LMP: A Fidesz bosszúja - Lex Esztergom az alkotmányban
Közélet
2011. ápr. 21.

<p>A Lázár János által sunyi módon, az utolsó pillanatban betolt módosító indítvány nyomán ma már az alkotmány rögzíti, hogy egy népképviseleti felhatalmazással nem rendelkező politikai komisszár dönthet a helyiek életéről. Ilyen utoljára a Kádár rendszerben volt.</p>

Nem egyszer tapasztaltuk, hogy a kormánypárt rövid távú érdekvényesítésre használja a törvényalkotást. Azt azonban álmunkban sem gondoltuk, hogy az ország legfontosabb törvényének elfogadásánál is előkészítetlenül, egyeztetés nélkül az utolsó pillanatban terjesszenek be egy olyan módosító indítványt, amely az önkormányzatiság alapjait rengeti meg – egy bukott fideszes polgármester és érdekkörének megmentéséért.

Már pedig ez történt. Az esztergomi polgároknak a helyi képviselő-testület feloszlatására irányuló kérésére Lázár János csattanós választ adott. A frakcióvezető által beterjesztett T/2627/167 számú, azóta elfogadott módosító indítvány alapján lehetségessé vált, hogy ha valamilyen oknál fogva működésképtelenné válik egy önkormányzat, akkor a képviselő-testület helyett a megyei, vagy fővárosi kormányhivatal hozhat döntéseket. Vagyis egy demokratikus országban egy demokratikusan megválasztott testület és polgármester helyett egy semmiféle népképviseleti felhatalmazással nem rendelkező politikai komisszár alkothat a helyiek életét alapvetően befolyásoló jogszabályokat, rendeleteket. Ilyen utoljára a Kádár rendszerben volt, amikor a Népköztársaság Elnöki Tanácsa az Országgyűlés nevében hozott rendeleteket. A módosító indítvány beterjesztésének módja – konzultáció nélkül, pár órával a végszavazás előtt – tökéletesen jelzi, hogy a Fidesz mit gondol a társadalmi egyeztetésről.

Az esztergomiak segítséget kértek a kormánytól. Abban reménykedtek, hogy a testület feloszlatásával és egy új választás kiírásával visszanyerhetik önkormányzáshoz való jogaikat. Segítség helyett azonban hatalmas pofont kaptak. Az üzenet egyértelmű: aki nincs velük, az ellenük van. Ha valaki felemeli a hangját jogaiért, ha nem simul bele a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe, akkor csak rosszabbul járhat. A pofon most az esztergomi polgároknak szól, de senkinek ne legyenek illúziói. Ma Magyarországon mindenki esztergomi – más önkormányzatok ugyanígy célkeresztbe kerülnek, amint szemben találják magukat a Fidesszel.

A parlamenti kétharmad úgy érzi, hogy hatalmának nincs korlátja. Úgy érzi, bármit megtehet, nem vonatkoznak rá a jogállamiság, a jogbiztonság a helyi demokrácia alapvető szabályai. Ez a sokadik merénylet közös értékeink, jogaink ellen.

A Lehet Más a Politika elutasítja ezt az arrogáns politikát. A választói felhatalmazást nem erre kapták, a választási kampányban nem ezt ígérték. Felszólítjuk a kormányzó pártokat, hogy haladéktalanul forduljanak vissza arról az útról, amely a jogállam felszámolása felé vezet. Mert nem erről volt szó!

(forrás)