Adományt gyűjt a PE

Adományt gyűjt a PE

2010. 11. 27. 12:04

A Polgári Esztergomért Egyesület az idei Adventben arra gyűjt, hogy tavasszal még több fát lehessen elültetni a város közterein.

A Polgári Esztergomért Egyesület szeretné, ha Esztergomban minél több fa nőne, nőhetne, hogy azok kellemes árnyat adjanak a nyár melegében, ősszel színeikkel kápráztassanak, télen helyet adjanak a madáretetőknek és tavasszal dalos madarak pódiuma legyenek.

A faültetés nem bonyolult dolog, szinte csak elhatározás kérdése. A Polgári Esztergomért Egyesület az idei Adventben arra gyűjt, hogy tavasszal még több fát lehessen elültetni Esztergomban. Kiemelten szeretnék, hogy a Vörösmarty utcában barbár módon kivágott fák helyett újakat ültethessünk.

Adományokat szívesen fogadnak a Duna Takarékszövetkezetnél vezetett 58600575-11172130 sz. bankszámlánkra. Az adományozókat arra kérik, hogy az utaláson tüntessék fel, “Az esztergomi fákért” közleményt.

Az egyesület tagjai minden adventi hétvégén jelen lesznek a Széchenyi téren egy kis pavilonban, ahol személyesen is fogadják az adományokat. Cserébe - vagy csak úgy - mindenféle házi készítésű süteménnyel, ajándékokkal, teával kínálják a polgárokat, valamint lehetőség lesz beszélgetésre a város közügyeiről is.

A kezdeményezéshez a facebookon is lehet csatlakozni, az alábbi címen: http://www.facebook.com/event.php?eid=169602216393551

2010. 12. 21. 7:19

Idézet a facebook-ról:

 

"Ádvent negyedik vasárnapján, és annak előestéjén tovább folytattuk az adomány gyűjtést, miközben meghallgattuk Székely püspök atya gondolatait a negyedik gyertya meggyújtása előtt a Széchenyi téren.

 

December 23-án délután 5 óra körül újra várjuk barátainkat és kedves ismerőseinket a megszokott helyünkön. Ez a nap lesz az utolsó közösségi együttléte 2010-ben a Polgári Esztergomért Egyesületnek a Széchenyi téren. Most elsősorban nem adomány gyűjtési céllal, csupán egymás örömére töltünk el közösen néhány órát. Tea és saját termelői borból készült forralt bor is lesz."

 

Esetleg összevonható lenne az "Eljönnél-e a főtérre 24-én délelőtt?"-tel.

 

2010. 12. 13. 20:19

Fát ugyan nem ültettünk, de támogatást adtunk hozzá. Jó volt a bankszámla közzététele.

Azt szeretnénk tudni, hol, és melyik fa az, amit ilyenformán "örökbe fogadtunk"

Remélem több fa is "talált magának" nevelőszülőket?

Eredeti méret

2010. 11. 28. 9:01

Bizonyára élnek városunkban erdő és kertészmérnökök, parképítő szakemberek, akik a lakosság igényeivel összhangban megálmodhatnák a szebb Esztergom képét.

Bizony vannak ilyenek. Az egyikük a Pro Urbe Esztergom-díjas Balla András kertépítő mérnök, aki anno a kertművészet-tájépítő szakon végzett.

2010. 11. 28. 7:29

Ma délelőtt 10-12 és délután 16-18 között is várunk szeretettel minden jó szándékú embert a PEE kis házánál a Széchenyi téren. A legkisebb összeg is jól jön a faültetéshez, kis ajándékkal, meleg teával, házi sütivel, jó szóval honoráljuk az adományozót. Gyertek, gyertek!Vigyor

2010. 11. 28. 6:58

Esztergom sok dologban kivánnivalót hagy maga után. Az elmúlt idők eseményei egyre jobban fényt deritenek a negativumokra. Az utólsó testületi űlésen az egyik fideszes  képviselő nehezményezte  Esztergom főterének békétlenségét, ahol családjával nem tud gondmentesen sétálgatni. Nem irigylem és csak sajnálni tudom, ha őtet felemelő érzéssel tölti el az általuk kreált tér. A kősivatag, mert csak annak tudom titulálni. Mesterkélt elrendezésével, szobraival -beleértve az új betlehemet is- egyáltalán nem szinvonalasabb, mint egy házelőtti falusi kert, ahol a növények helyett kerti törpék állnak. A gyönyörű kompoziciót a Szentháromság szobrát szebb és természetesebb környezetben is el tudnám képzelni. Még szerencse, hogy néhány fa még sirathatja a régi hangulatot, mert a bódérengeteg és a többi is egyáltalán nem szolgálja a térnek, mint felemelő érzésnek a képzetét.

Fakivágásokban is élen jártunk, mármint azok, akik regnálták a várost. Ültettek is, uniformizálva. Ha csak ennyi fantáziájuk volt, vétek volt régieket fölváltani. Szép a sorban ültetett azonos fa, de nem mindenhol. Varietas delectat - változatosság gyönyörködtet - mondja a latin és ez a lakott területek fásitására is vonatkozik. Vendégként irigykedve sétáltam a fürdőváros Gyula utcáin, elnézve azt az egészséges szimbiózist, mely az utcák fásitásában megjelenik. Nem azt állitom, hogy mindenben tökéletes, de példaértékű.

Néhány évvel ezelőtt történt, amit most leírok:

Munkába és a városba menet, ha megtehettem, mindig az Erzsébet parkot vettem igénybe. Maradandó emlék, ahogy szinte köszöntek a vén szomorúfűzek és a cseresznyeszilvák. Örömmel töltött el az egyik hétvége, amikor új facsemetéket ültettek. Az elültetett fák között felfedeztem "egy" kocsányos tölgyet. Na végre! Ide a Duna mellé ilyet kell ültetni!  De miért csak egyet? Véletlenül kerülhetett a többi facsemete közé? Talán kissé távolabb lehetett volna ültetni kerékpárúttól. Sebaj! Két évszázad múlva milyen szép fa lesz belőle! Szinte láttam már az alatta sorakozó pihenőpadokat. Egy hét sem telt el, amikor a kis tölgyet valaki/fiatal? részeg?/ derékba törte. Még vagy másfél hónapig árválkodott a csonk, azután az is eltünt.

A faültetésnél az észszerűség sem hiányozhat. Mit, hová és miért? A fáknak nemcsak a föld fölötti, de földalatti igénye is vannak. Bizonyára élnek városunkban erdő és kertészmérnökök, parképítő szakemberek, akik a lakosság igényeivel összhangban megálmodhatnák a szebb Esztergom képét.

Aki fát ültet, a jövőt építi és szépíti! /Megjegyzem latinul a tölgyet Quercus-nak nevezik. A latinok ezt a szót a keltáktól vették át, akiknél a quer cuez - szép fát jelent/