Fejtörő 27.
Helytörténet
2010. nov. 11.

<p><span style="font-family: Times New Roman; font-size: small;">Májusban új  városismereti játék indult  <strong><em>fejtörő</em></strong> néven.<br /> Minden héten felkerül egy kép, mely a városunkban található egyik szobor fejét ábrázolja bízva abban, hogy lesznek akik választ adnak arra, hogy hol  található, sőt esetleg a kép alapján megpróbálják majd felkutatni.</span></p>

A megfejtéseket (lehetőség szerint utcanév, pontos helymeghatározás, stb.) a korábbi „kereszt-rejtvényhez" hasonlóan most sem hozzászólás formájában várnám (ne rontsuk el mások játékörömét), hanem a szeretgomon keresztül az esztergom-anno.hu-nak küldve, névvel (nick-kel) ellátva.

(Ennek egyik lehetséges módja, hogy  a „Fejtörő X” fősor(cím) alatt kék színben megjelenő „esztergom-anno.hu” –ra kattintva, a jobb oldalon megjelenő „ Esztergom-Anno” kép alatti menüsorban az „üzenetküldés” menüpontot választjuk ki.)

A múlt heti heti fejtörő

Az e heti szobrunk neve: Kuckländer Madonna.
Esztergom legrégebbi, nyílt-téri emlékműve. Anyaga homokkő, alkotóját nem ismerjük. Rokokó kartusokkal díszített alapzatról indul a négyzetes hasáb, amelyet faragott levélfonat díszít. Tetején áll magában a koronás madonna, jobb karján gyermeke ül, baljában jogart tart. Ez a mű az ún. Altöttingi Madonna másolata. (Altötting a leghíresebb bajor búcsújáróhely. Hársfából készült kegyszobra az 1300-as évekből származik.)
A felállítás körülményei: Báró Kuckländer Ferenc az esztergomi vár parancsnoka volt 1706-1719 között. Felesége Truchlin Katalin Anna Benigna Maria. Mindketten mélyen vallásosak voltak. A ferences templomban vannak eltemetve: a férj a Jézus Szíve oltár előtt, a feleség az általa 1722 után alapított ún. Lorettomi kápolnában. Ezért van kápolna utcai homlokzatán kettejük címere. A Rákóczi felkelés nyomán 1710-ben pestis volt Esztergomban. Ennek emlékére állíttatták a fogadalmi szobrot a Várpiac-térre, amely a mai Vízi-bástya előtti terület volt. Pestis szobrok állítása nagyon elterjedt volt Ausztriában és Magyarországon.
Talpazatának három oldalán latin, kronosztikonos, ma már nehezen kibetűzhető felirat van: SISTE VIATOR ET tVos hIC Magnae Del genItrICI Monstra saCros et / DeVotos affeCtVs Vt haeC Det paCeM Vngaro aC Lve MaLa Depastras Vrbes / MVndnet CVnCtas.
Vándor, állj meg, itt a nagy istenszülőnek mutasd be szent és áhítatos érzéseidet, hogy ő adjon békét a magyarnak, és hogy minden várost amelyben pestis pusztított Tisztítson meg.
HAC NE VADE VIA QVIN DICAS AVE MARIA.
Ne menj át az úton a nélkül, hogy el ne mondanál egy Üdvözlégy Máriát.
HANC STATUAM HONORI B.M.V. OETTINGANAE EXTRUI CURAVIT EXCELLTISSIMA AC ILLUSTRISSIMA DOMINA NATA A TRUCHLIN BENIGNA MARIA KUKLENDER IN ANNO 1710. I. Maji.
Az Altöttingi Szűz Mária e szobrát állítatta excellenciás és méltóságos úrnő, Kuklenderné Turchlin Benigna Mária 1710. május 1-én.
1823-ban a mostani bazilika építésekor levitték a hegyről, és a mai Bibliothéka helyén lévő parkban állították fel. 1853-ban, a Bibliothéka építése miatt átszállították a Várhegyre vezető egykor szerpentin út déli fordulójához. 1971-ben, a Várhegy délkeleti oldalának rendezése kapcsán állították jelenlegi helyére..(Ötvennyolcas)

Megfejtés képekben:

1. kép

2. kép

3. kép

4. kép


Eddigiek

Térképen


GPS-koordináták:

É  47 79' 860"
K 18 73' 708"

 

A múlt heti feladvány helyes megfejtői:

Anyu54

Lacikabácsika

Ötvennyolcas

 

Összesítve:

Anyu54 (26)

Ötvennyolcas (26)

Lacikabácsika (26)

Gerdy (3)

Light of Reason (1)

Akincilar (7)

Egoaron (2)


Az e heti feladvány képe

Fotó: www.esztergom-anno.hu

A megfejtések beküldési határideje: november 17.

Jövő héten jön a megfejtés és az új kép….

www.esztergom-anno.hu

Sárosi Attila

(forrás)