Ingatlanspekuláció Esztergomban: 120 milliós kár érte a Fővárosi Önkormányzatot
Gyopár kemping

Ingatlanspekuláció Esztergomban: 120 milliós kár érte a Fővárosi Önkormányzatot

2011. 04. 08. 14:03

Évek óta próbálta sikertelenül értékesíteni a Fővárosi Önkormányzat a tulajdonában lévő Vaskapui úti Gyopár kemping mintegy két hektáros területét. A hivatalosan 190 millió forintra értékelt ingatlant végül Esztergom Önkormányzata vásárolta meg egy licittárgyaláson, kikiáltási áron, egyedüli licitálóként 66 millió forintért. Az ár ilyen brutális letörése nem történhetett volna meg, ha a vevő Önkormányzat nem élt volna vissza hatalmi helyzetével és erőfölényével. Mindezzel azonban nem csak a fővárosi önkormányzatnak, de a város polgárainak is mérhetetlen károkat okozott.

Gyopár kemping

A Gyopár kemping táborhelyet eredetileg a Vaskapui menedékházat is bérlő Budapesti Természetbarát Szövetség hozta létre a nyolcvanas évek végén, akik anyagi nehézségek miatt később értékesítették azt a Fővárosi Önkormányzatnak. A kemping ezután különböző bérlőkkel még rövid ideig üzemelt, de az elmúlt hét-nyolc évben már nem fogadott sátorozókat. A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) Rt. az elmúlt öt évben több alkalommal próbálta meg versenytárgyalás útján, a hivatalosan felbecsült értékén, 154 millió 616 ezer forint + ÁFA áron értékesíteni az ingatlant, de az adásvétel nem jött létre.

Sinkovits László, a főpolgármesteri hivatal sportlétesítmény-igazgatási referense 2007-ben a Hídlapot még arról tájékoztatta, hogy a kempingre ezen a bruttó 190 milliós áron több komoly érdeklődő is jelentkezett, ám amikor megtudták, hogy az érintett terület az esztergomi önkormányzat döntése értelmében üdülőövezet, ahol építési tilalom van érvényben, elálltak a vásárlási szándékuktól. Magyarul: az esztergomi önkományzat saját hatáskörében eljárva megakadályozta, hogy a fővárosi önkormányzat a területet valódi értékén értékesítse, ezzel mintegy 120 millió forintos vagyonvesztést és kárt okozott Budapestnek.

Esztergom Önkormányzata a Gyopár Kemping eladóvá válásakor azonnal lépett: a város magasan fekvő területeire építési és változtatási tilalmat vezetett be. A Szeretgomnak egy névtelenséget kérő építési válllakozó azt nyilatkozta, hogy kész koncepcióval és banki finanszírozási szándéknyilkozattal kereste fel Meggyes Tamást: a jóváhagyását kérve arra, hogy megvásárolja a kempinget és azon öko-lakóparkot, passzív házakat építhessen, de már a kemping nevének megemlítésére érthetetlen indulatot és teljes elutasítást tapasztalt a város vezetőjétől.

Ugyanebbe az építési tilalomba ütközött bele 2007-ben a Szeretgom tulajdonosa is: a Siszler úton fekvő fél hektáros ingatlanán szeretett volna egyetlen lakóház elhelyezésére lehetőséget adó területbesorolást kapni az új rendezési tervben, de a kérésre teljes elutasítás volt a válasz, sőt a polgármester a testületi ülése nyilvánossága előtt feljelentéssel fenyegette meg, amiért fel merte hívni a kérést a képviselő-testület elé terjesztő főépítész figyelmét arra, hogy valótlan tényeket foglalt az előterjesztesébe és valótlan állítások alapján javasolja elutasítani a kérelmet. Jellemző módon ezt később az önkormányzati média már hivatkozási pontként használta a Szeretgom ellen, ingatlanspekulációval vádolva - miközben jól látható, hogy a valódi ingatlanspekulációt éppen az Önkormányzat folytatta ekkor már évek óta a Gyopár kemping áron aluli megszerzése érdekében. Az esetről - az önkormányzati hazugságokat recitálva Bayer Zsolt is megemlékezett Dózsafalva c. cikkében, mely miatt jelenleg is több peres eljárás folyik az újságíró ellen.

2007-ben Takács István még azt nyilatkozta a Hídlapnak, hogy a Gyopár kemping és környéke külterület, és nem is tervezik annak lakóövezetbe vonását. Nem győzte ecsetelni a 180 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő telkekre vonatkozó általános építési tilalmat sem - azt is hozzátéve, hogy ezzel, a környék kirándulóhelyeinek és a magaslati pontokról feltáruló panoráma megőrzését szolgálják.

A Fővárosi Önkormányzat 2009-ben - talán az ingatlanválság árcsökkentő hatásával is számolva - a korábbi 154 millió forint + ÁFA vételár harmadáért, 55 millió ft + ÁFA áron hirdette meg újra eladásra az ingatlant. Esztergom Város Önkormányzata azonnal bejelentkezett - és egyedüli licitálóként meg is vásárolhatta ezen az áron a kempinget. Kifizetni azonban - hasonlóan a két mélygarázshoz, a Szent Miklós Alaphoz, és az élményfürdőhöz - ezt sem sikerült, hiába vett fel 2009-ben és 2010-ben is több milliárd forintnyi hitelt a város. A 2009-es megvásárlásról szóló döntés vitájában a jegyzőkönyv szerint dr. Kolumbán György a következőket mondta:

Dr. Kolumbán György: (...) igen méltányos áron egy kéthektáros, gyakorlatilag a város tulajdonából kijátszott ingatlant visszaszerezzünk. (...) Abszolút simlisen került ez az ingatlan 1980 környékén egy budapesti sportegyesülethez. A rosszhiszemű és abszolút simlis eljárást az is igazolja, hogy mindenki tudja nyilvánvalóan, kempingként üzemelt, ennek ellenére annak idején elmulasztották a mővelési ág változást, ezért szerepel a megadott helyrajzi számmal szılı és gyümölcsösként. Azon egyetlenegy szőlő és gyümölcsös nincs, de azok a haveri körök, akik ezt átjátszották egymásnak, azok elsumákolták a művelési ágból való kivonással járó elég nagy költséget. Tehát elég  baja a városnak az, hogy a kádári időben egyszer egy 22 ezer négyzetméteres területet budapesti célra elvittek a városból.

A 2010. november 18-i testületi ülésen döntött végül a Tétényi Éva által vezetett önkormányzat arról, hogy kifizetik a kemping vételárának utolsó részletét. Az ekörül kialakuló vitában Meggyes Tamás leleplezte több éves spekulációjának végcélját. Részlet az ülés jegyzőkönyvéből:

Meggyes Tamás ügyrendben kért szót. (...) Egyébként ennek a területnek a megvásárlása kivételesen a szabályozási terv módosítása esetén üzleti lehetőségeket is rejt a város számára.

Amint megszerezte a város az ingatlant, máris lehet módosítani a szabályozási tervet, és máris lehet magasról tenni a környék kiránduló helyeire, és a magaslati pontokról feltáruló panorámára? Vagy ezek ugyebár soha nem voltak veszélyben, csupán egy nagyon jól hangzó néphülyítő szlogent alkottak és céljuk annyi volt: fedjék el a valódi szándékot, a Meggyes csoport ingatlanspekulációját? Nem ezt hívják véletlenül hivatali hatalommal visszaélésnek, kedves ügyészség? Nem ugyanilyen erkölcstelenségek miatt elszenvedett önkormányzati vagyonvesztés miatt állnak budapesti MSZP-s politikusok a bíróság előtt?

2018. 10. 26. 12:13

Csak csupán annyit tévedtem, hogy ezek szerint nem is kellett, hogy a város szerezze meg az ingatlant...

2011. 04. 09. 22:51

Van elég szoci/szadi Tarlós mellett, hogy szóljanak neki Kacsintás

2011. 04. 09. 10:26

János!

 

Honnan fogja megtudni Tarlós mindezt?!

2011. 04. 09. 9:58

Tegnap a KÖZ érdeke volt: "a Gyopár kemping és környéke külterület, és nem is tervezik annak lakóövezetbe vonását. Nem győzte ecsetelni a 180 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő telkekre vonatkozó általános építési tilalmat sem - azt is hozzátéve, hogy ezzel, a környék kirándulóhelyeinek és a magaslati pontokról feltáruló panoráma megőrzését szolgálják."

 

Ma a KÖZ (Meggyes) érdeke: 

Meggyes Tamás ügyrendben kért szót. (...) Egyébként ennek a területnek a megvásárlása kivételesen a szabályozási terv módosítása esetén üzleti lehetőségeket is rejt a város számára.

 

Igazad van:

ez mutatja meg Meggyes aljasságát minden szinten, mindenkivel szemben. Így akarja lenyúlni a város vagyonát, majd fityiszes haverjai újabb szállodát építenek oda, mi pedig majd adóforintjainkból támogatjuk a veszteséges hotelüket...... Üvöltés lásd (élmény)fürdő

2011. 04. 09. 8:38

Meggyes szállóigéje: ő a köz érdekében dolgozik. Ezért tett tönkre magánszemélyeket, kisvállalkozókat, komoly üzletembereket. ÉS TÖNKREVÁGTA ESZTERGOMOT IS!

 

Minden despota a köz érdekére hivatkozott a történelem során.

 

Meggyes szerint a köz érdeke volt:

egy veszteséges fürdő felépítése, hogy KÖZPÉNZBŐL tartsuk fenn a fürdőt,

a Szent István gimnázium felszámolása,

a Bástya melletti parkoló szétbarmolása, az ottani fák kitépése,

Esztergom közlekedési forgalmának kialakítása,

Bayer Zsolt magánperei ügyvédi költségeinek KÖZPÉNZBŐL történő fizetése,

a használhatatlan mélygarázs megvétele 1,6 milliárd Ft KÖZPÉNZBŐL,

a Zöldház bezárása "KÖZÉRDEK",

Meggyes tanulgatásainak anyagi támogatása KÖZPÉNZBŐL KÖZÉRDEK,

a vargyasi kastély megvásárlása KÖZÉRDEK,

Meggyes szeretőjének jutalékozása az adás-vételek után KÖZPÉNZBŐL KÖZÉRDEK,

KÖZÉRDEK volt Obesovszky +18 förmedvényeinek KÖZPÉNZBŐL történő finanszírozása,

stb.

stb.

 

 

Tegnap a KÖZ érdeke volt: "a Gyopár kemping és környéke külterület, és nem is tervezik annak lakóövezetbe vonását. Nem győzte ecsetelni a 180 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő telkekre vonatkozó általános építési tilalmat sem - azt is hozzátéve, hogy ezzel, a környék kirándulóhelyeinek és a magaslati pontokról feltáruló panoráma megőrzését szolgálják."

 

Ma a KÖZ (Meggyes) érdeke: 

Meggyes Tamás ügyrendben kért szót. (...) Egyébként ennek a területnek a megvásárlása kivételesen a szabályozási terv módosítása esetén üzleti lehetőségeket is rejt a város számára.

 

Persze, padtársának, Bánki Eriknek majd a város eladja 55 millió + 10 millióért, és majd Meggyes ordítja, hogy milyen jól járt a város! persze a szerető is megkapja ismét a jutalékát a KÖZ érdekében...

 

 

 

2011. 04. 09. 1:28

Azert en ovatosabban kezelnem a "lakopark" ugyet, szamomra korant sem olyan meggyozo, hogy a lakoparkok letrehozasa elonyos e Esztergom szamara?

A masik dolog pedig, talan a fovaros vesztesegevel valo foglalkozas helyett, erdemesebb lenne azzal foglalkozni, hogyan is kerult ki Esztergom kezebol az az ingatlan?

2011. 04. 08. 19:44

Szerintem, Meggyes "munkaértekezletén" kiderült valami. Az szerint, nem az volt az MSZP-s fővárosi vezetés bűne, hogy sikasztott, hanem kihagyta a Fideszt.

2011. 04. 08. 16:25

Vesztett vagyont a Fővárosi Önkormányzat? Vesztett. Hivatali hatalommal való visszaélés kategóriája lehet mesterségesen olyan körülményeket teremteni, hogy a Fővárosi Önkormányzat ne tudja értékesíteni piaci áron az ingatlanját? Szerintem igen. Innentől kezdve a két történet - ha nem is ekvivalens, de analóg. Tény: lett volna vevő 190 millióért az ingatlanra, ha Meggyesék nem űzik el azzal, hogy egy kapavágást sem lehet tenni a területen. Meggyes beismerte, hogy a terület átsorolható belterületbe, nincs semmilyen akadálya annak, hogy ezen nyerészkedjen Esztergom.

Tarlós helyében azonnali vizsgálatot rendelnék el az ügyben és feljelentést tennék az esztergomi önkormányzat akkoriban hivatalban és döntési helyzetben lévő személyei ellen, akik miatt Budapest százmilliós vagyonvesztést szenvedett el.

Egyébként azok az esztergomi vállalkozók is vesztettek az ügyön, akiknek a munkájára a befektető igényt tartott volna egy esetleges gyopár lakópark építése közben. Hány munkahely nem jött így létre Esztergomban? Hány fiatal jómódú család költözhetett volna Esztergomba egy ilyen mintaértékű öko lakóparkba? Mindez azért, hogy pár politikus olcsón saját köreibe juttathassa ezt a fővárosi tulajdonban lévő ingatlant.

2011. 04. 08. 16:05

"Nem ugyanilyen erkölcstelenségek miatt elszenvedett önkormányzati vagyonvesztés miatt állnak budapesti MSZP-s politikusok a bíróság előtt?"

Nem.

Ők azért állnak bíróság előtt mert az önkomrányzat ingatlanait mélyen áron alul eladták a saját cégeiknek, akik azonal továbbadták piaci árhoz közelítő áron befektetőknek. Ezt hívják hűtlen kezelésnek.

Tulajdonképpen ha egy önkormányzati vezető mélyen áron alul vásárol az önkomrányzatának valamit akkor az éppen hogy dícsérendő. Persze ha esetleg az a célja vele, hogy utánna eladja az ingatlanokat újracsak piaci ár alatt, immár értékesebb besorolásba átminősítve és ezen nyerészkedjen, na az már hűtlen kezelés. (Lenne, de ilyen egyenlőre még nem történt, tehát ez csak spekuláció.)

Vagy például ha valaki haveroktól méregdrágán vesz ingatlanokat az önkomrányzatnak és még jutalékot is fizet ez után haveroknak, szeretőnek, az megint csak hűtlen kezelés. Nem tudom hallot-e valaki ilyen esetről véletlenül? :-)

2011. 04. 08. 15:58

Hát ebből a magasságból fújt a tilalmi szellentés, világosodik......