Egy örök optimista tollából

Egy örök optimista tollából

2011. 02. 08. 15:13

Csak nézek ki a fejemből, és sehogy se értem, hogyan működik a világ. Esztergom mára egy meghasonlott város lett, amiről elméletileg tíz, gyakorlatilag egyetlen ember tehet. Arról most nem nyitnék külön esszét, hogy valószínűleg vannak olyan kretének, hogy ezeket olvasva sem jönnek rá, róluk osztom az észt.

Nem tudom, mi lehet most a városházán, de nem is érdekel. Tétényinek sok erőt, Meggyesnek fogyóholdat kívánok, de miközben írom ezt, arra gondolok, hogy elmennek ám ezek a jó fenébe. Miért is fognám vissza magam?! Dühös vagyok, és ha már írok, akkor őszintén teszem, és akkor viszont kikívánkozik a dühöm. Elmennek bizony ezek a búsba! Ennyi rosszindulatú, a városnak csak ártani kívánó, önös érdeküket mindenáron érvényesíteni akaró, jellemtelen sunyi lúzer hogy a vérbe verődhetett egy csapatba? Vagy ennyire jellemtelenek vagyunk mi magunk is, és bármikor hajolna a gumigerinc akármeddig? Szerintem nem.

Esztergom olyanról győzött meg tavaly október 3-án, amelynek az elmúlt években szomorú-szkeptikusan már búcsút intettem. Felnőtt létemben meghasonulva, csalódva kicsit magyarságomban is, hanyatló lokálpatrióta énem új erőre kapott az elmúlt 4 hónapban. Bár még mindig elkeserít néha a nemtörődömségből, szimpla rosszindulatból, megakasztott pénzosztások veszteseinek vészterhes huhogásából fakadó erőtlen visszabüfögés, bízom benne, hogy Esztergom népe példát mutat most az országnak. Nem nehéz, és hiába csóválják bozontos szemöldöküket az örök ateisták, annyi kell csak, hogy a fejekben egy egyszerű képlet kirajzolódjon.

A jó harcol itt a rosszal, és mindegy ki mit kommunikál; ha ez a próbálkozás elbukik, akkor nagyobb bajban van az ország, a társadalom, mint gondoltuk volna. Meg kell tanulnunk szűrni a híreket, jobban elfogadva belső énünk halk hangját, hagyni felerősödni azt. Belül tudjuk mindannyian: ez nem Tétényi és Meggyes harca, de mindannyiunké. Lehet félreállni jó magyar szokás szerint, de meddig még? Lassan nem marad hová hátrálni. Én büszke esztergomi vagyok! És ha a nagyra nincs is hatásom, a kicsire még lehet. Most megteszem, ami az én dolgom. Gondolkozásra intek mindenkit. Nem a szomszéd véleménye számít most, és nem a városi média szerkesztőinek távvezérelt véleményformáló gondolatai, hanem a tiéd, az öné „tisztelt minden esztergomi”. Hamarosan döntenünk kell a városban kialakult patthelyzet ügyében.

Választanunk kell, hogy maradjon a régi, 11 éven keresztül megszokott rendszer, vagy kipróbálunk valami újat. Valamit, amire nem csak az országban kapják fel a fejüket a politikusok, a balett-táncosok és kőfaragók, pedagógusok és kisvállalkozók, munkások és parasztok. Európából már most érdeklődve figyelik azt a kísérleti műhelymunkát, amely duplikálva zajlik a városban. A Fidesz társadalmi tűréshatás-szondázását egyre erőteljesebben nyomja el Tétényi Éva által csak új közpolitikának nevezett gondolkozásmódja. Mi, esztergomiak kicsiben hamarosan olyan dolgot tehetünk, ami a legtöbb ember életében egyszer sem adatik meg, hiába vágyik rá. Dönthetünk saját sorsunkról, és ennél felemelőbb érzésben még nem volt részem. Bármi is lesz az eredmény, én nyugodt leszek életem végéig, mert megadatott, én meg éltem vele.

A döntés hatalmával. Esztergom talán megérett a valódi, 21.-ik századi szemléletváltásra. Talán akar és képes a gondoskodó cáratyusizmus helyett gondolkodó-érző közösségé válni. Olyan közösségé, mely döntéseit maga hozza, vállalja annak minden hatását, érti és figyeli a kritikát, valamint érdeme és munkája szerint díjazza a közösség tagjait. Olyan közösségé, amely érzékenyen figyel minden tagjának, – legkisebbtől a legöregebbik -  érdekeire, szokásaira, érzéseire, vallására, kultúrájára, gondolataira, álmaira. Nem vagyunk messze mindettől, minden körülmény adott, én pedig hiszem, hogy itt az idő.

2011. 02. 09. 16:58

Nagyon szeretnék bízni abban , hogy lesz új választás, és akkor minden választókerületben CSAK EGY EMBERT indítunk a fideszessel szemben.Tétényi Éva időnként küld minden háztartásba tájékoztatót, ezt folytatnia kell.

ez van

2011. 02. 09. 11:20

nadragulya,

Én csak azt nem értem a válsztó polgárok mire számítottak?

Nem találkoztam olyan esztergomival aki meg lett volna elégedve azzal ami a polgármesteri hivatalban zajlik.

Aztán meg amikor véleményt mondhatna akkor meg vissza szavazza őket.

Az meg aztán vérlázító, hogy az egész országban folyik az előző rendszer vezetőinek felelősségre vonása, letartóztatások, nyomozások, hűtlen kezelés...

 Esztergomban pedig azok, akik nyílvánvaló módon felelősek a 20 milliárdot meghaladó hiányért még pofátlanul, csahos kutya módjára ugatnak a testületben!

Hogy van ez?

2011. 02. 09. 10:18

kélecsőcs 

-   A 666 a gonosz antikrisztus száma. A keresztények kezdet kezdetén még Néróra is vonatkoztatták, de Hitler és Sztálin sem úszta meg e három számot. Sok-sok lehetőség mellett most a Meggyes és társai is kiérdemlik ezt a jelzőt, természetesen Esztergom és térségére értve. Velük szemben áll a polgármester asszony, mintegy az igazság öltözetében.

beri 

-   Igazad van, a válsztópolgárok választották. Az sem kétséges, hogy a választás törvényes. A választók rosszul döntöttek most már világos. Kötelesek végigszenvedni a következményeket, törvénytelenségeket azoktól a képviselőktől, akik úgy jutottak a hatalomba, hogy becsapták félrevezető kampányukkal a rájuk szavazókat ! Nemcsak ők szenvedik, hanem akik nem rájuk szavaztak és azok is akik nem szavaztak.

Sóvároghatunk mi az igazságért, az ésszerűségért, a gyermekekért, ...   mindez süket fülekre talál. Mécs László egyik versrészlete jut eszembe :

 "Rothasztó testi-lelki rossz koszokból

  nem hámozta ki senki kincsüket

  s zenghet az ég száz angyal-torokból

  fülük az ég szavára már süket.

  Szívük gennyes, szemük nézése bősz.

  E fiúkért valaki felelős !"

 

Ha a "666" szolgálatában állnak, nincs csodálkoznivalónk !

ez van

2011. 02. 08. 21:50

"Ennyi rosszindulatú, a városnak csak ártani kívánó, önös érdeküket mindenáron érvényesíteni akaró, jellemtelen sunyi lúzer hogy a vérbe verődhetett egy csapatba?"

Rossz hírem van!

Esztergom polgárai választották őket teljesen demokratikus módon néhány hónapja...

Sajnos a tények makacs dolgok.

Gondolkozni kellett volna amikor még lehetett...

Sajnos ez a hajó elment.

2011. 02. 08. 21:47

Fagot!

Túl sokra tartod ezt az emberkét! Ennél még Rosinante is tiszteletre méltóbb.

2011. 02. 08. 21:39

Ez mind nagyon szép, amit itt leírtatok. Meg igaz is, lelekesítő is. Nekünk, akik ezt a közkedvelt fórumot olvassák és írják.

 

Akiknek van internetje, akiknek van ideje és kedve. Vajjon hány szavazatot jelenthetünk mi? És azok mennyit, akiknek mi elmondjuk, akik ezt megértik? És a többiek? Hányan vannak?

Nagyon sokan vannak a városban, akik mindehhez az  információhoz nem jutnak hozzá. Sem a jóhoz, sem a rosszhoz. Akik csak hallanak ezt azt.

Szinte minden sajótermékben és TV adásban szó van Esztergomról. (Magyar Narancs, Hócipő, Népszava, Népszabadság, ATV, Hírtv...) Lehet ezekből biztos igazat leszűrni, vagy elfogadni?

Én nem vagyok büszke ettől, mert én elolvasom, megnézem.

Akik  kis jövedelmük okán nem tudják mindezt olvasni és netjük sincs, azok miképp formálhatnak véleményt? A térről? Onnan aligha, olyan nagy a zaj ott.... Szóbeszédből és üzenetből....

A Fidesznek mindíg lesz rá elegendő "lehetőége", hogy üzengessen, itt a városban főképp. A szóbeszéd meg, mint tudjuk nem igen hasonlít az eredendő infóra.

 

Mit láthat az esztergomi szavazó? Koszos kukakörnyéket, növekvő füvet, <ha majd lesz>, rossz utakat, szinte tehetetlen korházi alkalmazottakat, félbemaradt, el sem kezdett, rom szerű építkezési csontvázakat. Üres hoteleket, kétségbe eséssel küzdő iskolákat... A nyugdíjas örült a korábbi "adomány" utalványoknak, lett egy tisztes bevásárlása legalább belőle.

Sokak ugyanúgy is adóssággal élnek, ugyanúgy merednek a semmibe várva a jobb sorsra. Ezeknek az embereknek nem olyan taszító a kialakult helyzet, ők nem tartják olyan komolynak a helyzetet. Eladósodott a város? És akkor mi van?

A helyzetet el tudták fogadni, bele tudtak törődni, (bele) szoktatta őket az életük.  A még keményebbet nehezen, vagy egyáltalán nem tudják és akarják elfogadni.

És ezek a szavazók bizony inkább arra szavaznak, aki "igéri" nekik, hogy vissztér a korábbi időszak, a segély, a munka a parkban a sárga mellényben... a kicsike jövedelem a cigire, az egy üveg sörre... a jövedelem pótlás.

Ezekel a szavazókkal ki fogja elfogadtatni, hogy másképp döntsön?

 

Hát ez az, amit meg kéne szervezni, amit meg kell oldani. Erre kellene erőt, időt és .......fordítani.

Törölt felhasználó #233

2011. 02. 08. 20:27

"Választanunk kell, hogy maradjon a régi, 11 éven keresztül megszokott rendszer, vagy kipróbálunk valami újat."


Nos a "rendszert" az anyatejjel szívta magába Meggyes. Úttörősipos anyuka vérében (tejében) van a "rendszer".

 

RENDSZERVÁLTÁST ESZTERGOMBAN! (IS)

2011. 02. 08. 20:18

Jó kis írás!!

Egyetértek és gratulálok!

2011. 02. 08. 16:09

"Szívünkből szól ez a dal"

2011. 02. 08. 16:01

Én is így gondolom. A teremtés és pusztítás, az alkotás és rombolás, jóindulat és gyűlölködés, vagy ahogyan te fogalmazod a jó és a rossz harca.

2011. 02. 08. 15:31

Szintúgy.

2011. 02. 08. 15:21

Minden szavaddal maximálisan egyetértek!!!!!!