Online interjú Tétényi Éva polgármesterrel

Online interjú Tétényi Éva polgármesterrel

2011. 04. 28. 19:00

2011. április 28-án este 19 és 21 óra között Tétényi Éva a Szeretgom online interjú rovatának vendége.

2011. 04. 28. 20:59

Köszönjük szépen a kérdezőknek a részvételt és a polgármester asszonynak, hogy a kérdezők rendelkezésére állt.

Az előző kérdéshez annyit tennék hozzá, hogy a Szeretgom virtuális fogadóórái között egy permanens kérdés-válasz lehetőséget is szívesen megnyitunk Tétényi Éva számára.

2011. 04. 28. 21:01

Köszönöm a figyelmet, a jókívánságokat és a bíztatást.

Jó éjszakát!


2011. 04. 28. 20:49

Tisztelt Polgármester Asszony!

1. Várható-e intézkedés a törvényellenesen megtartott testületi ülés ügyében? Tesz-e valamit a kormányhivatal? Elképzelhető-e, hogy nem ismerik el az ott megszavazott határozatokat?

2. Nem gondolt-e még arra, hogy a szeretgomon keresztül is rendszeresen tájékoztassa az esztergomiakat? Szerintem hasznos lenne, sokszor kevésnek látszik az információ.

Kitartást kívánok Önnek a továbbiakhoz, sokan drukkolunk!

2011. 04. 28. 20:56

A Kormányhivatalhoz a jelzés elküldésre került. Sajnos a jegyzőkönyvek rendszeresen késve kerülnek megküldésre a hivatalhoz, de a Kormányhivatalnak mindenről tudnia kell, hiszen enélkül nem láthatja el az önkormányzatok feletti törvényességi ellenőrzési feladatait.

Igen, szívesen élnék a lehetőséggel, és köszönöm szépen az interjú lehetőségét a Szeretgomnak.

2011. 04. 28. 19:34

Tisztelt Polgármester Asszony!

Szeretném megtudni, hogy mikor döntenek az ülnökök sorsáról?

Köszönettel: Tina

2011. 04. 28. 20:45

Az ülnökök névsora elő van készítve.

2011. 04. 28. 19:12

Tisztelt Tétényi Éva!

Mennyiben érzi saját felelősségét abban, hogy a városházi dolgozók és a városi sajtó így a fejére nőttek? Nem kellett volna már az első perctől keményebben fellépni az Ön munkáját hátráltató senkiházik ellen?

2011. 04. 28. 20:44

Megfordítom a kérdést. Vajon Ön hogyan oldotta volna meg azt a helyzetet, hogy szinte egyedül kell a mindennapi munkában helyt állnia, miután három közvetlen munkatársamból kettőt kirúgott a jegyző, a testület az összes hatás és jogkörömet megvonta, valamint olyan jegyzőt választott jogszabályellenesen, aki nem hajlandó mellém ülni a testületi üléseken, és a volt városvezető emberei  ülnek továbbra is a hivatal vezetői pozícióiban. Az külön érdekes, hogy Meggyes Tamás kabinetfönőke jelenleg is a polgármesteri kabinet vezetője. A munkáltatói jogokat egyébként a jegyző gyakorolja, tehát a hivatal működéséért, vagy nem működéséért ő a felelős.

2011. 04. 28. 19:05

Az EU Duna Régiós Stratégia, amely a médiahírek szerint megkezdődött, kinevezték a kormánybiztost, milyen eredményeket jelenthet Esztergom számára? A Fidesz frakció reorganizációs terve vagy a vagyonfelosztás milyen hatással van az elérhető eredményekre?  Barsiné Pataky Etelka  kinevezett kormánybiztos részéről történt már valamilyen tájékoztatás, kapcsolatfelvétel?

2011. 04. 28. 20:37

Barsiné Pataki Etelkát régóta ismerem, mivel a Duna stratégiával már évek óta foglalkozom. Esztergom számára a térségi együttműködésekből lehet többletforrásokhoz jutni, itt különös szerepet kaphat a határokon átnyúló Ister-Granum EGTC, melynek jelenleg én vagyok az ügyvezető elnöke.

Bár a város önállóan az adósságrendezés miatt nem is tud pályázni, a térség, vagy a régió pályázataiban részt vehet. A Duna stratégia 2013-tól indul, tehát célom, hogy addig rendezzük pénzügyeinket.

2011. 04. 28. 18:17

Tisztelt Polgármester Asszony !

Kérdésem az lenne, hogy a helyijárattal  kapcsolatban tud-e valami biztatót mondani, vagy tényleg bele kell törődnünk, hogy ezentúl Esztergomban a vonathoz,

a kórházba, temetőbe stb. gyalog kell menni.

Tisztelettel: Deér Istvánné

2011. 04. 28. 20:25

A helyijárat leállítását a Vértes Volán azért döntötte el, mivel az előző városvezetés már három éve nem fizetett nekik, valamint nincs érvényes közszolgáltatási szerződés sem a város és a szolgáltató között. A szolgáltatást ezidáig meghosszabbított megállapodással nyújtották. A leállás a nyári időszakra esik, amikor talán kevesebb  embernek okoz kellemetlenséget a nyári szünet miatt, és remélem, hogy ennyi idő - 3 hónap - elég lesz arra, hogy akár egy új testülettel új közszolgáltatási közbeszerzési pályázatot írhassunk ki. A pályázat nyertesével pedig szerződés köthető a tömegközlekedés biztosítására akár már ősszel is.

2011. 04. 28. 18:01

Milyenek a mindennapok a Polgármesteri Hivatalban? Hogyan tudná elképzelni egy választópolgár az ottani sajátos állapotokat? És egyáltalán: milyen állapotok uralkodnak? Valóban jól érzékelhető a "kettős vezetés"? Történik a hivatalban érdemi munkavégzés?

Lehet-e tudni valamit arról, hogy hogyan viszonyulnak a különböző intézmények vezetői a Fidesz-frakció által elfogadott - meglehetősen szélsőséges - reorganizációs tervhez?

2011. 04. 28. 20:32

Folyamatosan rendőrséggel fenyegetik az önkéntes munkatársaimat, akiket előzőleg jogszerűtlenül, a hozzájárulásom nélkül, azok távollétében rúgtak ki. Így járt a sajtós, a személyi titkárnőm, de valószínűleg ezzel még nincs vége a sornak. Csak egy példa a mai napból, de gyakorlatilag ez megy tavaly október óta: a jegyző ma megpróbálta kitiltani azt a kisautót a városháza udvarából, amellyet azért ajánlottak fel, hogy legyen mivel járnom, de az üzemanyagköltséget is saját pénzből fizetem.

A kettős vezetés a megválasztásom óta létezik, ennek minden negatív hatását érzem én is, a munkatársaim is. A hivatal részben még működik, azokon a helyeken ahol van vezető és adminisztrátorok. Mivel a Fidesz-frakció még tavaly létszámstoppot rendelt el, és jelenleg az általuk elfogadott reorganizációs terv 40 fős további leépítést tartalmaz, csak idő kérdése, mikor omlik össze végleg a hivatal.

2011. 04. 28. 17:47

Tisztelt Polgármester Asszony!

Minden "látható" változtatáshoz építési, vagy bontási engedély kötelező, számos dokumentum kiséretében. Az Építésfelügyelet minden tevékenységet szakmánként, jogosultság, tagság, stb. tekintetében szigorúan ellenőriz, rendeletben határozott bírságot ró ki. Igaz e, amit elődje hangoztatott, miszerint a Hivatal a sajátjánál ezen adminisztrációs kötelezettségek híján megtehet, miközben magánerős építkezéseknél maga a Hivatal igen erősen szankcionált?

Minden tevékenységnek van felelős műszaki vezetője!

Külföldi rokonomnak húsz év után mit mondhatok a Fűrdő-szálló mellett elhaladván?

Köszönöm válaszát.

2011. 04. 28. 20:19

Az Építéshatóság- és felügyelet munkáját szigorú előírások szabályozzák. Amennyiben a Polgármesteri Hivatalnak megfelelő szakapparátusa lesz, ezekkel az ügyekkel kizárólag a Hivatal az ide vonatkozó jogszabály alapján jár majd el.

A Fürdő szálló épületének környezete egy nagyobb projekt részeként várja sorsát. A megkötött megállapodások értelmében a terület rendezésében jelenleg az Önkormányzatnak nincs közvetlen beavatkozási lehetősége. A külföldi rokonnak egyelőre annyit üzennék: megpróbáljuk rávenni a területettel rendelkező céget, hogy a városképet javító rendezési beavatkozásokat minél hamarabb végezzék el (tereprendezés, takarítás, építési háló).

2011. 04. 28. 17:44

 Tisztelt Polgármester Asszony!

Ne lépjen be egyik pártba sem, Önben van minden reménye azoknak akik párt semlegesek, nem csak Esztergomban gondolják ezt. Konkrét kérdés: Mit gondol mikkor lesz vége az esztergomi "bohózatnak", mikor lesz esély újra, félelem nélkül, normálisan élni? 

2011. 04. 28. 20:14

A függetlenségemet szeretném megtartani. Esztergomban megoldást jelenthet egy új önkormányzati választás, amikor a képviselőtestület a városért, és nem annak lakói ellen dolgozik.

2011. 04. 28. 17:43

 

      

   Tisztelt Polgármesterasszony!

 Jelenleg nincs kérdésem Önhöz, mert az előttem kérdezők ezt megtették! A mondanivalóm csak  annyi, hogy tudnia kell, bárhogy is végződik ez a tragikomédia,  november óta jó volt esztergominak lenni! Büszke vagyok- vagyunk- Önre! Még akkor is az vagyok,ha netán politikai szükségből fideszessé avanzsálna. Ezt a kis foltot elfogadnám,ha ez segítene Esztergom normálissá tételében! További jó egészséget, türelmet és kitartást kívánok Önnek! P. Jenő.

 

2011. 04. 28. 20:11

Köszönöm, hogy  figyel és támogat, az ehhez hasonló jókívánságok  adják az erőt nekem és munkatársaimnak egyaránt.

2011. 04. 28. 17:08

Polgármester Asszony,

Polgármesterként , építészként milyen jövőt jósol, nagyjából mikor készülnek el,  milyen hasznosítást tart lehetségesnek az előző vezetés által hátra és félbehagyott torzóknak ( mélygarázs, szállodák, buszpályaudvar)?

2011. 04. 28. 20:12

A félbehagyott torzók egy része nem önkormányzati, hanem magántőkés beruházás "eredménye", bár önkormányzati döntések vezettek a beruházók kiválasztásához. Ezeket a szerződéseket, megállapodásokat csak a képviselő-testület módosíthatja, illetve olyan kötelezettségeket tartalmaznak, amelyek megkötik a mindenkori polgármester kezét. A félkész beruházások legtöbbjénél a fő probléma, hogy elfogyott a pénz, azaz újabb hitelek, magánbefektetők, vagy önkormányzati támogatások lennének szükségesek a befejezéshez.

Amennyiben a gazdasági helyzet javul Magyarországon, remélem, hogy ezek a beruházások minél hamarabb befejeződnek, hiszen Esztergom gyönyörű fekvésű és jó adottságú település.

2011. 04. 28. 15:24

Kedves Polgármester Asszony!

 

Nagyon örülök, hogy végre felbukkant a Szeretgomon! Az utóbbi időkben ( nagyjából a megválasztása óta) egyre több olyan embert látni az ön környezetében akik az előző érában jól éltek a városi cégek állásaiban vagy a város megrendeléseiből és egyre kevesebb olyan embert látni akinek az előző érában a megalázás, a kitaszítottság a pereskedés jutott. Nem tart attól, hogy ennek a folyamatnak negatív hatásai lesznek önre nézve?

2011. 04. 28. 20:04

Miután független polgármester vagyok, az együttműködésre törekszem mindenkivel.

2011. 04. 28. 13:46

Az adósságrendezési eljárás folyamatára sokmindent lehet mondani, de a "transzparens" jelzőt egyáltalán nem érdemli meg az, ami az elmúlt hónapokban történt. Pletykaszinten keringenek a városban információk arról, hogy kiknek, miért és mennyivel tartozik a város, vagy hogy milyen szerződéseket támadott meg bíróságilag a pénzügyi biztos. Tervbe van véve valamilyen módon ennek a folyamatnak, az adósságrendezés közben feltárt információknak a megnyitása a szélesebb városi közvélemény számára?

2011. 04. 28. 20:02

Az adósságrendezéssel kapcsolatos döntéseket a képviselő testület zárt ülésen, név szerinti szavazással hozza. A zárt ülés anyaga titkos. A lakosság tájékoztatása érdekében minden olyan információ, ami a város vagyonával kapcsolatos - miután közvagyon - közérdekű információnak minősül és bárki számára betekinthető. Ezeket az adatokat, illetve a meghozott döntéseket a számomra biztosított fórumokon keresztül megismertetem. Ilyen például ez az online interjú is. Sajnos a Hídlap csak pénzért lenne hajlandó közölni a városházi híreket, melyre nincsen forrása a Fidesz frakció által elfogadott költségvetésnek. Szokásomhoz híven a jövőben is élőszóban kívánom tájékoztatni a lakosokat.

2011. 04. 28. 11:00

Tisztelt Polgármester Asszony!

 

Melyek a vagyonfelosztás hátrányai, valamint előnyei ön és a Fidesz frakció szerint?

 

Keresztény-konzervatív felfogás szerint saját tulajdon-e az olyan vagyontárgy, amely más pénzéből, hitelből épült és nincs visszafizetve? Adott esetben, miért ne lehetne visszaadni azt tényleges tulajdonosának, aki ezt a kockázatot beárazta a hitelbe, és amelyről mindkét félnek tudomása volt az erre vonatkozó szabályok szerint?

2011. 04. 28. 19:53

A vagyonfelosztás esetén az önkormányzat vagyonából annyit értékesítenek, amennyi az adósságok fedezésére szolgál. Esztergom esetében a bejelentett hitelezői igény 24.9 milliárd forint. A vagyoniroda kimutatása szerint az önkormányzat vagyonából bevonható rész ezek kielégítésre 9.2 millárd forint. Ebből világosan kitűnik, hogy a hitelezők kielégítésére ez nem elég. Ebben az eljárásban a város elveszítheti az összes vagyontárgyát, valamint a hitelezők zömét alkotó kis és középvállakozások , támogatásban részesülők (pl. panelprogram) nem jutnak semmihez, mivel a bankok állnak az első helyen. Az ő követelésük 20 milliárd forint.

A város tulajdonában levő ingatlanok, cégek jelenleg nem termelnek hasznot, talán más tulajdonos kezében jobban hasznosulhatnának. Az ingatlanok egyébként maradnának a városban, és a cégek működhetnének tovább. Például ettől még az Élményfürdő is tovább üzemelhetne.

2011. 04. 28. 11:00

Kedves Polgármester Asszony!

 

A jelen pénzügyi helyzetet figyelembe véve ( akár az  elfogadott reorganizációs terv, akár egy ön által előnyösebbnek tartott konstrukció alapján), egy önnel együttműködőbb testület esetén , milyen fejlődési lehetőségeket lát a város számára, milyen perspektívát tud ajánlani a városlakóknak?

2011. 04. 28. 19:41

A város adósságállománya két részre bontható: a hosszú távú és a rövidebb távon rendezhető kötelezettségekre. A mintegy 4 milliárd forintnyi azonnali kifizetési igényeket egy a 100%-nál kisebb mértékú kielégítés esetén a város vagyona egy részének értékesítéséből lehetne fedezni. A hosszúlejáratú, elsősorban a svájci frank alapú kötvénykibocsátás visszafizetését a bankokkal való megegyezés alapján lehetne rendezni.

Ezzel biztosítva lenne a hogy a város költségvetését nem terhelnénk le 4 évre, és a kamat és tőke törlesztés pedig a város likviditásához lennének tervezve. Így Esztergom az intézmény működtetés költségeit csökkentve és bevételeit növelve 2013-tól akár fejlesztésekre is fordíthatna forrást. Rendbe hozhatjuk útjainkat, megoldhatjuk a szemételhelyezés régóta húzódó problémáját, korszerűsíthetjük intézményeinket, és megoldhatjuk a város mindennapi életét nehezítő gondokat.

2011. 04. 28. 9:46

Kedves Polgármester Asszony!

 

Nem vagyok esztergomi, de figyelemmel kísértem az eseményeket (felénk is jár a Hídlap) és szörnyen idegesít a Meggyes-csapat ténykedése.

Számomra úgy tűnik, hogy sajnos Orbán Viktortól sem várható segítség ez ügyben, valószínűleg a párt védelme miatt nem tudja (nem akarja) nyilvánosan befolyásolni az eseményeket. (Csalódtam is benne, de azért még mindig reménykedek)

Ezzel kapcsolatban nem kérdésem lenne, hanem egy ötletem:

Talán feloldaná a helyzetet, ha (nem nyílt levél, hanem személyes beszélgetés vagy levél útján) felkeresné a Fidesz vezetőségét és felajánlaná, hogy belép a pártba, ha a helyi frakció vezetését átadnák Önnek. El tudom képzelni, hogy ebbe belemennének. Ha sikerülne, akkor ezzel nyíltan támogathatná Önt az országos Fidesz, az Ön befolyása jelentősen megnőne, nem tudna a Meggyes-csoport mire hivatkozni és így végre tudná hajtani a terveit, ami a Város érdekeit szolgálná.

 

Köszönöm, hogy időt szánt rám,

sok sikert kívánok!

2011. 04. 28. 19:33

Én Esztergom Város független polgármestere vagyok,

a függetlenség számomra azt jelenti, hogy a pártokkal való együttműködés

mellett a pártokon kívüliek érdekeit is össze kell, hogy hangoljam.

Ezért nem kívánok egyetlen egy pártba sem belépni.

2011. 04. 27. 17:01

Tisztelt Polgármester Asszony!

Mi a véleménye egy árnyéktestület felállításáról?

Meg kell mutatnunk, hogy nem bennünk van a hiba. Mindenki láthatná, hogy MI esztergomi polgárok összefogva együtt tudunk városunkért munkálkodni!

2011. 04. 28. 19:07

Az ötlet jó, de én egy új, legitim testületet szeretnék.

Az árnyék testület felállítására várom a javaslatokat.

 

A polgári összefogas tettekben meg lehet mutatni, amelyet ez úton is köszönök.

Ilyen a takarítás, virágosítás és most példálul a fűnyírás is.

2011. 04. 27. 16:18

Tisztelt Polgármester Asszony !

Volt e haszna a nagy túrának,és meddig bírja idegekkel  a macskajancsik elleni harcot ?

Sok sikert.

2011. 04. 28. 19:03

Jó estét Esztergom!

A túra legnaygobb haszna az volt, hogy Esztergom város problémáját országos szintre tudtuk emelni. Remélem, hogy a döntéshozók megismerve az esztergomi helyzetet, végre idefigyelnek ránk. Kérdését köszönöm, jól vagyok és kitartok.

2011. 04. 27. 16:01

Kérdésem: mi az, amivel most a legtöbbet tudunk Önnek segíteni? Milyen tárgyi eszközökre, illetőleg önkéntes munkára lenne a legnagyobb szüksége? Nagyon sok a segíteni szándékozó ember /pl. én is/, de jó lenne konkrétan tudni, mire van Önnek szüksége. Kérem ne legyen szégyenlős, nyugodtan kérjen tőlünk bármit, és azt mi teljesíteni fogjuk lehetőségeink függvényében. Annyira ismerjük Önt, hogy lehetetlent nem fog kérni.