Fejtörő 49.
Helytörténet
2011. ápr. 14.

<p><span style="font-family: Times New Roman; font-size: small;" _mce_style="font-family: Times New Roman; font-size: small;">Májusban új&nbsp; városismereti játék indult&nbsp; <strong><em>fejtörő</em></strong> néven.<br /> Minden héten felkerül egy kép, mely a városunkban található egyik szobor fejét ábrázolja bízva abban, hogy lesznek akik választ adnak arra, hogy hol&nbsp; található, sőt esetleg a kép alapján megpróbálják majd felkutatni.</span></p>

A megfejtéseket (lehetőség szerint utcanév, pontos helymeghatározás, stb.) a korábbi „kereszt-rejtvényhez" hasonlóan most sem hozzászólás formájában várnám (ne rontsuk el mások játékörömét), hanem a szeretgomon keresztül az esztergom-anno.hu-nak küldve, névvel (nick-kel) ellátva.

(Ennek egyik lehetséges módja, hogy  a „Fejtörő X” fősor(cím) alatt kék színben megjelenő „esztergom-anno.hu” –ra kattintva, a jobb oldalon megjelenő „ Esztergom-Anno” kép alatti menüsorban az „üzenetküldés” menüpontot választjuk ki.)

Megfejtés:

Az e heti feladványunk a Borbás Tibor szobrászművész (1942 - ) által 1983-ban készített Babits Mihály-mellszobor a Széchenyi téren.  A szobrot 2007-ben ellopták és megsemmisítették. 2008-ban Borbás Márton (Borbás Tibor fia) rekonstruálta és Györfi Sándor (Karcag) műhelyében újraöntötte. Az eredeti helyszínre (a Petőfi S. utca - Honvéd utca kereszteződése előtti kis tér) annak átépítése miatt a szobrot nem volt lehetséges visszaállítani, ezért került a Széchenyi térre.

A szobor a megrendelő kérésére lopásbiztos megoldással lett összeszerelve; az öntött bronz betonnal felöntve, acél rudakkal a kőhöz erősítve került felállításra a helyszínen, az alapba további egy méter mélységig ilyen megerősítést kapott. A megrendelő az Esztergomi Polgárok a Babits Mihály Szoborért alapítvány volt, amely 2008-ban a városnak ajándékozta az elkészült alkotást.

Borbás Tibor így beszél a szoborról Kaposi Endrének az Új Forrás folyóirat 1983/5. számában:

"K. E.: Portrészerűség és eszmeiség minden emlékszobor két alapvető komponense. E kettő aránya és viszonya igen kényes kérdés. Babits esetében az eszmei oldal azonban önmagában is rendkívül bonyolult probléma, hiszen eszmevilága nagyon differenciált, és maga is sokat küzdött saját önmeghatározásával.

B. T.: Ezt én is így látom. Ezért is választottam ezeket a gesztusokat. A fényképekről jól ismert jellegzetes kézre támasztott fejtartást nem akartam elkerülni, de a támaszkodó mozdulat a szobromon szinte csak látszólagos: a kéz és a fej — már vagy még — alig érintkezik. Tétova, befejezetlen mozdulat, miként jobb kezének levegőbe markoló, kapaszkodót kereső, s ugyanakkor önmagára mutató, önmagát figyelmeztető gesztusa is az. A saját lényegét kutató, saját terheitől szenvedő roppant érzékeny személyiség szellemi erőkoncentrációját akartam szoborrá alakítani. Ez már talán a lehetetlen megkísértése. Elhagytam mindent, ami felesleges, ami a kifejezőerő sűrítését akadályozhatja, ami erről a belső küzdelemről elterelheti a figyelmet. Csak az arc és a kezek beszélnek…" (Ötvennyolcas)



Az eredeti 1983-ban felállított Babits szobor Borbás Tibor alkotása a Református templom közelében állt . Ezt 2007 jan. 16-án " fémgyűjtők " ellopták, összetörték. Az új szobrot közadakozásból  újraállították a költő születésének 125-ik évfordulóján a Széchenyi téren. A szobrász fia Borbás Márton alkotta újra. Azóta az Előhegyen lévő villa is megújult.(Anyu54)

Megfejtés képekben:

1.kép

2.kép

Eddigiek

Térképen


GPS-koordináták:

É   47 47 29 58
K  18 44 24 02

A múlt heti feladvány helyes megfejtői:

Ötvennyolcas

Anyu54

Lacikabácsika

Zsike

Összesítve:

Anyu54 (48)

Ötvennyolcas (48)

Lacikabácsika (45)

Gerdy (3)

Light of Reason (1)

Akincilar (7)

Egoaron (2)

Gigi (12)

Béka (1)

Noémi (1)

Btatar (2)

Zsike (3)

LázárE. (2)

Az e heti feladvány képe


Fotó: Esztergom Anno

A megfejtések beküldési határideje: április 20.

Jövő héten jön a megfejtés és az új kép….

www.esztergom-anno.hu

Sárosi Attila

(forrás)