Macska topik

Macska topik

2010.10.24. 13:28

Közkívánatra:)

2020.05.29. 18:53

Tudom már, hogy volt! Eszembe jutott, mikor használta a szót:
Ha valamitől jóllakott, jólesően megsimogatta a hasát, és ezt mondta:
"Most jól érzi magát a pejslim!"

Te ezt mire értetted volna, ha azelőtt ezt a szót sosem hallottad?

2020.05.29. 18:45

Hát néha előfordul, hogy még a tányérját is kinyalja, azaz remekül "elmosogat, de még nem tudtam rájönni, ilyen "kegyet" miért gyakorol, hisz ugyanolyan macskatápot van, amikor kinyal, de legtöbbször egy, azaz EGY falatot bennehagy! És akkor kocogtathatom a tányérkán a villát, amivel kisebb falatkákra vágom, beszélhetek hozzá szépen, majd csúnyán, de azt az utolsó falatot a boha úristennek se hajlandó olyankor, ha "olyanja" van, megenni!
A(z) Mérges vagyok nevű tábla 30 legjobb képe ekkor: 2020 ...
A párom azt mondja, el van kényeztetve!... De mikor megeszi, akkor nincs?!
Nem értem a macskák lelkivilágát!

A pejslivel megen ráfaragtam...
Bevallom, a szó használata nem tőlem ered, hanem a megboldogult férjemtől, aki szintén alföldi származék volt, mint én, csak én kun vidéki, ő meg Cegléd környéki. "Etimológiailag" nem tudom, Cegléd hová tartozik, de ahol én gyerekeskedtem, az biztos KUN vidék. (Hármas Körös).
Na szóval látom, rossz a szóhasználatom, de akkor az övé volt rossz, mert tőle szedtem.
Tudom, csúnya dolog egy elhunyton számon kérni az ilyesmit, de tényleg tőle hallottam.
Viszont "A Gugli a barátom" jelszóval élve utána néztem:
https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-magyar-etimologiai-szotar-F14D3/p-F3534/pejsli-F3687/
Kézikönyvtár / Etimológiai szótár / P / Pejsli

pejsli - 'szalontüdő, savanyútüdő' ; tüdő: kiköpöm a pejslimet ('ki vagyok fulladva').
Az ausztriai német Beuschel ('tüdő, állati belsőség, ebből készült étel') nyelvjárási beischl alakjának átvétele;
második jelentésében a szleng eleme   

És természetesen Neked van igazad /Ugyan, MIKOR nincs?! Volt már olyanra példa, kedves Dmolnár?! Te mindent jól tudsz, én meg keverem-kavarom, sláger!;o)/
Hallok valamit, megtetszik, aztán "átveszem", mint etnikum a rézdrótot!;o)
Még ha helytelenül is használom, de meg vagyok nyugodva, a tévedésemet biztos vagyok benne, hogy valaki a neten majd ki fogja javítani...

Csak egy dolog aggaszt:
KI NEM ÁLLHATOM A SZALONTÜDŐT!!!

A(z) Mérges vagyok nevű tábla 30 legjobb képe ekkor: 2020 ...

Ráadásul a párom meg azt szeretné, ha főznék neki!!!
Nesze Neked:
https://www.youtube.com/watch?v=crbEwQJMZC8
Szalontüdő
Ne ítélkezz előre! Nagy Bandó András - Szalontüdő - Ambrus Péter blog
A Nagy Bandó András novellája alapján készült film viszont zseniális!:)))


 

2020.05.29. 11:30

A kérdés úgy helyes, Cili cica miért hagy egy falatot mindig a tálkájában? Mert nálunk ha eszik (nem mindig, mert ugye kényes) akkor megeszi az egészet, sőt, ha úgy tartja úri jó kedve, még a tányérját is kinyalja. (Csak megjegyzem, a pejsli, az a tüdő, abba nem fér semennyi kaja)

2020.05.28. 18:45

Tudja valaki, hogy MIÉRT hagy a macska mindig egy, azaz egyetlen EGY falatot a tányérjában?!
Majd megüt a guta ezzel a Cilivel emiatt!:(((
Kissojen ruokinta
Ahová a többi belefért a tányérjából, az az EGY már miért nem fér bele a pejslijébe?!
Érthetetlen!:(((

2020.05.25. 15:53

:-) :-)) :-)))


2020.05.25. 11:38

Igen, a szkeptikus semmiben nem hisz. Persze ez így hülyeség, mert persze hihet az emberben, a szeretetben, és így tovább, de "hinni" ami a természetfelettit és a csodákat illeti, nem hisz. Nem hiszi el, hogy megtalálták a földönkívüliek városát a holdon, hacsak tényekkel nem igazolják, és nem hiszi el a magyarok sumér eredetét, hacsak tényekkel nem igazolják. Méghozzá ellenőrizhető tényekkel. Szóval alapjában véve a tények embere. A párod ellenben kicsit túllő ezen, mert a szkeptikus, ha tényekkel bizonyítanak neki valamit, habozás nélkül elfogadja, még akkor is, ha a korábbi tények mást állítottak (lásd a nagy felfedezőket). Azaz nem szeptikus, hanem fafejű... (már bocs)

2020.05.22. 13:20

Svájci bicska...
Sajnos, csak hallottam róla, de még sosem láttam, nem volt a kezemben sem. De ami az árát illeti, nem valószínű, hogy kisnyugdíjasként valaha is venni tudnék... Pedig szívesen vettem volna a szülinapjára...
Na majd ha a Zorbán úgy felemeli a nyugdíjamat, hogy jut rá a rezsi, és a jelenlegi élelmiszerárak mellett...
Addig meg boldog vagyok, ha ajándékul jut egy-egy 3-4 e ft-os könyvre. 
Most éppen Neumann János életét (Egy elme az örökkévalóságnak), és a QED c. Feynman könyvet kapta tőlem a szüli és névnapjára.

2020.05.22. 13:11

Hát most alaposan mellé lőttem!:(((
DE!
A páromra mintha mindkettő érvényes volna...
Ugyanis az idegen szavak szótára szerint a SZKEPTIKUS ember hitetlenkedő, mindenben kételkedő, semmiben sem hívő ember.
A PESSZIMISTA borúlátó, sötéten látó, a jövő iránt bizalmatlan ember, azaz szerinte jót, kedvezőt sose lehet várni.
Azaz a pesszimizmus az a világszemlélet, amely szerint a világ berendezése rossz, az események alakulásában a ROSSZ GYŐZ, ezért jót sosem lehet várni.

Én úgy gondolom, ezek a tulajdonságok eléggé rokon értelműek. Egyik sem pozitív, és sajnos, a pesszimizmus rám is érvényes, főleg ami a bizalmatlanságot illeti...

A párom viszont tipikus esete a szkepticizmusnak, mert nekem sem hisz el  a boha úristennek sem semmit addig, míg TÉNYEKKEL be nem bizonyítom az igazamat! De akkor meg irtóra mérges rám!:((( Ezért még a TÉNYEKET is képes vitatni, ami meg engem sarkall mérgelődésre, mert elhárít mindent, ami szerintem igenis IGAZ!:(((
Akkor inkább berekeszti a további diskurzust... És ha békességet akarok, inkább meg se szólalok, mert minden szavam csak olaj a tűzre!
Ugyanakkor gyakran kapom pesszimista gondolatokon is, de rám mondja, hogy pesszimista vagyok...
Ez a "Más szemében a szálkát, magáéban a gerendát sem látja!" - esete.
Hja kérem, az élet nem habos torta, és az emberi kapcsolatok bizony nagyon bonyolultak!:(((

2020.05.21. 12:55

Hinnye! Álljék meg a nászmenet... A szkeptikus nem pesszimista. A szekptikus az, aki csak és kizárólag a tényeknek hisz. A pesszimista pedig az, aki mindenben a rosszat látja meg először.  Egyszer már küldtem linket neked a szkeptikusok oldalára, de amúgy is könnyen megtalálhatók, olvassgass tőlük dolgokat és rájössz, egyáltalán nem pesszimisták, csak hát éppen a "csodálatos" dolgokban nem hisznek...

Svájci bicska ügyben meg éppen úgy voltam, mint a párod, amíg nem lett egy. Én is azt mondogattam, bicska az bicska, a többi legenda. De nem.

2020.05.20. 17:22

Én hiszek Neked, mert volt egy film, amiben egy ilyen "csoda-kard" kovácsa csinált egy harcosnak ilyen kardot, a párom meg azt hisz, vagy nem hisz, amit akar, amúgyis olyan szkeptikus fajta, még nálam is pesszimistább, csak nem tud róla! ;o)

Az ilyenekre mondja a bátyám:
"Boldogok a lelki szegények, mert azt hiszik, hogy övék a mennyek országa!" :DDD

Mennyország németül

2020.05.18. 11:45

Hát, hogy a párod mit mondott, és igaza van e, nem tudom. Annyit tudok, hogy kaptam hozzá egy használati utasítást, úgy tíz éve, és abban az volt, meg ne próbáljam élezni, vagy köszörültetni, de még az acéllal is óvatosan., inkább ne. Azóta nem kellett csinálni vele semmit,n és ugyanúgy vág, mint annak előtte. 

Éppen úgy, mint a szamuráj kard. Láttam egy filmet (vagy Spektrum, vagy a National Geographic) ahogy készítik, majd fél év egy kard készítése, és veszett éles, de nem csorbul. Pedig ott vágtak vele valami fémcsöveket is. 

2020.05.16. 19:54

Én a két kés összefenését a saját késeimre értem. Pl. a kis Solingen-ekre.
Meg a meglévő 3 vas késre... Azok érezhetően jobban vágnak összefenés után, de nem tart sokáig, azaz gyakran kell őket összefenni.
A vas kések rozsdásodók, de a kis solingenek nem. Én is úgy vettem őket kb. a 90-es években, hogy nem megy ki az élük, de nem igaz, kimegy!
A párom egyébként nem hiszi, hogy létezik olyan kés, amit nem is szabad élezni, legyen akár 20 e ft/darab, de aztmondja, olyan nincs! Ha mégis venne egyet, és minden bizonygatás dacára elveszítené az élét, vajon visszafizetik a pénzét?

/Már megint útban voltak a képek!:(((/

3 Fokozatú Késélező – Shoppy360.hu
Nos, ilyen késélezőnk van, de felírat nélkül, úgy hogy szerintem az csak egy "utánzat"!:(((

Hmmm... Szamurájkard... Még szép, hogy azt nem kell élezni!;o)
Láttam egy pár Kurosawa filmet...

2020.05.15. 14:46

A kővel vanó fenés (fenőkő) jobb késeknél nem megengedett. legfeljebb a két acél összefenése, de az se nagyon. Mert egész egyszerűen nem megy ki az éle. Olyan, mint a szamuráj kard, nem kell élezni, nem szabad semmit csinálni vele.

2020.05.14. 15:50

Érdekes, hogy éppen a SOLINGEN felirattal nem találkoztam a neten, legalábbis eddig.
Olyan kés kéne, amire azt írtad, TILOS élezni, mert az a késélező, amit a párom rendelt a neten, egy smafu szerintem. Legjobb módszerem még mindig két kés összefenése, vagy a kaszaélező kő, amit a férjemtől örököltem...
Egyébként elájultam a késáraktól, igaz, 5 kés van egy készletben...

KÉSVÁLASZTÁS -LINK:

 

2020.05.14. 12:05

Hát ezek a feliratok sokat nem mondanak, kivéve a solingen feliratot. Az talán az, ami, de el lehet rontani egy rossz élezéssel. Akkortól fogva már mindegy. A svájci kések azért drágák, mert leginkább úgy jók, yhogy vannak és példának okáért jó részüket tilos élezni, mert csak rontanának rajta. Édesanyámnak vettem jó pár éve egy svájci bicskát, ma is borotvaéles. Igaz soha nem nyúltunk hozzá, de vágtam már (faragtam) vele fát is. Persze a drága szó viszonylagos, elméletileg jó késeket lehet kapni olyan tízezer forint körül. Az automata meg egyéb késélezőkről meg ne beszéljünk, mert nem jók. Bádog késekre igen, mert azoknak mindegy, de jó késekre nem.  Jó köszörűst meg találni is ritkaság, bár a hentesek jó ötletnek tünnek. Mert ha valakinek jó késre van szüksége, hát ők azok.

2020.05.13. 16:03

Biztosan igazad van a séfeket illetően, mert ez is, mint annyi minden más, SZAKMA! Nem is akármilyen!
És édesanyám mondása: "Ki minek mestere, annak huncutja!" - bizony nagyon igaz. Főleg, ha MESTER az illető.
Bár meg kell hogy mondjam, nekem a mesterek nem igazán szimpatikusak, mert a többségük nagyképű, beképzelt, legyen az bármilyen szakma, vagy végzettség.
A férjem sem szerette a bányánál az idős "szakikat", akik mindenkit, aki fiatalabb volt náluk, lenézően "letejfeles-szájú!"-ztak.
És gyakran nem volt mire, mert nem voltak különbek ők sem a fene nagy gyakorlatukkal!:(((

Jómagam mindig idegsokkot kapok, ha már hagymaszeletelésről van szó, de igazad van, ezek a kések valóságos BOTOK az övékéhez képest.
Pedig ezeket a kis fekete műanyagnyelű német zöldségpucoló késeket használjuk evésre is, jó élesek is voltak, mikor vettem őket, de annak már több, mint 25-30 éve! Rájuk van írva, hogy "Solingen MADE IN GERMANY", mégsem érnek egy hajító fát sem!:(((
Mikor a férjem még élt, lakott itt egy köszörűs, és időnként elvitte hozzá az összes kést, és megélezte  kicsiket is, meg a nagy kenyér és húsvágókat is. Az egyik szintén valami márkás; "STAINLESS STEEL" felirata van, de sajnos elég rövid a pengéje, csak zsömlét lehet vele jól elvágni, kenyeret már nem, ha nagyobb.
Az apósomnak hentes volt a szakmája, és nekem adott két DICK kést, szerinte ezek a legjobb márkák, de köszörülni ezeket is kéne, naná! Az egyik hússzeletelő,  másik meg ún. "csapó-kés", ez utóbbival szoktam a csontos részű húsokat elcsapni, mert olyan erős, mint a bárd, ugyanis azom nincsen.
Egy debreceni késestől is van húsvágó késem, de sajnos annak is elég rövid a pengéje. Karajt még csak-csak szeletelni tudok vele, de már tarját nem mindíg, ha nagy...

Most nyomozgatok a henteseknél, hogy kivel éleztetik a késeiket, mert régebben bevittem Esztergomba egy műköszörűshöz az ollóimat is, a nagyanyámtól örökölt női szabó olló is Solingen, az Édestől örökölt férfiszabó ollómat egy itteni férfiszabó meg akarta venni, naná, hogy nem adtam.
Régebben ugyanis sokat varrtam, a kislányomnak, és magamnak még kosztümöt is, sőt, a férjemnek még vászon öltönyt is,  de már nem kell, ő elhunyt, nekem meg rengeteg ruhám van, nincs hová felvennem 77 évesen, és a Singer varrógépem is eléggé tropára ment, újra meg nincs pénzem. De nincs is nagyon szükségem varrógépre, nyugdíjaztuk. Bár kellene új függönyöket varrni, de nem akaródzik már... Szeretném, ha kiszolgálna az, ami fönn van... Csak a macska kis korában ne azon tanult volna mászni!:(((
Drága az anyag is, örülök, ha a rezsit ki tudom fizetni.
Ha elcsábulok, inkább könyveket veszek. Most is azt vettem az unokáimnak, mert németben minden van, csak magyar mesekönyv nincs!:(((

Hmmmm...
A svájci kések miért olyan drágák?! Majd megnézem a neten... A párom vett ún. késélezőt, de nem igazán vált be!:(((

2020.05.11. 12:19

A séfek mutatványait lehet csodálni, pedig egészen egyszerűen megvan annak is a technikája, no meg sok-sok gyakorlás kell hozzá. A technikát vagy el kell lesni, de lehet talán szakács képzőkben oktatják is, a gyakorlatot pedig meg kell szerezni és ehhez nem elég az otthoni főzés. Úgyhogy ne búsulj, nekem is csúszkál az az átok hagyma, bár nem mindig... No meg az ilyesmikhez jó éles kés kell, ami nem azonos az otthon "éles"-nek minősített késekkel. Nekünk is van olyan késünk, hogy csak nyiszatolni lehet vele, még ha frissen is van fenve, míg mondjuk egy másik késsel úgy lehet vágni, mint az álom (nem is beszélve a svájci pengékről, amiket egész egyszerűen nem lehet leutánozni. Csak ne lennének olyan piszok drágák). No meg az sem mindegy, milyen a kés alakja. Petrezselymet például nagy, széles pengéjű késsel lehet istenien darabolni (mást is), az az izé a képen pedig nem alkalmas semmire viszont jól néz ki...

2020.05.10. 11:51

Na látod, nálam éppen az a gond, hogy nem szorult belém egy kis magabiztosság sem...
Ezért félek minden újba belefogni... És talán ez is hozzájárul, hogy elrontom... Murphy törvénye:
"Ami elromolhat, az el is romlik!"
Átfogalmazva: Aki attól fél, hogy valamit elront, az el is rontja!:'(

Mostanában pl. a főzéssel is így vagyok. Ugyanis eléggé vizuális vagyok, és azt szeretem, ha látom, hogyan készül egy számomra eddig újfajta étel. Aztán a munkamenetet látva eldönthetem, belefogok-e, vagy sem...
Továbbá:
Nem szeretem, ha nézi valaki, hogy bénázok!
Pl. palacsintát sütni is akkor tanultam meg, mikor nem volt otthon senki.
De azért - mint említettem, nem dobálózom vele most sem. Egy ügyes késem van, és azzal fordítom meg.
Mindig megcsodálom a tv-ben a séfeket, de utánozni nem igazán tudom őket...
Pl. ahogy ezek a hagymát vágják?! Nem csúszkál nekik a fej szeletelés közben, és milyen villámgyorsak!? Hihetetlen... 
Teljesen kiakadok, hogy lehet ilyen ügyes valaki?!:(((
Rászoktam pl. a vöröshagyma sajtreszelővel való lereszelésére. Pépesebb is lesz, és nem csúszkál...

Petrezselymet vagdosni szintén nem szeretek. Ha lehet, ollóval vagdosom kicsikre a leves fölött.
Sajnos ez a petrezselymes krumplinál nem alkalmazható, mert akkor nem ereszt a levél elég levet, mint késsel aprításkor, pedig ahhoz ez fontos... Evégből picit meg is sózom aprítás előtt, így lesz pici leve, ami főleg akkor szükséges, mikor a zsíradékba rakom.
Kis fém petrezselyem aprító 18cm | 176. Online aukció: filatélia ...
Petrezselyem aprító 
Nekem ez se vált be!:(((


2020.05.07. 13:14

Ez nem pech... Ez az, amikor a butaság párosul a szorgalommal és magabiztossággal... 

2020.05.07. 0:02

Sajnos valóban vannak ilyen "balfékek".

Erre szokás mondani: "Peches ember ne menjen a jégre! Peches ember örüljön, hogy él!"
https://www.youtube.com/watch?v=fKtS825Y0ns
Bodrogi Gyula - Peches ember ne menjen a jégre