Kutyás topik

Kutyás topik

Törölt felhasználó
2010.10.24. 17:32

Az én kívánságomra:))

2019.04.18. 17:17

"Kívánságra nem lehet kék szemű gyereket csinálni, még úgy se mint régente, hogy a várandós anyának valami szép dolgot kellett néznie, hogy a gyerek is szép legyen."

Nos, pedig sokan szeretnék, ha olyan lenne a gyerekük, amilyet elképzelnek maguknak. Mondjuk, ha fiú, akkor szép férfias arca legyen, meg jó magas, sportos testalkata...
Hát igen, asszem, olvastam valami hasonlót egy sci-fi szerű könyvben, hogy "rendelni" lehetett az utódokat...

A másik topicban arról a szőrös gyerekről azt írtad, Te is olvastad egy regényben. Lehet, hogy ugyanaz a könyv volt?
London -New York-Melbourne-Sydney. Budapesten 1959-ben adták ki.
Felelős a Táncsics kiadó igazgatója. Athenaeum (F.v. Soproni Béla)
 
Emlékszem, ahol kisgyerek voltam, mindenki megcsodált egy "albino" fiatalembert, akinek fehér volt a haja, és mindenütt a szőrzete, a bőre meg rózsaszín volt. Arra már nem emlékszem, hogy a szeme piros színű volt-e, de mintha az lett volna, mert azt beszélték a népek (:DDD), hogy azért lett ilyen, mert az anyukája, mikor várandós volt, megcsodált egy ANGÓRA nyuszit! Az pedig piros szemű szokott lenni, bár nem mind:
Kapcsolódó kép

Háááát.... ezt még én gyerekként sem hittem el, most meg pláne nem!
Viszont roppant érdekelne, vajon MITŐL lett szegény ilyen? Senki se akart hozzzámenni feleségül!
A múltkor volt az egyik krimiben egy hasonló pasas, félelmetes látvány az ilyen, meg kell, hogy mondjam, eléggé riasztó!
Mint ahogy az is riasztó volt nekem, mikor ifiasszonyként Nyíregyházán a helyijáratos buszon láttunk egy férfit, akin egyáltalán nem volt szőrzet! Se haj, se szemöldök, SEMMI!!!
Hát hogy az ilyesmi mitől lehet?
Nevezzük talán GÉN-HIBÁNAK?!

2019.04.11. 17:42

Csak az játszik szerepet. Mi más? Kívánságra nem lehet kék szemű gyereket csinálni, még úgy se mint régente, hogy a várandós anyának valami szép dolgot kellett néznie, hogy a gyerek is szép legyen. A genetika az egyetlen, ami hordozza a születendő gyermek külső és részben belső tulajdonságait. Nem is értem, mire gondolhatott a párod...

2019.04.11. 0:47

Nem fogod elhinni, de nekem is csak pár éve kezdett a halántékomon lenni néhány ősz hajszál, és most is legalább fele a hajamnak még barna. Pedig ehónapban töltöm majd be a 76. életévemet... Édesapám 60 évesen teljesen fekete hajjal ment nyugdíjba.
Édesanyám meg már 42 éves korában festtette a haját, olyan sok volt benne az ősz hajszál. Meg is fogadta, addig festeti, míg apánk is őszülni nem kezd... Bizony, élete végéig festethette, mert 65 évet élt csak. Apánk 88 volt, mikor elhunyt.
Azt hiszem, ez is genetika, a hosszú élet. Bár a jelenlegi párom nem hisz a genetikai öröklődésben!:(((
Pedig a genom szerintem is nagy szerepet játszik az ember milyenségében.

 Képtalálat a következőre: „malek andrea és édesanyja, toldi mária”
Malek Andrea és édesanyja, Toldy Mária


2019.04.10. 16:47

Kutyafülét... Hetven feletti kort megérni ma már nem egy húha de nagy dolog (ezért is elmebeteg, aki azt hiszi, régen hű de egészségesek voltak az emberek), és a fehér haj sem érdem, hanem állapot. Nekem már húzs éves koromban voltak fehér hajszálaim és mára szinte teljesen fehér, míg van olyan gimnáziumi osztálytársam, akinek még csak pár szál ősz haja van.

2019.04.10. 1:13

Bevallom, engem nagyon elszomorít, hogy az ember ennyire képes előnytelenül átváltozni idős korára.
Bár láttam arra is példát, nem is egyet, hogy aki fiatalon nem volt valami szép, idős korára kimondottan szép ember lett belőle.
Különösen vonatkozik ez a FEHÉR hajat viselőkre.
Nagyanyám mondogatta: "- 70 fölött minden nap ajándék, és hogy a fehér hajat ki kell érdemelni!":))

2019.04.09. 17:03

Szép - csúnya. Még jó hogy nem tudtak dűlőre jutni a "tudósok". Szép az, amit az adott egyén szépnek lát. És kész. Legfeljebb a másiknak nem szép, de hát nem is kell annak lennie. Nekem a nejem még harminc és pár év után is szép, pedig igencsak változott külsőre... Nem mintha én nem változtam volna... Ami pedig a színészeket illeti, hát szegény Venczel Vera valóban elég csúnyán öregedett, gondolom túl sokat fogyókúrázott, vagy valami hasonló. 

2019.04.09. 0:57

Igen, büszke is vagyok a tanítványainkra, és a zeneiskola tanáraira is, mert az ő munkájuk nélkül ilyen szép eredményeket nem tudtunk volna elérni.
A titok: A gyerekek önérzetét még jobban tiszteletben kell tartani, mint a felnőttekét.

Tudom, hogy Einstein relativitás elmélete nem erről szól...
Azonban mégis mindig eszembe jut az "egyszer népi gondolkodás", hogy milyen csodálatos érzékkel fogalmazták meg, szakszavak nélkül a relativitást, azt, hogy minden viszonylagos!
Így pl. az IDŐ is! 
Azt mondják: "Repül az idő!"... Vagy: "Ólomlábakon jár az idő!"
Hát EZ a relativitás ÉRZETE az átlagember számára.

A szépség is viszonylagos, mert azt mondják:
"A szépet megunjuk, a csúnyát megszokjuk."
Mit is jelent ez?
Azt ugyebár, hogy egy idő után a szép olyan megszokott lesz, hogy észre se vesszük, milyen szép. Természetessé válik, hogy olyan.
A csúnyát szintén megszokjuk, olyannyira, hogy egy idő után szintén fel se tűnik, hogy csúnya...
Különben is, mind a szépség, mind a csúnyaság kifejezhetetlen filozófiai kategória.
Sok tudós érezredeken át elvitatkozgatott ezekről, és nem tudtak dűlőre jutni.
Mert kinek ez, kinek az a szép, vagy csúnya.

Mondjuk, nekem a varangyosbéka csúnya... de több, mint valószínű, hogy egy hím békának meg én vagyok a csúnya, pedig (fiatalon legalábbis) nem vagyok az.

Sok idős házaspártól hallottam, hogy egymást most, öregen és csúnyán is ugyanolyan szépnek látják, mint fiatal korukban voltak.
Na és a színészeink:
Képtalálat a következőre: „venczel veraszínésznő”
Venczel Vera fiatalon és 70 évesen

Kapcsolódó kép
Kovács István, mint Kárpáthy Zoltán

Kapcsolódó kép
Kovács István 2016-ban


2019.04.08. 20:14

Hát mondjuk, a relativitás elmélet nem erről szól igazából, de igez, ami igaz, az egyén helyzete nagyban befolyásolja, hogy érzi az idő múlását. A tanítványaidra pedig büszke lehetsz...

2019.04.05. 22:36

És még vannak, akik úgy vélik, a "relativitás elmélet" marhaság! :DDD
Pedig nagyonis valóság! Mert a 4 óra van, amikor hosszú idő, de van, amikor rövid!;o)
Antul függ, amitül lóg, illetve az eseménytől, ami a 4 óra alatt történik...

A dobtanárunkat meg is ihlette ez az idő, és írt egy zenedarabot az ütős növendékeinek az Országos Ütős Fesztiválra, mely Vácott zajlott bizony, már sok-sok éve! A mű címe: "Budapest-Debrecen 4 óra". Hatalmas sikerük volt!:)))
4 növendékünk adta elő, kizárólag ritmikus szövegmondásból áll. Sajnos, felvételem nincs róla, de az országból ott lévő ütős tanárok sorba álltak Zolinál a kottájáért. Nem győzte az iskolatitkár fénymásolni a kéziratot!:)))

Megtaláltam viszont a művet egy másik együttes előadásában, tessék:
https://www.youtube.com/watch?v=rs8-lbyj9f4
Budapest-Debrecen 4 óra (Szerző: Bordás Zoltán ütőtanár)
Előadók: a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának Schönherz Zoltán Kollégiumának Silentió kórusának négy tagja:
Képtalálat a következőre: „https://www.youtube.com/watch?v=rs8-lbyj9f4”

/Megjegyzés:
A videó alatti egyik kommentelő stílusa méltatlan Zolink intelligenciájához!:(((/

Én viszont nagyon örülök, hogy bemutatták az egyetemisták, mert alkalmasnak találták rá a mvet, s bizony, ez nagy büszkeséggel tölt el engem, hogy felfedezhettem, s hozzásegíthettem, hogy tovább tanulhasson ez a tehetséges fiatalember ...

És itt van Bordás Zoltán, egyik kedvenc, igen tehetséges ütőtanárom fotója is:
Képtalálat a következőre: „Bordás Zoltán: Budapest-Debrecen négy óra”
Innen az otthonomból - nyugdíjas igazgatóként - is gratulálok neki, s kívánok neki további sikeres szerzői és tanári munkát!

2019.04.05. 20:32

Dehogy vagyok én mozdony szakértő, mégcsak nem is értek hozzájuk. Amúgy valamikor, amikor katona voltam, bizony még akkor is négy óra volt a menetidőPestről Debrecenbe... Haj, de hosszú volt az az idő, hazafelé... Vissza meg hála istennek jó hosszú volt...

2019.04.04. 22:04

Na jóvannnaaaaa! :P
Elhiszem, mert Te "majdnem" ollan mozdonyszagértő vagyol, miként Kiriszünk volt vala(ha)!...

Szóval ilyesmi kis "vacak" járt a Szolnok-Szentes vasúti vonalon, még önálló szenes kocsija se vót! :(((
Csak egy széntartály ott hátul, vagy mifenének híííttták!:
Kapcsolódó kép
Látom már, hol fújta ki a gőzt felül, azon a vékonyabb csövön a mozdonyvezető akarattyailag, ugye?
De hogy alul automatice hun, arról fogalmam sincs, így nem is számítottam rá, hogy ottan is kifújhat, mert gőzölgött az lenn többször is, de a fene figyelte, hol... Mindenesetre manapság már nem tudnék akkorát ugrani! ;o)
Az biztos, hogy odafönn fütyült, vagy ahogy az unokaöcsi mondta: Pütyűsz a vonat! :DDD

Kun Béla meg kőcccsönbe kaphatta a páncélvonatttyát, gondolom, a nyomaték kedviért...
Mindenesetre azt a randaságot, azt a ződre pingált amorf mozdonyt, amely Dorogon is járt (bár én nem láttam!), arról meg a debrecenyiek hitték, hogy Kun Béláé vót.
Mi 59-ben mentünk oda lakni, és pont a Debrecen-Nyíregyháza vasútvonal mellett lévő utcában, a Csapókert vasútállomás közelében vettünk házat. Itt kevés vonat állt meg, a gyorsvonatok nem. Így személlyel volt érdemes utaznunk, mert ha az utolsó kocsiba szálltunk, leszálláskor pont az utcánk végében állt meg az utolsó kocsi, s mi csak leszaladtunk a sínpár melletti lejtőn, és már otthon is voltunk! :)))
Akkoriban 6 óra alatt ért le a személy Pestről, a gyors meg 4 óra. Később, mikor dieselek kezdtek járni, rövidült a menetidő. A svéd Nohab vitte a személyszállító szerelvényeket, a tehervonatokat meg a szovjet Szergej, mert az nagyon rángatott, ezért nem volt alkalmas emberszállításra:
Képtalálat a következőre: „nohab mozdony”

2019.04.04. 20:07

Olyat nem tudott csinálni... Csak felülre tudott gőzt szándékosan kiengedni, lent automatikusan ment, ha túl nagy volt a nyomás, vagy a fáradt gőt kellett kiengedni. Az viszont biztos, hogy kinevette az ijedelmedet. Még egyszer mondom, Kun Bélának nem volt páncélvonata. Viszont volt a Vörös hadsereg tulajdonában pár darab, amit azután a frontokon be is vetettek (No meg a Lenin fiúk páncélvonata)

2019.04.04. 19:53

Hát valóban, a férfiak, akik közül 100-ból 99 mozdonyvezető szeretett volna lenni kiskorában, bizonyára a vagányság a meghatározó tulajdonság, és nem a félénk nyusziskodás, mint a lányoknál...
Az is igaz, hogy vannak meghatározó élmények, amelyek előidézhetik a félénkséget:
Ugyanis tini koromban egy mozdonyvezető, mikor leszálltam a vonatról, szándékosan ráengedte a lábamra a forró gőzt, és kajánul kiröhögött, hogy riadtan ugrottam félre!:(((

A Kun Béla pánclvonata ezek szerint CSAK legenda, bár ahogy olvastam az írásod, van valami reális alapja is.

2019.04.03. 19:48

Sztálin mozdonya leginkább a harmincas évek amerikai távolsági vonatokra hasonlít. Hogy félelmetes lenne? Hát lehet, hogy valakinek az, de nekem nem. Én még félelmetes mozdonyt nem láttam, legfeljebb rondát (a villanymozdonyok között szép számmal akadtak). De a gőzmozdonyok szépek, mert ahogy a funkcionalisták mondták, ami technikailag jól kidolgozott az egyben esztétikus is. Amúgy ez nagyjából igaz is, hiszen a letisztult formák és a célszerűség valóban szép dolgokat hoz létre. Lásd Concord, vagy éppen a a forma egyes kocsik, hogy többet ne soroljak.... 

Kun Bélának lett volna páncélvonata? Kötve hiszem, még nyomát se láttam sehol. Páncélvonat ugyan valóban volt, tán összesen három, ezek közül egy (ez lehet a "Kun Béla páncélvonat" a Lenin fiúkkal járta az országot, kivéve, mikor a fronton volt...  

2019.04.03. 11:25

Hogy "jóképű" lenne ez a mozdony, az nálam nem így műxik!...
Ugyanis én nagyonis FÉLELMETESNEK tartottam, mikor megláttam!
Azok az amerikánus vasszörnyek, no meg páncélvonatok is igen félelmetesek számomra, mint pl. Kun Béláé, amely mozdony még a 60-as évek elején is naponta ment el  házunk mellett, mert Mátészalkára nem járhatott villanymozdony, nem volt villanyvezetékük! Igaz-e, vagy sem, de mindenki csak "Kun Béla lokomotív"-nak hívta a született "debrecenyiek" (nem elírás, tájszólás!) közül.
Ehen van egy "utánzata" az állítólagos Kun Béla páncélmozdonyának:
Kapcsolódó kép

Csakhogy akkoriban még nem volt felújítva, és igen randa keki-zöld volt, én mindig féltem tőle!:(((
Nálunk Dorogon is járt a közelmúltban egy másolata, cikk is van róla:
http://dorogimedence.hu/index.php/2018/05/09/kulonleges-gozmozdony-halad-at-dorogon/

De visszatérve Sztálin mozdonyára:
Nekem van ebben is igazam, mert ez a monstrum bizony, hogy FÉÉÉÉÉLELMETES!:(((
Ugyanis egy cikk szerint EGYETLEN példány volt az övé, EZ:
stalinlocomotive007-7
Látható, hogy CSAK az ő neve van rajta.
A többi 648 db-on szerepel az CCCP felirat, és sokfelé jártak asszem, személyszállítóként.
Itt a cikk is:
https://www.vezess.hu/vezetunk/2016/02/23/sztalin-legfelelmetesebb-jarmuve/

Érdemes még elolvasni ezt az írást is a világ többi érdekes mozdonyalkotásáról:
https://player.hu/tech-auto/auto-motor/tiz-legendas-mozdony/

Nekem közülük EZ tetszik a legjobban, ez nem félelmetes, sőt! Igen esztétikus látvány:

Hamilton hercegnője - Hiába no, ezek a kifinomult ízlésű ángliusok! :DDD

Na és hát divat most a 'cukiság', szerintem ez a legcukibb mozdonyocska a tíz közül:


Kár, hogy a mi "mozdonyszakértőnk", KIRIS nem láthatja ezeket!
Nekem Ő még mindig hiányzik, bár meg kell hagyni, ő még tán nálam is érzékenyebb (sértődékenyebb?) volt...:(((

2019.04.02. 21:50

Joszif Viszaronovics.... Nem is tudtam, hogy a névre szóló mozdonya is volt. Ámbár igen jóképű mozdony... 

2019.04.02. 0:59

Hát körülbelül én is így jártam vele, de akkoriban (60-as évek) divat volt, hogy ilyen könyvek meglegyenek egy polgári házban...
Bár mikor felolvasgattam belőle, édesnyám, aki kunsági parasztszármazású volt, majdnem az összes "népi hiedelmet" ismerte az álmokkal kapcsolatban, s gyakran nem osztotta a Krúdy-féle könyvben leírtakat.
Az érdekes, hogy azt mondta, ha havazásról, vagy esőről álmodunk, az valamelyik halottunkra utal. A múlt éjjel (nyáron?!) álmomban szállingózott a hó, és édesapámat láttam az ünneplő téli kabátjában, amely sötétszürke volt, és fekete perzsa báránybunda gallérja volt.

De volt olyan álmom is, amely NEM volt benne a Krúdy könyvben, mert valószínűleg nem is lehetett!
Ugyanis ha vonatról álmodtam, valakitől, főleg édesanyámtól levelet kaptam. Sajnos, ez 75 óta lehetetlen, mert akkor elhunyt!:(((

Aki tudja olvasni a cirill betűket, az megtudhatja, kinek a mozdonya van a következő képen:
Kapcsolódó kép


2019.04.01. 19:35

Nem tudom, a Krúdy féle álmoskönyv nekünk is megvan... A nejem és anyósom megpróbálkoztak vele, de semmit se ért, legfeljebb mulatni lehet rajta... 

2019.03.28. 0:19

Mintha valamikor láttam volna a tv-ben egy filmet, amelyben tudományosan szerették volna az álmot vizsgálni, mindenféle szerkentyűket kapcsoltak a kísérleti alany agyának több pontjára, de asszem, csak annyit tudtak kideríteni, hogy valamilyen agytevékenység van nála éppen, de nem sikerült képi formát adni neki....
Igaz, akkoriban még tán nem volt számítógép sem.

Bevallom, én nem szeretném, ha sikerülne az álmokat képpé formálni, mert az ún. "álomfejtő ezoterikusok" még így is egy csomó zagyvaságot hordanak össze, ha valaki megkérdezi, mit jelenthet az álma.
Nekem megvan Krúdy Gyula "ÁLMOSKÖNYVE", hát, hogy abban mik vannam, te jó ég!?

Nem tudom, mit mondana az én visszatérő kastélyos álmaimra?
Kapcsolódó kép

Régi várkastély Ukrajnában, mely világít az éjszakában...

2019.03.26. 17:19

Azt nem tudom, mit álmodik (mondtam, hogy semmit nem tudunk az álomról), de például a kutyusok néha csaholnak (halkan) és jár a lábuk is néha... Úgyhogy egy biztos, valamit álmodnak...