Esztergom Szabad Polgárai!
Közélet
2010. okt. 18.

<p>Senkivel nem egyeztettem, senki véleményét nem kértem ki levelem megírásakor és közzétételekor. Szabad elhatározásomból írom soraimat, és minden kijelentésemért vállalom a felelősséget.</p>

Az esztergomi képviselőtestület Fidesz frakciója tegnap, 2010. október 17-én döntött. Cinikusan visszautasította a választók akaratát és elvárását, a városi, közösségi érdekek elé helyezte Meggyes Tamás kicsinyes, sértettségből fakadó bosszúállási kísérletét. Meggyes Esztergom városát akarja megbüntetni, mivel félisteni mivoltát semmibe véve a város voksoló polgárainak közel kétharmada Tétényi Évára szavazott.

Pedig a Tétényi Évára szavazó emberek nem az MSZP, nem az LMP, nem a Jobbik jelöltjére, hanem egy független jelöltre adták a voksukat, mert elegük volt húsz évvel a rendszerváltás után a legsötétebb bolsevista időket idéző manipulatív, agresszív, cinikus, sunyi, kézivezérlésű meggyesista városvezetésből.

Ehhez képest döbbenetes, hogy a választói akarat ellenére, már a képviselőtestület alakuló ülését megelőzően szerdán, az átadáskor, gyakorlatilag az országban egyedülálló módon mégis az történt, amit a vereséget szenvedett korábbi polgármester, Meggyes Tamás akart.

Október 22-ig (a választásoktól számított 19. napig) haladékot kapott arra, hogy teljes körűen átadja hivatalát a demokratikus úton, elsöprő többséggel megválasztott Tétényi Évának. (8 napon belül kellett volna megtörténnie az átadásnak). Ezt követően a képviselőtestület alakuló ülésén a Fidesz frakcióból senki nem kért szót, hogy az Orbán Viktor által meghirdetett Nemzeti Együttműködés szellemének megfelelően kifejezésre juttassa elkötelezettségét, tenni akarását és EGYÜTTMŰKÖDÉSI szándékát a városért. Annak a városnak a polgáraiért, ahol őket megválasztották. Ezzel szemben, manipulatív, agresszív, sunyi, cinikus módon a tudomásunkra hozták, hogy FELTÉTELEIK VANNAK. Fél év után döntenek majd a felelősségvállalásról.

A Fideszes képviselők nem Tétényi Évával szálltak szembe, nem neki mondtak nemet, hanem választókörzetüknek, a városnak, a rájuk szavazóknak, és a rájuk nem szavazóknak egyaránt.

A fideszes képviselők rendkívüli ülést hívatnak össze október 21-ére, a Meggyes Tamás hivatali irodájából való kiköltözési határidejét megelőző napra. Nem azért, hogy a város legfontosabb, halaszthatatlan ügyeit napirendre tűzessék, nem ezért hívnak össze rendkívüli ülést. Azért fog összeülni a testület, hogy Meggyes Tamás csillapíthatatlan étvágyát kielégítsék. Még mindig a város kasszájából szeretne kivenni. Nem volt elég a tandíj x évig történő fizetése, a kamatmenetes kölcsön stb.

Manipulatív, cinikus, sunyi, bolsevista játékba kezdtek Fideszes képviselőink.

Meggyes Tamás országgyűlési képviselői tisztségének ellátásához Esztergom városától jelenleg használt irodáját, a város autóját és egyéb kiváltságokat meg akarja szerezni. Ezt akarja alávetettjeivel megszavaztatni, akik az alakuló-ülésen bebizonyították alkalmatlanságukat a képviseleti munkára. Nem lenne ez hűtlen kezelése a város vagyonának?

Meggyes Tamás nem Esztergom országgyűlési képviselője, hanem Komárom-Esztergom Megye 5. sz. választókörzetéé. Esztergomon kívül Dorog, Csolnok, Sárisáp, Pilismarót... összesen 13 település érdekeit kell képviselnie a Magyar Országgyűlésben. Példátlan és tisztességtelen lenne, ha ehhez az elszámolási kötelezettséggel nem terhelt, jelentős költségtérítéssel ellátott országgyűlési képviselő a súlyosan eladósított város polgáraitól várna jogosulatlan anyagi támogatást.

Az országgyűlési képviselőnek BUDAPESTEN, a Képviselői Irodaházban biztosítanak irodát, titkárnőt, infrastruktúrát a munkavégzéshez, az Országháztól 300 méterre. (Steindl személyi titkár úr fizetését is a Magyar Országgyűlés állja.) Az országgyűlési képviselő munkahelye elsősorban ott van. Fizetésének, juttatásainak nagyobb részét is onnan kapja. Legyen ott sokat, képviselje ott VÁLASZTÓKERÜLETÉNEK érdekeit.

Amennyiben Meggyes Tamás ugyanannyi fogadóórát tart Esztergomban, mint az elmúlt években, akkor egyáltalán nincs is szüksége esztergomi irodára. Helyesebb lenne, ha először vázolná, hogy milyen gyakorisággal és mely településeken akar találkozni választópolgáraival. Biztos, hogy Dorogon, Máriahalmon, Csolnokon, Pilismaróton és Esztergomban is biztosítanak számára megfelelő helységet, ahol parlamenti titkárával közösen fogadhatja a polgárokat havonta 1-2 alkalommal.

Néhány nappal ezelőtt nyílt levélben fordultam területi képviselőmhöz Steindl Balázs Úrhoz, aminek lényege az volt, hogy személy szerint is fontos döntést kell meghoznia. Arról kellett volna döntenie, hogy választókörzetének polgárait és Esztergom fejlődésének előmozdítását képviseli-e, vagy Meggyes Tamást. Személyesen is beszéltünk, közel egy órán keresztül, ahol ígéretet tett arra, hogy rendszeresen találkozik majd választóival, figyelembe veszi a választói véleményeket és akaratot, és ezt képviseli, persze a Fidesz frakcióval való egyeztetést sem hagyhatja figyelmen kívül.

Ehhez képest az alakuló ülésen egyetlen és kizárólagos főnökének utasítására, egyedüli Fidesz hozzászólóként manipulatív, cinikus hozzászólásával nevetségessé tette magát és frakcióját, és arcul vágta választókörzetének demokratikus városvezetést remélő polgárait. Nyilvánvalóvá tették, hogy eszük ágában sincs ezeknek a bolsevista módszerekkel, és csak saját szűk köreiken belül együttműködő meggyesnyikoknak bármit is tenni a közért.

Nem veszik észre, hogy Magyarországon, Esztergomban élnek, és nem Fideszland Fideszdorf településén.

A Szabad Esztergomot nem lehet mostantól manipulatív, sunyi, cinikus, agresszív, akarnok módon kézivezérléssel egy szűk kör érdekeit kiszolgálva kormányozni.

A következő hetekben eldől, hogy Esztergom a demokrácia bölcsője, vagy a temetője lesz-e? Minden szabadságot akaró esztergomi polgár összefogására szükség van.

2010-10-18

Arató Géza

 

(forrás)