Kósa Lajosnak, a dolgok innen nézve másként festenek
Közélet
2010. okt. 22.

<p>Én, mint FIDESZ szimpatizáns, nem tudok napirendre térni az Ön kijelentése felett, miszerint:</p>
<p>"Ha nem ez lenne, akkor országosan arról kellene beszélni, hogy Esztergomban kialakult az MSZP, a Jobbik és az LMP szövetsége, hiszen a polgármesternőt ezzel a szövetséggel választották meg az esztergomiak a város élére” – mondta Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető elnöke."</p>
<p> </p>

Esztergomban a polgári - máshogy mondom, hogy ne lehessen ezt is félremagyarázni - CIVIL többségi döntés volt, hogy Tétényi Éva lett a polgármesterünk. Még akkor is, ha pártok tagjai és szimpatizánsai – köztük jelentős számban FIDESZ tagok - is voksukat adták a független polgármester jelöltre. Ettől Tétényi Éva független maradt, ha kicsit is figyelt volna az eseményekre, akkor ezt Ön is észrevehette volna. Ez így van még akkor is, ha egyes pártok deklarálták támogatásukat a jelölt mellett. Higgye el, hogy van élet a pártokon kívül is. Ettől még a civilek nem lettek párttagok, és csupán ettől a pártoknak sem kell nézeteiket megváltoztatni. Mindenki az meggyőződésének megfelelően állt mellé, vagy ellenezte.

Az Ön nyilatkozata sértő Esztergom polgáraira nézve, mert tenni akarásunkat egyszerűen és ledegradálóan bele akarja mosni a szokásos politikai sémákba, hogy ez az ellenzék aljas akciója. Hát nem. Ébredezik Esztergomban is egy erő, a civil mozgalom. A civil kurázsi a legfontosabb erő, ami a pártok mögé csatarendbe állt pártkatonákkal szemben is győzelemre vihet egy jó ügyet.

Az alakuló ülésen és az október 21.-i testületi ülésen tetten érhető, hogyan állt hadrendbe a helyi FIDESZ és egy bujtatott tag. Egyetlen céljuk, a volt polgármester hatalmának átmentése, és vezetése alatt tovább folytatni a demokratikusnak messziről sem nevezhető vezetés alatt a dilettáns tobzódást. Akarják ezt még olyan áron is, hogy a képviselő urak porig alázzák magukat és pártjukat. A felelősségteljes képviselői munka helyett, a helyzethez képest – a hihetetlen eladósodás, az improduktív mega beruházások - piti magánérdekek határozzák meg tetteiket. Erről voltak sejtéseink, de most ez a napnál világosabb lett. Mindezt hazugságról hazugságra építve. Ez is tetten érhető a nyilvános testületi ülésen, de más nyilatkozatokban is.

Remélem, egyetértünk abban, hogy hazugságokra nem lehet alapozni sem a Nemzeti Együttműködést, sem a komoly erőfeszítéseket igénylő gazdasági felemelkedést. Márpedig itt a hazugságok diktálnak, és a jelek szerint érvényesülnek. Azt is érdemes lenne elemezni, hogyan tudott a kontraszelekció viszonylag rövid idő alatt ilyen helyi csapatot összekovácsolni, ahol hiányzik mind az emberi tartás, mind a szakmai felkészültség. Nyílt titok, hogy a városházán a félelem kötötte gúzsba a tenni akarást (már ahol volt). Nem hiszem, hogy ez egybevág a FIDESZ hirdetett politikájával. Természetesen a problémát itt helyben, nekünk kell megoldani. Az a megoldás a miénk lesz, és erősíteni fog bennünket. De nem lenne helyénvaló a fent idézett félrevezető mondatokkal ellenünk hangolni a közvéleményt. Remélem ez az Ön személyes véleménye volt, nem pártjának az állásfoglalása az esztergomi eseményekről. Ha ez mégis az lenne, akkor ez felér egy támadással, semmibe veszi a helyi választók többségének akaratát.

A képviselő urak lelkiismerete nem lehet teljesen tiszta, mert 21.-i nyilvános testületi ülés helyszínén és környékén majdnem annyi rendőr és kommandós volt, mint a pápalátogatás idején. Nem kell annyira félni. Reméljük a megvetésünk is elegendő lesz, hogy akit érint, levonja a konzekvenciákat. Vagy megfelel a választók bizalmának, és a városlakók érdekeit képviselve elkezdi a munkát vagy lemond mandátumáról helyet adva annak, aki ezen a poszton becsülettel helytáll.

Kérem Önt, hogy tájékozódjon objektív csatornákon is, mert amin keresztül informálódik a dolgokról, az oda-vissza torzít.

 

Snieder László

esztergomi lakos

(forrás)