Esztergomban újra van sakkélet
Sport
2011. febr. 14.

<p>Valahogy a félelem is elmúlt az önkormányzati választás után, ezért jó esélyünk volt az újrakezdésre. A nevezési és igazolási határidőkből rég kifutottunk, így engedélyt kellett kérnünk a Magyar Sakkszövetségtől és a Komárom-Esztergom megyei szövetségtől, hogy újra bekapcsolódhassunk az országos vérkeringésbe. Megkaptuk, három nap alatt szerveztük újra az egyesületet.</p>

Pár hónap alatt a sakksportágban valami csoda történt Esztergomban. Kellett hozzá egy sakkszerelmes új szakosztályvezető, aki át tudta vállalni azt, amit hosszú éveken keresztül az önkormányzat elmulasztott. Azonnal hozzáteszem, októbertől még jobban érezzük az esztergomi emberek szeretetét, szimpátiáját. Ez megmutatkozik mindenhol Esztergomban.

Valahogy a félelem is elmúlt az önkormányzati választás után, ezért jó esélyünk volt az újrakezdésre. A nevezési és igazolási határidőkből rég kifutottunk, így engedélyt kellett kérnünk a Magyar Sakkszövetségtől és a Komárom-Esztergom megyei szövetségtől, hogy újra bekapcsolódhassunk az országos vérkeringésbe. Megkaptuk, három nap alatt szerveztük újra az egyesületet. Sajnos a határidők miatt Burghardt József és személyem az NB-s Tatabányai Turulba, Berek Géza Kisbérre távozott. Az esztergomi Horváth István, Gál Lajos Meixner Ferenc is csak másodigazolással van nálunk, mert ők sem gondolták, hogy valaha lesz Esztergomban még sakkegyesület.

Októberben tetszhalott állapotából támadt fel az 1924-ben alapított egyesület. A megyei bajnokságban dobogón fogunk végezni, ami nem rossz eredmény. Reális esélyünk van az ezüstéremre, illetve, hogy a 2011/2012-es bajnokságot megnyerjük és újra NB II-es csapatunk legyen.  Burghardt Józsival már elköteleztük magunkat, visszaigazolunk a nyártól szülővárosunkba.

Az egyesületnek helyet adó Szentgyörgymezői Olvasókörben szombatonként Kondár Béla által vezetett sakk klubban hétről-hétre egyre többen vannak. Itt is megjelentek a rutinos nyugdíjasok mellett azok a gyerekek, akikből az egyesület utánpótlása lehet. Kedden és csütörtökön 15-20 gyermek jár a Babits iskola Kuckó termébe az ingyenes sakkoktatásra. Ezt az iskola igazgatójának, pedagógusainak és a Gran Cafénak köszönhetjük, akik megteremtették a feltételét az ESC utánpótlás nevelésének.

A gyerekeket ősztől már a megyei gyermek sakkbajnokságban akarjuk szerepeltetni, így sok energiát fektetünk oktatásukba, nevelésükbe.

Mindenkinek köszönjük segítségét, szeretetét. Úgy gondolom, ma már nagyon jó úton jár az Esztergomi Sakk Club.

 

 

Kovács Géza

 

2011. február 14.

(forrás)