béka (1)

Noémi (1)

Btatar (2)

Zsike (6)

LázárE. (2)


Fotó:Molnár László

A megfejtések beküldési határideje: június 8.

Jövő héten jön a megfejtés és az új kép….

www.esztergom-anno.hu

Sárosi Attila

(forrás)