Macska topik

Macska topik

2010.10.24. 13:28

Közkívánatra:)

2019.10.11. 0:29

Azt is szeretem, de már írtam róla, hogy kánikullában inkább egyben sütöm tepsiben tejes piteként, mert különben én is megsültem volna, arabom meg nincs, aki legyezett volna közben! De te a tejes pitét is elutasítottad!:((( Mert a vékonyra sütött palacsintát szereted... Én abból is "falósabbat" szoktam sütni, így szerette a család. És legfincsább a vaníliakrémes palacsinta.
Lassan azt is lehetne sütni, már nincs olyan hőség!;o)

Egyenlőre hozatjuk a kaját, de már a fülünkön is az a száraz csirkemell jön ki!
Sehol egy csülök, vagy rántott hús combból... (A karaj szintén száraz!!!!)
A marhapörköltről első lábszárból nem is beszélve! A napokban vettem birkahúst, első lapockásat. Szombaton megfőzöm, hogy vasárnap ne kelljen főzni.
Nekem hétvégén nincs kajám, a hozatott menü csak péntekig van. A párom meg majd eldönti mit eszik? A fogyókúrás zöldségeit csirkemellel, vagy a birkapörköltet?! :DDD
Már úgyis bűnözött többször, mert evett a felvágottjaimból: füstölt tarja, fokhagymás szelet, abált szalonna, celofán kenyér helyett krumplis a péktől... hihihi!
Képtalálat a következőre: „toast kenyér”
Én még ezeket se szeretem! 

2019.10.10. 20:45

Érdekes, és biztosan jó is lehet, én azonban, ha már lehet, maradok a palacsintánál.... :0)

2019.10.10. 17:47

Hát igen, húslevesbe való cérnametélttel én sem bajlódom, de van egy étel, amit csak kézzel gyúrva lehet elkészíteni.

TEJBEPÁROLT TÉSZTA
/Mennyiséget nem írok, mert "gondolomra" szoktam csinálni/
Hozzávalók: liszt, tojás, tej, vaj, cukor, só

A szokásos módon szélesmetéltnek való tésztát gyúrunk, csak víz helyett tejet teszünk a tojással, sóval elvegyített liszthez. Teszünk bele kis cukrot is. Alaposan összegyúrjuk a hozzávalókat, olyan lágyságú legyen, hogy könnyen cipóvá formálhassuk.
Azaz ne legyen túl kemény, de lágy sem, hogy ne ragadjon a kezünkre.
Kinyújtjuk a cipócskát, de nem túl vékonyra, és felmetéljük kb. ujjnyi szélesen. Olyan "falhatós" méretűnek kell a metéltnek lennie!
Közben egy nagyobb (lehetőleg teflon), széles oldalú serpenyőbe a tűzhely nagyobb lapján vajat olvasztunk ki annyi tejben, hogy majd a tésztát a vajas tej ellepje, kis cukrot (ízlés szerint) is teszünk a tejbe. Mikor felforrt, a felvágott tésztacsíkokat halmocskákban beleszórjuk a vajas forró tejbe. Megvárjuk, míg újra felfő, és fakanállal megkavarjuk, szétválasztjuk a csomókat, ha összeragadt. Szinte állandóan kavargatjuk, szétválasztgatva az összeragadt tésztacsíkokat.
Addig pároljuk a vajas tejben a tésztát, míg a nedvességet el nem főtte, és olyasmi színt nem kap, mintha palacsintát sütöttünk volna. Itt-ott piros is lehet...
Általában házilag főzött folyós baracklekvárral vagy dzsemmel esszük, amelyet a tányérunkon teszünk hozzá ízlés szerint.
De nagyon finom pl. málnaszörppel nyakon öntve is.
Van, aki vaníliás cukrot szór rá, de mi azt már soknak tartottuk a cukorból!...
Lekivel a legjobb.
Aki szereti a palacsintát, annak ez is ízleni fog. Jó étvágyat hozzá!:)))

Nos, illene-e ehhez az erős szappanillat? Ugye, hogy nem?!;o)

Figyelem!
A neten lévő hasonló recept nem azonos ezzel az étellel! Én édesanyámtól tanultam, és a családom is nagyon szerette.


2019.10.09. 20:22

Valóban, a csempe mint szárító és vasaló nálunk is divatban volt a koleszban. Én kedvelem az illatos szappanokat (persze nem az édeskés illatokat) mivel már jó régen nem gyúrunk tésztát. Folyékony szappant is használunk, szigorúan kézmosásra, de van "rendes" szappan is készenlétben.  

2019.10.09. 16:08

Így igaz! Ahogy a Gorenje mélyhűtő ládát is Bécsből hozták sokan a tetőtartóval felszerelt trabantok tetején, pedig ha jól tudom, az is Jugoszláviából - Szerbiából - (de talán szlovén gyártmány) való volt.
Nem tudom pontosan, és nem kerestem rá.
Anyámnak az első hűtője Szaratov volt, az enyém Csehszlovák Elektroszvit, majd ahhoz vettünk egy Lehel 3 fiókos mélyhűtőt, amely még ma is megvan, és működik! 50 éves éppen!:))) Volt Minszk hűtőnk, most meg egy több, mint 20 éves Zanussi-Lehel hűtőgép kombink van, fölül mélyhűtő külön, és alul a normálhűtő, önolvasztós. Az is megvan, már több, mint 20 éves.
Nagyon reménykedem, hogy engem kiszolgál még...
Szappan:
Rájöttem, nem köll illatos szappan, főleg kézmosásra, mert ha pl. tésztát gyúr az ember lánya, azt nem ildomos erősen illatos szappanban mosott kézzel. Így maradtam a sima kékpöttyös babaszappannál. Még bizonyos foltos ruhadarabot is azzal a leghatásosabb mosni, mert jobban kiszedi a foltot, gondoljunk a babaruhákra, pelenkára... Nagy ritkán használok hipót, pl. őszibarack esetében, mert az csúnya barna foltot tud hagyni a ruhaanyagokon, ha evéskor rácsorog. Amivel nehéz elbánni, az a pörköltes pirospaprika zsírfolt. Édesanyám nem csinált ügyet belőle, napra terítette az olyan anyagot, és az kiszívta belőle a paprikaszínt. Kipróbáltam én is, működik!:)))
Egyébként olyan jót nevettem, mikor itt voltak a németben élő unokáim, és nagy élvezettel mostak kezet szappannal, ugyanis kiderült, még soha életükben nem mosakodtak vele, mivel nem is nagyon láttak olyat, csak az adagolós flakonos kézmosó folyadékot. Azt is tartok én, de jobbára azzal is csak mosok, pl. női alsóneműt...

Képtalálat a következőre: „teregetés az udvaron”

Ilyen függelékem is van, az előszobai hőtárolós kályha fölött lévő kalaptartó fogasra függesztem, reggelre remek száraz minden, csak nem szabad csorognia a ruháknak. A ruhazsebkendőket meg magára a kályhára tapasztom nedvesen, és még ki is vasalja szárítás közben.
A koleszban tanultam, a csempére simítottuk. Kinek volt ott vasalója, meg ideje rá?!:DDD
Képtalálat a következőre: „teregetés az udvaron”

Az enyém egyszerűbb, nem ilyen randa pók!:DDD


2019.10.08. 17:35

A Fa szappan nagy sláger volt, először Bécsből és Jugoszláviából csempészték, azután a pult alól lehtett kapni és sokáig tették be a szekrénybe, hogy illatosítsa a ruhát, majd már lehetett néha kapni és ma már utánad dobják...

2019.10.08. 7:05

Köszi a tanácsot, bztos alkalmazom majd. Hát ha nem lesz más választásom!!!:(((
Egyébként én még mostam anyám főzte mosószappannal, amit disznóölés után a cseplesz zsíros dolgokból főzött valami szódaféle port rakva a főzővízbe... Aztán kiöntötte egy rossz lavórba, majd megszilárdulás után vékony dróttal vágta kisebb darabokra.
És hát fából készült mosóteknőnk is volt.
Nem sírom vissza ezt az időt, szó se róla! Már csak azért sem, mert a mosószappan (boltban Flóra néven volt kapható) igen büdi volt. Az ún. "pipereszappant" csak mosdásra, fürdésre használhattuk, még kézmosásra is luxus volt a háború után sokáig!

Ez volt az etalon:
Képtalálat a következőre: „kék-vörös szappan”

Majd a 70-es években gyarapodott a választék:
Képtalálat a következőre: „kék-vörös szappan”
Még később, mikor már "nyugati" márkákhoz is hozzá lehetett jutni feketén, a Fa szappan volt a favorit:
Képtalálat a következőre: „kék-vörös szappan”

A férjem a 80-as években, mikor kamionozott, töméntelen AMO szappant hordott az iraki útjára, mert a románok imádták ezt a magyar szappant!:DDD
Asszem, volt vagy négy féle illatban (és színben: kék, fehér, sárga és zöld... talán rózsaszín is.

Ááááá, megtaláltam! Nyolcféle volt, de én ezekből nem találkoztam minddel, az biztos!
Képtalálat a következőre: „amo szappanok”

2019.10.07. 17:36

Hát a kapszulás cuccok ugyan a mosógépbe vannak szánva, de használhatod amúgy is, csak meg kell várni, amíg a burkolatuk leoldódik...  De tény, a régi, kézi mosáshoz való dolgok ritkán kaphatók.

2019.10.07. 8:14

Kedves Dmolnár!

Nos, a mosógolyókat én se ismerem, de a mostanában állandóan mosópor helyett propagált mosókapszulákat sem. Fenn vannak a neten, a gugli a segítségedre lehet a megismerésükben. Lehet, hogy nincs is köztük különbség, nem néztem utána.

Nagy bánatomra egyre kevesebb az általam tini koromtól megkedvelt mosóporok választéka. Sok mosószermárkában már csak a kapszulák kaphatók. Én meg ugyebár említettem, hogy áztatómosással (és kézzel) mosok, erre a célra nem valószínű, hogy jó a kapszula. Nincs automatám,  a keverőtárcsás Hajdúm megvan még, de azt se használom, 15 éve ott áll a sarokban. Nem tartok tőle, csak akkora rumli volt, míg az itthon lévő gyerek miatt sok volt a mosnivaló cucc, hogy már untam a rumlit. Nyugdíjasoknak nincs sok mosnivalójuk!...

Már írtam, annyira cidrizek az automatától, hogy még, és általában ezektől az új háztartási gépektől!
Tegnap este is kitoltam magammal, mikor a mikrót lejjebb akartam (kevesebb időre) módosítani, és egyre föjjebb ment!:'(
Végül a párom állította helyre, mert ugyi a feliratok is angolul vannak az ikonok fölött, az ikonokat se tudtam értelmezni.
Úgyhogy elmondhatom magamról: "automatagépek analfabétája vagyok"!:(((

Három dolog volt, amitől sose féltem:
1./ Porszívó
2./ Villanytűzhely 
3./ NDK habverő és mixer
Ezeket tini koromtól használom.

Már a kávéfőzőtől is tartottam, mert bizony az eltömődhet, ha túl porítva van a kávé, és akkor jön a kifújás, illetve azt mondják, fel is robbanhat... Így mivel én nem kávézhatom a szívem miatt (kergeti nagyon!), megegyeztünk a férjemmel, ő főz magának. Punktum!
Ha vendégek jönnek, és ő nincs itthon, akkor pechük van, mert csak nescafét kaphatnak tőlem! :DDD

Bezzeg ez a macsek nem fél:
https://www.youtube.com/watch?v=5tT93-vFbuc
A kiscica nyomtatót szerel

Ez az egyik kedvenc videóm a yuturól!:DDD

2019.10.04. 16:40

A mosógolyókat nem ismerem, de a színfogó kendő tényleg működik. A macsek meg aranyos, biztosan egészen apró kis jószág... :0)

2019.10.03. 23:14

Hogy micsodaaaa?!
Színfogó kendő? .... Erről soha nem is hallottam!
Utánanéztem a neten, ehen van-e:
Képtalálat a következőre: „színfogó kendő ára”

Én még a mosógolyókkal szemben is fenntartással viseltetem, mert még mindig mosóport keresek, abban bízok, na! ;o)

Asszem, le kén fekünni, jóéjt mindenkinek!
Képtalálat a következőre: „alvó macska”

2019.10.03. 17:22

No de feltalálták már a színfogó kendőt! Bizony. Fogalmam nincs, hogy működik, de tényleg működik. Édesanyám vett ilyet évekkel ezelőtt és próbaképen, mostt együtt jó fogós holmikat. Kutya bajuk nem lett, ellenben a kendő tiritarka lett.. Hogy ezt hogy csinálják, az rejtély.

2019.10.01. 23:55

Hát tény, hogy a mai automata mosógépes világban is gyakran előfordul ilyesmi, ha az anyuka nem tanítja meg az egyedül élő fiát, milyen színeket lehet együtt mosni.
Fehéreket lehetőleg csak fehérekkel, vagy ha mintás csak nagyon világos mintájúakkal.
Nem véletlenül vannak a mosószerek sem különválasztva.
A COLOR az ugyebár főleg azért van, hogy ne fakítsa ki a színeket az anyagból a mosószer, az meg hab a tortán, hogy ne batikolja össze a különféle színeket a múltkor mutatott anyagoknál.

Találtam egy oldalt, ami a színekkel foglalkozik, igaz, nem a mosásról van szó benne, hanem a festésről, de a lényeg, tanuljuk meg, milyen színek hatnak egymásra, és hogyan:
https://www.muveszhaz.com/hirek/alapszinek-bevezetes-a-szinezesbe-3-resz/

színkör - alapszínek - elsődleges színek

színkör_masodlagos_szinek

színkör_harmadlagos_szinek


https://www.muveszhaz.com/hirek/komplementer-szinek-bevezetes-a-szinezesbe-5-resz/
színkör


KOMPLEMENTER SZÍNEK

A komplementer színek nem mások, mint a színkörön egymással szemben elhelyezkedő színek.

Pl.: sárga és lila vagy a piros és zöld

Mint az alábbi színkörön:
komplementer színek


A rózsaszín az igen faramuci színárnyalat, mert van benne szép és igen (nekem!) csúnya is.
A lilásrózsaszínt szeretem, de az ún, lakszos rózsaszínt (narancsos rózsaszín) utálom!
Ilyen színes volt az a bizonyos ágyneművászon, amiről a múltkor írtam, nem fehér. Az csak a vendégnek járt ki! :)))
Képtalálat a következőre: „narancsos rózsaszín”

Itt a Pink lilás rózsaszín tetszik nekem, a Vintage nem. Ez hasonlít a lakszosra, csak az világosabb.
És ez az az ún. "svájcibugyi rózsaszín"!:DDD
Hosszú szárú volt, jól jött a hideg teleken, mikor még nem létezett harisnyanadrág, és betakarta a combon a "különbséget", és az sem fázott át. Nőknek nagyon kell ügyelniök, fel ne fázzanak, mert keserves kín a petefészekgyulladás!:(((
 

2019.10.01. 15:34

Ma már jók a műanyag ruhák legtöbbje. Hiába az új anyagok. 

Rózsaszín meg azért volt, mert együtt lett mosva valami piros tornagatyával....

2019.09.28. 22:06

Lehet, hogy igazad van a műszálas anyagokkal kapcsolatban, hogy bizonyos vegyi eljárások miatt tudják tartani a színüket. Viszont nem bírják a forró hőfokot, mert valósággal ráragadnak a vasalóra, míglen a pamut vagy vászon csak megpörkölődik(elszíneződik), de nem olvad el.

Hát igen, mindennek meg van a maga előnye és hátránya.
A pamut és vászon, azaz a természetes anyagok divatja azért jött vissza, mert a műszálas anyagokból készült ruhákba csúnyán bele lehetett izzadni, azaz nem levegőzött a test benne.

Nem értem, miért kellett Neked rózsaszín fehérnemű? 
Nekem viszont azért volt fiú szandálom gyerekkoromban, mert nem volt pénzünk, és anyám a bátyám kinőtt szandálját vetette fel velem. Naná, hogy engem is kicsúfolt a többi lány!:(((

2019.09.27. 18:14

Gyanítom azért lett tartósabb a műanyag ruhák színe, mert a műanyagot egészen prózaian nem lehet alapfestékekkel befesteni, mert "ledobják" magukról a festéket, így azután mindenféle érdekes vegyi eljárást kell alkalmazni.... Attól aztán a menykőcsapást is kibírja.

Amúgy nekem is volt rózsaszín fehérneműm (fiú gatya rózsaszínben... édes istenem, tornaórán átöltözni..., képzelheted) :0)

2019.09.27. 16:55

Nos, a kékfestő ruha azért engedte a színét, mert PAMUT vászonból, azaz KARTON anyagból volt!
Ugyanis emlékszem, gyerekoromban még nem voltak műszálas anyagok, hanem vagy vastag SZÖVET (ezek voltak a gyapjú anyagokból, esetleg gyapotból, vastag pamutszövetből varrt téli ruhák, kabátok), vagy vékony KARTON (lenvászonból, grenadinból, azaz selyemből, vékony pamutból készült nyári ruhák, szoknyák, ingek) anyagból szabottak, varrtak voltak csak.
Igen ám! De nemcsak a kékfestő karton anyag volt az, amelyik engedte a színét, hanem a karton anyagok színtől függetlenül MIND!
A piros, a sárga, a zöld kartonból varrt ruhák, a lakszos rózsaszín vászonból készült ágyneműhuzatok... Szóval mindegyik fogott mosáskor!
Így aztán ugyancsak ügyelni kellett, hogy szín szerint mosson a háziasszony, vagy a mosónő!
Mert különösen ha pl. egy fehér inget együtt mosott valamilyen erősebb színű - mondjuk, királykék, vagy levélzöld szoknyával, esetleg egy kis sárga blúzt is közéjük téve, isteni "batikolt" eredmény született! :DDD
Különösen azért, mert ha nagyon piszkosak voltak, előtte jó meleg mosószappanos (mosópor se létezett még!) vízbe be is kellett áztatni egy mosóteknőbe őket, hát... Ne tudd meg, mi lett belőle!
Olyan batik mintát egy művész se tudna csinálni, amilyenek ezek a ruhadarabok, különösen a VOLT fehér ing lett! :DDD
A színek erőssége és a színkavalkád tarkasága attól függött, mik voltak egymás mellett a vízben! Ráadásul fakóbbak is lettek a festékanyag kioldódása miatt.

Régen ez nagyon bosszantó volt, már csak azért is, mert ha esetleg külön-külön lettek is mosva, de az udvari szárítókötélre kiakasztva a naptól bizony minden karton, vagy selyem anyag kifakult. S mennél többször volt mosva, és napon szárítva, egyre világosabb lett.
Ez a kifakult holmi különösen ócska cucc benyomását keltette, ezért aztán pl. a jónép templomba vagy bálba mindig ÚJ ruhában kellett, hogy menjen, amit még nem ért víz, napsütés is még kevés.

Képtalálat a következőre: „kifakult ruha”
Rózsaszín és fekete ruha "eredménye" együtt mosva

Képtalálat a következőre: „kifakult ruha”
Kifakult "piros-zöld" pruszlik

Mikor bejöttek a műszálas anyagok, attól kezdve általában nem volt ilyen probléma, mert nem tudom, mi okból, de a műszálas anyagok többségében tartják a színüket. 
Az első ilyen anyag a TREVIRA szövet volt, és a "Krisztina-batiszt".

Képtalálat a következőre: „trevira ruha”

Trevira alkalmi ruha

Képtalálat a következőre: „krisztina batiszt blúz”
Krisztina batiszt hálóing

A nyelvtörős locsolóversike kár, hogy az egész nem "eszperente" nyelven íródott, úgy még fájintosabb lenne, he-he-he!:)))

 

2019.09.25. 15:18

Nos, valamikor nagyon nagy divat volt a kékfestő ruha. Csak éppen fogott, mint a veszett fene. Ugyanúgy mint régen a farmerek is, az őskorban még. Hogy most, a modern vegyipar korában is ereszti e még a színét, azt nem tudom, de valamikor (úgy tán harminc éve) bizony sok vásári árusnál lehetett látni. Amúgy szép is, mint minden, ami természetes. 

Locsoló versben volt egy rövid, olyan ötvenes évek beli, hogyaszongya...

"Zúg a traktor, szánt az eke, az elvtársnőt megpermetejhetem e?" Kissé nyelvtörős, a negyedik féldeci után már annyira nem tudja az ember elmondani... :0)

2019.09.25. 15:02

Szióka, míííííáááááúúúúúú!:)))

Ha már itt tartunk, elbalancéroztam egy vicces locsolóversikés oldalra, és ott olvastam zöld ibolyáról is:

"Kék erdőben jártam,
Zöld ibolyát láttam,
Felfordult a világ velem,
De azért még jó a kedvem,
Kölnivizem nagyon csodás,
Ide veled piros tojás!
Szabad-e locsolkodni?"

És itt van egy picit malac versike is:

"Van nekem egy kis locsolóm,
Kölni nincsen benne,

Ha én azt most elővenném,
Nagy röhögés lenne."

Szóval a NÉP-nek a lila is KÉK... Nahát!:(((
DE! Nem úgy van az, csak esetleg a dalokban.
Ugyanis az ún. magyar népi öltözet a "kékfestő" bizony, hogy VALÓDI kék, s nem lila:
https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A9kfest%C3%A9s
Kékfestés

kékfestés egy textíliákon alkalmazott színmintázási technológia, amely nevét onnan kapta, hogy a minta eredeti formájában jellegzetesen kék alapon fehér színben jelenik meg. A kékfestés magát a műveletet jelenti.
(.... ) 

A kékfestő kelme az elmúlt századokban jelentős szerepet játszott a magyar népviseletben és a lakástextíliák körében, de ma is népszerű, napjainkban is több kisvállalkozó foglalkozik ilyen termékek előállításával. A kékfestő kifejezés 1770-ből, a pápai Bengely István panaszos levelében fordul elő először, majd széles körben elterjedt. A kék-fehér színű mintázás a keleti porcelánoknak volt a jellemzője, ezért is nevezték a festők az eljárást németül Porzellandrucknak.
Sk. megjegyzés: Ha nálunk Magyarországon kínai étteremben járunk, elengedhetetlen, hogy ne találkozzunk kék-fehér kínai csészékkel:
Kapcsolódó kép
 
Viszont biztosan tudom, hogy a németeknek is van kimondottan kék-fehér porcelánjuk. Drezdában jártunkkor ellátogattunk Meissenbe is, ahol láttunk sok szép meisseni kék-fehér porcelánt:
Képtalálat a következőre: „meisseni porcelán”

2018 novemberétől a vászonra festett magyar kékfestés az UNESCO Szellemi kulturális örökség része.

Kékfestő minta - magyar mintakincs:

Kapcsolódó kép

Képtalálat a következőre: „kékfestő minta”


Kékfestő ruha:

Képtalálat a következőre: „kékfestő népviselet”


2019.09.24. 20:41

Ki tudná megmondani? Biztos elég régi, bár biztosan nem ősmagyar... 

Amúgy meg az ibolya kék, mármint a nép ajkán...