Sajtóközlemény
2007. szept. 19.

<p>Esztergom Önkormányzatának sajtóközleménye a Szent István Gimnázium körül kialakult álvitákról és Sitku Pál igazgatóval folytatott megbeszéléséről, további felhasználásra.</p>

Vita egy pohár vízben

Meggyes Tamás polgármester a Szent István Gimnázium körüli álvitáról

Sitku Pál igazgatói megbízását öt évre, nagy bizalommal kapta. Ő és a Szent István Gimnázium tantestülete a testület döntését követően még az átmeneti megoldások lehetőségei közül kiválasztott legjobbnak nevezte az intézmény néhány évre Esztergom-Kertvárosba történő költözését. Azóta több pletyka, híresztelés kelt lábra az iskola sorsáról, „bizonytalan helyzetről", „tisztázatlan állapotokról" szóló hírek jelentek meg, amelyeknek a múlt hét hétfő óta akadálytalanul folyó tanítás a legkiválóbb cáfolata. Egyesek nem restellték az igazgató és a tantestület tagjainak megtévesztését sem. Ennek gyökerei nem az esztergomi önkormányzat vezetésében keresendők. Az iskola tavaszi kiköltözése körüli zaklatott, mondhatni hisztérikus hangulat kialakulását Sitku Pál igazgatóként nem tudta megakadályozni.

Ezért, a megválasztásakor még létezett bizalom megszűnése okán kérte fel Meggyes Tamás polgármester az igazgatói megbízás közös megegyezéssel történő megszüntetésére.

A polgármester hozzátette: amikor szeptemberben ötszáz iskola és nyolcezernél több pedagógus nem folytathatja már munkáját a kormányzat intézkedései miatt, Esztergomban nem kerül sor sem intézmény-bezárásra, -összevonásra, -megszüntetésre, sem tanárok elbocsátására. Éppen azok, akik a szocialisták, szabaddemokraták tragikus kormányzásáról kívánják a figyelmet elterelni, állnak a Szent István Gimnázium körüli álviták kirobbanásának hátterében. Az esztergomi önkormányzat sikeresen gondoskodott a tavasszal nehéz helyzetbe került intézményről, amit a kertvárosi volt Hell-iskola felújított, korszerűsített épületében helyezett el, amíg végleges helyére nem költözhet. Az ekörül kialakult vita pedig vihar egy pohár vízben, mondta Meggyes Tamás, Esztergom polgármestere.

(forrás)