Kutyás topik

Kutyás topik

Törölt felhasználó
2010.10.24. 15:32

Az én kívánságomra:))

2018.08.15. 20:21

Nagyjából semmi... De aranyos. Főleg az az egérszerű kis jószág a makkszemmel... 

2018.08.15. 20:20

Hát, hogy is mondjam, a történelem tanítás mindig és mindenhol kiszolgálta az éppen regnáló hatalmat. Sztálin valóban szörnyeteggé vált, de ez majd minden diktátorral előfordul. Nagyon kevés kivétel van, például Kádár. De ő százból egy. Persze, hogy nem tanították, hiszen a "felsőbbrendű" államformában hogy is történhetne ilyen? Mára persze erősen átlendült minden az ellenkező irányba, de hát az is törvényszerű. Persze a tények ettől tények maradnak és a komoly történészek a "politikai történelem csinálásban" nem vesznek részt, van helyettük elég jelentkező....

2018.08.14. 23:24

Hát ugye van az a rajzfilmsorozat a jégkorszakokról... Jópofa... De mi igaz belőle, ki tudja?!
Egy biztos!
Itt a Kárpát medencében is éltek valaha kardfogú tigrisek, meg óriás krokodilok, itt a Gerecsében is találtak a kiránduló zenekaros fiúk egy majdnem egész őskrokodilt.
A harsonán játszó fiatalember először csak egy hatalmas fogat látott egy kőomlásból kilátszani, aztán kapirgáltak, és előkerült a többi csont is.
Kapcsolódó kép

Ősi Attila paleontológus elmondta, hogy a csaknem ötméteres krokodil csontvázának 30-40 százaléka előkerült, az 1996-ban megtalált maradványok között csigolyák, bordák, páncélelemek és fogak is vannak.

A 180 millió éves csontokból következtetve átmeneti fajnak számít, a krokodilok családjának azt az ágát képviseli, amelyik először alkalmazkodott a tengeri életmódhoz is - hangoztatta.
Hozzátette, az állat erős végtagjai arról árulkodnak, hogy a szárazföldön is tudott járni.

Egy csigolya révén ismerté vált a farokúszó, amelyből arra lehet következtetni, hogy jól úszott. Ezt támasztja alá az is, hogy maradványait tengeri üledékes kőzetekben találták meg - fűzte hozzá.

A két-három centiméteres, hegyes, kúpos fogak alapján ragadozó volt, halakkal, kisebb krokodilokkal, gerincesekkel és gerinctelenekkel is táplálkozhatott - fogalmazott a paleontológus. 

Képtalálat a következőre: „őskrokodil a gerecsében”2018.08.14. 23:10

A II. világháborúról történelemből a japán vonalról mi nem sokat tanultunk.
Szinte mondhatom, azt se tudtam, hogy császáruk van... 
Az USA háborúba való belépéséből a totojázásra emlékszem, meg hogy az atombombát ők dobták le Hirosímára, csak akkor, mikor már teljesen fölösleges volt... Legalábbis erre emlékszem. Ezt bizonyítja az is, hogy mi 1945. ápr. 4-én ünnepeltük a ország felszabadítását, a "Győzelem napját" Pilisnyergen egy emlékműnél pedig május 9-én.
Viszont jelenleg ama könyvben már július 9-énél járunk, de még mindig nem dobták le a plutóniumbombát!
Volt egy film, amit láttam ezzel kapcsolatban: "Tájfun Nagaszaki felett": Ez szólt az atomtámadásról...
Gyerek és ifjúkoromban rengeteg filmet láttam a II. világháborúról. Nem érdekelt, de a sulival vittek bennünket a moziba. A Nürnbergi pert is láttam, naná, hogy nem sokra emlékszem belőle!:((( 
Sztálinról is keveset tanultunk, csak Rákosi parancsára "dicsőítettük", és mikor Sztálin meghalt, én ún. "Fali újság" felelős voltam, és gyászkeretes képet kellett kiraknom róla a Faliújságra. Hogy szörnyeteg lett volna? Igen csodálkoztam ezen, mikor nagyobb koromban megtudtam. Hisz mi csupa JÓT tanultunk róla!!! És volt sok könyvünk róla... Állítólag versek is voltak, de kik írták, nem tudom.
A Katyinban történtekről SEMMIT nem tudtunk, de szerintem a felnőttek se... Apám orosz hadifogoly volt kb. 3 évig.
Aztán később csak arra emlékszem, hogy 56-ban az összes vele kapcsolatos könyvet apám elégettette velünk....

2018.08.14. 16:05

Valószínűleg senki nem tudja. Még azok se, akik úgy tesznek... Elképzelések vannak, de a bizonyítás nem könnyű, a meterológiának igen bonyolult a matematikája (nem véletlen, hogy a világ legjobb matematikusai valamerre arrafelé dolgoznak) , és a statisztikával se megyünk túl sokra, mert ahhoz az idő rövid, és hasonló periódusok már voltak régebben is... Egy biztos, a nagy forróság senkinek se jó...

2018.08.14. 16:01

No no.... A japán császár akkor már nem szemétkedett, hiszen békedelegáció tartott az USA-ba a kapituláció megbeszélésére. Viszont valóban fennállt az esélye egy még hónapokig elhúzódó háborúnak, amiben mindkét fél részéről százezrek halhattak volna meg. Sztálin mit sem tudott a bombáról (mármint arról, hogy kész van) és nem is vett részt a döntésben. Tudniillik kicsit neki is szánták figyelmeztetésül, hogy van ám ilyen is, és nem csak egy (Nagasaki). Ez már a zsarolás része volt, hiszen keleten (is) jelentős erők álltak szemben, mint egykori szövetségesek, de mostanra már nem annyira azok. Roosvelt sajnos akkor már halott volt és Truman eléggé "véres szájú" volt.

2018.08.14. 15:57

A Nap és a Föld "viselkedésével" kapcsolatban alighanem igazad van...
A Napéról nem tehetünk, de a Földéről igen!
Hogy ez hová fog vezetni majd, nem tudjuk... legalábbis úgy gondolom, MI már nem fogjuk megtudni!:(((

Kapcsolódó kép
Naplopó! :DDD2018.08.14. 15:46

A hidrogén OKÉ!

A csillagokat pedig matematikailag, és a színekkel, s eltolódásaikkal számítják ki a messzeségüket és a nagyságukat, no meg a KORUKAT, azt írta Rees. Így tudják, melyik mekkora és milyen idős, s milyen stádiumban van a "véget" illetőleg...
A hidrogént égetik el magukban... 
Hidrogén-atom máglya, gondolom...
Most a Láncreakció könyvben már a vége felé járok, 1945. június... Azon dilemmáznak az amerikaiak az angolokkal, ledobják-e a japánokra a "KÖVÉR EMBERT", ahogy az atombombát becézték, hisz a némeek már eddigre rég kapituláltak...
Viszont a japán császár még szemétkedett, területi követelései voltak Amerikával szemben....
Nah!
Szóval nagyon tetszett a könyv, indult egy jelentéktelen szurokérccel, meg egy berlini Klaproth nevű patikussal 1789-ben, és rengeteg ember működött közre maga a plutóniumbomba elkészültéig, (számomra meglepően sok magyar), és közülük a legfifikásabb szerintem Szilárd Leó volt, de a dicsőség Robert Oppenheimert illeti, aki saját szemével szerette volna látni, mire képes a "gyermeke", melyet létrehozott a kísérletben részt vevők csoportjával, melynek élén ő állt.
De a döntés, hogy ledobják a bombát, vagy sem, nem az ő kezében volt, hanem a politikusokéban:

Ők a "HÁRMAK": Truman, Churcill és Sztálin.

A végét elmondom, ha elolvastam... Már csak 20 oldal...

2018.08.13. 16:02

Hát a hidrogén a legegyszerűbb elem. Ennél már nincs egyszerűbb olyan, ami anyagi (vegyi elemi) sajátosságokat mutat. És hogy miért pont hidrogén? A fene jobban tudja. Azt viszont nem tudtam, hogy a nagy csillagok rövidebb ideig élnek. Ki gondolta volna? Bár hogy ki figyelte ki hogy tényleg ennyi ideig élnek.... No mindegy, a csillagászoknak se csak a napi megfigyelés áll a rendelkezésükre.

A nap úgy viselkedik mint szokott. Csak éppen a földünk nem. Hogy azután ebben mennyire játszik szerepet a levegő szennyezése (főleg a széndioxid) azt nem tudom, mert amúgy a civilizációs hatások nélkül is voltak forró és hideg korszakok.

2018.08.10. 13:02

Na igen, valóban tévútra mentem, mert úgy tűnik, én csak az emberi trükközést vettem figyelembe, hogy mennél olcsóbban tudják megúszni a téli fűtését a lakásaiknak.
Itt azonban sokkalta többről van szó...
Valóban egyszerűen van elmagyarázva a linkben, hogy a hozzám hasonló felfogóképességű emberek is megértsék, de jó ez így... Egyenlőre!
Amit leszűrtem a egészből, az az, hogy LEHETSÉGES ilyen erőmű, és hogy kevésbé veszélyes az uránnal működő reaktoroknál. 
Az igaz, hogy - egyenlőre legalábbis! - sokba kerül a beruházásuk, de mint a villanyautók esetében, meg vagyok győződve róla, hogy EZ a jövő útja, és előbb-utóbb kevesebbe fog kerülni (mint a laptopok esetében is az lett).
Nem lehet véletlen, hogy az Univerzum csillagai is ezt a módszert követik energiafelhasználásos működésükben.

Én inkább azon csodálkoztam el az általam "kis KT-nak" nevezett "Martin Rees: KOZMIKUS OTTHONUNK - Miért éppen ilyen a világmindenség?" c. könyvében leírtak közül, hogy miért éppen a hidrogén a KEZDŐ elem, miért nem másik elem?
Hogy minden többi elem ebből az egyből jött létre, méghozzá felfoghatatlan rövid idő alatt! Hidrogén (1 atom)-> neutron - proton (1+1 atom) -> deutérium (2 atom) -> tricium (3 atom) -> hélium (4 atom). 
A könyv szerint a periódusos táblázat magasabb rendszámú elemeinek (szén, oxigén, stb.) létrejöttéhez viszont több százezer évre volt szükség... 

De ami engem ebben a könyvben meglepett, az a csillagok életkora!
Ugyanis mennél kisebb egy csillag, annál hosszabb az élettartama, s mennél nagyobb, annál rövidebb az élettartama.
Van benne egy táblázat is erről, pl. a mi Napunk tömegű csillagok 10 milliárd évig "élik" csillag életüket, míglen az igen nagy tömegűek csupán egy millió évig!
Az egyszerű ember ezt valahogy fordítva gondolná... (Hisz a kisméretű élőlények rövidebb ideig élnek, mint a nagyok.)
Ki a csuda gondol arra, hogy a fűtőanyagukat a kicsik hosszabb ideig égetik el, mint az extra méretű nagyok?...

Azt mondják a tudósok, a Napunk most 5 milliárd éves, azaz középkorú csillag.
Hát én nem tudom, de valahogy az én kis egyszerű agyammal és a BŐRÖM érzetével azt vettem észre, hogy úgy 50 évvel ezelőtt (amely a Nap életében semmi!) a Nap valahogy "szelídebben" viselkedett, már ami a hőkibocsájtását és fényességét illeti!
Mert akkor is forrón sütött nyáron, de manapság úgy érzem, hogy "MÉRGESEN" (mondhatnám mérgezőnek is!), azaz sokkal égetőbben, ártóbban süt.

Te ezt hogy látod?


2018.08.09. 16:03

Rosszul tudod.... :0) A fúziós erőmű a hagyommányos atomerőmű fordított változata. A hagyományos atomerőműben a maghasadás termel energiát, míg a fúziós erőműben pont fordítva a deutérium ( a hidrogén egy izotópja) egyesül héliummá... Itt a kért link: https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%BAzi%C3%B3s_reaktor Bár meg kell mondjam, nagyon hmmm... egyszerűsített magyarázat. Különben a nap is fúziós erőmű, tudomásunk szerint. 

Igen a kályháid problémája, hogy úgymomnd "éjszakai" áramra vannak kapcsolva, azt pedig központilag szabályozzák, akár csak a villanybojlerekét. Sajnos ez a központi szabályozás nem veszi figyelembe az időjárási viszonyokat, bár nem tudom, miért nem... Mert szerintem megoldható lenne. Bár egy adott mennyiségű energiánál a hőtárolós kályha se képes többet tartalékolni

2018.08.09. 2:37

Sajnos, a fúziós erőművekkel nem vagyok tisztában, miből is áll?...
Ha jól sejtem, kombinatív energiáról van szó, azaz olyan erőműről, amely "több lábakon áll", vagyis nemcsak egyféle energiával működik, hanem pl. úgy, ahogy itt Dorogon a téli fűtéssel sokaknál:
Úgy takarékoskodnak, hogy a kazánjuk több funkciójú, vagyis átkapcsolható vegyes tüzelésre (szén, fa, kerti, vagy egyéb szemét, stb.), majd ha az fogytán, bekapcsolják a gázfűtést.
Ugyanis:
Sokan kapnak még mindig szénjuttatást, mint volt bányadolgozók. De az nem mindig elég a télre, és így van nekik gázfűtésük is.
Lehet, hogy rosszul gondolom ezt a FÚZIÓT...
Ha így van, akkor röviden a lényegét írd le nekem, kérlek, hogy is van ez  dolog, vagy adj egy linket, amiben megnézhetem, milyen?
Köszi!:)))

Jómagam hőtárolós kályhákkal fűtök, de bizony ez elég luxus, azaz drága, de viszont irtóra kényelmes... Azonban van egy hátránya:
A hatásfoka eléggé behatárolt, azaz ha huzamos ideig nagyon hideg van, nem tudja biztostani a lakásban a megfelelő (20-22 fokos) hőmérsékletet, mint a gáz fűtés. A gázosok akár 24 fokot is csinálhatnak, csak legyen pénzük kifizetni a gáz számlát...
A villany ezt NEM tudja, mert az automata központ nem adja folyamatosan az áramot! Azt ugyanis központilag kapcsolgatják be vagy ki... Én nem szabályozhatom, csak lefelé...


2018.08.08. 19:47

A napenergia felhasználása korlátozott, bár azért erősen terjed. A probléma azzal van, hogy hol van, hol nincs. Igazából a fúziós erőművek jelentenének áttörést. Egy már épül, talán 2026-ban beindul, de ez még csak kutatási célokat fog szolgálni. Az elektromos autók nem járnak gyerekcipőben, legalábbis nem mindegyik. Példának okáért egy TESLA 3 ötszáz kilométeres hatótávval rendelkezik, és a luxus kategóriát jelenti kényelemben. Ehhez képest kb 15 millió (már az USA-ban), ami nem túlzottan sok az ottani (vagy akár a nyugat európai) bérekhez képest. Elméletileg van olyan szerkezet, amiről írtál, ultrahangos riasztónak hívják, de mondom, az elektromos autó se zajtalan. Van gördülési zaja. Olyan, mintha egy biciklit kellene észlelni. 

2018.08.07. 19:00

Hát "Ki minek mestere, annak huncutja!" - mondta mindig édesanyám, aki női szabó volt.
Nos, TI műszaki szakemberek, látom, egy húron pendültök. A párom is mindig ezzel a Termodinamikai törvénnyel jön, meg a veszteséggel, és ennek dacára azt állítja, hogy hamarosan bőven le fogja körözni az elektromos autó a szénhidrogénnel működő robbanómotorokat. Úgy ott fogja hagyni majd őket, mint Szent Pál az oláhokat!
És a párom mindig a jó öreg NAPUNKRA mutogat, mint kifogyhatatlan energia forrásra!:)))

Hát nem mondom, hogy én ennek a másfajta energiának nem örülnék, hisz régóta mondogatom nagy hozzá nem értően is, hogy ideje lenne már a fosszilis energiát meghagyni másra, pl. műanyaggyártásra... Nem elfecsérelni járművek, egyéb motorok üzemeltetésére.
Szerény véleményem szerint is a villanyautó még "gyerekcipőben jár", fejlesztik majd, és lesz ez sokkalta nagyobb hatásfokú is.
Elvégre az elektromos zongora sem volt mindjárt kalapácsmechanikás, és súlyzott billentésű, mint a mostaniak!

Csak az a csend! Csak azzal kéne szerintem valamit kezdeni... Szegény cicusok!
Nincs valami olyan ultrahang féle, amit kiadhatna egy ilyen jármű, amit a cicák, kutyák hallanak, de mi nem?!

Mintha hallottam volna, hogy régen, mikor divatba jött az automobil, előtte figyelemfelkeltő emberek jöttek...
Vagy az valami más volt, nem autó?...


2018.08.06. 19:55

Nos, válasz mindkettőre. 

Először is a villamos autók, stb. valóban csendesek, de azért nem hangtalanok. És, hogy őszinte legyek én nem hiányolom az autózúgást, meg a motor berregést se. A házi kedvenc helye pedig nem az utca, még akkor is, ha a cicákat nem lehet megkötni. Így veszély inkább csak rájuk leselkedik, de remélhetőleg hamarosan annyira elterjednek az automata vezetésű autók, hogy ez a veszély is megszűnik.

A másik, hogy a párodnak bizony majdnem igaza van. Mivel a termodinamika törvényei működnek, az energia átalakítás is veszteséggel lehetséges. Azaz, az elektromos energia létrehozásához is energia szükséges és az, hogy milyen hatásfokkal, azt az alkalmazott technológia dönti el. Sajnos a hagyományos robbanómotoroknak a hatásfoka meglehetősen alacsony, így éppenséggel előfordulhat, hogy hogy az elektromos energia előállítása és a villamos autóban való felhasználása együttesen se jelent akkora veszteséget, mint ha a benzint használnánk a hagyományos robbanómotorban. Arról nem is beszélve, hogy elektromos energia előállítása nem csak a fosszilis anyagok égetésével történhet. Itt van a szél, nap és az atomenergia is.... 

2018.08.05. 14:36

Kedves Dmolnár barátom!
Még erre nem reagáltál!
Az este megnéztem pár videót a villanyautóról, de nem tudom eldönteni, az mekkora "zajt" casp, ha jön, mert eddig életben csak kis robogót láttam itt a telepen, és az semekkorát!
Itt van pár videó:
https://www.youtube.com/watch?v=nHvjuMvKwV8
Elekrtomos autóval az autópályán?

https://www.youtube.com/watch?v=QMz0Mqj1_-4
Villanyautó összevetés: BMV, Kia, Nissan és Volkswagen Golf

Háááát... jómagam kardoskodni szerettem volna már rég a villanyautók mellett, hogy ne a szénhidrogéneket "pocsékolják" a járművekre, hiszen a kőolajat - szerintem! - meg kellene hagyni a műanyaggyártásra, de a párommal vitába keveredtem. Ő ugye hajógépészként műszaki ember, s jobban ért hozzá szakértői szempontból, engem meg csak a KÉPZELETEM (álmom) vezet a gondolataimban... Nos, ő azt mondta, SEMMIT nem spórolnánk a villanyüzemeltetéssel, mert azt is ugyebár szén, olaj, vagy gáz üzemeltetésű erőművekben állítják elő, mármint a villanyáramot.
Hát mit ne mondjak? Az ilyen autók ára ráadásul nagyon drága, és a teljesítménye messze elmarad a szénhidrogénnel működőktől...
Az akkumulátorainak jelenlegi feltöltési lehetőségeiről nem is beszélve!
Egy feltöltés max 200 km-t bírna ki?!...

Hangtalanul suhan, kipufogó gáz nélkül a Mitsubishi villanyautó:
Képtalálat a következőre: „villanyautó feltöltő”

Hát ez az! HANGTALANUL!.... Erről beszéltem! Nem állatbarát, az biztos!

Ráadásul még itt van EZ IS:
https://www.vezess.hu/hirek/2017/11/15/kesik-a-villanyautok-toltesenek-megadoztatasa/

Mégis hogy képzelik!
Hiszen az otthon fogyasztott (bármire!) áram már adózik, méghozzá 27%-os luxus adóval!!!:(((
Háááát... Letörtem, mint a bili füle...!:(((

 

2018.08.03. 0:27

Én sem mindaddig, míg meg nem láttam mellettem némán elsettenkedni egy "robogón" egy nőt...
Nem tehetek róla, de rögtön a kóbor macskák, kutyák, no meg a kis gyerkőcök jutottak az eszembe.
Bár a párom szerint a kutyák, macskák le vannak t.....jva!:(((

Volna egy ötletem!
Valami spéci zajkeltő szerkentyűt kéne rájuk szerelni, hogy felhívják magukra a figyelmet, villannyal működő jármű közeledik!
Arról jutott eszembe, hogy egyszer régen, mikor még kicsi volt  keresztfiam, vittünk neki ajándékba egy kb. 20 cm nagy piros játék személyautót, és az adott ki valami fura hangot, mikor megpörgette a gyerek a kerekeit, és elszaladt a padlón, amíg tartott benne a svung...
A sógorom hamarosan meg is unta az autócska zajongását, és kiszedte belőle azt a szerkentyűt.!:(((
De ha életet ment, csak jó lenne valami zaj, ami jelzi a közeledtét, neeeem?!

 

2018.07.30. 22:33

Hát a villamos energia ilyen hatásán még nem gondolkodtam.... 

2018.07.27. 22:48

A helyzet az, hogy kiderült, miért áriázott hajnalban a kis szőrgombolyag!
Kivételesen a hét eleji ítéletidő miatt csak csütörtökön reggel hozták a reklámújság csomagot, csak én nem néztem ki, de délelőtt átjött a szomszédasszony, aki mondta, reggel korán jött az újságcsomag. Már azt hittem, nem is kapunk. 
Pedig jó, hogy hozzák, mert általában kihasználom az akciókat.

Egyébként mindig megugatja a cicámat, pedig ő nem froclizza, de szeret az autóút betonján henteregni. Mérges is vagyok miatta, mert féltem.
Talán éppen emiatt nem kedvelem a mostanában divatba jött, szerintem "nem állatbarát" villannyal (akkumulátorral) működő robogókat, illetve hamarosan lesznek autók is, amelyek pöfögés helyett némán suhannak majd, s a kis házikedvencek nem fogják meghallani, és ezért könnyen végük lesz!:(((
Kapcsolódó kép

2018.07.27. 21:29

Nos, valószínűleg nem ok nélkül "áriázott". Szerintem a cicádat látta és ugye azt muszáj megugatni.. Bár szerintem a szomszédot is zavarja az ugatás, csak ő meg a macskádat szidja, miért ugattatja a kutyust... :0) Bár ez csak feltevés, de nagyon hasonlít ahhoz, ami nálunk megy, a szomszéd hasonló kutyusával...