Kutyás topik

Kutyás topik

Törölt felhasználó
2010.10.24. 15:32

Az én kívánságomra:))

2019.12.12. 19:28

Hát igen, a szocik is azt hitték 90-ben, elég egy reform, és helyre áll minden.
Nem állt!:(((
Asszem, Kéri László és Lengyel László is azt mondták, a szocializmus megreformálása nem lehetséges, mert az úgy van elrontva, ahogy van...
Nincs olyan radír, amellyel le lehetne törölni a történelem palettájáról, hogy másikat (jól működőt) "rajzoljanak" helyette!:(((

 

2019.12.12. 16:23

A terrorizmus okozat és nem ok. A világ javai igen egyenlőtlenül vannak elosztva, és hogy hogy nem, a "fejlett" fehér ember mértéken felül részesedik. A többi meg néz, mint a moziban... A terrorista (mindegy milyen irányzat tagja) azt hiszi, persze tévesen, hogy ha valakiket elpusztít, vagy félelembe ejt, akkor kitör a viláh izé és győz az ő ideológiája. Nagyon ritkán van vallási oldala, az alap indítóok mindig anyagi és politikai...

Amiben bízok, az az, hogy amit Marxék leírtak, az eddig bejött. Hátha az is bejön, amit a jövőre nézve kiagyaltak, mint fejlődési irányt. Legalábbis nagyobb az esélye, mint az összes tobbi elképzelésnek... Amúgy valóban, érik a kapitalizmus megreformálásának igénye, csak hát ugye az nem fog menni, mert attól kapitalizmus, ami,,,

2019.12.11. 16:01

Nocsak, nocsak! Szóval izé... meg ecet...
Bejön, nem jön be... Az lesz, vagy nem az lesz! :DDD
Marx és Engels azért TÖBB volt annál, minthogy csak DIVAT lett volna...
Nem divat az, amit előrevetítettek, hanem logikus TENDENCIA!
Azaz egyfajta IRÁNY, IRÁNYZAT, TÖREKVÉS valami másra, JOBBRA, mint ami MOST van.
Csak talán lehet, hogy nem egészen úgy, ahogy ők képzelték...
Ki tudhatja a jelen történései alapján, hogy az majd MI LESZ, milyen lesz?! Minek hívják majd?
Szerintem "válámi változás" már most érződik, mindenképpen jobbra törekvése az emberiségnek, mint a jelen.
Forrongás van, még csak murci, sokszor kell még "lefejteni alóla a seprűt, mire letisztul!

A múltkor azt írtad, olyasmi lesz, mint az ŐSKÖZÖSSÉG...
Hát ebben lehet valami, mert tapasztalhattuk már, hogy a történelem mindig MEGISMÉTLI önmagát, csak MAGASABB FOKON!

Rettenetes sok vízió született már a jövőt illetően, jó is, rossz is, sőt, kifejezetten GROTESZK történések előrevetítése. 
Filmek (Éli könyve, Fahrenheid 451, stb.), könyvek garmada mutatja, hogy a JÖVŐ igenis nagyon foglalkoztatja az ÉRTELMES embereket. De sajnos, a negatívan gondolkozó fantasztákat, a terroristákat ("Ide nekem az oroszlánt is!") - is.

Látod, mennyi gond és baj van ITT, az EU-ban is, és az ENSZ helyzete se különb, s ahogy tapasztalom, mostanában mintha csökkenne is a jelentősége... Pedig EBBŐL kiindulva azért lehetne valamit kezdeni, hogy a Föld népességét közös nevezőre juttassák az utódaink...

Képtalálat a következőre: „ensz zászló”
Az ENSZ zászlaja

De amíg a terrorizmust nem sikerül megszüntetni a világunkban, addig sajnos nem jutunk semmire, az BIZTOS!:(((

 

2019.12.09. 21:22

Marx és Engels tanai nem mentek ki a divatból, mert a törvényszerűség az törvényszerűség. Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy a 2+2 nem négy, mert majd izé...  Ami van és bejött, az van és bejött... Lehet, nem szocializmus lesz a vége, vagy kommunizmus, de minden jel arra mutat, hogy igen. Már ugye ha megérjük. Mármint nem mi, hanem az utódaink.

2019.12.09. 17:29

Túrót, túrót! :DDD
A "csillagközi utazás" egyenlőre még valóban messze van, de ha szorítani fog a cipő, meg kell azt oldani, vagy kámpec az emberiségnek!
De tényeg...
Sokszor mondogatjuk az életben: "Hol van az még?!"
Aztán egyszerre csak már itt is van...
Mondtam már, hogy az idő RELATÍV, de nemcsak úgy, ahogy Einstein gondolta, hanem "érzelmileg" is:
Tudod, van, amikor szárnyakon jár, de van, amikor meg ólomlábakon...

Marx és Engels tanai meg lehet, hogy ugyanúgy idejét múlta már, (vagy fogja!), mint Angkor és a többi "-izmusokban" való hiedelem, HIPOTÉZIS!:(((
Viszont jómagam - bár nem fogom sajna megérni! - szívesen mennék már a kapitalizmus temetésére!;o)


2019.12.06. 16:28

Egy túrót... Miért lenne vége? Iagz, ha nem találják fel a csillagközi utazást nagy tömegek részére, akkor pár milliárd év múlva annyi, de hát ugye atz még messze van.

Marx meg Engels meg nem "találták ki" a szocializmust se, meg a kommunizmust se, hanem felhasználva a Hegel féle fejlődés elméletet, arra jutottak, hogy a társadalom (meg a gazdaság) is spirálisan fejlődik, és ugyan létrejön valami, ami az előzőhöz hasonló (ősközösség) de sokal magasabb szinten. Ehhez viszont a termelőerők olyan fejlettségi fokára van szükség, amit mi jelenleg el se tudunk képzelni (ez persze együtt jár a kizsákmáyolás fokozódásával, ami végül is a kapitalizmus pusztulását okozza)

2019.12.05. 18:27

Nem kell komolyan venned az én "berágásaimat", az egész csak arró szól, hogy piszkosul nem szeretem, ha valamit nem értek... Így voltam pl. a geometriai bizonyítási feladatokkal is, mikor én egyedül nem tudtam megcsinálni, a bátyus segítségét kértem, de az olyan volt, mintha Einsteint kértem volna meg, bizonyítsa be, van-e isten, vagy nincsen?!
Mert a bátyus olyan magasröptűen magyarázott, hogy nem értettem belőle kutya lyukát se!:(((
Az igazság az, hogy általában MAGAMNAK kellett rájönnöm, hol van a kutyuska elásva... Akkor aztán biztos voltam benne, hogy értem.
Viszont!
Máig nem tudom pl. hogy az érettségi írásbelin hogy sikerült megoldanom a geometriai feladatot, általában ez a téma volt a gyengém!:(((, csak arra, hogy egy gömbben volt valami hengerféle, de hogy mit kellett megoldani (felületet, vagy ilyesmit, az biztos, hogy kellett hozzá a sugár, amihez megoldóképletet kellett kreálnom...), arra már nem emlékszem, csak arra, hogy JÓL oldottam meg...
Az osztály ajtajában várt ránk a matek tanár (Petőfi Sándornak hívták! :DDD), és mikor valaki kiment, mondta a feladványok eredményeit, és az enyém MIND jó volt...:)))

Fizikából csak szóbeli volt, de a táblánál kellett megoldani egy feladatot, szintén megoldó képletet kellett csinálni hozzá, kettőből egy harmadikat. Ezeket nagyon szerettem, de már biztos nem tudnék ilyet csinálni... majdnem 60 éve volt!

Így visszatekintve bizony elég NEHÉZ feladatokat kaptunk zenegimnazistaként! A lányomnak meg nem is kellett matekból érettségiznie zenegimiben!

Marx és Engels:
Úgy emlékszem, még a Kapcson beszélgettünk arról, Te, PalyA és még valaki (egy nő...), hogy nem is lett volna szabad olyan fejletlen országban a szocializmussal kísérletezni, mint a Szu...
Mert ez a két nímöt FEJLETT kapitalista országra dolgozta ki a szoc. és kommunista társadalmi rendszert.
Hát mi is minden voltunk, csak fejlett kapitalista ország nem!:(((
De a románok se, meg a jugók senem!!!
Szóval hiába voltunk JÓ helyen, de ROSSZ időben, ez biztos.
Meg az emberiségnek is fuccs lesz egyszer, ez is biztos!:(((

2019.12.03. 20:46

Na, most berágtál, úgy látom. A számítógép mechanikusan is működhet, ehhez elv kell és nem spin és antianyag. Működhet relével is, és működhet elektroncsővel is, és reményeink szerint működhet majd a kvantummechanika segítségével is (na ehhez viszont már kell a spin, de nem kell az antianyag)

Marx és Engels elmélete eddig a pontig teljesen rendben van. Minden úgy történik, ahogy szerintük a kapitalizmus törvényszerűségeinek működniük kell....

A Szovjetúnióban megpróbálták a törvényszerűségeket felülírni, hiszen gyózött a forradalom, de ennek nagyon durva következményei lettek. Marx és Engels szerint ugyanis nem lehet fejlődési fokokat átugrani, se a forradalmakat exportálni. És erre mi történt? Egy feudalista és szegény államból próbáltak szocaialista államot faragni, de nem sikerült, nagyon nem.. Majd megpróbálták exportálni, de azokból is csak dikatatúrák lettek, hol könnyebb, hol durvább változatban. 

Viszont ha a Nap vörös óriássá válik, akkor a földnek tényleg annyi....

2019.11.28. 11:00

"... a számítógép enélkül is jól megvan. Mármint elmélet (spin és antianyag) nélkül. Mert speciel nem ettől működnek." - írod.

Pár napot rágódtam a témán, mit is válaszoljak, végül úgy döntöttem, IGAZAD VAN, A SZÁMÍTÓGÉPEK TÉNYLEG NEM ETTŐL MŰKÖDNEK, hanem attól, hogy előfizetek az internetre, és fizetem az áramszolgáltatónak a villanyt, és csakis EKKOR, és ezektől műxik! Pont.

Marx és Engels meg tényleg "nem jött be", legalábbis sem nálunk, sem az akkori mentor hatalomnál, azaz a Szovjetuniónál.
Hogy miért?

Bizonyára azért, mert ez a két FŐ OKOS német nem úgy gondolta a megvalósítást, ahogy a ruszkik, és a hozzájuk kapcsolódó pitiáner országocskák... Pont.

A Napunk meg ha felfúvódik vörös óriássá, megszűnik az élet itt a Földön, ebben biztosak lehetünk, EHHEZ NEM KELL JÓSNAK SEM LENNI! Pont.

https://www.csillagaszat.hu/hirek/asztrofizika-hirek/af-csillagok-fejlodese/tuleli-e-a-fold-amikor-a-nap-voros-oriassa-valik/
Képtalálat a következőre: „vörös óriás nap”
A Nap vörös óriássá válása (A hipotézis fantáziarajza...)

Kihagytam valamit? ;o)

2019.11.20. 17:03

Nocsak! Látom megint rajtad van a pesszim Pista....  Nos, anyag ide, antianyag oda, az energia megmaradás törvénye nem változik. Ebben egészen biztos lehetsz. 

A két témának (antianyag és az elektrono spinje) az égvilágon semmi köze a számítógépekhez. Mert az elméletek magyaráznak jelenségeket, de ettől még a számítógép enélkül is jól megvan. Mármint elmélet (spin és antianyag) nélkül. Mert speciel nem ettől működnek.

Mi az, hogy Marx és Engels nem jött be? Hol nem jött be? Én úgy látom, hogy tökéletesen leírja a tőkés társadalom fejlődését mind a mai napig. Nem kellett kiigazítani, megváltoztatni, magyarázkodni... 

Aztán a Blikk honnan tudja? Tán van valami jós elrejtve a napi hír gyártó szakszban, a kétfejű borjú, a ki kit erőszakolt meg és ki kinek lett fél évig örök szerelme rovatokban?

Haggyá má. A jövőt meg azért nem mondja meg senki, aki komoly szakember, mert nem jós...

2019.11.19. 23:37

Hát mondjuk, én a JÖVŐ-beni történésekre hegyeztem ki a kérdést, és vontam le a következtetést:
"SENKI sem mer garanciát vállalni semmit a jövőt illető nagy horderejű kérdésekben!"

Mindig ezek az átkozott hipotézisek, ez a vacilláló bizonytalanság!:(((
Nem új keletű ez, hisz már Arkhimédész megmondta:
Adjatok a földön kívül egy biztos pontot, és kifordítom sarkából a világot!”

Azt mondod, BIZTOS pont az energiamegmaradás törvénye?
Én ebben sem lennék ennyire biztos! Jöhet még valaki, aki valamikor a jövőben tudományosan pontatlannak fogja ítélni!
Miért gondolom ezt így?
Itt erre egy hasonló eset, amiről én eddig mit sem tudtam:

Nos, csak azért lettem bizonytalan, mert ma délután olvastam egy híres angol fizikusról, akiről eddig - szégyen, vagy sem, de eddig - semmit se tudtam, pedig jelentős személyiség lehet az, aki felül merte vizsgálni Einstein híres egyenletét (E=mc2), ugyanis, mint kiderült, az NEM számolt az ANTIANYAG létezésének hatásával, és ezért Paul DIRAC "kijavította" a híres Einstein egyenletet imígyen: E=+- mc2
/Sk. megjegyzés: az eredeti egyenleten a + jel felül van, a - jel pont alatta, de én ilyen formában sajnos itt nem tudom megjeleníteni!:(((/  

Paul Dirac eme híres egyenlete ma már ott van a Westminster-apátságban nem messze Newton sírjától egy emléktáblán, mint a fizika egyetlen olyan formulája, amely ezt a megkülönböztetett tiszteletet kiérdemelte.

Levont következtetés:
Paul Dirac híres egyenletének tehát KÉT megoldása van: 
Egy a közönséges anyagra, a másik megoldás pedig az ANTIANYAGRA, s ezzel Dirac megjósolta az antianyag létezését, melyet Carl Anderson (antielektron) fel is fedezett, s ezért mindketten megkapták a fizikai Nobel-díjat (1933 és 1936).
Stephen Hawking szerint Diracnak le kellett volna védetnie az egyenletét, mert hatalmas szabadalmi bevételtől esett el ennek hiányában, ugyanis minden egyes tv, walkman, videójáték és számítógép után szabadalmi díj illette volna meg.
Ugyanis az elektronok SPIN-je az, amely a modern elektronika alapjául szolgál, és az antianyag létezésével együtt a spint is Dirac "jósolta meg"...
...................................


Nos, kedves Dmolnár! Ilyen IGAZ történet után merjem én, az autodidakta fizikával foglalkozó zenész BIZTOS PONTNAK elfogadni az energiamegmaradás törvényeit is?...
Bevallom, kétségeim támadtak, hisz hibán kapta egy fizikus a példaképemet, Einsteint is, pedig ő a múlt században élt, nem kb. 300 évvel ezelőtt!:'(

Paul Dirac (1902-1984)

Képtalálat a következőre: „paul dirac E= +-mc2”

https://opencurve.info/the-meaning-of-e-mc2/

Jah, és még egy kérdés:
Marx és Engels!
Tényleg bejöttek??? Tényleg?!
Én úgy érzem, JELENLEG is még azt nyögjük, hogy totál kudarc, mert NEM jött be, nagyon nem!
Igaz, még van pár évezrede a Földnek, és rajta talán az emberiségnek, s még bejöhet...
Képtalálat a következőre: „a föld egymillió év múlva”

Ilyen lesz a Föld egymilliárd év múlva a Blikkben lévő fantáziakép szerint!:(((
Ki fog itt már fejlett társadalomról beszélni?!:(((

 

2019.11.19. 17:11

Már hogyne lennének biztos pontok. Ilyen az energia megmaradás törvénye. Hogy csak egyet mondjak. És persze van több is. Jósolni persze nem lehet, mert az botorság, ma már legalábbis azt tartjuk, de például levezetni az emberiség történetének gazdasági és társadalmi változásait és abból következtetéseket levonni, az már nem az (lásd: Marx és Engels, vagy akár Hegel). 

2019.11.18. 18:31

Hát igen, éppen EZ AZ, ami a fő gond, hogy akármelyik könyvet is olvasom, akármelyik híresség tollából, az derül ki mindegyikből, hogy SENKI sem mer garanciát vállalni semmit a jövőt illető nagy horderejű kérdésekben!
Lettlégyen is az BÁRMI!!!
Mindegyikben az a végkövetkeztetés, hogy: 
"... ez még messze van, nagyon messze. Talán a kvantum számítógépek (ha ugyan sikerül széles körben használhatót gyártani egyszer) segítségével lehet majd ezt megoldani, VAGY AKKOR SEM..." (!!!!!!!!!!!!!!!)
(És akkor az antianyaggal működő űrhajóról még szó se esett!)

Hát látod, EZ AZ! Fölösleges felhúzni magunkat azon, ki mit hisz, mit fantáziál, képzeleg???!!!
Ilyen erővel BÁRMIRŐL állíthatom én, hogy de így, s de úgy... EGYSZER MAJD! - Vagy lehet, hogy AKKOR SEM! :DDD

Hát kérdem én, ilyen válaszokat KI NEM TUD ADNI?!:(((
Akár ember, akár gép, akár született intelligens ember (mert ilyen is van!), akár született unintelligens (azaz buta bunkó)...
Garancia semmire sincs! A jelenlegi tapasztalatom szerint nincsenek a Világegyetemben tuti BIZTOS dolgok, bele KELL nyugodnunk!:(((

Mert miért is?
Azért (is), meg lehet, hogy még sok más miatt is, de az a fránya "KÁOSZ" bármikor, bárhol felütheti a fejét!
Pl.:
Gondoltad volna tegnap a Forma1 BRAZIL nagydíjon, hogy Gasly lesz a harmadik?!... És hogy az utolsó percekben MINDKÉT FERRARI valóságos mákdarálóvá válik, ami a kerekeiket illeti?!:(((
Jómagam SZEMMÉ váltam, komolyan mondom! (Ferrari, főleg hogy piros? Minden magára valamit adó autómániákus álma a FERRARI?!....)

És akkor megen "megvilágosodtam":
Bizony, bizony, semmi se biztos, csak a halál!
Azaz: Ami egyszer megszületik, egyszer el is KELL pusztulnia, MÉG a fekete lyukaknak is!:(((

Képtalálat a következőre: „ferrari 1957”
Ferrari 1957.
Képtalálat a következőre: „forma1 ferrari 2019”
Ferrari Forma1 - 2019.


2019.11.18. 12:46

Bocs, nem olvastam el a cikket először, úgy megmérgesedtem attól, ahogy értelmezni véled (vagy én véltem, hogy te véled úgy?). No mindegy. Ezek is azt mondják, amit én. A termodinamika tételei nem magyaráznak mást, mint amit magyaráznak és nincs közük se az élet keletkezéséhez, se a társadalom tudományokhoz. Viszont ebből nem az jön ki következtetésképpen, hogy akkor lehet örökmozgót építeni, meg azt se, hogy lehet a fénynél gyorsabban mozogni. 

Igen, a robotok utasításokat hajtanak végre, és szabott korlátaik vannak (elméletileg). Persze azért Asimov követelményeit, ha kibontani próbáljuk, vannak érdekes részei, amiket különben ő is boncolgat. Például a károkozás kérdésében, mert intelligencia nélkül, hogy tudja (majd valamikor) egy robot eldönteni, hogy az adott szituáció veszélyes e az emberre, avagy sem, illetve több veszélyforrás egyidejű megjelenésekor, melyik az, amelyiket először kell kiküszöbölni? 

De ház ez még messze van, nagyon messze. Talán a kvantum számítógépek (ha ugyan sikerül széles körben használhatót gyártani egyszer) segítségével lehet majd ezt megoldani, vagy akkor sem...

2019.11.15. 18:14

Kedves Dmolnár!

Ők írták, nem kellene keresgélni, odatettem a netről származó írás szerzőit:
"Dr. Kiss Ernő, nyugalmazott egyetemi tanár, Újvidéki Egyetem, Technológiai Kar, Fizikai Kémia és Katalízis Laboratórium, Újvidék ∗∗ Kiss Ferenc magiszter, PhD. hallgató, Újvidéki Egyetem, Technológiai Kar, Újvidék/""

Úgy gondolom, nekem NINCS jogom felülbírálni az ismertető írásaikat...
Bocsika, én ehhez KICSI vagyok, sajnos elmondhatom, hogy ebben a témában NEM beszélek arabusul... Tehát nem vagyok jogosult ítélkezni a kijelentéseiken.

Robotok:

Igen, Asimovot én is idéztem, mik őszerinte egy robot kritériumai, de az éppen azt jelenti, amit én is hangoztatok, hogy EGY ROBOT - ahhoz, hogy megfeleljen az EMBER elvárásainak vele szemben! - MARADJON MEG ANNAK, AMI; VAGYIS CSAK EGY ROBOT, AMI VÉGREHAJTJA AZ EMBER UTASÍTÁSAIT, ÉS NEM DÖNTHET AZ EMBER HELYETT!

TEHÁT PARANCSOT HAJT VÉGRE, PONT!!!... Nem lehet az emberrel egyenjogú, vagyis: 
Semmiképpen sem lehet ÖNÁLLÓ INDIVIDUM!
Még csak az hiányozna! :(((

Már megbocsáss, de ebből igencsak CIFRA dolgok sülnének ám ki, nem gondolod?!:(((

2019.11.14. 20:41

Miért kéne a termodinamikának magyarázatot adni az élet eredetére? Ki ír ekkora marhaságokat? Mint ahogy amúgy a relativitás elmélettel sem lehet megmagyarázni. Ne keverjük már a dolgokat... 

A robot ügy más kérdés. Valószínűleg a távoli jövőben szükség lesz olyan gépre, mesterséges inteligenciára, amelyik önállóan képes döntéseket hozni. A szabályokat Asimov már megfogalmazta, azon nem kell sokat agyalni. Tehát a robotoktól ilyen értelemben nem kell tartani. Más az, ha valaki direkt alantas célokra akarja használni.

2019.11.09. 1:00

Hát most én is mondhatom, hogy HUHHHH!... :(((
Én ugyanis a tudományágak, vagy - szerinted - áltudományok felsorolását a Kaku könyvben lévő tartalomjegyzék szerint ejtettem meg, megjegyezve, hogy én jelenleg ezek között most a "Robotok" fejezetnél járok.

Ezek közül a teleportáció az, ami kevéssé hihető számomra, erre az este idézett "Kvantummechanika" videofelvételben van is látványos példa.
(Egyik szekrényfélébe belépek, a másikból meg teljes valómban kilépek, de az előzőből EL KELL TÜNNÖM!...)

Ami a termodinamika MINDENRE érvényes törvényeit illeti, utána néztem egy írásban, és bizony ez koránt sincs így. 
Csakis ZÁRT rendszerekben érvényes, és az sem mindenféle tudományágban.
http://www.vmtt.org.rs/mtn2010/413_432_Kiss_A.pdf

Itt a záró részlet az írásból:

"Összefoglaló

Hány főtétele van a termodinamikának?


"A klasszikus termodinamikának három főtétele van. A termodinamika Első főtétele az energiamegmaradás elvén alapszik; a Második főtétel a spontán folyamatok irányát szabja meg; a Harmadik főtétel megállapítja, hogy abszolút nullánál a rendezetlenség foka nullához közelít; a Nulladik főtétel pedig a hőegyensúlyi állapotot határozza meg. A klasszikus termodinamika főtételeivel nem lehet megmagyarázni az anyag önrendeződő képességét, az élet keletkezését, valamint a fejlődés folyamatát. A termodinamika főtételei, ha adnak is választ egyes társadalmi jelenségek magyarázatára, akkor azok meglehetősen borúlátóak, különösen a gazdasági és a környezetvédelmi tudományok esetében. Odum elve a „Maximum-Em-Power Principle” részben áthidalja ezeket a hiányosságokat. Számos tudós a „Maximum-Em-Power Principle”-ben látja a termodinamika Negyedik főtételét. Odum „Maximum-Em-Power Principle” elve széles alkalmazási lehetőséget talált a biológiai tudományokban, közgazdaságban és a környezetvédelemben. E tudományok részére 1989-ben megjelent egy szakfolyóirat is, az „Ecological Economics”. A folyóiratban megjelent munkák jelentős részének van bizonyos mértékben termodinamikai vetülete is. A tudósok egy másik csoportja a termodinamika Negyedik főtételének az Onsager-féle reciprocitási relációt fogadta el. Ez a reláció meghatározza a mennyiségi viszonyokat az egyidejű hő és anyagáramlatok között, a nem egyensúlyi állapotban levő termodinamikai rendszerekben. Az Onsager reciprocitási reláció széleskörű alkalmazást nyert az elektrokémiában, vegyészmérnöki tudományokban, különösen a katalízis területén. Kulcsszavak: termodinamika, három főtétel, közgazdaság, környezetvédelem, Odum elv, Onsager reciprocitási reláció. "
/Dr. Kiss Ernő, nyugalmazott egyetemi tanár, Újvidéki Egyetem, Technológiai Kar, Fizikai Kémia és Katalízis Laboratórium, Újvidék ∗∗ Kiss Ferenc magiszter, PhD. hallgató, Újvidéki Egyetem, Technológiai Kar, Újvidék/

Ami pedig a robotokat illeti:
Valóban az lenne az ideális, ha úgy lehetne társalogni vele, mint egy emberrel, de bevallom, én EZT nem szeretném, sőt! Azt sem szeretném, ha az érzelmeink is megegyeznének...
Sajnálom, de ezen a téren számomra NINCS egyenrangúság! Szerintem a robot maradjon csak meg mindig is annak, ami: ROBOT! Azaz az ember által parancsba kapott munka elvégzője. De úgy, hogy NE TUDJA ÖNÁLLÓSÍTANI MAGÁT AZ EMBER KÁRÁRA. azaz semmilyen emberi lénynek NE OKOZZON BAJT, vagyis az ember életére ne törhessen, így legyen beprogramozva. Ezért talán nem is nevezném őket "mesterséges intelligenciának", mert ezt nem tartom etikusnak.
(Én az "intelligens"-nek nevezett mosóporon is röhögök a reklámokban!!!)
Láttam a 2001-es űrodüsszeát, amelyben megölte a "robot" a hibernált embereket! Köszönöm, de ebből NEM KÉREK!!!

Ha rajtam múlna tehát, nem támogatnám az olyan kísérletezéseket, amelyek ilyen típusú robotokkal foglalkozna, amelyek teljes mértékben, azaz MINDENBEN  helyettesíthetik az embert.
Ne legyen emberi tudata, és emberi érzése, azaz emberi intelligenciája!...
Ennyi!
 

2019.11.07. 20:16

Huhh..... Jó sok áltudományt soroltál fel, mint megismerendő dolgot. Egyet azért szögezzünk le (ha megengeded), a termodinamika törvényei érvényesek mindenre. Mint ahogy említetted sokszor, semmiből nem lesz semmi... Ezért a telepátia és társai soha nem nyertek valódi bizonyítást és soha nem lehett őket reprodukálni. Kivéve az olyan tehetséges bűvészek produkcióit, akik semmi perc alatt mozgattak tárgyakat az "elméjükkel", hajlítottak kanalat és társaik, sőt telepatikusan "olvastak" mások gondolataiban. Tán elég említenem Rodolfót...  Ugyanakkor keveri (vagy te kevered) a dolgokat. Vannak, amik már ma sem megoldhatatlan problémák, gondolj csak a sakkozó számítógépekre, amelyek ma már simán verik az összes emberi nagymestert, méghozzá tanulásos algoritmus alapján. A robotokkal ugyanez a helyzet, kivéve, ha olyan robotot akarsz, ami pont olyan mint egy ember. Ámbár már ennek is vannak igen jó mintái. Az egyik meghatározás szerint az igazán emberi mesterséges intelligencia az, amivel úgy lehet társalogni, mint egy másik emberrel.  Amiben viszont egyelőre igazad van, a robotoknak és a mesterséges intelligenciáknak nincsenek valódi érzelmeik és intuícióik. Valószínűleg nem is lesznek. A robotok nem döntésképtelenk (ez ab ovo hülyeség, mert minden egyes mozdulatuk döntés), de a döntéseik egy bizonyos algoritmus mentén fut, így egy teljesen ismeretlen helyzetben hozhatnak és hoznak is hibás döntéseket (viszont az ember is így van ezzel).

2019.11.07. 2:19

Úgy gondolom, a VALÓDI robot definíciójának a PONTOS meghatározása nem a mi feladatunk...
Én azért pl. spontán el tudtam már gyerekként 1950-ben is képzelni a sci-fi írók fantáziálásait, különösen a JELENLEGI megnevezések ismeretében.
Pl. mikor az önjáró limuzin autóról olvastam, meg a szobafal nagyságú tv képernyőről, amit még nem is nevezett annak V. Szaparin "Új bolygó" c. "Tudományos-fantasztikus" novellákat tartalmazó könyvében (nem hívták még sci-fi-nek őket!), mert nem volt megfelelő név rá, ahogy Verne sem nevezhette a Nautilus-t atom tengeralalattjárónak.

Robotok valóban sokfélék vannak attól függően, milyen munkát kell ellátniok.
Én csodálom pl. az autógyártásnál munkálkodó robotokat, csak ámulok, és bámulok azokat a hatalmas mozgó karokat látva:
https://www.youtube.com/watch?v=ztIk9n5CRpw
Suzuki Swift Production

Valószínűleg valamit rosszul fejezek ki, ha Kaku véleményezéseiről írok. Ő ugyanis nem azt vonja kétségbe, hogy lehetséges-e megoldani a jelenlegi problémákat a filmekben és könyvekben szereplő robotokkal kapcsolatban, hanem leírja, mik azok a problémák, és hogy a megoldásuk MÉG várat magára. Azaz a kérdés nem az, hogy megoldható-e, hanem hogy MIKOR?!
Azt írja, vannak, amelyek hamarosan (tíz éven belül), de vannak, amelyek csak nagyon soká: száz, vagy ezer év múlva, és kis hányaduk az, amelyek TALÁN sosem...

Rengeteg példát felhoz, én ezt most csak címszavakban teszem: teleportáció (átsugárzása valakinek egyik helyről a másikra), telepátia (mások gondolatában olvasás), pszichokinézis (tárgyak mozgatása csupán a gondolat erejével). robotok, ufók, antianyag és antiuniverzumok, gyorsabban a fénynél, időutazás, időutazás, örökmozgó gépek.
Jelenleg a robotokig jutottam, és az ÉRZŐ robotok az a probléma, melyet fejteget, és igen érdekes dolgokról ír. Pl. arról, hogy egy robot, legyen bármennyire is "intelligens", döntésképtelen, azaz nem képes ráérezni, mi éppen a legfontosabb teendő? Mert a robotoknak nincsenek "megérzéseik"... És ENNEK a kiküszöbölése nem valószínű!
Hát ezt el tudom hinni, mert sajnos, a természeti népekhez képest bizony, már a műveltebb emberek is hiányában vannak ennek!
Pl. mi emberek sem tudunk úgy olvasni a nyomokban, mint egy őserdei bennszülött!

Gondolom, TI, műszaki képzettségű és foglalkozású emberek könnyebben tudtok pálcát törni egy tudós véleménye fölött, mint mi, átlag (más, nem műszaki, netán akár semmilyen...) képzettségű emberek. De attól még érdekelhet, neeeeeem?!...
Ugyanis a párom is műszaki mérnök, és ő sem tartja mérvadónak Michio Kaku elméleti fizikus professzor (New Yorki Egyetem Doktori Iskolájának) érveléseit bizonyos dolgokkal kapcsolatban.

Én viszont úgy vagyok vele, ha már csak a probléma felvetődéséről lesznek ismereteim, és hogy mi micsoda, MÁR MEGÉRTE elolvasni a könyvet.
Mert ki a fene gondolta zenetanárként, hogy létezhet pl. antianyagmeghajtású gépezet?!:(((
Vagy itt van a pszichokinézis!
Tudod, mit hittem róla eddig?
Azt gondoltam, a KÉZ gyógyító erejéről van szó. Vagyis: Ha fáj a fogam, összedörzsölöm a TENYEREM, és ráteszem az arcomra, s máris enyhül a fájdalom. Meg talán nem gyógyul tőle, de ideiglenesen megszünteti a fájdalmat.
És hogy a pici babák azért alusznak a fejük mellé tett nyitott tenyérrel, mert így az alvás alatt a tenyerükön keresztül ENERGIÁT tudnak felvenni a környezetükből.

Úgyhogy egyáltalán nem tartom ezeknek a könyveknek az elolvasását hülyeségnek, már csak azért sem, mert nem hinném, hogy a "Talentum Tudományos Könyvtár" sorozatában megjelenő könyvekben hülyék tanait propagálnák!:((
Képtalálat a következőre: „michio Kaku fizikus”
Michio Kaku: Találjuk ki a jövőt!

2019.11.06. 17:17

Mi a definíciója a valódi robotnak? Mert én nem tudom. Van olyan robot, amit nagyon korlátozott használatra terveztek, és csak pár műveletet képes beprogramozás után elvégezni (hegesztés, anyagok mozgatása, stb.)  Azután vannak olyan robotok, amelyek komplex dolgokat képesek elvégezni, jelenleg ugyan kissé bénán és természetesen programozás hatására. 

Ha Kaku szerint a jelen problémák nem oldhatóak meg, akkor tényleg egy kókler. Mindig ímádtam, mikor egy tudomány ág kiváló képviselője azt hiszi, most már ő a világ esze... És mindent jobban IS tud... De sajnos nem, csak éppenséggel nekik olyan nagy a hírük, hogy a hülyeséget is kiadják tőlük.