Macska topik

Macska topik

2010.10.24. 13:28

Közkívánatra:)

2020.01.21. 13:28

Kullancs ügyben mázlisták vagytok. Amúgy az idők során sok változata volt annak, hogy kell kiszedni, most éppen nem tudom hol tart az ügy, talán a kullancs kanálnál...  De tényleg volt olyan, hogy be kell kenni valami krémmel és akkor magától kimászik, mert nem akar megfulladni... Mert akkor ugye ez volt a nagy gond, hogy beszakad a feje.. 

Ami a másik témát illeti, hát most már nagy a cicád, így se a mancs, se a fog beakadás nem fenyegeti.. Használd nyugodtan a nyakörvet.  De ha a porozást választod, azt azért jegyezd meg, hogy a macsa nyalogatva tisztítja a bundáját és nem biztos, hogy a méreg lenyalva jót tesz neki...

2020.01.21. 1:16

Tudom, de nem tudtam, mit tegyek, ugyanis a hátán olyan vaskos bolhafészek alakult ki, hogy féltem, kikarmolja a bőrét a vakarózástól. Valószínűleg az udvaron szedte össze őket, pedig keveset volt kint, de itt annyi a kódorgó szomszéd macska nyakörv nélkül, így valóságos ÁLDOZAT lehetett a picike a bolháknak. A kandúrunknak volt nyakörve, ő védve volt, annál inkább támadták le a bolhák szegény kicsikét!:(((
Szerencsére itt nálunk még kullanccsal nem találkoztam.
A gyerek is erdei kirándulásról hozott haza a hasán egyszer, meg én is. 
Szemöldökcsipesszel szedtem ki az enyémet, de a gyereket elvittem a gyerekorvoshoz!
És képzeld, mit csinált! Bekente zsíros kenőccsel a kullancsot, és azután szedte ki csipesszel!
Én úgy tudtam, ez TILOS!
Mert ilyenkor köpködi bele a bőrbe a bacikat!:(((
Képtalálat a következőre: „kullancs”
A szakemberek szerint áprilisban a legaktívabbak a kullancsok!:(

2020.01.20. 10:13

Hát ugye nem egy könnyű feladat, de megoldható és kisebb tortúra és hatásosabb, mint a porozás. Az viszont igaz, hogy drága, bár ami azt illeti, van már olyan is, ami kilenc hónapig tart, és ugye télre úgyse kell, vagy legalábbis nem valószínű hogy kelleni fog. Próba szerencse. Ha szeret az öledben henteregni, akkor nyert ügyed van, mert ha elalszik, simán fel tudod rakni a nyakravalóját. A mi cicánkat a lányom szokta fogni, de semmi karmolás, pedig alkalmanként kullancsokat szedek ki belőle (tavasszal, amikor még nem kapott védelmet) és azt nagyon nem szereti, mint ahogy a nyakba fröcskölést sem, de eltűri..

Jut eszembe. Kéthónapos cicát nem szabad semmilyen szerrel védeni. Se nyakörvvel, se fröccskölőssel, se porral. Rajta van a cuccokon, hány hónapos kortól lehet...

2020.01.18. 19:22

Sajnos nagyon picike volt még, 2 hónapos se volt, de kényszer helyzet volt, hogy ilyen kicsikén került hozzám.. A volt gazdája leutazott a Balcsira az anyjával és a testvéreivel, őt már nem akarta magával vinni, mert csak ősszel jöttek vissza.
Féltettem, hogy felakad valahová... A félelmem nem volt alaptalan.
Így a malőr után sokáig folyadékkal kezeltem, de mikor már csak a nyugdíjam lett a "jövedelmem", kissé drága az a 3 e ft havonta!:((
Marad tehát a porozás, amit ő is, én is utálunk.
Nyakörvvel azóta se próbálkoztam, mert kiugrik a kezemből. A porozást a fürdőkádban végzem, kockáztatva ezer körömcsikarást!:(
Ez van. Tíz év? Az jó lenne mert tényleg nem szeretnék már ismét ksmacskával bajolni, az ő heppjeit már megszoktam.

"Mamíííí! Ne hagyj itt, még csak 2 hónapos vagyok!... Mi ez a vacak a nyakamon?!"

2020.01.17. 13:37

Hát akkor a macsekodnak van még tíz éve ha jó erőben van... Amúgy azt hiszem, te a nyakörvet túl lazán tetted rá. Tudom, "nehogy fojtogassa". Ismerem, de nem jó módszer. Le van írva a neten, tessék rákeresni és igen, úgy kell a nyakába tenni. Méghogy a praclija befér alá, kac, kac. Esetleg a kisujjad férhet be alá, de még az is sok, kivéve ha nagy a bundája. Amúgy teljes egészében rá kell símuljon a bőrére. 

De lehet próbát is tartani (ha ugyan sikerül), hogy megpróbálod lehúzni a fejéről. Ha rögtön az elején elakad, akkor nyertél, ha nem, akkor lehet szűkebbre venni. 

2020.01.16. 19:26

Bolhanyakörvet Cilinek nem lehetett adni, megpróbáltam, és majdnem elpusztult, ugyanis "bekapcázta", azaz meg akart tőle szabadulni, és mivel picike volt még, a picike alsó állkapcsával akarta lehúzni a nyakáról, és már csupa vér volt az éles fogától a nyelve, mire észrevettem, mi történt. Majdnem besokkolt miatta! Közelébe se lehetett vinni többé!
Sok macskánk volt, szinte mindnek volt nyakörve, de még így egyikkel se jártam. Pedig figyelmeztetett a szomszéd fiatalember, aki ugyanígy járt a kiscicájával.
Igaz, régebben is volt nyakörv balesetünk, de nem volt vészes: az egyik kiscica valahogy belebújt a melső lábával a nyakörvbe, egy másik meg folyton elhagyta valahol, az kis gumis volt... A bolha elleni cseppek meg irtóra drágák (itt 3 e ft egy hónapra való  pici adag, így marad a pirimol por, ami büdi, és félek, hogy mérgező is. Ha már meglátja a flakont, menekül... Úgyhogy ördögi kör!:(((
Engem nem izgat nagyon a bolha ügy nyáron, mert kint van az udvaron éjjel, nappal, csak enni jön be. Télen viszont bent alszik, és ez a páromat bosszantja, mert őt szeretik a bolhák!:(((

Úgy döntöttem, már 77. éves leszek, a cicám kb. 10 éves, TÖBB MACSKA NEM KELL!
Pedig olyan hűséges így ivartalanítva, mint egy kutya, csak nem ugat.
Tegnap is átkísért a szomszéd nénihez, és lent a lépcsőnél megvárta a 2 órát, amíg beszélgettünk. 
A páromért nincs oda, az biztos. Nem fél tőle, hanem csak "tart". Pedig nem bántja. De az állat megérzi, ki az, aki nem szereti.

2020.01.16. 11:02

Így ezt nem lehet megmondani. Tessék kérem hátulról mutatni, felemelt farkincával... :0) A megpatkolt bolhák meséjét ismerem, még rajzfilm is volt belőle, csak ennek éppen szomorú a vége. A bolhák ellen pedig bevált a méregdrága nyakörv, vagy a csöppek a nyakba. Nem olcsó, de hatásos. Igaz, az adagolás után egy hét, mire hatásos lesz, de megéri. A pehelypaplan valóban durva. Ámbár régen (úgy harminc éve, vagy régebben) még volt olyan, hogy toll felújítás. Amúgy nekem nincs szín igényem cica ügyben. Mindegy milyen színű csak szép legyen. Kivétel a ször nélküli macsek, mert szegényke az randa.

2020.01.16. 0:27

Kitűzött (mármint általunk) menekülési hely nálunk sincs, de ha nagyon szorul a kapca, akkor a "kisasszony" kimenekül, legalábbis nyáron, de ha csukva az előszoba ajtó, akkor pánikszerűen kaparja az ajtót, hogy kimenekülhessen, ha véletlenül inzultus éri, de hamar elfelejti a malőrt, és simán visszajön, ha fázik.
A macsek az enyém, így én toleránsabb vagyok a mániáival szemben, a párom nem nagy macskabarát, ugyanis irtóra szeretik a bolhák, és ha csak egy akad idebent, az megtalálja. Nekem nagy szerencsém, hogy nem szeretik a véremet valami miatt, így rajtam csak másznak, de soha még egy se csípett meg.
Viszont nehéz elcsípni őket, és csak a két köröm közé szorítással lehet kinyírni őket, és mivel nagyon fürgég, ez a manőver igen nehéz!:(((
Az angol király és az orosz cár bolha-vetélkedőjét biztos ismered, a miniatürizálás régi történetét, mikor megpatkolta az orosz kovács a bolhát:
Képtalálat a következőre: „megpatkolt bolha”


Azt én sem tudom, hogy a háromszínű kandúr nemléte igaz-e, vagy sem, a Jókai novella szerint nem, mert az angol újság hirdetése csak kamu volt arra nézvést, hogy aki bevisz egy háromszínű kandúrt, az díjat kap.
Tapasztalatom nincsen, többnyire cirmosaink voltak. Egyszer volt egy szürke-fehér, és egyszer egy fekete fehér tarka kandúrunk, háromszínűnk sosem volt.
A vörös macsekokat nem kedvelem, de főleg a feketéket nem, mert azokkal mindig pechünk volt...
Az egyik egyszer belefialt a rekamiéban lévő selyempaplanba! Gondolhatod, mit szólt a férjem! Tönkretette a drága anyám által csináltatott pehely paplant!:(((
Képtalálat a következőre: „alvó macska a paplanon”
Vajon ez a cica milyen nemű?


2020.01.15. 12:18

Hát lehet, hogy igaz... A fene se nézi az utcán a macsekokat, hogy fiúk e, avagy lányok. Csak azt, hogy szépek, vagy lomposak és kedveskedőek e, vagy félénkek. Otthon meg volt ugyan kandúr, pár darab csak, de azok vagy cirmosak voltak, vagy kétszínű tarkák. A mostani cicánk is kandúr és szürke-fehér tarka, csak már nem "annyira" legény... Állatorvosilag...

Amúgy meg, "sötétben minden macska fekete" a szólást kicsit elferdítve. Nálunk nincs kitűzött menekülési hely. A múltkor sikeresen fejbevertem a cipőmmel, mert kicsúszott a kezemből (a cipő, nem a macska) és persze őmacskasága meg ott vacakolt a lábamnál némi fejvakarásra várva, de csak a konvektorig szaladt és aznap nem állt velem szóba. Másnap már igen, mert ugye a dögönyözést csak nem lehet kihagyni...

2020.01.14. 23:33

Cili nem szereti a vizet, kipattan a kagylóból, mint a nikkelbolha! :DDD
De az biztos, mindig új helyet keres, egyedül a mosdó neki a vígasztalódási helye, ha mondjuk a wc előtti lábtörlőn belerúgunk, mert a terepszíne miatt nem látjuk, hogy ott van, ha nem kapcsoljuk fel a villanyt.

Ha mondjuk fehér foltos lenne, semmi gond nem lenne, sötétben is látni lehetne...

Képtalálat a következőre: „fehér tarka macska sötétben”

Ezzel az írással már többször találkoztam, és nagyon nehéz elhinni, hogy igaz! Főleg Jókai "Háromszínű kandúr" c. novellájának ismeretében, amiről már régebben írtam.


2020.01.14. 11:33

Édesanyának is volt egy cicája, akinek szintén a mosdókagyló volt a mániája. Csakhogy ő még azt is élvezte, de még hogy, ha a csapból folyt a víz. Soha nem láttam még macskát "zuhanyozni", de ő csinálta. Csurom víz volt a végén... 

2020.01.14. 0:40

Enyém se eszi a házi kosztot, de a pörköltet valahogy mégis szereti, ezért adni szoktam neki belőle, főleg szaftot, mert nagy karika szemeket kereszt rám! DDD
Egyébként ő se megy fel az asztalra, csak nagy ritkán... ALUDNI!!!... Hogy méééér?! Nem tudom el se képzeni, mert soha nem szokott felmenni kúpárkodni. Rengeteg helyen alhatna a lakásban, de mostanában a párom nagy mérgére bevette magát a mosdókagylóba!:(((
Alvókosarat kár lenne venni neki, bele se menne!:(((

Mikor kicsi volt, már akkor szeretett kerek edényekbe feküdni.



2020.01.13. 12:18

Maradjunk a tarhonyánál, mert az orsótésztát pörkölthöz nem igazám kedvelem. Nálunk a macskára nem kell vigyázni, mert egyrészt nagyon intelligens és nem mászna fel soha az asztalra, másrészt nem eszi a házi kosztot, mert rettentő finnyás... 

2020.01.11. 15:06

Füstölt ízű leveskockát én is szoktam venni, csak nálunk ritkán lehet kapni, a granulátumot szintén...
Egyébként van egy nagyon jó húsleves alap, nem kocka, nem por, hanem kis tojás alakú kocsonya. Ebből pár perc alatt húslevest lehet rittyenteni, 2 db-ból szoktam grízgaluska levest csinálni belőle:
Egy tojást annyi grízzel (búzadarával) elkeverek, amennyit a tojás felvesz, hogy masszív masszát kapjunk belőle, sót és apróra metélt petrezselymet teszek bele. Kicsit állni hagyom, majd a felforrt lébe teáskanállal kis galuskákat szaggatok, kb. 8-9 percig főzöm, és máris ehető. Ha "gazdagabban" akarjuk, és aki szereti, akkor vékonyra karikázott sárgarépát (esetleg fehér répát vagy zellergumót szintén karikázva) teszünk bele, ugyanannyi idő alatt megfő, mint a grízgaluska.
Csuda finom utána a marhalábszár pörkölt tegnapról mondjuk pirított tarhonyával, de gyorsabb orsótésztával.

Macskát kizavarni, mert imádják a marhapörköltet! ;o)


2020.01.09. 20:12

Hát a füstölt leveket édesanyám is eltette sokáig, és ebből (evvel ízesítve) főztek bablevest, krumplilevest. Amúgy most a boltokban lehet kapni füstölt ízű leveskockát... Mer a világ változhat, de ami jó, az jó...

2020.01.08. 0:37

Hát ugye kétszersültről már hallottam, meg a pacalt is duplán főzik (illetve előfőzik), de kétszer főzött húslevesről még nem hallottam. Ugyancsak nem hallottam füstölt húsból főzött húslevesről sem. 
Bár olyat főzött Édes, hogy a babfőzeléket füstölt csülök levével eresztette fel, egy másik fazékba meg hosszú lére levest csinált a füstölt hús levéből, és csipetkét főzött bele. Azt szerettem is, pedig a füstölt húst általában nem csípem, viszont sem a kocsonyát, sem a töltöttkáposztát nem szeretem füstöl íz nélkül.
Ha másom nincs otthon, akkor füstöltízű por aromát (üvegben vagy kis staniszliban lehet kapni , bár eléggé ritkán!) teszek bele.
Ezt szoktam a CSUPÁN tejfölös tésztára is szórni. Csuda fincsa! Erre nem szoktam túrót se tenni.
A túróscsuszára meg húscsík nélküli (én csak túróscsusza szalonnának hívom) szalonnát sütök ki olyan "zörgősre", egy baj van vele: Igen büdi zsírszag lesz a túróscsusza töpörtyűjének kisütésekor. Még ilyen hidegben is szellőztetni kell miatta!:(((
A csuszatésztát régen mi gyúrtuk, tépkedtük szabálytalan darabokra, vagy a szekrény tetején a nyújtódeszkán szárítottuk, és magától töredezett el.
Képtalálat a következőre: „házi csuszatészta”
Házi csusza tészta

2020.01.06. 13:46

Azért hívják úgy, mert nem mezei húsleves, hanem duplán főzött (itt van róla https://halbanpacolt.blog.hu/2016/02/15/konyhaszotar_consomme_francia_konyha)

Amúgy, ha nem kellene ennyit fizetni érte, egyszer kipróbálnám. Hátha tényleg jó. Ami a húsleveseket illeti, én mindegyiket szeretem. Akár csak csirke, tyúk, kakas (ajvé!), libaaprólék, vagy disznó, vagy marha, vagy vegyes, egyre megy. Sőt, én még a nagyapáméknál készült füstölt hússal készült húslevest is szerettem... 

2019.12.29. 23:41

Biztos, hogy NEM a TE ízléseddel van baj!
Szerintem sem egy "was ist das"-ok a francia konyha receptjei!:DDD
Van egy könyvem, Rákóczi Jánostól, aki a Gellért száló konyhaséfje volt, és 2 évig volt Párizsban, hogy elsajátítsa a francia konyhaművészetet...
Aztán megjelentette a szakácskönyvét, és annak minden témaköre (levesek, sertés- és marhahúsok, halak, stb.) kétféle változatban vannak, illetve sajátságos francia étkek is vannak benne.
A vőlegényemtől kaptam azzal a megjegyzéssel, hogy nem szeretné, ha mindent megfőznék belőle.
Gondolom, pl. erre gondolt a francia konyhából:

ERŐLEVES FECSKEFÉSZEKKEL

A csemege levesek között előkelő helyet foglal el az indiai ehető madárfészkekből készült leves. E fészkek egy Hátsó-indiai szigeten élő fecskefaj fészkei. Először a kínai konyha készítette, s onnan terjedt el az egész világon.

RECEPTJE:
6 személyre 4 fészket veszünk, amelyeket 4-5 órán át hideg vízben áztatunk. A fészkek az áztatás következtében finom szálakra oszlanak; kiskéssel megszabadítjuk a tollaktól és a "nem odavaló dolgoktól" és több vízben megmossuk. Ezután tiszta vízben 5-6 percig forraljuk,leszűrjük, és hideg vízzel leöblítjük. Utána erőlevessel felöntve 2 óra hosszat főzzük, lassú, egyenletes forrással (mint a húslevet szoktuk). Ha megfőtt, megfelelő mennyiségű erőlevessel felöntjük, hogy 2 liter legyen, és kellően megízesítve tálaljuk. Ehhez a leveshez marha- és szárnyashúsból dupla erős consommét (=erőlevest) főzünk.
Kapcsolódó kép
Fecskefészek "begyűjtése":
Vegyél egy hosszú bambusz rudat, majd a barlang mennyezetére rakott sarlósfecske-fészket verd le! Figyelj, hogy igazán frissen készített legyen, mert csak ez a fészek a megfelelő!...

 

Kapcsolódó kép

Kapcsolódó kép
Nyálból készül a világ legdrágább levese ...

Nem csak a világ legdrágább kávéjától, hanem a levesétől is elmegy a kedvünk, ha meghalljuk, hogy valójában miből is készül! A kínai fecskefészek-leves alapleve, voltaképpen nyálból van.

A tengerparti üregekben fészkelő faj ugyanis tapaszból készíti a fészkét. A fecskék a nyálukkal gyúrják össze ezt az anyagot, annak érdekében, hogy speciális építőanyag legyen belőle. Ez tengerparti fűféléket tartalmaz, viszont ürüléket nem, mert a fecskék nem piszkítanak a lakóhelyükbe. 
/Innen származik valószínűleg a mondás: "A madár se piszkít a SAJÁT fészkébe!"... Bezzeg az ember!:((( /

2019.12.23. 14:11

A francia konyha világhírű, valószínűleg nem ok nélkül, de én még jó francia ételt nem ettem... Valószínűleg az én izlésemmel van baj. Pedig próbáltam Párizsban és másutt is. Ettem nagyon jókat a spanyoloknál, portugáloknál, németeknél (!), angoloknál, de a fracia konyha eredményei számomra megálltak a hidegkonyhánál..

2019.12.21. 0:49

Jajj, ne is mondd!
Én valahol olyat is olvastam, hogy létezik egy speciális konyhai eszköz, a "KACSAFACSARÓ", amely azt a célt szolgálja, hogy a kacsa rózsaszín húsából pépet facsarjon, és az ínyencek azt a facsart húslét használják mártásnak a kacsából készült ételekhez!:(((
Képtalálat a következőre: „kacsAFACSARÓ”
Hogy ez a szerkentyű micsoda? Hát EZ A KACSAFACSARÓ!
Nos, erre MIT NE MONDJAK?!
Remélem, hiszel a szemednek? Tessék!
Kapcsolódó kép
Kacsaprés ezüstből.

A hagyományos francia konyhát vivő éttermek legtöbbjében szinte biztosan ott áll a az ezüstből készült óriás-kacsaprés: ezzel préselik ki a félig sült szárnyas csontjából a levet, mártásalapnak – manapság a látványosság kedvéért néha a vendég előtt.

Nem irígylem a francia séfeket! Jó gyomruk lehet... Biztos nem Martin dokik, aki orvos létére viszolyog a vértől!:DDD
Képtalálat a következőre: „doc martin és a vér”