Kutyás topik

Kutyás topik

Törölt felhasználó
2010.10.24. 15:32

Az én kívánságomra:))

2018.06.25. 13:09

Ezek a szerbek nem azok a szerbek és a szarvuk már igen régóta le van törve... 

Az ősközösség nem volt jobb... Ez egy tévhit. Az emberiség a fejlődése során egyre jobb és jobb életet él, de persze a fejlődés nem lineáris, hanem hullámzó. Azaz vannak hullámvölgyek. Most is abban vagyunk mert a népek keveredése igencsak gyors iramban történik és ez zavart okoz mindenütt és ellenállást szül. Az amerikai elnökről a véleményem ugyanaz, mint a tied, és európáról sem áll messze. sajnos a világban erőssödik a nacionalizmus (épp a nemzetiségek keveredésének gyorsasága miatt) és ez felszínre dobja az idiótákat és szélhámosokat (mint a mi vezérünk is).

2018.06.22. 22:36

Na ugye, megéreztem! Svájc megtette a lehetetlent: fordított! :))))

Úgy köll a szerbeknek! :P
Kicsit legalább letörték a szarvaikat... Heeeeelyes!:)))

Na de nézzük, miből élünk?
Ősközösség...
Valószínűleg társadalmi szempontból jobb korszak volt, mint ez az "ember embernek farkasa" társadalom!
Spirál ide vagy oda!
Egyébként meg a fene se tuggya, mi lenne a jó, csak azt tudom, MOST nem jó! Sehol a világon!
A vén Európa szenilis lett, vagy mi, Az USÁ-nak meg olyan rémes elnöke van, hogy az már nem lehet igaz!
Nem ösmertem mindet, de hogy ez nem jó elnök, s valami botorságot fog hamarosan elkövetni, amit az egész világ meg fog szívni, mint a torkos borz, azt borítékolhatom!:(((


2018.06.22. 21:36

Mingyán gyüvök, csak megvárom, hogy elpüfölik-e a szerbeket a svájciak, mert nagyon ki vagyok rájuk rúúúúgva!:(((
Fehér ember nem felejt... fehérnek se!:(((

2018.06.22. 15:54

Na, most dőlök a kardomba... Nem azt mondtam, hogy vissza a kőkorszakba, hanem azt, hogy igenis léteznek olyan kultúrák, ahol ismeretlen a magántulajdon és ott a lopás és társai egész egyszerűen értelmezhetetlenek. Hogy vissza a múltba? Hát hiszen ismerhetnéd a társadalmak spirális fejlődésének elméletét...

2018.06.20. 17:47

Őszintén szólva most alaposan feladtad nekem a leckét!
Ugyanis az ŐSKÖZÖSSÉGRE hivatkozni, mint követendő, pozitív példára, annyit jelent számomra, mintha azt sugallnád, az a rengeteg korszak és társadalmi rend, háborúk a hatalomért, meg miminden, amit végigélt az emberiség az ősközösség óta, teljesen fölösleges volt, ugyanis ha a "vissza a feladónak"-ra kellene újra visszamenni, ha idilli állapotú társadalmi rendben szeretnénk újra élni, csakis EZ lenne az egyetlen jó megoldás.
Háááát már csak a FA hiányzik, amire vissza kéne mászni, és boldogan, gondtalanul kurkászni egymás szőrében, mint a majmok!:(((
Oszt a fene enné meg azt a monolitot!:(((
Képtalálat a következőre: „az ember hajnala”

2018.06.20. 13:55

Jut eszembe. Az agresszió mindig a "kívülről" érkező fenyegetés  elhárítására szolgált, illetve arra, hogy ki legyen a vezér... (Persze, amíg matriarchátus volt, addig a nőivarú egyedek vívták a maguk harcát az elsőbbségért). ERgyébként csoporton belül nem volt nagyon megengedhető, bár előfordulhatott. Mert ugye a csoportot meggyengíteni, az egy kissé értelmetlen dolog...

2018.06.20. 13:52

No, vannak törzsek, példának okáért Pápua Új-Guineában, vagy a Salamon szigeteken, vagy éppen Dél-Amerikában, amelyek ősközösségi állapotban leledzenek. De ilyenek voltak anno dacumál a maorik Új Zélandon is. Prózaian és egyszerűen nem ismerték a magántulajdon, sőt a személyes tulajdon formáját se. Persze, valakinek lehetett csónakja, ha csinált magának, de hát ki volt olyan beteg, hogy maga kínlódott volna vele évekig, mikor együtt (!) összehozták pár hét alatt, persze ettől nem az ővé volt, de hát ki nem tojta le, ha kellett fogta és elvitte halászni... (Nota bene, úgyis csoportosan halásztak) Sőt még a házasság intézménye se volt náluk kimutatható, hiszen az asszonyok és lányok külön kunyhóban (házban, fejlettségi foka válogatja) laktak és ha speciel valaki megkívánt egy nőt (vagy fordítva, a nő kívánt meg egy férfit) és ez kölcsönös volt, akkor megtörtént, aminek történnie kellett... Most itt például mi értelme a "lopás" szónak, vagy a "hűtlenségnek". Az égvilágon semmit se jelentett, nem is ismerték ezt a fogalmat. 

2018.06.19. 20:34

Ezt most nagyon nem értem, vagy csak másra gondolok?
Nem is tudom...
Mintha régebben olvastam volna egy könyvet, se a címre, se az íróra nem emlékszem, csak arra, hogy valaki, aki bolyongásai közben messzire eltévelyedett, idegen vidékre, idegen emberek közé vetődött, és éhes lévén, elcsent tőlük valami kajafélét. Az ottani őslakosok csudálkoztak, hát ez meg mit művel? Miért nem kért enni, adtak volna neki!..
Azaz maga a tevékenység: LOPÁS, idegen volt a számukra, ezért fel se fogták, mit csinált az ismeretlen.

Az emberi tulajdonságok szerintem fokozatosan alakultak ki, így a lopásra való hajlam is, és az agresszió. Ez utóbbi valószínűleg eleinte nem az erőfölényt (hatalom) szolgálta, hanem a fajfenntartással volt kapcsolatos. Mint a szarvasbikák szügyölése.
Én úgy gondolom, erre a tulajdonságra mindig szüksége lesz az embereknek, mert nehéz elhinni, hogy a fajfenntartás miatt ne lennének képesek az emberek (és az állatok is, csak ők ösztönösen, az ember meg tudatosan!) bármit megtenni!

2018.06.19. 13:35

Nem urtópisztikus, hanem (legalábbis a marxista filozófia szerint) törvényszerű.. Miért nem tudunk lopásról a kőkortszaki és ősközösségi szinten élő törzsek körében (sőt, nem tudtak az oadaérkező első hóditók se például az indiánok, vagy akár a maorik között). Prózai, nincs rá szükség, hogy lopjon. Mert elkérheti, vagy hazsnálatba veheti, majd visszaadja, ha másnak is szüksége van rá. Az emberi tulajdonságok ersze nem esznek ki, csak éppen a mai értelemben vett használatuk lesz értelmetlen. Mert ma azért használjuk, hogy fitogtassuk az erőfölényünket, vagy főlénybe kerüljünk... Viszont ha erre nincs szükség? Mert nem kell főlénybe kerülnünk, mert anélkül is meghallgatnak? 

2018.06.18. 20:39

Azt, hogy ez is - mint annyi más nemes gondolat -, UTÓPISZTIKUS!
Való igaz, tényleg jó lenne, ha valaha majd EZ lenne a természetes gondolkodás és cselekvési mód, de asszem, erre igen kevés az esély a közeljövőben, ha lesz is ilyen viselkedésmód és SAJÁT etikai igény rá egyáltalán...

A tolvaj magába száll, és nem lop többé... az agresszív megjuhászodik, és nem verekszik többé, a gunyoros pedig csupa udvariasság lesz, és választékosan fog beszélni, mindenkinek megadva a tiszteletet...
Ájjááájjj... És akkor felébredtem arra, hogy belelóg a kezem a bilibe...:DD

 

2018.06.18. 14:34

No persze, hiszen te nem tudsz más fejjel gondolkodni (nem mintha én olyan nagyon tudnék). Mi ebben a környezetben szocializálódtunk, ahol mindig muszáj lenni valakinek, aki megmondja a frankót... De ez amúgy nem működik olyan jól... sőt... Természetesen a közösségek önszerveződése nem azonos a "központi irányítással". De ettől függetlenül egyfajta szervező erővel bír. Az egyén kiteljesedett szabadsága nem abban áll, hogy azt csinál, amit akar (ha éppen úgy adódik akkor lop, vagy gyilkol), hanem abban, hogy a közösség tagjai felismerik, mi szükséges ahhoz, hogy a közösség jól működjön és ezt azután önként és kényszer nélkül meg is teszik... No, ehhez mit szólsz?

2018.06.16. 23:59

Na ne mán!

Mi az, hogy nem kell vezető, se hatalom?!
Önrendelkezés, meg szabadság?
"Jöjj el szabadság, te szülj nekem rendet!" - írja József Attila.

Már megbocsáss, miféle "önrendelkezésről" beszélsz Te itten?!:(((
Vigyázni kellene ám ezzel a szóval, illetve az értelmezésével nagyon!
Hiszen a költő szerint is a szabadság egyfajta REND, és nem azonos a szabadossággal, ugyanis ha MINDENKI ÖNRENDELKEZÉSSEL bírna (azaz azt tenné, amit éppen kedve tartja, mondjuk, kaviccsal végigkarcolja a parkoló összes sokmillás autóját, mert neki éppen "olyanja van") csak KÁOSZHOZ vezetne!!!

Kapitalista őskövület, vagy nevezd, aminek akarod, de szerintem igenis KELLENEK a szabályok, bármennyire is kordába szorítják az emberi szabadságot.
Enélkül hatalmas KÁOSZ lenne minden téren.
Szabályok, szabályozók nélkül én nem tudok rendezett életformát elképzelni... 
Nem elég csak azt mondani: VISELKEDJ!
Igenám, de hogyan?! Ezt nem képzelni kell, hanem tudni kell, milyen az a JÓ magaviselet.


2018.06.15. 15:20

Kutyafülét... No, te meg a marxizmus... Pont az a lényeg, hogy nem kell vezető, se hatalom. Önrendelkezés van és szabadság... Világkormány, meg hasonlók, az mind a kapitalizmus továbbélésének víziói... Bezony... Csak éppen nem tudjuk elképzelni a dolgot, mert még közel se járunk hozzá...

2018.06.15. 1:25

Hatalom... Hmmm.... az mindig lesz, mert KELL, hogy legyen, csak nem mindegy, kiknek a kezében van, mekkora az ereje, és minek hívják!
Valakiknek mindig, mindenhol vezetnie kell egy közösséget, népet, vagy a népek NAGY közösségét (világhatalom).

Az ENSZ sem véletlenül alakult meg, bizonyára szüksége volt már egy ilyen fórumra az emberiségnek, ahová fordulhat, ha negatív diszkrimináció éri, illetve egy fórum, amely kordában tartja a többi népet. Szükség van a szabályozásra.
A "Kaukázusi krétakör" ideje rég lejárt. EGY ember nem dönthet sokak felett szerintem, arra csak egy több tagú TANACS lehet illetékes, mely független az egyéni érdekektől, befolyásolásoktól.


2018.06.14. 16:22

Hát ugye a hatalom, attól (is) hatalom, hogy megpróbálja a saját képére formálni a történelmet. Mert ugye valamivel igazolni kell a létét és a hatalmát. Ez pont addig lesz így, amíg lesz hatalom... 

2018.06.14. 1:47

Sajnos, az aktuális hatalom MINDIG és MINDEHOL bele akar szólni, mit, s hogy LHET a tanároknak tanítani!
Én pl. sajnálom a történelem tanárokat, szinte mindig csupa hazugságokat KELL tanítaniuk!:(((
Az irodalom körül is vannak gondok, mnapság is pl. se Petőfi, se József Attila nem igazán számít "szalonképes költőnek" a mai hatalom számára!:
Nem csoda, hogy elrakták a parlament épülete mellől a proletár költőt is, mossa csak a büdös lábait a Dunaparton!:(((
Mondták, jobb helyen lesz itt, nézheti, hogy úszik el a dinnyehéj... :(((
Képtalálat a következőre: „józsef attila szobra vízben ázik”

Persze az igazi indok nem ez, hanem az, hogy szegény költőt nem bírja még nézni se a NAGY VEZÍR!.(((


2018.06.13. 15:10

Egy nagy túróst.... Azért nem lehetett itthon megkapni (akárcsak az 'Állatfarm"-ot) mert ez a diktatúrák végső elfajulásának műve és valószínűleg több "kommunista" vezér magára és a vágyaira ismert volna benne... No pláne a kedves közönség meg magára a diktatúrára és esetleg illetlen gondolataik támadtak volna.... 

2018.06.12. 23:06

Elhiszem, hogy elborzasztott! Engem is, ezért is akartam megszerezni, mert úgy éreztem, ALAPMŰ!
Nem is értem, nekünk annó miért nem volt kötelező olvasmány?!
Bár talán az akkori korban MÉG korai lett volna, és nem is lehetett hozzájutni, illetve más volt az oktatási ideológia...
Inkább VALÓBAN a pozitív jövőkép belénk sulykolása volt az oktatáspolitika célja.

Engem inkább Richard Burton lepett meg, hogy ilyen negatív szerepet egyáltalán elvállalt...

2018.06.12. 11:18

Az az igazság, hogy engem elborzasztott az 1984. Nem és nem, habár tudom, hogy a diktatúrák fejlődésének van ilyen végkifejlete... (Lásd Hitlerizmus, vagy Sztálinizmus). Szóval egyszer megnéztem, és ismeresm, de még egyszer, köszönöm, nem. Ellenben ajánlom annak, aki még nem olvasta, vagy látta... Mert egyszer ezt is el kell olvasni...

2018.06.11. 23:54

Igazad van, a JÓ könyvet senki nem akarja elkótyavetyélni...

Én pl. Orwell 1984-ét úgy olvastam, hogy megláttam a szomszéd barátnőmnek a könyves szekrényében, és elkértem olvasásra.  
Naná, hogy elolvasás után szerettem volna megvenni tőle, ő ugyanis NEM szokott soha (!?!) olvasni, csak néha képesújságot...
Ő inkább szappanoperákat néz a tv-ben% :(((
/Nem is értem, hogy lehet könyvek nélkül 80 évet leélni???/

Viszont kiderült, nem adhatja el nekem a könyvet, mert az unokáié, nekik volt kötelező olvasmány a gimiben. Majd megkérdezi, eladják-e?
Hát sejtettem, hogy nem... 
Viszont megvettem a szokott internetes helyről antikvár példányban.
Nem emlékszem az árára, de egy régebbi diákkönyvtári példányhoz képest, ami a lányoknak volt, eléggé drágácska volt. De megérte, bár a borítója másmilyen, de örültem, hogy egyáltalán sikerült megszereznem, s újból elolvastam, meg a tv-ben a filmet is láttam. Az Állatfarm c. könyv és a belőle készült animációs film is tetszett. Még fel is vettem videó kazettára, bármikor megnézhetném, de ha jól tudom, fenn van a neten is.
Nekem tetszett az a VÉLEMÉNYE a szerzőnek a művét illetően, hogy: "Én ezt a könyvet nem követendő mintának szántam, hanem FIGYELMEZTETÉSNEK!" ...

Ezt a kiadást olvastam:
Képtalálat a következőre: „orwell:1984 könyv”

Ezt a kiadványt sikerült megvásárolnom:
Képtalálat a következőre: „orwell:1984 könyv”