Macska topik

Macska topik

2010.10.24. 15:28

Közkívánatra:)

2018.12.13. 11:58

Valóban visszataszító volt, mikor Kokó és Egérke is oda állt a színpadra a fideszesek közé 2002-ben!:(((
Rajtuk kívül is vannak sokan, akik színészként a kormány pártján állnak....
De szerintem sokkal vérforralóbb a nyugdíjasok közönye, sőt, vannak, akik nyalják a...

Szóval:
Ami meg tegnap történt (a rabszolga-törvény elfogadása miatt), az bizony ÉDES KEVÉS volt!
A vejem mondta, hogy nem jól csinálják a magyarok, látszik, hogy NINCS benne gyakorlatuk, hogyan kell LEBÉNÍTANI az országot, s vele együtt a kormányt visszakozásra kényszeríteni:
Minden közlekedést (vasút, közút, repülők) lezárni, a polgári engedetlenséggel is sokat lehet elérni.
A szakszervezet nálunk sajnos sosem volt valami nagy erősség, és hatékony.
Az ellenzék meg csak azt csinálja, amit már Csurka is megmondott az Antall kormány alatt: 
Szélről csak kiabálni lehet!:(((
 
Na persze, Antall azt mondta erre:
"Teccettek volna FORRADALMAT csinálni!"
Látszik, hogy a magyarok elfásultak a tíz év alatt! Inkább kihasználják a határnélküliséget, és lefalcolnak demokratisabb helyekre nagyobb fizetésért.


2018.12.12. 19:23

Nem kell allegória, bár ha ahhoz van kedve... Csak ne nyilatkozzon, és ne álljon oda valami politikus mellé, mint fanatikus hívő.... Mert mint mondotta, a véleménnyilvánításhoz mindenkinek joga van, a művésznek is...

2018.12.12. 1:25

Igazad van.
De azért jobb, ha allegóriában fejezik ki magukat, ehhez a művészek nagyon értenek...
Itt vannak pl. Hobóék!
Épp az este beszélgettek vele at ATV-ben.
Nekem is kedvencem tőlük ez a számuk, amely igen csak redszerbírálatot fejez nis asszem, 82-ből?
https://www.youtube.com/watch?v=cm6WzLcQFHI
Hobo Blues Band - Oly sokáig voltunk lenn, Nem is tudjuk, milyen fenn!

Ééééés... sajnos, ez most még hatványozottabban igaz, mint régen volt!:(((

Nos, akkor megegyezhetünk abban, hogy a művészek NEM politizálnak, hanem görbe tükröt mutatnak a társadalomnak, mert nekik alkotói szabadság címén ezt is lehet.
Pl. a mai kort úgy bírálják, hogy a történetet egy jóval régebbi korba helyezik...
Aztán van, aki érti, van, aki nem, és van, aki szándékosan nem érti, de olyan is, aki félremagyarázza...

 

2018.12.11. 20:32

Csak látszólag. Mert a művésznek mindig a szabadság, az alkotói szabadság mellett kell állnia. És ha az alkotói szabadság fontos, akkor fontos az egyén szabadsága is, a vélemény szabadsága is, meg a lelkiismeret szabadsága is. Az a "művész" aki ezeket tagadja, nem művész. Legalábbi szerintem. 

2018.12.11. 11:01

Én úgy gondolom, a memória is adottság. Van, akinek jó, de van, akinek fiatal korában sem az. Mert ha idősebb korban feledékenyek kezdünk lenni, az se kellemes, még ha nem kóros is (nem betegség okozza, hanem természetes folyamat sajnos).
Irtóra tud bosszantani, ha valamit biztosan tudtam, aztán mikor szükség lenne rá, az istennek se ugrik be!:(((
Így voltam valamelyik nap a brokkolival. 
És képzeld, az internet milyen csodálatos!
Csak beírtam, hogy olyan, mint a karfiol, csak zöld, és kiírta a net, hogy brokkoli!:)))

Bár elsőre a "pagodakarfiol" jött ki:
Képtalálat a következőre: „pagodakarfiol”

De hátrébb megjelent egy link a brokkoliról is:

https://erzsebetrosta.hu/vegetarianus-es-halas-etelek/brokkoli-a-zold-karfiol-mas-neven-spargakel.html
Képtalálat a következőre: „olyan, mint a karfiol, csak zöld”

Embertelen uniformizálás elleni felszólalás:
Vajon EZ minek számít? Szerintem politika is, meg etika is...
Tény, hogy az ILYEN ELLEN felszólalni egy művésznek szinte KÖTELEZŐ, nemhogy helytelen tett volna...
Akkor most mi a helyes hozzáállása a művészetnek?
Nem paradoxon ez egy kicsit?


2018.12.10. 20:23

Nos, egy cipőben járunk, mert én se tudom megjegyezni se a rendezőt (jó néhányat igen, de az édeskevés), se a színészeket (pedig illene), nem is beszélve a zenei csoportokról. Így például, pedig nagyon kedvelem őket, sejtésem sincs, hogyan hívják a tagokat.

Ami pedig a történeteket illeti, mind ugyanarról szól, az embertelen uniformizálás (tulajdonképpen a diktatúra) ellen emelik fel a szavukat

2018.12.06. 18:34

Hát vannak ilyen HATALMAS (irígylésre méltó!) memóriájú emberek, a párom is az, fantasztikus, hogy tudja egy filmcímet bedobva, ki rendezte /én meg PONT azt nem szokam tudni!:((( /, ki írta a zenéjét, melyik együttesnek mikori korszakából valók a zenék, kik szerepelnek benne, stb.
A THE WALL - A FAL c. filmben sem tudtam, hogy az tulajdonképpen egy rockoperája a Pink Floyd együttesnek:
https://www.youtube.com/watch?v=YR5ApYxkU-U&index=1&list=PLFbVL2XfCr94KJQgS4Q5LwffJTAKNAWK3
Pink Floyd - Another Brick In The Wall

Képtalálat a következőre: „the wall”

Pár éve megnéztük a filmet a neten, de meg kéne nézni újra...
Nekem erről valahogy Déja Vu érzésem van a Hitleres filmekről, amikor ordít, aztán az 1984-re Orwelltől, na és ... ééééés! Madách Falanszter jelenetére is Az ember tragédiája c. drámáját illetőleg...
Pedig micsoda kultúra különbségek ám ezek az alkotások a születésüket illetően (is...)!!! Mégis... mégis, mintha EGY tőről fakadnának...

2018.12.06. 17:03

Ha megfér, akkor jó, csak ne hagyd eluralkodni magad felett...

Ami a régi filmeket illeti, abban nálunk anyósom a fő mester, mert valahogy mindig kiszagolja, hol mennek. Főúleg a Duna, meg az M3 (nekünk van). Mondjuk én annyira nem rajongok értük, mert sok közöttük a silány fércmű is, de van néhány nagyon jó is, hát azokat én is szívesen nézem...

2018.12.06. 0:52

Tudom jól, hogy tulajdonképpen nem lehetne hinni egyszerre az asztrológiában és az asztronómiában... Nálam valahogy mégis JÓL megfér a koponyámban mindkettő. Ez valahogy ODAfelé kelt csak felháborodást általában az emberekben, visszafelé nem...
Mintha egyszerre tagadnám, és hinném az istent... Mégis megfér bennem...
Sokkalta jobban, mint a "könyű zene és a komolyzene" párosa...

Ami a filmeket illeti, igazad van. Csakhogy a jelenlegi párom mániája a MAGYAR filmek, akár régiek (de csak az 50-es évektől!), akár frissebbek (mint pl. a Kontroll.
Néha már az agyamra megy velük, mert egyet - egyet többször is látott már a neten, s az ilyenekre KELL mindig vadásznom.
Bevallom, engem is bosszant, hogy sok régi jó film van, amelyeket szívesen megismernék, de nincsenek fenn.
Erre a Csukás történetre is véletlenül bukkantam rá.

Most éppen a Galambos Erzsi filmjeire fókuszálok, annak idején csak a "Csendes otthon"-ra emlékszem. Az tetszett.
A héten sok filmet játszik tőle az M3, de sajnos az a csatorna a mi csomagunkban nincs benne!:(((
Kapcsolódó kép
Galambos Erzsi 85 évesen

Kapcsolódó kép

Galambos Erzsi és Zenthe Ferenc a "Csendes otthon"-ban:
https://videa.hu/videok/film-animacio/csendes-otthon-1957-d1aMl2sf3uRtC3X4
Csendes otthon (1957)


2018.12.05. 17:32

Nos, ha az asztrológia segít téged a saját dolgaidat magyarázni, hát miattam ne fogd vissza magad...:0) Az pedig, hogy én nem hiszek benne, sőt alapból haszontalannak és károsnak tartom, ne befolyásoljon. Mert az meg az én dolgom. Én elviselem, ha előhozakodsz vele, te meg elviseled, ha hozzá dörmögök valamit. Ami az ellenőrző ügyet illeti, nekem édesanyám mesélte, hogy volt ilyen, úgyhogy a fene jobban tudja, honnan indult.. 

Ami meg a filmet illeti, ki nézett fiatal felnőtt korában gyerekfilmet a tévében? Ugyan már, talán én, mert rajzfilm mániás vagyok, de igazi szereplős gyerekfilmeket bizony nem nagyon néztem akkoriban. Később már igen, de az is más dolog...

2018.12.04. 20:58

Ami a sértődésre való hajlamomat illeti, valamikor nem tudtam, miért vagyok ilyen érzékeny, de aztán - és most TE fogsz megsértődni, illetve elmarasztalóan tekinteni rám! - mikor tanulmányozni kezdtem az asztrológiát, a férjem halála után valami ÚJ dolgot akartam megismerni, amiről addig szinte még csak nem is hallottam, s valahogy EZ jött elém a képbe... Méghozzá egy reklám füzetke által, az ELO nevű levelezve tanulás lehetőségét csillogtatták meg előttem. Ha jól emlékszem, a posta hozta, és ugyanekkor hirdettek nyelvtanulásokat is. 
Én az asztrológiát választottam, mert még sosem foglalkoztam vele, és már régebben felkeltette az érdeklődésemet egyik zongoratanár kollégám. Jelentkeztem hát az ELO-ra.
Én persze még dolgoztam, s csak azt néztem meg az általuk küldött hatalmas tananyagból, amit érdekesnek találtam, az ún. "leckéket" eszem ágában sem volt megcsinálni! Nem akartam én semmit, vizsgázni pláne nem, csak megismerni ezt a témakört.
Szerintem EZ sokat segített nekem saját magam megismerésében, és megértésében, és valahogy olyan önbizalmat kaptam tőle, hogy nem vagyok sem dilinyós, sem krónikusan depressziós a férjem halála miatt, se melankolikus személyiség, hanem CSAK "hozom" a csillagjegyemet: Bika csillagjegy Rák aszcendenssel.

Tudom, hogy TE nem hiszel ezekben, sőt, elutasítod, DE!
Nekem igen kapóra jött, mert EZ mutatott rá arra, hogy a Bika csillagjegy miatt vagyok annyira mÁS, mint a tesóim (pl. művészetek iránt érdeklődő, és tehetségű), és a Rák aszcendens miatt vagyok olyan sértődős típus, és szeretek CSÍPNI, ha megbánt valaki.

Hát erről csak ennyit akartam mondani. Nem kell tőlem tartanod, nem vagyok fanatikus, nem hiszek benne bigottul, mint a vallásosok Istenben, de figyelembe kell vennem, hogy az EMBER, mint olyan, nagyon sokféle, sokféle jó és rossz tulajdonsággal, én sem vagyok kivétel.
De meg KELL értenem önmagamat is ahhoz, hogy de jure tudjak védekezni a vádak ellen, ha jönnek, mert pl. elszúrtam valaminek a megfogalmazását... Az amőbán is sokan és sokat cikiztek, de sokak meg megértettek, és kérték, elemezzem őket, így voltak, akiken "gyakorolhattam" a jellemzéseket. Hálásan gondolok indmáig rájuk!:)))
Érdekes módon az internettel is ekkoriban ismerkedtem, s mit tesz isten, az első, akivel összetalálkoztam, egy képzett asztrológus nő volt ("Tan kapuja Főiskolát végzett személy)!:)))
VÉLETLEN lett volna!? Lehet... De én nem annak tartom.


Viszont!
Hamar meg lehet ám engem békíteni, ha őszintén tisztázódnak a dolgok, és minden a helyére kerül, az OK, ami félreértés volt, megindokoltatván ejtve leszen.
Bár néha - mint most is! - több időt igényel a dolgok helyretétele, részletesen el kell magyarázni, hogyan vannak, vagy voltak a félreértett írások.
(Ilyenkor érzem az ÉLŐ beszélgetés hiányát....)

Ellenőrzős történet:
A tények:
LÁTTAM azt az ellenőrzőt, tehát igaz volt! ... Azt nem vitatom, hogy régi legenda, és valaki (a szülő) csak felhasználta....
Első tanítási évemben volt egy általános iskolában. Csak a következő tanévben kaptam állást zeneiskolába.

Gyerekkori élmények:
Úgy látom, szinte közelazonosak voltak az enyém és a tiéd.
Hát igen, nem ment máról holnapra a változás....
Épp tegnap találtunk egy filmet Csukás István regényéből, ez pedig már 1979-es készítés:
Csukás István: Vakáció a halott utcában 1979. Palásthy György rendezésében:
https://www.youtube.com/watch?v=sFBY4vzNn8U
Vakáció a halott utcában 1979.
Kapcsolódó kép


Érdemes, és érdekes megnézni!
Nem is értem hogy nem láttam akkoriban?!:(((

2018.12.03. 20:44

No, látom ám, hogy sikerült megsértenem téges. Csakhogy szerencsére a sértődést (amt nem akartam), követte az a mondat, hogy hát nem mindenki, aki szagos volt, az igénytelenség miatt volt az... Na ugye... Csak kicsit árnyaltabban kell fogalmazni, hiszen tudod, én amolyan szőrszálhasogató alak vagyok, aki rögtön felkapja a fejét, ha valami olyan általánosítással találkozik, ami nem indokolt, vagy túlzó (én inkább erre vagyok érzékeny, mint a saját minősítésemre mások által). 

Jut eszembe, ezt a történetet már (tanítani, nem szagolni) sokszor hallottam, sokfelől. Része a nagy népi legendáriumnak. Jut eszembe, ilyen frappáns választ csak nagyon okos és intelligens ember adhat, az meg ugye nem úgy járatja a gyerekét. Ettől eltekintve nem rossz.

Hogy mi volt a hatvanas években? Nos én abban a korban voltam, hatvanban voltam ötéves, hogy már emlékezni tudok. Az én szüleim pedagógusok voltak, de bizony teknőben fürödtünk hetente egyszer. Ha nyár volt, akkor meg az udvaron lévő nagy beton hordóban. Igaz, abba szappan nem mehetett, mert a vizet az utcai kútról kellett hordani. Szóval igen. Természetesen voltak, akik amiatt voltak "illatosak" mert trehányak voltak és igénytelenek. De bizony nagyon sokan voltak, akik egész egyszerűen mások nem lehettek, mert ahogy éltek, másképp nem is nagyon lehetett.

A képek pedig szépek... :0)

2018.12.02. 11:38

Folytatnám még egy kicsit, mert eszembe jutott egy MEGTÖRTÉNT ESET akkorból, mikor a 60-as évek végén frissen végzett tanárként zeneiskolában nem kaptam állást, hanem egy általános iskolában tanítottam éneket egy szülési azabadságos tanárnő helyett.
Nos, ott az egyik alsós tanítónő behozott a tanáriba egy ellenőrző füzetecskét, amelyben a következő "párbeszéde" volt olvasható egy bizonyos gyerek szülőjével:

"Kedves Anyuka!

Kérem, legyen szíves a kislány fehérneműjét gyakrabban tisztára cserélni, mert igen szagos és foltos, ami miatt nem akar senki mellé ülni az osztályban. Köszönöm!
Üdvözlettel etc.etc."

Az anyuka válasza:

"Nem szagolni! Tanítani!"

Hát erről ennyit. 
Megkérdezném Tőled:
Szerinted EZ építő kritika volt? Vagy romboló?

.................

Jah!
Az imént elfelejtettem megjegyezni, hogy mi még bizony szintén mezítláb jártunk iskolába, mikor jó idő volt, szandált nyáron csak moziba menve vettünk, vagy a templomba a keresztanyáméknál. De hazafelé már a kezünkben vittük.
Fehér volt, vigyázni kellett rá, mert ún. "Szilviával" kentük be, attól lett szép fehér, meg a bokánk is! :(((
Jah! Fehér zokni volt csak, és nem volt gumi a szélében, le kellett hajtogatni szépen.

Képtalálat a következőre: „visszahajtós fehér bokazokni  az 50-es években”

És tudod Te, milyen nagyszerű volt szeptemberben a tanévkezdéskor az osztályterem frissen olajozott padlóján mesztéláb "sinkózni" (csúszkálni)? Versenyeztünk, ki tud a faltól falig eljutni!:DDD

Angol WC-nk nekünk sem volt még Debrecenben sem, és fiatal házasokként az albérletben sem, csak mikor 69-ben a SAJÁT házunkba költöztünk. 

 

2018.12.02. 11:17

Szép vasárnapot!
Gondolom, jobb híján (pl. horgászás nappali mínusz fokban) talán olvasgatsz majd itt, de ha nem, majd hetfűn elolvasod.
Azonban a válaszod kezdetét elolvasva kibújt belőlem a MACSKASÁG (őket tekintem az állatvilág királyainak királynőinek, legyen az kis méretű, vagy nagy!!):
Kapcsolódó kép


Képtalálat a következőre: „cirmos mackák”

Szóval én úgy éreztem, hogy ERRE a beírásodra rögtön reagálnom KELL, ahogy elolvastam, mert bizony, hogy IGAZSÁGTALAN voltál,és vagy velem, ha azt hiszed, ezekről én nem tudok!
És MOST megleckéztetsz, hogy "épüljek" a példálózásaidból. 
Mert igenis van "építő, meg romboló" kritika! Ha az ember igazságtalannak érzi a kritikát, aligha fog a javára válni, sőt! Inkább dühöt vált ki, és nem hinném, hogy csak ÉN érzem így. 
Szerintem MINDENKI, még tán TE IS!!! - Bár az is igaz, hogy nem egyforma az emberi érzékenység, és szerintem ez sem kor, sem nem kérdése... A férfiak - tapasztalatom szerint (a fiú tanulóim pl.) még tán sértődékenyebbek, mint a nők, lányok.
Nos!
NEM mindenkire gondoltam azt, hogy igénytelen a koszossága, kellemetlen szaga miatt, hanem csak arra a néhányra, akik TÉNYLEG olyanok voltak. Nem ők voltak többségben, igaz, ezt nem írtam. De volt ilyen.
Még a keresztszüleimre sem mondanám, pedig pl. engem zavart, ha hétköznap a pirospaprikás levesestányérba merte bele a keresztanyám a tejberizst, amitől az ugye eléggé "keverék" ízű lett, de nem szólhattam, nekünk gyerekeknek nem lehetett véleményünk akkoriban.

Az a szélsőséges helyzet, amikről írtál, ismerős, de szerencsénkre nekünk már nem volt benne részünk, és úgy gondolom, az 50-es évek végén, 60-as évek elején már nem igazán volt jellemző a férfiak istállóban alvása, meg a sok család egy konyhában sem.
Ahogy jobban visszagondolok, 56/57-ben voltm nyolcadikos, és ötödiktől fogyadoztak azok, akik tisztátalanok voltak. Igaz, minden évben mennünk kellett KÖTELEZŐ vizsgálatra a "Zöld keresztbe", ha tudod, mi volt az...
Ápoló nővérek megvizsgáltak tetű, tisztasági szempontból, fogorvoshoz kellett mennünk, és tüdőszűrésre.
Emlékszem, úgy 40 éves koromban megcsodálta a fogorvos azt a két zápfogamat, amelyeket nyolcadikos koromban tömtek be asszem, amalgámmal... Hogy még mindig kifogástalan állapotban vannak. Sajnos, a másik oldalon lett egy fogam tájogos, amit ki kellett húznia, ezért mentem el hozzá.
Az már más kérdés, hogy engem is elkapott a manapság népbetegségnek számító fogínysorvadás, ami miatt a felső fogsorom már sajnos, műanyag...


2018.11.30. 21:44

De bíz az volt. Mert azt hiszed, hogy a te példád általánosítható. De ahol, mint a cselédházakban, tizen voltak egy szobában s a közös konyhában mosdani se nagyon lehetett? Ahol a férfiak az istállóban aludtak (falun ez felettébb gyakori volt), arra nem gondolsz? Mindig csak a "mi", meg az "én"... Hajaj... Igen, tudomásul kell venni, hogy nem az igénytelenség, hanem a lehetőségek hiánya sokszor ami az "igénytelenségre" vezet. Bizony, nem az igénytelenség miatt ettek csak kanállal, vagy esetleg bicskával, nem használtak angol WC-t, nem zuhanyoztak naponta, jártak mezítláb, stb. 

2018.11.30. 16:16

Ejnye kedves Dmolnár Barátom!
EZ most mi akart enni? Elmarasztaló kritika?! Mert "építő kritikának" aligha mondható!!! Brűűűűűű!

Tudd meg, hogy 1943-ban én MÉG "háborús gyereknek" számítok, azaz a háború alatt, és után nem mondhatnám, hogy BELESZÜLETTEM volna a jóba! Sőt!
Bizony, bizony, volt szerencsém beleszületni a szegénységbe, a nélkülözésbe, az üres boltokba, a kenyérért, SZÉNÉRT (!) sorbanállásba, amelyben a fürdőszoba ismeretlen fogalom volt. Abba a korszakba, amikor a vajdling és a fatekenő dívott, és a nyári napon melegített víz, amiben mi kölykök nagy élvezettel pancsoltunk.
Reggel az udvaron ott sorakoztak az öblös edények a napsütötte járdán, tele hideg vízzel, amely estére finom meleg lett...
És mi volt télen?
Ott volt a disznóöléskor hsználatos üstház, benne a nagy üst teli vízzel, amelyet megmelegítettünk, és a konyhában beleálltunk egy lavórba, ahogy az a roma származású kislány az "Utolsó padban" c. magyar filmben:
https://www.youtube.com/watch?v=CJp__iUBwbg
Utolsó padban 1975 - Rendezte: Kende Márta
Lásd: 48. percnél!!!
Képtalálat a következőre: „utolsó padban 1975”

Aztán 56 után, mikor vettünk egy saját házat, a szüleink egy kis helyiségben kialakítottak egy mosókonyhát, beállították az üstházat az üsttel, ebben melegítettük a fürdővizet. Sikerült egy pléh horganyzott fürdőkádat is vennünk kéz alól, s abban a következőképpen ment hetente egyszer a családi fürdés:
Előbb a szüleink, aztán mi gyerekek.

Megjegyezni kívánom még, hogy Kunszentmártonban akkoriban szinte mindenhol így folyt a tisztálkodás! Fürdőszoba? Azt nem is emlékszem, hogy valamelyik házban láttam volna! Pedig mi nem is voltunk parasztok (már... mert bár anyánk parasztszármazású volt, édesapám apja hentes volt), édesapám járási hivatalnok volt. A tanárok házaiban sem volt feredőszoba, de nem ám!
Láttál TE egyáltalán vidéki házak tervrajzát az ötvenes évekből?...
Még a legnagyobb, több szobás házakban sem volt tudtommal fürdőszoba!:(((

Minden reggel lavórban mosakodott édesapánk is, akár csak mi iskolába menet előtt, a sparhelten melegített vízben. Nem voltunk soha koszosak, sem büdösek, pedig mosószappannal mosakodtunk, ami nem volt valami finom illatú, de tisztaság szagnak tekintettük a szappan szagot. Az ún. kék-vörös pipereszappan nem is tudom, mikor jelent meg, de akkortól már jobb volt a helyzet:
Képtalálat a következőre: „kék-vörös mosakodó szappan”
 
A ruháink MINDIG tiszták voltak, édesanyánk varrta, mert női szabó volt a mestersége...
Vasalni is hamar megtanított bennünket a húgommal.

Úgyhogy nem talált a petárdád, mégis süllyedek... a szégyentől... Ilyet feltételezni rólam, hogy oktalanul róttam meg azokat, akiknek piszkos volt a ruhája, és kissé "illatos" a fehérneműje...

Mert édesanyám azt tartotta: A szegényeknek sem muszáj koszosnak lenniök!
"Az a koszos, aki igénytelen."
És ez bizony IGAZ!

A Puszták népét úgy emlékszem, olvastam, de nem sok mindenre emlékszem belőle, ahogy a Falu jegyzőjére sem, miről szólt.

2018.11.27. 21:24

Hmmm.... Nemtörődöm parasztszülők? Avagy csak simán szegények, akik úgy éltek évtizedek, vagy századok óta? Mitől változtak volna meg parancszóra? Persze ettől valóban volt szaguk, méghozzá nem is kellemes, de olvad el Illyés "Puszták népe" című könyvét. Abból képet kaphatsz. Más. Az én apai nagyszüleim ( de az anyaiak se) fürödtek hetente, sőt általában nem is fürödtek. Legfeljebb mosakodtak, egy lavórban, mert más nem volt. Fehérneműt meg felső ruhát nem váltottak, csak tán hetente. 

Könnyen itél az, aki már megszokta, ne adj isten beleszületett a "jobb" életbe.

2018.11.27. 18:42

A primitívség általában együtt jár az igénytelenséggel... Tudom, mert a 44 ált. iskolai osztálytársam (pedig csupa lányiskola volt, még nem volt koedukáció, csak a gimiben!) közül igen sok volt a kétes tisztaságú gyerek, pedig - bocsi, hogy ezt leírom! - etnikum nem is volt köztük, mert azok általában el sem jutottak a felső tagozatos osztályokba... Csak egyszerűen nemtörődöm paraszszülők gyerekei voltak, nemcsak fürdőszoba, hanem lavór nélkül! Koszosak, büdik, és koszlott ruhákban...
Csoda, hogy csapatokba verődve renitensül viselkedtek, s a zenéhez mit sem értettek?
A rendőrök meg a maguk módján "díjazták' a primitív viselkedésüket.

Iskolaköpeny is csak a középiskolákban volt kötelező, na meg a diáksapka!
Nekünk bocskai sapkánk volt:
Képtalálat a következőre: „bocskai sapka”

Természetesen nem szerettük, és általában az aktatáskánkban vittük haza!:(((

A debreceni zeneigimiben pedig tányérsapkánk volt, a tetején sárga hímzett g-kulccsal:
Képtalálat a következőre: „violinkulcs”


2018.11.26. 21:27

Hát igen, a Beatrice nem játszott igényes zenét, majdenm azt mondtam, hogy nem játszott zenét... :0) De erre is volt igény, ha nem is nagy. De az iskolázatlan, a valamit akaró, de ezt az akaratot még megfogalmazni sem tudó gyerekek között ez jó volt, mert arról szólt, hogy el vagy nyomva (nyomják Krahácsot), nem te tehetsz róla, hát tombolj és érezd jól magad... Mit ne mondjak... 

2018.11.25. 21:44

Kedves Dmonár!

Az igazság az, hogy jómagam nem igazán ismertem ezt a renitens együttest, legfeljebb csak úgy, hogy a botrányt okozók között vannak.
Még a lányom is azt mondta, azért túrták ki maguk közül a múltkor azt a leányzót, mert "Az volt a baj vele, hogy 'ricsés'!"
- Hogy micsoda? - kérdeztem.
- Hát tudod, az az együttes, a Beatrice, azok rajongója volt, mi meg nem, mert nem okés együttes!
- Már értem, miért kérdezte a múltkor tőlem, van-e Beatrice lemezünk? Mire én mondtam, hogy nincs, mert nem kedvelünk mindenféle sepleta együttest, pénzt meg pláne nem adunk ilyen förtelmes muzsikának hívott ZENEBONÁÉRT. 
Tudod, hogy általában megveheted a zeneiskolában lévő lemezgyári mintaboltban, ami Neked tetszik, de örülök, hogy azért ilyen igényes vagy.
......
Egyébként a párom sem szereti őket, szerinte abszolút igénytelenül játszanak, és ő is azt mondta, mikor megmutatta nekem tőlük azt a vidit a Nem kell! számukkal, hogy a közönségük valóban be voltak "állítódva", és mindig ilyenek. Így engedik ki a gőzt!:(((

Hááááát... Nem csoda szerintem sem, ha a rendőröknél kihúzták a gyufát!
Gondolom, a rendőrök már előre készültek, hogy balhé lesz...
És eszembe jutott egy eset a 70-es-80-as évekből:

Egyszer annak a városnak a kultúrházában, ahol tanítottam a zeneiskolában, a Karthagó együttesnek volt koncertje, és már reggel GYŰLTEK a RAJONGÓK! Részegen feküdtek a parkban a fűben, és este a koncert alatt majdnem szétverték az újonnan vett majd 3 méteres hangversenyzongorát, míg a rendőrök ki nem verték őket a színházteremből!:(((
Meg is fogadta a kultúrház igazgatója, ezek soha többé be se tehetik oda a lábukat!
Nem tudom, van-e még ez az együttes, de nekem akkor sem hiányoztak!!!:(((
Még a tanítás is elmaradt miattuk, mert inzultálták a növendékeinket, főleg a lányokat!

A március 15-ök nálunk mindig szépen, ünnepi hangulatban teltek, a lakóhelyem, és a munkahelyem városában is.
Mindkét helyen (sváb települések többségében) fúvószenekarok teljesítettek szolgálatot:
Himnusz, Szózat, illetve március 15-höz illő indulók, Kossuth nóták voltak a műsoron. Szavalat, és ünnepi beszéd a Petőfi téren.
Balhé sosem volt!:)))

Képtalálat a következőre: „dorogi petőfi szobor márc. 15”

Eléggé feháborított, ha láttam az esti tv híradóban, hogy a fővárosban, s néhány nagyobb városban micsoda füttykoncertek, és egyébb bekiabálások voltak az ünnepi beszédek alatt!:(((
Már írtam, hogy itt Dorogon még felvonulás is van minden május elsején, utána piknik a művelődési ház partkjában.

Nem is értem, miért nem tudunk mi magyarok MÉLTÓSÁGGAL ünnepelni?!:(((