Feljelentés a Szent Miklós Alap ügyében is
Közélet
2011. febr. 28.

<p>Két civil személy, köztük egy érintett szülő szerződésszegés és hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a rendőrségen, mert az előző városvezetés önkormányzati működésre elköltötte az Esztergomban született gyermekek támogatásra létrehozott Szent Miklós Alap közel 780 millió forintját.</p>

Geletey Balázs elmondta, Meggyes Tamás volt fideszes polgármester aláírásával 2010 szeptember 14-én az Alap vívmányait soroló kétoldalas levelet küldtek a szülőknek, melyhez a Polgármesteri Hivatal által lepecsételt és aláírt egyenlegértesítőt mellékeltek. A feljelentéshez csatolt példányon közel egymillió forint "váromány egyenleg"-et mutattak ki egy 2005 elején született gyermek nevén.

Esztergom új polgármesterének hivatalba lépése után kiderült, hogy az Alap az egyenlegközlés időpontjában szinte üres volt. A feljelentés szerint 2009 októberében a hivatalos indoklás szerint az önkormányzat működésére 610 millió forintos, rövidlejáratú hitelt vettek fel, melynek fedezetét az Alap értékpapírjai adták. A hitelt az önkormányzat már nem tudta visszafizetni, így a papírok a banknál maradtak.

Ezen felül 209 millió forintot kölcsönvettek a lekötött pénzből, mely valutaváltási tranzakciók nyomán további 22 millió forinttal csökkent. 2010 végén az alap záró egyenlege nem érte el az ötmillió forintot sem.

Geletey Balázs elmondta, a következő napokban további szülők tesznek feljelentést az ügyben a városi rendőrségen. Esztergom polgármestere, Tétényi Éva kedden teszi meg feljelentését a városi ügyészségen.

Meggyes Tamás volt polgármester korábban újságíróknak elmondta, hogy megújíthatták volna a rövidlejáratú hitelt, azonban erre az új polgármester a képviselő-testület döntése ellenére sem volt hajlandó.

Meggyes úgy vélte, a pénz elkülönítése önként vállalt takarékosság volt és a szerződésekben foglaltakat később lehetett volna teljesíteni.

A korábbi polgármester szerint a Szent Miklós Alapban lévő értékpapírok elvesztését lényegében utódja okozta azzal, hogy adósságrendezési eljárást kezdeményezett az önkormányzat ellen, amit két nappal a hitel inkasszózása után rendelt el a bíróság.

(forrás)