Kósa Lajosnak, a dolgok innen nézve másként festenek

Kósa Lajosnak, a dolgok innen nézve másként festenek

2010. 10. 22. 22:58

Én, mint FIDESZ szimpatizáns, nem tudok napirendre térni az Ön kijelentése felett, miszerint:

"Ha nem ez lenne, akkor országosan arról kellene beszélni, hogy Esztergomban kialakult az MSZP, a Jobbik és az LMP szövetsége, hiszen a polgármesternőt ezzel a szövetséggel választották meg az esztergomiak a város élére” – mondta Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető elnöke."

 

Esztergomban a polgári - máshogy mondom, hogy ne lehessen ezt is félremagyarázni - CIVIL többségi döntés volt, hogy Tétényi Éva lett a polgármesterünk. Még akkor is, ha pártok tagjai és szimpatizánsai – köztük jelentős számban FIDESZ tagok - is voksukat adták a független polgármester jelöltre. Ettől Tétényi Éva független maradt, ha kicsit is figyelt volna az eseményekre, akkor ezt Ön is észrevehette volna. Ez így van még akkor is, ha egyes pártok deklarálták támogatásukat a jelölt mellett. Higgye el, hogy van élet a pártokon kívül is. Ettől még a civilek nem lettek párttagok, és csupán ettől a pártoknak sem kell nézeteiket megváltoztatni. Mindenki az meggyőződésének megfelelően állt mellé, vagy ellenezte.

Az Ön nyilatkozata sértő Esztergom polgáraira nézve, mert tenni akarásunkat egyszerűen és ledegradálóan bele akarja mosni a szokásos politikai sémákba, hogy ez az ellenzék aljas akciója. Hát nem. Ébredezik Esztergomban is egy erő, a civil mozgalom. A civil kurázsi a legfontosabb erő, ami a pártok mögé csatarendbe állt pártkatonákkal szemben is győzelemre vihet egy jó ügyet.

Az alakuló ülésen és az október 21.-i testületi ülésen tetten érhető, hogyan állt hadrendbe a helyi FIDESZ és egy bujtatott tag. Egyetlen céljuk, a volt polgármester hatalmának átmentése, és vezetése alatt tovább folytatni a demokratikusnak messziről sem nevezhető vezetés alatt a dilettáns tobzódást. Akarják ezt még olyan áron is, hogy a képviselő urak porig alázzák magukat és pártjukat. A felelősségteljes képviselői munka helyett, a helyzethez képest – a hihetetlen eladósodás, az improduktív mega beruházások - piti magánérdekek határozzák meg tetteiket. Erről voltak sejtéseink, de most ez a napnál világosabb lett. Mindezt hazugságról hazugságra építve. Ez is tetten érhető a nyilvános testületi ülésen, de más nyilatkozatokban is.

Remélem, egyetértünk abban, hogy hazugságokra nem lehet alapozni sem a Nemzeti Együttműködést, sem a komoly erőfeszítéseket igénylő gazdasági felemelkedést. Márpedig itt a hazugságok diktálnak, és a jelek szerint érvényesülnek. Azt is érdemes lenne elemezni, hogyan tudott a kontraszelekció viszonylag rövid idő alatt ilyen helyi csapatot összekovácsolni, ahol hiányzik mind az emberi tartás, mind a szakmai felkészültség. Nyílt titok, hogy a városházán a félelem kötötte gúzsba a tenni akarást (már ahol volt). Nem hiszem, hogy ez egybevág a FIDESZ hirdetett politikájával. Természetesen a problémát itt helyben, nekünk kell megoldani. Az a megoldás a miénk lesz, és erősíteni fog bennünket. De nem lenne helyénvaló a fent idézett félrevezető mondatokkal ellenünk hangolni a közvéleményt. Remélem ez az Ön személyes véleménye volt, nem pártjának az állásfoglalása az esztergomi eseményekről. Ha ez mégis az lenne, akkor ez felér egy támadással, semmibe veszi a helyi választók többségének akaratát.

A képviselő urak lelkiismerete nem lehet teljesen tiszta, mert 21.-i nyilvános testületi ülés helyszínén és környékén majdnem annyi rendőr és kommandós volt, mint a pápalátogatás idején. Nem kell annyira félni. Reméljük a megvetésünk is elegendő lesz, hogy akit érint, levonja a konzekvenciákat. Vagy megfelel a választók bizalmának, és a városlakók érdekeit képviselve elkezdi a munkát vagy lemond mandátumáról helyet adva annak, aki ezen a poszton becsülettel helytáll.

Kérem Önt, hogy tájékozódjon objektív csatornákon is, mert amin keresztül informálódik a dolgokról, az oda-vissza torzít.

 

Snieder László

esztergomi lakos

2010. 10. 26. 15:10

Mint sokan hivatkoznak rá és én is említettem már valahol, Gödöllőn sikeres volt a civil szerveződés, mellesleg a valóban független polgármester, Gémesi György állt az egyesület élére.Természetesen minden szervezetnek van valamiféle vezetősége, irányítása, de a lényeg szerintem az, hogy a civil mozgalom iránt az igény "alulról", nem a hatalom részéről származzon, és amíg a városlakók érdekeit valóban megfelelően képviselik a tagjai, addig életképes és létjogosult. Ez a fajta szervezet Esztergomban a jelen helyzetben megvalósulhatna, sőt hatalmas rá az igény.

2010. 10. 26. 8:16

Tisztelt mina!

"Szerintem egy igazi civil semmiféle pozícióra, politikai szerepvállalásra ne törekedjen.."

-Akkor hogyan álljon egy civil mozgalom élére?.

"Maradjon a háttérben. A legfontosabb feladata az objektív számonkérés, összehasonlítás, értékelés, nyilvánosságra hozás."

-Ez kicsit fából-vaskarikának tünik. Se pozíció, se szerepvállalás, maradjon a háttérben. De kérjen számon, hozza nyilvánosságra! Könyörgöm: hogyan??

"Elfogulatlanul legyen képes megkülönböztetni ki az, aki értéket teremt és ki az, aki rombol."

-És ezt ki állapítja meg róla? Mi alapján dönt? Ez már (bocsánat az összehasonlításért) hasonlatos az Orbáni csalhatatlansághoz!

"Az elsővel együttműködésre törekedjen, a másodiktól törekedjen mindenféle hatalom, lehetőség elvonására, amivel rombolni tud."

-Elnézést kérek, de itt ismét a polgári kormány, és a vezetőjük jut eszembe, pontosan tudja: ki a jó. ki a rossz, és mi az ami jó nekümk. A fektétel nélküli fidesz-hívők szerint ez így igaz. Szerintem (és még sokak szerint) NEM. Tehát az ismételt kérdés: ki, és mi alapján?

"Tehát a párt független, akár szervezeten kívüli jelöltet kiválasztásáról csak olyanok döntsenek hideg fejjel, akik a fentiek szerint semmiféle pozícióra egyáltalán nem törekszenek, nincs ilyen jellegű érdekeltségük.

-Tehát a Választópolgárok. Vagy korlátozni kell a választásra jogosultak körét? Ugye NEM?

"Az önjelölés legyen teljesen kizárva. Ez legyen egy Bibói értelemben vett külön hatalmi ág. A kiválasztott független jelöltet kell ismertté tenni nem a szervezetet, annak vezetőjét, tevékenységét, logóját!"

-Szóval jelöltet kell állítani! Mint ahogy most is működik a pártoknál! És itt hagy célozzak a független Petróczy úrra (is).

"El kell felejteni a pártok sémáit, és alaposan tanulmányozni kell más sikeres civil szerveződéseket."

-Csak egy párat, ha szabadna kérnem?! De olyat, amelyik független, és sikeres. Előre is köszönöm. Addig pedig részemről: álom, álom, édes álom, álomkép......

Magyarán: szépen hangzik, de nincs valós alapja. Avagy: egy másik szó a "párt" helyett.


2010. 10. 25. 17:38

Írtam már erről máshol. Vázlatosan: Szerintem egy igazi civil semmiféle pozícióra, politikai szerepvállalásra ne törekedjen. Maradjon a háttérben. A legfontosabb feladata az objektív számonkérés, összehasonlítás, értékelés, nyilvánosságra hozás. Amit csinál mindenféle ellenszolgáltatás, érdekeltség nélkül tegye. Ne kapjon semmit, csak adjon, anyagiakat is. Anyagi javait a reálszférában, produktív munkával szerezze meg, teljesen függetlenül mindenféle állami és közszférától. Azt keresse, ami összeköt és ne azt, ami szétválaszt. Elfogulatlanul legyen képes megkülönböztetni ki az, aki értéket teremt és ki az, aki rombol. Az elsővel együttműködésre törekedjen, a másodiktól törekedjen mindenféle hatalom, lehetőség elvonására, amivel rombolni tud.

Tehát a párt független, akár szervezeten kívüli jelöltet kiválasztásáról csak olyanok döntsenek hideg fejjel, akik a fentiek szerint semmiféle pozícióra egyáltalán nem törekszenek, nincs ilyen jellegű érdekeltségük. Az önjelölés legyen teljesen kizárva. Ez legyen egy Bibói értelemben vett külön hatalmi ág. A kiválasztott független jelöltet kell ismertté tenni nem a szervezetet, annak vezetőjét, tevékenységét, logóját! El kell felejteni a pártok sémáit, és alaposan tanulmányozni kell más sikeres civil szerveződéseket.

2010. 10. 25. 11:07

legyen igazad.:)

2010. 10. 25. 10:57

Lázárnak is egy kis rigó szokott a fülébe sugdosni, nem kell vele foglalkozni. Utóvédharc.

2010. 10. 25. 10:50

ez a kis szösszenet számomra elég egyértelműen mutatja, hogy a Fidesz hogy gondolkodik "kedves" tagtársuk és a város ügyében.... :(

idézet a magyar nemzet mai ajánlójából: "A nyugalom érdekében áldozatot hoztunk Esztergomban, de nem felejtjük el mindazt a szemétséget, amit Meggyes Tamással szemben elkövettek az elmúlt években - mondta a Fidesz frakcióvezetője a Magyar Nemzetnek adott interjújában."

nem igazán azt olvasom ki ebből, hogy nem értenek egyet m.t.-vel... sőt..

 

pj

2010. 10. 24. 13:15

Hogy mitől változik a Kósa féle retorika én el nem tudom képzelni...

2010. 10. 24. 11:10

Ez elég nagy naívság János.

2010. 10. 24. 10:04

Szerintem azt a cikket nem Steindl írta! 21.-én láttuk, hogy mire képes! Akkor kiderült, hogy nem csak írni, de olvasni sem tud. Szellemi színvonala még a főnöke színvonalánál is alacsonyabb, pedig azt nehéz alulszárnyalni.

2010. 10. 24. 8:18

Lassan hajnalodik! Sokaknál kezd derengeni, hogy kik is a sötét erők, hogy néz ki egy bűnben fogant társaság hatalma. Remélem a napvilág a felelősökre is rávilágít. Még mindíg úgy gondolják, hogy ők vannak (nyeregben) hatalmon és ez így is lesz, ha a támogatók látványosan ki nem vonulnak mögülük.

2010. 10. 24. 5:28

"Vagy megfelel a választók bizalmának, és a városlakók érdekeit képviselve elkezdi a munkát vagy lemond mandátumáról helyet adva annak, aki ezen a poszton becsülettel helytáll." Naivitás, vagy a remény hangja? Az egomi FIDESZ megmutatta, hogy mire képesek és mire nem. Úgy látom, Esztergom a legkevésbé sem érdekli őket, csak a párt és a hatalom.

2010. 10. 23. 23:39

Szimpatikus lenne ez a gondolat, csak egy hibája van: a történelem során eddig minden győztes forradalom hamarosan diktatúrává alakult. Előbb párt-, majd személyi hatalommá. Hol a garancia,hogy Magyarországon nem így lesz? (Vannak olyan, nálam sokkal-sokkal okosabb elemzők, akik már látják az előjeleit - és az nagy baj, ha ilyesmi alig 7 hónap után felmerülhet!)

2010. 10. 23. 23:29

Elrontottuk a választáson! Így nem leszünk aranyérmesek  a települések egy lakosra jutó adósságállományának versenyében!

2010. 10. 23. 23:11

egyetértek .... én nem vagyok FIDESZ szavazó, de számomra imponáló volt a budapesti átadás-átvétel, belőlem jó érzéseket váltott ki. Viszont nem tudom elképzelni hogy ezt a professzionálisan műkodő FIDESZ-ben nem tudják .... Szóval azért ijesztő számomra, mert így arra kell gondolnom, valami nyomós oka kell hogy legyen annak, ha hagyják hogy városunkban így torténjenek a dolgok .............

2010. 10. 23. 21:31

Bizony-bizony ez a fránya esztergomi helyzet fertőzhet. Csak azért, mert mérnöki pontosságú elemzés. Idézet a FIDESZ-hívő "Kedves Barátom" levélből: 

„Ami viszont most ott nálatok Esztergomban folyik az gőg és pökhendiség. Káros dolgok! Nem csak azért mert együttműködésre képtelenséget mutattok, de káros a város lakóira, hiszen hosszú távon ők isszák meg ennek a gyűlölködésnek a levét, káros rátok nézve, mert legközelebb nem fognak titeket megválasztani (és erős a gyanúm, hogy ha arra utaztok, hogy hat hónap múlva újra választás legyen a városotokban, nem fognak titeket újra választani!) de káros az a folyamat is, amit ezzel ti ott a határ mentén megindítotok. Az erjedés csak kezdetben szokott lassú lenni, majd az idő haladtával gyorsan, egyre gyorsabban romlik minden, mást is megrohasztva maga körül. Ez nem csak az ételre igaz, hanem a társadalomra, a társadalmi kapcsolatokra és - ezt kellett volna legelőre vennem - emberi lelkekre. Tényleg szükségetek van erre az erjesztő folyamatra? Tényleg szükség van arra, hogy a következő országgyűlési választások alkalmával azt mondják, hogy ezt a választást négy éve Esztergomban veszítettük el?

A helyi szintű politika képes megfertőzni a megyeit, az pedig az országosat."

„Ti most jelenleg éppen azt teszitek, ami ellen éveken át, igaz más-más frontokon küzdöttünk. Azt gondolom joggal félek, hogy ha ez a folyamat teret kap és a következő hónapokban és években máshol is megjelenik s próbálják így „ megoldani" a felmerülő problémákat, ha a hatalomféltésnek és megtartásának ez a folyamata lassanként elharapózik, úgy a választók nem csak helyi szinten fogják azt mondani, hogy „ elég és ne tovább" , hanem országosan is. Ennek viszont jelenleg egyikünk sem örülne" (kiemelés tőlem)

Eredeti méret

2010. 10. 23. 21:21

OFF

Pedig, ha a pad feliratára gondolunk, Meggyesnek köszönhetően a jelenlegi helyén, egy nemzetközi forgalmat lebonyolító, zajos és büdös főút mellett már okafogyottá vált:

Gyönyörködni a lenyugvó napban

Felkeresem magányos padom

Távol itt a kisvárosi zajtól

Újra derül fáradt homlokom...

2010. 10. 23. 21:05

Tisztelt kommentelő társaim megnyugtatása céljából közlöm, hogy ma a Szlovák piacról hazafelé jövet kötelező városnézésen vettem rész Meggyes Tamás jóvoltából, saját költségemre, és láttam, hogy a Palkovics pad még megvan, bizonyára belátták, hogy a Fidesz frakció a "független Petrócival" együtt kevés lett volna, ahoz , hogy kivigye a búbánatba.

2010. 10. 23. 20:41

A dolog már csak azért is "veszélyes", mert az esztergomi példa ragadós lehet, a minta terjedhet. Sokkal-sokkal egyszerűbb lenne megtisztítani a Fideszt a rákos daganatként burjánzó esztergomi szervezettől, és akkor az itt kialakult, a társadalom szervezete által kitermelt ellenanyag helyben marad, nem támadja meg a más városokban esetleg meglévő áttéteket...

2010. 10. 23. 20:37

Én teljesen egyetértek Kósa Lajossal, sőt kiegészíteném még a KDNP-vel, az MDF-el, az SZDSZ-el a FIDESZ-el, a kőművesekkel, a nyugdíjasokkal, az eladókkal, a büfésekkel, a mozgáskorlátozottakkal, a tanárokkal, az irodistákkal, magyarul az esztergomi polgárokkal, (elnézést, ha valakiket kihagytam). Ezt hívják úgy, hogy összefogás.

Jó lenne, ha ezt a FIDESZ vezérkara is belátná, és nem ellenkezne Esztergom 2/3-ával.

Végezetül hogy egy bölcs vezetőnket idézzem dakotából (nem szó szerint):                                        „ha észreveszed, hogy döglött lovon ülsz, szállj le róla”.

Ez Kósa Lajos úrnak, és a FIDESZ vezetőinek szólt.

2010. 10. 23. 20:37

Sziasztok!

Csak csendben olvasó vagyok, és ahogy olvasom a híreket, a más médiákból a véleményeket, nekem úgy tűnik, nem lesz változás, akár mit is írt, mondott valaki, bárki. Eddig nem voltam orbán rajongó, de most iszom minden szavát. Igaza van, forradalom kell, hogy a haza ellenségeit leverjük, eltávolitsuk akár a civil életből, akár a hivatalokból. Itt nem lesz addig változás, semmi. Ahogy olvasom a kommentet, Meggyes úr nem tekinti a törvényt, a bírosági határozatokat semmibe, akkor kinek kellene? Ennek hatására úgy gondolom, egy ilyen embernek ketrecben, elzárva kellene élnie. Ha egy csendes forradalom kevés, akkor egy hangossal kellene folytatni. Néha ez bennem nem vélemény, indulat. Valakiknek kellene tenni valamit. És ha erre csak az orbáni beszéd, a forradalom képes, hát akkor valóban itt a helye.

Bocs, ha indulatos voltam egy kissé, de ez van. További szép napot.

begab