Árnyéktestület avagy Alsóház alakul Esztergomban
Közélet
2011. máj. 15.

<p>„A két kamarás rendszer előnye, hogy a döntéshozásban akár az egyén, akár egy gyűlés nem abban a tudatban működik, hogy magán kívül senkit sem kell megkérdeznie, vagy tekintetbe vennie. Az önkormányzati döntések megfontoltabbá tehetők azáltal, hogy a kontrollt és az újragondolás kényszerét valósítja meg egy, elsődlegesen a népképviselet elvén működő testület, amely komplex politikai képviseletet és nem pártpolitikai jellegű döntéshozatalt valósít meg.”</p>

Civil kezdeményezésre az az ötlet merült fel a közelmúltban, hogy olyan alternatív képviselő-testületet állítson fel Esztergom polgársága, amely valóban együttműködik a város demokratikusan megválasztott polgármesterével és alulról szerveződve képviseli az esztergomiak érdekeit.

Az Alsóházban helyet foglaló személyek kiválasztása a tavalyi önkormányzati választáson második helyezést elért jelöltek megkeresésével kezdődött. Ezekkel az emberekkel az egyeztetés jelenleg is folyamatban van.

A jelenlegi 15 fős képviselő-testület mellett egy 17 fős Alsóház létrehozását javasoljuk, a plusz két fő arra tekintettel lenne beválasztva, hogy megvalósulhasson Esztergom eddig elhanyagolt városrészeinek, Esztergom-Kertváros és Pilisszentlélek igazságosabb és aktívabb képviselete. Az Alsóház megalakulása mellett, szintén alulról szerveződve kezdeményezzük a jelenlegi önkormányzati bizottságok mellett tagozatok megalakítását. Ezeknek a tagsága nyitott. Ide várjuk az esztergomiak javaslatait olyan személyekre, akiket a többség alkalmasnak tart arra, hogy szakmai alapon, tisztességgel és becsülettel ellássák a rájuk bízott közösségi feladatokat. (A tagozatok számáról, munkájáról, aszervezeti rendről, stb. az első ülésen esik szó.)

Felkérjük Tétényi Éva polgármester asszonyt, hogy vegyen részt az Alsóház ülésein.

2011. május 16-án hétfőn, 18 órától szeretettel várjuk a városért tenni akaró esztergomiakat, valamint civil egyesületek, egyházi felekezetek, sport és kulturális szervezetek képviselőit a Vármegyeháza Dísztermébe, az Alsóház alakuló ülésére.

Javaslatokat, véleményeket az esztergomialsohaz@gmail.com email címre, vagy a piac elején és város különböző részein hamarosan elhelyezendő véleményládákba várjuk.

 

 

Esztergom, 2011. május 15.

 

Haladó Esztergomért Egyesület

SEJT

(forrás)