Megszűnik a tömegközlekedés

Megszűnik a tömegközlekedés

2011. 04. 06. 15:14

Megszünteti a helyi tömegközlekedést Esztergomban június végén a Vértes Volán Zrt., mert az önkormányzat három éve nem fizet a szolgáltatásért. A tartozás eléri a 112 millió forintot.

busz, esztergom

Németh Tamás, a Vértes Volán Zrt. vezérigazgatója szerint a problémát súlyosbítja az önkormányzatnál indult adósságrendezési eljárás, aminek keretében a tartozást befogadták, de sem garancia, sem határidő nincs a fizetési kötelezettségre. Valószínűsíthető, hogy az elmúlt három évre és az idei hat hónapra vonatkozó szolgáltatási árnak egy részét veszteségként kell elkönyvelni.

A tömegközlekedési szerződés felmondásáról a közlekedési vállalat hétfőn személyesen kézbesített levélben értesítette az önkormányzatot, miután többször is eredménytelen kísérletet tett a vita rendezésére - tette hozzá.

 

A Vértes Volán Zrt. sajtóközleménye

Nyártól helyközi járatokkal utaznak az esztergomiak Felmondja helyi járati szerződését a Vértes Volán

Eredménytelennek bizonyult minden kísérlet, amellyel rendezni lehetett volna a Vértes Volán Zrt. és Esztergom városának üzleti viszonyát. A helyi autóbuszjáratokat az ötvenes évek elejétől üzemelteti a közlekedési vállalat. A jogelődök után a Vértes Volán Zrt. az utóbbi négy esztendőben évente meghosszabbított szerződéssel látta el közszolgáltatási feladatait, melyre minden évben pályázatot írt ki a város. A volán társaság folyamatosan alkalmazkodott a változó körülményekhez, így többszöri határidő-módosítással teljesítette a helyi járati a szerződésben rögzített feladatokat.

Esztergom a megrendelt szolgáltatásokért vállalt fizetési kötelezettségeinek három éve nem tesz eleget, a tartozás összesen 112.075 ezer forint a közlekedési vállalat felé.

A szolgáltatás további sorsáról, egy esetleges újabb pályázatról szóló előterjesztés többször is szerepelt az önkormányzati testület napirendi tervei között, de vagy az érdemi döntésre, vagy már a téma tárgyalására sem került sor.

A Vértes Volán Zrt. ez év április 4-én, súlyos szerződésszegésre hivatkozva három hónapos felmondási idővel, a többször módosított helyi járati közszolgáltatási szerződést felmondta. Ezzel a tanév végéig biztosított a helyi autóbuszok menetrendszerinti közlekedése Esztergomban.

„A felek között hatályos közszolgáltatási szerződést Esztergom Város Önkormányzata több alkalommal szándékosan és jelentős mértékben megszegte, amely következtében a Vértes Volán Zrt. az ügy békés úton történő rendezésére irányuló eredménytelen kísérleteit követően a saját gazdasági egyensúlyának megtartása érdekében a szerződést kénytelen felmondani.” – szerepel az önkormányzatnak hétfőn küldött levélben.

Németh Tamás, a Vértes Volán Zrt. vezérigazgatója a szerződés felmondásával kapcsolatban elmondta: többször is kísérletet tettünk a néhány éve akadozó, de hatvan esztendősre datálható üzleti kapcsolat rendezésére – sajnos sikertelenül. Október óta minden fórumon arra törekedtünk, hogy a várossal közösen találjunk megnyugtató megoldást. Külön nehezíti a helyzetet az adósságrendezési eljárás, melynek keretében a tartozást befogadták ugyan, de semmi garancia, határidő nincs a fizetési kötelezettségre, annak mértékére. Ráadásul nem is a teljes összeg megtérítéséről van szó. Így az már most látszik, hogy az elmúlt három év és az idei hat hónap szolgáltatási árának egy részét veszteségként kell elkönyvelni. Felkerestük a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot és kidolgoztunk egy áthidaló megoldást. A helyi közlekedés megszűnésével a helyközi autóbuszjáratok menetrendje alakul át úgy, hogy részben használhatók legyenek a járatok az Esztergom város határain belüli eljutásra is. A felhalmozott tartozás megfizetéséről természetesen továbbra is folynak a tárgyalások, de a veszteséget nem növelheti tovább a társaság. Állami forintokból is működő cég felelős vezetése nem engedheti meg magának azt, hogy tovább finanszírozzon egy veszteséges szolgáltatási területet.
A legjobb megoldás az lenne, - amit eddig is szorgalmaztunk-, ha pályázatot írna ki a város a helyi közlekedés ellátására, és olyan szolgáltatást alakítana ki annak nyertesével, amely a lakosok számára megbízható utazási lehetőséget, az önkormányzatnak pedig vállalható anyagi feltételeket jelentene.

Néhány dátum az elmúlt évekből:
2008. december 18.: egy éves, határozott időtartamra kötött helyi járati közszolgáltatási
szerződés
2009. december 17.: a megszűnés időpontja 2010. június 19-re módosult
2010. május 7.: pályázati felhívás közzététele a közszolgáltatás további biztosításának
érdekében (a nyertes kihirdetésére és a szolgáltatást biztosító szerződés megkötésére még a
meghosszabbított közszolgáltatási szerződés időtartama alatt sem kerülhetett sor)
2010. június 18.: a szerződés időbeli hatálya módosult a május 07-n közzétett pályázat
nyertesével való szerződéskötés napjától számított 30. napig

2011. 04. 07. 19:54

Lehetséges, hogy ez egy szóbeli paktum volt a korábbi VV vezető és Meggyesék, között, hogy azért nem követelték a pénzt, mert a bérleten vastagon megvolt?

 

Lehetséges, hogy ha "lepapírozták" volna - ugyan most kattanna a bilincs, de - nem lehetne követeléssel előállni?

 

Lehetséges, hogy csak azért változott meg a magatartásuk, mert idén esély sincs a bérlet általi kompenzálásra?

 

Vagy ugyanazért, mint a TIVI?

2011. 04. 07. 16:29

He?

Ehhez ennyit tudok hozzáfűzni. Nem neked válaszoltam és nem rólad válaszoltam, hanem azokról, akik átveszik a te poénosnak szánt kommentedet egy az egyben. Mer' ám én értem a szmájlit...

2011. 04. 07. 10:44

OK, én is lezártam, viszont az eszement NEM RÁD vonatkozott, de tényleg hagyjuk!

2011. 04. 07. 10:28

Nem szólítottalak meg, csak hivatkoztam rád. A dorgálást meg csak azért kérdeztem (na nem mintha járna), mert az én "ezek mekkora srácok"-ja rosszul esett Birtokosnak, míg a te "eszement"-ed meg simán átment.

Részemről ezzel az egész lezárva. Ez nem kissé értelmetlen diskurzus.

2011. 04. 07. 9:19

Mivel megszólítattam, ezért válaszolok:

Miért is kellene dorgálást kapnom?

2011. 04. 07. 9:02

Tessenek rollert vagy bicót osztani akkor!


2011. 04. 07. 8:32

Veszem a fáradtságot. És ha megnézed a hozzászólásom én Burkon A.-nak válaszoltam. Ő nem kap dorgálást? Amúgy honnan kéne tudnom, hogy te vagy a Frenkie3? Nem egy szerencsés név a kommentelésekhez.

2011. 04. 07. 8:17

És sötétek, mint a frissen áztatott anyaföld...

Várom a Te válaszodat is.

2011. 04. 07. 8:10

Az a jó bennük, hogy nagyon de nagyon kiszámíthatóak.

Na, szépen vagyunk. Már Te is...

2011. 04. 07. 8:09

Ezek mekkora srácok. A mondat végén a kettősponttal+zárójellel egy kicsit más a fekvése a mondatnak.

Ezt nekem szántad. Kikérem magamnak, hogy "ezekhez" sorolsz! Képzeld, láttam a mondatvégi jeleket. Megerősítésnek szántam az általad félre értett szövegem. Vedd már a fáradtságot és olvasd el egy  adott nick hozzászólásait mielőtt beszólsz valakinek!

2011. 04. 06. 21:58

A Meggyes által gyalázott Gyurcsány kormány kinevezett emberével, a Vértes Volán korábbi vezérigazgatójával, az elmúlt években Meggyes milyen jól "mutyizgatott", hogy az a kommunista vezérigazgató szemet hunyt Esztergom/Meggyes nem fizetése felett.

 

Tamás, nem vagy te is kommunista???

2011. 04. 06. 21:40

"A lényeg, hogy a város kitűnően működött addig, míg Tétényi és a mögöte álló "sötét erők" csődbe nem vitték. :)"

 

Ha lenne viccverseny, ez biztosan győzne! Nyelvöltés

 

 

2011. 04. 06. 21:24

Nem csoda. Ahogy hallom boldog, boldogtalan igénybejelent az adósságrendezési eljárás keretében, hátha elsiklanak felette, adóelkerülési trükközésre is jó az ilyesmi.

2011. 04. 06. 20:50

Kedves Fórumozók!

Nem tudja valaki, hogy 2009-ben és 2010-ben Meggyes -Pataki cége mennyit kapott gyermek -szállítás címén?

Úgy tudom ez az összeg meghaladja a mai tartozás kétszeresét. Vagy talán több? Javítsatok ki.

Talán elég lett volna az adóság törlesztésére!

No, de itt a haver és a saját zseb volt a fontos, nem a tömegközlekedés!

Akik ebben az ügyben is Tétényi Évát hibáztatják, mint azt az alábbi hozzászólásokban is fellelhető, azzokkal nem kell foglalkozni,

mert ugyan olyan agymosáson mentek keresztül, mint a M1es frakció tagjai.

 

Jaj, majd elfelejtettem!!!

Tétényi Éva akkor sem /2009-ben/ szavaztatta meg az átcsoportosítást, így kénytelenek voltak Pataki cégének megitélni a támogatást!!!

Ilyen egyszerű ez!!!

2011. 04. 06. 20:42

Na, mondjuk ezen a jelentős mértékű szerződésszegésen jót nevettem, korábbi tapasztalataim alapján ez a szolgáltatót illetően ugyanígy elmondható…

A három évnyi tutyimutyiskodásnak is nyilván megvan az oka. Egyrészt a jegy- és bérletbevétel a társaságot illeti, ami – bár nem fedezi a szolgáltatással kapcsolatos kiadások egészét – azért jelentős összeg, tekintve, hogy a város évek óta minden évben megvette a bérletet minden esztergomi diáknak, olyanoknak is, akik egész évben egy métert sem utaztak busszal, és olyan időszakokra is, mint a nyári szünet, amikor egyébként jelentősen (akár 50%-kal) csökken a kedvezményes bérletet vásárlók száma.

Másrészt: amennyire emlékszem, a közszolgáltatási szerződés olyan feltételeket támasztott a pályázókkal szemben, amiket magánvállalkozóknak esélyük sem lett volna teljesíteni, így aztán nyertes híján mindig meghosszabbították a közszolgáltatási szerződést. Hogy ebbe a VV belement, annak szintén anyagi okai lehettek, mert amennyire így számolgatom, az önkormányzaton most számonkért összeg elég magas egy ilyen színvonalú szolgáltatásért. (Szolgáltatásfejlesztés gyakorlatilag húsz éve nem történt, a menetrend – és így gyakorlatilag a menetteljesítmény – a nyolcvanas évek óta változatlan, ahogy a járművek is, az új buszokat a város vette, tényleg, azokkal mi lesz?) Ez a pénz nyilván egy későbbi időpontban is jól jött volna a szolgáltatónak.

Azonkívül a VV élén történt vezetőváltás (a korábbi vezérigazgatót a BKVval kapcsolatban 2010 januárjában tartóztatták le) szintén eredményezhette, hogy megváltozott a hozzáállás a dologhoz.

2011. 04. 06. 20:37

Meg az illegális rámpabontás. Meg a városőrségre kidobott félmilliárd (azt kifizették egyáltalán? vagy azt se?).

2011. 04. 06. 20:27

A Búbánati beruházások nagyon sokba kerültek,meg a gyarapodást hirdető óriásplakátok!oszt jónapot

2011. 04. 06. 17:47

Köszönjük TAMÁS ez szép munka volt 3 éven keresztűl. Remélem annak a sok nyugdíjasnak is kinyílik a szeme ezek után

akik eddig Önt és a fideszt támogatták.

2011. 04. 06. 17:22

És sötétek, mint a frissen áztatott anyaföld...

2011. 04. 06. 17:21

Egyébként azt nem értem: milyen csodában bízott a Volán, hogy 3 éves adósságot nem kezdett el behajtatni ennyi időn keresztül? Ilyen a világon nincs, hogy egy önkormányzat 3 éve tartozik az embernek százmilliókkal és mindenki csak vigyorog.

Mindeközben meg 300 milliót elcseszett Meggyes a Hídlapra meg az ETV-re....