A 2010-es év tíz legfontosabb eseménye a Vatikánban

2010.12.29. 15:45
A RomeReports multimédiás hírügynökség felsorolja és videoösszefoglalóban ismerteti az elmúlt esztendő legjelentősebbnek ítélt vatikáni eseményeit.

A lista tizedik helyére az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának felállítása került. A Szentatya e testület felállításával kíván válaszolni a keresztények létszámának csökkenésére Európában és Észak-Amerikában. A pápa 2012-re zsinatot is hirdetett, amely e témával foglalkozik majd.

A kilencedik helyen a međugorjei Szűzanya-jelenések kivizsgálásával megbízott vatikáni bizottság létrehozása áll. A testület a legszigorúbb titoktartás mellett dolgozik; az eredményekről kizárólag a Hittani Kongregáció kap tájékoztatást.

A nyolcadik legjelentősebbnek ítélt esemény: a Szentatya az azóta bíborossá kreált Velasio De Paolist delegálta arra a feladatra, hogy rendet teremtsen a Legio Christi Kongregációban, miután fény derült az alapító életének botrányaira.
  
A lista hetedik helyén a torinói lepel kiállítása áll. A katolikus egyház legjelentősebb ereklyéjét a kiállítás 44 napja alatt kétmillióan látták.   

A hatodik a novemberi konzisztórium, amelyen a pápa 24 új bíborost kreált. Velük együtt a bíborosi testület létszáma 203-ra nőtt, akik közül 121 rendelkezik pápaválasztói joggal.     

Ötödik helyen áll a közel-keleti püspökök szinódusa, melynek során a szentföldi vallási vezetők és a pápa azt vizsgálták, hogyan lehetne megakadályozni a keresztények tömeges elvándorlását Jézus szülőföldjéről.

A lista negyedik helyére került a pápával készült interjúkötet, a Világ világossága, valamint a Bibliáról szóló, Verbum Domini című dokumentum megjelenése. Az interjúkötet személyes jelleggel mutatja be a Szentatyát és ismerteti véleményét korunk egyes kérdéseiről; a Verbum Dominiben XVI. Benedek pápa a számára egyik legizgalmasabb témáról, a Szentírásról értekezik.

A harmadik helyen a papság évének lezárása áll. A pápa mintegy tizenötezer pappal koncelebrálva a Szent Péter tér történetének legnagyobb szentmiséjét mutatta be. Bocsánatot kért Istentől és a papi szexuális bántalmazások áldozataitól, és ígéretet tett, hogy az egyház mindent megtesz azért, hogy ilyesmi „soha többé ne fordulhasson elő”.  

A lista második helyén a pápának a papi szexuális bántalmazásokkal kapcsolatos válaszlépései állnak. Miután Írországban napvilágra került két jelentés, amelyek több száz, számos egyházi személy által elkövetett gyermekbántalmazási esetről számolnak be, a pápa elrendelte ezek őszinte kivizsgálását és lezárását, hogy soha meg ne ismétlődhessenek. A Szentatya az ír katolikusokhoz írt levelében személyesen kért bocsánatot az áldozatoktól. Hangsúlyozta: helytelen az ilyen ügyeket elhallgatni azért, hogy védjék az egyház jó hírnevét.

A RomeReports listavezetője XVI. Benedek pápa nagy-britanniai látogatása, melynek során idei legfőbb gondolatai kerültek elő. Edinburghba tartva a repülőgépen elismerte, hogy az egyház éberség és határozottság híján nem tett megfelelő, gyors intézkedéseket a gyermekmolesztálásokkal szemben. Ezért, mint mondta, a legfontosabb, hogy segítsük az áldozatokat a trauma feldolgozásában és életük újjáépítésében. Az ökumené terén, miközben katolikus ordinariátusok alakulnak a kiábrándult anglikánok befogadására, a pápa meglátogatta Rowan Williams anglikán érseket. Személyében az első katolikus egyházfő tett látogatást a Westminster-apátságban, a legfontosabb anglikán istentiszteleti helyen. A Westminster Hallban 1800 politikus, üzletember és brit értelmiségi előtt beszélt a politika és a vallás kapcsolatáról. Ezen útja során avatta boldoggá az általa igen nagyra becsült John Henry Newman bíborost, a lelkiismereti szabadság szószólóját s egyben a II. Vatikáni Zsinat egyik előfutárát.

Rigo Jancsi
2010.12.29. 15:53

Mi lesz az anglikán egyházzal? Visszalépnek a katolikus egyházba? Nagyon úgy néz ki! Vigyor

hasonló fórumok

Beszélgessünk itt arról, hogy mi is lehet az Önkormányzat azon törekvése mögött, hogy az esztergomi domboldal, hegyvidék ad-hoc beépülését meggátolják...

Hallottam egy-két dolgot a Kórház "állapotáról", ki mit tud, vajon igazak lehetnek?

1. Csendben ágyszámot csökkentettek. Igaz ez?

2. A sebészeten például orvoshiány lett, veszélyben az ügyelet, ha nincs elég orvos az ÁNTSZ elveszi a jogosultságot. Igaz ez?

3. Az élelmezést átvette a kórháztól a Strigonium alá tartozó új Gastro cég, ezzel komoly konfliktust keltve a kórházi vezetés és az Önkormányzat között. A kórháznak bevételt jelentett a "külsős" étkeztetés. Állítólag a kórház jelenleg többszörösét fizeti egy beteg napi ellátásáért. Igaz ez?

Írd le, ha történt veled valami bosszantó, idegesítő, de utólag visszagondolva kifejezetten vicces dolog.

Megtartható újévi fogadalmak

(de az se rossz, ha nem tartom be õket)

1. Igenis meg fogok hízni.
2. Abbahagyom a testedzést, úgyis csak idõpocsékolás.
3. Minden eddiginél jobban fogok halogatni minél több dolgot.
4. És többet is fogok inni.
5. Sõt, dohányozni is többet fogok. Ha eddig nem tettem, rászokom.
6. Sokkal kevesebbet fogok olvasni.
7. Többet fogok tévézni, úgyis egy csomó jó mûsorról már lemaradtam.
8. Sokkal több idõt fogok a munkahelyemen tölteni.
9. Temérdek pénzt fogok elkölteni nõre/ruhára.
10. Nagyon fontos kúltúrtörténeti jelentõségû helyekre látogatok el szabadságom alatt, például megnézem, hol élnek Berényiék barátok közt.
11. Nem viszek magammal otthonról ebédet, inkább hozatok valamit az irodába.
12. Nem áldozok idõt és pénzt jótékony célokra.
13.
14. Elkezdek hinni a babonákban.
15. Sötét fóliát teszek a kocsi ablakaira, szõrmét a kormányra és gettódöngetõ hagosítóberendezést az autórádióhoz.
16. Monoton hangon fogok beszélni, lehetõleg egyszótagú szavakat használva.
17. Csak két számmal kisebb farmert fogok hordani, õv helyett kötelet vagy láncot használva. Pólóból pedig csakis olyat veszek fel, amit divatos sárga foltok díszítenek hónaljban.
18. És egy személyes cél: visszahozom a diszkókorszakot.

Forrás: www.rpg.hu

Te teszel idén újévi fogadalmat?

 

BARÁTAIM!
Itt az idő, hogy megfogjuk egymás kezét - ha virtuálisan is - és erősítsük egymást abban,
hogy nem vagyunk egyedül.
Hogy MÉG NEM VESZETT EL A DEMOKRÁCIA!

Hétfőn ugyanis, megkezdődik a választási ajánló-szelvények,
a „KOPOGTATÓ CÉDULÁK” postázása,
és egyúttal - szinte már aznap - kezdetét veszi a pártok közötti ádáz küzdelem,
azok begyűjtésére.

Ez a művelet, elvileg, a demokrácia ünnepe kellene, hogy legyen!
A FIDESZ azonban, tesz róla, hogy a választás is, és ez is az ellentétébe csapjon át:

A DEMOKRÁCIA SZÉGYENÉVÉ VÁLJON!

Miért mondom ezt?
Azért, mert a FIDESZ nyíltan bevallott célja:
2 millió db ajánló-szelvény összegyűjtése!


Számoljunk!

Szükséges: 176 X 700 – egyenlő - 123.200 érvényes ajánlószelvény,
szemben a 2.000.000-val!
Ezzel az akciójával a FIDESZ nyíltan és bevallottan, erőfölényével visszaélve,
ki akarja szorítani a többi párt jelöltjeit,
és még a választáson való indulás LEHETŐSÉGÉT is el akarja venni tőlük!

MI EZ, HA NEM A DEMOKRATIKUS VÁLASZTÁSI SZABÁLYOK MEGCSÚFOLÁSA!
Ez nyíltan demokrácia és Alkotmány ELLENES!

Ezt vajon miért nem veszi észre, és miért nem teszi szóvá,
az alkotmányra más esetben oly kényesen vigyázó:
Sólyom László,
vagy az Alkotmánybíróság, vagy az Ügyészség!

EZ LENNE A DOLGUK!!! Vagy nem?

HA ŐK NEM TESZIK MEG, TEGYÜK MEG MI !!!

Azt javaslom NEKTEK – aki egyetért velem – hogy lemásolva ezt a felhívást,
minden lehetséges fórumon,
valamint E-mailben, az ismerőseink, barátaink segítségével,
minél szélesebb körben terjesszük!

HASZNÁLJUK KI AZ INTERNET ADTA LEHETŐSÉGEKET!
VÉDJÜK MEG A DEMOKRÁCIÁT!


"Lehet élni zene nélkül is. A sivatagon át is vezet út. De mi azt akarjuk, hogy az ember ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos réteken."
/Kodály Zoltán/

 

Tudom, hogy "olvastam egy jó könyvet" fórum már van, de nem akarnám oda írni. Egy-egy olyan idézetet, gondolatot írnék/várnék ide, ami tetszett nekem vagy nektek, és további gondolatokat, érzéseket ébreszt (amiket szintén leírhattok). Nem feltétlenül filozófiai eszmefuttatásra gondolok:) Forrásmegjelölés nem feltétlenül szükséges - de lehet, hogy a többiek is felismerik az idézeteinket. Szóval, nyitó hozzászólásként a következő:

"Háromféle ember van ebben az országban... háromféle magyar. Mind a három egyezik abban, hogy elégedetlen a világgal, a kormánnyal, ami ennek a világnak a nyakán ül, a rendszerrel, mindennel. Panaszkodnak, morognak, keseregnek, átkozódnak. Aztán egy részük úgy próbálja megoldani a maga bajait, hogy kiszolgálja a hatalmon lévőket. Csatlakozik hozzájuk. Hasán csúszik, farkát csóválja, s ha odalöknek neki egy koncot, s befogadják cselédnek, akkor veszettebb lesz a veszett kutyánál, marósabb a vad farkasnál, kegyetlenebb az ellenségnél, kommunistább a kommunistánál, csakhogy bebizonyítsa a maga hűségét, és nagyobb koncot kapjon érte.

Egy másik részük az ellenkezőjét teszi: feláll a két lábára és verekszik. Védi azt, amiről úgy érzi, hogy az övé. A maga jussát az élethez. A maga jussát a szabadsághoz. A maga jussát ehhez a földhöz, melyen született, s mely a hazája. Verekszik másokért is, mindenkiért. A mások jussáért, a mások szabadságáért. A még csak meg sem születettekért is verekszik. Mindenkiért és mindenki helyett.

Aztán van a harmadik csoport, a nagy csoport, amit úgyis nevezhetünk: a nép. Akinek nincsen arca, sem rossz, sem jó. Sem szép, sem csúnya. Se nem hős, se nem áruló. Senki és semmi. Tömeg. Nyáj. Nem tesz se jót, se rosszat. Semmit se tesz. Csak meghúzódik és vár. És mint a fű a rátaposó láb alatt, meghajlik, meggörbed, tűr, mindent eltűr, s amikor tovább lép a nagy láb, akkor lassan felegyenesedik megint. De sohasem egészen. Egy kissé mindég meghajolva marad, készen arra, hogy újra lelapuljon egy másik láb alatt. Érted? Eszébe sem jut, hogy tegyen valamit a rátaposó láb ellen, megvágja, megszúrja, küzdjön ellene, kockázatot vállaljon jussáért, a szabadságáért, bármiért. Érted? Ez a nagy tömeg. Ez a nép."

Mivel már van egy olyan topic, hogy tisztességes Fideszest keresnek, talán érdemes megnézni, hogy Esztergomban, a Bíboros úr székhelyén, a katolikus egyház fellegvárában van-e 1, azaz egy fő tisztességes kereszténydemokrata.

 

A kérdés aktualitását adja a tegnapi testületi alalkuló ülés.

 

Lesz-e aki megszólal és vállalja a nyilvánosságot?

 

KDNP-sek ébresztő!

A félrevezetett vezető!

Testületi ülés megy a videón. Esztergom Polgármestere beszél. Hallgatom és nem tudom, mi az igaz abból, amit mond.

A jegyzőről, vagy volt jegyzőről folyik a szó. Azt bizonygatja mondandója elején, Csomor Úr nem tett esküt, hisz nincs róla a jegyzőkönyvekben semmi, senki sem láthatta amint az említett esemény, megtörténik. Lehet, ha akarom hihető is.

Az ám, de mit mond egy perccel később Polgármesterünk. Azt, hogy Őt csúnyán félrevezette a jegyző úr (bűncselekményt elkövetve) amikor aláíratta vele azt a papírt, ami szerint a jegyzői eskü mégis megtörtént valahol. Van ilyen. A Polgármester Úr azt mondja, nem ismeri a vonatkozó jogszabályokat.

No, ez már valamivel érdekesebb eset, mint az előző állítása. Annál is inkább, mert ahhoz, hogy aláírásunkkal igazoljuk, megtörtént-e egy adott esemény vagy sem, nem kell jogászi végzettség. Nem hiszem, hogy midőn a Polgármester a fizetését felvéve aláírja az átvételt, e fontos aktust megelőzve, jogi tanácsot kér a jegyzőtől vagy bárkitől, törvényes-e amit tesz.

De lássuk a Polgármester legérdekesebb mondatát nagyjából egy perccel az előbbiek után!

Ez ám a bizonyíték! Itt lelhető fel a fő félrevezetés! A következőket hallom Polgármester Úr szájából: „Csomor urat fegyelmi ügyben állítottuk fel, nem tudván arról, hogy nem tett esküt”. Mi a szösz, ez a legérdekesebb része pár perces mondandójának! Szegény Polgármester, ennyire félrevezette a jegyző úr? Már azt sem tudja letette-e azt a fránya esküt Csomor Úr vagy sem? Na, most azután kitől tudhatjuk meg mi a való?

Ezek után már nem csodálkozom, hogy pár hónappal ezelőtt még állította, a város nem jutott 1,6 milliárdhoz a kiköltöztetett iskolákkal kapcsolatban. Most meg olvasom az értesítőben, hogy már el is költötték! Úgy látszik megint félre- vezette Csomor Úr!

Mit lehet tenni, nehéz az élet! Az ember beszél, beszél a testületi ülésen és csak az ilyen félrevezetett gáncsoskodók, mint én, nem tudják mi az igaz abból, amit hall!

Köszönve a lehetőséget: Zsák Ferenc Esztergomból.

"Az ügyről a polgármester az ülésen elmondta, a választások előtt az önkormányzat 2010 fát rendelt meg, azokra azonban a jelenlegi helyzetben nincs pénze a városnak, az ültetéshez viszont 209 gödröt már kiástak, amelyekkel kezdeni kellene valamit."

"Az ország iránti felelősségtől hajtva folytatjuk a kormányzást"- jelentette ki az eredmények bejelentése után Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke.

És itt Esztergomban itt is folytatjátok a "munkát"?

Az ORIGO hírportál értesülései szerint Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke nemrég tárgyalt Steindl Balázzsal, és abban állapodtak meg, hogy "Tétényire kell rátolni a felelősséget".

http://www.origo.hu/itthon/komment/20110412-sem-a-kormany-sem-a-miniszterelnok-nem-avatkozik-esztergom-ugyebe.html?cmnt_page=1

Ez azt jelenti, hogy legfelsőbb támogatással folytatódik tovább a Meggyes-csoport totális háborúja Tétényi Éva ellen, mindaddig - amíg reményeik szerint - teljesen el nem lehetetlenítik, vagy meg nem szabadulnak tőle.

Ez új fejezetet jelenthet a város lakóinak életében is, hiszen az általuk kétharmados többséggel megválasztott polgármester sorsáról van szó.

Fogjunk tehát össze, és álljunk ki még határozottabban mellette!

Éjféli mise televíziós közvetítése a budapesti irgalmasrendi kápolnából

A szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond Kozma Imre irgalmasrendi szerzetes.
Közreműködik a kápolna kórusa Tihanyi Gábor vezetésével.

„Hozzánk, tanácstalan, nyugtalan emberekhez, akiket a gazdasági válság miatt fekete karácsonnyal is riogatnak, egy hihetetlen üzenet érkezett:
Van számunkra Megváltó, aki meg akar gyógyítani, meg akar menteni bennünket. Belékapaszkodhatunk, mint egy horgonyba, rábízhatjuk magunkat, s közben csillagként mutatja az utat."

Cím: 1023. Budapest, Frankel Leó út 54.

Hol lehet kapni? Hová forduljak? Mit használjak?

Mindenféle felmerülő kérdésedet ide írd, ha szeretnél tanácsot kérni a témában.

Emlékeztetőül

Egy királyi városban a helyi polgármester hősiesen megvédte hivatalát!

Történt ugyanis, hogy a város egyik gimnáziumának igazgatóját leváltotta a polgármester, mert az igazgató azt merte állítani, az idei tanév nehézségekkel indul, és ezeket az állítólagos nehézségeket a szülők nem átallották szóvá tenni.

Ezek az elvetemült szülők, lévén még nem rendelkeznek olyan széles látókörrel, mint a csak érettségivel rendelkező polgármester, a következőt tették. Miután a polgármester félelmében, hogy ez a sok (ó, mily szörnyűség, néhányan akár még főiskolát vagy egyetemet végzett) szülő és pedagógus, a zárt ülés fogalmát meg nem értve, rátör a képviselői testületre, kihívta a rendőrséget. Erre válaszul többen, szülők, tanárok és néhány diák zaklatni kezdte a polgármester nyugalmát! Nem törődve a polgármester magasztos és velős érveivel, ami szerint nincs joga bírálni senkinek Esztergom első emberét (ez egy valamirevaló szülőnek sohasem sem jutna eszébe, lásd később) a jelenlevők, túlfűtöttségükből adódóan, elénekelték Kodály Esti dalát (a rendőrök is meghallgatták). Mindez persze nem volt elég ennek a megátalkodott emberhalmaznak! Még arra is képesek voltak, hogy tapssal zavarják meg a zárt ajtók mögött ülők fennkölt nyugalmát. Az utcáról!

Ez a durva, előre be nem jelentett, félelmetes emberhalmaz a rendőrség által felügyelve elmerte énekelni a Boldogasszony anyánk című lázító éneket, ami azután annyira megsértette a polgármester személyiségi jogait, hogy e vehemens tiltakozást látva számára bebizonyosodott, a gimnázium igazgatója nem képes a szülőket kordában tartani, és így le kell váltani a posztjáról. Ezek a gaz szülők és tanárok a jelenlevő diákok segítségével elénekelték még, más hasonlóan szörnyű dalok mellett, az Ének Szent István királyhoz című Kodály Zoltán által írt harci énekeket is.

Miután magas testület, az imént leírtak nyomán rájött, hogy milyen szörnyű veszély fenyegeti Esztergom egyik 320 éves, a statisztika szerint az ország egyik. legsikeresebb iskoláját, leváltotta az igazgatót. Igaza volt, mert az nem járja, hogy egy valamirevaló igazgató ne tudjon megnevelni néhány magáról megfeledkezett szülőt.

Azt, hogy a rendőrök közül, végzettségét tekintve, ki lehetne polgármester városunkban, nem kutatom. A kultúrált viselkedésüket tapasztalva aligha járnánk rosszabbul, mint a jelenlegivel. Ők elvégezték a munkájukat. Nem volt nehéz dolguk. A neveletlen szülők ugyanis nem akartak bemenni a városházára, mert azzal a fogalommal, hogy zárt ülés, tisztában vannak (nota bene: a polgármester nem biztos).

A Királyvárosban az első ember megvédte hivatalát. Megvédte úgy, hogy igénybe vette a neveletlen szülőkkel, diákokkal és tanárokkal szemben a rendőrségnek a segítségét. A félős polgármester, mivel országgyűlési képviselő az ország többi lakósának is szép például szolgált!

U.I.: Sajnos a fent említettek előtt több órával, egy valószínűleg elkeseredett szülő tojást dobott a polgármesterre, amire semmi sem adhat okot. A durvaság nem megoldás semmire!

Dudok Dávid, esztergom-kertvárosi lakos vagyok, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem harmadéves társadalmi tanulmányok szakos hallgatója. Diplomamunkám témája egy kutatás, melyet a Művelődési Házzal kapcsolatban végzek. Nagy segítséget jelentene nekem, ha minél több esztergomi kitölténé kérdőívemet, mely az alábbi linken található:

 

https://docs.google.com/forms/d/1i5rGTeKchGMzbsFNylTwBi0-j9QfPLyuw3DgyaHAGgc/viewform

 

Mindenki segítségét köszönve,

Dudok Dávid

Villy figyelt fel erre a koromra. Vajon mi történhetett?

Vannak kényes témák, amik az újságok olvasása közben előkerülnek.

Nagy a dilemmám a téma végig gondolása során, mi lenne jobb?

Ha engedélyeznék és elterjedne, vagy ha végérvényesen betiltanák a génmanipulációt az élelmiszerek előállításakor?

www.stop.hu

Egy szempontot mindenki figyelmébe ajánlok: mi a jobb pl. az afrikai éhezőknek, az egészségtelen táplálkozás, vagy az "egészséges" éhhalál?

Civil kezdeményezés, mely azt szeretné elérni, hogy ismerjük meg, amink már megvan és ott hever a lábaink előtt, javítsuk meg, amin van lehetőségünk változtatni és tegyük szerethetővé városunkat életünk minden területén.

Akkor most következzen egy rövid összefoglaló magyar szemszögből a jelenlegi emberiség helyzetére vonatkozóan. Csoportokba szedjük a témákat, de az egészet egyben kell látni. Ideje felébredni emberek! Elég legyen a tömegembereket gyártó népbutító médiák hatalmából! A kétkedőknek csak annyit mondhatok: "aki nem hiszi, járjon utána".

A FÖLD

Bolygónk beteg. Ez egyértelműen érzékelhető. Alapvető, elemi szinten mutatkoznak a jelek: tűz-vészek, víz-áradások, föld-rengések, levegő-viharok. Ezek az anomáliák jelzik, hogy lázas, beteg bolygón élünk, és mi tettük azzá. Pontosabban az a materialista, profithajhász, világuralmi eszme, amit nyugodtan tekinthetünk az emberiség és a Föld bolygó rosszindulatú rákjának.

Az erőforrások jelenleg már nem tudják eltartani az egyre mohóbb, szüntelenül fogyasztó és pazarló emberiséget, legalább 6 Föld kellene a jelenlegi erőforrás étvágyunknak! A fejlett nyugati ember ökológiai lábnyoma egy kisebb várossal egyenértékű!

Kitermeljük a bolygónk bőrének zsírpárnáját, az olaját, és hálából visszapöfögjük a levegőbe létrehozva az üvegházhatást, pusztítva az ózonpajzsot, beengedve a kozmikus sugarakat.

A mértéktelen fogyasztás következtében akkora mennyiségű hulladékot termelünk, amit már lassan nem lehet feldolgozni. Szemétdombot csinálunk a saját lakóhelyünkből. Naponta halnak ki állatfajok.

Nem elég nagy a baj, de folyamatosan tetézzük. Alaszkában épül a HAARP projekt, ami a bolygónk elsődleges elektromágneses védelmét, az ionszférát vette célba, már megint katonai és gazdasági célok elérése érdekében!!!

Az emberiség gyorsvonatként száguld a végzete felé. Talán még nem késő, hogy visszatereljük az EMBERT addig az elágazásig, ahol még tudta a helyes utat. Mert az már nem kérdés, hogy lesz-e valami nagy pusztulással járó megtisztulás a közeljövőben, hanem, hogy mikor és milyen formában megy végbe. Ez az anyagias, profithajhász-pénzközpontú, természetromboló világ így nem mehet tovább! Úgy néz ki, hogy a természet és az ember küzdelméből az ember semmiképp nem kerülhet ki győztesen, legfeljebb magával rántja a pusztulásba az Föld-anyánkat is.

Szakirodalom: Hetesi Zsolt, Tóth Ferenc

folyt. http://www.mariaorszaga.hu/index.php?menu=bovebben&kod=4487&rovat=&PHPSESSID=312230df1142b06a4bc0a42404135717

 http://www.fusz.hu/index.php?op=full&q=9094

 

Felhasználási feltételek és adatvédelmi nyilatkozat | Moderálási alapelvek | Médiaajánlat | Impresszum
Az oldalon megjelenő írások és vélemények nem feltétlenül azonosak az oldal üzemeltetőjének véleményével.
A Szeretgom.hu-n megjelenő felhasználói tartalmakért szerkesztői felelősséget senki nem vállal.