Kiszervezte a város alól a vagyont a Fidesz
Közélet
2011. jan. 11.

<p><span>Gyakorlatilag "kiszervezte" Esztergom vagyonát a képviselőtestület jobboldali többsége a független polgármester ellenőrzése alól. A helyi Fidesz javaslatára nemrég olyan változtatást léptettek életbe, hogy a város vagyonkezelő cége, a Strigonium Holding Zrt. alá tartozó tucatnyi társaság eladásához vagy éppen részesedés-szerzéséhez nem kell a tulajdonos önkormányzat engedélye.</span></p>

Úgy tudjuk, Pintér Sándor volt vagyonvédelmi vállalkozása "szemet vetett" a korábban a Meggyes Tamás vezette önkormányzat és az UD Zrt. egyik volt vezetője által alapított közös védelmi cégre, ám a Strigonium szerint a Védvár 2008 Zrt. nem eladó.

Milliárdos vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlását korlátozta az esztergomi Fidesz. Saját előterjesztésére tavaly decemberben ugyanis megszavazta azt a változtatást, melynek értelmében ma már a városi vagyonkezelő cég, a Strigonium Holding Zrt. anélkül dönthet a tulajdonában álló cégek értékesítésről vagy éppen ellenkezőleg, tulajdonszerzésről egy másik vállalkozásban, hogy erre a tulajdonos önkormányzat engedélyét kellene kérnie. A város 100 százalékos birtokában álló holding Esztergom önkormányzatának mintegy másfél tucat kizárólagos- vagy résztulajdonában álló társaságot kezel. Tagvállalatai biztosítják a legtöbb helyi szolgáltatást: üzemeltetik a hulladékkezelést, a parkolási rendszert, az esztergomi kikötőket, foglalkoznak továbbá városgondozással, ingatlankezeléssel, különféle önkormányzati beruházások előkészítésével és lebonyolításával, városmarketinggel, de őrzés-védelmi feladatokkal és temetkezéssel is.

Ez alapján a még az előző polgármester, a fideszes Meggyes Tamás idején létrehozott holding Esztergom gazdasági életének meghatározó szereplője, több milliárdos vagyon kezelője. Mégis, a képviselőtestület fideszes többségének szavazatával elfogadott változtatás révén saját tulajdonosa, a ma már a föggetlen Tétényi Éva polgármester vezette önkormányzat nem tudja ellenőrizni gazdálkodását, mivel a Fidesz-frakció javaslatára eltörölték azt az értékhatárt, amely felett a Strigoniumnak a képviselőtestület jóváhagyását kellett kérnie. Így bármekkora összegű tranzakcióról is legyen szó, a Strigonium a tulajdonos önkormányzat tudta és belegyezése nélkül is dönthet, a képviselőtestület pedig legfeljebb utólag, az éves beszámolóból értesül ezekről.

Így a Strigonium szabadon el is adhatja bármely tagvállalatát. Lapunk információi szerint az egyikre lenne is "jelentkező". Ez pedig a Védvár 2008 Zrt., melyet a Meggyes vezette önkormányzat alapított 2008 végén az akkor még az UD Zrt.-t irányító Horváth József tulajdonában álló North Atlantic Protector (NAP) Kft.-vel közösen. (Nem sokkal a közös cég alapítása előtt "szállt ki" a NAP-ból Tóth János, az UD Zrt. akkori másik vezetője - a szerk.) A közös vállalkozásban a Strigoniumon keresztül az önkormányzatnak 51 százalékos, vagyis többségi tulajdonrésze van, a NAP-é a részvények 49 százaléka. Értesüléseink szerint a Védvárba Pintér Sándor, az Orbán-kormány belügyminiszterének volt vagyonvédelmi cége, a Civil Biztonsági Szolgálat (CBSZ) Zrt. szeretné "bevásárolni" magát.

A vételi szándékról érdeklődtünk a CBSZ-nél, de lapzártánkig sem Marton László vezérigazgató, sem gazdasági helyettese nem reagált. Lehet, hiába is tervezik az esetleges "felvásárlást", mert a Strigoniumnál megtudtuk: a Védvár nem eladó. Arany Tamás, a holding vezérigazgatója lapunk kérdésére azt mondta: egyelőre nem kívánnak megválni a többségi tulajdonrésztől. Ami pedig a kisebbségi tulajdonos NAP 49 százalékos pakettjét illeti, arra a Strigoniumnak elővásárlási joga van, s ilyen ajánlattal a NAP egyelőre nem kereste a holdingot. Arany Tamás érdeklődésünkre megerősítette, hogy ha el is adnák a Védvárat vagy bármely más tagvállalatukat, arról nem kellene előre tájékoztatniuk tulajdonosukat, az önkormányzatot.

Érdekesség, hogy miután júniusban Horváth Józsefet a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) főigazgató-helyettesének nevezték ki, eladta a NAP-ot, melynek - a cégiratok szerint - azóta egyedüli tulajdonosa és ügyvezetője is Morvay Tamás, aki a közelmúltig a Védvár Zrt. vezérigazgatója is volt, de tavaly júniusig az UD Zrt. felügyelő bizottsági tagságát is ellátta. A 81, 7 millió forintos jegyzett tőkéjű Védvár egyébként Meggyes polgármestersége idején jelentős összegeket kapott az önkormányzattól. Csak tavaly 101 millió, az utóbbi években pedig összesen félmilliárd forint közpénzhez juthatott a cég Esztergomtól.

Forrás: nepszava.hu

(forrás)