Feljelentés a Szent Miklós Alap ügyében is

Feljelentés a Szent Miklós Alap ügyében is

2011. 02. 28. 19:22

Két civil személy, köztük egy érintett szülő szerződésszegés és hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a rendőrségen, mert az előző városvezetés önkormányzati működésre elköltötte az Esztergomban született gyermekek támogatásra létrehozott Szent Miklós Alap közel 780 millió forintját.

Geletey Balázs elmondta, Meggyes Tamás volt fideszes polgármester aláírásával 2010 szeptember 14-én az Alap vívmányait soroló kétoldalas levelet küldtek a szülőknek, melyhez a Polgármesteri Hivatal által lepecsételt és aláírt egyenlegértesítőt mellékeltek. A feljelentéshez csatolt példányon közel egymillió forint "váromány egyenleg"-et mutattak ki egy 2005 elején született gyermek nevén.

Esztergom új polgármesterének hivatalba lépése után kiderült, hogy az Alap az egyenlegközlés időpontjában szinte üres volt. A feljelentés szerint 2009 októberében a hivatalos indoklás szerint az önkormányzat működésére 610 millió forintos, rövidlejáratú hitelt vettek fel, melynek fedezetét az Alap értékpapírjai adták. A hitelt az önkormányzat már nem tudta visszafizetni, így a papírok a banknál maradtak.

Ezen felül 209 millió forintot kölcsönvettek a lekötött pénzből, mely valutaváltási tranzakciók nyomán további 22 millió forinttal csökkent. 2010 végén az alap záró egyenlege nem érte el az ötmillió forintot sem.

Geletey Balázs elmondta, a következő napokban további szülők tesznek feljelentést az ügyben a városi rendőrségen. Esztergom polgármestere, Tétényi Éva kedden teszi meg feljelentését a városi ügyészségen.

Meggyes Tamás volt polgármester korábban újságíróknak elmondta, hogy megújíthatták volna a rövidlejáratú hitelt, azonban erre az új polgármester a képviselő-testület döntése ellenére sem volt hajlandó.

Meggyes úgy vélte, a pénz elkülönítése önként vállalt takarékosság volt és a szerződésekben foglaltakat később lehetett volna teljesíteni.

A korábbi polgármester szerint a Szent Miklós Alapban lévő értékpapírok elvesztését lényegében utódja okozta azzal, hogy adósságrendezési eljárást kezdeményezett az önkormányzat ellen, amit két nappal a hitel inkasszózása után rendelt el a bíróság.

2011. 03. 02. 8:14

Akkor sem, ha ez nem fűszál, hanem jegenyefa ???

 

 

 

2011. 03. 01. 19:12

Az ÁSZ jelentésben az áll, hogy hiába keresztelték "alapnak", attól az még csak céltartalék. Azt kellene megnézni, hogy mik a céltartalékkal való gazdálkodás szabályai:

A költségvetésen belül a „Szent Miklós Alap” az Áht. szerint céltartalék,

„alapként” történő megnevezése nem felel meg az Áht-ban foglaltaknak,

mert az „alap” kifejezést az Áht. szóhasználata az elkülönített állami pénzalapokra

használja, amelyekre az Áht. meghatározza azok létrehozásának,

gazdálkodásának feltételeit

2011. 03. 01. 13:08

Az egyik oldalon van egy kötelezettségvállalás a város részéről, miszerint 20 év múlva fizet minden egyes addig esztergomi lakosként megmaradó családnak 2-3 millió forintot, akinek 2005 után Esztergomban született gyermeke.

Ez a kötelezettségvállalás az adósságrendezési eljáráskor is lejárt követelésnek tekintendő szerintem, és minden egyes ilyen család bejelentkezhetett volna januárig, hogy ide a 2-3 milliót. Gyanítom, hogy senki sem tette.

2011. 03. 01. 12:10

Én továbbra is “az alap” fogalmon lovagolnék a pereskedők, jogászok helyében. A Szent Miklós Alap egy tipikus zártvégű pénzügyi befektetési alap az ismertető illetve nyilatkozatok alapján, nagyon fontos lenne a szerződés tartalmát ismerni. Betéteket gyűjt, azokat befekteti, a hozamokkal növelt tőkéhez csak egy meghatározott időtartam után lehet hozzájutni, ezért zártvégű. Azzal sem lehet érvelni, hogy ezt az önkormányzat önkéntesen fizette, ezért rá nem vonatkoznak a szabályok, mert az önkormányzat pénze ugyanezen állampolgárok adóbefizetéseiből származik.

 

Az alapkezelési és betétgyűjtési szabályok mindenkire vonatkoznak, nincsenek kivételek. Az ilyen tevékenység PSZÁF engedély köteles, alapkezelési, portfoliókezelési szabályzat, alapkezelő, és egy csomó minden szükséges. A PSZÁF és a szigorú szabályok pont azért születtek, hogy a befizetéseket, a hozamokkal megnövelt tőkét, ne lehessen más célra, csak az alapkezelési szabályoknak illetve szerződésnek megfelelő módon kezelni illetve kifizetni. A Szent Miklós Alappal kapcsolatban javasolnám a PSZÁF-hez fordulni. Ezen szervezetet pontosan ezért hozták létre, nem kis pénzért működtetik, kötelessége ebben az ügyben világosan és a bíróságoknál sokkal gyorsabban eljárni.

2011. 03. 01. 11:28

Bocs', természetesen "száj(ak)ból"-t akartam írni.

2011. 03. 01. 11:26

Ha jól sejtem, épp azért volt "Alap" és nem alapítvány, mert így el lehetett takarni a dolgokat a nyilvánosság elől. Egy alapítványhoz ugyanis bárki hozzájárulhat, de így azt is joga van tudni, miként áll anyagilag az a valami, amire a saját pénzét fordította. Amúgy ezek után (is) kissé (nagyon) hiteltelenül hangzik bizonyos szá(ak)ból a "pofátlanul hazudik" kijelentés - másokkal kapcsolatban.

2011. 03. 01. 9:28
Mint már ismerhetjük? Zusi kevesebbért ül jogerősen. Ezt a bünszövetkezetet pedig mentelmi jog és a fidess védi.

2011. 02. 28. 21:55

A Pajszeros azt is mondta, hogy hitel felvétellel oldotta volna meg a hiányt. A folyamatot ismerve a gyerekek 2026-ban nem pénzt, hanem jelzálogutalványt kaptak volna

a Pajszerostól, mellyel Tomika elcseszett kormányzását rendezhették volna.

Iridium

2011. 02. 28. 21:45

"amit két nappal a hitel inkasszózása után rendelt el a bíróság."

Ebben van a lényeg, az összeget inkasszálták (valószínűleg az nem egy egynapos fizetésképtelenség vagy nehézség miatt következik be, hanem pl. tartós törlesztési problémák miatt, ergó már régóta üresen kongott a számla). Azaz a szülők joggal rázhatják az öklük, hogy akkor miért küldözgetnek nekik ilyen-olyan papírokat az egyenlegről. Mint régen, amikor slusszkulcsot küldtek a reklámanyagban.

Meggyes hablatyolása innentől kezdve hiteltelen.

2011. 02. 28. 21:16

És a -22 millió? Azt is a Tétényi Éva (deviza)spekulálta el? Huszonkétmillió mínusz. Leírom, hátha a számokat M1 nem tudja olvasni. 

2011. 02. 28. 20:15

Az alapítvány csak parasztvakítás volt szeirntem. Csak egy kampányfogás, amely tartalmát nem lehetett volna ellenőrizni, ha nem történik változás a trónon!!!

 

Soha, senki nem tudhatta volna, hogy van-e pénz vagy nincs. Hiszen még akkor is hazudtak a szülőknek, amikor tudták, hogy - ők maguk - kivették a lóvét az alapból.

 

Ennyi!

 

Az emberek - a szurkolóik főként - pedig elérzékenyülve, könnyes szemmel istenítették volna továbbra is a Lángoszlopokat, hogy "Jajj, de milyen rendes gyerekek!", miközben már régen "Hussssssss! - volt-nincs !!!" a lóvé.

2011. 02. 28. 19:39

Már ideje volt ,csak így tovább...