A 2010-es év tíz legfontosabb eseménye a Vatikánban

2010.12.29. 15:45
A RomeReports multimédiás hírügynökség felsorolja és videoösszefoglalóban ismerteti az elmúlt esztendő legjelentősebbnek ítélt vatikáni eseményeit.

A lista tizedik helyére az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának felállítása került. A Szentatya e testület felállításával kíván válaszolni a keresztények létszámának csökkenésére Európában és Észak-Amerikában. A pápa 2012-re zsinatot is hirdetett, amely e témával foglalkozik majd.

A kilencedik helyen a međugorjei Szűzanya-jelenések kivizsgálásával megbízott vatikáni bizottság létrehozása áll. A testület a legszigorúbb titoktartás mellett dolgozik; az eredményekről kizárólag a Hittani Kongregáció kap tájékoztatást.

A nyolcadik legjelentősebbnek ítélt esemény: a Szentatya az azóta bíborossá kreált Velasio De Paolist delegálta arra a feladatra, hogy rendet teremtsen a Legio Christi Kongregációban, miután fény derült az alapító életének botrányaira.
  
A lista hetedik helyén a torinói lepel kiállítása áll. A katolikus egyház legjelentősebb ereklyéjét a kiállítás 44 napja alatt kétmillióan látták.   

A hatodik a novemberi konzisztórium, amelyen a pápa 24 új bíborost kreált. Velük együtt a bíborosi testület létszáma 203-ra nőtt, akik közül 121 rendelkezik pápaválasztói joggal.     

Ötödik helyen áll a közel-keleti püspökök szinódusa, melynek során a szentföldi vallási vezetők és a pápa azt vizsgálták, hogyan lehetne megakadályozni a keresztények tömeges elvándorlását Jézus szülőföldjéről.

A lista negyedik helyére került a pápával készült interjúkötet, a Világ világossága, valamint a Bibliáról szóló, Verbum Domini című dokumentum megjelenése. Az interjúkötet személyes jelleggel mutatja be a Szentatyát és ismerteti véleményét korunk egyes kérdéseiről; a Verbum Dominiben XVI. Benedek pápa a számára egyik legizgalmasabb témáról, a Szentírásról értekezik.

A harmadik helyen a papság évének lezárása áll. A pápa mintegy tizenötezer pappal koncelebrálva a Szent Péter tér történetének legnagyobb szentmiséjét mutatta be. Bocsánatot kért Istentől és a papi szexuális bántalmazások áldozataitól, és ígéretet tett, hogy az egyház mindent megtesz azért, hogy ilyesmi „soha többé ne fordulhasson elő”.  

A lista második helyén a pápának a papi szexuális bántalmazásokkal kapcsolatos válaszlépései állnak. Miután Írországban napvilágra került két jelentés, amelyek több száz, számos egyházi személy által elkövetett gyermekbántalmazási esetről számolnak be, a pápa elrendelte ezek őszinte kivizsgálását és lezárását, hogy soha meg ne ismétlődhessenek. A Szentatya az ír katolikusokhoz írt levelében személyesen kért bocsánatot az áldozatoktól. Hangsúlyozta: helytelen az ilyen ügyeket elhallgatni azért, hogy védjék az egyház jó hírnevét.

A RomeReports listavezetője XVI. Benedek pápa nagy-britanniai látogatása, melynek során idei legfőbb gondolatai kerültek elő. Edinburghba tartva a repülőgépen elismerte, hogy az egyház éberség és határozottság híján nem tett megfelelő, gyors intézkedéseket a gyermekmolesztálásokkal szemben. Ezért, mint mondta, a legfontosabb, hogy segítsük az áldozatokat a trauma feldolgozásában és életük újjáépítésében. Az ökumené terén, miközben katolikus ordinariátusok alakulnak a kiábrándult anglikánok befogadására, a pápa meglátogatta Rowan Williams anglikán érseket. Személyében az első katolikus egyházfő tett látogatást a Westminster-apátságban, a legfontosabb anglikán istentiszteleti helyen. A Westminster Hallban 1800 politikus, üzletember és brit értelmiségi előtt beszélt a politika és a vallás kapcsolatáról. Ezen útja során avatta boldoggá az általa igen nagyra becsült John Henry Newman bíborost, a lelkiismereti szabadság szószólóját s egyben a II. Vatikáni Zsinat egyik előfutárát.

Rigo Jancsi
2010.12.29. 15:53

Mi lesz az anglikán egyházzal? Visszalépnek a katolikus egyházba? Nagyon úgy néz ki! Vigyor

hasonló fórumok

Aki olvasott valahol egy jó mondást, bölcsességet, vagy híres emberektől idézetet, az ide beteheti a forrás megjelölésével mindannyiunk épülésére.

 

Nem esztergomi vonatkozású hír, amit valahol olvastál, és szeretnél megvitatni?

Ide írd!

20 éve történt a rendszerváltás, két évtizede élünk többpárti rendszerben.

Hogyan lehet az, hogy a pártok, jelen esetben az esztergomi Fidesz ilyen alkalmatlan, selejt "politikusokat" termel ki magából? Ha Steindl Balázs a No. 1 a helyi Fideszben, akkor milyen lehet a többi fideszes városunkban? Egyáltalán hol vannak, kik a fideszes tagok Esztergomban?

 

És nézzük meg alaposabban a selejtet!

Mit csinált S. B. az elmúlt években? Hogyan készült a politikai pályára? Képezte magát, vagy csak vezette Meggyes T. szolgálati autóját szótlanul Esztergom és Budapest között?

Kik és milyen képességek alapján választották meg S.B.-t esztergomi Fidesz elnöknek?

Az elmúlt években figyelte a testületi üléseket, ragadt rá valami ott? Semmi. Ezt ülésről ülésre láthatja városunk lakossága.

 

Az önkormányzati választás óta S.B. az esztergomi Fidesz kirakat embere. Beszél, nyilatkozik, szünetet kér, állásfoglalást ad ki - azaz kóvályog a politikai mezőben, mint gólyafos a levegőben. Ha beütjük a nevét a Google-ban, neve - csakúgy mint mentoráé, Meggyes Tamásé - csak negatív hírekben jelenik meg.

 

MENTOR: "Munkahelyi környezetben olyan személyt jelent, aki egy munkatársa számára tanácsadóként áll rendelkezésre, például szakkérdésekben. A mentor elkíséri a munkatársat szakmai fejlődése során, és példát mutat neki."

 

S.B. a selejt. Fogalmazni, írni nem tud - ez kiderült eddig közleményeiből. Nyilatkozni nem tud - lásd tévé szerepléseit. Beszéni, megszólalni nem tud - elég, ha a testületi üléseket követjük. Gondolkodni, összegezni, folyamatokat átlátni, előterjesztéseket megérteni nem tud - lásd az állandó szünet kéréseit a testületi üléseken.

 

Mit tud ez a selejt figura?

Várom válaszukat!

 

Vannak olyan könyveid amelyeket elolvastál, és olcsóbban eladnád? Esetleg elolvastad, de szivesen tovább adnád? Vannak "limonádé" regények, amiket ugyan jó olvasni, de mégegyszer biztosan nem állsz neki. Ha gondoljátok lehet eladni, csereberélni.

Mottó:

Akinek nem inge, ne vegye magára!

Negyedik éve minden közlekedési szabályt felrúgva, tiltó táblát negligálva, napi szinten több mit 100 autó jön megy a Berényi utcában. /sebességet már nem is említem/.

Általam egyáltalán nem tisztelt autót vezetők!

 Önök gátlástalanul, gyalogost nem kímélve/iskolások, sétálók,kirándulók,.../ közlekednek,ha valaki szóvá teszi, akkor sértett arroganciával reagálnak. Példát is mutatnak a kocsiban ülő gyermekeknek, akik  remek tanítványak lesznek felnőtt korukra. Kedves anyukák és apukák! Ha az önök gyermekei járnának iskolába gyalogosan ezen az utcán keresztül,biztos vagyok benne, hogy napi szinten szétgörcsölnék magukat, hogy a gyerek élve kerül- e haza!!!! Más gyermekei és a  szabályok le vannak sz.rva,csak Önök számítanak. Meglepő módon a hölgyek megnyilvánulásai  a legdurvábbak!!/általában ez is az autóban ülő gyerek füle hallatára/

 Kiváncsi lennék, hogy ezek az autósok mit szólnának, ha megbüntetnék őket? Sejtem. Kikérnék maguknak, és rohadtul igazságtalannak tartanák.

Más városokban, ha a belvárosban,sétáló utcában tiltva van a behajtás/ill.csak engedéllyel/,kizárt, hogy az ott lakók ezt figyelmen kívül hagyják. Tessenek elmenni Győrbe, Egerbe,Sz.fehérvárra...,ott ilyen nincs. Nem csak a tábla miatt, hanem maguknak érzik a város védett részeit, még akkor is, ha nehezített a közlekedésük.

Itt ez sincs, mert a várúton le lehet menni!!!! A renitensek válasza: de így egyszerűbb, rövidebb,... vagy a kedvesebbek válasza : is menjen a p...a, vagy a jó k...a anyjába. Ja, ha ez elég indok, akkor sok mindent megtehetnek még.

Pl.: nem kell sorban állni a pénztárnál, menjenek ki fizetés nélkül, mert ez is időtakarékos.

Sőt! Ha mégis fizetne, akkor nyugodtan tolakodjon előre, gázoljon át mindenkin! Ez a példa csak az iratlan szabályról szól, s lám ezt betartják.

Nézzen magába mindenki és szégyellje el magát, mert ugyanezek az emberek elvárják az élet más területein a szabályok, rendeletek,törvények betartását velük szemben.

Vitát nem akarok gerjeszteni, mert nincs miről. Ott a tábla!!!!

 

 

Csak elmélkedek!

Mesepark, amivel végig lehetett házalni a Tv-ket. Projektek az árterületen, amivel szintén végig lehetett házalni a Tv-ket, („ennyi szállodát nem építettek még Pesten sem, mint amennyit én Esztergomban"). Városközpont, és hagy ne soroljam.
Alkotmánybíróság!
Miért is pont most vették elő ezt a kérdést? Persze, a választás! Vagy más is? Sajnos a koromnál fogva, emlékszem bizonyos dolgokra!

Az alkotmánybíróság egykori elnöke, kiállt a pulpitusra, és közölte, nem megyünk LE Esztergomba, mert nincs meg a kellő infrastruktúra! Én azóta is dühöngök! Nem az alkotmánybíróság hollétén, Annál inkább a „hogyanon"! Ha egy vállakózó, mondjuk Csoszogi, az öreg suszter, azt mondta volna az APEH-nek, hogy ő nem tud pénztárgépet venni, mert nincs rá „infrastruktúrája", akkor azt mondták volna: "sajnáljuk, zárja be a boltját, mert anélkül nem üzemelhet"! DE Az alkotmánybíróság pojácáskodó elnöke, aki a törvények betartásának legfőbb őre, mondhatta amit mondott! Aztán ebből a „törvénytisztelő" emberből, botrányosan nevetséges körülmények között köztársasági elnököt csináltak, aki az elmúlt négy évben szintén nem szorgalmazta az alkotmánybíróság „törvénytelen" működésének megváltoztatását! Most Kósa úr üzent, „ha", akkor majd tárgyalunk róla. Kifordult egy világot élünk! Tisztán, érthetően elmagyarázták az idők során, hogy „nem megyünk le vidékre"! Ha belegondolok, hogy volt, amikor az „ünnepi" ülést a vár lovagtermében tartották, hogy emeljék az aktus nyomatékát, hát nem is tudom! Kell nekünk ez, hogy olyan alkotmánybírók, akik soha egy percig nem bíráskodtak, itt bohóckodjanak? Tudom most majd sokan leszedik rólam majd a keresztvizet, DE nekem erről ez a véleményem!

 

Október 9-én, szombaton este 6 órakor megtelt a Szent Anna Plébánia templom (Kerektemplom), a szentmisét Dr. Székely János püspök úr tartotta, aki itt volt plébános 2006-tól 2008-ig.

 

Püspök úr a szentmise bevezetőjében külön köszöntötte Esztergom új polgármesterét, Tétényi Évát és családját.

 

Szombaton este Lukács evangéliumát hallhattuk a 10 leprásról:

  Jézus  egyszer  útban  Jeruzsálem   felé  áthaladt  Szamaria  és   Galilea
  határvidékén. Amikor betért az  egyik faluba, tíz  leprás férfi jött  vele
  szembe.  Még  messze  voltak,  amikor  már  megálltak,  és  hangosan   így
  kiáltottak: Jézus, Mester!  Könyörülj rajtunk! Ő  rájuk tekintett, és  így
  szólt hozzájuk: Menjetek, és mutassátok meg magatokat a papoknak! Útközben
  megtisztultak.
  Az egyik, amikor észrevette,  hogy meggyógyult, visszament, hangos  szóval
  dicsőítette Istent, arcra borult Jézus lába előtt, és hálát adott neki. És
  ez az ember szamaritánus volt.  Jézus megkérdezte: Nemde tízen  tisztultak
  meg? Hol maradt a többi kilenc? Nem akadt más, aki visszajött volna,  hogy
  hálát adjon Istennek, csak ez az idegen? Aztán hozzá fordult: Kelj fel  és
  menj! Hited meggyógyított téged.

 

Székely püspök úr szentbeszédében említést tett a közjóért tevékenykedő politikusok magatartásáról, a közösségek, az emberek szolgálatáról. Esztergom polgárainak megbékélést, nyugalmat, a város újjászületését kívánta.

 

A szentmise végén a hívek sokasága a templom főbejárata előtt ünnepelte Tétényi Éva polgármester asszonyt, úgy tűnt a szombat esti szentmise hálaadás volt az új polgármester megválasztásáért.


 

 

Öntsünk végre tiszta vizet a pohárba.

Esztergom soha nem lesz a többnapos turizmus fellegvára. Építhetünk ide akármennyi szállodát, városunk, szolgáltatásaink jelenlegi formájukban egyszerűen alkalmatlanok arra, hogy ezeket fizetővendéggel megtöltsük. Tíz éve egy őrült ötletet, őrült elgondolást hajszol maga előtt Esztergom, és közben elszalaszt egy óriási lehetőséget.

Ez az óriási lehetőség pedig nem más, mint az egynapos turizmus fejlesztése.

Kezdjük először is a tényekkel.

Ma Magyarországon minden 10 turizmusra elköltött forintból 7-et Budapesten költenek el a külföldi turisták. A fennmaradó 3 forinton osztozik az összes többi üdülőövezet, beleértve a Balatont és az összes fürdővárost, vidéki üdülőkörzetet. Tegyük fel magunknak a kérdést: honnan van nagyobb esélye Esztergomnak  filléreket, vagy forintokat lecsípni? A budapesti csupán 40 km-re elköltött 7 forintokból, vagy a több tucatnyi versengővel rendelkező 3 forintokból?

Esztergom egy teljes napra képes lehet egy alapvetően Budapestre látogató, de 1 napos vidéki kirándulásokat is tevő turistát látnivalóval ellátni. A városban egész sor olyan cég működhetne, ami ilyen kirándulásokat szervez budapesti szállodák vendégeinek, hozza-viszi őket, idegenvezetőt nyújt, programokat szervez. Mindennek a megszervezése - akár városi pénzen is - nem kerülne milliárdokba, nem kellene miatta egész városrészeket átrendezni, fákat kivágni, milliárdos hiteleket felvenni, kétes megtérülésű, nagy kockázatú beruházásokba kezdeni. Elég lenne egy cseppet a turisták fejével gondolkodni, és számukra kitalált, testreszabott ajánlatokat kidolgozni.

Az így megtakarított milliárdokból pedig ki lehetne csinosítani a várost, megoldani az itt lakó emberket sújtó legégetőbb problémákat.

Ma már szinte mindenki az interneten tájékozódik egy utazás előtt - ebben a dimenzióban is van hova fejlődnie Esztergomnak. A Szeretgom keretében egy ideje dolgozunk az Esztergom.org weboldalon, ami tavasszal nyilvánossá válhat és elsősorban angol nyelvű turisztikai információkat fog nyújtani Esztergomról és a környékről az ide látogató turistáknak.

Ki kell tűzni célként: a Budapestre látogató külföldi turisták legalább 10%-a látogasson el Esztergomba egynapos kirándulásra: nézze meg a Bazilikát, üljön be egy étterembe, sétáljon egyet a főtéren. Tűzzük ki célként: a Budapestre szánt "7 forintokból" legalább 50 fillér egy esztergomi vállalkozást gazdagítson. Legyen ez Esztergom célja a következő években. Az óriásberuházások helyett koncentráljunk az emberekre, a többnapos turizmus lehetetlen hajszolása helyett legyen Esztergom a leggazdagabb egynapos kirándulási cél a Budapestre látogató külföldiek számára!

 

Mindezt vitaindítónak szántam. Az értelmetlen, a fentiekhez nem kötődő kommenteket törölni fogom. Bárkit, aki érdemben szeretne a témához hozzászólni, csak bátorítanék.

 

M1s celeb státuszát idegenforgalmi célokra vajon mikor fordítsák profitra Esztergom vállakozói? Nem ideje, hogy az anti-hisztis, rémálmoktól nem szenvedő, Skorpió géppisztolyos motorostól sem rettegő,  politikai támadásnak tekintő "asszony verve jó" Fidesz celebnek, történelmi jellegű kimagasló minőségű munkáját emléktáblákkal megörökítse valaki? Esetleg idegenforgalmat lendítő m1s gyalog túrát indítani?

 

http://hu.wikipedia.org/wiki/Esztergomi_eml%C3%A9kt%C3%A1bl%C3%A1k_list%C3%A1ja

 

Esztergomnak idegenforgalmi fellendülésre van szüksége!!  Józan paraszti ésszel ha belegondolunk, tudjuk, minden cigány a maga lovát dicséri (akinek nem inge, ne vegye magára), viszont , ha ló nincs, a szamár is jó. Szamarunk van. Ragadjuk meg a lehetőséget, 2010-ben indulhat a  m1s sétatúra!!

· Te hová helyeznél m1s emléktáblákat?

· Mire fordítanád a m1s idegenforgalmi adobevételt?

· Milyen kreativ m1s vásárfiákat lehetne értékesíteni?

 

A Jobbik meglepődve tapasztalta, hogy a 2008. szeptember 1-jén benyújtott törvényjavaslat a Minősített adatok védelméről, hirtelen milyen fontossá vált a regnáló hatalom számára, ráadásul elnyerte a parlament kétharmados támogatását is. A törvényjavaslatot 333 „igen" és 17 „nem" szavazat mellett fogadta el az Országgyűlés, a média majdnem teljes hallgatása közepette. A törvény már kihirdetésre is került a Magyar Közlönyben, és 2010. április 1-jén lép hatályba.

2009. évi CLV. tv. a titkosítások teljes átláthatatlanságát és a már elkövetett törvénysértések tisztára mosását segíti elő, hiszen lehetőséget teremt az eddigi törvénytelen adatgyűjtések, megfigyelések utólagosan „törvényszerűvé tételére". Az új törvény alapján 3 évük van a különböző szerveknek, hogy átminősítsék a már titkos adatokat, és az sem lehet gátja az újra titkosításnak, ha a valódi cél bűncselekmény takargatása volt.

A Jobbik parlamentbe kerülve azonnal kezdeményezni fogja a törvény módosítását, legfőképpen az alábbiakra tekintettel.

A törvény túl tágan határozza meg a minősített adat fogalmát, amely önmagában hordozza a jogszabálysértések lehetőségét. Gyakorlatilag bármit titkosítani lehet, ráadásul bírói kontroll nélkül. Kezdeményezni fogjuk a fogalmak pontosítását, és a minősítés szabályainak a szigorítását a törvény szövegében.

Meg kell teremteni a központi nyilvántartását a minősített adatoknak, hiszen jelenleg szétszórtan, a különböző szerveknél helyben, egységes nyilvántartás nélkül „hevernek" ezek az adatok. Információink szerint bevált gyakorlat, hogy bizonyos személyeket, netán jobbikos politikusokat vidéki kirendeltségekkel, területi egységekkel figyeltetnek meg, és központi nyilvántartás híján ezek a sokszor jogalap nélküli megfigyelések a Jobbik parlamentbe jutása esetén nagyon nehezen lesznek felderíthetőek. A felállítandó központi nyilvántartáshoz szigorú bírói kontrollt kell rendelni, meg kell fontolni a Nemzetbiztonsági Bíróság intézményének felállítását, ahol szakképzett bírák látnák el a titkosításokkal kapcsolatos törvényességi felügyeletet. Az államtitokköri nyilvántartásból csak bírói engedéllyel lehetne adatokat kikérni, és csak célhoz kötötten lehetne felhasználni azokat.

Követelni fogjuk, hogy a minősített adatok felülvizsgálata egy független szakmai testület előtt történjen, vagyis ne ugyanazok végezzék, akik a minősítést elrendelték. Az indok nélküli titkosításokat jogilag szankcionálni kell. A cél nélküli adatgyűjtés a személyiségi jogokat is súlyosan sérti.

Elképesztőnek tartjuk, hogy a Btk.-t úgy módosítja az új adatvédelmi törvény, hogy a minősített adattal való visszaélés miatt csak a minősítő szerv vagy személy kérelme alapján indítható büntetőeljárás. Ez a zsarolások melegágyát teremti meg, hiszen a minősítő kezében van a döntés, hogy neki tetsző vagy nem tetsző visszaélésre, „kiszivárogtatásra" került-e sor.

Elfogadhatatlan, hogy az elévülési idők nem az ismertté válástól kezdődnek, hiszen ebben az esetben jó esély van rá, hogy amikorra nyilvánosságra kerülnek a bűncselekmények, már el is évültek.

Fontos megjegyeznünk, hogy a minősítések 80-90 százaléka a titkos információgyűjtéseket érinti, melyek egy része sajnos az utóbbi időben nem a bűnüldözés, hanem a politikai ellenfelek megfigyelésére irányult, amely demokráciában elfogadhatatlan.

Megengedhetetlen, hogy az indokolatlan titkosítások megszüntetését csak az adatvédelmi biztos kérheti a bíróságtól, vagyis amíg nem sikerül elérni a törvény módosítását, addig hiába fogunk parlamenti pártként jobban belelátni a politikusbűnözök lapjaiba, nem a valódi bűnösök, hanem az őket elszámoltatni szándékozók csuklóján kattanhat a bilincs. Nem értjük, hogy miért lehet közös érdeke az MSZP-nek és Fidesznek egy ilyen törvény elfogadása!

A Jobbik okkal feltételezi, hogy nem véletlenül most került elfogadásra teljes parlamenti konszenzussal a törvény, és beilleszthető a Jobbik ellen folytatott, minden állami eszközt igénybe vevő hadjáratba. Különösen sajnálatos, hogy eddig az ellenzék csak cinkos módon hallgatott, de most tevékenyen is elősegíti szavazatával a törvénytelenségek létrejöttét.

Dr. Staudt Gábor
a Jobbik Jogi Kabinetjének elnöke

Manapság egyre többet beszélünk, különösen a jelenlegi válság kapcsán, régi-új építészeti megoldásokról. Egyre inkább visszajönnek a régi, jól bevált módszerek. Ezek közé tartozik a vályogépítészet is.

Nemrégiben vásároltunk egy házat, és a romos melléképületét újra akartuk építeni. Mivel szeretjük a természetes dolgokat, a vályogra gondoltunk. Sajnos azonban sem Esztergomban, sem a környéken nem találtunk olyan vállalkozót, aki értene a vályogépítéshez, vagy legalább a vályogvetést meg tudná tanítani.

Sok érdekes dolgot lehet olvasni ezen témában a www.valyog.lap.hu oldalon is, de megoldást nem találtunk.

A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZAT

A települési önkormányzat feladata, hatásköre, szervei

8. § (1) A települési önkormányzat feladata a helyi közszolgáltatások körében különösen: a településfejlesztés, a településrendezés, az épített és természeti környezet védelme, a lakásgazdálkodás, a vízrendezés és vízelvezetés, csatornázás, köztemető fenntartása, a helyi közutak és közterületek fenntartása, a helyi közutakon, a helyi önkormányzat tulajdonában álló közforgalom elöl el nem zárt magánutakon, valamint tereken, parkokban és egyéb közterületeken közúti járművel történő várakozás (parkolás) biztosítása, helyi tömegközlekedés, a köztisztaság és településtisztaság biztosítása;

Az esztergomi önkormányzat miért nem tesz eleget törvényi közelezettségének?

Lásd eső utáni fotókat!

 

Nem nekem jutott eszembe, amit javasolok mind a 10 esztergomi választókörzetben élő polgároknak.

Fogjanak össze és keressék meg az október 3-án választott képviselőjüket.

Mondják el, hogy mit várnak el tőlük, hiszen elvégre majdnem mindenhol Tétényi Éva nyert nagy arányban.

Tudom a 6. választókörzetben Ivanov Mihállyal már készülnek beszélni, itt a 7-esben is forr a levegő. Ezeknek a választópolgároknak javasoltam: Pál Györgyöt hívják ki szeretettel és mondják el neki mit vár el tőle a többség!

A napokban ez meg fog történni. Ez a követendő példa mindenhol.

 

 

Kovács Géza

 

Tervben van Esztergom és Kertváros közé kerékpárút?

Nagyon kellene,de nem hallok róla semmit!

Jó lenne valami info!

 

A zeneiskolák sem ússzák meg - csomagolhatnak a tanárok?

Gazdasági Rádió, MTI, 2009. október 13. 07:11

A költségvetés-tervezet jelentős összegeket von el a zeneiskoláktól, ennek aránya iskolánként akár 40 százaléknál nagyobb is lehet - írja a mai Népszabadság.  

A lap írása szerint csökkentik a zeneiskolák támogatását, de még nem tudni mennyivel. Mivel a támogatások több csatornán érkeznek a zeneiskolákhoz, ráadásul az intézmények fenntartásának összegéről csak 2006-ról van adat, ami akkor 15 milliárd forintot jelentett, az elvonások pontos összegét nehéz megbecsülni.

A szakma kétmilliárd forintos csökkentésről tud, de az értesülések szerint egy módosító indítvány ezt egy milliárdra zsugorítaná.

Az intézkedés a tanulók minimum harmadának elvesztésével járna, ami ugyanennyi tanárt tenne munkanélkülivé és számos iskola bezárásához vezetne - magyarázta Ember Csaba, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének vezetője

 

A legnagyobb gond ott van, hogy a tanulók térítési díját is nagymértékben meg kívánják emelni, 30-40 e ft/félévre!

Nincs szülő, aki ezt ki tudná, illetve ki akarná fizetni!

 

 

Polgármesterünk új nyelvet alkotott. Igyekezzünk összegyűjteni, hogy mely meggyes nyelven leírt szónak mi a pontos magyar jelentése.

Csendháborítás a Széchenyi téren

Esztergomot a helyi nagyravágyó önkormányzat fesztiválvárossá akarja tenni.
Végre rájöttek, hogy a Kis-Duna part és a Mindszenty-tér alkalmatlan kirakodóvásárok, és kulturális műsorok rendezésére, ezért mostanság - immáron két éve - minden rendezvényt, műsort, koncertet, a Széchenyi-térre „irányítottak".
Ez azt eredményezi, hogy szinte minden hétvégén - péntek, szombat, vasárnap - „buli" van a téren. Hangosabbnál hangosabb zenekarok verik fel a környék csendjét, és nem hagyják aludni a polgárokat a magukat „polgárinak" becéző városvezetők, és rendezők.
Már aláírásokat is próbáltak gyűjteni a felháborodott lakosok, de nagyon sokan nem mernek nevüket adva tiltakozni a „Meggyes-diszkók" ellen, mert félnek a polgármester embereinek bosszújától. Vajon ilyen félelemben és rettegésben hogyan lesz ebből „fideszes paradicsom"/Amikor már a cseresznyét is elveri a jeges eső/

D.L.D.

 

Esti sétáim során rendszeresen elkeseredem a Bánomi lakótelepen, A dobó gimnázium és Máltai játszó tér közötti terület lekaszálva, folytatólagosan a Kőrössy utca felőli oldalon is van fükaszálás. De a lakóépületek belső területén A Bánomi ut felé eső részen a belső udvarokon szerviz ut melett sajnos már lassan dzsungel NŐ. Ezen a területen található orvosi rendelő, gyerekorvosi rendelő, élelmiszer üzlet, husbolt, lottózó.Nem tudom pontosan ,hogy késő ősszel,vagy kora tavasszal uj kis fákat ültettek erre a területre akkor még abban a reményben hogy kiváltják majd az elöregedő jegenye fákat,----Most szomoruan látom, hogy mindegyik ki van száradva.--Kérdem én a Zöldterület fent tartó Kft merre jár ,mitől nyereséges/lásd utolsó HID lap/ Mit csinál??? Ha ilyen állapotok vannak a városban, Vagy AZ ilyesmi nem tartozik a feladatukhoz?

A pozícióhalmozás ellen szólalt fel ma Novák Előd, majd Superman-ruhával kedveskedett a képviselőtársainak

 

2 perc 40-től érdemes nézni

 

 

apróhirdetések

Felhasználási feltételek és adatvédelmi nyilatkozat | Moderálási alapelvek | Médiaajánlat | Impresszum
Az oldalon megjelenő írások és vélemények nem feltétlenül azonosak az oldal üzemeltetőjének véleményével.
A Szeretgom.hu-n megjelenő felhasználói tartalmakért szerkesztői felelősséget senki nem vállal.