Elhunyt Cséfalvay Pál atya
Egyház
2010. dec. 6.

<p>Ma hajnalban elhunyt Cséfalvay Pál atya a Keresztény Múzeum nyugalmazott igazgatója és az Esztergom Vízivárosi Plébánia nyugalmazott plébánosa.</p>

Cséfalvay Pál  Dunakilitiben született, 1934. január 14-én, középiskoláit a mosonmagyaróvári piarista, az esztergomi és pannonhalmi bencés gimnáziumban végezte. A Budapesti Hittudományi Akadémia növendéke volt 1953 és 1959 közt. 1958-ban szentelték pappá.

Káplán volt megyénk több településén, majd mint az Esztergomi Főszékesegyházi Kincstár gyűjteménykezelője, az ELTE Bölcsészettudományi Karán művészettörténész diplomát szerzett 1972-ben. 1974-76 közt a párizsi Institut Catholique-on francia nyelvi és művészettörténeti tanulmányokat végzett. 1976-tól a Keresztény Múzeum igazgatója és a Főszékesegyházi Kincstár művészettörténésze. Oktató az esztergomi Vitéz János Katolikus Tanítóképző Főiskolán és a Hittudományi Főiskolán. Vezetőségi tagja az Országos Egyházművészeti és Műemléki Tanácsnak, továbbá az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Művészeti Bizottságának. Tagja az Arbeitsgemeinschaft Kirchlicher Museen und Schatzkammern-nek. Munkájának következtében elnyerte a Móra Ferenc-díjat és más kitüntetést.

Több könyve jelent meg, főleg Esztergom és annak egyházi gyűjteményeivel kapcsolatban. Cséfalvay Pál megyénk és benne Esztergom városa hírnevét öregbítette, amikor 2001-ben megrendezte a Magyar Kereszténység Ezer Éve kiállítást a Vatikánban és a Budapesti Nemzeti Múzeumban. Nevéhez fűződik a 2006-ban a Bazilika felszentelésének 150. évfordulója alkalmából az esztergomi egyházi gyűjteményekből (Főszékesegyházi Kincstár, a Prímási és Káptalani Levéltár, a Bibliothéka, a Keresztény Múzeum, kiegészülve a városi Balassa Bálint Múzeummal) megrendezett kiállítás, mely a Székesegyház építésének történetét mutatta be.

Élete és türelemmel viselt szenvédese példaként álljon nekünk.

Az elhunytért este hétkor szentmise lesz a Belvárosi Templomban.

(forrás)