Mégis, kinek a városa?
Közélet
2010. okt. 25.

<p>Az alábbi cikket írója még a múlt héten elküldte a FIDESZ frakció 6 képviselőjének (nekik ismert volt az elektronikus elérhetőségük) és kérte tőlük a további 4 képviselő felé történőtovábbítását (Meggyes, Németh, Pál és Zoltai). A levelet másolatban megküldte Tétényi Évának és a többi 4 képviselőnek, valamint a Hídlapnak, kérve, hogy jelentessék meg olvasói levélként. Nem jelentették meg. Mi most megtesszük.</p>

Vasárnap, Esztergomban ,a Dobó Katalin Gimnáziumban megtartotta ünnepélyes alakuló ülését a frissen megválasztott képviselőtestület. Délután négy órakor,az utolsó napirendi pont lezárása után,amely az alpolgármester jelölés lett volna, az egybegyűltek számára egyértelművé vált,hogy városunkban, Orbán Viktor, a kormány és a FIDESZ- KDNP által meghirdetett-megígért Együttműködés és Összefogás az országnak ezen a pontján nem tud érvényre jutni.

Az esztergomi képviselőtestület kilenc fős FIDESZ frakciója és a függetlenként induló Petróczy Gyula ugyanis levélben tudatta Tétényi Évával,a jelenlegi városvezetővel,hogy munkájukra alpolgármesterként fél évig biztosan ne számítson, majd ezt a kijelentésüket az eskütételt követően,szóban, egyenként megerősítették.

Ugyanez a tíz ember már előzőleg is aláírt egy fellebbezést,amelyben megkérdőjelezik a polgármesterválasztás végeredményét, ámde (!?) elfogadják a választások végkimenetelét, ugyanakkor fenntartják,hogy bűnben fogant hatalomszerzés történt. A fenti frakció vezetője pedig kijelentette, hogy nem tud és nem is akar Tétényi Évával dolgozni.

Kedves Képviselők!

Önök szerint az történt (beadványukat olvasva), hogy a jó szándékú, érvényesen Önökre voksoló polgárok, ugyanabban az időben, ugyanabban a szavazófülkében, ugyanazzal a tollal, hirtelen ötlettől vezérelve bűnösen és megtévedve a másik ikszet rossz helyre húzták. Bűnben fogant hatalomszerzés történt, írják. Ez két dologra enged következtetni:

1.) Elismerik, hogy hatalommal uralta az előző városvezetés Esztergomot, ugyanis ha valami nem létezik, azt nem is lehet megszerezni.
2.) Amennyiben valóban a különböző bűnözői körök által befolyásolt, bűnben fogant a "hatalomszerzés", úgy Önök ennek a gaz eseménynek a legnagyobb haszonélvezői, hiszen Önöké lett a legnépesebb frakció..

Valóban csalás történt. Az Önök részéről. Mégpedig a választóik megtévesztése. Elhitették, hogy önök a legnagyobb polgári párt,a Polgári Szövetség hitvallásával, támogatásával indultak a helyhatósági választásokon. Talán nem olvasták el a FIDESZ:KDNP programját,talán nem gondolták azt, hogy Önökre is érvényes. Talán nem is párttagok vagy talán a pártjuk nem tudja, hogy Önök már elhagyták Őket, úgy,ahogy sok szavazójukat cserbenhagyták.

Azért tehettek képviselői esküt,mert az esztergomi polgárok az Önök mögött álló párt, pártok és Orbán Viktor személyében láttak garanciát arra,hogy egy új, a régitől gyökeresen különböző, jobb világban élhetnek majd, nem pedig azért mert jó néhányuk személyi kvalitásai kiemelkedőek vagy meggyőzőek lennének.

Orbán Viktor az önkormányzati választások előtt markánsan megfogalmazta a Polgári kormány politikai,erkölcsi céljait.

"A Nemzeti Együttműködés rendszerében az a világ nem jöhet vissza, amikor nem tudjuk a közérdeket érvényesíteni a magánérdekkel szemben. Most kell tehát megmutatnunk, Tisztelt Hölgyeim és Uraim,hogy mi valóban a választók akaratát képviseljük! ... Az ideológiák helyét Európa szerte a józan ész vette át, megszűntek a szekértáborok, a józan ész nevében új közösségek jöttek létre."

Esztergomban is létrejött egy széles rétegekből összekovácsolódott tudatos városi polgárság, amely, élén egy kétharmados többséggel megválasztott polgármesterrel, kész a városért tenni, együttműködni mindenkivel, aki Esztergom fejlődését tűzte ki céljául. Tétényi Éva még megválasztásának éjszakáján a nyilvánosság előtt elmondta, hogy gratulál minden győztes képviselőtársának, szeretné minél hamarabb elkezdeni a közös munkát a városért és számítva Meggyes Tamás tapasztalataira, várja őt a képviselőtestületbe. Az ezt követő napokban a volt polgármester, jelenlegi Fideszes országgyűlési képviselő, és az Önök együttműködése kimerült annyiban, hogy Tétényi Éva dolgozhatott a folyosón, a Fideszes képviselők pedig megírták a fenn említett levelet.

Orbán Viktor szerint a Nemzeti Együttműködés az alapja Magyarország fejlődésének, erre épül az új korszak.

"Összefogás kell, egyedül, vagy kis csoportokban nem megy. Együtt kell nekiveselkednünk!...."

A Nemzeti Együttműködés, egy parlamenti határozat, amely mindenkit kötelez, a kormányt is! Ezt hitték, tudták az esztergomi választók, csak a Nemzeti Együttműködés által kötelezett helyi Fideszes képviselők, és a már a Parlamentbe bejutott, ott az együttműködést megszavazó Meggyes Tamás nem.

Uraim! Választóik joggal várják el azt, hogy önök a legjobb tudásuk szerint, messzemenően képviseljék az Önökre szavazók érdekeit, továbbmegyek, választókörzetük minden egyes lakójának
érdekeit, hiszen ez szerepelt a választási ígéretükben. Önök, önként indultak, kényszerítő erő nélkül, pedig tudták hogy két polgármester-jelöltje van Esztergomnak, ami azt jelentette, hogy kétesélyes a választás kimenetele. Nem az szerepelt a programjukban, hogy csak akkor vállalnak tevőleges képviselőséget, ha Meggyes Tamás nyer. Amennyiben mégis így gondolták, az lett volna erkölcsös, ha rögtön lemondtak volna mandátumukról, hagyva, hogy a városért, a szavazókért, kompromisszumkészebb jelöltek lépjenek az Önök helyére és tegyék a dolgukat.

Bánhidy Vajk képviselő azt mondta nekem, hogy fél évig várnak, addig megfigyelik polgármesterasszonyt, hogy hogyan dolgozik és majd ez idő elteltével átgondolják a továbbiakat. A választók viszont nem megfigyelőket küldtek közpénzen az esztergomi testületbe, hanem aktívan dolgozni vágyó és tudó politikusokat(?), akik az ördöggel is cimborálnak választóik és az egész város érdekében. A partvonalról figyelőknek nem jár pénz, titulus! Ők a választópolgárok. Ha a tíz képviselő szeretne a figyelőkhöz csatlakozni, akkor egyszerűen megteheti. Lemond a képviselőségről.

"Nekünk bizonyítanunk kell, hogy valóban új korszakot nyitottunk...."- Mondta Orbán Viktor, e hónap 11-én. - " Arról a régi korszakról beszélek, amelyben mindent a magánérdek írt felül, s amely a hatalommal való visszaélés rendszerére épült. A magyar választók ezt a rendszert megdöntötték áprilisban, s alapítottak helyette egy újat."

A csütörtökre, a FIDESZ- frakció által összehívatott rendkívüli ülés célja is nyilván az új rendszer jegyében, a legfontosabb, legsürgősebben megoldásra szoruló "közérdeket "szolgálja. Meggyes
Tamás szobájának és szolgálati autójának megtartását! Sok esztergomi polgár "első kívánsága" lehet ez, ha a város állapotára gondol.

Szeretném, ha a képviselők elgondolkodnának azon, hogy a magánérdek - országgyűlési képviselő úr érdeke - nem élvezhet elsőséget a város ügyeivel szemben. A parlamenti képviselők juttatásait, költségeit az állam állja, nem egy önkormányzat. Az országgyűlési képviselő pedig nem egy várost vagy falut képvisel, hanem egy országos körzetet, amely körzet biztosíthat számára bizonyos dolgokat, de nem kötelező jelleggel.

Tudomásom szerint eddig egyetlen országgyűlési képviselő sem tartott igényt a területén található valamely konkrét helység polgármesteri szobájára, esetleg a régebbi polgármester, önkormányzat által finanszírozott szolgálati autójára. Amennyiben Önök, nemhogy megszavazzák, hanem egyáltalán előterjesztik a fenti két pontot, úgy Önök a közérdek rovására a magánérdeket helyezik előtérbe, amely a régi világ bűnös, kiirtandó maradványa, ami ellen az Önök kormánya, tűzzel-vassal harcot indított. Szintén nem a népakarat megnyilvánulása az István Gimnázium szétverése, a Széchenyi tér kiürítése, a befejezetlen szállodák, a méregdrága mélygarázs, a városközpont rommá változtatása, valamint az indokolatlan egyirányúsítások, a csónakázó tó kialakítása is nélkülözték a széles körű támogatottságot.

Az indokolatlan, városcsúfító és eladósító beruházások megkezdése, amelyeknek a távoli jövőben sem látszik a befejezése, legfeljebb a vége, a város számára érdektelen, méregdrága tanulmányok megrendelése, kifizetése Esztergomot -nélkülözve nemcsak a közérdeket,hanem helyenként az ép elmét is - mély adósságba taszította. Az előbb felsoroltak felvetik a hatalommal való visszaélés gyanúját és a város pénzének hűtlen kezelését, amely ellen a Polgári Szövetség kormánya háborút hirdetett.

"A züllésbe fordult hanyatlás korszakát le kell zárni,a felelősöket meg kell nevezni és el kell számoltatni ! "

Ez a FIDESZ- KDNP kormány sziklaszilárd elhatározása. Mi polgárok is ezt várjuk, nemcsak az országos, hanem a helyi vezetéstől is, mert,ha ők még nem tudnák is, most tudomásukra hozom, hogy a miniszterelnök a kormányprogram részeként nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy az új politikai rendszer nevében helyreállították a jogállamiságot Magyarországon.

Végezetül még egy gondolatot idéznék Orbán Viktor úrtól:

"Örülök, hogy egyre szélesebb körben fogadják el azt a kormányzati filozófiát, hogy az emberek nélkül, az emberek ellenére nem lehet vezetni egy országot."

Várost sem !

Uraim, talán még nem késő beállni saját pártjuk soraiba, megtanulni, saját programjukat ! Képviselők jöhetnek - mehetnek... De! A város a polgáraié, Esztergom az esztergomiaké !

Hajrá Magyarország, Hajrá Esztergom!

Hock Anikó

Esztergom 2010. október 19

(forrás)