Mi is folyt az alpolgármesteri irodában?
Közélet
2011. febr. 11.

<p>A most felnyitott széf igazi kincseket rejt minden kiváncsi kutató számára: évek múltán felbecsülhetetlen értékű kordokumentumok lesznek ezek azoknak, akik a Meggyes korszak visszaéléseit kívánják majd az utókor tanulságára feltárni. Az előző mondat természetesen azt kívánja jelezni: egészen bizonyos vagyok benne, hogy a visszaélések büntetőjogi elévülési időszakon belüli feltárására semmi esély nincs a Nemzeti Együttműködés Rendszerében. Végülis Rákosiék bűneit is csak az utókor olvasta a fejükre - nekem éppen elég, ha Meggyeséknek is hasonló sors jut osztályrészül. A jövő kutatói érdekében azonban úgy gondolom érdemes megosztani a széf tartalmának néhány további kincsét az utókorral. Olyan mértékű megfigyelésre és manipulációra található ugyanis bizonyíték az iratok között, melyről azt gondolhattuk: a kommunista rendszer bukásával együtt eltűnt a történelem süllyesztőjében.</p>

1. A Szeretgom megfigyelése

Igen tanulságos lehet az alábbi kinyomtatott lap és a hozzá fűzött kommentárok elolvasása - lényegében másodpercekkel az után, hogy egy cikk kikerült a Szeretgomra, valaki máris fogta és küldte a nyomtatóra a tartalmát. Ezt onnan lehet tudni, hogy a beküldő neve mellett olvasható volt akkoriban a cikk mellett a megtekintések száma: esetünkben ez éppen a cikk 11. megtekintése volt. Elmondhatjuk: állandó megfigyelés alatt állt a Szeretgom az alpolgármesteri iroda homályából.

 

2. Hol is készült az Esztergomi Tükör kiadvány?

A tavalyi év egyik nagy meglepetése volt, amikor kiderült: az Esztergomi Tükör rágalmazó cikkeit nem egy esetben maga Meggyes Tamás írta. Emiatt még az Országgyűlés mentelmi jogi bizottsága is több alkalommal össze kellett üljön: persze természetesen a holló nem vájja ki a másik holló szemét, így Meggyes mentelmi jogát sem függesztették fel párttársai a parlamentben. A széfből azonban olyan kézzel írott papírok is előkerültek, amik egyértelműen mutatják, hogy bizony ezt a rágalomhalmazt is a Polgármesteri Hivatal alpolgármesteri irodájának környezetében szerkesztették. Az irományon megjelenik a Spori Print Kft. neve, mint lehetséges nyomda, azzal a megjelöléssel, hogy "kockázatos".

 

3. IfjuEsztergom miatti levél - lássa: Knapp, Németh!

Egy felháborodott szülő levele, aki az ifjuesztergomon olvasott cikk miatt rója meg Meggyest a 2009 nyári történések miatt. A lap érdekessége az alján található feljegyzés, melyet Takács István írhatott a papírra: lássa Knapp, Németh.

 

4. A Hídlap befolyásolása

Sok meglepetést nem okoz senkinek az, hogy kiderült: a Hídlapot nem egy esetben az alpolgármesteri irodában cenzúrázták: Váczy-Hübschl István elmondása szerint az elkészült újságot ebbe a terembe kellett bevinnie a nyomdába kerülés előtt, és a cenzúra szerepét betöltő személy szinte soha nem hagyta megvágatlanul az elétett oldalképet. A Szeretgom ellen Silye József 2008 novemberében sajtóhelyreigazítási pert is indított, amikor ezt a gyakorlatot leírtuk egy tényfeltáró cikkben: a pert a Szeretgom természetesen megnyerte. Lássunk hát pár konkrét bizonyítékot arra, hogy a Hídlap összeállítása bizony nem egy esetben (al)polgármesteri kompetencia volt:

Az utolsó képen egy "pozitív listát" is találunk: azon "nem fidesz tag" közéleti személyeket, akiket úgy gondoltak, hogy megkérnek: írjanak pár kellemes, pozitív szót Meggyesről a gyújtogatás után.

(forrás)