Sikerek az Esztergomi Birkózó SE életében
Sport
2010. nov. 29.

<p>Több korosztályban és súlycsoportban értek el kimagasló eredményeket az Esztergomi Birkózó SE sportolói a Magyar bajnokságban. Kadet Birkózóink a Válogatottban is eredményesen szerepeltek.</p>

Lévai Tamás duplázott, az idősebbek között is birkózó Magyar-bajnok lett

Lévai Tamás egy héten belül kettő Országos-bajnoki címet söpörhetett be, mivel az előző héten saját korcsoportja (9-11 évesek) magyar-bajnokságát megnyerte, míg a következő hétvégén egy korcsoporttal feljebb (11-13 évesek) is szerencsét próbált.
A Fortuna szerencséje nem is kerülte el, bár a mutatott teljesítmény és az eredmény inkább az elvégzett munkát dicséri, mint a szerencsét.
November utolsó hétvégéjén, a Karcagon megrendezett Diák I-es kötöttfogású birkózó Országos-bajnokságon Tamásnak nemcsak az erejére, a kondíciójára és technikájára volt szükség, hanem a lelkierejére és a taktikai érzékére is. Mérkőzései egytől-egyig kiélezett, az utolsó pillanatig izgalmas csatákat hoztak, de az immáron kétszeres magyar-bajnokkorát meghazudtolva rutinosan oldotta meg a könnyűnek nem mondható feladatokat.
A versenyen Lévai Zoltán tanítványai közül Osváth Gergő (50kg) és Csurja Olivér (63kg) is remekül szerepeltek, több győztes mérkőzést tudva maguk mögött, az ötödik helyen végeztek.

 

Eredményes Országos-bajnokság a Diák II-es korcsoportú birkózóknál

Első alkalommal lett megrendezve a 9-10-11 évesek részére a kötöttfogású Országos-bajnokság, mely versenynek az FTC birkózó csarnok adott otthont. Lévai Zoltán tanítványai sikeres szereplést tudhatnak maguk mögött, mivel egy Magyar-bajnoki aranyérem és két bronzérem mellett kettő ötödik helyet is sikerült bezsebelniük.
Az Országos-bajnokságon már csak a legjobbak indulhattak, mert a versenyt megelőzte a területi bajnokság, ahol kvótát lehetett szerezni a Magyar-bajnokságon való indulásra.
A bajnok, Lévai Tamás (35kg) rendkívül magabiztosan menetelt mérkőzésről-mérkőzésre. Az esztergomi sportoló egy csepeli, egy pécsi aztán ceglédi és a döntőben a visszatérően nagy rivális, pesterzsébeti ellenfelét múlta felül.
Bronzérmesek lettek: Vitek Dáriusz (38kg), aki betört a magyar élmezőnybe és az edzők reményei szerint, a későbbiekben még fényesebb érmekkel gazdagítja gyűjteményét.
A másik bronzérmes Szekér Szimonetta (29kg), aki külön kiemelendő, mert a fiúk között tudta teljesíteni ezt a nem mindennapi eredményt.
5. helyezést ért el Putnoki Zsolt (32kg), de az edző nyilatkozata szerint szorgalmához, tehetségéhez, és a mezőnyben általában elfoglalt helyéhez mérten, alul teljesített, de mindenkinek lehet rossz napja, és a hibákból tanulva a későbbiekben nagy eredmények várhatók tőle.
Takács István (42kg) 5. helye viszont a realitás, mert ugyan a tehetség és a szorgalom itt is jelen van, de Magyarország közvetlen élmezőnye Istvánnál régebben kezdte meg az igazán komoly felkészülést.

Kötöttfogású Diák II-es Országos-bajnokság 2010.11.20. Budapest FTC, Dr Pap László Birkózó Csarnok

Eredmények Diák II. kcs: 1999-2000-ben születettek:

29 kg (11 fő induló):

3.

Szekér Szimonetta

/

BVSC-Esztergom

32 kg (17 fő induló):

5.

Putnoki Zsolt

/

BVSC-Esztergom

35 kg (16 fő induló):

1.

Lévai Tamás

/

BVSC-Esztergom

 

38 kg (14 fő induló):

3.

Vitek Dáriusz

/

BVSC-Esztergom

42 kg (17 fő induló):

5.

Takács István

/

BVSC-DEGA

 

 

Birkózó kadet válogatottban tokodi és esztergomi birkózók

2011-ben birkózásban a kadet korcsoportban, azaz a 15-17 éveseknek 14 év után az Ifjúsági Olimpia sikerén felbuzdulva, nemcsak Európa-bajnokság, hanem Világbajnokság is lesz rendezve.
A magyar fiatal birkózók számára ez a lehetőség külön kiemelkedő, mert 2011. augusztusban Magyarország rendezi meg a kadet Világbajnokságot. Ennek fényében már elkezdődött a felkészülés és első alkalommal válogatták be Lévai Zoltánt (46kg) esztergomi és Torba Erik (50kg) tokodi birkózót a magyar válogatottak közé. Mivel az Esztergomi, a táti és a tokodi birkózás egyik fő támogatója a BVSC, ezért Papp Bertalan (54kg) és Flórián Kristóf 63 (kg) is helyet kapott a Budapest válogatottban.
Számukra az első állomás Ukrajnában volt, ahol a magyar válogatott és a Budapest válogatott is egyaránt részt vett. Az ukrán nemzetközi versenyen többek között orosz, litván, lett, moldáv, szlovák, román és ukrán ellenfelekkel találkoztak régiónk birkózói.
Szereplésüket siker koronázta, mert Lévai Zoltán a 22 fős mezőnyben öt győzelemmel aranyérmes lett, Torba Erik szintén közel állt a győzelemhez, de a súlycsoportváltás és az idősebb korosztály még nehéz, de nem megoldhatatlan feladatot állított elé, így bronzérmet nyert. Papp Bertalan az 54kg-osok között az előkelő 5. helyen végzett. A három helyezett fiatal eredményét emeli, hogy mindhárman a 15 évesek, így a 16-17 évesek ellen érték ezeket a remek eredményeket.
A fiatalok számára nem csak a rendkívül erős mezőny volt meglepetésszerű, hanem az érmek és a különdíjak is a verseny színvonalát tükrözték, mivel az aranyérem igen értékes volt, hisz valódi arannyal van bevonva és a győzteseknek pénzdíj is járt az első helyért.

(forrás)