A 2010-es év tíz legfontosabb eseménye a Vatikánban

2010.12.29. 15:45
A RomeReports multimédiás hírügynökség felsorolja és videoösszefoglalóban ismerteti az elmúlt esztendő legjelentősebbnek ítélt vatikáni eseményeit.

A lista tizedik helyére az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának felállítása került. A Szentatya e testület felállításával kíván válaszolni a keresztények létszámának csökkenésére Európában és Észak-Amerikában. A pápa 2012-re zsinatot is hirdetett, amely e témával foglalkozik majd.

A kilencedik helyen a međugorjei Szűzanya-jelenések kivizsgálásával megbízott vatikáni bizottság létrehozása áll. A testület a legszigorúbb titoktartás mellett dolgozik; az eredményekről kizárólag a Hittani Kongregáció kap tájékoztatást.

A nyolcadik legjelentősebbnek ítélt esemény: a Szentatya az azóta bíborossá kreált Velasio De Paolist delegálta arra a feladatra, hogy rendet teremtsen a Legio Christi Kongregációban, miután fény derült az alapító életének botrányaira.
  
A lista hetedik helyén a torinói lepel kiállítása áll. A katolikus egyház legjelentősebb ereklyéjét a kiállítás 44 napja alatt kétmillióan látták.   

A hatodik a novemberi konzisztórium, amelyen a pápa 24 új bíborost kreált. Velük együtt a bíborosi testület létszáma 203-ra nőtt, akik közül 121 rendelkezik pápaválasztói joggal.     

Ötödik helyen áll a közel-keleti püspökök szinódusa, melynek során a szentföldi vallási vezetők és a pápa azt vizsgálták, hogyan lehetne megakadályozni a keresztények tömeges elvándorlását Jézus szülőföldjéről.

A lista negyedik helyére került a pápával készült interjúkötet, a Világ világossága, valamint a Bibliáról szóló, Verbum Domini című dokumentum megjelenése. Az interjúkötet személyes jelleggel mutatja be a Szentatyát és ismerteti véleményét korunk egyes kérdéseiről; a Verbum Dominiben XVI. Benedek pápa a számára egyik legizgalmasabb témáról, a Szentírásról értekezik.

A harmadik helyen a papság évének lezárása áll. A pápa mintegy tizenötezer pappal koncelebrálva a Szent Péter tér történetének legnagyobb szentmiséjét mutatta be. Bocsánatot kért Istentől és a papi szexuális bántalmazások áldozataitól, és ígéretet tett, hogy az egyház mindent megtesz azért, hogy ilyesmi „soha többé ne fordulhasson elő”.  

A lista második helyén a pápának a papi szexuális bántalmazásokkal kapcsolatos válaszlépései állnak. Miután Írországban napvilágra került két jelentés, amelyek több száz, számos egyházi személy által elkövetett gyermekbántalmazási esetről számolnak be, a pápa elrendelte ezek őszinte kivizsgálását és lezárását, hogy soha meg ne ismétlődhessenek. A Szentatya az ír katolikusokhoz írt levelében személyesen kért bocsánatot az áldozatoktól. Hangsúlyozta: helytelen az ilyen ügyeket elhallgatni azért, hogy védjék az egyház jó hírnevét.

A RomeReports listavezetője XVI. Benedek pápa nagy-britanniai látogatása, melynek során idei legfőbb gondolatai kerültek elő. Edinburghba tartva a repülőgépen elismerte, hogy az egyház éberség és határozottság híján nem tett megfelelő, gyors intézkedéseket a gyermekmolesztálásokkal szemben. Ezért, mint mondta, a legfontosabb, hogy segítsük az áldozatokat a trauma feldolgozásában és életük újjáépítésében. Az ökumené terén, miközben katolikus ordinariátusok alakulnak a kiábrándult anglikánok befogadására, a pápa meglátogatta Rowan Williams anglikán érseket. Személyében az első katolikus egyházfő tett látogatást a Westminster-apátságban, a legfontosabb anglikán istentiszteleti helyen. A Westminster Hallban 1800 politikus, üzletember és brit értelmiségi előtt beszélt a politika és a vallás kapcsolatáról. Ezen útja során avatta boldoggá az általa igen nagyra becsült John Henry Newman bíborost, a lelkiismereti szabadság szószólóját s egyben a II. Vatikáni Zsinat egyik előfutárát.

Rigo Jancsi
2010.12.29. 15:53

Mi lesz az anglikán egyházzal? Visszalépnek a katolikus egyházba? Nagyon úgy néz ki! Vigyor

hasonló fórumok

Nem  fogok hozzájárulni, hogy a házam mellé, amelyik egyébként most központi vegyes rendeltetésű területen fekszik a város szélén, bármilyen zajjal, megnövekedő gépjárműforgalommal -a hálószoba ablakaim előtt- járó tevékenységet folytassanak.

Nem vagyok hajlandó a családom kitenni a jelentősen romló lakhatási körülményeknek, amelyet a város vezetésének korábbi rossz döntésének igazolása céljából okoz!

Most, épp a szomszéd telken vágják a gazt, reggel 7 órakor kezdték, a család még aludna.

A zajforrás egy traktor, ami  persze nem zavarja a nyugodt  pihenést!

 

Januárban sok helyütt szentmisékkel, rendezvényekkel emlékeznek meg az 1943-ban történt doni áttörés során elhunyt magyar katonákról.

Január 12-én délelőtt 10 órakor Bíró László tábori püspök mutat be megemlékező szentmisét a Budavári Nagyboldogasszony- (Mátyás-)templomban.

Január 12-én ökumenikus rendezvény keretében tartanak megemlékezést a Pákozd melletti Don-kanyar emlékkápolnánál, ami 18 órakor veszi kezdetét. Az ünnepségen felszólal Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök.

Január 12-én 18 órakor a hódmezővásárhelyi belvárosi plébániatemplomban kezdődik ökumenikus megemlékezés.

Január 13-án Szombathelyen a Kálvária-templomban mutatnak be megemlékező szentmisét 10.30-kor.

 

 Ide gyűjteném a témában talált olvasnivalókat, linkeket

Mindenkinek ajánlom a feng shui kertekről a neten vagy könyvekben található képeket, egyszerűen elbűvölő kis paradicsom mindegyik, megmozgatja a fantáziát, és a saját kert kialakításakor talán sikerül megvalósítani egy-egy elemet. Rám nagy hatással vannak.

A otthonok feng shui elvek szerinti kialakítása is érdekes lehet, az egyes égtájak irányában levő szobák színei, a bútorok anyaga... Természetesen nem kell a szélcsengőkkel teleaggatott lakásra gondolni, az alapgondolatokban azonban érdemes elmélyedni.

Egy idézet Szatmári Nóra Feng Shui mestertől:

"...Ideje, hogy tudomásul vegye mindenki, attól nem fog áramlani a pénz, hogy kövér Buddhát teszek a "Gazdagság" életterületre, és a párban elhelyezett delfinek sem hozzák meg a várva várt szerelmet..."

Hallottam egy-két dolgot a Kórház "állapotáról", ki mit tud, vajon igazak lehetnek?

1. Csendben ágyszámot csökkentettek. Igaz ez?

2. A sebészeten például orvoshiány lett, veszélyben az ügyelet, ha nincs elég orvos az ÁNTSZ elveszi a jogosultságot. Igaz ez?

3. Az élelmezést átvette a kórháztól a Strigonium alá tartozó új Gastro cég, ezzel komoly konfliktust keltve a kórházi vezetés és az Önkormányzat között. A kórháznak bevételt jelentett a "külsős" étkeztetés. Állítólag a kórház jelenleg többszörösét fizeti egy beteg napi ellátásáért. Igaz ez?

 

Azért történnek jó dolgok is kis városunkban!

 

Tavaly júniusban egy kollégámtól hallottam az újonnan alakult egyesületről.

Megkérdeztem Máté fiamat lenne-e kedve kipróbálni!

Az első alkalommal beleszeretett ebbe a szép, de nagyon kemény sportba.

Voltak nehézségek, de hála a lelkes okításnak teljesen belebolondult!

Jó edzők, jó társaság és a gyönyörű Dunánk megtette a hatását!

A tavalyi évben elindult néhány versenyen szerényebb eredménnyel.

Rá kellet vezetni őt arra, hogy ez egy nagyon kemény sport és edzés nélkül itt csak

sereghajtó lehet!

Jött hát a téli alapozás: futás, úszás, erősítés, tanmedence!

Aztán tavasszal amint lehetett vízre szálltak és rótták a kilométereket!

Sokszor kellet őt bíztatni mikor fáradt volt és nem volt kedve a suli mellett még itt is helytállni!

Aztán kezdett fejlődni jöttek az eredmények!

Az első bronz egyesben és egy ezüst párosban!

A régiós diákolimpián párosban a második helyen az országos döntőbe kerültek!

Ezek után már nem kell őt noszogatni, sőt elzavarni sem lehet!

A hétvégén lesz a verseny Sukorón! Nagyon készülnek rá, remélem, tisztességesen helytállnak és képviselik kis városunkat!

 

Ezúton is szeretném megköszönni az Edzőknek: Párkányi Líviának, Köles Istvánnak,

Pjatacsuk Vitalijnak és az esztergomi önkormányzatnak!

 

És végezetül mindenkinek csak ajánlani tudom az egyesületet!

Megtanulja a gyerek, hogy csak kemény munkával lehet eredményt elérni!

 

Hajrá E. K. K. S. E hajrá Esztergom!

 

Mécsei Gábor

(Gönby)

 

 

Mi a városvezetés problémája Gimesi Sándorral?

Eddig megbonthatatlannak tűnt a nagy szeretet, ami összefűzte őket egymással, ám két hete mégis megjelenhetett  az ETV-ben egy névtelen levél, ahol Gimesi Sándort, a Mária Valéria Mélygarázs és a Hotel építőjét elég negatív színben tüntették fel.

Az eddigi eseményeket és az említett TV-adót ismerve, kizárt a véletlen.

Véletlen nem említhetnék az egyik legnagyobb beruházót negatív kontextusban. De ez mégis megtörtént.

Lehet, hogy a következő testületi ülés témája fogja a megfejtést megadni:

2010.02.18.

18. Döntés a Giegler Kft-vel, a 16380/1 hrsz-ú ingatlanra kötött adásvételi szerződés módosítása (az előterjesztést külön postázzuk)

 

Baj van?

Mivel mindannyian tudjuk, hogy a város milyen súlyos anyagi gondokkal küzd, szeretném ha mi "civil városlakók" összefognánk és megrópóbálnánk a karácsonyt megelőző adventi időszakra a várost ünnepi "fénybe" varázsolni.

Várom minden, a városért tenni akaró jószándékú városlakó kivitelezhető ötletét.

Mutassuk meg, hogy annak ellenére, hogy nincs pénzünk díszkivilágításra, meg drága karácsonyi fényekre (hála az előző városvezetésnek), attól mi még szeretünk ebben a városban élni, és megpróbáljuk széppé, ünnepélyessé tenni ezt a Karácsonyt megelőző csodálatos adventi időszakot.

 

Becő kérésére magpróbáltam összeállítani egy vázlatos áttekintést a testületi üléseken szereplő előterjesztésekkel kapcsolatban. Sok minden nem fért bele a tájékozetóba /megszólalások lehetősége, bizottsági kompetenciák, szakértők kérdése stb / Mindenestre talán így is ízelítőt kaptok abból, hogyan működik a testület. Ja még valami. Egy önkormányzat más módon kell működjön mint egy parlament, kéretik nem párhuzamot vonni.

Az előterjesztésekről az SZMSZ rendelkezik az alábbiak szerint

Az előterjesztés 13. §

(1) Előterjesztésnek minősül a rendelet-tervezet, a határozati javaslat, a beszámoló és a tájékoztató. Előterjesztést a polgár-mester, a bizottsági elnök, a tanácsnok, a képviselő és külön jogszabály felhatalmazása alapján a jegyző tehet.*

(2) Testületi ülésre az előterjesztés írásban, különösen indokolt esetben szóban nyújtható be. A határozati javaslatot abban az esetben is írásban kell benyújtani, amennyiben az előterjesztés szóbeli. Halasztást nem tűrő esetben a polgármester engedélyezi az írásban benyújtott előter-jesztés testületi ülésen történő kiosztását. A testületi ülésen kiosztott előterjesztés át-tanulmányozásához – szükség szerint szünet elrendelésével – megfelelő időt kell biztosítani.

(3) Az előterjesztésnek minden olyan információt tartalmaznia kell, amely a döntéshez szükséges.

(4) A Képviselő-testület elé kerülő előterjesztéseket a jegyző előzetes törvényességi ellenőrzését követően, a feladat szerint hatáskörrel rendelkező bizottság tárgyalja meg.

(5) A rendes ülés meghívójával kiküldésre kerülő előterjesztést a törvényességi vizsgálatot követően legkésőbb az ülés idő-pontja előtt nyolc naptári nappal kell a polgármesterhez aláírásra, illetve az előterjesztő által aláírva eljuttatni.

(6) A képviselő-testületi ülés meghívójával egyidejűleg kézbesített előterjesztéshez kapcsolódó módosító javaslatot legkésőbb a testületi ülést megelőző munkanapon 12 óráig, egyéb esetben a képviselő-testületi ülés napján, az érintett előterjesztés tárgyalása során a vita lezárásáig lehet benyújtani a polgármesterhez.10* (7) Az előterjesztés részletes tartalmi és formai követelményeiről a jegyző utasításban rendelkezik. Sürgősségi javaslat 14. §

(1) A polgármester, az alpolgármester, a képviselő, a bizottság, a kisebbségi ön-kormányzat elnöke, illetőleg a jegyző javasolhatja a Képviselő-testületnek a napirendi javaslatba felvett ügyekkel össze nem függő előterjesztés sürgős megtárgyalását (sürgősségi javaslat). (2) Sürgősségi indítvánnyal rendeletalkotási javaslat nem vehető napirendre. (3) A sürgősségi javaslatot előterjesztés formájában a polgármesternél kell írásban benyújtani legkésőbb a testületi ülést meg-előző munkanapon tizenkét óráig. (4) A sürgősségi javaslatnak tartalmaznia kell a tárgyat, a határozati javaslatot, rövid indokolást, továbbá az előterjesztő nevét és aláírását. (5) Amennyiben a polgármester a javaslatnak nem ad helyt, akkor a Képviselő-testület vita nélkül dönt a sürgősség tárgyában. (6) Rendkívül indokolt esetben – külön indokolással – a sürgősségi javaslat szóban is előterjeszthető. A határozati javaslatot egyidejűleg írásban kell benyújtani. alpolgármesterek fel-adatmegosztásáról szóló polgármesteri utasításban meghatározottak szerinti alpol-gármester.9* (2) Az ülést a polgármester nyitja meg, vezeti, valamint zárja be. (3) Az ülésen nem tárgyalt napirendi pontok a következő ülés napirendjére kerülnek.

Ahogyan látható, az idők folyamán kellően semmitmondóvá sikerült tenni a szabályozást, azaz különösképpen nem reklamálhatunk a helyzet tarthatatlansága miatt. Ha elemzitek a mondatokat, láthatjátok, ha a polgármester úgy látja jónak, helyben joga van kiosztatni az anyagot.

Hogy mi a menetrend?

Havonta egyszer, csütörtökönként van rendes, munkatervben is rögzített képviselő-testületi ülés. Az előző hét péntekén az illetékes köztisztviselő felteszi a város honlapjára a meghívókat, és azoknak az előterjesztéseknek az anyagát, amelyek erre az időre elkészültek. A meghívóban jelzik, hogy mely anyagokat fogják később, vagy helyben eljuttatni hozzánk. Csütörtökig pedig folyamatosan kerülnek fel az időközben elkészült anyagok.

Ami mégsem készült el időre anyagokat, vagy amit a polgármester sürgősségi indítvánnyal az ülés elején javasol napirendre venni, illetve az előre, helyszíni kiosztásra kerülő anyagokat, és a zárt ülés anyagait helyben kapjuk meg. A nagyobb terjedelmű anyagok megvitatása előtt olvasási szünetet rendel el a pm, ekkor van mód áttekinteni az előterjesztést.

Normális esetben a testület elé kerülő anyagokat előzetesen, jó eseten szakértők bevonásával véleményezi. És ha minden valóban rendben megy, a véleményt közli a bizottság elnöke a testülettel. Ha időben, vagyis pénteken megérkeznek az anyagok, a képviselőknek módjuk van konzultálni szakértőkkel, lakosokkal, az őt delegálókkal. Akár más képviselővel is egyeztethet. Ilyen esetekben minden képviselő-ha igénye van erre-kellő ismerettel és érvrendszerrel felvértezve tud dönteni.

A következő variációk már e normálisnak mondható helyzethez képest más- más módon eltérőek. Néhány ezek közül, és amit tehet ilyenkor egy képviselő a magam tapasztalata alapján.


- Az anyag még a testületi ülés előtt olvasható, de a bizottsági ülés már lezajlott. Ebben az esetben a szakbizottság nem tudja megvitatni a kérdést, csökkentett módon, de maradnak a képviselők egyéb lehetőségei /úgymint „saját” szakértői, választópolgárok, őt delegálók, más képviselőtársak információi.


- Az anyag a testületi ülés előtti nap délutánján jelenik meg a neten a) Ha időben észleled, és nincs egyéb elfoglaltságok, még módja lehet a képviselőnek információt gyűjteni, emailban, telefonon. Esetleg konferenciabeszélgetéssel más képviselőtársaival. b) nincs időd, vagy nem tudod elérni már azokat, akiknek a véleményére kíváncsi vagy.


- Az anyagot a testületi ülésen kapja meg a képviselő, de a meghívóban szerepel a cím. Előzetes információk alapján, és esetlegesen városházi dolgozótól kapott információ alapján hipotézisek állítása, feltételezések egyeztetése esetleg más képviselőtárssal.


- Az anyagot helyben kapja meg a képviselő, a napirendben nem szerepel a téma. Saját kútfő, és esetleg telefonálgatás ülés alatt, hátha…. /Zárt ülésen telefonálás sincs./

A helyzetet bonyolítja, hogy a hivatal jogászai szerint az előterjesztések anyagát-még a nyilvános ülésre szántakat sem-nem lehet széles körben nyilvánosságra hozni. Én kértem, hogy az előterjesztések a város honlapján mindenki számára elérhető legyen, de azt a választ kaptam, hogy nem lehetséges, és én sem tehetem meg. Így a választópolgár nem értesülhet az őt érintő kérdésekről a maguk teljességében. / Persze ennek ellentmond szerintem sok minden, például az alkotmány Én, hogy viszonylag tisztességesen tudjam a munkám végezni, szaktanácsadókat kértem fel, akiknek lehetőséget biztosítottam a betekintésre, és ők segítik a munkámat. Ezek száma meg nem korlátozható/

Az ülések időtartama hat és tizenkét óra között mozog. A fontos gazdasági kérdéseket –törvényesen-zárt ülésen tárgyaljuk. Itt milliárdos kérdések is eldőlhetnek úgy, hogy a képviselő teljesen magára van hagyatva, és kevésbé ideális esetben, ezt még ráadásul munka után, a nap végén, vagy a következő nap hajnalán, némileg kimerülve, koncentrálásra már képtelenül teszi meg.

A rendeleteket két fordulőban, két testületi ülésen tárgyalják, ekkor mód nyílik nyilvános egyeztetésre. Ekkor tudná kikérni az érintettek véleményét az adott körzet egyéni képviselője, illetve folytathatnak konzultációkat a listások is.

A többséget alkotó képviselők könnyebb helyzetben vannak /nemcsak azért, mert megmondják, hogy mit szavazzanak./ Az érdeklődő „kormánypárti” képviselő frakcióülésen, a testületi előtt viszonylag részletes információt kaphatnak. / Itt minimális kivételtől eltekintve el is dől az előterjesztések sorsa /

A kisebbségben lévő képviselők leginkább hipotéziseiket oszthatják meg egymássál, és alternatívát dolgozhatnak ki a feltételezett helyzetekre. Nincs egységes ellenzék. Négy képviselőcsoport alkotja, amelyek külön-külön, időnként egymástól is függetlenek. /MSZP-SZDSZ, MDF, Vállalkozók Pártja, Civil Összefogás /

A képvisel-testületi ülések meghívója ezen az oldalon is olvasható jó ideje. Abból láthatő, hogy arányaiban és súlyában milyen előterjesztések azok, amelyeket módja van egy képviselőnek tisztességesen megvitatni a korábban felsorolt körrel. Az is érzékelhető a meghívóból, hogy milyen témákban kényszerül magára hagyatva dönteni, esetenként kora hajnalban.

Üdv mindenkinek!

Néhány előzmény: 2005-ben a Budapesti utca mögötti 10-20 éve használaton kívüli síneket, amit már benőttek a fák, a MÁV újra használatba vett. A sínek közvetlenül a lakóházak mellett vannak. Ott naponta, főleg hajnalban vonatok parkolnak, és járatják a motorjukat, amitől sokan nem tudnak aludni. 2006-ben a MÁV kitalálta, hogy egy üzemanyagtöltő állomást épít ide, aminek senki nem örült az utcában, és a környéken sem. Aláírást gyűjtöttünk (150-et, kb ennyien laknak a környéken). Akit megkérdezünk, mind aláírta, hogy nem szeretné az építkezést.

Akkoriban voltak az önkormányzati választások. A képviselőnk (Ivanov Mihály) mellettünk állt, végül az önkormányzat visszavonta az építési engedélyt, tekintettel arra is, hogy a közvetlen szomszédok nem járultak hozzá (azaz mi, a lakosság).

Ma felhívott egyik szomszédom, hogy újra építkeznek. Ugyanazt építik. Nem kaptunk levelet senkitől, hogy kiadták volna az építési engedélyt, sőt van határozat arról, hogy megtagadták.

A képviselőnket (Ivanov Mihály) a dolog most egyáltalán nem érdekli.

Nem nagyon van ötletem, hogy milyen lépéseket lehet tenni jogilag, esetleg akinek több gyakorlata van, írja már ide, hová forduljunk.

Érdekesség még, hogy most költött a város egy igen nagy összeget ezeknek az utcáknak a felújítására, sőt műemlékvédelmi program is érvényben van. Erre most ide tesznek mellé egy gázolajszagú ipari épületet, amiről azt ígérték tavaly, hogy a Suzuki felé fogják áttenni, hogy ne zavarjon senkit (a komplett lakótelepről, akik ezt kénytelenek nézni, nem is beszélve).

A Community Supported Agriculture (CSA) mozgalomról elég sokat lehet olvasni a helyi termékek előtérbe helyezéséről, fenntartható fejlődésről, környezetvédelemről szóló médiában. Ezt a fórumot elsősorban annak a kiderítésére szánom, hogy lenne-e igény Esztergomban egy alulról szervezett helyi CSA mozgalom elindítására.

Aki esetleg nincs tisztában azzal, hogy mi is ez, annak pár link:

http://attra.ncat.org/attra-pub/csa.html

http://www.localharvest.org/csa/

http://www.antennamagazin.hu/2007-04/20_nagyuzemi_kozossegi_mezogazdasag.html

Lényegében miről is lenne szó:

  • Lenne egy szervezet, amelyik az egészet koordinálná. Minőségi termelőket keresne, marketingelné a CSA-t, résztvevőket toborozna mind a termelői, mind a fogyasztói oldalon.
  • Az érdeklődő fogyasztók minden szezon elején előre fix összegért (tipikusan 100 ezer forint alatti összegre gondoljatok) előfizethetnénk az adott szezonban a CSA termékeire. Ez azt jelenti, hogy amikortól vannak termények, onnantól heti egy nagy doboz friss, éppen megtermelt és leszedett zöldséget kapna házhoz szállítva minden előfizető fogyasztó.
  • A termelők év elején előre hozzájutnak ahhoz az összeghez amire a termeléshez szükségük van: részükről a kockázat minimalizálva van ezzel, nem kell banki finanszírozás, megszűnik a forráshiány: lehet koncentrálni a minőségi termelésre.

A rendszer értelemszerűen zöldségekre, idény jellegű növényekre működik a legjobban. Banánra, narancsra senki se számítson a dobozban. Esztergom környékén rengeteg parlagon fekvő terület van, amit érdemes lenne bevonni egy ilyen rendszerbe, a mezőgazdasági idénymunkák ráadásul komoly munkalehetőséget is teremthetnek a környéken.

Tudományos kutatások, eredmények

Volt egyszer huszonéve egy rendszerváltás?! Azóta a lakosság nagyobbik része elfordult a politikától,az igérgető pártoktól,és politikusaiktól.Miért? Elég a vagyonnyiletkozataikat megnézni.Szinte egyiknek sincs háza,autója,csak sok millás hiteltarozása.Lassan a bérből élők és a nyugdijasok akik jól élnek és dőzsölnek.A parlamentben akkor van összetartás,ha a saját juttatásról/legutóbb az elhalálozási segély/ van szó! Esztergom a "mintaváros". Itt lehetne mintával szolgálni az országnak avval,hogy csak a pártoktól elhatárolódó független képviselőre szavazunk,akik nem kötődnek senkihez,csak a városukhoz,s ha kell politikamentessen hivják a Széchenyi térre a városért aggódó s a politikától mentes lakosságot! Azt hiszem a többsének ez az akarata itt Esztergomban is! Ha ez megvalósulna itt nálunk lenne a legmagasabb arány a szavazáskor,de ez most nem fog megvalósulni,talán az önkormányzati választáson ősszel,ha lesz egyátalán,mert addigra már egypártrendszer,vagy királyság lesz,a lakosság nagy része jobbágy vagy cseléd valódiszavazati jog nélkül! ezt akarjuk? sokan nem!!!

Tervben van Esztergom és Kertváros közé kerékpárút?

Nagyon kellene,de nem hallok róla semmit!

Jó lenne valami info!

Igaz, hogy húsvétig még van pár hét (április 12-13), ám bizonyára van a tarsolyotokban kedves, kevésbé kedves locsolóversike, vagy emlékezetes történet. Kivele!! :-))

Ha tudtok erre a fogalomra valami jó magyar szót, szóljatok... Talán a "magánélet védelme"?

Fejhallgatóval nézek egy filmet, és ha jön egy busz, azt jobban hallom, mint a filmet.

Mikor fog valaki valamit azért tenni, hogy ne az ablakaink alatt menjenek a Suzukiba a buszok?

Mi a pékért nem áll ki egy járőrautó az állomáshoz és fordítja vissza a buszokat?

Tényleg forgalomlassítást kell szerveznem?

Tele van a tököm.

Schweidel József utca

Írd le, ha történt veled valami bosszantó, idegesítő, de utólag visszagondolva kifejezetten vicces dolog.

Országjáró kampánykörútján kedden Tatabányán járt Orbán Viktor miniszterelnök.

A kemma.hu és a 24 Óra számára adott interjújából kiderült, hogy OV szerint "Esztergom fontos város, az ország egyik legtekintélyesebb települése. Mindenki közel érzi magát hozzá, akinek fontosak Magyarország történelmi hagyományai"

 

Akkor Tatabányára menet miért nem állt meg a miniszterelnök úr egy félórára Esztergomban?

Miért nem sétált a Széchenyi téren? (Ja, mert a szocik gödröket ásnak a burkolat alá...)

Miért nem volt kiváncsi a Mária Valéria híd környékére (a mélygarázsról ne is beszéljünk....)

A "fejlődő és sikeres" város bombatámadásos belvárosát nem akarta látni?

 

Egyébként Orbán Viktor a hosszú interjújában a sok-sok esztergomi kérdésre válaszolva egyszer sem ejtette ki "Meggyes Tamás kiváló polgármester" nevét. NOCSAK!!!

 

És még egy:

tegnaptól kezdve OV nem mondhatja, hogy nem tud az esztergomi botrányokról és ne hallott volna Knapp KDNP pornóképeiről, mert a riport készítői rákérdeztek...

 

http://www.kemma.hu/komarom-esztergom/kozelet/orban-viktor-az-adoszakertok-orszagava-valtunk-330413

 

Valami érdekeset olvastál/ hallottál a világból?

apróhirdetések

Felhasználási feltételek és adatvédelmi nyilatkozat | Moderálási alapelvek | Médiaajánlat | Impresszum
Az oldalon megjelenő írások és vélemények nem feltétlenül azonosak az oldal üzemeltetőjének véleményével.
A Szeretgom.hu-n megjelenő felhasználói tartalmakért szerkesztői felelősséget senki nem vállal.