Macska topik

2010.10.24. 13:28

Közkívánatra:)

2017.05.29. 8:30

Pedig tényleg vannak földbe ásott (rágott, kapart?) darázsfészkek is. Erről én is csak olvastam, de amúgy láttam már többféle fészket. A padlásunkon nekünk is volt sokáig, de mióta megcsináltattuk a tetőt, azóta nincsenek. Szerencsére, mondom én mert utáltam minden nyáron lepermetezni őket. De láttam már fán épített fészket is, ami majd akkora volt mint egy közepes labda. Igaz, nagyon közelről nem néztük meg, mert nem akartunk támadást provokálni, de kissé távolabbról azt kell mondjam, szakszerűen megépített és szép fészek volt...

2017.05.27. 22:57

Szegény cicuska még nagyon picike volt, talán ezért volt olyan kíváncsi. És ez a darázs érdekes módon a földből mászott ki egy likból. 
Nem is tudtam, hogy laknak földben is darazsak!

Az egyik kertünkben sok kerek lyuk volt a virágágyások kemény földjében, olyan centis átmérőjűek, de azokból vízöntésre csak nagy pókok szaladtak elő, nem darázs!
Viszont találtam a neten képet róluk, tehát léteznek földben lakó darazsak is:

Darázsfészek földlyukban

Eddig azt hittem, főleg a háztetőkre építik a fészkeiket, vagy faágakra.
Mikor a tetőt felútíttattuk, rengeteg volt belőlük a gerendákon! Szegény fiatalemberek, legalább három nagy flakon darázsirtó sprayt használtak el!:(((
Aztán futottak lefele!...


Darázsfészek kolónia.... Brrrrrr! :(((


2017.05.26. 8:27

Érdekes, nekünk egyetlen macskánkat sem szúrt meg semmi. Se darázs, se méh... Nagyon tudtak vigyázni magukra. De még a kutyusokat se, pedig édesanyám kutyusa fanatikusan vadászik minden rovarra, a póktól a darázsig... (eszi őket, de nem tudom, mi neki ebben a jó...)

2017.05.23. 15:52

Hát gondolom, mindig annyi a macsek, ahányadik évből való a kép, amit éppen neki tetszőnek talál az ember.

Olvastam már 60-ról is. De hogy ebből hánynak van 6 ujja, azaz hány a "Hemingway macska", azt pláne nem tudni...
Érdekesek azzal a vaskos "hüvejk ujjakkal"! :DDD
Nekünk egyszer egy kiscicánk mancsát megszúrta a kertben egy darázs, annak nézett ki így a feldagadt mancsa, mint itt a cirmosnak.
De szerencsére kis idő múlva lelappadt, nem lett baja a darázsszúrástól.
2017.05.23. 8:45

No, most akkaor hány macsek van? Az egyik cikk szerint 45, a másik szerint több mint 50... lehet, senki nem is tudja megszámolni őket... :0)

2017.05.22. 12:49Hemingway Floridai házában több, mint 50 hat ujjú macska él.

http://www.royalcanin.hu/hirlevel/hemingway-kueloenleges-macskai#.WSLBXevyjDc

"Az eredetileg az író tulajdonába került macskapárnál egy viszonylag ritka genetikai rendellenesség, az úgynevezett polydactylia („többujjúság”), állt fenn. Ez egy öröklődő különlegesség, amely szemmel jól látható, ha közelebbről megnézzük a cicusokat. Nekik ugyanis az elülső lábacskáikon nem a szokásos 4+1 ujjat láthatjuk, hanem van egy 6. is, azaz az a többitől kissé távolabb helyeződő 1. ujj megduplázódott. Természetesen ez nem jelent számukra egészségügyi gondot, viszont az örökletesség révén vérvonaluk ma is nyomon követhetővé válik ezáltal anélkül, hogy bonyolult genetikai vizsgálatokra volna szükség a „rokonság” tisztázásához. Emellett úgy tűnik, hogy egy „jellemvonás” is öröklődik a macskaállományban. Snowball utódai ugyanis eléggé harciasak. Közülük egy, amelyet nem véletlenül „Rettegett Ivánnak” neveztek el, egy időben még az újságok címlapjára is felkerült, mint környékbeli igazi „terrorista”.


2017.05.22. 12:25

Örülök, hogy tudtam Neked valami újat mondani! :)))

Öt ujj található első mancsaikon, négy a hátsón, kivéve, ha polidaktilek, ún. “Hemingway-macskák” – az író imádta a hüvelykujjas állatokat.

27. 45 Hemingway-macska él az író korábbi otthonában, Key Westben.Forrás: http://starity.hu/magazin/49164-79-oruletes-dolog-amit-nem-tudtal-a-macskakrol/#ixzz4hnmcfaG1


2017.05.22. 8:34

Nahát! Ezt nem is tudtam Hemingwayről. Pláne, hogy eggyel több ujjú macsekok... Ma is érdemes volt felkelni... :0)

 

2017.05.22. 1:09

Olvastam tovább az amerókai macsekszakértő könyvét, és leltem benne egy idézetet, amellyel teljes mértékben egyet tudok érteni:

"Isten összes teremtménye közül csupán egyet nem lehet korbáccsal engedelmességre szoktatni: a macskát. Ha az embert keresztezhetnénk a macskával, az az embernek javára válna, ám a macskán csak rontana." (Mark Twain: Napló, 1894.)

 
Az idős író egyik kis kedvencével.

Egy macska sokkal intelligensebb, mint gondolnánk, bármilyen bűnre megtanítható, vallotta Mark Twain, aki imádta a macskákat.
De még mennyire!
Ami azt illeti, élete vége felé képes volt kiscicákat bérelni a szomszédoktól, hogy társaságot biztosítsanak egész nyáron át tartó New Hampshire-i tartózkodásai során.
Mark Twain örök tréfamesternek volt kikiáltva, amire rá is szolgált: egyszer április elsején csinált egy tréfát:
Megjelentette a helyi lapokban, hogy elveszett egy fekete macskája. Aki visszahozza, nagy jutalmat kap. “Azonban a macskát bajos lesz megtalálni. Olyan fekete, hogy láthatatlan. Még napverőn sem tetszik meg fekete teste” – szólt a hirdetés.
És mi történt? A tréfa nem jól sült el!:(((
Másnap legalább ezer macskát vittek az író otthonába. Az eset után nem véletlenül hangoztatta a fentebbi idézetet.

Másik nagy nevű macskabolond író Ernest Hemingway volt, aki a macskáira hagyta hatalmas házát és kertjét.


“A macska érzelmei teljesen őszinték; az emberi lények mindenféle okoknál fogva elrejthetik érzelmeiket, de a macska sohasem tesz így.”
/Ernest Hemingway/
 

A ma is ott élő cicák öröklik az első kettő különleges génállományát, amelynek köszönhetően eggyel több ujjal rendelkeznek “hagyományos” társaiknál.

 

2017.05.20. 23:21

Hát ugye az állatok is különbözőek... Az egyik butácska, de gyönyörű, a másik meg firnyákosan okos, de szép is.
Lásd: Frakk rajzfilm-sorozat:
https://www.youtube.com/watch?v=jU2e2mqP0t0
Frakk, a macskák réme - Ó mely sok hal...

Tulajdonképpen én még csúnya macskát nem is láttam, csak szutyisat! Arról tudtam, nincs gazdája szegénynek.

2017.05.19. 8:57

Gyönyörűek.... Azt pedig ne kívánd, hogy ne akarjanak uralkodni, mert akkor már nem macsekok, hanem izék... Ugyanez a "rossz" szokásaikkal is... Persze, bosszankodik az ember, de amúgy meg rém bűszke, hogy az ő cicája milyen okos... Ha ez nem lenne, mi lenne? 

2017.05.18. 23:05

Gyönyörű macska a maine coon, de én már nem valószínű, hogy fogok tartani. Elég drága lehet, bár nem néztem utána. Na és hát a jelenlegi két macsekkal is elég sok gond van, nem is tudom, ír-e a könyv majd róluk valamit, hogyan lehetne leszoktatni őket róla: Pl. a Cilit arról, hogy ne kaparja (csikorgassa) az ablaküveget, ne csapjon a mancsával az előszoba kilincsére, így mindig kinyitja, és ha fúj a szél, csapkodja, én meg felébredek... S félek, még valami bajuk esik, ha rájuk vágódik az ajtó. Azt ugyanis nem zárjuk kulcsra, csak az előszoba belső ajtaját.
Az ivartalanított cicák sokáig élnek, ami nem baj, sőt! Csak ne akarnának mindig uralkodni rajtunk! :(((

Ismét találtam szép cicusokat:
http://macskafajtak.hu/kepek/maine-coon-macska-kepek/maine-coon-macska-kepek-01.jpg
Kölyök Maine Cool cica

http://www.kucingkita.com/sites/default/files/styles/618x468/public/beautiful-maine-coon-foto.jpg?itok=nAk0mWCV

Ködfoltos mintával
http://www.termeszettar.hu/anyagok/macska/010a.jpg

Hát nem csodálatos ennek a cicának a farkincája? Persze hogy jó meleget adhat, ha körbetekeri a testén, mikor alszik, ugye?


2017.05.17. 16:24

A lányom mániákusan imádja a Maine Coon cicákat (előtte e perzsákat imádta, de mióta a mi drága kis jószágunk elhalálozott, áttért... :0)) No szóval annyit kiegészítésül, hogy inkább a gazdához kötődik, és nem csavarog, mert a területe elég kicsi. A tetejébe tényleg nagyon kedves jószág és még jobban a tetejébe, a szőre tényleg nem igényel nagy kezelést.. Csodamacsek... Mondjuk az ára is az... 

Persze nálunk csak akkor lesz majd, ha a mostani cica is jobblétre szenderedik, de mivel szívós, mint az ostorszíj, arra még szerencsére várhatunk... :0)

2017.05.17. 0:10

Úgy látom, a nyírfát és a nyárfát kellőképpen kitárgyaltuk.
Én most a szülinapomra kapott macskás könyvet olvasom. Egy macskaviselkedés szakértő írta. Elképpedtem, ezek az amerikaiak mikre nem költik a pénzüket!
Macskapszichológus... hihihi!

Írt egy különleges fajtáról, olvastam már róluk itt régebben, igazi amerikai fajta:
http://maine-coon-macska.hu/

Kedvcsinálónak az olvasáshoz elhoztam az első szakaszt a fenti írásból:
 "A Maine Coon Amerika nemzeti macskája, különleges tulajdonságai miatt, eredetét tekintve meglepő és valószerűtlen elméletek és történetek láttak napvilágot, a genetikai képtelenségnek számító macska-mosómedve kereszteződéstől kezdve, Marie Antoinette cicájának kalandos utazásával bezárólag. Ezzel szemben őseik egyrészt a vikingekkel érkezett norvég erdei macskák lehettek, másrészt az Amerikába érkező európai tengerészek által a hajókon utaztatott hosszú szőrű macskák, amelyek képesek voltak elviselni a zord körülményeket."

http://www.erdekesvilag.hu/egy-kedves-orias-a-maine-coon-macska/


"A Maine Coon alkalmazkodott a hideg klímához. Selymes bundája egyenletes esésű, kezelést alig igényel: elegendő hetente egyszer-kétszer átfésülni. A hosszú, bozontos farkát maga köré tudja csavarni amikor alváshoz gömbölyödik, így melegíti magát a hideg éjszakákon. Nagy, kerek, pamacsos talpuk “hócipőként” jó szolgálatot tesz. A kandúrok súlya általában 8–9 kg, de elérhetik a 10–12 kg-os is, a nőstények ennél kisebbek, általában 6–8 kg-ra nőnek. A Maine Coon későn érő fajta, teljes méretét 3-5 éves kora körül éri csak el, gyermeki természete azonban egész életén át megmarad."

Maine Coon Cat Staring at a Chihuahua : Stock Photo


2017.05.16. 8:43

No, szóval a nyírfát ezerféle módon fel lehet használni. Faragtak belőle kanalat és tányért, sőt vodkás pohárkákat is (nekem is van, kint vettem a szovjetúnióban), de készül belőle hangszer (balalajka) és természetesen a háncsát is felhasználták. Általában a szegény emberek (vagy amikor még nem értek el a fejlődés bizonyos szintjére) minden fa, növény és állat "használható" volt valamire. 

Hollad facipőt a fiam hozott haza, igazi echte facipő, de azt mondom, hogy abban járni igen nagy tehetség kell... Kopog, töri a lábat és mitől lenne meleg? Nem lehet bokánál összehúzni, úgyhogy szelel rendesen... Persze ha valakinek csak arra tellett, akkor ugye mit lehetett tenni... Nyárfa meg van bőven, a fája valóban könnyű de kopik is rendesen, viszont olcsó (volt). 

2017.05.15. 19:52

Ami a nyírfát illeti, ismét egyet kell értsek Veled....
Én csak, mint érdekességet idéztem itt az ama weboldalról származó "ismereteket", jómagam sem igazán hiszek bennük.
Még a nyírfa puha kérgéből készült cipőket el tudom fogadni - ha már ugyebár a hollandok is facipőt hordanak (vagy csak hordtak annó?!) -, hisz facipőtáncuk is van nekik, miért vonnám kétségbe a lengyelek eme szokását? 
Holland fapapucsok szélmalom díszítéssel:


A fapapucs:
Ki ne ismerné a széles talpú, különböző színes mintákkal díszített fatalpú papucsokat?
Ilyen lábravalót már körülbelül 500 éve készítenek Hollandiában, különösen az ország keleti részeiben. Az első földművesek facipője egy pár deszka volt, amit szíjjal erősítettek a lábukra. Az igazi fapapucs-ipar a középkor első felében alakult ki. 1550-ben a festő Pieter Breughel még kézzel készítgette és pingálta a lábbeliket, majd a 18. századtól a fapapucs-gyártás a gépi termelésnek köszönhetően jelentősen egyszerűbbé és gyorsabbá vált. Ettől kezdve az egész országban elterjedt ez a különös cipő, s igen fontos kereskedelmi termékké vált. A háborúk idején a termelés visszaesett, ám 1976-ra már 3 millió pár klumpát készítettek a mesteremberek.

A papucsgyártáshoz nyárfát használnak, ez nem nehéz, nincs rossz szaga, elég erős, mégis könnyű megmunkálni. Ezek a fák ráadásul gyorsan is nőnek; kb. 20-25 év után már fel lehet használni anyagukat – és természetesen a helyükbe újakat lehet ültetni. A fapapucs igen meleg lábbeli, ezért különösképpen kedvelt hideg teleken. Szélsőségesen hideg napokon szalmával szokták kibélelni.

A klumpák festése és díszítése teljes mértékben kézzel történik igazi mesteremberek által. Sok helyütt látni viszont festetlen, ám mégis szemrevaló darabokat is. Ezeket a festetlen papucsokat általában hétköznap viselik, hogy a mintázat ne kopjon le olyan hamar. Vasárnaponként azonban mindenki előveszi a szépen kifestett cipellőket, amelyeket Hollandia-szerte más és más mintázat díszít. (Forrás: http://tomi.moonkah.net/2012/02/9-a-4-fordulo/)

Ami pedig a gyerekfenyítést, meg a nyírfa "mágikus erejét" illeti, azt én sem hiszem...
Fura is lenne, mágikus erejű vesszővel fenyíteni a haszontalankodó sirmancokat?! :DDD

Nem elég, hogy rosszalkodnak, még meg is jutalmazzuk őket a fa "erejével"?!:((( ;o)

 

2017.05.15. 8:58

Hát én a nyírfát kifejezetten csak mint fa kedvelem. Prózaian azért, mert szép. Semmiféle extra dolgot nem látok bele. Persze, használják sok mindenre, de mindenféle "túlvilági" hasznában nem hiszek és, hogy őszinte legyek, vannak fenntartásaim. A rosszat biztosan nem űzi ki... Amúgy a magyar tanítók nem nyirfavesszőt használtak, hanem nádpálcát (ennyit a forrás hitelességéről), vagy mogyórófa vesszőt... Márcsak azért is, mert a nyírfa nálunk elég ritka, pláne a sík vidékeken. 

Ami meg a cukor káros voltát illeti, egy bizonyos határig ez baromság, már bocs. Cukor nélküla páciens kimúlik, mert a cukorból csak akkor lesz alkohol, ha nincs elég hasnyálmirigy által termelt enzim. Már csak azért is téves ezz a megállapítás, mert a szervezet csak és kizárólag a cukrot tudja energia forrásként felshasználni és minden szénhidrátot cukorrá alakít.. Még elméletileg a zsírt is.. 

No pláne ez a xilit elég drága, de hát egye, akinek kedve van hozzá, én speciel nem fogyasztom...

2017.05.12. 16:04

Bár ez itt a Macska-topic, de ha már szóba jött a NYÍRFA, utána kapartam egy kicsit, mivel - legjobb tudásom szerint legalábbis! - nálunk eléggé ritka fafajta.
Azonban ez nincs ám így! A mérsékelt égövtől az északi vidékekig eléggé honos fafajta.
Itt egy link, amelyet elolvasva (már ha van rá idő!) sok mindent megtudhatunk erről a fafajtáról, mely bizony elég ősi növény, és mint ilyen, a "táltosok" mágikus erejű növénynek tartják.
Tehát jöhet a tájékoztatás:
http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/06/a-nyirfa-magikus-ereje.html

Egy csodaszép nyírfaerdő:Akinek kevés az ideje, néhány érdekes részlet a cikkből:


"A világ minden táján úgy tudták, hogy a nyírfa kiűzi a rosszat a testből.

A római korban a törvényszolgák büntető fegyvere nyírfakéreggel volt borított. Ágaiból készült seprővel tisztították a sabbath-ra, a zsidó ünnepre készülők útját.

A finn szaunákban vízbe áztatott nyírfavesszővel csapkodják a testet.

A rossz nebulókat is nyírfapálcával büntette a magyar tanító a régi világban.

A lengyelek cipőt készítenek puha kérgéből. Szintén a fa kérgét használják Oroszországban a bőr cserzésére."
.....

"

A törzsből csapolt nedv, a nyírfa 'vére'

Méregtelenítésre, ízületi gyulladásra, hajhullás ellen használatos.

A gyűjtéshez fiatal, kifejlett fát válasszunk.

Akkor lehet megcsapolni a fát, ha ágát megtörve nedvezik.

Egy legalább 2 literes, fehér vászonnal fedett edényt tegyünk a megtört ág alá. Másnapra kb. 1,5 liter folyadék lesz az edényben (és kívül számtalan, az édes nedvre gyűlő rovar..) mindaddig, míg a szezon tart.

Utána a heg hamar begyógyul, a fa nem szenved maradandó károsodást.

A frissen csapolt nedvből naponta 100-200 grammnyi mennyiséget kell inni 21 napon keresztül.

A kúra akkor ér véget, mikor a fa nedve egyre hígabb és egyre vízízűbb lesz. Tartósítani úgy lehet, hogy jól zárható üvegbe tesszük, hozzáadunk üvegenként 2 szegfűszeget és egy darabka fahéjat, lezárjuk és hűvös helyen tároljuk.

 

forrás: http://gyorgytea.hu"

.......

"A nyírvíz 

 

A szervezetben a homeosztázis, a belső egyensúly visszaállításában vesz részt.

A homeosztázis felborulásáért felelős méreganyagokat, salakanyagokat magába zárja, míg kolloidális összetevőit a sejtjeink hasznosítják.

Ioncsere képessége egyedülálló."

...........

"A nyírfanedv mágneses erőként viselkedik a szerves hulladékokat illetően, mint a salakanyagok, mérgezőanyagok.

Valódi sejtszintű, váladék elvezető szerepet tölt be.

Magába szívja a rosszat, cserébe pedig otthagyja a gyógyító tulajdonságait. Felgyorsítja az anyagcserét, ezért a testsúlykontroll során sikerrel alkalmazható.

Alkalmas a test folyadék-elektrolitikus egyensúlyának megőrzésére még erős fizikai igénybevétel esetén is.

Izotóniás italként működik.

Az edzések és a versenyek alatt a sportolók vízfogyasztását korlátozzák, mivel a víz nem szívódik fel azonnal az emberi testben, amitől a gyomor nagyon nehéz lesz.

A nyírfanedv könnyedén felszívódik, az izmokat oxigénnel látja el az anyagcsere folyamatokban. "

.....

"A Xilit (nyírfacukor), melyet eredetileg nyírfakéregből vontak ki, ezért meg is maradt a neve nyírfacukornak. 

A ma forgalomba kerülő xilitet kukoricacsutkából (génmanipulációtól mentes) nyerik ki, mivel ez sokkal gazdaságosabb. 

A xilit előfordulása tehát: kukoricacsutkában, a nyírfakéregben, zöldségekben, gyümölcsökben.

 

Miért érdemes cukorról xilit-re váltani?

 

A cukorról köztudott, hogy méreg a szervezet számára, lebontása során alkohol keletkezik a szervezetünkben, és ez károsítja a májunkat,"

A xilit:

– alacsonyabb energiatartalmú (240 kcal/100 gramm) – kb. 40 %-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a cukor

– alacsony glikémiás indexű (alacsony GI = 7)

– tiszta édes ízű (nincs semmilyen mellékíze)

– fogbarát (fogkrémekben, rágókban is megtalálható fogszuvasodást megelőző tulajdonsága miatt) – Más természetben előforduló édesítőszerekkel szemben a szájbaktériumok nem képesek lebontani, ezért savak sem termelődnek xilit fogyasztása közben. A száj ph értéke így stabil marad.

 

A xilit természetes anyag, természetes módon feldolgozott, adalékanyagoktól mentes.""Habár a xilit ízében, kinézetében és viselkedésében egy az egyben megegyezik a cukorral, mégsem cukor, hanem egy cukoralkohol. Ez nem jelenti azt, hogy alkoholos, csak azt, hogy öt szénatom van benne és egy hidroxil csoport, nem hat, mint a cukorban.

 

A xilit teljesen természetes: legtöbb esetben az eredeti forrásából, a nyírfa kérgéből vonták ki, de mára már ipari mennyiségben a kukoricacsutkából nyerik, több rostos zöldségben is megtalálható.

 

Még néhány a xilit további jótékony hatásai közül:kinézete, íze és viselkedése egyezik a cukoréval, így teljes mértékben kicserélhető veleaz alacsony glikémiás indexe miatt cukorbetegek is fogyaszthatják.


/Forrás: Dr. Tihanyi/"
............

Sk. megjegyzés:
Bevallom, jómagam nem gondoltam volna, hogy ennyi mindennel kapcsolatos, és ilyen hasznos fa a nyírfa.
Nem véletlenül olyan híres tehát főleg Közép-Ázsia, erdőségeiben, hogy még azokat a "sikló-táncos" oeosz nőket is így nevezik: NYÍRFÁCSKÁK!:)


2017.05.11. 8:19

Nálunk is jártak a villanyászok, mit ne mondjak... Azonban a nyírfákat én is szeretem, olyan szépek a fehér törzsükkel és a zöld lomkoronájukkal... Felén csak egy-két darab van mutatóba, de láttam már erdőt is belőlük (persze, hogy a tévében) és az csodaszép volt...

2017.05.11. 0:49

Hát az igazság az, hogy olyan fényképem nincs is, ami a mi utcánkat ábrázolná, de különben is szinte évente változik az utcakép a fák miatt.
Mert ugye azk nőnek, növöketnek.

Képzeld, emiatt az idén elég vandál mdon bántak el a villanyművesek az egész város fáival az utcákon.
A főút kivételével, mert ott a 80-as évek végén minden vezetéket leraktak az úttest alá a földbe.
De a többi, azaz mellékutcákon az idénre már olyan szép nagyra nőttek a fák, hogy beleértek a villanyvezetékekbe, ami ugye veszélyes, és szabálytalan is.
Csakhogy!
Amit a villanyászok (nem írom ide, kik a szolgáltatók...) olyan vandál módon kasza-baszabolták le a vezetékes oldalon az utcák fáit, hogy kész borzalom!
Kivagdosták a lombkoronák középső ágait, rondán lecsonkolták!!!
Az újságos postás valamikor dolgozott a közmunkásokkal, és az mondta, hogy kénytelenek voltak sietni a favágók, mert IDŐRE dolgoztatják őket, azaz meg van határozva, mennyi idő alatt kell egy utcával "végezni"!
Hjjjajjjj! ... Mintha kivégzésekről lenne szó, olyan munkát csináltak!
Még szerencse, hogy a mi utcánkban azon az oldalon van a villanyvezeték, ahol kevesebb fa van, és a hatalmas, gyönyörű orosz nyírfák a szomszéd ház előtt így megmenekültek az elcsúfítástól! Az utca közepén is van valakinek nyírfacsoportja. Irtóra magasra nőnek, és a feketerigók imádnak a magas gallyakon fütyülni! :)))
Viszont a szembe oldalon sok meggyfa áldozatul esett. Igaz, olyan magasra úgysem menne fel a gyümölcsért, aki ültette, de szegény fák lombkoronáinak alakja siralmas látványt nyújt!
Hát most mondd meg! Hogy lehet ilyen munkát "telesítményben" végezni?!:(((
Szerintem azért lehetett volna kíméletesebben, szakszerűbben is csinálni ezt a munkát... Ráadásul a levágott gallyak hetekig itt csúfoskodtak a füves részeken...

Ilyenek azok a nyírfák, csak sokkalta magasabbak:


Van is ősszel mit takarítani, mert az vedlik le utóljára, csak november végén, és az egész utcában széthordja a leveleiket az őszi szél.
De ha nyáron kellemes az árnyéka, ősszel sem árt az a kis mozgás, amivel összetakarítjuk, nem igaz? :)


Felhasználási feltételek és adatvédelmi nyilatkozat | Moderálási alapelvek | Médiaajánlat | Impresszum