Elindult a Majer István emléktúra
Sport
2011. máj. 16.

<p>Majer István emléktúra néven indult el a 3 hónapig tartó, 6000km-es, vadkempinges kerkékpáros körutazásnak Kovács Tamás.</p>

Tamás a túrát szülőfalujából, a felvidéki Kürt faluból indította május 14-én szombaton. Majer István - akinek tiszteletére ült kerékpárra - a falu plébánosa volt 1856-tól tíz éven át. Ott tartózkodása alatt számos könyve, publikációja született, feldolgozta a falu történetét, neveléstudománnyal, rézmetszéssel és festészettel is foglalkozott. "István bácsi", ahogy akkoriban a helyiek szeretettel nevezték, méltán volt neves polgára a falunak (illetve Esztergomnak és az egész régiónak is), ám Tamás szerint mára kissé feledésbe merült.


A kerékpározás és a falu szeretete adott volt, ott volt a motíváció is, ezek után "csupán" a nulláról kellett felépítenie a nem kis vállalkozást. Weboldal készült, Facebook profil, blog, logó, és nagy lelkesedés, aminek köszönhetően számos szponzor segítette Tamást. Egy felvidéki kerékpárgyártó biciklit adott, egy német táskagyártótól komplett vízálló táskaszettet, kapott ruházati kellékeket, egyéb kiegészítőket, nyomkövető rendszert, sátrat. Beszerzett egy benzinnel működő főzőeszközt és egy agydinamót, mellyel folyton feltöltött állapotban lehet a telefon és a nyomkövető. És természetesen mindezt ruhákkal, élelemmel és minden egyébbel amire három hónap alatt szükség lehet: el kellett helyeznie a bringán, így lett ennek súlya 65kg.


Tamás elmondása szerint ez a 6000km-es túra az igazi túrázók szintjén "csak" egy közepes szintű túrának számít. A napi átlagra mintegy 60km-t tervezett, ami olykor természtesen több is lesz, de az Alpokban értelemszerűen kevesebb. Merthogy a túra nyugat felé indult el, és hazánkkal együtt 7 országot érint. Nyugatra indulva végig a Duna mentén Passau-ig, majd ott át az Alpokon Svájcon át Milánóba. Innentől pedig végig az olasz csizmán körbe, majd Szlovénián keresztül vissza Magyarországra. Kürtre érkezését Majer István születésnapjára, augusztus 15-re tervezi.


Szombaton délután, miután Kürtől lelkes követőivel Esztergomba érkezett, a Prímás Pincében tartott egy kis prezentációt a túráról. Itt elmondta, hogy igyekszik nem "eltűnni" az érdeklődők szeme elől, ezért netbookot és fényképezőgépet is visz magával, melyek segítségével képeket, beszámolókat készít majd folyamatosan. Az egyik szponzorától pedig a már fentebb említett nyomkövető rendszerrel élőben is követni lehet az útját. Mindezt a túra saját weboldalán követhetik azok, akik szívesen vesznek részt virtuálisan a túrában, és kíváncsiak a látványra, élményekre. Nos én biztosan ezt fogom tenni, hiszen ezért követem minden évben például a Tour de France-ot is: szegény ember nyaralása, kevesebb élmény de kevés kockázat. Remélem a kockázatból Tamásnak sem kell sokat tapasztalnia, élményből viszont annál többet kívánok neki ezúton is!

Sikeres utat!


A túra weboldala, ahol további érdekességeket is olvashattok:

www.majeristvan.emlektura.hu


Facebook-profil:

www.facebook.com/majeristvan.emlektura


Képgaléria az esztergomi eseményekről:

szeretgom.hu/content/67769-majer-istvan-emlektura

(forrás)