Megszűnik a tömegközlekedés

Megszűnik a tömegközlekedés

2011. 04. 06. 15:14

Megszünteti a helyi tömegközlekedést Esztergomban június végén a Vértes Volán Zrt., mert az önkormányzat három éve nem fizet a szolgáltatásért. A tartozás eléri a 112 millió forintot.

busz, esztergom

Németh Tamás, a Vértes Volán Zrt. vezérigazgatója szerint a problémát súlyosbítja az önkormányzatnál indult adósságrendezési eljárás, aminek keretében a tartozást befogadták, de sem garancia, sem határidő nincs a fizetési kötelezettségre. Valószínűsíthető, hogy az elmúlt három évre és az idei hat hónapra vonatkozó szolgáltatási árnak egy részét veszteségként kell elkönyvelni.

A tömegközlekedési szerződés felmondásáról a közlekedési vállalat hétfőn személyesen kézbesített levélben értesítette az önkormányzatot, miután többször is eredménytelen kísérletet tett a vita rendezésére - tette hozzá.

 

A Vértes Volán Zrt. sajtóközleménye

Nyártól helyközi járatokkal utaznak az esztergomiak Felmondja helyi járati szerződését a Vértes Volán

Eredménytelennek bizonyult minden kísérlet, amellyel rendezni lehetett volna a Vértes Volán Zrt. és Esztergom városának üzleti viszonyát. A helyi autóbuszjáratokat az ötvenes évek elejétől üzemelteti a közlekedési vállalat. A jogelődök után a Vértes Volán Zrt. az utóbbi négy esztendőben évente meghosszabbított szerződéssel látta el közszolgáltatási feladatait, melyre minden évben pályázatot írt ki a város. A volán társaság folyamatosan alkalmazkodott a változó körülményekhez, így többszöri határidő-módosítással teljesítette a helyi járati a szerződésben rögzített feladatokat.

Esztergom a megrendelt szolgáltatásokért vállalt fizetési kötelezettségeinek három éve nem tesz eleget, a tartozás összesen 112.075 ezer forint a közlekedési vállalat felé.

A szolgáltatás további sorsáról, egy esetleges újabb pályázatról szóló előterjesztés többször is szerepelt az önkormányzati testület napirendi tervei között, de vagy az érdemi döntésre, vagy már a téma tárgyalására sem került sor.

A Vértes Volán Zrt. ez év április 4-én, súlyos szerződésszegésre hivatkozva három hónapos felmondási idővel, a többször módosított helyi járati közszolgáltatási szerződést felmondta. Ezzel a tanév végéig biztosított a helyi autóbuszok menetrendszerinti közlekedése Esztergomban.

„A felek között hatályos közszolgáltatási szerződést Esztergom Város Önkormányzata több alkalommal szándékosan és jelentős mértékben megszegte, amely következtében a Vértes Volán Zrt. az ügy békés úton történő rendezésére irányuló eredménytelen kísérleteit követően a saját gazdasági egyensúlyának megtartása érdekében a szerződést kénytelen felmondani.” – szerepel az önkormányzatnak hétfőn küldött levélben.

Németh Tamás, a Vértes Volán Zrt. vezérigazgatója a szerződés felmondásával kapcsolatban elmondta: többször is kísérletet tettünk a néhány éve akadozó, de hatvan esztendősre datálható üzleti kapcsolat rendezésére – sajnos sikertelenül. Október óta minden fórumon arra törekedtünk, hogy a várossal közösen találjunk megnyugtató megoldást. Külön nehezíti a helyzetet az adósságrendezési eljárás, melynek keretében a tartozást befogadták ugyan, de semmi garancia, határidő nincs a fizetési kötelezettségre, annak mértékére. Ráadásul nem is a teljes összeg megtérítéséről van szó. Így az már most látszik, hogy az elmúlt három év és az idei hat hónap szolgáltatási árának egy részét veszteségként kell elkönyvelni. Felkerestük a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot és kidolgoztunk egy áthidaló megoldást. A helyi közlekedés megszűnésével a helyközi autóbuszjáratok menetrendje alakul át úgy, hogy részben használhatók legyenek a járatok az Esztergom város határain belüli eljutásra is. A felhalmozott tartozás megfizetéséről természetesen továbbra is folynak a tárgyalások, de a veszteséget nem növelheti tovább a társaság. Állami forintokból is működő cég felelős vezetése nem engedheti meg magának azt, hogy tovább finanszírozzon egy veszteséges szolgáltatási területet.
A legjobb megoldás az lenne, - amit eddig is szorgalmaztunk-, ha pályázatot írna ki a város a helyi közlekedés ellátására, és olyan szolgáltatást alakítana ki annak nyertesével, amely a lakosok számára megbízható utazási lehetőséget, az önkormányzatnak pedig vállalható anyagi feltételeket jelentene.

Néhány dátum az elmúlt évekből:
2008. december 18.: egy éves, határozott időtartamra kötött helyi járati közszolgáltatási
szerződés
2009. december 17.: a megszűnés időpontja 2010. június 19-re módosult
2010. május 7.: pályázati felhívás közzététele a közszolgáltatás további biztosításának
érdekében (a nyertes kihirdetésére és a szolgáltatást biztosító szerződés megkötésére még a
meghosszabbított közszolgáltatási szerződés időtartama alatt sem kerülhetett sor)
2010. június 18.: a szerződés időbeli hatálya módosult a május 07-n közzétett pályázat
nyertesével való szerződéskötés napjától számított 30. napig

2011. 04. 06. 17:15

Az a jó bennük, hogy nagyon de nagyon kiszámíthatóak.

2011. 04. 06. 17:14

Ezek mekkora srácok. A mondat végén a kettősponttal+zárójellel egy kicsit más a fekvése a mondatnak.

2011. 04. 06. 17:05

Mai értesülés, még nincs megerősítve: a pénzügyi gondnok TIZENNÉGY szerződést támadott meg a bíróságon abban az egy éves időszakban amit vizsgálni tudott.

Kértem részletes tájékoztatást az ügyekben.

2011. 04. 06. 17:01

Az az eszement Frenki3 már el is lopta a szövegedet és kitette a Hídlap online-ra.

2011. 04. 06. 15:44

a város kitűnően működött addig, míg Tétényi és a mögöte álló "sötét erők" csődbe nem vitték.

Inkább az előtte regnáló banda tevékenységének következménye.

2011. 04. 06. 15:36

Mi a lófüttyre költötték el azt a rengeteg felvett hitelt???

Mire, mire? Hát gyarapodásra, csak nem a városéra.

2011. 04. 06. 15:33

A lényeg, hogy a város kitűnően működött addig, míg Tétényi és a mögöte álló "sötét erők" csődbe nem vitték. :)

2011. 04. 06. 15:30

...hogy a villanyszámláról (TIVI) már ne is beszéljünk!Üvöltés

2011. 04. 06. 15:27

Mi a francot fizetett Meggyes ki az elmúlt 3 évben? Mélygarázst nem - ott 1,2 milliárddal lógunk Gimesinek. Vértes Volánt nem, itt 112 millió a tartozás. A Szent Miklós Alapba ugyancsak 2009 óta nem fizetett a város egy fityinget sem, pedig minden Hídlap szám arról zengett hozsannát. Mi a lófüttyre költötték el azt a rengeteg felvett hitelt???