Macska topik

Macska topik

2010.10.24. 13:28

Közkívánatra:)

2018.06.25. 13:16

Aha... Értem, csakhogy a te helyzeted nem az a helyzet, amiről beszélünk. Legfeljebb az lehetett a problémád, hogy éppen nem volt a képzettségednek megfelelő munkahely. Nem az, hogy se neked, se a férjednek nem volt munkahely se, meg pénz se... És te bemehettél a szakszervezetbe, de a maiak nem mehetnek sehova... Főleg, mert minek. Szóval hidd el, a kettő nem ugyanaz.. 

Ami a fegyelmezést illeti, bizony az egy nagy kihívás. De ez elsősorban alkati és másodsorban felkészültség beli kérdés. Van olyan tanár (és mindegy, férfi e, vagy nő) aki magával a megjelenésével rendet teremt és van, aki pofonokkal se bírja megtenni ugyanazt...

A "szerelem" meg magártól értetődő. A lányom is érzi (egy éve tanít gimnáziumban) mint frissen végzett tanárnő, hogy bizony, bizony, van "érzelem". Csak persze nem szabad bátorítani, sőt... 

2018.06.22. 23:45

Na álljunk meg egy pillanatra!

Képzeld, akár hiszed, akár nem, én is voltam MUNKANÉLKÜLI!
Igaz, nem sokáig, de azért  frissen végzett tanárként tudtam meg, mi az a reménytelenség... Abban a korszakban, amikor a rendőr a személyiben igazoltatások alkalmával azonnal azt nézte, van-e munkahelyed? Még jó, hogy létezett a HTB "intézménye" a nők esetében.
Miért nem volt állásom? - kérdezhetnéd.
Ugyanis Debrecenben végeztem, és emítettem, Kodály óhajára emelték meg az alsófokú zenetanár képzés létszámát. Azonban a zeneiskolák számának növelése nem állt még ezzel egyenes arányban!
Így nem kaptam állást a szakmámban, mikor végeztem, és főleg azért nem, mert közben férjhez mentem, s a Dunántúlra költöztem a férjemhez. Ahol albérletet kaptunk, abban a faluban nem volt zeneiskola, a közeli városban meg volt, de üres álláshely nem!
Így aztán bejártam szinte egész Komárom megyét zenetanári állás után... Nem volt, csak ún. "Munkaközösség"-ben, amely több falut jelentett volna, és nem tudtam a közlekedést megoldani... Kb. 4 hónapig voltam munkanélküli, azaz htb. "eltartott", és fene rosszul éreztem magam! Ezért tanultam ennyi évig?! - keseregtem...
Végül a házi bácsink javaslatára elmentünk a férjemmel a helyben lakó Pedagógus Szakszervezeti titkárhoz, aki szerzett nekem egy ÁLTALÁNOS ISKOLAI ÉNEK-ZENE TANÁRI ÁLÁST egy szülési szabadságra menő tanárnő helyett.
Persze én nem ezt a képzést kaptam, az én végzettségem ennél egy fokkal magasabb rendű volt: Alsófokú zeneiskolai zongora-szolfézs tanár, és karvezető. Taníthattam 6 évestől kezdve felnőtteket is!
Az általános iskolai tanításhoz ennél sokkal kevesebb tudáshoz volt szükség. Ráadásul mi csak 15 fős csoportok tanításához voltunk szokva szolfézsból, na és zongorából meg egyénileg tartottuk az órákat. Így legnagyobb problémám a 40-44 fős osztályok fegyelmezése volt! Meg a sokszorosan bukott tanulókkal való bajolás, akik valósággal kinevették a fiatal tanárnőket, egyébről 16 éves fiúk esetében nem is beszélve! ... Szemtelenek, vadak voltak!:(((
Azonban nem volt más választásom, elvállaltam.
Szerencsém volt! Az igazgató bácsi és a tantestület támogatóan és védelmezően mellém állt, s sokat segített nekem!
Bevallom, igen nagy tanulság volt nekem az az egy tanév, amit az ország egyik legnehezebben kezelhető diákjait tanító iskolában eltöltöttem. Hogy miért volt nehéz?
Nemcsak a nagy létszámú osztályok miatt, hanem azok összetétele okából. Ugyanis az országból összeverbúvált bányászok gyerekeit kellett tanítanom, ami bizony eléggé nehéz volt. Mondhatni, az ország szemete gyűlt az ilyen bányászokat verbuvált lakótelepeken össze fegyelmezetlen (gyakran bűnöző!) gyerekeikkel.
Példa rá, hogy mikor a férjem rendőrnek ment, azok a fiúk, akikkel nekem ezen egy év alatt problémám volt, nála kötöttek ki a kóterban, mikor URH-s járőr volt két évig a rendőrség kötelékében.

Így bizony!!! Jómagam is korán megtapasztaltam, mi a munkanélküliég, és mi az a munka, amit sokan nem vállalnak el se!
MA?! Ha már 30 gyerek van az osztályban, reklamál a tanár, hogy nem bír velük!:((( 
Gyakran találkozom volt tanítványaimmal, akik felnőttként eléggé megváltoztak, alig ismerek rájuk, de ők rámköszönnek, s mindig nagy tisztelettel és kedvességgel beszélgetünk el.
Volt fiú, nem is egy, aki - állítólag! - még szerelmes is volt az egyszeri 23 éves zenetanár nénibe! ;o)

2018.06.22. 16:02

Sajnálhatod is... De ott van valahol a Kapcsolaton, ha ugyan még működik... 

Ami a munkanélküliséget illeti, teljes tévedésben élsz. A munkanélküli, igencsak nagyon ritka kivétellel, nem örül annak, hogy nyomorognia kell. Gondolom te sem örülnél. Sőt, amíg el nem veszíti minden reményét, általában erősen hajt valami munka után. Csakhogy hiába nagy a kereslet, az ajánlott fizetések nem segítenek mert abból másutt nem tud albérletet fizetni, még tán magának sem, nemhogy családostul. No meg hát ott a szakértelem, ami nincs. Mert most már 16 évesen ki lehet tenni az iskolából és onnantól fogva nem tudni mi lesz vele. Mire betölti a tizennyolcat (ami után már hivatalosan is munkavállaló lehet) azt is elfelejti, hogy valaha dolgozni akart. Úgyhogy ne legyél ennyire "szigorú", mert nem érted éd nerm is értheted a helyzetüket (én se értem, csak bevallom, hogy nem értem és nem nagyzolok, hogy ők az okai....)

2018.06.20. 18:38

Jajajjjaj!
Nos! Kezdjük akkor előlről:
Teljes foglalkoztatottság korszaka:
Szerintem -bár nem volt egészen etikus! - EZ azért volt jó, mert való igaz, hogy nem mindenki végzett aktív és hasznos munkát, sokan CSAK úgy tettek, mintha dolgoznának, de egy vasdarabbal képesek voltak sétálgatni 8 órán át, mint Benedek Tibor a fenék nélküli vödörrel a világháborúban, azonban mégis pártját fogom eme látszólagos munkavégző tevékenységnek, mert a kis lurkók otthon azt látták, apuka reggel 5-kor felkelt, és "munkába ment"...

Bánya és építőipar:

Megy egy jelentkező a bányához, és érdeklődik az egyik bányásztól:
- Mondd, milyen mély ez a gëdër?
- 300 méter.
- Jáááájjj, az nagyon mély! Nekem meg mélységi mámorom van!

Megy az építkezéshez.
Kérdezi az állványon téglát rakó munkást:
- Milyen magas lesz ez az épület? 
- Tíz emeletes, az annyi, mint annyi: circa 30 méter.
- Jáááájjj, az nagyon magas, én meg szédülős vagyok!
Nem tudod, komé, hol osztják a munkanélküli segélyt?...

Tehát:
Mit látnak a lurkók most?
Apuka délig fetreng az ágyban, aztán elméne a korcsomába egy kis folyékony energiát vételezni abból a pénzből, ami a kábelek leégetésekor keletkezett rezecske eladásából származott.... :(((

Nuku nyugdíjjárulák, nuku önkéntes nyugdíjtakarékoskodás...
KI A HIBÁS EBBEN???!!!

A munkanélküliség MA valóban nehéz ügy, és régebben szinte ismeretlen fogalom volt, mert a személyiben is elsőként a rendőr igazoltatáskor azt nézte a bordó könyvecskében (amit KÁR volt megszüntetni, a munkakönyvvel egyetemben!), hogy hol az illető munkahelye, azaz dolgozik-e, avagy LÓGÓS?!:(((
Viszont ismerem a témát a gengszterváltáskor, hogy bizony, a személyi leépítések idején az üzemekben, gyárakban elsőként a LÓGÓSOKAT, s különféle "priusszal" (italozás, igazolatlan hiányzás) rendelkezőket küldték el elsőként.
A baj akkor ütött be, mikor az EGÉSZ üzem megszünt (Pl. Eternitgyár). De a munkájukat becsületesen végzők ezek közül is hamar találtak munkát, mert pl. felszippantotta őket a Gyógyszergyár vagy a volt Viscosa... Vegyiüzem-vegyiüzem... Egy kis átképzés, és ennyi... No meg jött a japán, és már volt is munkahely. Ha más nem, betanított munka (kézi összeszerelők), amit elegánsan "operátornak" neveznek. Itt nálunk legalábbis ezekből jelenleg is munkaerőhiány van.
Csak itt az örök probléma: A magyar nem akar máshová települni a munkahely miatt (saját ház)... Pedig volt megoldás régen is: Szabolcsból sokan ingáztak Pestre, ezért hívták a mátészalkai vonatot "FEKETE VONATNAK"... Lásd: Sinkovits-féle film.

Ma ez van nálunk:
A reklámújságok évek óta tele vannak álláshirdetésekkel.
Továbbá:
Próbálj bármilyen szakembert találni, ha elromlik nálad valami... Vagy csak kertásás kéne, fűnyírás... Ember nincs, aki elvállalja!:(((
Akkor miért koldul az aluljáróbeli (láthatóan nem beteg, hanem nagyonis erős) embertömeg?!!:(((

Én úgy látom, aki akar, talál munkát, még bejelentettet is, ami beszámít majd a nyugdíj kiszámolásába.
De nem akarnak dolgozni, eszük ágában sincs, TE írtad:
"már ő sem akar változtatni, mert berendezkedik erre az életformára és csak és kizárólag a mával foglalkozik (ma legyen kanjám, piám, dohányom, a többi nem számít)"
ITT van a kutyuska elásva!:(((

/Sk megjegyzés: Én már láttam komoly könyvet olvasó munkanélkülit is!/
Tehát: A munkanélküliség egyfajta KÉNYLEMES, néha a hidegekben kényelmetlen ÉLETFORMA.
Ahogy az esztergomi rendőrkapitány fogalmazott egyik beszámolójában a közbiztonsági helyzetről:
"Megélhetési bűnözés NEM LÉTEZIK, csak KÖNNYEBB megélhetést szolgáló bűnözés van!"
Íly módon tehát a csavargó, trükköző és tarháló munkanélküli is a könnyebb, munka nélküli megélhetést választja. 
TISZTELET A NAGYON KEVÉS KIVÉTELNEK!

Azt a vitádat, amire utaltál Plalyával, nem olvastam, sajnálom...

Itt van az a bizonyos vödrös jelenet:
https://www.youtube.com/watch?v=K9pJ0R9sppA
Benedek Tibor - A vödör

2018.06.20. 13:41

Már aki tudott dolgozni... Met ugye egy harmincéves bányász (na jó, legyen negyven) a rendszerváltás után igen hamar munkanélküli lett. és az alatt az évek alatt ugyan mit fizetett, mint nyugdíjjárulékot? Értem, amit mondasz, de az a teljes foglalkoztatottság idejéből érvényes, vagy, mert ez is lehet, a mostani időben is, amikor a befizetéseid hozamából kéne fedezned a nyugdíjadat, már ugyan ha elég arra... Szóval hidd el, senki sem úri jókedvéből választja a hajléktalanságot. Aki oda kerül, az már egy nagyon meredek lejtőn csúszik lefelé, és leginkább esélye sincs, hogy változtasson. Sőt, már ő sem akar változtatni, mert berendezkedik erre az életformára és csak és kizárólag a mával foglalkozik (ma legyen kanjám, piám, dohányom, a többi nem számít). Tán emlékszel, PlalyA-val volt erről egy hosszú és meddő beszélgetésünk és ő akkor ezt a "tanult tehetetlenségnek" hívta (bár közel áll hozzá, de azért nem annyira súlyos eset).

2018.06.19. 17:55

Nah... nehh mán!
Ugye, nem mondod komolyan, hogy az én gondolkodásom szerint a nyugdíjas is élősködő parazita!?
Ejnye-bejnye! Hiszem egy ÉLETEN ÁT dolgozott, s dolgos évei alatt nugdíjjárulékot is fizetett, nem is keveset, én pl. mindig a legmagasabb sávba kerültem, mert régen ez is sávos volt.
Azaz:
A nyugdíjat SZERZETT JOGOK alapján, a befizetéseink után kapjuk. Nem vonhatják meg tőlünk, mert ELŐRE kfizettük az időskori ellátásunkat, nahát!:(((

Éppen a héten kaptam levelet a Nyugdíjigazgatóságtól, hogy korrekciót fognak végrehajtani, mert én a nyugdíj alatt is dolgoztam, addig, míg ki nem tette a szűrét Hoffmann Rózsa a közszférában dolgozó nyugdíjasoknak azzal az indokkal, hogy vagy nyugdíj, vagy munkavégzés... Ugyanis egy időben "Jogviszonyát megtartó nyugdíjas"-ként dolgoztam. s egy ideig nem vontak járulákot, de később igen, s ezekre az évekre most VISSZAMENŐLEG kaptam egy kalap pénzt, s még fogok kapni havonta nyugdíjkiegészítést is ezen évek kapcsán.
Tehát a nyugdíjas NEM PARAZITAKÉNTA KAPJA A NYUGDÍJAT, HANEM SZERZETT JOGAI VANNAK A BEFIZETÉSEI RÉVÉN!!!
Nahhhát!!!:((( :'(
Mondom, hogy felmérgesítesz, hisz nem mindenki mondhatja el magáról, hogy 23 éves kora óta 70 éves koráig  UGYANAZON AZ EGY munkahelyen dolgozott egyfolytában!
MOST mutass ilyen fazont! :P

Ami az aluljárósokat illeti, igenis vannak kötük paraziták, tarhálók... A koldulás nem munka, hanem MEGALÁZÓ TEVÉKENYSÉG.
Nem irígylem, aki ilyet csinál, csupán szánom szegényt (már aki megérdemli...), de nem tudok mindenkin segíteni, nekem sincs sok pénzem...

Ami a JÖVŐT illeti, az más... Akkor a munkás "fehérgalléros" lesz, nem így fog kinézni,mint egy bányász:
Kapcsolódó kép

https://www.youtube.com/watch?v=EqGlbk4mRXk
Bányászdal: Nyílik a tárna - "Jó szerencsét" a felelet

Hős bányászaink bizony nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy MA már ilyen modern világban élhetünk! :)))


2018.06.19. 13:42

Aha.. A te gondolkodásod szerint akkor a nyugdíjas is parazita, élősködő... Az eszem néha megáll... A munkanélküli és a többiek nem paraziták, hanem olyan helyzetű emberek, akik valamiért nem tudnak dolgozni, azaz nem tudják eladni a munkaerejüket. (kifejezetten parazita viszonylag nagyon kevés van, és főleg a milliárdos körökben lehet őket megtalálni, nem az aluljárókban) Természetesen azok tartják el őket (és nem az állam, ahogy azt félrevezetően hírdetik), akik munkát, méghozzá termelő munkát végeznek. Mert a szolgáltatást is csak úgy lehet igénybe venni (oktatás, egészségügy, stb.), ha van olyan termelő alap, ami lehetővé teszi a szolgáltatások igénybevételét. Punktum. Viszont abban igazad van, hogy ezt az elosztás új módja, végső soron a tőkés temelési mód megszüntetése tudja majd megoldani. A jövőben, mondjuk, egy "munkás" (aki bárki lehet, bárhol dolgozzék is) lehet, csak egy, vagy két napot, vagy hetente pár órát fog dolgozni, és lesznek, akik annyit sem, de saját kedvtelésükből valamit csibnálni fognak, és nem rugaszkodok el nagyon a valóságtól, ha azt mondom, hogy valami hasznosat fognak művelni...

2018.06.18. 22:04

Mit keverek én össze?!...
Mán télleg mírges vagyok!:(((
Azt írod, hogy az OKOS munkás finanszírozza a munkanélküliek megélhetését (segély, meg a fene jobban tudja, micsoda?!), tehát valójában a munkanélküli igenis parazita, azaz élősködő, mert a JÓL fizetett okos munkás béréből él ő is, nemde?!
Parazita, azaz élősködő, neeem?! Akár a fagyöngy a fán....
Csakhogy!
Ha túlságosan elszaporodik (fagyöngy = munkanélküli élősködő), a JÓL megfizetett okos munkástól még többet kell elvonni támogatásra, és végül az egész fa kiszárad, mert elszipuzza belőle az életelixírt a sok-sok parazita fagyöngy, hisz EGY fatörzs van, melynek az éltető nedvein SOKAN élősködnek, így aztán előbb-utóbb elérik azt a kritikus pontot, amikor már senkinek sem jut annyi, hogy életben maradjon az életet adó fa, s az egész kiszárad, illetve a JÓL megfizetett munkás is éhezni fog, s nem tud teljesíteni, azaz ő is elpusztul a hátán tartott parazitákkal együtt.
Nem így van?!...

Tehát mi a megoldás?
Végül mégis csak egy ÚJ társadalmi rendszer, amelyben erkölcsi kötelesség a KÉPESSÉGEK szerinti munkavégzés, és senki nem akar parazitaként másokon élősködni.
Az automatizálásban lehet, hogy igazad van (profit termelés növelése, nem az emberi munka megkönnyítése), de szerintem csak részben, mert bármi is az ok, a technológiák fejlődése megállíthatatlan.

Nevezhetjük akárminek az ÚJ társadalmi rendszert, de ennek az ÚJ korszaknak az eljövetele szükségszerű, vagy jön a negatív jövőkép, a pusztulás! És ezt nem hinném, hogy bárki is akarná...


 

 

2018.06.18. 14:58

Valamit összekeversz. A tőkés államban a nagyobb profit elnyerése a lényeg. Az automatizálás nem azt szolgálja, hogy az emberi munka könnyebb legyen, hanem aztm , hogy olcsóbban helyettesíthető legyen. Ennek a vége pedig a tmeges munkanélküliség, ahol ugyan a kis számú "okos" munkás a többihez képest kiválóan meg van fizetve (de ő is kizsákmányolt persze), míg a többi majd megél "valamiből". Szociális segélyből, vagy fene jobban tzdja mibő, de amit nem mellesleg a kevés számú jól fizetett ember adójából fognak finanszírozni... 

Én még alig láttam olyan embert, aki nem akart dolgozni. Nem tudom, te hányat láttál életedben, de én szinte egyet sem. Csak általában nem volt rá lehetősége (a koldulás is munka, noha nekem se szimpatikus). Akivel találkoztam eddigi életem során, az még a nyugdíjba vonulás után is valahogy tevékenykedni akart. 

Amúgy nincs itt semmi igazságtalanság. A dolgozó emberek eltartják (én inkább segítséget mondanék) azokat, akiknek nincs módjuk arra, hogy dolgozhassanak. Persze ez a kapitalizmus viszonyai között természetesen (mint nálad is látható) erős érdekellentéteket fog okozni. Nos ezzel is a saját sírját ássa a kapitalizmus. Amit meg a végére írtál, az a kommunizmus... De annak a robotizálás tőkés problémáihoz semmi köze, mert az tényleg az ember felszabadítása az alkotó munkára...

2018.06.18. 0:38

De kedves Dmolnár, ha a kapitalizmus mélyülő válsága az automatizálásban, robotikában rejlik, ez TERMÉSZETES TENDENCIA, megakadályozni nem lehet! Régóta köztudott, s nemcsak "fönt" tudják, hanem az átlagember is, sőt, talán még az ún. alulképzett munkaerő is, hogy a robotika kora eljön, s kevesebben fognak dolgozni, legalábbis fizikai munkát, ezért állandóan képezni kell az embereknek magukat: egy életen át tanlás lesz a sorsuk!...
Az más kérdés, hogy ha tudják is, akkor sem hajlandók mindannyian képezni magukat, van, aki lustaságból, van, aki képesség hiányában.
Mert még mindig vannak emberek, és még sokáig lesznek is, akik a fejlődés kerékkötői lesznek, mondtam már, hogy az ideológia lassabban változik, mint a technika. Hogy ezeknek az embereknek akarnának adni ún. "alapjövedelmet"?! Nah, neeeee!:(((
De hisz ez igazságtalanság! Jutalmazni a restséget?! Eltartani a parazitákat???
Én ezt hibának tartom. Mert nincs olyan ember, aki valamire ne lenne alkalmas. Még a modern technológia idején is lesznek alantas munkák, melyet képzetlenek is elvégezhetnek.
Példát nem mondok, mert jómagam sem tudom, mi lesz az majd akkor... De valami lesz, az biztos.

Ha jól tudom, ma is vannak országok, ahol kapnak emberek jövedelmet a SEMMIRE, mert van miből osztogatni (olajban gazdag államok)...
Ezt én etikátlannak tartom, és nem jó perspektíva azok szemében, akik tevékenyen, önszántukból fognak dolgozni.
Ugyanis:
Úgy gondolom, a jövő embere ERKÖLCSI KÖTELESSÉGÉNEK tartja majd, hogy a képességei szerint dolgoznia kell, s zokszó nélkül fog is.
Olyan nem lesz, aki ingyenélőként a társadalom nyakán élősködni akar. Mert pont a parazitizmus lesz megvetendő!
Mert nem a munka lesz szégyen, hanem az, ha valaki nem járul hozzá semmivel az emberiség értéktermeléséhez, életének jobbá tételéhez.

Tudom, hogy ez UTÓPIA-ként hangzik, de reménykedem benne, hogy csak egyenlőre, és eljön az idő, amikor majd EZ lesz a természetes.
És sajnos, az is természetes, hogy mi még nem fogjuk ezt megérni.

2018.06.14. 16:30

A "megesett lány" ott számít ma is főbűnnek, ahol a vagyoni helyzeten alapul az élet és nagyon fontos, a ki kinek a kölyke meghatározás. Ez még inkább a feudalizmus maradványa, akárhol is lelhető fel. Ahol ez a vagyoni kérdés már nem merül fel ott ez a kérdés nem kérdés. 

2018.06.14. 16:27

Na hiszen... A kapitalizmus mélyülő válsága abban áll, hogy egyre kevesebb ember képes egyre több áru előállítására (itt az áru lehet szolgáltatás is) és egyre kevesebb kézben összpontosulnak a termelőerők és a javak. Ennek persze nem mond ellen, hogy dehát ma többet keres egy melós mint régebben, mert még bőven vannak a a kapitalizmusnak tartalékai (ilyen példának okáért Kína, vagy India és Afrika, mint potenciális lehetőség). Azaz a kapitalizmus nő, növöget, de a végén oda jut, hogy nagyon kevés emberre lesz szüksége (nagyon nagy sszaktudással), a többi meg ott áll, és nem jut semmihez... Ezt amúgy látják már sokan, ezért is esett szó pár éve a mindenki számára járó alapjövedelemről, mint valamiféle kiútról... 

2018.06.14. 13:57

Hát mintha mondta volna ez a FŐÚR régebben, hogy ha sokszor, és úgy mondunk állandóan egy hazugságot, mintha IGAZ lenne, egyszer csak IGAZ lesz, mert az emberek hajlanak arra, hogy csak a sokszor mondott mantrát hallják, azt, hogy valamikor mi volt a valós értelme, már rég elfelejtették.
Idézek Tőled:
"... a kapitalizmus válsága egyre mélyül, és ez tényleg így van, annak ellenére, hogy pont fordítva néz ki. Ezért is esik néha szó (főleg válságos időszakokban) a kapitalizmus valamiféle meghaladásáról..."
Hmmm... 
Mondd csak, EZT hogy érted? Miben látod a "válságot, és annak mélyülését"?
Én sajnos ehhez nem értek, keveset foglalkoztunk a főiskolán annó ezzel a témával, és már azt is eléggé elfeledtem, arról nem is beszélve, hogy több, mint félévszázad eltelt azóta, s technikailag, technológiailag főleg nagyot változott a világ. Az IDEOLÓGIA terén sajnos, sokkal lassabb a változás, bár mostanság mintha inkább egyfajta "visszarendeződés" kapna lábra /neofasizmus -> rasszizmus -> vallások újbóli  élretörése/!:(((
Sok mindent a mai fiatalok el se tudnak képzelni, hogyan tudtunk meglenni pl. internet nélkül!
Manapság szerintem nehéz bármit is titokban tartani. És ez jó is, meg rossz is!
Pl. az INTIM szó kezdi értelmét veszteni!:(((
Vagy: Megszűnt a "megesett lány" kategóriája is, legalábbis a "fejlettebb országokban".
Hol vagyunk már attól, ha egyedülálló nő gyereket szül, az szégyen volna, ami miatt régen kútba ugrottak, vagy gyufát ittak lányok?!

2018.06.13. 15:15

Tudod, amit nem értek, hogy úgy csinálnak a mi uraink, mintha attól, hogy emlegetik, meg is valósulhatna. Pedig nem. És éppen ők ( a kapitalisták) fogják lerakni az alapjait (illetve már most is rakják buzgóan) a saját bukásukat előidéző dolgoknak. Mert a kapitalizmus válsága egyre mélyül, és ez tényleg így van, annak ellenére, hogy pont fordítva néz ki. Ezért is esik néha szó (főleg válságos időszakokban) a kapitalizmus valamiféle meghaladásáról, ami persze még korai, de nem árt agyalni róla..

2018.06.12. 23:15

Igazad van, én is ezt vallom, LESZ kommunizmus, hívják majd bárhogy, de ebből nem engedek, hogy eljön!
Lehet kapálózni ellene bizonyos köröknek, de teljesen felesleges, mert EL FOG JÖNNI, szükségszerűen, ahogy írtad!:)))

Nem köll ennyire hisztizni tőle:
http://www.moricka.net/wp-content/uploads/2014/05/01-giddy-karikat-036.jpg
"Nézze bankigazgató úr, ebben a palackban van a kommunizmus kísértete. Adjon gyorsan tíz milliót, különben kiengedem!"

Kár, hogy mi nem érhetjük meg, de nagyon jó lenne visszatérni, és megnézni, milyen lett!;o)


2018.06.12. 11:31

No no... A kommunizmus nem úgy jön, hogy nagyon akarjuk. Az jön majd magától, amint a kapitalista termelési mód elveszti a lehetőségeit. Az pediglen még igencsak messze van. Ebben pedig az egyik fő baj az is, hogy a volt "létező szocializmus" és a jelen "kommunista" országoknak abszolút módon nincs vomnzerejük, mert gazdasági és társadalmi téren (szabdságjogok, életminőség) jelentősen lemaradtak, lévén mindannyian diktatúrák, legfeljebb a diktatúra milyenségében volt (van) köztük különbség. Így mára a "kommunista" kifejezés valamiféle diktatúrát kívánó elnyomó eszmévé degradálódott, holott nem az , és nem is volt az a szó eredeti jelentése szerint. Ami pedig a helyi dolgokat illeti. Lett, ahogy lett.. Elkeseredni nem kell, szomorkodni se sokáig. Mert nem te vagy az oka, mint ahogy én sem. Az okot ismerjük, az ellenzéki pártok vezetőinek marakodása, pozíciószerzési vágyai, esetleges önértékelési zavarai... Persze a helyzet nem vidám, de emiatt búnak ereszteni a fejed? 

2018.06.12. 0:50

Hát sajnos a Sztrugalckíj fívérek könyveit nem ismerem, de ha eleve negatív kicsengésű jövőképet festenek, nem is bánom, sőt!
Én - bár melanolikus típus vagyok - jobb szeretem a vidám dolgokat.
És hát ugye a jól végződő történeteket.
Azt se szeretem, ha nyitva hagyják, hogy a néző, olvasó studérozzon rajta... Lehet így is vége, lehet úgy is... Na ne mán!:(((
Emlékszel a "Viharszigetre" Leonardo Di Caprioval a főszerepben?... Nos, én még máig is rágom magam miatta, hogy képtelen vagyok elhinni, hogy ő lenne az őrült, és gyilkos... Tudod, akinek az agyában "lobotómiás műtétet" végeztek.

Fejlett társadalom... Hát nem is tudom... Lehet, hogy létezhetne majd olyan társadalom, amely annyira tiszteleben tartja majd az életet, hogy nem akarja sem kiirtani a gyengéket, sem uralmuk alá hajtani... De az nagyon sokára lesz, ha lesz egyáltalán...
Volt idő, mikor hittem hogy lesz kommunizmus a marxi elképzelés szerint... majd... Esetleg más néven... 
De Április 8 óta már nincs bizodalmam még a reményére sem, annyira nihilizálódtam gondolatilag a súlyos vereségünk miatt! :(((
Különösen, mikor meghallottam, mit mondott Bayer: Aki nem a fideszre szavazott, azt páros lábbal rúgná ki az országból, minél messzebbre, mert ezután már CSAK RÁJUK van szüksége az országnak!

Ez aztán a KERESZTÉNY emberi szeretet, a jézusi retorika megnyilvánulása! :(((

2018.06.11. 16:24

Nemcsak azért mert szovjet és muszáj neki pozitív gondolatokat közvetítenie... Például a Sztrugalckíj fívérek éppen nem nagyon voltak a pozitív gondolat kivetítői.. Igencsak nem. De alapvetően, ha belegondolsz, egy fejlett (és annyira fejlett társadalom, amelyik ki tudta fejleszteni a csillagközi utazást, mi a bánatért akarná legyilkolni a nála fejletlenebb de értemes lényeket, vagy akár bármilyen életet? 

2018.06.11. 2:14

Okés, elhiszem Neked...
Na persze, hogy egy szovjet író nem írt negatív sci-fit!
AZ nem fér össze a szovjet ember elképzelésével, naaaaa! :P

Képtalálat a következőre: „Köbüki”


2018.06.08. 14:53

Nézd, az alkotó tevékenységhez, mint a fizikai munka, kellenek végtagok. De nagyjából ennyi. Ha azok (no meg a gondolkodásra képes agy) megvan, akkor miért ne nyáladzhatna... Ha neki úgy tetszik... Persze volt, aki levezette, hogy a más bolygón élő értelmes lényeknek is humanoidnak kell lenniük (sohase találod ki, de szovjet író volt, csak a nevére nem emlékszem már), de azért az egy eléggé erőszakolt levezetés volt. De majd meglátjuk, ha egyszer bekopognak, tartok tőle nem nagyon érjük meg...