Kutyás topik

Törölt felhasználó
2010.10.24. 15:32

Az én kívánságomra:))

2017.11.24. 10:54

Hát, vagy valósi volt (kétlem, Francoval akkor mi nem nagyon kereskedtünk) vagy valami utánzat, mindegy, a lényeg, hogy izlett... :0). A csabagyöngye habzóbor pedig kiment a divatból, mert jött helyette a sokféle pezsgő. De síma borként, ami azért erősen szénsavas kapható. 

2017.11.23. 15:40

Hát hogy a hatvanas években a malaga bor valódi volt-e egy szoc. ország bányászfalujának presszójában, nem tudom, de tény, nekem ízlett, édeskés ízű, elég erős (nekem legalábbis az alkohol azonnal a térdembe megy, hogy miért, fogalmam sincs, de így van!) és karamellbarnás színű folyadék volt.

Ezzel szemben a csabagyöngye világos, zöldes-sárga volt, és kevésbé alkoholtartalmú.
De gyümölcsként gyerekkorom óta szerettem! Finom volt az illata is!
Az biztos, hogy keresztapám az első érett fürtöt Anna napkor nekem tartogatta:

http://www.boraszportal.hu/hirszuret/a-csabagyongyevel-eledne-ujra-a-bekescsabai-borkultura-4101

Részlet a cikkből:

A csabagyöngyéről
A csabagyöngye vagy csaba gyöngye a világ egyik legismertebb hibrid szőlőfajtája, halványsárga bogyóit a világ szinte minden szőlőtermelő országában termesztik. Hasonnevei: Perla Czabanska, Perla di Csaba, Perle di Csaba, Perle von Csaba, Zsemcsug Szaba, Vengerskii muskatnii rannüj, Pearl of Csaba.
Mathiász János nemesítette, de Stark Adolf nevelte fel (1904) Békéscsabán, ezért az érdemet gyakran neki adják. A bronnerstraube és az ottonel muskotály szőlők keresztezéséből származik.
Korán érik, gyakran már július közepétől-végétől fogyasztható és erjeszthető. Fürtjeinek nagysága és termőképessége közepes, de sok másodtermést nevel; bogyói középnagyok, gömbölyűek, vékony héjúak, enyhén muskotályos zamatúak. Gyors szüretelést igényel, mert a madarak és a darazsak hamar megdézsmálják. Esős időben rothadásra hajlamos.
Bora gyenge asztali bor, amely jellemzően újborként fogyasztható.

A belőle készíthető habzóborról nem találtam képes se! :(((
 

2017.11.22. 9:02

Teljesen igazad van, nem lehet "bármiből" malaga bort készíteni. Ez is csak olyan, mint a konyak, vagy a valódi pezsgő, vagy akár a tokaji aszú. Egy adott tájegységhez kötődik, egy adott eljáráshoz és adott alapanyaghoz. Bár szerintem én még valódi malaga bort nem ittam. A Csabagyöngye valóban ismert volt és igen kellemes desszert bort adott és valóban, ma már nemnagyon kapható, de kapható, állítólag a Varga pincészet készíti. 

2017.11.21. 23:33

A férjem kedvence a Soproni ászok volt, de szerette a borsodit is. De legtöbbször kőbányait lehetett nálunk kapni.
Jómagam kedvenc itala (régen volt ilyen!) valójában nem is borszőlőből van, mert csemege szőlő. azaz Csabagyöngye. Ebből inkább habzóbort készítettek, de már nagyon rég nem láttam sehol!:(((
Valamikor kedveltem még a Malaga bort is, finom édes, konty alá való, olyan érdekes sötét karamell színe volt, ha jól tudom, spanyol szőlőből van.
Bár a neten összeolvastam róla mindenfélét, hogy aszongya, ún. mazsolaszőlő, és bármelyikből lehet malaga bort csinálni..

Zöld malaga szőlő:


Mazsola szőlő:


Rózsaszín csemege-mazsola szőlő:


Na, ezt aztán végképpen nem értem!
Bármilyenből?!
Kutya legyek, ha én másféle malaga bort ittam volna annó (vagy 40-45 éve) egy közeli bányászfalu presszójában, mint olyan sötét karamell színűt, az biztos!
Így jobb híján maradok továbbra is ún. "protokoll-ivó", s ha van akkor ott is muskotályos pezsgőt.


2017.11.21. 8:54

Persze, hogy emlékszem... Én speciel a tonicot szeretem. Nem mindegyiket, mert ebben is válogatós vagyok, ami túl édeskés az nekem nem jó. A sört is kedvelem, de csak akkor, ha kellően behűtött és friss. És ugyebár azokból se mindet. De kedvelem az angol söröket, az ír sört, a holland és belga söröket (azokból még a gyümölcsöset is, pedig egyébként a gyümölcsös söröket nem kedvelem) , valamint a szlovák és cseh söröket... Magyarból is van jó, de azokból már inkább csak a soproni sörök jöhetnek, esetleg  borsodi sörök. 

2017.11.20. 14:12

Valóban, nagyon jó borogatásra, de vigyázat! Szárító hatása van, s nekem azt ajánlotta a háziorvos egyszer, mikor látta az orrom körüli bőrt, hogy kezeljem hidratáló arckrémmel a kamillázás után egy-két órával.
Teának is tudom fogyasztani, nem zavar az íze, valamit valamiért az elvem, és valahogy FAKÍR vagyok ezen a téren.
Csak a glauber (keserű) sót, meg a csukamájolajat utáltam gyerekkoromban, de azokat nagyon!
Azóta sem bírom a keserűt, emiatt tonic üdítőt is csak egyszer ittam életemben, azóta elkerülöm, mert nekem keserű! :(((
Lehet, hogy a sört is emiatt nem bírom? Nemcsak ama ELSŐ élmény miatt a szentesi balesetes repülőnapon?!... Nemrég írtam a ballonvadászatról, talán emlékszel rá...


2017.11.17. 9:11

Hát én eddig csak a kamilla teás borogatást használtam, azt is jó régen. Érdekes különben, hogy magával a kamillával semmi bajom, az illata se hat rám rosszul, sőt, de teának elkészítve.. Huhh... 

2017.11.16. 19:08

Pedig tényleg sokoldalú gyógyír a kamilla, de valóban, főleg a férfiak nagyon utálják még az illatát is!
A jelenlegi páromba is csak nagy nehezen tudtam belediktálni, mikor elment még a hangja is, aztán mikor tényleg érezte a jótékony hatását, abbahagyta a pampogást, de ha csak lehet, elkerüli.
Úgyhogy nála egyfajta "lelki ráhatással", vagy mummusként műxik: 
- Hozzak kamillateát?
- Neeeeem, neeeem, inkább gyorsan meggyógyulok! :DDD

Egy biztos!
Mikor Szlovákiában voltunk, és akik a Dunajec folyón tutajoztak a viharban, és mind hasmenést kaptak, én gyógyítottam meg őket keserű kamillateával.
Nagyon hálásak voltak, mert 2 nap múlva mennünk kellett haza...

Parancsolj, itt egy link a kamilla gyógyhatásairól:
http://www.egeszsegtukor.hu/gyogynoveny-lexikon/kamilla.html
Gyógyhatása

Teája nem csak a légutakat tisztítja, hanem gyulladásgátló, nyugtató anyagokat is tartalmaz. Gyulladáscsökkentő, görcsoldó, idegnyugtató, gyomor-, bél-, hólyag-, és epezavaroknál - sebkezelésre, arc-, és hajápolásra javallják. (Én a hajamat is szőkítettem vele, mosás után kamillateával öblítettem le, és egyre világosabb lett a barna hajam.)
Bár régebben szembetegségekre, sűrű szűrőn átszűrve, mind gyulladásgátló borogatásként, mind lemosószerként használták, a kamilla (szárító hatása miatt!!!) allergiát – és így önmagában is kötőhártya-gyulladást – okozhat, ezért ma már ilyen módon ritkábban alkalmazzák, sőt ellenjavallt.

Emésztésserkentő hatású, fekélyek, nőgyógyászati problémák ellen használatos. Nyugatószer, ízületi gyulladás, fertőzésmegelőző, immunstimuláns, gyomor-, bél-, hólyag- és epezavarokra alkalmazzák. Forrázással készült teája nyugtató, görcsoldó, szélhajtó, gyomor- és bélbajokat megszüntető hatású. Menstruációs görcsök ellen is alkalmas. Megfázás vagy nátha esetén is hatásos, mert az immunrendszert serkenti. Szemborogatásra, toroköblítésre, foghúserősítésre alkalmazható a forrázata. Vágásokra, zúzódásokra, égési sebekre is használatos. Arc- és hajápolásra is alkalmazzák.

Kamilla ellenjavallat

Nagy mennyiségben és nagy töménységben hányingert, hányást okozhat. Parlagfűre allergiások ne alkalmazzák!

....

Az ellenjavallatokat saját tapasztalatból még csak annyival egészíteném ki, hogy szárító hatású, ezért a szárazbőrűek csak elővigyázatosan, és ne túl sűrűn alkalmazzák. 

2017.11.16. 8:31

Na, ezt se hallottam még, hogy a kamilla teának (még a szagát se szeretem) ilyen hatásai lennének. Nálunk csak torokfájásra volt gyógyír. Hasmenésre ment a birsalma lekvár, szorulásra meg a szilvalekvár, meg tej... (persze, csak enyhe esetekben, mert különben a doktorbácsi jött)

2017.11.15. 16:09

Csak egyetlen viza volt fellógatva minden erkélyen, a fejénél-farkánál fogva ott himbálódzott, de az jó nagy volt, olyan 60-70 cm-es. Páska Géza volt az idegenvezetőnk, sok regét tudott nekünk mesélni, erről is mondott valamit, hogy védő szerepe van, vagy ilyesmi... 
Jut eszembe a sült kishalakról!
Mi is vettünk, és ott úgy ették, mint nálunk a sült krumplit a Mcdonalds-ban, zacsekból.
A kislányunk sajnos, alaposan be is zabált belőle, hiába figyelmeztettük, hogy megüli a gyomrát, mert nem volt az olajhoz szokva, ugyanis én zsírral főzök, és olajat csak ritkán, és zsírral keverve használok.
Nos, el is rontotta a gyerek a gyomrát, és hiába kerestem kamillát, hogy azzal kikúráljam, mert sehol nem lehetett kapni Bulgáriában!:(((
Végül Várnában kaptunk egy patikában, és megfogadtam, én SOHA SEHOVÁ nem megyek kamillatea nélkül!

Ugyanis Édestől tanultam (édesanyámat így hívtuk csak..), hogy a kamillatea éhgyomorra keserűn hasfogó, alaposan megcukrozva pedig hashajtó. Jó melegen kell meginni.
Na és megnyugtatja az egész emésztőrendszert a nyelőcsőtől a végbélig, ugyanis gyulladáscsökkentő is.
Gyerekkoromban a réten rengeteg kamillavirág volt, kosárba szedtük, otthon megszárítottuk a virágfejeket, vászonzacskóba kötve az éléskamrában felfüggesztve tároltuk.
Egész évben jó szolgálatott tett a 3 gyerekes családunknak. Vigyázat!
A kamillavirág könnyen összetéveszthető a fehér vadmargarétával, de annak lapos a sárga közepe, a kamillának meg gömbölydeden kiáll a fehér szirmok közepén, és jellegzetes "kamilla" illata van.


Íme a fehér margaréta

A másik anyánk féle "gyógyír" a hársfatea volt, ilyet is szedtünk, és megszárítottuk. Ezt megfázás ellen ittuk. Ráadásul ennek az ízét még magában is szerettük, azaz cukor nélkül. Ha pedig már beütött a ménkű, akkor akácmézzel ittuk, az nagyon fini volt.


Hársfavirág és a teája

Hamar meggyógyított mndkét teaféle.
A kamilla keserűn elég pocsék volt, de hatásos, az biztos! :)))
Gyógyszert csak akkor szedtünk a doktorbácsit kihívva, mikor tüsszősmandula gyulladásunk volt magas lázzal... Az 50-es években már volt penicillin, ez volt az én szerencsém is.
De erről majd máskor írok.
 

2017.11.15. 9:56

Voltam ott, kétszer is. Nagyon szép és érdekes hely. Speciel felfűzött halakat nem láttunk, ellenben ettünk apró halakat sütve, sült krumplival és sörrel.. Isteni volt... :0)

2017.11.14. 22:07

Én nem kívánkozom ilyen hatalmas városokba, elveszettnek érezném magam!:(((
Olyan egzotikus régiségeket szeretek inkább nézegetni, mint Bulgáriában Nesebar szigete. ahol - állítólag! - az elpusztultakkal együtt vagy 60 ősrégi templom volt...

Majdnem minden lakóháznak volt erkélye, és ott lógtak mindegyikben olyan VIZA féle szárított halak.
Ilyenek voltak:


 
Itt van egy szépséges romos templom is:

Jelegzetes építészeti stílus, én sajnos nem tudom meghatározni, milyen...
Tény, hogy 1983-ban felvették az Világörökség listájára a szigetet.


2017.11.14. 9:15

Tekintve, hogy Sanghajban többen laknak, mint Magyarországon összesen, ez nem csoda. 

2017.11.13. 12:58

Jajj, dehogyis bántom a kínaiakat! Nekem sincs semmi bajom velük, sőt!
Sokszor vásárolok a boltjaikban, mert megfizethető, és igazán hordható számomra a ruházati cikkeik, amit árulnak.
A párom munkacipője meg sajnos valósággal zabálja a zoknikat, úgy kilyukadnak a sarkukon, lehetetlen bestoppolni, és nem is érdemes, olyan olcsó az új. A magyar meg drága nagyon, és az sem tart sokkal tovább!:(((
"Sárga veszedelemről" a református nagyanyám regélt a 60-70-es években, mikor megözvegyülvén Debrecenben már nálunk lakott, állandóan a Bibliát bújva, 

Vegyes házasság pedig van, igaz, ritka!
De pl. Vácott is volt egy kollégámnak zongorista tanítványa, meg is nyerte a Nyíregyházi zongoraversenyt a korcsoportjában.
Kínában nagyon szeretik az európai zenét, egyik fuvolista kollégám többször is volt magyar szimfónikus zenekarral Sanghájban. Azt mondta, hatalmas város, szinte elveszne az ember benne idegenvezető nélkül:

A Sangháj-Torony a város legmagasabb (632m) felhőkarcolója.

2017.11.13. 8:57

"Sárga veszedelemről" szó nincs. Mert mitől lenne veszedelem? Itt vannak, élnek és kész. Mondjuk eléggé zárt közösséget alkotnak, legalábbis én még nem láttam kínai-magyar párt, pedig biztos van olyan is. De annyira visszahúzódó életet élnek, hogy a világon senkit nem zavarnak. Butik és turkáló ügyben pedig ne legyél ennyire elitélő. Mindenki, vagy majdnem mindenki, főleg a lányok, szeretnek egyedi holmiban járni, ami, ha kicsit is, de más. Nos, a butik az egyeseknek (sokaknak) nagyon drága, a turkálóban pedig éppen hogy levetett, de akár új ruhákat is találsz, amikből megint csak nincs sok. És meglehetősen olcsón. A lányomnak is van, meg a nejemnek is ilyen cucca, és aligha mondanád meg, hogy nem a legpuccosabb butikban vették... Más kérdés, hogy ehhez mindennapos vendégnek kell lenni és árgus szemekkel figyelni a választékot, ami nekünk nem igazán megy. 

2017.11.10. 11:27

Hát az biztos, hogy valami nagy disznóságnak kell lennie ott Kínában, ha ilyen olcsón árulják a ruhákat, cipőket nálunk!
Gyerekmunkaerő biztos van, azaz kizsákmányolás ezerrel! :(((

Én nem olvastam a Bibliát, de a református nagyanyám folyton emlegette a "sárga veszedelmet", és igaz lett!

Csak azt nem sejtettük, hogy pont rajtunk keresztül jelennek meg majd!
Bár nekünk - egyenlőre! - nem megy veszedelem számba, hogy itt vannak, sőt!
Ha jól emlékszem, az első kínai kereskedők a 80-as évek közepén jelentek meg tömegesen nálunk.
A lányom mesélte, hogy Győrben a Széchenyi téren ott kiabált egy részeg, hogy:
"Azt nem tudom, mit keres Győrben 500 kínai?!" - Holott csak kb. 50-en jöttek...

Akkoriban jöttek divatba a "turkálók" is, amelyek tele voltak kilóra mért nyugati uraságok által kidobott cuccokkal, a magyarok meg büszkén hordták! :DDD
Na és a kutyául drága butikok is akkoriban kezdődtek szaporodni, a lányos szülők nagy mérgére!
Mert a tinik nem voltak hajlandók felvenni az árukházakban vásárolható ruhát, csak a butikosat. Még a turit is többre becsülték, mert az ugye NYUGATRÓL származott! :P
Fel nem fogom, mi olyan szép ezekben a cuccokban?! :(((

Én tudok varrni (anyám rámhagyta a Singert), de a lányomnak is tini korában butikos, vagy turkálós holmik kellettek! :(((

2017.11.08. 9:00

Valószínűleg nem hinné el, de egy kőkemény diktatórikus kapitalizmus. Ugyan, mond meg, miféle kommunizmus az, ahol a tőkének olyan nagy a mozgástere mint ott? Se környezetvédelmi törvények, se munkavállalói jogok, semmi, de semmi... Még tán egészségbiztosítás sincs, vagy ha van, hát, az olyan is.. Attól, hogy kommunitának nevezett párt van hatalmon és vörös zászlókat lengetnek éjt napallá téve? Ugyan már.. Hiszen a kommunizmus éppen arról szól, hogy szabad önrendelkezés, az egyén szinte korlátlan szabadsága, és kibontakozási lehetősége... 

2017.11.07. 16:29

Hát ugye... 90 után az édesapám megmaradt megrögzött "komenyista" hívőnek, a "Szabadság" c. munkáspárti lapot járatta, és ő asztat mondá, hogy lám, lám, Kína meg tudta valósítani a piacgazdaságot úgy, hogy a szocializmust is megtartotta... 
Akkor most mi az igazság? Milyen társadalmi rendszer van mostan Kínában?! Diktatórikus tőkés állam, vagy kommunista?
Bár ez a százszoros KŐGAZDAGSÁG és a cucilizmus nem igazán fér össze szerintem.
Mit szólna ehhez szegény faterkám? Mert jóatyám már tíz éve elhunyt.

2017.11.06. 14:20

A kutyusok nagyon szépek, és nem hinném, hogy menekülnöd kellene előlük, mert ahogy nézem, pont olyan szeídek, mint amilyen hatalmasak. Gazdag kínaiak. Hát bizony vannak és az ő gazdagságuk nem olyan, mint a mi "gazdagjainké". Annál általában százszor nagyobb. És, hogy mi lett a kommunista Kínából? Hát egy diktatórikusan kormányzott tőkés állam. De azért magukat csak kommunistának nevezeik, holott közük nincs hozzá...

2017.11.05. 1:02

Hát tudod, "kutya-ügyben" nálam a fajta meghatározásban a 3 is páros, ezért a nethez folyamodom.
Te viszont eltaláltad! Igazad van abban, hogy a ló-kutya párosban a kutya valóban MASZTIFF, de NÁPOLYI! :)))

Itt van külön a vezetőjével:

Óriás kutyák sorozat 8. szám.

Ez is nápolyi masztiff:

Óriás kutyák sorozat 49. szám.

Egy biztos!
Azt a tibeti masztiffot meglátva, ugyancsak felvettem volna a "nyúlcipőt", bár asszem, esélyem se lenne a menekülésre.

A ló meg - én úgy gondolom - már biztos nem csikó, szerintem felnőtt ló, csak a kisebb fajtából. És úgy gondolom, inkább a vezetője lehet magasabb nő az átlagnál...
De a csuda tudja. Ami biztos, az a nápolyi masztiff kutya.

Nos, jöjjön még egy tibeti masztiff, a gazdag kínaiak kedvenc kutyája:Hogy mire használnak egy ekkora maffancs kutyát, a franc se tudja! :DDD
Jó kis fejadag lehet a napi kajaigénye! ;o)
Ezeket tudtam meg róluk a neten:

A legnehezebb tibeti masztiff, amit mérlegeltek, 127 kg volt. Az étrendjük elég változatos: pacal, főtt hal feje, porított tojáshéj, csukamájolaj és nyers csontok, hogy tiszta legyen az állat foga. Marco Polo állítólag már a 13. században találkozott a tibeti masztiffokkal, úgy jellemezte őket, hogy "olyan magasak, mint a szamár, de hangjuk olyan erős mint az oroszláné."
A tulajdonosok szerint a masztiff a korai közép-ázsiai és tibeti nomád törzsek vadászkutyáinak leszármazottja, nagyon hűséges és védelmező. A tenyésztők a himalájai fennsíkokra utaznak, hogy begyűjtsék a fiatal példányokat, bár sokan nem tudják, hogy nehezen alkalmazkodnak az alacsonyabban fekvő területekhez, és gyakran bele is pusztulnak az utazásba. 
A aranyos tibeti masztiff kölykök ára elérheti a félmillió fontot (kb. 165 millió forint) is, mégis autók csomagtartóiból árulják őket. A leggazdagabb kínaiak kedvtelésből tartják őket házi kedvencnek. 
/Forrás: https://hir.ma/kulfold/szines-hirek/a-tibeti-masztiff-a-gazdag-kinaik-kedvence/49662/

Tehát kedvtelésből... A mindenit, de JÓL mehet egyes kínaiaknak!
Mint a császárság idején! ...
Akkor mi is változott mára a komenyista Kínában?! :(((

De hagyjuk! A kutyusok nem politizálnak, CSAK gyakran feláldozzák még az életüket is a "gazdiért"! :((((

 

Felhasználási feltételek és adatvédelmi nyilatkozat | Moderálási alapelvek | Médiaajánlat | Impresszum