Macska topik

2010.10.24. 13:28

Közkívánatra:)

2017.09.17. 21:07

Macska alsó perspektívája egy üvegasztal alatt lefotózva:




2017.09.17. 21:02




2017.09.17. 20:59



2017.09.15. 10:54

Pontosan így történt!
No igen, a férjem vicces ember volt, és ha "bökött is" a kosszarvaival, mégsem haragudtak rá az emberek. Valahogy úgy adta elő magát, hogy tanulságos volt, amit mondott, mégsem sértő.
Ezt hívják "építő kritikának"? ;O)
Autóvezetést oktatott több, mint egy évtizedig, tovább nem bírta, mert - érdekes! - főleg a diplomás emberekkel gyűlt meg a baja. 
Szinte mind elhasalt KRESZ-ből!:(((

És sokukat csak úgy hívta vezetési gyakorlaton is: azt a "vastag talpú" mindenedet!:(((
Viszont a zenetanár kollégáimat, akiket ő tanított vezetni, mindet dícsérte, azt mondta, van érzékük az autóhoz, és kiválóan hallják a motor hangján, mikor van probléma vele.



Macska a volánnál

2017.09.15. 8:29

A gyógyszerész is doktor, azaz használhatja a Dr. jelzőt a neve előtt, de ettől persze nem orvos. Mint ahogy a jogász se az, pedig ő is doktor amint megszerezte a diplomáját... A férjedet pedig megértem és bizonyára ő is elnevette a végén magát, míg szegény leányzó, gondolom én, irult-pirult... A közönség legnagyobb örömére... :0)

2017.09.14. 17:00

Hát én nem tudom, az illető gyógyszerész mit járt ki, mit nem járt ki, de hogy doktorátusa van, azt biztosan tudom, így is ír alá.
A drogériáját a fiának adta, de a magánpatika az övé. Valamikor egy nagyon idős, tapasztalt patikusnál volt "tanonc".

A fia is sok mindent tud, nemcsak árulja a szereit, a használatukat is tudja, és tanácsként el is mondja.
Hogy a fiatalembernek milyen iskolája van, azt nem tudom.

Utálom, ha valaki olyasmit árul, amit nem is ismer!
Egyszer a férjemnek ásó helyett a gazdaboltban kapát hozott ki az eladólány.
A férjem felfújta magát, és nem valami kíméletesen magyarázta el az ifjú hölgynek, hogy merre áll a kapa, s merre az ásó hüvelye... :DDD
Gondolhatod, mekkora röhögés volt a boltban, mert az én drága jó Kosocska férjem a kezével illusztrálta is...

Bocsika, de ezt nem hagyhattam ki a hozzá nemértés példájaként, mit okozhat alkalmasint! ;O)


2017.09.14. 8:49

Nem igazán. A gyógyszernek van jó hatása az adott betegségre, de van mellékhatása is (ez specile a "népi" gyógymódokra, teákra is érvényes). A patikus az nem medika végzettségű, mert nem hinném, hogy valaki kijárná a hat év orvosit és utána az öt év gyógyszerészetit. Az viszont igaz, hogy a gyógyszerészek is ismerik a betegségeket és a gyógyszerek hatásait, mert azt is muszáj tanulniuk, különben nem tudnának azonosítani egy tévesen felírt gyógyszert. Bár, hogy őszinte legyek, engem a guta ütöget, mikor a gyógyszertárban valaki a gyógyszerésszel tanácskozza meg a baját és közben a sor csak nő, csak nő, csak nő...

2017.09.14. 5:11

Hát akkor ez olyasvalami, mint némelyik gyógyszer mellékhatása.
Egyszer rákérdeztem a háziorvosunknál az egyik gyógyszerem egyik mellékhatására (kiölheti a vörösvértesteket, és vérszegénységet okozhat), és ezt a választ kaptam:
- Háááát.... kérem szépen, ha egy Zilllel be tetszik szedni belőle! ;o)

Egyébként nagyon szerettük ezt az orvost, mindig addig spekulált a nyavalyáinkra, hogy kitalálta a gyógymódját. Jó lett vona az "ánti-világban" is IGAZI, ún. falusi doktorbácsinak, aki nem küldözgetett rögtön bennünket semmiféle laborba, kórházba kivizsgálásra, hanem egyszerűen CSAK meggyógyított bennünket.
Szerintem bizony sokszor magunk is segíthetnénk magunkon, ha lenne itthon házipatikánk, szétnéznénk a drogériák polcain a gyógynövények között, na és ha kikérhetnnk a medikus végzettségű patikus véleményét, vagy pl. jobban odafigyelnénk, mi hogyan hat a szervezetünre.
Engem nem egyszer segített hétvégén szombaton az egyik ilyen nagytudású medikus-patikus. Azóta is haszálom a tanácsait.
Egy biztos!
Ízületi fájdalmakra, vagy rándulásra nagyon hasznos a kalendula balzsam dunsztkötéssel kombinálva
Általában magamat vagy hidegvizes bekötéssel (priznic), vagy melegbe burkolással gyógyítom.
Fűtésszezonban a derekamból a hőtárolós kályhához támasztva kúrálom ki a fájdalmat.
 

2017.09.13. 8:27

Van majonézes, még boltban is lehet kapni, keresgélj. Általában műanyag dobozkában árulják... 

Azt hogy az alapvetően ragadozó állatokra ártalmas az édesség, én is hallottam, nem egy ízben. Állítólag egyszerű a magyarázat, a szervezetük nem képes lebontani ennyi szénhidrátot, hiszen nem erre van beállva. Persze ez nem a kis mennyiségekre vonatkozik, attól kutyabajuk se lesz, legfeljebb elhíznak, hanem a nagyobbakra. Mondjuk egy kiló csoki végez akár egy kutyával is és ennél több (olyan tíz kiló körüli) egy medvével is (ezt speciel olvastam a hírek között valahol, valamikor... A Yellowstonban történt, ha igaz) 

2017.09.12. 11:20

Majonézes? Háááát, ha hagyma nincs benne, még tán meg is ehetném én is.
Ugyanis a NYERS hagyma, fokhagyma birizgálja az epémet. Főve, sülve ehetem.

Egyébként azt, hogy vega macs nincs, jó lenne tudatni a macskatápot készítőkkel is, mert pl. van olyan márka, amelyik tartalmaz növényi eredetű összetevőt. Pl. sárgarépát, spenótot. És az én fránya DRÁGA húsevőim azt meg se szagolják! Csak messziről skubizzák a tányért, majd sarkonfordulnak, és otthagyják! 
Mehet az egész tartalom emiatt a komposztra!:(((
Eleinte nem tudtam, mi a bajuk vele, mert ha ilyen nincs benne, akkor imádják azt a márkát. Idő kellett nekem, mire rájöttem, mert olyan pici betűkkel van írva a dobozra, mit tartalmaz, hogy én csak a címke színét figyeltem. De aztán megláttam a kis répát, spenótot is rárajzolva. Na, ilyet eleve nem veszek.

Viszont az egyik cicám imádja a vaníliacukros tejfölt, tojássárgájával kikeverve. AZT nézi ki a számból.
Ha édességre támad kedvem, de nincs semmi itthon, olyankor csinálok, és tv nézés közben bekanalazom.
Viszont!
Ha kakaóport teszek bele, attól elfordul!
És képzeld, nemrég olvastam a neten valahol, hogy a macskának ártalmas a csokoládé! Már nem tudom, mit okoz, de nem szabad olyan tartalmú ételt adni nekik.
Milyen érdekes! Ösztönösen tudta a kis dögje! :)))


Ez itt maga az állatparadicsom! Hát nem?!:DDD

 

2017.09.12. 8:25

Hát hogyne lenne. Például a majonézes krumplisaláta. De még van több is, mert csak annyi a különbség, hogy milyen öntetet öntessz rá... Vega macskát én eddig nem láttam. De hát néha, néha előfordulhat. Édesanyám egyik cicája például imádta a fagylaltot. Ha azt ettünk, kinézte a szánkból és kapaszkodott mindenhova, hogy hozzáférjen. Mondjuk ő egy különleges macs volt, mert fürödni is szeretett... 

2017.09.12. 1:24

Ecetes krumplisaláta?
Miért, milyen van még?
Én ugyan nem bírom a hagyma miatt, de mi mindig úgy készítettük, hogy a héjában főtt, s lehámozott krumplit karikára vágva tettük az ecetes, cukros, sós saláta lébe, amibe vöröshagymát is karikáztunk.
Állni hagytuk a hűtőben pár órát, de lehet egy napot is. és úgy fogyasztottuk, illetve a többiek, mert én nem ettem belőle, legfeljebb pár karika krumplit.
És természetesen jó sok husit hozzá! :)))
Nem úgy, mint ő:

Dante, a vegetáriánus kandúr


2017.09.11. 16:37

Hát így a képen látva, meg a leírásból, talán lehetett "igazi". Bár én ecetes krumplisalátával szeretem igazán... 

2017.09.11. 1:09

" Olyat, mint az "igazi" nem tudsz előállítani, ha belefeketedik a próbálkozó, akkor sem..."

Hát pedig nem szeretnék belefeketedni, mert még valakik azt hiszik, hogy migráncs vagyok, és kiseprűznek a zországból Szerbiába, oszt néköm annyi!
Nem elég nekem, hogy ott szült meg az anyukám? Merthogy éppen odahelyezték Horthyék apámat egy visszacsatolt faluba jegyzőnek a háború alatt! :(((
A mezítelen fenekünket mentette át Magyarországra anyánk, mikor a papát behívták a frontra.
Dehogy akarok én oda visszamenni!
Jugószlávia? Sok-sok partizán! Mint Sáriságon a háború után, mikor a markukat köllött tartani a gázsiosztáskor! :(((
Legalábbis azt mesélték a sárisápi bányász ivadékok: "Partizánok kevesen voltunk, de SOKAN maradtunk!" :DDD

Jah!
Megtaláltam az IGAZI bécsiszeletet, tessék kipróbálni:


http://lorien.blog.hu/page/63
A bécsi bécsiszelet



 

 

2017.09.11. 0:48

Bécsi szelet:

Pontosabban "Borjú-bécsi"!
Nos, nekem már van sejtésem, hogyan készül, és el is szontyolodtam!
Mert az, hogy még sosem ettem, még hagyján!
Viszont a párom hajós lévén ifjonc korában, évekig szárnyashajón járt Bécsbe, elmondta.
Így tudtam meg, én SOHA nem tudok olyat csinálni!
Ugyanis így készül:
Csapatmunkában, mert egy embernek nagyon macerás!
Eleve ugye borjó húsból készül. (Ezt jól tudtam.)
Hanem! 
Kb, 2-3 mm vékonyra kiklopfolják, míg akkora nem lesz, mint egy nagy fekete vinil hanglemez!!!
Akkor bepanírozzaák az általunk is szokott módon (liszt, tojás, zsemlemorzsa), egymásra feltornyozva küldik át a kisütőkhöz, a kisütött palacsintához hasonlóan, majd azok hatalmas 3 serpenyőben 3 (!) különféle hőfokú olajba dobják meghatározott MÁSODPERCRE egymás után. 
Az olaj hőfoka is meghatározott, és egyre forróbb. Mikor az utolsóba kerül, kész is!

Hát bevallom "férfiasan", én ezt nem tudom megcsinálni, és ebben a legkevesebb az, hogy borjúhúst nálunk még mindig nehéz szerezni, főleg itt vidéken! Hanem az a 3 serpenyő, no meg a másodpercek és az olajok hőfokának titka! Na, EZ okozza a problémát, hogy milyen is az az igazi borjú bécsi!???
Igazad van, ilyet nem lehet sehol enni a világon, csak Bécsben!
"Ki minek mestere, annak huncutja!" - mondá a nőiszabó édesanyám, és milyen igaza van!

Úgy látom, ebből mi mgyarok az osztrák sógoroktól csak a panírozást vettük át (liszt-tojás-zsemlemorzsa) vettük csak át, slussz,passz! :(((
Se borjú, se hanglemez, se hőfok! :DDD

A hús vékonyra szeletelése


Óriási bécsiszelet

Ha jól értelmeztem a szöveget, ez sem igazi, mert nem borjú, hanem sertéshúzból van, és Budapesten... :(((
Hát erről ennyit...


2017.09.08. 9:04

Már hogyne lennének? Hiszen a receptekbe nem lehet leírni mindent. Az általában egy statisztikai kivonat, amiből jó közepes ételt lehet készíteni. De azután már bizony a szakács tudományán múlik, hogy még mit csinál, vagy nem csinál. Miből tesz egy hangyányit többet, vagy kevesebbet, mennyi ideig főzi tovább, vagy éppen kevesebbet. No meg hát a fűszerkeverékek, amik lehetnek egyéni titkok. Úgyhogy nyugodt lehetsz, vannak "titkos" receptek, mert lehet, hogy azt az ízt, zamatot, illatot soha nem sikerül reprodukálni másnak. Mondjuk nem konyha, de ilyenek például az Unicum, és társai, még a Coca Cola is. Olyat, mint az "igazi" nem tudsz előállítani, ha belefeketedik a próbálkozó, akkor sem...

A tyúkhúsleves meg nekem is nagy kedvencem, csak éppen a gyerekeim nem kedvelik, mert szerintük "tyúk íze" van.. No ja... Hát hiszen ettől a jó.. 

2017.09.07. 22:33

Látod, a net eszembe se jutott!
Csak a boltokban kerestem, és mindenhol bolognai spagetti alap, meg milánói makaróni van. Még vadast se találok!:(((

 

2017.09.07. 22:31

Való igaz, hogy nem szeretik a séfek elárulni a főzési "titkaikat", bár a mai internetes világban nem hinném, hogy érdemes titkolózni... Méghogy apáról fiúra száll a tudomány!
Hát ezt nem hiszem! Ma már nincsenek titkok, csak gyakorlat és ügyesség, meg rátermettség kell hozzá.
Egy-egy ételféleségből annyi recept van fenn a neten, és a tv főzős műsoraiban, hogy az ember csak kapkodja a fejét. 
Bár nem mindig sikerül ugyanúgy, már csak azért sem, mert nincsenek olyan hozzávalóink, különösen fűszerek, amilyeneket ott használnak.
Az angolok steak-jéről ne is beszéljünk, nekünk nem sikerült, rágós maradt, ehetetlen...
Nekem saját módszerem van:
Én azt szoktam csinálni, hogy zsíron hirtelen megkapatom a marhahúst minden oldaról, aztán beleteszem egy széles falú teflon serpenyőbe, felöntöm vízzel, lefedem a jénai fedelével, és párolom, míg meg nem puhul, olyan 3-4 óra is beletelik az állat korától függően.
Ugyanez van az "ököruszályleves"-nél is: Beletelik 4-5 óra is, mire puhára fő. Akkor viszont csudára finom, majdnem olyan jó, mint az öreg tyúkból főtt tyúkhúsleves, mert annak nincs párja a világon! :))))



2017.09.07. 8:54

Jut eszembe. Nem kapni barnamártás port? Nem e? Üsd be a gugliba és kapsz több ezer fajtát, a Maggitól, a Knorr-ig. :0)

2017.09.07. 8:52

Hát azért nem annyira... :0) A birkából készült gulyás birkagulyás néven szerepelhetne, ha szerepelne, mert én még nem ettem, de birkapörköltet igen. Amúgy, hogy ki és mit, no meg hogyan készít az már főzési (sütési) tudomány kérdése. Úgyhogy sejtésem nincs, hogyan készül az "igazi" bécsi szelet, de azt tudom, hogy olyan jót, mint Bécsben, még nem ettem. 

Amúgy meg az elnevezések körül nincs nagy baj. csakhogy valószínűleg amikor anno átkerült hozzájuk a "gulyás" az valószínűleg marhapörkölt sűrűségűre volt főzve, mert az alkotója úgy szerette. Oszt úgy maradt. De valószínűleg a franciák is csodálkozva néznének a mi "francia" ételeinkre, nem beszélve az angolokról, mert ugye ami náluk jól átsült, az nálunk még majdnem véres... 

Felhasználási feltételek és adatvédelmi nyilatkozat | Moderálási alapelvek | Médiaajánlat | Impresszum