Az Élet Menete - holokauszt vándorkiállítás Esztergomban

Az Élet Menete - holokauszt vándorkiállítás Esztergomban

2011. 05. 16. 8:45

Beszélnünk kell róla! A holokauszt megtörtént. Mi más akadályozhatja meg, hogy újra megtörténjen, ha nem az oktatás és felvilágosítás! Fontos, hogy a fiatal korosztály is hiteles képet kapjon a vészkorszak pusztításairól, s megismerve a tényeket, az antiszemita és rasszista érzelmeket kirekessze a szívéből.

Időpont: 2011. május 16.  11.00 óra

A kiállítás megtekinthető május 16-20-ig (hétfő-péntek), naponta 8-17 óra között.

Helyszín: Esztergomi vasútállomás
Beszédet mond:

Radnóti Zoltán rabbi

Tétényi Éva Polgármester

Forgács János a holokauszt túlélők nevében emlékezik

Gordon Gábor az Élet Menete Alapítvány elnöke

 

Kapcsolatfelvétel: Novák Ilona: +3630-852-8018

Email: vagonkiallitas@eletmenete.hu
Postacím: Az Élet Menete Alapítvány, Budapest 1075. Síp utca 12.   www.eletmenete.hu

2011. 05. 19. 7:41

A szerbiai magyar holokausztnak mintha lett volna valami előzménye...valami "Hideg napok", vagy mi...vagy rosszul ismerem a történelmet?

Amúgy nem hiszem, hogy a bűntudat felkeltése lenne a cél - mit tehetnek a ma élők nagy- és dédszüleik bűneiről? Viszont igenis fontos, hogy szembenézzünk ezzel a múlttal, mert volt, s ne keressünk hamis mentségeket, hogy nem mi voltunk, csak a németek, a körülmények...stb. Ez igenis fontos, amint az is, amit többen leírtak: sohatöbbé semmilyen néppel, ~csoporttal, nemzetiséggel, vallás követőivel ne történhessen hasonló.

2011. 05. 18. 10:10

Szerintem sem a bűntudat-keltés a célja ezeknek a kiállításoknak, könyveknek,  valakik bedobták ezt a közhasználatba, ezzel is a zsidókat lehet újra és újra bűnössé tenni, tulajdonképpen csak visszadobják a labdát. Tudom, történtek felelősségre-vonások is, kutattak is a náci bűnösök után, de az én élményeim alapján mindezt a jog alapján tették, nem hallottam például önbíráskodásról (persze ettől lehetett, csak nehezen tudom elképzelni a kultúrájuk miatt is). A holokauszt túlélők kapcsán többször hallottam inkább olyan történeteket, hogy a szülők, nagyszülők nagyon sokáig egyáltalán nem beszéltek arról, mi történt, mit éltek át, szinte csak az utókor faggatására voltak hajlandóak erre, tehát ezért is sántít számomra ez a "bűntudat-keltés" teória. Azt meg végképp nem értem, hogy férfiak nagy számban nagy érdeklődést mutatnak a világháborúk történelme iránt, ezt a részét viszont tabuként kezelik, elkerülik az ezekkel kapcsolatos  valódi kutatások eredményeit.

 

2011. 05. 17. 15:27

Köszönöm kedves Laci Barátom!

Várunk.

Személyesen foglak értesíteni az időpontról.

 

2011. 05. 17. 14:13

Abban igazad van ,hogy helyi szinten alig volt hangja ennek a dolognak az elmúlt évtizedekben.  Én az országos és főleg a budapesti média hangokat vélem soknak.

A következő temető takarítási napra elmegyek, az áldozatok tiszteletére nem pedig az élőkére.

2011. 05. 17. 11:55

 Bennem nem kelt lelkiismeretfurdalást az ilyen megemlékezés, mivel sem én , de felmenőim sem tettek volna soha ilyen aljasságot.

Arra viszont  szükség van, hogy ébren tartson bennünket az emlék, hogy sem általunk, sem velünk soha meg ne történhessen hasonló.

Sajnos vannak erre próbálkozások...

 Láthatjuk, idők során sokan milyen birka módon képesek követni eszement diktátorokat. Milyen ordas eszméket képesek magukévá tenni 30 ezüstért...

Nem felejthetjük el sem a holokausztot, sem az ÁVo terrort, Trianont, a szerbiai magyar holokausztot, de a felvidéki " lakosság cserét", a magyaroszági svábokkal történt kegyetlenkedéseket, földönfutóvá tételüket sem. Ma is vannak köztünk, akik hidegvérrel képesek agyonlőni gyermeket és apát, felégetni családokat a bőrszínük , a " fajtájuk" miatt. 

Ecce homo!

 

Facebook

2011. 05. 17. 1:06

Esztergomban május 11-12, illetve június 18 a ''helyi aktualitás''.

A kiállítás nagyon közel van az első dátumhoz, ami így helyes.

(Az 1956-os, helyi megemlékezés is az esztergomi aktualitás okán és napján történik minden évben, ami szintén így helyes, mert nekünk ezt jelenti, mert ez a mi helyi történelmünk)

Nem osztom azt a véleményt, hogy itt Esztergomban ''65 éve másról sem beszélünk'', mivel

hivatalosan - a mai napot kivéve - még városvezető ilyen formában, és a helyi is dátumot kiemelve nem emlékezett meg e ''helyi aktualitásról''.

A helyi történelmet, legyen az dicső vagy szomorú, illik megismernünk.

2011. 05. 17. 0:57

Szerintem is nagyon fontos, hogy a fiatal korosztaly is hiteles kepet kapjon arrol a hirhedt korszakrol, nemtudom ez valaha megtortenik e? Remelem. Felvillant az a gondolat, talan ilyen vagonbol lehetne csinalni ilyen emlekezteto kiallitast, a Szibereiaba erhulcolt Magyarokrol is, de aztan gyorsan elhesegettem ezt az otletet, mert semmitmondo lenne az a kiallitas,  ott ilyen kis borondoket sem lehetne kitenni szimbolumkent, ures vagonoknak meg  mi a fene lenne az ertelme?

2011. 05. 16. 23:08

Úgy rémlik, mintha a hutuk és az örmények lemészárlásához nem lett volna köze Magyarországnak.

Annyiban viszont helyes a megjegyzés, hogy állítólag Hitler példának tekintette az örmény genocídiumot a saját népirtásához - ti. ha a törökök megtehették ezt következmények nélkül, akkor ők is, vélte H.

2011. 05. 16. 21:02

Beszélnünk kell róla.

Hatvanöt éve másról sem beszélünk, beszéljünk inkább a Hutuk vagy az Örmények lemészárlásáról.

Valakinek nagyon jó állandó lelkiismeretfurdalást okozni nekünk. Kicsit már túlzás  amit a megélhetési túlélők és alapítványosdi társaik csinálnak.

Magam részéről sajnálom ami 44-ben történt, de az hogy folyamatosan fel vagyunk szólítva a bűntudat gyakorlására csak ellenérzéseket szül.

2011. 05. 16. 19:34

"Fontos, hogy a fiatal korosztaly hiteles kepet kapjon a veszkorszak pusztitasairol"

Ezzel teljes mertekben egyet tudok erteni, es sok sikert kivanok e nemes cel eleresehez.

2011. 05. 16. 10:45

A megnyitó időpontja nem a legszerencsésebb, hacsak nem az iskolásokat várják csak oda.