Macska topik

2010.10.24. 13:28

Közkívánatra:)

hasonló fórumok

2017.01.20. 9:25

Hát erre leginkább egy madár tudna válaszolni... :0) Amúgy több összetevője is van. Egyrészt mert nappal nagyon ritkán látható bagoly (most az európai fajtákról beszélek) így idegen, szokatlan. Másrészt ragadozó amit úgy általában a madarak utálnak. Igyekeznek elkergetni a környékről. Ezt megteszik más ragadozóval is, legyen az madár, vagy más, akár ember. Így a kettő összhatása adja azt, hogy a kitett baglyot elkezdik támadni. Mivel pedig az uhu a legnagyobb és a legkönnyebben észlelhető más madarak számára ezért a régi időkben vadásztak vele, főleg a káros madarakra, mint a szürkevarjú a héja és a karvaly, meg a többi...

2017.01.20. 1:17

Szóval azért ravasz a róka, mert tényle ravaszdi! :DDD

Egyébként a "HU" c. Fekete István könyvet én is olvastam, de régen. Egy bagolyról szól, ugye?

Jobb híján most olvassuk el Legeza Ilona könyvismertetőjét:

"Az öreg Kis-Magyar JÁnos és Jancsi fia kiszedi a folyómenti löszfalu barlangban élő kis fülesbaglyokat. Kockázatos vállalkozás, de a három bagolyért ígért 300 pengő igen nagy pénz. A madarakat a falubeli patikusnak adják el, aki szintén továbbadja és az uhuk így az ország másik felébe kerülnek. Egy erdőmérnök szerzi meg őket, de az egyik nőstény már a második nap megbetegszik és hamarosan elpusztul. A másik az erdészhez kerül. A mérnök szeret vadászni, tulajdonképpen ezért is szerezte meg magának
Hu-t. Hamarosan eljön a vadászat napja. Hu-t kiviszik az erdőszélre, ráültetik a -fára és elkezdődik az izgalmas vadászat. Lakhelye a baromfiudvar egyik zuga, ahonnan el sem mozdulhat, itt ismerkedik meg az udvar állataival, sokat társalog Vahur-ral, a Mackó nevű házőrzővel. Álmaiban - amelyek nem mindig az ő életéből valók, hanem ősei régmúlt életéből is - szabadon él, csatákat vív a táplálékért, neveli fiókáit, őrzi családját, s izgalmas dolgokat él át a tatárdúlás idejéből. A második világháború kitörésekor először megálmodja, hogy levágják lábáról a béklyót, s elrepülhet, majd ugyanez megtörténik a valóságban is. Hosszú, több napig tartó fárasztó repülés után hazatér a folyóparti sziklaodujába.
Fekete István a természet, az állatok életmódjának, viselkedésének kiváló ismerője."

Itt pedig a fülesbagoly természetrajza:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Erdei_f%C3%BClesbagoly
Képtalálat a következőre: „fülesbagoly”

Csak azt nem értem miért gyűlöli a többi madár?...

2017.01.16. 8:41

A rókát azért tarják ravasznak, mert az... Persze nem úgy, mint az ember, hanem úgy, hogy nagyon tud a bőrére vigyázni és ha módja van rá, végtelenül szemtelen tud lenni. Például elemelei a vigyázatlanul őrzött tyúkot az ólból,ha az ajtaja nincs rendesen becsukva. Mivel pedig normál erdőjáró viszonylag ritkán talákozik vele, ellenben a kártevésével annál gyakrabban, hát azt mondják rá, hogy ravasz. Mert igazából tényleg az. Amúgy a sündisznós ügyet én is olvastam, mégpedig Fekete István egyik könyvében ("Hu"), márpedig természetrajzilag Fekete István nem szokott füllenteni, sőt...

2017.01.13. 21:58

Na igen...
Rókák...
Hogy valóban ravaszdik-e, ki tudja?
Mindenesetre ez terjedt el róluk a nép között, számtalan népmese szól ilyesmiről.
Azt hallani, hogy a sündisznót is el tudja ejteni azáltal, hogy ha az összegömbölyödve védekezne a tüskés bőrével ellene, belepisil, mire az szétjön, és akkor a hasánál fogja meg, mert állítólag a sünnek ott nincsenek tüskéi, vagy ha vannak, kis puhák.
Hát ha ez igaz, eléggé ravaszságra vall!

Aesopos is sok tanmesét írt róla, úgy tudom. Megvan a kis könyve nekem, de most nincs kéznél.
Sőt, La Fontaine is verselt róla.
Ez a legközismertebb:

La Fontaine

A HOLLÓ MEG A RÓKA

Holló úr ült a fatetőn
Csőrébe sajt volt, jókora,
S kit a jóillat csalt oda,
A róka szólt hízelkedőn:
"Á, jónapot, te drága holló!
Mi szép vagy! nincsen is hozzád hasonló!
Nem tódítok, de hogyha hangod
Olyan, mint rajtad ez a toll, ó
Akkor a madarak között első a rangod."
A holló erre rendkívül örül,
Torkán egy hangot köszörül,
Kitátja csőrét, földre hull a sajtja
A róka felveszi és egyre hajtja.
"A hizelgő, akármi fajta,
Azokból él, akiknek hízeleg:
Felér a sajttal ez a lecke - vedd."
A holló ámul, pironkodva, végre
Megesküszik, hogy nem megy soha jégre.


/Kosztolányi Dezső fordítása/

A gyerekeknek tanulságul fiatalasszony koromban diafilm is készült belőle, ezúttal Szabó Lőrinc versére:
https://www.youtube.com/watch?v=4cu9huuiWC0
A holló meg a róka

2017.01.11. 8:31

Hát az én gyermekeim bizony imádták a fürdetést. Olyan boldogan lubickoltak, alig győzte az ember tartani őket, hogy valahogy le ne veszekedjenek a kezéből a kádba. Gőgicséltek, rugdalóztak és mosolyogtak.. Igaz, mi már nem a hagyományos szappant használtuk. 

Róka ügyben ezt meg én is olvastam egyszer valahol. Hogy azután igaz e, hát ezt csak az tudná megmondani, aki már látott ilyet. Én még nem, filmen se. Úgyhogy se pro, se kontra nem tudok nyilatkozni. 

2017.01.10. 11:14

No igen, a magzatvíz is víz!
Nem is értem, miért nem marad meg a vízszeretet a bébikben, mert pl. az unokám is utálta a fürdetést! :(((

Mondjuk, én hajat mosni utálok! 
Kicsi koromban ezt háziszappannal végezte anyánk, lehet, hogy ezért maradt bennem rossz emlék, mert az bizony csípett! 
Háború után ún. "szagos szappant" (pipere) alig lehetett kapni. Ajándékba kaptuk keresztanyánktól karácsonykor, Szolnokon sikerült beszereznie (50-es évek eleje).

A macska víziszonyát még csak értem a bundája miatt. 
Viszont hallottam, hogy a ravaszdi róka úgy irtja ki a bolhákat magából, hogy belemerül a tóba, csak az orrahegye van ki. Odagyűlnek a bolhák, és ő gyorsan vízbe dugja az orrát is kis időre, így megfullad az apró pattogó kínzó népség! :)))

Rókát zavaró macska:2017.01.10. 8:32

Hát ha nem látom, nem hiszem el.... Hogy így tűrje, még ha csak hat hetes is... Hiába na, ehhez (is) érteni kell...

Amúgy az ember is tud úszni, bármilyen hihetetlenis. Az egészen pici csecsemők ha vízbe kerülnek, úsznak, mint a halacskák. Csak utána elfelejtik, mert az ösztön helyett az ész kezd vezérelni. Az pedig hajlamos pánikba esni. Már pedig a pánikban nem működik semmi... Vagy ha működik is, hát rosszul. Úgyhogy akivel nem kezdték el még pár napos korában ezt a úszás módszert (van ilyen több országban is, tán az elsők ebben a szovjetek voltak, ha igaz) annak bizony később kell megtanulnia...

2017.01.10. 2:23

Nálam kényszerhelyet volt az angóramacska pöcegödörbeli "kalandja!" Nemcsak a bűz, kosz miatt, hanem tüdőgyulladást kaphatott volna!
És képzeld, egy idő után tűrni kezdte a fürdetést, nem karmolt.
A szárítással ugyanez volt!
Becsavartam egy nagy törölközőbe, a szemeit kint hagytam, és a hátul kilógó farkánál kezdtem a hajszárítóval szárítani, úgy haladtam felfele a testén. Eleinte cirkuszolt a szárító hangja miatt, de megnyugodott. Rájött ugyanis az okos kis dögje, hogy nem is olyan rossz ez a meleg, eléggé átfázhatott szegényke, mire hazajöttem este.
 
Igazad van, kicsi korban kezdik ennek a fajtának a fürdetését, akkor hamar hozzászoknak:
https://www.youtube.com/watch?v=RMHFwtTHHQg
Perzsa cica - Az első fürdetés
Hat hetes himalája cica első fürdetése

Persze nem mindig ilyen könnyű eset a fürdetés:
https://www.youtube.com/watch?v=ceLhLj6YJtw
Vicces macskafürdetésMacska fürdetés előtt és után

Egy biztos!
A macska ha vízbe esik, azonnal úszni kezd, az állat így születik, míg az ember... :(((
Nekünk mindent tanulni köll!!!


2017.01.09. 8:47

Hát macsekot fürdetni az nem semmi művelet lehet... A mi perzsa cicánk, már ha meglátta a fésűt, menekült... Nem is lehetett fésülni, legfeljebb, ha elaludt, vagy az ölemben hentergett, akkor lehetett a szőrén a csomókat kézzel (nem fésűvel, meg kefével, de nem ám) szépen szétszedni, de persze óvatosan, ne húzzuk meg a szőrét, mert akkor botrány volt... Azonban édesanyának volt egy cicája, amelyik, nem tudni mi okból, de szeretett a mosdóban üldögélni, és ha folyt a víz, azt se bánta... Ez mondjuk kézmosáskor volt érdekes... Folyt a víz, a macs játszott a vízsugárral és természetesen a kezemmel, úgyhogy tökéletesen kár volt kezet mosni, mert úgyis macskás maradt... Ő meg úgy nézett ki a végére, mint egy ázott ürge... De "rendesen" fürdetni őt se lehetett volna. Valószínűleg a kiállítási cicák pici koruk óta hozzá vannak szoktatva, mint a lakásban való kizárólagos tartózkodásra is. 

2017.01.07. 2:27

Az a helyzet, hogy nemcsak fésülni, hanem fürdetni is kell őket:
https://www.youtube.com/watch?v=HR3HdBOcM_M

Ez a munkamenet kissé hosszú (40 perc!), én csaltam, nem néztem végig, futtattam a filmet. Tény, a fésülés is rémes manőver! :(((
Amin csodálkozom, hogy bírják ki ezt a procedúrát ezek az állatok?


Képtalálat a következőre: „fehér perzsa macska”

Fehér perzsa macska

Én életemben háromszor fürdettem macskát, kettő beleesett a szomszéd disznajainak pöcegödrébe, egy pedig valakinek az oltott meszes gödrébe. Na, ez volt a legrémesebb!
Már száradozott a mancsaira és hasára a mész!
Huhh, nem kívánom az ellenségemnek se, mire sikerült kivakarnom, mosnom belőle! Megszenvedtük mind a ketten, a cicus, meg én is!

Aztán:
Volt itt a szomszédban egy gyönyörű vörös cirmos házicica, valaki utálhatta, mert bekente a szőrét gázolajjal! :(((
Szegény állat tisztogatni kezdte magát, de sajnos, ez nem tett jót neki, és el is pusztult! 
Ilyen volt:


Kinek lehetett szegény útban?! :(((
Sajnáltam, és bizony az elkövetőnek nem kívántam hosszú, egészséges életet, az biztos!
Ezután jött az állatkínzásért járó büntető jogszabály, nagyon helyes, hogy van ilyen!

2017.01.06. 8:36

Vígasztalódj, én se értek hozzá. Jó, persze tudom, hogy milyen egy perzsa macs, mert volt olyanunk (sajnos elhalálozott már, pedig engem nagyon kedvelt), meg tán a brit kék macskát is fel tudom ismerni, de azután annyi... Itt is az van, mint általában. Tetszik, vagy nem tetszik... És ha tetszik, felőlem lehet olyan keverék, mint a, nem is tudom mi... Ha meg nem, lehet akár világbajnok fajtagyőztes... Momentán ez a norvég macs tetszik... Bár ha belegondolok, hogy a szőrét mennyit kell fésülgetni, és még úgy is mennyi marad a szőnyegen, vagy a fotelben... Huhh...

2017.01.06. 8:32

Teknőcburma? Nahát.... El nem hittem volna, hogy az szomszédos utcában lakó cica az... Persze nem az, közönséges házimacs, de pont így néz ki... :0)

2017.01.06. 1:31

Bocs, hogy átváltott a hsz-em, ha megnézted a linket, de ez most vackolódás volt a fájlnévvel...
Brűűűűűű! :(((

Vígaszul itt egy erdei norvég macska, én simán teknőcburmának néztem volna...http://www.macskak.net/kepek/norvegerdeimacska.jpg

Hiába, én CSAK szeretem a cicákat, de nem értek a fajtáihoz...

2017.01.06. 1:23

Ó, dehogyis erőszakoltam volna...
Csak kíváncsi voltam, vajon van-e valami ismertető jele a napfelkelte képének, vagy a naplementének? Mások hogyan látják, BIZTOSAN tudják, vagy véletlenül trafálnak bele?

Nos, sajnos NEM TALÁLTAD EL Te sem!

Az első (nagyobb) képet a gugli "Napfelkelte" képei oldalán találtam, a második, horgászbácsis kisebbet a "Naplemente" fotói közt.
Bizonyítékom nincs rá, mert a linkeket tegnap (csütörtökön dél körül) nem mentettem el, és most, éjjel egykor meg már egyik kép sincs fenn! :(((

Azért megpróbálok valamit a jobb gombbal:

Felső kép címe: http://users1.ml.mindenkilapja.hu/users/takifoto/uploads/Napfelkelte-1.JPG
Alsó kép címe: http://tica.kepeslap.com/images/11020/naplemente_balaton.jpg

Mindenesetre érdekes dolgok ezek a fényjátékok, színek a természetben.
Ezért is voltam kiakadva (több más között!) szegény rózsaszín macskán! Annyira természetellenes szegénynek a szőrszíne, hogy az már szinte fáj! :(((

Itt egy igazi teknőc burma cica, a színei furán jöttek össze, kissé groteszk, de Ő így természetes:
2017.01.05. 16:05

Én biztosan nem tudom... De nem is nagyon lehet megmondani, bár ha nagyon erőszakolnák, akkor a napnyugtára hajlanék. Napkeltekor valahogy világosabbak a fények és kékesebbek. Bár az a gyanúm, hogy ezek is manipulált képek, persze a fene jobban tudja... 

2017.01.05. 12:24

Biztos számítógépes a Titanic kép, ez egyértelmű! :)))

A macsek meg valóban ásít, és nem ordibál.

De lehetne azt is hinni róla, hogy valamire mérges...

Érdekes, én a Naplementével és feljövetelével vagyok bajban.
Bizonyos fotókon nem tudom eldönteni, reggel van-e, vagy este?

Nos, melyik melyik?...


2017.01.05. 8:34

Ez a jobb kép. Mert az első az valami képszerkesztővel készült, de ez.... Ez valódinak tűnik, bár szerintem csak egy nyújtózkodó és ásító macs, aki éppen felébredt... :0)

2017.01.05. 8:32

A válasz egyszerű. Igen, ekkora "állatok" is vannak. Bár nem tudom, végül is mi hozza ki belőlük ezt a fajta őrületet (másnak nem tudom minősíteni).

2017.01.05. 0:24Csend lesz már végre? Aludni szeretnék!

2017.01.05. 0:22Titanik jelenet macska módra! :)))

Felhasználási feltételek és adatvédelmi nyilatkozat | Moderálási alapelvek | Médiaajánlat | Impresszum