Ismét törvénytelen módon kinevezett jegyzője van Esztergomnak?
Közélet
2011. febr. 11.

<p>A tegnap esti testületi ülésen a frakció többsége megválasztotta és kinevezte jegyzőnek dr. Laczó Bernadettet, aki évek óta jogászként dolgozik az esztergomi önkormányzatnál. A hölgy édesapja a város temetkezési cégének vezetője.</p>

A kinevezése több okból is törvénytelen lehet: a pályázata ugyanis első körben érvénytelennek lett nyilvánítva, mivel nem tartalmazott minden szükséges kelléket. A második ok ennél is súlyosabb, összeférhetetlenség állhat fenn az Önkormányzati Hivatal élére kinevezett jegyző, és az Önkormányzat által tulajdonolt, a városban monopolhelyzetben lévő temetkezési cég vezetőjeként dolgozó édesapja között:

Együttalkalmazási tilalom

Klasszikus összeférhetetlenségi szabályt fogalmaz meg a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény (a továbbiakban Ktv.) 9. § (1)-(2) bekezdése, eszerint nem létesíthető közszolgálati jogviszony, ha a köztisztviselő ezáltal hozzátartozójával irányítási, felügyeleti, ellenőrzési vagy elszámolási kapcsolatba kerülne. E rendelkezés nemcsak a közigazgatási szerv zavartalan működését hivatott biztosítani, hanem a köztisztviselő érdekét is szolgálja, ugyanis a hozzátartozói kapcsolat folyamatosan arra kényszerítené a dolgozót, hogy igazolja: a hozzátartozói kapcsolat ellenére is helyesen, befolyásmentesen járt el. Az együttalkalmazás tilalma a jogviszony létesítését kizárja, a nemkívánatos összefonódást akadályozza meg. Az együttalkalmazási tilalom a közszolgálati jogviszony létesítésénél alkalmazási tilalmat, fennálló jogviszony esetében pedig összeférhetetlenséget jelent.

(forrás)