Módosuló szemétdíjak

Módosuló szemétdíjak

2010. 12. 29. 18:19

Az esztergomi szemétdíjakat, illetve szállítást szabályozó és most is érvényben lévő önkormányzati rendelet törvénysértő. A legutóbbi testületi ülésen Tétényi Éva polgármester által előterjesztett verzióról a képviselő-testület tagjai sokáig vitatkoztak, ám a szakma képviselői, a városháza környezetvédelmi referense és a városi hulladékszállítást végző cég, az Eszköz Kft. ügyvezetője egyaránt elmondták, hogy az előző önkormányzat által még 2004-ben bevezetett esztergomi rendszer egyrészt nem felel meg a hatályos jogszabályoknak, másrészt az országban egyedülálló módon a felnőtt lakossággal fizetteti meg a díjmentességet. A polgármester által előterjesztett verzió az eddig használatos személyre szabott díjfizetés helyett az űrmérték szerinti szemétszállítást helyezi előtérbe, így hosszú távon minden esztergomi lakosnak érdeke lesz a konyhai hulladék szelektálása, illetve a város minden részén megtalálható, ún. zöld szigetek folyamatos használata.

Jelen pillanatban Esztergomban az ingatlanba bejelentett lakosok száma alapján való számlázás szerint a közszolgáltató annyi szemetet szállít el, amennyit a lakosság a hulladékgyűjtő edényben a közterületre kihelyez, ennek következtében azonban az emberek egyre több hulladékot termelnek. Az Eszköz Kft. adatai alapján 2008-ban 2,8 l/fő/nap, 2009-ben 3,4 l/fő/nap, 2010-ben 3,86 l/fő/nap volt Esztergom város lakosságának termelt hulladékmennyisége, amely magasan meghaladja az uniós normát. Jelenleg az állandó lakcímmel Esztergomba és az ideiglenes lakcímmel máshova bejelentkezett személyek kötelesek fizetni szemétdíjat, de az ideiglenes lakcímmel Esztergomba és az állandó lakcímmel más városba bejelentkezettek csak használják a rendszert, de nem fizetnek érte. Ebből kifolyólag elindult egy folyamat, mely szerint több esztergomi lakos is jelezte az Eszköz kft felé, hogy esztergomi lakhelyéről kijelentkezik. A díjak, háztartások és edény méretek közötti eltérés nagyobb amennyiben a háztartásba bejelentett lakosok száma között is nagyobb az eltérés. Például a 2 fős háztartásban 2420 Ft, míg egy 6 fős háztartásban 7260 Ft a szemétdíj, bár a szállítandó mennyiség minden esetben egy 120 literes edényben elfér.

A Tétényi Éva által előterjesztett elképzelés szerint olyan igazságosabb rendszer kialakítására bólinthatna rá a képviselő-testület, amely - kormányrendelet alapján - a lakosságot kevesebb hulladék termelésére és a felelős magatartásra ösztönzi, ráadásul olcsóbb is.

1. 70 év felettiek hulladékszállítási díja

A 70 év felettiek térítési díja a módosítás előtt érvényben lévő rendeletben meghatározott félárú díjjal került kiszámlázásra Esztergom Város Önkormányzata felé (605 Ft/fő). A képviselő-testület a települési szilárdhulladék kezelési közszolgáltatásról szóló önkormányzati rendelet 2010. XII. 16-i módosításával az 50 %-os kedvezményeket eltörölte. A jelenleg hatályos, kedvezmények nélküli rendelet értelmében a 70 év felettiek hulladékszállítási díját 100%-ban számlázza ki a Közszolgáltató (bruttó 1210 Ft/fő). Jelenleg ez azt jelenti, hogy egy 70 év feletti házaspár esetében a havi hulladékszállítási díj összege bruttó 2420 Ft/hó lesz. Amennyiben a Képviselő- testület elfogadja az űrtartalom szerinti díjszámítást, abban az esetben 60 l-es gyűjtőedényt használatát feltételezve a 70 év feletti házaspár havi hulladékszállítási díja 1710 Ft/hó lenne. Ebben az esetben azonban fontos kiemelni, hogy az elmúlt évek gyakorlata szerint a nyugdíjasok ingyenességét gyermekeik, unokáik fizették meg, hiszen ez a réteg semmilyen kedvezményre nem volt jogosult, és irreálisan magas díjat fizetettett velük a város.

2. 62- 70 év közötti nyugdíjasok

A nyugdíjasoknak a képviselőtestület által kedvezmények eltörlésével teljes díjat kell fizetniük, amely havonta 2 főt feltételezve a jelenleg hatályban lévő rendelet szerint 2420 Ft/hó. Az űrtartalom alapján történő díjkalkuláció esetén (60 l-es hulladékgyűjtő edényt feltételezve) az ő esetükben 1710 Ft/hó lenne a hulladékszállítási díj.

3. Gyermeket nevelők

Az a család, akinek a háztartásában két 21 év alatti gyermek él (két felnőttel), a kedvezmények eltörlése előtt 3630 Ft hulladékszállítási díjat fizetett, jelenleg kedvezmény nélkül bruttó 4840 Ft hulladékszállítási díjat köteles megtéríteni. Az űrtartalom alapján való számlázás esetében (120 l-t feltételezve) ez az összeg bruttó 3420 Ft-ot jelentene.

4. Nagycsaládosok hulladékszállítási díja

A nagycsaládosok hulladékdíját tekintve 5 fős család esetén, a hulladékszállítási díj – a módosítás előtt - 4235 Ft-ba került, viszont a harmadik és minden további gyermek után befizetett kedvezményes félárú díjat (bruttó 605 Ft/fő) a család vissza igényelhette az önkormányzattól. A jelenleg hatályban lévő rendelet következményeként a közszolgáltató egy 5 fős család esetében bruttó 1210 Ft/fő hulladékszállítási díjat fog számlázni, ami havonta bruttó 6050 Ft-ot jelent. Az űrtartalom alapján való számlázásra való áttéréssel a hulladékszállítási díj (120 l-t feltételezve) bruttó 3420 Ft lenne havonta az 5 fős családnak, amely alacsonyabb összeg, mint – a hatályon kívül helyezendő - kedvezmények figyelembe vételével kiszámlázott díj.

 

- a Városháza közleménye -

gömbicica

2011. 01. 07. 16:47

A gyerekek könnyen  megszóllithatók ilyesmire:

http://www.szelektiv.hu/hir.488.ovodai_doboz_nap_2010-ben_is

2011. 01. 07. 10:19

A hagyományos életvitellel két fő probléma van, leszámítva persze a triviálisokat. A hatalmas mennyiségű biotömeg vesztés és a vízszennyezés, ez a kettő egyébként szinte ugyanaz. A témával kapcsolatban ajánlom mindenkinek Országh József munkásságát. Nem túlzás azt állítani, hogy még jól felkészült környezettudatos embereknek is meglepetést okoz. Olvasmánynak sem utolsó, aki szereti az összeesküvéselméleteket és oknyomozó dokumentum jelleget. A hozzáállásomat és szemléletemet alapjaiban változtatta meg, sokat leveleztem is Országh Úrral zöldtető kontra esővízgyűjtés valamint komposztálásos szennyvízkezelésre alkalmas wc kifejlesztésével kapcsolatban. Több napos olvasmány de megéri.

2011. 01. 07. 0:43

Nagyon jó olvasni, hogy az aktív fórumozók egyben tudatosak is a hulladékukat illetően. Komolyan. Már csak azt remélem, hogy nincs összhangban a kevés aktív fórumozó az esetlegesen kevés aktív környezetvédővel.

Mi ketten élünk egy háztartásban, egy hét alatt nem telik meg egy felmosóvödör (10l) a szeméttel. Egyébként papír, műanyag, üveg megy a szelektívbe. Üvegből visszaváltok amit lehet, az arra alkalmasakat félreteszem lekvárnak/befőttnek/bodzaszörpnek.

Az erkélyen (mivel panelben lakunk) kísérleti jelleggel komposztálok egy kilyuggatott szennyestartóban. Fagypont felett működött, most kicsit aggódom a lények miatt. :(

A használt étolajat flakonba gyűjtöm, mert a benzinkúton ki lehet önteni. Az elhasznált fényforrásoknak van külön gyűjtője a T-szkóban (az egyetlen pozitívuma), az elemek (már amennyi van, a legtöbb tölthető) is hasonló gyűjtőbe mennek.

Szalámit nem veszek előre csomagoltat, inkább kérek pultból, vagy veszek egy egész rúddal téliszalámi jellegűt és hónapokig nyammogjuk. A kimért szalámi papírját kettéválasztom, mert a fóliarész lesz csak szennyezett (az sajna kuka), a leválasztott papír megy a papírgyűjtőbe. Ha joghurtot, vagy hasonlót veszek, mert felvet a pénz nagyritkán, akkor mindenképp újrahasznosítható műanyagdobozost keresek (nyilakból álló háromszögszimbólum, benne számmal, alatta betűjellel (vagy anélkül).

A Tetrapak, vagy hasonló dobozok kiöblítve mennek a papírgyűjtőbe, mert szétvágtam párat, és már teljesen papírból vannak. A tetejéről levágom a műanyagot, mert azt meg abba gyűjtöm.

Vizet vagy forrástól hozok egyszerre 20-30 litert, vagy - mint most is - csapvíz. Tök rossz íze van, de egyelőre nem vagyok hajlandó ezerszeres áron (szó szerint) ásványvizet, és dobálni ki a flakonokat. A klór néhány óra alatt kiszellőzik. (Kaposváron egyébként gyakorlatilag ihatatlan volt a csapvíz, ott kénytelenek voltunk ásványvizet inni.)

Tök soknak hangzik, de igazából át lehet alakítani a gondolkodást (ha egy kicsit is hajlandó rá az ember), és akkor már rutinszerű az egész és valódi élmény és büszkeség, ha kéthetente leviszek egy kisszatyor szemetet. Ajánlom mindenkinek önfejlesztő tréningként is, ha már a Föld nevű sárgolyó jövője esetleg nem izgat fel mindenkit.

És akkor itt van a mai testületi, ahol ez a fantasztikus képességekkel megáldott Pál György előadja, hogy ő körbejárta a körzetét és hogy ott sok a panel (ezzel azért remélem eddig is tisztában volt). Meg kicsik a lakások (gondolom ezzel arra bátorkodott utalni, hogy nehézkes szelektíven gyűjteni). Ezt már mástól is hallottam magyarázatként, és nem tudom megérteni, de biztos bennem van a hiba. Ha egyszer a szemét mennyisége nem változik, akkor egy nagy gyűjtő helyett miért ne férne el 3-4 szatyor, amibe külön lehet gyűjteni? A másik meg, hogyaszongya messze vannak a szelektív szigetek, és sok az idős, aki nem tud elmenni oda, meg nincs autója. Túl azon, hogy ez egy tök béna általánosítás, azért szerintem jópár idős van, aki simán elmegy valahogy a város másik felébe, mert mondjuk 5 ft-tal olcsóbb a sertészsír. De most én voltam általánosító, bocs. A lényeg, hogy azt hiszem itt inkább a kényelmességről van szó. Az emberek jelentős része még ma is magasról beleszarik mindenbe, ami nem jár az ő kényelmének növekedésével. Gondolom nem minden idős mozgássérült, egy teletömött szatyor műanyaghulladék pedig kb. fél kiló. A papír nehezebb, az lehet akár egy is. Nem hiszem el, hogy nem lehet elvinni akár gyalog is 5 percnyi sétával. Olyan nincs. A város nagy részén a buszmegálló sincs közelebb.

Szóval részint Pál bénán érvelt (nem ritka...), részint meg aki nem gyűjt a jelenlegi körülmények között szelektíven, az egyszerűen kényelmes (és felelőtlen barom, de ilyet nem írok).

De hogy tovább fokozzam: igazi környezetvédők szerint a szelektív gyüjtés is csak egy kényelmes valami, hogy a fogyasztói társadalomban elkurvult lelkünk megnyugodhasson: én megtettem a magamét. Pötidanont vesznek, mert azt írták rá, hogy egy ft-tal támogatnak valami alapítványt. Akkor megveszik, mert letudták kényelmesen, áldozatvállalás nélkül a napi jótékonykodást. És a pötidanon is fincsi (gondolom de én nem veszek danont). Szóval az igazán trendi vonulat a hulladékminimalizálás lenne, nem a szelektívkedés. Persze utóbbi is kell, de attól még az anyag megmarad. Lesz belőle fekvőrendőr, meg pulóver, aztán vége. Illetve nincs. Jön a turkálóba, mert valaki megunta Angliában: én meg megveszem 350-ért (forintban)... ;-)

2011. 01. 06. 20:37

Igen egy tökéletesen jól működő rendszer havi kb. egy ezresből. Ha mindenki olyan szinten szelektálna mint mi, akkor teljesen ingyen tudna működni a rendszer. Ezt akarják bevezetni most, az ingyenességgel ösztönzik az embereket. Ezt egy, a választókért elkötelezett polgármester és képviselő testület alkotta meg, nem olyan mint Esztergomban. Fejlett demokráciákban meggyes és a kutyái már régen börtönben ülnének...

Eredeti méret

2011. 01. 06. 19:27

A tetrapackot már jó néhány hónapja - kiöblítve - bele lehet dobni a papírgyűjtőbe.

2011. 01. 06. 19:02

Egy érdekes példa:

Biatorbágyon és más vidéki városokban meg tudták oldani, hogy a szelektív gyűjtők tiszták és rendezettek legyenek. A hét megadott napjain az emberek szelektív zsákokba gyűjtve kikészítik az elszállításra kijelölt hulladékot. A műanyag flakonokkal megpakolt zsákok katonás sorrendben várakoznak a gyűjtő kocsira, majd délutánra nyomtalanul eltűnnek, és az utcán rend és tisztaság honol - lehet biciklizni, babakocsikkal sétálni, kisgyerekekkel labdázni, játszótérre menni, parkokban üldögélni.

2011. 01. 06. 18:50

Gyűjtőszigetek is vannak, de ott csak papírt, üveget meg műanyagot gyűjtenek. Aki fizet szemétdíjat csak attól viszik el ingyen a háztól a teljes szelektívet. 3600Ft/negyedév 1200Ft/hó  Saubermacher. A legkissebb kuka 120 liter, havonta egyszer teszem ki egyharmadáig van. Ebből látszik mennyi pénz lehet a szelektív gyűjtésben. A helyi képviselő testület még tovább akarja csökkenteni a díjakat, valószínüleg még így is megéri nekik. Itt szerencsére nem csak az aljas korrupcióról szól az önkormányzati munka.

2011. 01. 06. 18:20

Ha ott megéri ingyen elvinni tőletek, itt is megérné valakinek. Dobáljuk ki a pénzt az ablakon.

2011. 01. 06. 18:13

Már elköltöztünk Esztergomból és ahol most lakunk ott ezeket gyűjtik szelektíven. Rendszeresen, ingyen viszik el. Hogy a tetrapakkal mit csinálnak azt nem tudom, de külön gyűjtik. Okoskodni sem szeretnék, de mivel itt vannak a közelben (Tetrapak) lehet, hogy nekik adják le és ők próbálják újrahasznosítani.

2011. 01. 06. 17:11

A tetrapack-kal mit csináltok?

2011. 01. 06. 14:37

Nekünk is elég lenne a 12o literes, hiszen itt van a sarkon a szelektív és többnyire odamegy a papír, üveg, műanyag.

2011. 01. 06. 11:05

Mi ketten vagyunk, teljes szelektív gyűjtést csinálunk: papír, műanyag, fém, üveg, szerves, tetrapack. Havonta nincs 30 liter szemetünk, viszont kitűnő komposztunk van, amiben biozöldségeket termelünk saját részre.

2011. 01. 06. 10:33

Mi 4 hónapja vettünk az ESZKÖZnél egy szemetest  (240 l) mondván 5 embernek ennyire van szüksége

Mi 7-en vagyunk, ebből kettő még pelenkás.

Én csak egy 120 literest vettem, de kértem még egy matricát, hogy ha szükség lesz 2. kukára, akkor ne kelljen visszamennem. Simán kaptam, igaz a második matrica kézzel lett kitöltve.

Ellenben nem kell használnunk; a szelektív gyűjtés és a komposztálás miatt elegendő a heti egyszeri 120 literes űrítés hetünknek.

gömbicica

2011. 01. 06. 10:25

Ez  szemétkérdés máshol is gondot okoz:

http://sonline.hu/somogy/kozelet/suly-szerint-jon-a-szamla-dragitasra-szavaztak-a-kepviselok-352012

http://www.hirlap.ro/mh/cikk.php?id=34515

http://www.uh.ro/itthon/kozelet/3664

http://www.parameter.sk/rovat/kulfold/2010/12/27/mar-masfel-ezer-tonnanyi-szemet-napoly-utcain?mini=calendar/2011/10/all

De legyünk kicsit őszinték:a lakók termelik a sok felesleges csomagolási hulladékot, a nem éppen környezetbarát hozzáállásukkal(kivételek előtt fejet hajtok) , nem a szolgáltatók.Rég jártam már a tescoba pl, de ott volt tejautomata. Saját üveg, másnap is tölthető, nincs tejesdoboz hulladék naponta, vagy van a városba tejbolt is. Tudom ezek apró kis szegmensek, de sok kicsiből lesz a csurig kuka :-(.És! Az utcán is majd mindenki elpöccinti a csikket, az utközben majszolt csoki papirját meg zsebre is lehet tenni, és alkalmasint ha van hová akkor eldobni.Számtalan kukában látni kupakos levegős mü.flakont :-(

Rengeteg szeméttel jár a karácsonyi ajándékozás, a szilveszteri bulik is:

http://www.mno.hu/portal/686371

Az, hogy drága, vagy sem a hulladékszállitás, hulladékkezelés, nézőpont kérdése.Az átlagjövedelmekhez képes biztosan magas, a szállitó, tároló kapacitás ktg-e sem lehet filléres összeg( Nem tudom: 1-1 1100 l-es konténer hány család szemetére vannak kitéve?)


2011. 01. 06. 10:01

 

 De támogatom a kezdeményezést, amennyiben kicserélik a kukánkat!

2011. 01. 06. 9:57

 

 Mi 4 hónapja vettünk az ESZKÖZnél egy szemetest  (240 l) mondván 5 embernek ennyire van szüksége, sőt az eszközös srác erőltette, mivel csak egy matrinkár lehet ráragasztani.

A kuka 12 ezerbe került három hónapja, igaz, hogy valóban nem telik meg, de gondoltuk ez így jó.

Na most akkor vajon visszacserélik a kukát egy kisebbre, vagy csak ha félig rakom meg, akkor úgyis elfogadják mint 120 literes kuka? Többet fizetünk majd szemétszállításra mint fűtésre!

Már nevetséges, amit Esztergomban csinálnak a szemétszállítással!

 

 

2011. 01. 03. 13:27

Szikszón például nem kell fizetni a szemétszállításért.

 

B@sszus, most számoltam ki, hogy a tavalyi évben majdnem 51000 forintot fizettünk ki szemétszállításért Üvöltés

2011. 01. 03. 12:52

Én már kb egy éve felhívtam a Saubermachert, hogy az Eszköz helyett inkább velük kötnék szerződést ( mint lakosság ) , de azt mondták, hogy sajnos nem lehet, mert a város nem kötött velük szerződést lakossági szemétszállításra. Kb 1 éve nem lakom a városban, de adminisztratív okokból ide vagyok bejelentve családommal. Havi több ezer Ft-ot fizetek azért, mert egy gramm szemetet nem termelek. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az Eszköz Kft  el nem végzett szolgáltatást számláz ki nekem. Tenni nem tehetek ellene semmit, mert ha nem fizetek, adó módjára behajtják. Hát erről ennyit...

2010. 12. 31. 17:36

Cégeknek nem, csak a lakosságnak!

 

Miért érzem úgy , hogy ez a cég olcsóbban viszi a szemetet, mint a lakosságra kötelezően ráerőltetett Eszköz Kft?