Macska topik

Macska topik

2010.10.24. 13:28

Közkívánatra:)

2019.12.13. 13:06

Mondom, hogy elképpesztő, miket tudsz te, kedves Dmolnár!
Verekedő nyulak? Nahát! Mint a kakasok? 
Sajnos én ilyet soha nem láttam, pedig nagy érdeklődve megnézném!
Jééééé!
Találtam egy nyusziboxot a yutun:
https://www.youtube.com/watch?v=5UYIwDnTwFk
Mezei nyúl box

Azt hiszem kétségtelen, hogy az egyik feladta, és elfutott. Ha jól láttam, a picit világosabb szőrű lett a győztes...
Érdekes látni, hogyan fut a nyúl, szerintem hasonlít a gepárdéra a technikája. Pedig ez utóbbi - állítólag! - 110 km/h tud futni, igaz, csak rövid ideig.

Itt is egy érdekesség:
Kapcsolódó kép
Baknyulat püfölhetett épp egy nőstény az esetkocsi videóján:
https://sokszinuvidek.24.hu/mozaik/2019/04/18/verekedo-nyulak-fout-nagyatad-video/

Érdemes elolvasni a linkben álló szöveget is.
Idézek belőle:

"Az esettel kapcsolatban Meier Krisztina, az Első Nyúlmentő Alapítvány munkatársa a Sokszínű Vidék megkeresésére arról beszélt, a nyuszik egyáltalán nem olyan kedvesek, alamuszik, ahogy az elképzeléseinkben élnek.

Az összeverekedésük mindig látványos és vicces is egyben, hisz a két hátsó lábukra állva, emberi módra pofozkodnak

– kezdi a szakértő.

A balhézás meglepő módon a párzási rituálé része is, tehát az is lehet, hogy egy nőstény és egy bak pofozkodásának voltak a mentősök a szemtanúi, ami után következett az enyelgés.

Nem is gondolnánk, de a nőstények sokszor vehemensebbek, és bőkezűbben osztogatják a pofonokat a baknyulaknál

– meséli Meier Krisztina."

"Ez a szokásuk ugyanakkor fokozottan veszélybe is sodorhatja a tapsifüleseket, hisz amikor pofozkodásba kezdenek, függetlenül az indítéktól, megszűnik számukra a külvilág, és csak egymást látják. Ilyenkor könnyen bajba kerülhetnek, akár a forgalmas útszakaszokra is kioldalazhatnak a harc hevében."

2019.12.12. 16:25

A nyúl szelíd? Nem szelíd, hanem gyáva... A szelíd nyúl úgy verekszik párzás idején, mintha a kocsmában lenne... De persze csak a másik nyúllal...

2019.12.11. 17:12

Azt is tudom, hogy a Margit szigetet nevezték nyulak szigetének, de hogy mééééér? Fogalmam sincs! Pedig tán nem is volt annyi nyúl, mint Ausztráliában...
Mert HATÁROZOTTAN emlékszem, hogy annak IS nevezték Ausztráliát, éppen azért, mert ahogy írod:
Tény, hogy "istentelenül" elszaporodtak, pedig - bizonyára! - a nyulaknak NINCS IS ISTENÜK, tehát csakis istentelenül szaporodhattak el.:DDD
Namármost! Mi lehetett az ok, ha csak - mondjuk - annyit vittek belőlük, amennyit a többi háziállatból? Valóban úgy lehetett, ahogy írod, hogy nem ette őket senki, még a sznupi kutya se, és ha rajtam múlott volna, az EMBER se, és hát igaz, ami igaz, ez a mondás biztos az, mert ha valamiből sok van, ezt szokás rá mondani:
"Szapora, mint a nyúl!" :P:P:P

Vagyis:
"Ha bőséges a táplálékkínálat az élőhelyükön, a nyulak évente többször is ellenek, emiatt számuk az adott helyen drámaian megnő." (Wikipédia)
Így aztán úgy tűnik, Asztrália ideális hely lehetett a számukra, ezért kellett "holokausztot" elrendelni ellenük:
https://index.hu/tudomany/til/2018/09/08/ausztralia_biologiai_fegyvert_vetett_be_a_nyulak_ellen/

Hogy én miért nem vagyok hajlandó megenni?
Mert imádom a MACSKÁKAT! :)))
Ugyanis egyik reggel, mikor még a kislányom itthon volt, az udvaron lévő autónk alatt a két macska között ott aludt egy nyuszi is! A cirmosok közt úgy elbújt a szürke bundás, hogy nem is vettük észre, csak mikor a férjem ki akart állni az autóval, és kiugrott alóla, ő meg majdnem elütötte!
Kiderült, a szomszédból jött át melegedni a cicáimhoz.
Még kérdezte is a kislányom, mi lett volna, ha?... Nyucska?
De szerencsére nőstény cicáink voltak!:)))

Képtalálat a következőre: „szürke házinyúl”
Szürke házinyúl

Továbbá:
Aki azt állítja, hogy a nyúl szelíd, az nem látta a "Gyalog galopp" c. angol filmet! :DDD
https://www.youtube.com/watch?v=pr9fWptjg10
Gyalog-galopp filmrészlet: A vérnyúl


2019.12.11. 12:31

Nem, nem... A nyulak szigete a mai Margitsziget a Dunában... :0)

 Amúgy a betelepített nyulak valóban istentelenül elszaporodtak, mivel nem volt ellenségük, mert a Dingók nem őket ették, meg nem is bírtak volna annyit megenni... Azt hiszem mára kialakult valamiféle egyensúly, azaz nagyrészt sikerült a nyulakat kiírtani... Jellemző példája az emberi butaságnak, de hát az akkoriakon nehéz lett volna ezt számon kérni, mert akkoriban a kutya se hallott ökoszisztémáról, meg hasonlókról... Vittek mindent, ami otthon megszokott volt, lovat, kutyát sertést, macskát, nyulat birkát, kecskét, stb... Hogy milyen károkat okozhatnak, az nem volt fontos...

2019.12.10. 23:12

Nahát, erről még csak nem is hallottam!
Ausztráliáról valóban hallottam, hogy fegyencek szigete volt, és nevezték nyulak szigetének is.

Én most kivételesen egy aranyos cicát hoztam, az imént találtam, bár mást kerestem, de ezt találtam, hát elhoztam, mert olyan cuki, még így is, hogy tudom, megrendezett beállítás:
Képtalálat a következőre: „muszály”


2019.12.09. 21:25

Elméletileg a dagadó vitorlákat akarja szimbolizálni (állítólag), mint utalás az egykori honfoglalókra (fegyencek)

2019.12.09. 17:53

Hát lehet, hogy pofon egyszerű, de jó lenne egy ilyen játékot újból látni, no meg azt az összecsukló csacsit is, amely - állítólag! - az ihletadója volt az építészmérnököknek a Sidney Operaház kagylóhéjainak felállítása, és állva maradása.
De olvasható az is, hogy narancshámozás közben jött a megoldás ihlete a tervezőnek... Sokféle legenda kering erről de az igazságot valójában senki sem tudja...

Kapcsolódó kép

Kapcsolódó kép

Műszaki rajzolat


2019.12.06. 16:22

Volt ilyen, emlékszem. Az elv pofon egyszerű, a kihúzott cérna húzza fel a mozgató szerkezetet, és amikor a végére ér, akkor megáll. 

2019.12.05. 16:40

Valóban sokféle tájszó van, pl. a LÉTRA szónai is akad: "lajtorja, rétorja"... de nemcsak nálunk!
A lányom mondta, hogy mikor leköltöztek Hamburgból Münchenbe, ott egész másképpen mondják a zsömlét, és nem is tudta a bajor csaj, mit akar, mert hamburgiasan kérte. Mikor rámutatott, akkor barátságtalanul ráförmedt, hogy az nem... (bocs, nemtom, mi), hanem ez a megfelelő szó rá.
Így rájött szegény, hogy igaza volt a csolnoki sváb zenekari tagnak, mikor figyelmeztette, hogy Hamburgban jó helyen lesz, mert ott a nyelvtan szerint beszélnek, azaz úgy, ahogy nálunk tanítják a németet. De már Bajorországban sok szó más!

GÖMBÖC:
Értem én, mint a "Kelj fel Jancsi!"-nak. Csak abban van alul valami súly (ólomöntet?), ami miatt mindig függőleges helyzetbe megy vissza, bárhogy teszed le.
Képtalálat a következőre: „kelj fel jancsi”
https://www.youtube.com/watch?v=-1W6ZvtPHo8
Olívia és a Keljfeljancsi

Viszont a GÖMBÖCNEK nincs semmi ilyen csalóka trükkje, minden trükk nélkül CSAK EGY egyensúlyi pontja van. MÉRNÖKI "huncutság"!
"Ki minek mestere, annak huncutja!" - mondta édesanyám, a női szabó.

Erről jutott eszembe egy "gyalogló kutya", amit a bátyám kapott az oszitársaitól, ugyanis őt "fakutyának" csúfolták, mert mindig sokat nevetett.
Ez a műanyagból lévő kutya igen fura szerkezet volt. Remélem, le tudom írni, hogy megértsd, mert sajnos képet nem találtam róla a gugliban.
Nos, a kutya orrába egy kis karikába madzag volt kötve, aminek a hossza kb. 60-70 cm volt, és egy nagyobb (mostani 10 forintos nagyságú) karika volt a legvégére kötve.
A kutyát oda kellett állítani az asztalra, és a madzagot végigfektetni az asztallapon úgy, hogy a nagy karika lógjon le az asztallapról. Annak a súlya hatására indult el a kutya cammogva, mert a talpai enyhén gömbölyűek voltak. Emiatt 
ide-oda dűlöngélve poroszkált az asztal széle felé. És amikor odaért a széléhez, MEGÁLLT!
Ott függött a levegőben a madzag a karikával a végén.
SOHA nem esett a kutya le!...
Fogalmam sincs, hogy működött!
Igazán kár, hogy nem találtam még csak hasonló képet se róla...


2019.12.03. 20:33

Tájszavak mindenütt voltak és vannak, bár egyre kevesebb van belőlük, hisz keveredik a nép és az irodalmi magyar válik egyre jobban uralkodóvá. A nagyapai ágon ilyenek a rocska, szakácska, kaska...  Amúgy kösz a magyarázatért.

A Gömbőc az nem azért olyan, mert elnagyolt, sőt. A különlegessége az, hogy csak egy egyensúlyi pontja van...

 

2019.11.28. 0:23

Hát nem tudtam, hogy nem tudod, mi aaaalfődiek egy tárgy eredetiből való elalaktalanodását göfésedésnek nevezzük.
Pl. ha a gumilabdán kis lyuk keletkezett, és már annyira leeresztett, hogy nemcsak kisebb és puha lett, hanem már itt-ott be is horpadt a gömb alak, elgöfésedett, vagyis GÖFE lett.
/Bár ha meggondolom, a mostani párom se tudta, mi ez a szó, azt mondta, ILYEN pedig nincs! Tudod, mint a zsiráf...
Pedig van! 
Ilyen GÖFE alakzat pl. a gömbhöz képest az a "bizonyos GÖMBÖC", már beszéltünk róla, ha jól emlékszem:

"Az egyik leghíresebb magyar találmánynak számító Gömböc az első ismert olyan homogén, konvex test, amelynek egy stabil és egy instabil, vagyis összesen két egyensúlyi pontja van. A Gömböc, sajátos formája miatt, mindig a stabil egyensúlyi pontjába billen vissza, függetlenül attól, hogyan tették le. Ennél kevesebb egyensúlyi helyzettel rendelkező test bizonyítottan nem létezik a világon.
A Gömböc feltalálója két magyar építészmérnök, Domokos Gábor és Várkonyi Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatói, akik több mint 10 évnyi kitartó kutatás után találtak rá a Gömböc formájára. A találmány kialakítása annyira egyedi, hogy jelenleg nincs olyan algoritmus, ami alapján számítógép segítségével lehetne keresni Gömböcöt. A felfedezés bizonyította Vlagyimir Igorevics Arnold orosz matematikus korábbi sejtését a Gömböc létezéséről.

A kutatásból származó matematikai modellel, egy kavics egyensúlyainak száma és helyzete alapján meghatározható annak eredeti mérete. Ez a számítás segített abban, hogy a Curiosity marsjáró felvételein látható kövekből a feltalálók a NASA-val közösen bizonyítsák, hogy a Marsot valaha jelentős méretű folyók szelték át. A Pennsylvaniai Egyetemen működő drónkutatási központ piko drónjainak formáját is a Gömböc ihlette.

Mára több ezer Gömböc található több mint 50 országban. A sorszámozott darabok állandó kiállítási tárgyként láthatóak a világ leghíresebb egyetemein és múzeumaiban."
/Forrás: https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/corvin-gomboc-domokos-gabor-kiallitas-bme-varkonyi-peter-2165605/

GÖMB: szabályos alakú test, minden külső pontja azonos távolságra van a belső középpontjától.
Képtalálat a következőre: „szabályos gömb test”

Kapcsolódó kép

Gömbnek nevezzük a térben azon pontok halmazát, melyek egy adott P ponttól legfeljebb egy rögzített r távolságra vannak. Ekkor P-t a gömb középpontjának, r értékét pedig a gömb sugarának nevezzük. A P ponttól pontosan r távolságra lévő pontokat együttesen a gömb felületének, vagy felszínének nevezzük.

Ezzel szemben a magyar találmánynak számító GÖMBÖC szabálytalan, idomtalan, azaz (népiesen szólva) GÖFE a gömbhöz képest:
Kapcsolódó kép
Meg kell mondjam, nem egy szépség, az biztos!
De!
Gondoljunk csak a szilvásgombóc házilag, kézzel kialakított gömbformáira!
Két egyforma nincs köztük, de különösen nincs egyetlen egy sem, amelyik ne lenne GÖFE!:DDD
Viszont nagyon finom!:)))

Képtalálat a következőre: „szilvásgombóc”

De hogy a "göfe tetejű" műanyag pohárra térjek:
Elszörnyedve láttam a mikró ajtaját kinyitva, hogy néz ki az előzőleg még szabályos kör alakú pohártető, és az alatta lévő pohár! Kb. a köralaknak a fele lejjebb el volt fintulva! - Na tessék, már megen egy szó, amit talán nem értesz, és el se tudsz képzelni! :DDD
Még örülhetek, hogy nem csorgott ki az elfintult, elgöfésedett pohárból a paradicsomleves!:(((

Egyébként vigyázz velem, a lányom is nagy "nyelvújítónak" hívott, azt mondta, én vagy a második Kazinczy!:DDD
Egyik kedvenc szó neki tőlem a BURGYING! ;o)
Képtalálat a következőre: „elvadult bokros terület”

A mikró működési elvét nem ismertem, igaz, nem is jártam utána, féltem tőle!:(((
Már értem, miért nem meleg a tányér, csak az étel.

2019.11.25. 20:46

Elgöfédesés? Aha... Az mi? 

A hungarocell szerű anyag nem tartalmaz nedvességet, ezért a mikróban nem melegszik. Az üveg sem, ha tiszta. A mikrohullám a nedvességet tartalmazó anyagokat melegíti, meg a fémtartalmúakat. Örvényáramot gerjeszt ugyanis bennük. Ezért van az, hogy példának okáért a melegített étel egyenletesen tuid átmelegedni a mikróban, míg mondjuk a hagyományos sütőben először a külseje.

2019.11.24. 9:32

Hát a csuda tudja, az aranyon kívül pl. a színes festékekben melyikben van fémtartalom?
A porózus állagú edényeket se tudom mindet megkülönböztetni...
A páromék a munkahelyen pl. belerakják azt a fehér puha (hungarocel lemez?...) anyagból készült tálcákat is. 
Én NEM merném, az biztos!
A múltkor egy vékony átlátszó poharas tescos paradicsomlevest melegíttetett fel benne a párom, és hiába tettem felemelten, lazán rá vissza a fedőt (hogy ne csapkodjon!), bizony elgöfésedett a teteje, és alatta a pohár. Na, ilyet se csinálok többet! Irány az átöntés! Biztos, ami ziher!:DDD

2019.11.22. 17:09

Jut eszembe. Nem minden tányért lehet betenni a mikroba, mert amelyiken fémtartalmú festék van, vagy pozus és marad benne némi nedvesség, az vagy a mikrot vágja haza (fémtartalom), vagy szétrepedhet (porózus)

2019.11.21. 19:18

Ez az utómelegítés itt kifejezetten a birkapörköltre vonatkozott, az sajnos gyorsan hűl, és pocsék már langyosan is. 
A pörköltes tányérjaim elég vastagok, mikor a Viscosa tulajdonost váltott, akkor adták el a konyhai eszközöket, sajnos, már csak két nagy tányérom van, a többi kistányér, azok is vastagok.

De ilyen vastagok a francia fehér-kék mintájú jénai tányérkészletem is.
Azt nem tudtam, hogy a tányért nem lehet magában felmelegíteni a mikróban... Ládd-e, a villanytűzhely sütőjében igen!:)))

Képtalálat a következőre: „francia fehér jénai tányérok”

2019.11.21. 17:22

Hogy tud valami evés közben kihűlni? Nahát.... Pedig én se vagyok egy gyors evő, de ilyen még nem fordult elő velem, hogy közbe kelljen melegíteni. Viszont akkor ha nálad ilyen előfordul, akkor javaslom, melegítsd meg a tányért. Bevált szokás, mert amíg az kihűl, addig melegen tartja magán az ennivalót. Csak hát persze nem lehet a tányért egymagában a mikróban felmelegíteni..

2019.11.20. 20:56

Hát tudod: "Van, aki forrón szereti!" Mármint a párom a levest... Én az enyémet csak 150 sec-ig melegítem.
Továbbá azt is kedvelem a mikróban, hogy amikor eszem az ebédet, közben is melegíthetek még rajta.
Pl. a birkapörkölt, mikor már kezd hűlni, visszateszem egy félperces utómelegítésre, mert az nagyon nem jó, ha már csak langyos. Bár eléggé letarolom a birkahúsról a faggyút, de azért marad rajta annyi, hogy kellemetlen legyen enni, mikor már csak langyos!:(((

Jójó, nem eszek gyorsan (főleg, mióta nem minden fogam van már csontból), de tudom, ti, férfiak gyorsabban esztek, mint mi nők, főleg, aki volt katona! ;o)

És még egy fontos dolog:
/Valamit az imént elkevertem... És lemaradt a már beírt hsz egy másik ablakban, most pótolom:/
Az én villanytűzhelyem hatásfoka valahogy erősebb, mint a netes "szakácsoké", mert ha azt írják, 180 fokon kell sütni, akkor az enyémen elég a 150 fok is, mert hamar túl sötét lesz a süti (pl. pite) teteje, és mire a belseje is megsül, akkor bantu néger lesz a teteje. Tehát én alacsonyabb hőfokokat használok, ez vált be.

Most megyek fimet nézni, majd jövök!
Üdv!


2019.11.20. 17:11

A villanytűzhelyen a 250 azt jelenti, hogy a sütés 250 fokon fog történni (azon tényleg szénné lehet égetni mindent), a mikróban ha a leves két perc alatt forró, akkor az elég magas fokozat lehet. Szóval 30 másodperc... No, majd egyszer, ha lesz hozzá kedvem, kipróbálom.

2019.11.20. 0:53

Tehát:
Adva van egy (képen bemutatott pelgrim) villanytűzhely, és egy - szintén bemutatott - mikrohullámú (állításod szerint sokat tudó modern) sütő. Grillsütőm külön nincs, csak grill fokozata a villanynak, de egyszer használta a férjem, s nem vált be, csirkét sütött volna, de nem lett olyan, mint a nagy áruházak forgós grillsütői, pedig ez is forgott...
Elég ügyetlen dolog, mert azok a csirkét tartó fémrudak valahogy nem álltak jól össze, és szétesett , mikor már puhult, azaz nem tudta pirosra sütni...
A vége tepsibe tétel lett! Nem most volt, olyan 20 éve?...

Egyébként a villanytűzhelyet nagyon szeretem, mert nagyon jól ki lehet használni, hogy sokáig melegek még kikapcsolás után is a lapjai. (A kerámialapos, még modernebbek még azt is jelzik, hogy még langyos a lap!)

Na szóval én nem tudom, a villanytűzhelyen hány watton, és meddig, de ama szénégetés óta óvatosságból kitaláltam valamit:
Azt csinálom, hogy bekapcsolom maximumra a sütőt (250  van ráírva a gombra), és mikor a piroslámpa elalszik, akkor beteszem a csak egy pillanatra csap alá tartott nedves kenyeret (Lehet a sima hűtőben lévő kenyér 3-4 napos is), s azonnal lekapcsolom a sütőt! Így BIZTOS nem gyártok szenet!!! Hát hogy hány percig tartom bent? Bevallom, sose figyeltem, csak azt néztem meg kézzel benyúlva, hogy a nedves kenyér héja már száraz, és ropogós legyen. Gondolom, olyan max 5 perc lehet? A kenyér nagyságától függ... Akkor egy tiszta konyharuhára teszem a konyhaszekrény kenyeres lehajtókás ajtajára, és ráhajtom a konyharuha másik felét.
Hagyom langyosra hűlni, mert forró kenyeret nem lehet szeletelni, ugyanis "meghúzza" a kés!

Az így felfrissített kenyeret max másnap el kell fogyasztani, mert nem lehet tovább tartani, s újból melegíteni sem ildomos!

A mikrohullámú sütőben a hűtő-hideg ételeket általában 2 percig melegítem, mert a párom forrón szereti a levest. De a császárzsömlét csak 30 sec-ig langyosítom, mert így nem húzza meg a kés, ha vízszintesen ketté vágod.
Különben is, speciális zsömle- és kenyérvágó hullámos-recés késem van hozzá.

Figyelem!
Sosem szoktam a zsömléket megcukrozni!

Nem is szeretem a porcukrot, meg úgy gondolom, nem tesz jót a zsömle héjának, elveszi a ropogós állagát a tetejének.
Viszont most éppen olyat melegítettem, amit még nem próbáltam: szalagos fánk, csokis krémmel (talán nutella félével, de nem az!) van töltve, reggel lett véve.
Ennek is elég a fél perc, még tán sok is, mert forró lett a belsejében lévő csoki krém!:(((
/Most eszem, fincsa!.../ Nem én sütöttem! Van vagy 55-60 éve, hogy sütöttem... Nem szeretek vele bajolni./

Ilyesmi volt:
Képtalálat a következőre: „szalagos farsangi fánk”

Nem szeretem a porcukrot rajta, meg is olvadt, s nem guszta! Aki szereti, inkább akkor cukrozza meg, ha kivette a sütőből.


2019.11.19. 17:22

Én már próbálta így is, meg úgy is, meg amúgy is. Grillsütőben teljesen rendbe van a dolog, mikróban meg vacak... De majd próbálkozok (meg se merem kérdezni hány watton és hány percig melegíted)