Macska topik

Macska topik

2010.10.24. 15:28

Közkívánatra:)

2019.06.15. 23:28

Valamit mégkérdeznék:
Miért olyan elektromosak a macskák?!
Gyerekkoroban sokszor nem volt villany, és ha este sötétben simogattuk a macskát, mint a csillagszóró, úgy pattogtak a szőrükön a simogatástól a szikrák, és néha meg is csíptek!:)))
Na és mikor a kisányomat vetkőztettem, és húztam le róla a pulcsit, s letevés után nyúltam a másik rajta lévő pulcsiért, egy szikra mindig pont az orra hegyére repült, és pattogó hangot adott ki, ő meg mindig nevetett, mert azt mondta: "Csikiztél megint!"
De csak műanyag holmival fordult elő, pamuttal nem.
Miért van ez?

VILÁGÍTÓ MACSKÁK:
20130307_illusztracio_6.jpg
"...  a közelmúltban világító állatok ejtették ámulatba a világot. Először dél-koreai tudósok klónoztak olyan macskákat, amelyek ultraibolya fényben vörösen világítanak. A két török angóra 2007 januárjában született, miután génállományukat fluoreszcens proteinnel módosították a Gyeongsang Nemzeti Egyetem kutatói."

Találhatók a világban különöleges, "elektromos emberek" is:
https://prusi.blog.hu/2013/03/07/elektromos_emberek


2019.06.15. 22:58

Akkor mégis csak jó, hogy a szomszéd kivágatta a diófáját az utcán, mikor már a gallyak körbenőtték a házhoz vezető villanydrótot. Bár mintha mostanában szigetelő műanyaggal lennének ezek bevonva...
Egy biztos!
A szüleink elsők között figyelmeztetett bennünket gyerek korunkban az áramütés veszélyeire.

Kérlek szépen, most ne nézz hülyének, de én bizony eddig még sohasem tudtam felfogni, az egyenáram és a váltóáram miben különbözik egymástól?
Magyarázták már többen is, de sajnos, bonyolultnak érzem, és nem értem. Valahogy egyszerűbben kéne elmondani, hogy miért EGYEN az egyik, s miért VÁLTÓ a másik? Mi VÁLT át, hogyan, és miért van rá szükség?
Látszi, hogy az elektromos fizika nem éppen az erősségem...

A férjem tényleg kevésbé volt érzékeny az áramra, mint sok társai, még az autóvilamosságra is.
Az ipari bányamozdony nem tudom, hány voltos lehetett.
Így nézett ki: Ganz 340 LE teljesítményű mozdony:

Képtalálat a következőre: „homokvasúti mozdony”

A bányászat dél felé terjeszkedett, ezért át kellett alakítani a homokszállítást. Igen jelentős földmunkával, 120 m-es alagút kihajtásával kellett megoldani a homok Csolnok déli részére juttatását. Ghimessy Lajos bányafelügyelő javaslatára 760 mm nyomtávval épült meg az új vasút, közben a régi 1935 június 19-ig szállította a homokot. Ezután a régi pályát is átépítették - ennek fele már szárnyvonallá vált -, majd augusztus 17-én elindult a vasúton a szállítás. Az üzem központja Tömedékaknán épült fel, itt volt a mozdonyszín, a fürdő és a műhelyek.

Nem tudom, hány voltos feszültségű volt, de úgy emlékszem, egyenáramú volt.


2019.06.14. 16:51

Nos, akkor zárlat lesz (mikor vizes ág ütődik a vezetéknek) és lecsap valahol a biztosíték. Ellenben ha a villám csap ne a fába, akkor bizony valóban baj lehet az alatta állóval, mert ott olyan feszültségkülönbségek indukálódnak és olyan áramok, hogy a földön fekvőt, vagy a fa alatt állót is lazán agyonvágja.

Az egyenáram épp olyan veszélyes, mint a váltó, ha nem veszélyesebb. Persze nem az autókban lévő 12 volt. Úgyhogy a vagonra felmászva babrálni vele, valóban életveszélyes volt, bár nem tudom hány voltos lehetett. Egy biztos, az egyenáram nehezebben (nagyobb feszültségnél) okoz áramütést mint a váltóáram, de élettani hatása annál durvább lehet, példának okáért bontja a vért.... Szóval az áram nem játék, és vannak akiknek a bőre nagyobb ellenállású, azokat kevésbé rázza meg, de ebben bízni nem lehet. Amúgy 48 voltos feszültségig (váltóáram) nem veszélyes a dolog, normál körülmények között...

2019.06.13. 20:54

Én teljesen azt hittem, hogy ha eső van, és vizes lesz a fa, a fagallyhoz hozzáérő vezeték miatt "rázni fog" az egész fa, azaz nem szabad hozzádőlni, mert veszélyes...
Szóval nem így van?
Régen eleve fa villanykarók voltak manapság betonból vannak. Ez mindegy volna?

Azt viszont biztosan tudom, hogy ha villám sújt egy fát, az az alatta állóra is veszélyes.

Egyébént az egyenáram nem ilyen halálosan veszélyes? Mert a férjem annó a homokvasútnál (bányaüzeni vasút) egyenárammal dolgozott. Sokszor eltört az áramszedő, és felállt a mozdony tetejére megcsinálni. Közben a fékes lány meg ott visítozott lent a mozdony mellett, hogy " - Jajj! Mindjárt agyonüti az áram!"...

Tehát nem ütötte volna meg?

Az lehetséges, hogy az emberek nem egyformán érzékenyek az áramra? Mert mikor a férjem az ATI-nál dolgozott, az autókban lévő áramfeszültség őt nem ütötte meg, míg más oktatókat igen. Mindig őt hívták, ha baj volt az autóvillamossággal, hogy nézze meg, mi a gond,  mert ő meg merte fogni.  

2019.06.12. 17:11

Na, ehhez kell egy icipici elektromosság ismeret. A nagyfeszültségű vezetékeken (több kilovoltos) maga a madár teste is elég másnemű töltést képez, hogy a vezeték közelébe érve egyrészt átütés történjen (azaz szikra ugrik át a madárra), másrészt akkora áram indukálódjon benne (mert ugye váltakozó áram) hogy attól is elpusztul.

 A villanykaó meg nem azér volt veszélyes, mert kétágú, hanem mert ki akart dőlni. Az meg nem egészséges....

A vezetékhez érő galy miatt semmi baja nem történhet semminek, kivéve a vezetéket, ami vagy zárlatos lesz, vagy, ha nagyon erős az ág, akkor leszakíthatja...

2019.06.12. 13:52

Hogyhogy nem vonatkozik a magas feszültségű vezetékekre?
Emlékszem, gyerek koromban kedvelt öngyilkolászó manővere volt az életunt fiatalembereknek, felmászni a villanykaróra, és megfogni a vezetéket!:'(

Képtalálat a következőre: „életveszélyes villanykarók”
Életveszélyes dupla villanykaró

https://www.delmagyar.hu/mako_hirek/kicsereltek_az_eletveszelyes_villanykarot/2270113/

Hmmm...
Laikusként kérdezem:
A szimpla villanykaró miért nem életveszélyes, a dupla meg miért az?...

Egyébként laikusként mondom, hogy a vezetékhez érő fagallyak ugyanannyira veszélyesek lehetnek, ezért nálunk az E-On mindenhol tavasszak levágja a vezetékhez felérő fák gallyait!
Igaz, elég randa csonkolást végeznek, de legalább nem okoznak áramütést.
Sokan ugyanis a házuk elé meggyfát ültettek a vezetékek alá...

2019.06.11. 15:41

Azért nem haláloznak eél a madarak, amiért te se haláloznál el, ha nem lennél leföldelve állandóan a lábadon keresztül. A fecske csak az egyik feszültséggel érintkezik, nincs hova vezesse az áramot (ez nagy feszültségű vezetékekre, mint a húsz, harminc és még több kilovoltosokra már nem vonatkozik), nincs összeköttetésben a nullával, vagy a földdel, így természetesen nem folyik át rajta áram, és élve is marad. De azt akármelyik vilanyszerelő mester megteszi, ha jól szigetelt cipője van.

2019.06.08. 23:44

Hát nekem sincs gőzöm se, mit szeretnek az elektromosságon, hogy félelem nélkül fekszenek rá a készülékekre, és a vezetékeikre!
Régebben azt tartották, ahol a macska szeret tartózkodni, az az ember számára veszélyes hely, általában káros sugárzás miatt.
Na de a macska is élőlény, nem akarom elhinni, hogy ami nekünk ártalmas, az neki hasznos hely lenne?!
Igaz, a fecskéket se értettem a dróton miért nem kapnak áramütést, és potyognak le?!
Magyarázták ezt nekem már többen is, de mégsem értem...
A törvény értelmében el kéne pusztuniok, főleg, ha nedves a vezeték. És mit tesz isten, a madarak esőben énekelnek a leghangosabban!
Találtam egy leírást az elektromos vezetékek okozta madárbalesetek okáról:

Kapcsolódó kép

Kapcsolódó kép2019.06.07. 16:45

Csúcs macskák... Amúgy fogalmam nincs, mi vonzza őket egyes tárgyakhoz. A magas pihenőhelyet értem, mert onnan belátni mindent, de a többi számomra rejtély... No de hát a cicák (ámbár néha a kutyusok is) rejtélyes lelkek...

2019.06.06. 23:41

Az az igazság, hogy tapasztalatból írtam ezt a cica-autó alámenés ügyet. Ugyanis mikor jön hozzánk autóval valaki, s mikor megy el, mindig figyelmeztetni kell, jó hangosra kapcsolja a motort, és szinte mindig szalad ki a kocsi alól macska. Vagy a miénk, vagy a szomszédé!
Hogy mit szeretnek ennyire rajta, fel nem foghatom!
És vonzza őket az elektromosság is. Pl. a tv és lemezjátszó mögé is imádnak bebújni, és ott aludni!
Hogy a csudába bírják ki azt a zajt?!
Bár mostanában már nem telhet annyi örömük benne:
Képtalálat a következőre: „macska és a tv”

Képtalálat a következőre: „macska és a tv”
- Menjetek már arrébb, nem látjátok hogy nem férek ide?! :(((

2019.06.06. 16:54

Még csak bőgetni se kellett volna. Elég csak beindítani. De végső esetben valaki lehasal a sok tolonc közül és kihúzza a cicát...

2019.06.05. 22:44

Alapjában véve ami az "arany középutat" illeti, ismét csak egyet tudok érteni Veled.
Sajnos, ma valami miatt elég fáradt vagyok, így kevésbé leszek aktív, mint szoktam. 
Mennem kellett a Tescoba is, bár nincs messze, (szerencsére!), de mégis rahedlira elfáradtam a szokásos heti nagy bevásárlás miatt...

Viszont az előbb - szokásom szerint - bekukkantottam a Kapcsolatra is, és találtam ott egy macskás cikket a HVG-ből.
Erre csak ott a Kapcson reagálhattam, de ide azért el tudtam onnan hozni:

Ami a HVG ajánlott cikkét illeti:
https://hvg.hu/elet/20190604_Larry_macska_okozott_fejtorest_Trump_embereinek_Londonban__foto

Larry macskával nem kellett volna ennyit facnizni!
Köztudott, hogy a macskák imádnak az autók alá bemászni, sőt, még a motorhoz is a meleg miatt.
Csak fel kellett volna bőgetni a sofőrnek a motort, és már el is pucolt volna onnan a macsek! :DDD
 Képtalálat a következőre: „Larry macska Trump autója alatt”


Kapcsolódó kép
Larry macska Trump elnök autója alatt!:DDD


2019.06.05. 14:27

A soványság annyit jelent, hogy az illető nem rendelkezik elég tartalékkal, az első szél feldönti. Viszont a nagyon túsúlyos veszélyezteti a szívét és a vázrendszerét, elsősorban a láb izületeket. Ebből látszik, hogy az arany középút itt is a legjobb. 

A kaják jöhetnek, a macsek is (nem enni), de a torta nem kell, helyette - ha már ilyen jól beebédeltünk, jöhet egy pohár jó vörösbor, vagy a csülökhöz sör... 

Vissza a lényegre. Az él jól, pontosabban az gazdálkodik az életével okosan, aki figyelembe veszi az egyéni adottságait és úgy táplálkozik. Mert ugye egyedenként különbözünk. Kinek mi esik jól (ez egy nagyon fontos szempont) és ki, mitől  érzi magát kényelmetlenül. Ennyi...

2019.06.04. 21:21

Hmmmm...
Akkor az "általános tévhit", hogy a kövérség egészségtelen, és rövidebb élet jár vele együtt?!
Ha igen, akkor ihaj, tyuhaj, együnk csak hízlaló ételeket, mert legalább addig is JÓL érezzük magunkat a sok finomságtól! :DDD
Nos, mit is válasszunk?
Egy kis "Kemencés disznótorost":
Képtalálat a következőre: „disznótoros”

Vagy egy csülköt pékné módra:
Kapcsolódó kép

Utána lecsúszna pár szelet orosz krémtorta:

Kapcsolódó kép
Minek utána jöhet egy kis délutáni szieszta! :DDD

Hadd teljen már jól az a rövidebb idő, amelyet élni fogunk az amerikai kövérekkel szemben!!!;o)

A cicus is beszáll az evésbe:

Kapcsolódó kép

2019.06.04. 17:13

Ez egy előre elhatározott válogatás... Először is, az amerikai foci edzői nem volt játékosok. Általában nem. Az egy külön foglalkozás. A másik, hogy az európai foci edzői pedig javarészt volt játékosok...

Ami azt illeti, tényleg nagyon sok a túlsúlyos ember az USA-ban. Ennek ellenée ők jóval tovább fognak élni (várható élettartam) mint mi. 

2019.06.03. 19:10

Hmmmm...
"Normál alkatú emberek"...
Még hogy nem kapjuk fel a fejünkket?!... Az ATTÓL FÜGG!

Épp a napokban beszélgettünk a párommal egy amerikai filmet nézve, hogy milyen érdekes, az amerikai filmek többségében majdnem csupa "normál testalkatú", vagy még annál is soványabb emberek szerepelnek, holott - legalábbis itt Európában - az terjedt el róluk, hogy az átlag amerikai inkább túlsúlyos, mint normál testalkatú, netán csinos alakú lenne!!! S ennek bizony az oka nem a foglalkozásukban keresendő, hanem az étkezésükben. Sok náluk pl. a manapság közkedvelt "MEKI" gyorsétkezdében való "hamar bekapok valamit" szokása, és tudjuk, ez roppant egészségtelen pont az elhízás miatt, ami aztán számos betegséghez vezethet.

Egy kis összehasonlítás:
Képtalálat a következőre: „kövér emberek az USÁ-ban”
Az amerikai edzők XXL-es méretű pólókat viselnek, és a csapatok sisakban játszanak, ovális labdával játszanak stb. Ezzel ellentétben Európában az edzők sokkal sportosabbak, gyakran öltönyt viselnek, elegánsabbak, a játékosok gyorsabbak, technikásabbak.
Vajon ki mit eszik?!...
Más anyagi helyzetben lévő embereknél az arány bizonyára még rosszabb...


2019.06.03. 14:30

Azt, hogy fárasztó (még énekelni is, mert az is elég strapás), sohasem tagadtam. Csak éppen a hatás nem ugyanaz. Mármint a művész és a favágó alakjára. No persze lehet, hogy a favágó sohase tud anny kalóriát magához venni, hogy elhízzon, míg egy zenész bizony... De persze ez is lehet genetikai adottság és ugye a normál alkatú emberekre nem kapjuk fel a fejünket... 

2019.06.01. 19:07

Hát éppen ez az, kedves Dmolnár, hogy a nehézséget pont én is fizikailag értettem!:
Ugyanis akik vizsgálták (gondolom, tudósfélék voltak!), pont EZT szűrték le belőle:
 " a zongorázás fizikai munkavégzések közül a FAVÁGÁSRA hajaz leginkább"
(Most a kövérséget hagyjuk, mert jómagam rengeteg - főleg roma - kövér zenészt ismerek... Ez is lehet genetikus!)

Gondolj csak bele! Nem Beethoven Für Elise darabjáról van szó!
Liszt Mazeppája, vagy Rachmaninov prelüdjei! Nézd csak meg a cisz-mollt, mekkora erőt kell kifejtenie az előadónak! A kottakép is 4 soros!
Jevgenyij Kisszin orosz zongoraművészt láthatod:
https://www.youtube.com/watch?v=SCm9O2KNEX4

Vagy itt van Beethoven Holdfény szonátájának III. gyors tétele tele futamokkal, és nagy fortisszimó akkordokkal, szinte dühödten kell játszani ezeket. Ugyanakkor tudni kell könnyű kézzel, lazán kirázni a hangokat, ha kell. Hidd, el, halkan sem könnyű játszani, sőt!
Próbáltál már menni recsegő parkettán úgy, hogy ne reccsenjen meg!?


Gondolj Beethovenre, micsoda erő feszülhetett benne! Ezt mind átvitte a zongorára.
Nem, nem, nem az UJJAK zongoráznak, hanem az EGÉSZ TESTNEK HATALMAS ERŐT KELL KIFEJTENIE, hogy szóljon az a nagy dög zongora!
https://www.youtube.com/watch?v=zucBfXpCA6s

A nagy művészek napi 7-8 órát gyakorolnak naponta, vagy még többet, zeneműve válogatja.
Szvjatoszláv Richter híres volt arról, ha valahol megtetszett neki egy zongora, koncert után képes volt ott maradni gyakorolni, s egy 2 órás koncert után még reggelig gyakorolt rajta...
Képtalálat a következőre: „szvjatoszlav richter”

Szerintem a zongorán leütendő nagy akkordoknál bizony, hogy ugyanazokat az izmokat használjuk, mint a fát vágó ember.
A mellkas izmait és a felkar antagonisztikus izmait.

Fárasztó órákig használni őket, az biztos.

2019.05.31. 16:37

A nehézséget nem a megtanulásra értettem, hanem kifejezetten a fizikai erőkifejtésre. Még a karmesterekről is mondják, hogy na, az azután az igazán nehéz fizikai munka. Mondjuk utálnám is, több órán keresztül állni a pulpituson és kézzel dirigálni... 

Ami meg a többit illeti, a tehetség vagy utat talál, vagy elvész örökre... És azt hiszem sokszor elvész, mert nem arra tanítják, amihez tehetsége van, hanem arra, amit a szülő jónak lát. Az meg a zongorát, meg a hegedűt látja annak, már a többség... Bár mostanában a fúvósok, nevezetesen a klarinét és a trombita feljövőben lennének...

2019.05.30. 17:07

Nos, az túl egyszerű lenne, ha MINDEN zenész arra panaszkodna, hogy MILYEN NEHÉZ a hangszergyakorlása, legyen az bármiyen, fúvós, vonós, billentyűs, netán ütős....
Nem, nem, nem egyformán nehezek! Mert szerintem hangszere és FŐLEG tehetsége válogatja!
Pl. asszem, Te sem gondolnád, hogy a fafúvósok közül az OBOA a legnehezebb. Ezt onnan tudom, mert amikor kezdő valaki, akkor már az első tanórákban kiderül, neki való-e, vagy sem!
Ugyanis akit fel kell mosnom a mosdóban, mert elájult oboa fújás közben az órán, hááááát... annak nem igazán ajánlható! Viszont lehet belőle kiváló csellista.
Ismertem olyan cselló művészt, aki zongoraművésznek készült, de le kellett róla mondania, mert egyszerűen nem ment neki, még sziszifuszi gyakorlások árán sem ütötte meg azt a technikai szintet, amit kellett volna. Viszont mikor kezébe vette a csellót, mintha NEKI csinálta volna a hangszerész, és világjáró művészségig vitte.

Továbbá:
Vannak zenészek, akik SOHA sem viszik többre, mint mondjuk, a harmadik páston húzzák a hegedű vonót egy életen át, mert hiányzik belőlük a zenei tehetség, a muzikalitás. Azonban "töltő szólamosnak" elmegy, s vannak zenekarok, amelyeknek az ilyen kevésbé tehetséges zenészekre is szüksége van létszámhiány miatt.

Ismertem olyat is, aki itthon még egy vidéki város zenekarában sem felelt meg, de mikor Venezuelában szimfónikus zenekart szerveztek, azoknak jól jött, mert bár csak hajszál híján éppen megfelelt a próbajátékon, de boldogan felvették, hogy meglegyen a hegedűs létszám. Ki is utazott férjestől.
Tehát aki azon panaszkodik, milyen nehéz, annak bizony tényleg nehéz lehet, mert amit valaki megtanul egy óra alatt, neki öt, vagy tíz óra kell hozzá... Na és vannak olyanok is, akik bármit első látásra gy lejátszanak, mintha évek óta tanulta volna IIyen vot Liszt Ferenc is.

Sétálás:
Mivel többnyire ülő foglalkozásom van, és a hobbim is ülő (számítógép), egy időben nyáron az esti kert locsolás után (úgy 11 óra felé( az utcára nem mertem már kimenni) a kertben sétálva köröztem még egy jó félórát, na és hintáztam a már megmutatott kerti nagy hintán, annak a hajtása is mozgatja az izmokat, bár ülve hintázik az ember, mégsem ugyanaz, mint egy fotelban üldögélve tv-t nézni.

Említettem már hogy nem voltam jó testnevelésből, a kitűnő bizonyítványok gyilkosának hívtam (joggal!), de az ún. gimnasztikai gyakorlatokat és a művészi tornát nagyon szerettem.
Egyik kedvenc tornászom Sinkó Andrea, Sinkó László színészünk lánya, akinek anyukájával egy osztályba jártunk a zenegimiben.
Képtalálat a következőre: „sinkó andrea sinkó lászló”
Tíz napig küzdött az életéért Sinkó László színművész...