Meggyes szerint Tétényi Éva áruló
Közélet
2010. okt. 22.

<p>Zentai Plajner Zsolttal készített interjút a barikad.hu</p>

Mi történt csütörtökön, a Városházán?

Az előző ciklusban a Meggyeshez hű testület a autokrata vezetéshez szükséges jogokkal ruházta fel a polgármestert. Most, hogy már nem Meggyes Tamás a polgármester, ezeket a jogokat természetesen vissza akarják venni Tétényi Évától, az új polgármestertől. Ezzel azt akarják elérni, hogy Tétényi egy báb legyen, és a várost továbbra is Meggyes irányítsa a fideszes képviselőtestületen keresztül.

Mi Meggyes Tamás szerepe a jelenlegi testületben?

Meggyes Tamás a tegnapi sajtótájékoztatón kijelentette (vélhetően felső nyomásra): mégsem ő lesz a Fidesz frakcióvezetője. Ezzel szemben, aki látta a tegnapi ülést, egyértelműen láthatta azt is, hogy a képviselő úr, akár egy jó karmester, arcmozdulatokkal vezényelte a testületet, a többi fideszes képviselő pedig, mint a jó muzsikusok, mindenben követték őt.

Több helyről hallani: egyre nagyobb az elégedetlenség az esztergomi választók között. Csupán az alpolgármesteri bojkott az oka ennek?

Egyrészt. Hiszen jól látható, hogy a polgármesteri cím elvesztésébe nem tud belenyugodni az esztergomi Fidesz, azaz vezetőjük, Meggyes Tamás. Ezért aztán mindent megtesznek azért, hogy ellehetetlenítsék Tétényi Éva munkáját. Másrészt a Fidesz frakció sorozatban követi el a ballépéseit. A csütörtöki ülésen például a polgármester asszony kérte Steindl Balázst, a Fidesz esztergomi elnökét (Meggyes Tamás jobb keze - a szerk.), hogy olvassa fel előterjesztését, mire ő el is kezdte olvasni a társa által kezébe adott irományt. A polgármester félbeszakította a felolvasást és megjegyezte: a képviselő nem a saját javaslatukat, hanem a polgármester módosító javaslatát olvassa éppen... A képviselő zavartságában avval próbálta menteni a helyzetet, hogy kijelentette: tisztában van avval, mit olvas, csupán mindkét javaslatot föl akarta olvasni. A térről ekkor óriási nevetés hallatszott, hiszen több mint ötszáz esztergomi nézte élőben kivetítőn az ülést.

Az ülés során több alkalommal is annyira tanácstalanok voltak saját javaslatukat illetően - miután a jegyző és a polgármester is törvényességi aggályokat fogalmazott meg azokkal kapcsolatban - hogy többször is 5-10 perces szünetet kértek, amiből rendre 15-20 perc lett.

Tájékozottságáról is tanúbizonyságot tett az egyik fideszes képviselő, amikor az ülésen azt mondta: „támogassuk a katasztrófa- sújtotta településeket, például Kolompárt". (A képviselőt természetesen felvilágosították, hogy az említett település neve nem azonos a többszörös csalással vádolt cigányvezérrel - a szerk.)

Fölmerült-e, hogy jobbikos alpolgármestere legyen Esztergomnak?

A polgármester asszony azt a gesztust tette a Fidesz felé, - mivel a legnagyobb támogatottsággal bíró párt a városban - hogy az alpolgármesteri tisztséget egy fideszes képviselőnek ajánlotta. A fideszes képviselők viszont többször kijelentették, hogy egyikük sem fogja vállalni a tisztséget.

Természetesen örülnénk, ha a jobbikos képviselőből lenne alpolgármester. Meg is teszünk mindent ennek érdekében.

A megyei közgyűlési képviselő azt is elmondta, hogy a Fidesz-frakció ugyan korábban kijelentette, hogy az MSZP-s Nyíri Attilát jelölik alpolgármesternek, de erről ő úgy vélekedett: csupán színjáték volt az MSZP-s Nyíri jelölése, ahogy az is, hogy ezt mintegy gesztusként tálalták külvilág felé. A színfalak mögött Meggyes Tamás egyértelművé tette számunkra, hogy Nyírit még bizottsági tagnak sem tartja alkalmasnak, nemhogy alpolgármesternek. Azt is kijelentette: ő egy alpolgármester nélküli testületet képzel el a városvezetés élére.

Tétényi Évát azzal, hogy elindult ellene, Meggyes árulónak tartja, akivel nem tud, és nem is akar együttműködni, csak a köz érdekében szükséges mértékig- mondta Zentai Plajner.

A Meggyes-függő testület megpróbálja a lakosságot megetetni avval, hogy mennyire kompromisszumképesek, de a színfalak mögött és a személyes beszélgetések során az ellenkezőjét mondják folyamatosan - tette hozzá.

Meggyes Tamás jellemét mi sem jelzi jobban, hogy az egyik szünetben szóba került a kampányok során eltávolított jobbikos plakátok kérdése, s Zentai Paljner kérdésére, hogy nem gondolja-e ezt úriemberhez méltatlannak, (ráadásul jogellenes is), a volt polgármester azt felelte: mindenki plakátját leszedette a belvárosból, és a tevékenységet elmarasztaló bírósági ítéletet nem tartja elfogadhatónak.

Forrás: http://barikad.hu/

(forrás)