Mit kezdjünk 209 gödörrel?

Mit kezdjünk 209 gödörrel?

2010. 11. 04. 22:38

"Az ügyről a polgármester az ülésen elmondta, a választások előtt az önkormányzat 2010 fát rendelt meg, azokra azonban a jelenlegi helyzetben nincs pénze a városnak, az ültetéshez viszont 209 gödröt már kiástak, amelyekkel kezdeni kellene valamit."

2010. 11. 22. 8:26

 

 

Tisztelt Fórumozók!

 

Eddig az volt a kérdés, mit kezdjünk 209 gödörrel, mert a városnak nincs pénze beléjük fákat venni.

 

Nos ehhez képest valakik, igen szorgalmasan, a Tűzoltóság mögött 3, a Schleiffer utca és a Budai Nagy Antal u. között, a panelházak közötti területen további 9 gödröt ástak. Azaz most már minimum 221 gödörről van szó. Vagy esetleg tud még valaki új gödrökről? Vagy esetleg most már van pénz a fákra?

 

A gödrök szaporodnak, a fák nem...

 

Tisztelettel:

Tolnai Gergely

2010. 11. 21. 22:24

Pócsföldi panaszkodott. Fájlalta, hogy Kertvárosnak egy gödör sem jutott. Vigyen el néhányat, még a fagy beállta előtt.

D209

Eredeti méret

2010. 11. 21. 21:10

Feltettem az események közé, hogy szem előtt legyen: Ültessünk fát együtt!

2010. 11. 21. 19:13

Pénteken? Én akkor dolgozom!

Piktor

2010. 11. 21. 11:57

Tekének,teljessen igaza van a PLATÁNNAL kapcsolatban,de kiegészítem avval hogy a bizonyos fa leg jobban szemetelő.Ugyanis ősszel kezdi a lombullást és addig fojtatja mig tavaszal az első rügyek meg jelennek.Továbbá ez a fa két-három évente levedli a törzsén lévő háncsot.

2010. 11. 20. 23:46

Emberek!

A mai HÍDLAP-ban olvastam, hogy megtörténik a faültatés társadalmi munkában ahol a Polgármester Asszony is részt fog venni!

November 26. án pénteken 10 és 16 óra között a Hunyadi utcában, (Szentgyörgymező) lehet erről informálódni, jelentkezni, elvégezni....kinek mi tetszik.

És most azt javaslom, hogy mindenki jöjjön aki tud, és mindenki adja tovább a hírt annak, akinek lehet! Minél többen legyünk!

Vákunk bennteket! (is)

2010. 11. 19. 17:14

209 db vízzel felöntött és befagyott gödör kitesz egy korcsolyapályát Nevetés

2010. 11. 19. 16:25

Nem akarok cinikus lenni, de az a 209(?) gödör a sportolást hivatott előseíteni. Na nem feltétlenül és kizárólag a golfozást. Páldául akár a billiárdot, vagy a rex-et. A golyókat az arra járók játsszák. A gödröket jelölni kell érték szerint. Esetleg lehet tanpálya kútásók részére. Vagy a hülyeség 209 emlékműve. Vagy: fidesz mementó(gödörben a gazdaság, gödörben az ország, gödörben a demokrácia - és így tovább 209-ig. Esetleg 209 pénzlenyúlási lehetőség (sok kicsi - sokra megy). Vagy: a fidesz a saját sírját ásatta meg. Őszintén szólva, ez utóbbi tetszene a legjobban!

gömbicica

2010. 11. 19. 12:32

Lassan bekeményit az időjárás :-( Gödör, ill. fafronton történt valami? Ha még nem akkor még fagyok előtt be kellene temettetni azokkal, akik miatt meghiusult a faültetés, mielőtt valami komolyabb baleset nem történik :-( Léptem én már vizóraaknába :-( Igaz nem tudtam hogy ott van, az okos tulaj 5 CM-ES IPORKÁVAL FEDTE LE! Nem kommentálom :-( Azóta már le van fedve rendesen :-) Megusztam kéz és lábtörés nélkül. Szerencsém volt.

http://koponyeg.hu/

gömbicica

2010. 11. 10. 23:02

Ez a hozzászólások feletti hirdetés véletlenül került ide, vagy direkt?

Ennyiért ilyen gyorsan növő fát érdemes lenne talán beszerezni. Már csak azért is, mert igénytelen, gyorsan nő, és még két napig korlátozott drabszámban (4800 tő -ig)  rendelhető.

Ezzel a  fafajtával kapcsolatban irtam már nagyon régen figyelemfelkeltőként pár sort. Ha akkor el lettek volna ültetve, már árnyat adó fák lennének.

2010. 11. 10. 0:03

Szerintem, a gödröket most be kell temetni. Sokak által felvetődött, hogy a gödrök nem jó helyen vannak. Bizony nem egy helyen közmű felett, Földműves utcában közvetlen az úttest mellett több is, útkereszteződésben a kilátást takarva igencsak balesetveszélyt előidézően. Néhány helyen annyi, mintha erdő telepítésre készülnénk.

Nagyon látszik a gödörásás választási kampány jellege. Kapkodva, helyenként szinte dilettáns módon kijelölve készültek a kampány gödrök. Látványosan kőrbe kerítve, hogy még a szomszéd településről is jól látszódjon, hogy itt nagy dolgok fognak történni.

Természetesen a favágó évtizedes ámokfutása után, nagyon sok helyen kell pótolni a kipusztított fákat.

Ez a telepítés azonban, tényleg legyen átgondolt, kellően megtervezett, a megfelelő szakemberek bevonásával. Helyileg hová, melyik utcába milyen típusú fák, stb.

Szerintem az sem probléma, ha az ültetés csak tavassal kezdődik, vagy akár több lépcsőben. Úgy gondolom a cél érdekében, sokan vállalnánk akár anyagi áldozatot, vagy kellő irányítás mellett, akár társadalmi munkát is.

 Gondoljunk bele, milyen jó érzés lesz büszkén mesélni unokáinknak, hogy ezt a fát a papa, vagy a mama ülette. Valamikor a 2010-es években, mikor a gonosz favágó a csapatával menekülve, hetedhét országon túl járt.

2010. 11. 09. 22:19

Egy kertészismerős információja alapján, beszerzési áron 3.000 Ft-ért tudna hozni szabadgysökeres fákat, melynek szakszerű ültéséhez felajánlotta vállalkozása alkalmazottait, természetesen több esztergomi segítő társaságában.

Ha aktuális a felajánlás elfogadása értesítsetek!

Törölt felhasználó #2601

2010. 11. 09. 14:59

Köszönöm a kioktatást!

Bár nem szoktam fejjel a falnak menni, ez nem igen jellemző rám. A kötés és horgolás helyett is akad mit tennem, de azért köszönöm a jó ötleteket, alkalmattán, ha munkanélküli leszek, és már végképp nem tudom mivel elütni az időt, igérem élek a felajánlott lehetőséggel. Nos egy biztos, ha lesznek fák, ha nem, a lyukak télire a veszély forrásai, a tél pedig a nyakunkon.

Üdvözlettel: Greiner Tamás

2010. 11. 09. 10:57

 

Tisztelt Fórumozók!

 

Bár én nem vagyok kertész, de szerintem nem lehet általánosságban beszélni 209 gödörről. Mert van, ahol egymástól elég messze vannak a gödrök, ráadásúl olyan helyen, ahol nincs is fa - itt akár még lehetne ültetni is. De - főleg Szentgyörgymezőn- szerintem jó néhány helyen olyan sűrűn egymás mellé ásták a gödröket, hogy azok jó részét be kéne temetni, hogy a maradék helyre ültetett fákból ne csak égbe nyúló karók legyenek. Ráadásul, több helyen láttam, hogy oda ásták a gödröket, ahol aműgy is áll eg ycsoport fa. Mellettük meg semmi. Így az alakult volna ki, hogy lettek volna famentes sávok, meg sűrű, űttekinthetetlen facsoportok - szerintem.

 

Úgyhogy az a meglátásom, hogy ha nem is gödrönként, de csoportonként érdemes vizsgálni, melyik helyen maradjon a gödör - s kerüljön bele fa vagy bokor, s melyiket kellene mihamarabb betemetni.

Tisztelettel:

 

Tolnai Gergely

Iridium

Törölt felhasználó #2601

2010. 11. 09. 10:20

"Úgy látom, ezek a fák nehezen akarnak ültetődni.
Igaz beszélni róla kényelmesebb."

 

A kapkodás az eszetlenséggel, a tervezetlenséggel azonos számomra. Valaki elszúrta a faültetést Esztergomban. Beszélni kell az így keletkezett problémáról, mintsem hogy mindenkit az utcára terelve sebtében elkezdenénk fákat ültetni. A gond már adott, ahhoz pedig, hogy rendbehozza valaki azt, újra kell gondolni az egészet az elejétől a végéig. Van-e elég pénz? Mit szól a főkertész? Milyen fajtát ültessünk? Hova ültessünk? Mennyit ültessünk? Kik ültessék? Megannyi más kérdés.

Személy szerint bízom benne, hogy a Szeretgom közönsége nem olyan emberekből áll, akik hirtelen felindulásból követnek el tetteket, nem számolva a következményekkel. Mi nem bontunk rámpát szombat hajnalban például, és kulccsal jutunk be a lakásunkba pajszer helyett.

A tél küszöbén különösen nehéz kihívás a lyukak okozta gond kezelése, de elhiheted, mi tökösebbek vagyunk attól, hogy egy ilyen ügy miatt meghátráljunk. A probléma meg lesz oldva, ha türelmetlen vagy, javaslok valamilyen kézimunkát a felesleges időd és energiád levezetésére, úgy mint hímzés, kötés, horgolás.

Nem mellesleg olvasd el, amit hírhozó is írt, ne csak ostorozz! Légy konstruktív, mi az ötleted a kérdéssel kapcsolatban? Hogyan tudnál Te segíteni?

Törölt felhasználó #2601

2010. 11. 08. 21:27

Úgy látom, ezek a fák nehezen akarnak ültetődni.

Igaz beszélni róla kényelmesebb.

Törölt felhasználó #2601

2010. 11. 07. 13:40

Nem szeretek a semmiről beszélgetni, mert se eleje, se vége!

Itt leszek, ha majd eldöntötték mit szeretnének.

Törölt felhasználó #2601

2010. 11. 07. 13:25

Állítólag a lyukak adottak, tehát a hova kérdés már meg van oldva. A milyen fát a kérdés!

2010. 11. 07. 11:45

Kedves  Fórumozók!

Komolyan gondoltam azt, hogy ültetni kéne néhány fát oda, ahova ez lehetséges. Ahhoz valóban szakember kell, hogy mit és hova és miként lehet ültetni.

Gondolatom szerint az Esztergomban lévő  Együtt Esztergomért ~, az Esztergom Barátainak ~, az Esztergom Kerbarát, ~ és az Esztergom Környezekultúra Egyesületek valamelyike felkarolhatná az ügyet. Segíthetnék felvenni a kapcsolatot azzal az egyesülettel, aki ezt elvállalná.

Szerintem aki tud, fogadjon örökbe egy fát, és az erre szánt pénzt befizethetné az egyesületbe, majd azt közös szervezésben "faültető napon"elültethetné.

Megkérném a Szeretgom portált, ha lehetséges, akkor támogassa az elképzelést.

Személyes közreműködést vállalom, ha szakértő is támogatna.

Barátsággal Süsü

 

Törölt felhasználó #2601

2010. 11. 06. 22:06

Nos ha el lesz döntve, milyen típusú fát szeretnének, én kettőt szívesen megveszek, hogy jó példával próbáljak elől járni, és nem csak beszélgetni róla.

Javaslom ezt mindenkinek, hisz fagyban már nem igen jó ötlet fákat ültetgetni.

Üdvözlettel Greiner Tamás