Összedőlhet a Széchenyi tér 21 (Átjáróház, Takarékpénztár épület)

Összedőlhet a Széchenyi tér 21 (Átjáróház, Takarékpénztár épület)

2011.01.23. 21:00

Egy a Meggyes érában a legfelsőbb körökben született nagyszabású terv miatt bármikor összedőlhet a Hild József által tervezett, 1860-ban épült Takarékpénztár épülete. A terv szerint az épület pincéjében vendéglátó ipari egységet kívántak volna építeni. Építész tervező a mesepark projektből is ismert Csikós Építész Iroda volt. A tervhez meg akarták növelni a belmagasságot, ami a pince padlójának süllyesztését, egy az épület alá injektált cölöpözést, és egy új lemez alapot igényelt. Ebből csak a pince padlót alkotó talaj kitermelése valósult meg.

Tudni kell, hogy egy alap teherbírását az alatta lévő talaj minősége, az alap szélesség, és az alap mellett lévő talaj takarás vastagsága adja. Jelen állapotban az alaptestek mellett meghagyott 10 - 20 cm-es tajkarással az alap teherbírása olyan mértékben csökkent, hogy az épület stabilitása nem igazolható.

Az egyik falszakasz már meg is süllyedt, a felette lévő falszakasz szerencsére átboltozódott, és így az épület nem dőlt össze. (Így dőlt ösze egyébként néhány éve az Ó utcában egy ház Budapesten.) Egy szakvélemény 2010 szeptemberi dátummal már leírja, hogy a pince feltöltését haladéktalanul vissza kell termelni. Az épület többek véleménye szerint jelenleg életveszélyes - az átjárást azonnal meg kellene tiltani a lépcsőházban. Nincs olyan statikus, aki le merné írni, hogy emberek nyugodtan lakhatnak benne. Egy újabb pince elöntésnél az alap bármikor megsüllyedhet, a falak elmozdulhatnak, és a födémek leszakadhatnak.

Végezetül egy részlet a szeptemberi szakértői jelentésből:

Az épület története

A Széchenyi tér 21. - Kossuth Lajos utca 5. (a volt Takarékpénztár épülete). A ház 1860-1862-ben épült Hild József építész tervei alapján romantikus stílusban az esztergomi Takarékpénztár számára, Prokopp János kivitelezésében. A háromszintes épületnek két homlokzata van, a főhomlokzat a Széchenyi térre néz, a másik a Kossuth Lajos utcára. A Széchenyi téri főhomlokzat 13 tengelyű, kissé előreugró középrésszel. A főbejáratot kiemeli a széles, kőrácsos erkély a kapu felett. A földszinti és első emeleti ajtó és ablaknyílások félköríves záródásúak, a második emelet ablaknyílásai szegmentívesek. Az ablakok felett két konzolon egyenes vonalú szemöldökpárkány látható romantikus díszítéssel. Az épületet arabeszk rozettákkal díszített fríz és a főpárkány ékesíti. Az attikán babér-, és tölgykoszorúval övezett országcímer látható, felette ülő nőalak szobra, amely a takarékosságot szimbolizálja. A nőalak jobbján sólyom, a szerencsekerék, és a mezőgazdaság jelképei láthatók, balját fonott méhkason nyugtatja. A Kossuth Lajos utca felőli homlokzat 11 tengelyes, rizalit és erkély nélküli. Az ajtó és ablaknyílások formája egyezik a főhomlokzaton láthatóval. A két homlokzaton lévő kapu biztosítja az átjárást a Kossuth Lajos utca és a Széchenyi tér között. Az esztergomi Takarékpénztár az országban harmadikként alakult 1844-ben, Széchenyi István Hitel című művének megjelenése után. A vállalkozás olyan sikeresen működött, hogy 1860-ban már megkezdhették az impozáns székház építését. (forrás: wikipedia)

2011.01.26. 17:24

Valami olyasmi.

Azért jó lett volna tudni, hogy itt ki lett volna az a jóságos, jószívű bérlő, aki , ha már úgy adódik, hogy be is rendezik a vendéglátóhelyet( mert ugye anélkül nem nagyon venné ki senki), akkor megszánja a várost és bérbe veszi a helyet.

Milyen durva már : Hmm itt egy üres üzlethelyiség, nem veszi ki senki! Csináljunk belőle kávézót, rendezzünk előtte egész nyáron ingyen fesztivált, ingyen koncerteket, tán csak kiveszi valaki végre....

2011.01.26. 16:49

Az urbanista blogon érdekes kommentek  vannak. Az egyik hozzászóló ezt írja: Az ex-főnökeimmel voltunk az ominózus épület alatt. Már akkor megállapítottuk, h gépészetileg nem megvalósítható amit szeretnének.

Puff ! Ez , hogy megy? Azt mondják a szakik, nem lehet megoldani. Nem baj, majd megoldja más, tökmindegy mi lesz a vége...

Eredeti méret

2011.01.26. 10:43

Vajon mikor és mennyiért adták el az épületben lévő üzlet dolgozóinak az udvart?

2011.01.25. 21:11

Egyszerű ötlet: A felelősök épűletbe be. töltőanyag, szerszám épületbe be. Ha kész, felelősök épületből ki, börtönbe be. Századfordulón börtönből ki, temetőbe be.

2011.01.25. 10:18

6 millióból meg lehetne/kell előzni az összeomlást (az épületét), ezek meg 5 milliót szavaztak meg a vargyasi kastélyra. Legyenek ott képviselők.

2011.01.25. 3:06

Miért, megkérdezték őket?

Az illetékeseket a jogszabályok nem érdeklik.

A jogszabály = saját elgondolásukkal.

2011.01.25. 3:03

Kedves Józsi!

Tudom, hogy a palántáidat és a sportot, jobban ismered.

De nem hiszem el, hogy ne tudnád, hogy kié, kik-é ez a ház?

A gigantizmus felé hajlóké. De mostmár nem elég az egekig

emelkedniük, már lefelé is törekednek, minden józan érv

ellenére! Süllyedjenek el ők, és ne a ház!!!

Ja, és még egy: ez a ház már nem lesz a vagyonfelosztás

része. Már megtörtént.

2011.01.24. 18:58

Btk. 324. § (1) Aki idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz, rongálást követ el.

(4) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha

a) a rongálás jelentős kárt okoz, [2 - 50 millió forint közötti kár]

b) az elkövető (...) kulturális javak körébe tartozó tárgyat, régészeti lelőhelyet vagy műemléket (...) semmisít meg,

 

Az azonnali életveszélyes helyzet bekövetkeztének elhárítása úgy hallottam 6 millió forintot igényelne azonnal a költségvetésből.

2011.01.24. 15:58

hunvaldék megszólalásig hasonló történet miatt vannak és lesznek még jó sokáig rács mögött, (teljesen jogosan) de tudjuk 2/3-al bármit lehet...

2011.01.24. 15:34

Lámpavas-díj esélyes történet.

2011.01.24. 15:31

A lakások döntő többsége önkormányzati, kivéve Meggyes néni lakásait és Horváth Mihály felújított lakását. Ő ugyanis nem akarta az önkormányzatnak annyiért eladni, amennyit kínáltak érte. Ezt valamelyik képviselő még fel is rótta neki, hogy nyerészkedni akar. Az épület egész története a Meggyes időszak alatt rendkívül zavaros. Amikor a volt tanácsi lakásokat a benne lakók kedvezményesen megvásárolhatták, itt nem lehetett, mivel műemlék épület. Azután volt egy alapos felújítás, vakolat leveréssel, kívül belül, tető, udvar, körfolyosó felújítással. Azután egyszer csak meg lehetett vásárolni lakásokat egy rövid időszakra, már nem a régi rendkívül kedvezményes áron. Ekkor ott lakók, nem ott lakók néhányan lakást vásároltak. Meggyes néni az idők folyamán három egykori lakást vásárolt, különböző időpontokban. Meggyest ekkor rendszeresen látták a lakók a házban, valamilyen belső átalakításba is belekezdtek. Horváth Mihály újságban meghirdetett liciten vásárolta meg az egykori Földhivatal helyiségeit. Ekkor alakult át társas házzá, önkormányzati és magántulajdonú lakásokkal. Majd azzal a szóbeli tájékoztatással, hogy a házat felújítják (megint), polgári lakásokat alakítanak ki, elkezdtek egyezkedni az ott lakókkal, pénzt, cserelakást ajánlottak nekik a kiköltözésért, illetve a néhány tulajdonostól visszavásárolták. Az egyik lakásbérlő például szép összeget alkudott ki az önkormányzattól, Meggyes néni lakása melletti lakásért, amelyet azután Meggyes néni meg vásárolt. Végefelé már agresszív, fenyegető hangnemben próbálták a még ott lakókat belátásra bírni. A magántulajdonosokra például rá akartak terhelni, felújítási, tervezési, gázbevezetési költségeket, sokmilliós összegeket, tulajdoni hányaduk arányában. Érdekes, írásba nem akarták adni, hogy költözzön ki az illető. Úgy tüntették fel a dolgot, hogy mindenki önként távozott. Az épület teljesen üres, senki nem lakik ott. Ennyit hallottam egy volt lakótól, a jelenlegi tulajdoni állapot gondolom a telekkönyvben, földhivatalban megtalálható.

2011.01.24. 15:25

Nem nekünk, nekik kell !

2011.01.24. 14:03

"Az attikán babér-, és tölgykoszorúval övezett országcímer látható, felette ülő nőalak szobra, amely a takarékosságot szimbolizálja"

 Még jó, hogy ezt nem vették észre!                                                

2011.01.24. 13:46

Az önkormányzat vásárolgatta ki a bérlők bérleti jogait, tehát kell lenni.

2011.01.24. 13:36

   

    Van ebben az épületben még önkormányzati tulajdoni rész?

2011.01.24. 10:45

Valami olyasmi.

2011.01.24. 10:23

A terv szerint az épület pincéjében vendéglátó ipari egységet kívántak volna építeni.

Az önkormányzat építette volna ezt is? Ezt az éttermet is teljes berendezéssel megcsinálták volna, mint a kávézót a téren?

2011.01.24. 10:14

Mit,mit? Amit eddig. Szarból várat. A kisérletek eredménye megtekinthető város-szerte.

2011.01.24. 10:12

Elnézést, de felmerült bennem még agy kérdés (mint mélygarázs a talajvízből) - Annyira kell még egy vendéglő a belvárosban? Jobban mint például egy könyvtár?

2011.01.24. 10:06

Tessék mondani mi van itt? Mindenütt félbehagyott beruházások. ami meg elkészült......

A mélygarázs olyan mint egy léket kapott aranyhajó. Úszni akar, és minden "eresztékén" dől be a víz. Ezer szerencse hogy ráépítették azt a nagy betonnehezéket. De miért adták neki a hangzatos szálloda nevet? Most meg ez. Igaz, hogy ha összedől, nincs macera a műemlékvédelemmel. a helyén pedig bármi épülhet. Mondjuk még egy garázs(mély), reá  szálloda(legalábbis a váza). És főleg: ha összedől, ezt is rá lehet fogni Tétényi Évára!