Macska topik

Macska topik

2010.10.24. 15:28

Közkívánatra:)

2019.01.30. 1:15

Létezik-e háromszínű kandúr?

Mármint hogy ilyen:
Képtalálat a következőre: „háromszínű kandúr”
Röviden szólva: NEM!
Hosszabban:
Nem, de ha mégis, az genetikai rendellenesség! :)))

Olvastam fiatal koromban Jókaitól egy ilyen című novellát, amelyben arról van szó, hogy az ilyen kandúr igen ritka, és legfőképp genetikai hiba, sőt! Még a kétszínű is. A tarka macskák bizony többnyire nőstények.
Egyszerű válasz:
Mert a vörös és a fekete színt kialakító gén az X kromoszómán öröklődik, ami vagy vörös vagy fekete színű bundát okoz. A hímeknek csak egy, a nőstényeknek kettő X kromoszómájuk van, így a nőstények lehetnek csak kétféle színűek. 
Részletes válasz: 
A genetikai információ két példányban van eltárolva a sejtjeinkben. Az egyik példányt az anya ivarsejtje (megtermékenyítetlen petesejt) [occyta], a másikat az apa ivarsejtje (hímivarsejt) [spermium] adja. Az emlősök, köztük a macskák is, X és Y nemi kromoszómával rendelkeznek. A két XX esetén nőstény macskáról, XY esetén pedig hím macskáról (kandúrról) beszélünk. 
Mivel a nőstényeknek két X kromoszómájuk van, szemben a hímek egy X kromoszómájával, ezért az egyik kromoszómát el kell hallgattatni, hogy ugyanannyi gén működjön. Az embrionális fejlődés korai stádiumában az egyik X kromoszóma {amely lehet az apától vagy az anyától kapott is} véletlenszerűen inaktiválódik, becsomagolódik és nem működnek róla a gének. Ezt a képletet barr testnek hívják. {Régen ezt használták a sportolok nemének meghatározására is, mivel csak a nőkben található meg.} 

A bunda színét befolyásoló egyik gén vagy vörös vagy fekete változatú [allélú] lehet. Ez a gén az X kromoszómán található meg. 
A hím macskák esetében egyszerű a helyzet, mert csak egy X kromoszómájuk van. Tehát ez a gén vagy fekete vagy vörös színű bundát alakít ki. 
A nőstény macskák esetében ha két vörös van, akkor vörös, ha két fekete allél van, akkor fekete színű bundát alakít ki. {A két azonos génváltozat [allél] esetében mindegy, hogy melyik inaktiválódik, mert a bundaszínén nem változtat.} 
A fekete és vörös génváltozatú [allélú] macskák esetében az inaktiválódás során kialakulnak olyan sejtek, amelyekben a fekete génváltozat [allél] lesz működőképes és lesznek olyan sejtek, amelyekben a vörös génváltozat [allél] lesz működőképes. Ezek a sejtek elszórva helyezkednek el egymáshoz képest és a belőlük keletkező további sejtek már vagy csak fekete vagy csak vörös színű foltot eredményeznek a bundán. Mivel a két színhez két X kromoszóma kell, ezért csak a nőstényekben alakulhat ki vörös és fekete foltos bunda. Ezeket a macskákat kaliko macskáknak [calico cat] hívják. (A bundájuk fehér színét egy másik gén alakítja ki.) 
Nagyon nagyon ritkán (elhanyagolható számban) előfordulhat olyan genetikai rendellenesség, amikor a kaliko macska hím. Ebben az esetben az Y kromoszóma mellett kettő esetleg több X kromoszóma található meg. Ilyenkor úgy néz ki a macska, mint a hímek, de nem képes utódot létrehozni. {Az X kromoszóma többlettel rendelkező hím a humán megfelelője a Klinefelter-szindróma.}

/Forrás: http://miert.webclub.hu/miert-csak-nosteny-lehet-a-fekete-es-voros-foltos-macska/

Kapcsolódó kép
Genetikai hiba tette híressé a cicát. Ugye, milyen "különleges"?:)))
Vénusz Észak-Kaliforniában élő öt éves, teknőctarka színű nőstény macska.

Sk. Megjegyzés:
A genetikai hiba nem a teknőctarka bundát eredményezte, az nem annyira ritkaság nőstények esetében, hanem a kétféle szem színét (zöld-kék). Ugyanis ez a jellegzetesség az egyszínű  FEHÉR cicákra jellemző, mégpedig úgy, hogy az ilyen állatok a kék szemük felőli fülükre süketek!
Képtalálat a következőre: „kétszínű szemű macska”
Hát nem gyönyörű?:)))

Éééééés... még egy érdekesség:

Kapcsolódó kép
Kétszínű szemű Husky kutya.
  

2019.01.09. 22:33

Egyetértek!

2018.12.20. 20:06

Ahhoz nem kellett kétharmad. Így azután azt csinált, amit akart, mert a többsége megvolt. Legalábbis nyugdíj ügyben. Én nem azért utálom, hanem azért, mert cinikus, gátlástalan és gazember. 

2018.12.19. 18:51

Egy fittyfiringős fityfenét semmi más!
Első dolguk volt a Hornék által a költségvetésben megszavazott 19,5%-os nyugdíjemelést elvonni, és szelektíve kiosztani!
Volt, aki emiatt 11%-ot kapott, az meg, akinek alacsony volt a nyugdíja, 25%-ot!
DE!
Azt nem vizsgálták, MIÉRT alacsony az a nyugdíj?! Azért-e, mert kevés volt a jövedelmük (pl. takarítónőként húztak le 35-40 évet), vagy azért, mert alig tudták összekaparni a szükséges TÍZ (!) évet ahhoz, hogy járjon nekik a nyugdíj.
Így aztán sok-sok érdemtelenre pazarolták pl. a MI szerzett jogon kapandó nyugdíjunkat is!
Hogy érhették ezt el, ha nem volt 2/3-uk?! Nem értem... Kikkel szavaztatta meg?! Torgyán doktorékkal?! Aki a Horn kormány idején még  ordított a parlamentben a nyugdíjasok érdekében, hogy "Apáink, nagyanyáink pénzét TESSÉK ODAADNI!"
Ezt el se hiszem!
DE EZT SOHA NEM FELEJTEM EL ORBÁNNAK!!!! SOHA, DE SOHA AZ ÉLETBEN!:(((

Már akkor, kiscsikóként is játszotta az Istent!:(((
Úgy hogy nagyobb átok nem érhetett volna bennünket, mint mikor 2010-ben újra belesüppedhetett a TRÓNSZÉKBE!:P

A sok megvezetett honfitársunk, a NÉP meg olyan boldog volt, mint a barom, melyet igába hajt!:(((
Eufóriában dugták a fejüket a járomba!
Kapcsolódó kép
A sok szegény, gyanútlan, jámbor ÖKÖR!:P

Hiába mondta később Torgyán:
"Én raktam a fejére a koronát, én is veszem le róla!" - Na igen... Igeig-óráig! Aztán mi van most?!
Torgyán a ki tudja, hányadik dimenzióban eszi a venezuelai cseresznyét, Orbán-Döbrögi uraság meg a tüntetés alatt meccset néz!

S a NÉP, az istenadta nép? Kilökve a TV székház lépcsőjéről!:(((
Kapcsolódó kép


2018.12.19. 14:49

Nem volt kétharmaduk, hála az egeknek... Kormányt ugyan tudtak alakítani, de amúgy semmi más. Ezét is nem tudták akkor még végrehajtani azt, amit 2010-ben. Pedig igyekeztek, csak akkoriban még volt fék is. De majd lesz. Nem tudom mikor és hogyan, de egyszer annyi lesz nekik...

2018.12.18. 22:49

Én úgy emlékszem, hogy 1998-2002 között is 2/3-uk volt Torgyánékkal koalában... Ha nem, hát nem... Rég volt, biztos rosszul emlékszem.

Egyébként árgondoltam a dolgot, igazad van, valóban erősen hajlok a pesszimizmusra, de azért van eset, mikor meggondolom magam, mert jobban a mélyére nézek a dolgknak. Erre a választ a Kutyás topikban már megadtam.

2018.12.18. 20:07

Először is nem háromszor kétharmad, "csak" másodszor. Másrészt még nincs vége semminek. Ne legyél már ennyire pesszimista, még akkor se, ha a kép nem annyira jó és szép, mint szeretnénk.

2018.12.18. 3:03

Látod, látod! Én megmondtam, hogy NEM LESZ EBBŐL SEMMI TÖRVÉNYVISSZAVONÁS!
Hanem még jobban begorombul a Fidesz, és újabbnál újabb népnyúzó törványeket eszelnek ki!
Ha már harmadszor is 2/3-ot szavaztak nekik, gondolják, NEKIK ezután végképpen SZABAD A VÁSÁR!
A MI bőrünkre!:(((
Nem segít itt már senki, jöhet az atya úristen is, de tudjuk, hogy az NINCS, sőt, nemcsak MI tudjuk, hanem ők is, ezért aztán nincs kitől tartaniok!:(((
Így elszemtelenedni! És még ŐK kiabálták annó a Gyurcsány kormány idején, hogy "RENDŐRÁLLAM!" 
Hát most aztán tényleg az van...

2018.12.17. 12:04

Egyelőre nem tudom, mire, avagy kire várnak a szakszervezetek... Pedig talán most könnyebb lenne, mint az ünnepek után... Sajnos túl sokat nem várok tőlük, mert eddig nem nagyon szolgáltak rá a bizalomra, de hátha végre összeszedik a bátorságukat. Ami meg a fizetésüket illeti, nos hát ahol önálló, függetlenített, szakszervezeti vezető van, ott lehet, hogy a cég küldi a bért, de azt a szakszerveueti tisztségviselők egyéb juttatásaiból spórolja ki... 

2018.12.15. 16:15

Sajnos, nincsenek illúzióim!
Amíg EZ a párt alakít kormányt, pozitív változás aligha várható!
Tudod, annak idején Medgyessy Péterrel is az volt a probléma, hogy túlságosan "úriemberként" viselkedett "EZEKKEL"!:((
Pedig vannak, akik csak a sejhajon rúgásból értenek, és -bár tudom, a zországunknak ez nem tenne jót! - csak remélni tudom, hogy besegít az EU, és rádöbbentik Döbrögiéket a 2x2 józanságára!
Ideje lenne már valamilyen OKOS és kijózanító módszerrel példát statuálni, és letörni azt a túlságosan kihegyezett szarvukat!:(((

Amúgy már a macskásban is kifejtettem a véleményemet a jelenlegi eléggé reménytelennek tűnő helyzetről...
Szakszervezetek?!
Ugyan már! A bányánál dolgozó férjem már legalább 30 évvel ezelőtt megmondta, hogy amíg a szakszervezeti funkcionáriusok FIZETÉSE a vállalatoktól függ, és nem egy független, központi szakszervezeti alapból kapják a díjazásulat, SEMMIT nem ér a szavuk, mert senki sem akarja maga alatt fágni a fát, ők sem!:(((
Pedig a dolgozók - lehetett kihallani a riportokból! - arra várnak, hogy valaki vezesse már őket, adjon jelet, és mondja már meg, MI lenne MOST a leghatásosabb teendő!!! De van OTT valaki? Kicsoda? (Kérdezte Popper is egy könyvében, mikor Istent kereste...)
Úgy hogy túlzott optimizmus részedről azt hinni, miért fulladna ki? Na hallod! Karácsony a nyakunkon van...

Ez elég nyomós érv, nemde? Aztán a hó, meg a mínuszok... hajjaj, sajnos, sok -sok kifogás van!:(((

Kapcsolódó kép
Országszerte hóviharok várhatók


2018.12.14. 19:54

Lószart mama! Mondaná Hofi. Talán elkezdődik valami, talán a szakszervezetek is magukhoz térnek és talán a dolgozók is. Nem lehet látni a végét egyelőre. Lehet persze az is, hogy kifullad, de miért fulladna ki? 

2018.12.13. 22:42

Éppen ma mondtam a páromnak, ha az itt lévő ÖSSZES autógyárban egyszerre leállna a termelés, biztos hamarabb kapcsolna ez a tokosfejű, magától elszállt kormány, mert rögtön leülne az ország!!!
Akkor el lehetne érnie valamit a dolgozóknak, de így?! Színjáték az egész! Aztán hamarosan itt a karácsony, és dugába fog dőlni az egész!:(((
SOHA nem fogják ezt a kizsákmányoló törvényt visszavonni!SOHA? SOHA! SOHA!!!
Sőt! Újabb népet nyomorgató törvényeket fognak hozni. Sajnos!!!
 

2018.12.13. 20:05

Tény és való, egy általános sztrájk többet érne mindennél. Főleg ha azokat a nagy cégeket bénítaná meg, amelyek a bevételek nagy részét termelik, int a Richter, vagy a TEVA, vagy az Audi, Mercedes... Na de hát nem akarásnak nyögés a vége. 

2018.12.13. 11:58

Valóban visszataszító volt, mikor Kokó és Egérke is oda állt a színpadra a fideszesek közé 2002-ben!:(((
Rajtuk kívül is vannak sokan, akik színészként a kormány pártján állnak....
De szerintem sokkal vérforralóbb a nyugdíjasok közönye, sőt, vannak, akik nyalják a...

Szóval:
Ami meg tegnap történt (a rabszolga-törvény elfogadása miatt), az bizony ÉDES KEVÉS volt!
A vejem mondta, hogy nem jól csinálják a magyarok, látszik, hogy NINCS benne gyakorlatuk, hogyan kell LEBÉNÍTANI az országot, s vele együtt a kormányt visszakozásra kényszeríteni:
Minden közlekedést (vasút, közút, repülők) lezárni, a polgári engedetlenséggel is sokat lehet elérni.
A szakszervezet nálunk sajnos sosem volt valami nagy erősség, és hatékony.
Az ellenzék meg csak azt csinálja, amit már Csurka is megmondott az Antall kormány alatt: 
Szélről csak kiabálni lehet!:(((
 
Na persze, Antall azt mondta erre:
"Teccettek volna FORRADALMAT csinálni!"
Látszik, hogy a magyarok elfásultak a tíz év alatt! Inkább kihasználják a határnélküliséget, és lefalcolnak demokratisabb helyekre nagyobb fizetésért.


2018.12.12. 19:23

Nem kell allegória, bár ha ahhoz van kedve... Csak ne nyilatkozzon, és ne álljon oda valami politikus mellé, mint fanatikus hívő.... Mert mint mondotta, a véleménnyilvánításhoz mindenkinek joga van, a művésznek is...

2018.12.12. 1:25

Igazad van.
De azért jobb, ha allegóriában fejezik ki magukat, ehhez a művészek nagyon értenek...
Itt vannak pl. Hobóék!
Épp az este beszélgettek vele at ATV-ben.
Nekem is kedvencem tőlük ez a számuk, amely igen csak redszerbírálatot fejez nis asszem, 82-ből?
https://www.youtube.com/watch?v=cm6WzLcQFHI
Hobo Blues Band - Oly sokáig voltunk lenn, Nem is tudjuk, milyen fenn!

Ééééés... sajnos, ez most még hatványozottabban igaz, mint régen volt!:(((

Nos, akkor megegyezhetünk abban, hogy a művészek NEM politizálnak, hanem görbe tükröt mutatnak a társadalomnak, mert nekik alkotói szabadság címén ezt is lehet.
Pl. a mai kort úgy bírálják, hogy a történetet egy jóval régebbi korba helyezik...
Aztán van, aki érti, van, aki nem, és van, aki szándékosan nem érti, de olyan is, aki félremagyarázza...

 

2018.12.11. 20:32

Csak látszólag. Mert a művésznek mindig a szabadság, az alkotói szabadság mellett kell állnia. És ha az alkotói szabadság fontos, akkor fontos az egyén szabadsága is, a vélemény szabadsága is, meg a lelkiismeret szabadsága is. Az a "művész" aki ezeket tagadja, nem művész. Legalábbi szerintem. 

2018.12.11. 11:01

Én úgy gondolom, a memória is adottság. Van, akinek jó, de van, akinek fiatal korában sem az. Mert ha idősebb korban feledékenyek kezdünk lenni, az se kellemes, még ha nem kóros is (nem betegség okozza, hanem természetes folyamat sajnos).
Irtóra tud bosszantani, ha valamit biztosan tudtam, aztán mikor szükség lenne rá, az istennek se ugrik be!:(((
Így voltam valamelyik nap a brokkolival. 
És képzeld, az internet milyen csodálatos!
Csak beírtam, hogy olyan, mint a karfiol, csak zöld, és kiírta a net, hogy brokkoli!:)))

Bár elsőre a "pagodakarfiol" jött ki:
Képtalálat a következőre: „pagodakarfiol”

De hátrébb megjelent egy link a brokkoliról is:

https://erzsebetrosta.hu/vegetarianus-es-halas-etelek/brokkoli-a-zold-karfiol-mas-neven-spargakel.html
Képtalálat a következőre: „olyan, mint a karfiol, csak zöld”

Embertelen uniformizálás elleni felszólalás:
Vajon EZ minek számít? Szerintem politika is, meg etika is...
Tény, hogy az ILYEN ELLEN felszólalni egy művésznek szinte KÖTELEZŐ, nemhogy helytelen tett volna...
Akkor most mi a helyes hozzáállása a művészetnek?
Nem paradoxon ez egy kicsit?


2018.12.10. 20:23

Nos, egy cipőben járunk, mert én se tudom megjegyezni se a rendezőt (jó néhányat igen, de az édeskevés), se a színészeket (pedig illene), nem is beszélve a zenei csoportokról. Így például, pedig nagyon kedvelem őket, sejtésem sincs, hogyan hívják a tagokat.

Ami pedig a történeteket illeti, mind ugyanarról szól, az embertelen uniformizálás (tulajdonképpen a diktatúra) ellen emelik fel a szavukat

2018.12.06. 18:34

Hát vannak ilyen HATALMAS (irígylésre méltó!) memóriájú emberek, a párom is az, fantasztikus, hogy tudja egy filmcímet bedobva, ki rendezte /én meg PONT azt nem szokam tudni!:((( /, ki írta a zenéjét, melyik együttesnek mikori korszakából valók a zenék, kik szerepelnek benne, stb.
A THE WALL - A FAL c. filmben sem tudtam, hogy az tulajdonképpen egy rockoperája a Pink Floyd együttesnek:
https://www.youtube.com/watch?v=YR5ApYxkU-U&index=1&list=PLFbVL2XfCr94KJQgS4Q5LwffJTAKNAWK3
Pink Floyd - Another Brick In The Wall

Képtalálat a következőre: „the wall”

Pár éve megnéztük a filmet a neten, de meg kéne nézni újra...
Nekem erről valahogy Déja Vu érzésem van a Hitleres filmekről, amikor ordít, aztán az 1984-re Orwelltől, na és ... ééééés! Madách Falanszter jelenetére is Az ember tragédiája c. drámáját illetőleg...
Pedig micsoda kultúra különbségek ám ezek az alkotások a születésüket illetően (is...)!!! Mégis... mégis, mintha EGY tőről fakadnának...