A 2010-es év tíz legfontosabb eseménye a Vatikánban

2010.12.29. 15:45
A RomeReports multimédiás hírügynökség felsorolja és videoösszefoglalóban ismerteti az elmúlt esztendő legjelentősebbnek ítélt vatikáni eseményeit.

A lista tizedik helyére az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának felállítása került. A Szentatya e testület felállításával kíván válaszolni a keresztények létszámának csökkenésére Európában és Észak-Amerikában. A pápa 2012-re zsinatot is hirdetett, amely e témával foglalkozik majd.

A kilencedik helyen a međugorjei Szűzanya-jelenések kivizsgálásával megbízott vatikáni bizottság létrehozása áll. A testület a legszigorúbb titoktartás mellett dolgozik; az eredményekről kizárólag a Hittani Kongregáció kap tájékoztatást.

A nyolcadik legjelentősebbnek ítélt esemény: a Szentatya az azóta bíborossá kreált Velasio De Paolist delegálta arra a feladatra, hogy rendet teremtsen a Legio Christi Kongregációban, miután fény derült az alapító életének botrányaira.
  
A lista hetedik helyén a torinói lepel kiállítása áll. A katolikus egyház legjelentősebb ereklyéjét a kiállítás 44 napja alatt kétmillióan látták.   

A hatodik a novemberi konzisztórium, amelyen a pápa 24 új bíborost kreált. Velük együtt a bíborosi testület létszáma 203-ra nőtt, akik közül 121 rendelkezik pápaválasztói joggal.     

Ötödik helyen áll a közel-keleti püspökök szinódusa, melynek során a szentföldi vallási vezetők és a pápa azt vizsgálták, hogyan lehetne megakadályozni a keresztények tömeges elvándorlását Jézus szülőföldjéről.

A lista negyedik helyére került a pápával készült interjúkötet, a Világ világossága, valamint a Bibliáról szóló, Verbum Domini című dokumentum megjelenése. Az interjúkötet személyes jelleggel mutatja be a Szentatyát és ismerteti véleményét korunk egyes kérdéseiről; a Verbum Dominiben XVI. Benedek pápa a számára egyik legizgalmasabb témáról, a Szentírásról értekezik.

A harmadik helyen a papság évének lezárása áll. A pápa mintegy tizenötezer pappal koncelebrálva a Szent Péter tér történetének legnagyobb szentmiséjét mutatta be. Bocsánatot kért Istentől és a papi szexuális bántalmazások áldozataitól, és ígéretet tett, hogy az egyház mindent megtesz azért, hogy ilyesmi „soha többé ne fordulhasson elő”.  

A lista második helyén a pápának a papi szexuális bántalmazásokkal kapcsolatos válaszlépései állnak. Miután Írországban napvilágra került két jelentés, amelyek több száz, számos egyházi személy által elkövetett gyermekbántalmazási esetről számolnak be, a pápa elrendelte ezek őszinte kivizsgálását és lezárását, hogy soha meg ne ismétlődhessenek. A Szentatya az ír katolikusokhoz írt levelében személyesen kért bocsánatot az áldozatoktól. Hangsúlyozta: helytelen az ilyen ügyeket elhallgatni azért, hogy védjék az egyház jó hírnevét.

A RomeReports listavezetője XVI. Benedek pápa nagy-britanniai látogatása, melynek során idei legfőbb gondolatai kerültek elő. Edinburghba tartva a repülőgépen elismerte, hogy az egyház éberség és határozottság híján nem tett megfelelő, gyors intézkedéseket a gyermekmolesztálásokkal szemben. Ezért, mint mondta, a legfontosabb, hogy segítsük az áldozatokat a trauma feldolgozásában és életük újjáépítésében. Az ökumené terén, miközben katolikus ordinariátusok alakulnak a kiábrándult anglikánok befogadására, a pápa meglátogatta Rowan Williams anglikán érseket. Személyében az első katolikus egyházfő tett látogatást a Westminster-apátságban, a legfontosabb anglikán istentiszteleti helyen. A Westminster Hallban 1800 politikus, üzletember és brit értelmiségi előtt beszélt a politika és a vallás kapcsolatáról. Ezen útja során avatta boldoggá az általa igen nagyra becsült John Henry Newman bíborost, a lelkiismereti szabadság szószólóját s egyben a II. Vatikáni Zsinat egyik előfutárát.

Rigo Jancsi
2010.12.29. 15:53

Mi lesz az anglikán egyházzal? Visszalépnek a katolikus egyházba? Nagyon úgy néz ki! Vigyor

hasonló fórumok

A választás estélyén, többéves szokástól eltérően az Esztergom Városi TV nem közölte a választás eredményeit, és nem mutatták be az új polgármestert Tétényi Évát, aki közel kétszer annyi szavazatot kapott, mint Meggyes Tamás.
Csak reklamáció hatására közölték végül is a választás esztergomi eredményét október 4-én az esti híradóban!
A Tétényi-interjú viszont mindidáig elmaradt. Viszont az MTV1-en Meggyes azt nyilatkozta, hogy kihasználva nyomasztó fölényét az önkormányzatban (FIDESZ-KDNP: 8, Független: 2, JOBBIK: 1, VP: 1, LMP: 1, MSZP: 1) mindent megtesznek, hogy „megőrizzék a Meggyes-korszak vívmányait"

Dezső László
Esztergom

Szeretnék egy "Melyik a legjobb helyi étterem?" szavazást kiírni, kérlek benneteket, írjatok ide minél több éttermet címmel, amit majd felsorolok a szavazásban.

Köszönöm!!

Kata

A "Ma történt" rovatot minden nap érdeklődve figyelem. Ma  Bottyán János halálának évfordulója van - a Bottyán Emlékévben! Kérem, aki tájékozott, ossza meg a fórumozókkal, hogy a mai napra Esztergom Város  Önkormányzata milyen emlékező eseményeket szervezett az évforduló alkalmából.  Kérem, ha van elég kitartása a tájékoztatásra vállalkozó forumozónak, keressen a Szent István napi programok között egy olyan eseményt, amelyen városunk vezetői,  polgárai, intézményei méltóképp ünnepelhették  Esztergom legnagyobb szülöttjét, nemzetünk legmegbecsültebb személyét, Szent Istvánt! (Tüzijátékkal, utcabállal az Új Kenyér Ünnepe, meg az Alkotmány Ünnepe is meg volt ünnepelve!)

Polgármesterünk új nyelvet alkotott. Igyekezzünk összegyűjteni, hogy mely meggyes nyelven leírt szónak mi a pontos magyar jelentése.

Már a rámpabontáskor megjelent Magyar Nemzet-es cikksorozatkor is jogi lépéseket igérgetett Esztergom polgármestere, de igazából ennek véghezviteléről nem rendelkezünk információkkal.

Kiváncsian várom viszont, hogy mit tesz a Fidesz lapjával most Meggyes Tamás, ugyanis a mai lapszámban Ki a korrupt? címmel idézi Szabó Zoltán MSZP-s képviselő vasárnapi sajtótájékoztatóján elhangzottakat.

Többek közt azt is, hogy:

"Esztergom a demokrácia fekete lyukává vált, ahol mindent lehet, amit Meggyes Tamás (Fidesz) polgármester kénye-kedve megenged."

Aggódom a Magyar Nemzetért, hiszen Meggyes Tamás épp egy, szintén Szabó Zoltán által megtartott sajtótájékoztatóról szóló cikk miatt is kérte a szeretgom.hu szerverének lefoglalását.

Most, hogy az MN is idézett Szabótól, mi fog következni? Meggyes válóperes ügyvédje már fogalmazza a keresetlevelet, melyben a Magyar Nemzet betiltását, megjelenő számainak zúzdába küldését, valamint az MNO.HU szerverének lefoglalását kéri?

Ha Meggyes következetes és belevaló gyerek, akkor simán meglépi ezt!

Tényleg kezd beindulni a kampány!  Tétényi eddig hiába forszírozta a parkolás díjának eltörlését, a FIDESZ többségű kavaróbajnokoknak mintha svéd vatta lett volna a fülükben! De mivel közeledik a választás, hát a Fdeszes fiúk, a vattát kivéve, a parkolás rendezését kezdeményezik! Nem baj fiúk, elnézzűk nektek a plágiumot, csak döntsetek gyorsan! Ne féljetek, a városnak nem fog hiányozni amit eddig sem kapott meg, és biztosan ezután sem fog megkapni, bárhogyan is döntsetek! Csak tudnám, hogy a nagyfőnöknek, honnan a csudából fogjátok a fizetését összekalapozni, ha véletlenül a díj eltörlését fogjátok javasolni, legalább a választások végéig! Azért halkan megjegyzem, hogy a neveteket még véletlenül se hagyjátok, hogy képviselői jegyzékre feltegyék, mert ti erősen és sokáig perszona non gráta vagytok az esztergomiak szemébe, már legalább is azoknak, akiknek még sikerült az elmúlt négy év történéseit észbe tartani!

Ha jól számolok, hétfőn lesz az ominózus 8. nap, melyen MT köteles átadni a hivatalt. Ki mit tervez erre az alkalomra?

Karácsony hetében megnyílt az esztergomi Boldog Özséb szentté avatását támogató honlap, www.szentozseb.hu  címen.
 
A honlap módszeresen járja be a kérdéskört, nyitó oldalról külön meghívhatóvá téve a Pálos Rend alapítójának életét, boldoggá avatását és szentté avatásának folyamatát. Az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetes rend történetét a Pálos Rend magyarországi rendtartományának hivatalos honlapjára mutatva köti be. A Pálos Rend barokk címerének színeiben játszó honlap nyitó oldalának fő mezejében eseménykrónikát olvashatunk, három rovatra bontva: Aktualitások, hírek; Özséb oltárra emeléséről; Pálosokról.
 
A honlap figyelmet szentel Árva Vince atyának is, aki Boldog Özséb hivatalos posztulátoraként, 22 éves munkával összeállította a szentté avatást szolgáló, tizenhét kötetes dokumentációt, melyet az általa felkért aktor, a Magyarok Világszövetsége nevében eljáró Patrubány Miklós 2009. március 18-án juttatott el a Vatikán Szent Ügyeinek Kongregációjához.
A honlap fontos dokumentumtár. A közölt iratok között szerepel az is, amelyen 2008. február 18-án, Árva Vince atya tudatja XVI. Benedek pápával a posztulátori feladat teljesítését.
Az újonnan létrejött honlapon megtalálható a Pálos Rend teljes körű jóváhagyásának 700. évfordulója alkalmából a Magyarok Világszövetsége által rendezett két konferencia teljes anyaga is.
 
A hétszázadik évforduló napján, 2008. december 13-án megtartott első konferencia teljes videofelvétele is megtekinthető. Három hét alatt, anélkül, hogy különösebben reklámozták volna, a honlapnak több, mint 3800 látogatója volt. Ez a szám bizonyítéka annak az élénk érdeklődésnek, amellyel még a mai szekularizált világban is a magyar emberek a pálosok, és a rend alapítója felé fordulnak.
 
A honlap elindítói, akik Árva Vince atya egykori munkatársai, remélik, hogy ezzel a fórummal sikerül közelebb hozniuk esztergomi Boldog Özséb szentté avatásának pillanatát.

Mivel a helyi közlekedés (gépjármű, gyalogos, tömeg) továbbra is gyakran akadályoztatott, itt újrakezdem!

A profilon annyit bővítek, amennyiben olyasmivel találkozom Esztergomban, ami már nem járja, azt sem  hagyom szó nélkül!

Az esztergomi levegő szennyezettség jelenleg a szálló pornak a határérték 120%-a. Remélem az autópálya is elkészül akkor ez tovább nő.

Járom a várost. Újabb őrületnek nézünk elébe.

Azt már tudjuk, hogy Esztergomban már semmi nem szent! Végig éltük az "átkost" amikor is nem engedtek a kálvária köré építeni, ma már sajnos nem lehet olyan fotót készíteni, hogy ne legyen a képen kálvária -kápolna mellett az újgazdagék csodapalotája. Most a "demokrácia" idején, a polgári városvezetés megengedte azt, amit a gaz kommunista vezetés nem engedett.

Megyek a Bánomi áttörésen, a frissen felújított kereszt szomszédságába, kiásott gödör, hirdetőtábla tartóoszlopa kerül bele, hirdetve valaki őrületét. Béke tér: három gödör-pár hirdeti hogy ott is hirdetőtáblák lesznek. Pár méteren belül három! Egy park kellős közepén! Gyönyörű lesz! Hirdetvén az emberi hülyeség határtalanságát!

Már eldöntöttem, azt a terméket, vagy szolgáltatást, vagy bármi egyebet, amit ezeken a táblákon hirdetni fognak, bojkottálni fogom! Hacsak valamelyik főnök, meg nem akadályozza, ennek az állatságnak a megvalósulását!

Gyűjtsük össze a városban lábra kapott vicceket az elzavart Meggyesről!

 

1. Meggyes meg van zavarodva, mint vasorrú bába a mágneses viharban

 

Jöhet a többi! Kacsintás

Hívom a családokat – 2009. augusztus - Bíró László püspök levele

 Kedves családok és házaspárok, kedves családokat szerető szerzetes- és paptestestvérek, kedves mindnyájan, akik a család és az élet mellett álltok!

Az ember-lét kezdete

A tudomány egyértelműen bizonyítja, hogy a megfogant magzat ember; a nemét, tulajdonságait meghatározó tényezők a fogantatás pillanatában adottak, semmi nem változtathatja meg ezeket, sem a magzati lét alatt, sem pedig később. Egyes köztestületek mégis megengedik maguknak, hogy hozzá nem értők többségi szavazata alapján kimondják: a magzatot még nem illetik meg az emberi jogok, vagy legalábbis csak bizonyos korlátokkal.  A jog e téren is elszakad az erkölcstől, a jogi szabályozás olyasmit is megenged, amit erkölcsi alapon nem szabad megtenni.

Egy XX. századi gondolkodó felvetette: 6000 éves az emberevés első írásbeli említetése; az emberiségnek azóta sikerült ugyan felszámolnia az emberevést, de vajon mennyi időre lesz még szüksége ahhoz, hogy világméretekben megszüntesse az emberölést is? A halálbüntetést már egyre több ország alkotmánya tiltja, a parlamentek azonban törvényekkel védik az emberölés különböző egyéb formáit, szentesítik az eutanáziát, engedélyezik a még meg nem született ember megölését. Ez utóbbi igazolására tudományosnak látszó érveket sorakoztatnak fel, hogy ugyanis a megfogant magzat még nem ember. A parlamenti képviselők azonban sok esetben nem tudományos ismeretek, hanem politikai indítékok alapján döntenek, gyakran az igazi tudomány megállapításait, a józan ész következtetéseit, sőt az általuk képviselt emberek érdekét is figyelmen kívül hagyva.

Korunk tudománya feltárta, hogy a foganáskor már biológiailag adott minden, ami az embert meghatározza. „Egy új élet kezdődik, amely se nem az apa, se nem az anya élete, hanem egy új emberi lényé, mely egyedülállóan fejlődik. Soha nem válna emberré, ha már az első pillanattól kezdve nem az lenne. … Időre van szükség, hogy jellemző képességei kibontakozzanak, és cselekvőképessé váljék." (Donum Vitae 1). A fejlődés nem esetlegesen, hanem szigorú törvényszerűségek alapján, koordináltan megy végbe, és eredménye egy minden másiktól eltérő egyed lesz. Ez a fejlődés folyamatos, szakaszai egymásra épülnek, egyik sem ugorható át. Valamennyi fejlődési szakasz egyedi, és jellemző az emberre. Régen azt mondták a születendő gyermekre: minden meg van már írva róla a „sors könyvében”; ma már tudjuk, hogy a sors könyve azonos a megfogant magzat sejtjeivel, ezek már hordoznak minden információt a leendő emberről, sőt, önállóan vezénylik fejlődését. Nem egy sejtképződményből fejlődik ember, hanem a megfogant ember növekedik, fejlődik, majd megszületik. Gondoljuk meg: ha egy valami létezése első pillanatától kezdve csak egyféleképpen fejlődhet, és e fejlődés végeredménye csak egy megszületett ember lehet, akkor az a valami létezése első pillanatától kezdve valaki, azaz ember. Márpedig az emberi élet szent és sérthetetlen.

Mit tudtok szüleitektől életetek kezdetéről? Hogyan fogadtátok érkező gyermekeiteket? Idézzétek fel, hogyan kerestetek nevet gyermekeiteknek születésük előtt!

A még meg nem született gyermeket már a római jog (ius civile) szerint is megilletik az önállóan létező személyek jogaival azonos jogok, pl. örökölhetnek. Az ENSZ 1959-ben kihirdetett, a gyermekek jogairól szóló nyilatkozatában kimondja: „a gyermek különös védelemre jogosult születése előtt és után.” Az Emberi Jogok Amerikai Egyezménye (1969) hozzáteszi, hogy az élethez való jog minden embert megillet a fogantatás pillanatától. A XX. században azonban gyakorlattá vált, hogy csak a tételes jogot tekintik követendőnek, az erkölcsi elvek nem képezik a törvénykezés alapját. Ha nem rendelkezik a törvény arról, hogy a fogantatás pillanatától kezdve a magzat teljes értékű ember, akkor már vitatják: megilleti-e a még meg nem született gyermeket a legalapvetőbb emberi jog, az élethez való jog. Korunk embere magának tulajdonítja az élet és a halál, különösen a nálánál gyengébbek, a védtelenek élete feletti döntés jogát. A magzat-ember pedig valamennyi ember közül a leggyöngébb, legvédtelenebb, főként, ha szülei sem állnak ki mellette.

Az emberi élet keletkezésének titkát szemlélve csodálat tölt el minket. Ezt a titkot sem a természettudomány, sem a filozófia nem tudja teljességgel megmagyarázni. Bármennyire igyekeznek is a szülők gyermekük számára a legkedvezőbb anyagi, pszichikai, érzelmi feltételeket megteremteni, létének értelmet adni nem tudnak, személyiségét meghatározni nem képesek. Csak munkatársai a Teremtőnek, csak az Ő akaratával megegyezően tevékenykedve szolgálhatják gyermekük javát, hiszen Ő az élet egyedüli Ura.

Beszéljetek meg eseteket a rokoni, baráti, ismerősi körből, amikor a gyermek személyisége a szülők elgondolásától eltérő módon alakult! Mi segíti a szülőket gyermeküket olyannak elfogadni, amilyen?

A magzatnak azonban nem csupán emberi teste van, hanem lelke is; már hordozza szellemi tulajdonságainak csíráját is, mindazt, ami magasan a többi élőlény fölé emeli. Az ember ugyanis nem „gondolkodó anyag” (Lenin) vagy „meghatározatlan állat” (Nietzsche), hanem személy: test, szellem és lélek egysége. A fogantatás pillanatában a Teremtő saját képmásával ajándékozta meg, egy új, teljes emberi méltósággal bíró emberi személy élete kezdődik. Az istenképmásság emeli ki a gyermeket a létezők sokaságából, noha érte maga semmit sem tett. A gyermek maga ajándék és megajándékozott is. Az ajándékok nem cél nélküliek; mindenkinek hivatása, rendeltetése van. Istennek mindenkivel terve van, de Ő gondoskodik is mindenkiről. A házassággal és a családdal megalkotta a magzat és a gyermek fejlődésének legmegfelelőbb intézményét. Édesanyát és édesapát állított mellé, akiktől megtanulhat szeretni és magát bizalommal másokra rábízni, és akik olyan harmonikus családi légkört teremtenek, amelyben a gyermek megérti, milyen boldogságra van meghívva. A szülőkön keresztül tágul ki a gyermek horizontja a természetes gyermekségen túl az istengyermekség felé, érti meg az Atya iránta érzett, kikezdhetetlen szeretetét.

A gyermeknek felnőtt emberré kell válnia, hogy betölthesse hivatását, hogy elérhesse azt a célt, amelyet teremtésekor Isten eléje tűzött. Jézus azonban figyelmeztet minket: „Ha nem lesztek olyanok, mint a kisgyerekek, nem mentek be a mennyek országába. Aki ugyanis kicsivé lesz, mint ez a gyermek, az a legnagyobb a mennyek országában” (Mt 18,3-4). A gyermek egyszerű és őszinte, alázatos és engedékeny, mindent befogad és elhisz, nem aggódik önmagáért, mert feltétlen bizalommal van szülei iránt. Őrizzük meg ezt a gyermeki lelkületet, bízzunk a Teremtő szavában: „Ne félj, mert megváltottalak! Neveden szólítottalak, az enyém vagy. Ha átkelsz a vizeken, én veled vagyok, és ha a folyókon, azok nem borítanak el; ha tűzben jársz, nem égsz meg, és a láng nem perzsel meg téged. Mert én vagyok az Úr, a te Istened, Izrael Szentje, a te szabadítód; odaadtam érted váltságul Egyiptomot, Etiópiát és Sábát helyetted. Mert drága vagy szememben, becses vagy, és én szeretlek téged." (Iz 43,1–4)

Hogyan tapasztaltátok meg Isten szeretetét életetek egy-egy nehéz percében? Szüleitek, nagyszüleitek családi otthonának milyen vonásait szeretnétek átörökíteni gyermekeiteknek?

Levelem kiegészítéseként figyelmetekbe ajánlom a MKPK Boldogabb családokért c. körlevele 74-76. pontjait.

Bíró László
az MKPK családreferens püspöke
a Magyar Katolikus Családegyesület elnöke

Gábor Éva bemutatkozója a Regia Civitas honlapján:


Születésem óta Esztergomban élek, itt végeztem az általános- és a középiskolát is, majd a Kodolányi János Főiskolán szereztem közgazdász diplomát idegenforgalom és szálloda szakon. Három éve az esztergomi Hídlapnál dolgozom újságíróként, innen a kötődés a médiumokhoz és a hírközléshez.
Amikor felkértek arra, hogy a régóta üresen álló, méltatlan sorsú Fürdő szálló felújítását is magában foglaló szálloda-, fürdő-, és konferencia-komplexumot építő Regia Civitas Kft. kommunikációs munkatársa legyek, nagy örömmel vállaltam el a feladatot, hiszen maga a beruházás eredeti szakmámhoz is kapcsolódik.

A honlap karbantartása, a friss hírekkel és képanyagokkal való feltöltése, valamint a médiumokkal való kapcsolattartás mellett igyekszem hozzájárulni a városban, vagy azon kívül élő érdeklődők alapos tájékoztatásához is, ezért kérem, hogy bármilyen kérdés, ötlet, javaslat esetén forduljanak hozzám bizalommal.

gabor.eva@regia-civitas.hu


VENDÉGKÖNYV A REGIA CIVITAS HONLAPJÁN:

Név: Ötvennyolcas
Város: Esztergom
Tisztelt Admin!

1. Mikorra várható az április 18-ra meghirdetett, de akkor elmaradt lakossági fórum?

2. Mi a helyzet a bontási-építési engedély jogerőssé válásával?

3. 2008. november 23-án többek közt ez jelent meg a hidlap.hu-n:
"Meggyes Tamás polgármester a Regia Civitas Kft.-től is azt kérte, hogy ha a feltárási munkálatok engedik, tegyék lehetővé a területen ideiglenes, murvával leszórt parkolók kialakítását, amelynek kivitelezését az önkormányzat vállalná." (http://www.hidlap.hu/news/view/parkolobol-asatasi-helyszin)
Hónapok óta nem folyik semmilyen munka az egykori Bástya parkoló lezárt és feltúrt területén. Mi az oka, hogy legalább a Bástya áruház melletti kis parkolót nem nyitották meg az autósok előtt?

Várom megtisztelő válaszát!


2009 Apr 30.

 

Április 30. óta se kép, se hang... Üvöltés

De azért a fizetését gondolom felveszi... Nyelvöltés

 

"Szervezési, technikai okok miatt ELMARAD az április 16-ra meghirdetett lakossági fórum."

Milyen technikai okokból nem történik semmi 1 hónapja??? Nyelvöltés

Kinek kellene megszervezni???

Mennyi fizetésért???Üvöltés

 

Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?

Seres Mária beszámolója egy parlamenti ülésről: Vannak napok, amiket be sem kell jelölni a naptáramban, hisz úgysem fogom soha elfelejteni. Ilyen lesz április 14. Szûk két órát töltöttem a Parlamentben. Tanulságos volt. Egyedül mentem -- egyedül képviseltem 605 ezer embert. Először vettem részt parlamenti ülésen. A díszpáholyban biztosítottak helyet nekem, mint a népszavazás kezdeményezőjének. Ez a páholy közvetlenül a képviselői széksorok mögött van, tehát közelről szemlélhettem és hallhattam a "nívós" képviselői munkát, és ízelítôt kaptam az ülés közbeni -- elnézést a szóért de nem találok jobbat helyette -- primitív szóbeli és egyéb megnyilvánulásokból is.

Az első döbbenetet az ülésterem zaja okozta. Alig hallottam mit mond a szónok. A képviselők beszélgettek, telefonáltak, ki-be járkáltak, újságot olvastak. Felnevettek egy-egy nyelvbotláson, felhördültek egy-egy "bevállalós" mondaton. Így viselkedik a politikai "elit"?! Úgy éreztem magam mint egy sportmérkőzésen: van két csapat, két ellenfél -- de a szurkolókat már nem a játék szépsége érdekli, hanem egymás hergelése. A saját csapatnak elnézik a botladozását is, de az ellenfél nem tud olyan bravúrt végrehajtani, amire ne acsarkodással vagy gúnnyal reagálnának.

Abban a zûrzavarban figyelni sem lehet. Ha szavazásra kerül sor először csengetnek, hogy mindenki bejöjjön a folyosóról, a büfébôl. Következik a gomb-nyomás. Tisztelet a kivételnek, de a többségnek fogalma sem lehet mirôl is van szó, ám a frakció-vezér elkiáltja magát hogy IGEN vagy NEM és akkor azt a gombot nyomják. Ezt hívják úgy, hogy frakciófegyelem -- no meg persze demokráciának is...

Szégyen! Nincs odafigyelés, egyéni vélemény, saját lelkiismereti döntés, netán a választók érdekének szem elôtt tartása vagy bármilyen mérlegelési szempont... És így a szavazási eredményt mutató tábla sem okoz senkinek meglepetést.

Azt sejtettem, hogy nem leszek túl népszerû a 386 képviselô körében. Miért is lennék? Viszont 605 ezer ember -- mit ember: választó! -- véleményét azért mégis csak illene tiszteletben tartani éppen nekik, mint bennünket képviselôknek. Hogy engem Gyurcsány-bérencnek nevezzenek és azt mondják, bravó, így kell kilopni 4 milliárdot az ország zsebébôl, azt nem személyeskedésnek tekintettem, hanem a sok százezer emberrel szembeni ostoba tiszteletlenségnek. Az, hogy rám megvetô pillantásokat tesznek, gúnyosan elhúzzák a szájukat vagy a hátam mögött cinikus és gusztustalan megjegyzéseket tesznek az sem érdekelt, de hogy egy képviselô ebbôl az egész népszavazásból csak annyit szûrjön le, hogy, idézem: Az kéne hogy ingyen dolgozzunk, mi!? -- ez már kiverte nálam a biztosítékot. Nem, nem kell ingyen dolgozni. Csak dolgozni. De amit láttam, azt ennek semmiképpen nem lehet nevezni.

Akadtak olyan képviselôk is, akik gratuláltak. Pontosan négyen, és ôszintének tûntek. Ki is fejtették, minek köszönhetem az elismerésüket. A parlamenti hangvételrôl is egyezett a véleményünk: ez a stílus immár totális kudarc. Amikor arra sem hajlandóak, hogy meghallgassák a másik véleményét, hisz már a mondandója elsô pillanatában tudják, hogy le fogják szavazni, csak azért mert ô mondja, akkor elvárható hogy ô majd figyelemmel lesz a másik álláspontjára? Úgy gondolom, naivitás lenne azt képzelni, hogy ezek a pártok valaha is megtalálják a közös hangot (szerintem nem is keresik). De azt is, hogy képesek lennének bármit is megoldani...

A népszavazásról végül határozatot hoztak. Elôtte egyetlen frakcióvezetô sem élt a megszólalás lehetôségével. Fel sem merült az EP választással együtt történô lebonyolítás, pedig ígérték, hogy a frakciók egyeztetnek. Minden frakció vezére az IGEN szót kiáltotta, így azt a gombot nyomták. A képviselôk tehát népszavazást "akarnak" a saját költségtérítésükrôl. Hárman tartózkodtak. És már megvan az is, mennyibe kerüljön a procedúra: maximum 3,9 milliárdba.

Közben odakint zajlott a civilnek egyáltalán nem nevezhetô tüntetés. Furcsa volt látni, ahogy a képviselôk a parlamenti folyosón sétálva kipillantottak a térre: ugyan mi zajlik odakint. Feszültségnek, bizonytalanságnak nyomát sem lehetett érezni. Védve voltak. Az egész teret lezárta a rendôri kordon, csak a térbe torkolló utcákon gyülekezhettek az emberek.

Amikor kiléptem a Parlamentbôl szónokok mikrofonba kiáltott szavainak foszlányát fújta a szél. Érteni semmit nem lehetett belôle. A tömeg hangja meg el sem jutott az Ország Házáig. Furcsa érzés volt lépkedi a kiürített téren. Egyik oldalon a szigorúan védett "elit", a kordonon túl pedig az elégedetlen felhergelt tömeg. Én meg ott sétáltam közöttük, középen, egyedül. Kicsit elméláztam ezen a szimbolikus helyzeten, de hirtelen kaptam egy kijózanító jégesôt a nyakamba...

És végül innen üzenném az elôttem helyet foglaló képviselôknek, hogy nem attól leszek boldog, ha hozzák a villamosjegyüket elszámolni, hanem ha nem kell majd nekik több jegyet váltani. Legalábbis a Kossuth térre nem.

" Vállalkozó vagyok,   nem megy a bolt,    fel kéne lendíteni valahogy,

Lássuk csak..

MEG VAN !   , EZ AZ! hirdetés. Hogy ez eddig nem jutott az eszembe.

Beteszek az újság címlapra egy hirdetést, és ez napi tíz vásárlót fog hozni nekem.

NEM IS !!  Beteszek egymás mellé két ugyanolyan hirdetést, az már húsz ember,sőt  a hátsó oldalra is egyet, meg középre..

Napi negyven ember ez már komoly .

NEM!!  az egész újságot akarom ,az összes oldal engem hirdessen!!!!

Dübörögni fogok!

Tréfát félre téve, Két kérdésem lenne kíváló reklám szakemberünkhöz Sillye úrhoz.

Mennyivel nagyobb a ( adatokat kérek) két reklámhordozónak( egymás mellett) a pozitív hozadéka , mint egynek?

Van e, a több mit egy hónapja zajló mély garázs promóciónak mérhető hozadéka? és ha nincs, miért nem adják bérbe inkább  a felületeket?

Csak elmélkedek!

Mesepark, amivel végig lehetett házalni a Tv-ket. Projektek az árterületen, amivel szintén végig lehetett házalni a Tv-ket, („ennyi szállodát nem építettek még Pesten sem, mint amennyit én Esztergomban"). Városközpont, és hagy ne soroljam.
Alkotmánybíróság!
Miért is pont most vették elő ezt a kérdést? Persze, a választás! Vagy más is? Sajnos a koromnál fogva, emlékszem bizonyos dolgokra!

Az alkotmánybíróság egykori elnöke, kiállt a pulpitusra, és közölte, nem megyünk LE Esztergomba, mert nincs meg a kellő infrastruktúra! Én azóta is dühöngök! Nem az alkotmánybíróság hollétén, Annál inkább a „hogyanon"! Ha egy vállakózó, mondjuk Csoszogi, az öreg suszter, azt mondta volna az APEH-nek, hogy ő nem tud pénztárgépet venni, mert nincs rá „infrastruktúrája", akkor azt mondták volna: "sajnáljuk, zárja be a boltját, mert anélkül nem üzemelhet"! DE Az alkotmánybíróság pojácáskodó elnöke, aki a törvények betartásának legfőbb őre, mondhatta amit mondott! Aztán ebből a „törvénytisztelő" emberből, botrányosan nevetséges körülmények között köztársasági elnököt csináltak, aki az elmúlt négy évben szintén nem szorgalmazta az alkotmánybíróság „törvénytelen" működésének megváltoztatását! Most Kósa úr üzent, „ha", akkor majd tárgyalunk róla. Kifordult egy világot élünk! Tisztán, érthetően elmagyarázták az idők során, hogy „nem megyünk le vidékre"! Ha belegondolok, hogy volt, amikor az „ünnepi" ülést a vár lovagtermében tartották, hogy emeljék az aktus nyomatékát, hát nem is tudom! Kell nekünk ez, hogy olyan alkotmánybírók, akik soha egy percig nem bíráskodtak, itt bohóckodjanak? Tudom most majd sokan leszedik rólam majd a keresztvizet, DE nekem erről ez a véleményem!

 

  A többségben lévő Fidesz frakció rendre leveteti a napirendről az előterjesztéseinket, illetve mások olyan előterjesztéseit is amihez hozzászólnánk. Sajnos így a lakosság ezeket az előterjesztéseket nem ismerheti meg, illetve nem értesülhetnek az Esztergomi  Jobbik adott témával kapcsolatos véleményéről sem. 

 Ezért úgy döntöttünk, hogy az előterjesztéseinket újra és újra elő fogjuk terjeszteni, de addig is itt publikáljuk az Önök számára. 

Ezen az oldalon mindig csak az utolsó testületi üléshez kapcsolódó anyagainkat fogjuk frissíteni. A korábbi anyagokat pedig a hasonló elnevezésű blogunkba fogjuk archiválni: 


 

2010 november 18.  1 hozzászólás és 1 előterjesztés

 

Sürgősségi indítvány!

 

Előterjesztés

a Képviselő-testület 2010. november 18-ai ülésére 

Tárgy: Ideiglenes Bizottság létrehozása a forgalmi rend ésszerűsítésére

 

 

Tisztelt Képviselő-testület!

 

A helyi Jobbik választási programjából kiemeltük azokat a javaslatainkat, célkitűzéseinket, amelyek kevés anyagi ráfordítással megvalósíthatóak, tekintettel az Önkormányzat nehéz anyagi helyzetére. Ezek közé tartozik többek között a forgalmi rend ésszerűsítése.

 

A Jobbik helyi szervezete javasolja egy ideiglenes bizottság (a továbbiakban: Bizottság) megalakítását, amely Bizottság tagjai képviselnék e témában a pártok, civil szervezetek állásfoglalását, közvetítőként működnének közre az érdekegyeztetésben.

 

Kezdeményezzük továbbá egy kerekasztal-megbeszélés megszervezését, megrendezését a polgármester asszony, a Bizottság tagjainak részvételével, a lakosság és a szakértők bevonásával, hogy a kialakult tarthatatlan helyzetre közösön keressünk megoldást.

 

A Bizottság tagjaira az alábbi javaslatot teszem:

-          Juhász István (VP) képviselő, a bizottság elnöke,

-          Ivanov Mihály (FIDESZ) képviselő,

-          Stámusz Andrea (JOBBIK) képviselő,

-          Gyebnár András független, az LMP képviseletében és

-          Geletey Balázs a civil szervezetek képviseletében.

 

Javaslom, hogy a Bizottság tagjai díjazás nélkül végezzék munkájukat. A Bizottságot határozott időre, 2011. február 28-ig javaslom megalakítani. 

Tájékoztatom a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy Gyebnár András és Geletey Balázs hozzájárult a napirendi pont nyilvános ülésen való tárgyalásához. 

Fentiek alapján kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy fogadja el a következő határozati javaslatot.

 

Határozati javaslat:

……/2010. (XI.18.) esztergomi öh.

 

1. Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy a Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 18/2004.(IV.29.) önkormányzati rendelet 35. §-a alapján Ideiglenes Bizottságot hoz létre 2010. február  28-áig, mely bizottság feladata a forgalmi rend ésszerűsítésével kapcsolatos előkészítő feladatok feladatok, az érdekegyeztetés elvégzése, majd javaslattétel készítése a Képviselő-testület számára.

 

2. Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az 1. pontban szereplő Ideiglenes Bizottság tagjainak a következő személyeket választja meg:

 

-          Juhász István elnök

-          Ivanov Mihály tag

-          Stámusz Andrea tag

-          Gyebnár András külső tag

-          Geletey Balázs külső tag

 

3. Az Ideiglenes Bizottság működésére a Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 18/2004.(IV.29.) önkormányzati rendelet 35. § rendelkezései az irányadók.

 

4. Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy az Ideiglenes Bizottság működéséhez költségkeretet nem biztosít.

 

5. Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felkéri az Ideiglenes Bizottságot, hogy az 1. pontban szereplő tevékenységét 2010. február 28-ig végezze el, majd arról készítsen beszámolót a Képviselő-testület 2011. márciusi rendes ülésére.

 

Felelős:      Tétényi Éva polgármester, az Ideiglenes Bizottság tagjai

Határidő:   a bizottsági tagok értesítésére: a döntést követő 8 napon belül,

a beszámoló a Képviselő-testület elé terjesztésére: a 2011. márciusi rendes ülés

 

Esztergom, 2010. november 18.

 

Stámusz Andrea

képviselő

 

Hozzászólás a heti 10 órás testneveléssel kapcsolatban

 

"A Jobbik helyi szervezete sem ért egyet a heti 10 órás testnevelés bevezetésével a jelenlegi formában. Viszont azt valljuk, hogy a sportnak - elsősorban a tömeg és szabadidősportnak-   jelentős szerepe van pedagógiai és egészségügyi szempontból egyaránt.

 

A polgármester asszony választási programjában elhangzott, hogy Esztergomot példaértékű mintavárosként szeretné látni a jövőben. Esztergom városa élen járhatna jó példával a mozgás szeretetére nevelés terén is. Sajnos az önkormányzat anyagi helyzete nem teszi lehetővé, hogy nagy beruházásokban gondolkodjuk. Bár 450 milliós sokszor elérhetetlen esztergom.hu honlap árából már felépülhetett volna az új sportcsarnok. Így anyagi tőke hiányában a közösségi összefogás erejével próbáljunk meg példaértékűt alkotni.

 

Iskolaváros és sportváros legyen Esztergom

  

Érdemes lenne elgondolkodnunk azon, hogyan lehetne a jövőben a felnőtteket, gyerekeket mozgásra ösztönözni. Lennének ötleteink, amelyeket tovább lehetne fejleszteni... 

 

1.) Budapesten az évek óta nagy sikerrel megrendezett, rengeteg embert mozgósító Budapesti Nagy Sportválasztó Napok  mintájára Esztergomban is indítsunk el egy hasonló- Esztergomi Sportválasztó Napok- rendezvény megrendezését.

 

A sportágválasztó célja az lenne, hogy minél többeket buzdítsunk sportolásra, minél több emberhez juthasson el a sport pozitív üzenete. A két napos rendezvény egyik napján az előre bejelentkezett óvodás és iskolás csoportok vennének részt a pedagógusok kíséretével, így azok a  gyerekek is a sport közelébe kerülhetnek, akiknek a szülei nem tartják fontosnak a rendszeres testmozgást. A második nap a nagyközönségé lenne.

 

A rendezvényen rengeteg sportág gyakorlatban történő kipróbálására lenne lehetőség egy helyszínen szakemberek, edzők vezetésével. Azonnali tájékoztatást kaphatnak az érdeklődők, hol lehet gyakorolni az adott sportágat. ( így lehetőség nyílna  a kevésbé ismert, idegen nevű spotok kipróbálására, megismerésére is )

 

A rendezvényre élsportolók is meghívást kapnának, akik együttsportolnának az érdeklődőkkel, továbbá beszélgetésre is lehetőség nyílna.

 

A neves személyiségek , az érdekes sportágak a média figyelmét is felkelthetnék, így Esztergom végre nem botrányairól kerülhetne az országos média figyelmébe.

  

2.Javaslat

 

Sokan nem kedvelik a kötött sportolást, számukra biztosítani kellene a szabadidős sporttevékenységekhez alkalmas helyet.

A régi úttörő pálya megszüntetése óta nincs futópálya városunkban.

Az aszfalton, betonon való futás -pl. Biciklis út- tönkreteszik a gerincet, az ízületeket.

A tervezett sportcentrum területén ki lehetne alakítani egy - akár ideiglenes- salak vagy gumi borítású futópályát. Folyamatosan több pálya kialakítása is lehetséges lenne:

 

- jégkorcsolya pálya (télen ha az idő is megengedi)

- görkorcsolya pálya

- gördeszkás és bmx- pálya

 

Megvalósításuk nem kerülne jelentős összegbe az önkormányzatnak. Ha már városi összefogásról beszélünk, akkor helyi vállalkozók is támogathatják a megvalósítást, a fizikai munkához társadalmi munkában a lakosság segítségét is igénybe vehetnénk."

 

Játszunk egy kicsit!

Hol van ez?

Volt egyszer huszonéve egy rendszerváltás?! Azóta a lakosság nagyobbik része elfordult a politikától,az igérgető pártoktól,és politikusaiktól.Miért? Elég a vagyonnyiletkozataikat megnézni.Szinte egyiknek sincs háza,autója,csak sok millás hiteltarozása.Lassan a bérből élők és a nyugdijasok akik jól élnek és dőzsölnek.A parlamentben akkor van összetartás,ha a saját juttatásról/legutóbb az elhalálozási segély/ van szó! Esztergom a "mintaváros". Itt lehetne mintával szolgálni az országnak avval,hogy csak a pártoktól elhatárolódó független képviselőre szavazunk,akik nem kötődnek senkihez,csak a városukhoz,s ha kell politikamentessen hivják a Széchenyi térre a városért aggódó s a politikától mentes lakosságot! Azt hiszem a többsének ez az akarata itt Esztergomban is! Ha ez megvalósulna itt nálunk lenne a legmagasabb arány a szavazáskor,de ez most nem fog megvalósulni,talán az önkormányzati választáson ősszel,ha lesz egyátalán,mert addigra már egypártrendszer,vagy királyság lesz,a lakosság nagy része jobbágy vagy cseléd valódiszavazati jog nélkül! ezt akarjuk? sokan nem!!!

apróhirdetések

Felhasználási feltételek és adatvédelmi nyilatkozat | Moderálási alapelvek | Médiaajánlat | Impresszum
Az oldalon megjelenő írások és vélemények nem feltétlenül azonosak az oldal üzemeltetőjének véleményével.
A Szeretgom.hu-n megjelenő felhasználói tartalmakért szerkesztői felelősséget senki nem vállal.